2021-11-14 158 瀏覽
今日正好路過, 看到一間小店又有一點餓, 就坐下要一杯Flat White。 不同於平日只有奶及甜, 有回甘的coffee 味,  非常驚喜。後來又再加了一個葱味scone, 好香並 不用加Jam or Cream。老闆很有禮貌,值錢也合理, 可惜地方小不能久坐。
老闆很有禮貌,值錢也合理, 可惜地方小不能久坐。
2021-11-14
2021-11-06 748 瀏覽
住左係筲箕灣咁多年一向都覺得呢區係老人區所以年輕新穎嘅食店都應該唔會揀呢個區開設但最近多間小清新Cafe都選址這區對於喜歡去Cafe飲下咖啡食下蛋糕嘅我真係一件天大喜事🎊⁡早兩日經過東大街發現其中一條小巷內新開了一間感覺不錯的小咖啡店起初以為只提供外賣但細看之下發現原來都有少許座席於是約埋同我一樣中意影相嘅朋友一齊去試新野😝⁡我點了一杯維也納咖啡最上層一層忌廉芝士,有點像奶蓋嘅口感唔算好甜啱晒我~呢類咖啡店主建議可以先用口連面層及咖啡飲然後再放入飲管試底層咖啡最後就可以拌混一齊飲一杯咖啡可以滿足到唔同口感幾好😌⁡另外再點了一件伯爵茶鬆餅及一件朱古力蛋糕呢度嘅食物全部都係由另一位店主研製因為追求健康所以糖量都唔多甜度就正合我心意喇🥰⁡鬆餅配上特製牛油忌廉,味道清新賣相有點似馬拉糕嘅朱古力蛋糕亦做得好鬆軟朱古力味香濃,明顯係用左真正可可製作可以encore👍🏻⁡店家雖然掛住『這裏沒有打卡點』的掛牌但其實這正正是最好打卡的地方吧~~🤣⁡跟兩位店主談天真的很開心兩姊妹可以一齊開間小小Cafe一齊多份副業真係不錯Hahahappy.p 這個名字又真係有趣以後我一定會繼續支持喔~加油💪🏻
住左係筲箕灣咁多年
但最近多間小清新Cafe都選址這區
對於喜歡去Cafe飲下咖啡食下蛋糕嘅我真係一件天大喜事🎊

起初以為只提供外賣但細看之下發現原來都有少許座席
於是約埋同我一樣中意影相嘅朋友一齊去試新野😝

我點了一杯維也納咖啡
最上層一層忌廉芝士,有點像奶蓋嘅口感
唔算好甜啱晒我~
呢類咖啡店主建議可以先用口連面層及咖啡飲
然後再放入飲管試底層咖啡
最後就可以拌混一齊飲
一杯咖啡可以滿足到唔同口感幾好😌

另外再點了一件伯爵茶鬆餅及一件朱古力蛋糕
呢度嘅食物全部都係由另一位店主研製
因為追求健康所以糖量都唔多甜度就正合我心意喇🥰

鬆餅配上特製牛油忌廉,味道清新
賣相有點似馬拉糕嘅朱古力蛋糕亦做得好鬆軟
朱古力味香濃,明顯係用左真正可可製作
可以encore👍🏻

店家雖然掛住『這裏沒有打卡點』的掛牌
但其實這正正是最好打卡的地方吧~~🤣

跟兩位店主談天真的很開心
兩姊妹可以一齊開間小小Cafe一齊多份副業真係不錯
Hahahappy.p 這個名字又真係有趣
以後我一定會繼續支持喔~
加油💪🏻
2021-11-03
  • 朱古力蛋糕
2021-11-05 161 瀏覽
來去匆匆想吃點美食又無咩時間久候路過東大街有間新開嘅小店門口好似好吋喎😂但店主其實好nice呢😌試咗件朱古力蛋糕似戚風蛋糕但餅餡小凍又不會太「一陣風」double chocolate得嚟又唔會太甜唔錯唔錯在小巷的小店小休一下🙃不錯的但如果三五成群應該容納不下了而咖啡看來都不錯下次再試😋
來去匆匆
想吃點美食又無咩時間久候
路過東大街有間新開嘅小店
門口好似好吋喎😂

但店主其實好nice呢😌

試咗件朱古力蛋糕
似戚風蛋糕
但餅餡小凍又不會太「一陣風」
double chocolate得嚟又唔會太甜

應該容納不下了

而咖啡看來都不錯
下次再試😋

2021-11-02 143 瀏覽
今日同朋友黎飲冰滴咖啡,好鬼正!唔可以錯過,Basque芝士蛋糕都好正!推薦推薦Double chocolate cake👍🏼,唔太甜,又好正,真心推薦食得過。
冰滴咖啡和cakes
2021-10-27
冰滴咖啡和cakes
  • 冰滴咖啡
2021-10-09 255 瀏覽
最近發現東大街開左間咖啡店,好啱我忙完一朝早,係接放學前偷15分鐘去享受一下MeTime,難得coffee break一下。今次試左Espresso Tonic 同Double Chocolate Cake。Espresso Tonic $48。非常爽口,好啱忙完一朝早,放鬆放鬆一下。買左件Double Chocolate Cake 嚟宵夜,一啲都唔漏,面頭係甘甘苦苦既朱古力粉,中間口感軟彈,底層就係黑朱古力碎。不過就有啲貴,要$38😅😅但辛苦左一星期,係Happy Friday 時獎勵一下自己都唔過份既🤣

Espresso   Tonic
Double  Chocolate  Cake
2021-09-30
Espresso   Tonic
Double  Chocolate  Cake
2021-10-08 450 瀏覽
在東大街小巷中的一所別樹一格的咖啡店☕️店面以白色和木調為主 帶來舒適寫意的感覺🌿 每每路過 都會被其咖啡豆的味道所吸引 哈哈故此決定在平日下午的時間試試hahahappy之功架〰️Americano $34Hahahappy的咖啡沒有提供容量的選擇 都是劃一的 咖啡不會苦澀和酸 也是不錯 冰度足夠👅Basque Burnt Cheesecake $45蛋糕比起我吃過的burnt cheesecake🧀 更細小一點 不過芝士蛋糕本來就比較容易膩 Hahahappy的份量一個人吃 就剛好! 🥰 當天蛋糕是即點即切的 有芝士的味道 不會過甜 店家告訴我這是特意調製的 因為坊間的甜點的甜度過高 於是她們便刻意降低了用糖的份量😽這很不錯 可降低嗜甜一族的罪疚感🤣🤣🤣 蛋糕入口即溶 也是不錯〰️Double Chocolate Cake 🍫 $38吃畢芝士蛋糕後 看見店家又在切新鮮出爐的朱古力蛋糕 在店主的大力推薦下 已吃飽了的我又支持了一下小店🤣🤣🤣 這蛋糕比burnt cheesecake更有驚喜!海綿蛋糕不會乾 鬆軟非常 👅 還吃得出其彈性 蛋糕中間有半溶狀態的朱古力 非常香濃 吃得出來是非一般
在東大街小巷中的一所別樹一格的咖啡店☕️

店面以白色和木調為主 帶來舒適寫意的感覺🌿
每每路過 都會被其咖啡豆的味道所吸引 哈哈
故此決定在平日下午的時間試試hahahappy之功架〰️

Americano $34

Basque Burnt Cheesecake $45

Double Chocolate Cake 🍫 $38
吃畢芝士蛋糕後 看見店家又在切新鮮出爐的朱古力蛋糕 在店主的大力推薦下 已吃飽了的我又支持了一下小店🤣🤣🤣 這蛋糕比burnt cheesecake更有驚喜!海綿蛋糕不會乾 鬆軟非常 👅 還吃得出其彈性 蛋糕中間有半溶狀態的朱古力 非常香濃 吃得出來是非一般在超市買到的牛奶朱古力 ♥️ 在我已完成了一件蛋糕後 還能大讚這產品 代表它真的很outstanding!

Hahahappy 還提供很多其他自家製小食 包括健康燕物果仁雜感曲奇🍪 還記得店主提到由20多種材料製成 感覺以曲奇作早餐/茶點也是非常不錯的選擇!

店內還有提供鬆餅👅 由於當天店內人流如鯽 我不好意思花太多時間拍攝🤣🤣 快快手用餐完畢便忽忙離開了
用餐體驗非常不錯🍴店內雖然生意繁忙 但兩位店主的服務態度也是很不錯 非常有禮貌 亦見她們盡量盡快處理所有訂單 這很不容易呀!而且也見她們對每位客人都很關心 整個用餐氣氛也很好🥰🥰 雖本人是初次光顧 但與店主也有種一見如故 非常溫馨的感覺♥️ Hahahappy環境雖少 但裝潢很精美 光猛企理 🥰🥰🥰 食物飲品味道也不俗 是讓人忘憂的好地方!

2021-10-07
  • Double  Chocolate  Cake