2023-09-03 27 瀏覽
前排睇緊去邊度旅行講起韓國,好掛住韓國本粥,但係香港唔係特別多韓式餐廳可以食到,尖沙咀韓國街有一間🤤✅人蔘雞粥韓式嘅粥偏濃稠,唔似中式粥咁綿,但係勝在粥底入味,人蔘味唔會太濃,啱香港人口味😙仲有啲紅棗調味,健康又養生🥣✅魚糕烏冬大大串魚糕,烏冬用筷子掛起,打卡好吸引🤩烏冬嘅口感比平時食嘅日式烏冬軟身,口感滑溜✅韓國鮑魚餃子煎餃夠香口,配韓式醬汁唔錯👍🏻✅蒸泡菜餃子泡菜餡料幾特別,第一次食🤣比想像中辣,都幾過癮💛好味指數:4.7/5 💜回頭指數:4.7/5📍HANA Korean Restaurant (尖沙咀)尖沙咀金巴利街1E號地舖

✅人蔘雞粥

✅魚糕烏冬

✅韓國鮑魚餃子
煎餃夠香口,配韓式醬汁唔錯👍🏻
✅蒸泡菜餃子
泡菜餡料幾特別,第一次食🤣比想像中辣,都幾過癮
💛好味指數:4.7/5 💜回頭指數:4.7/5

📍HANA Korean Restaurant (尖沙咀)
尖沙咀金巴利街1E號地舖
尖沙咀有好多美食,偶爾會想吃粥,清淡些😂 但也必須好吃呀!然後我找到HANA😁 🎈釜山鮮鮑魚粥 $118新鮮熱呼呼的的韓國海鮮粥🤩 一上桌,就散發著香噴噴的麻油香🤤🤤🤤 但不要急着吃呀!真的很熱😂 我就被燙到嘴🥵 粥很軟綿綿,而且美味,鮑魚切成薄片,蔬菜切粒,混合於米粥中,讓粥除了麻油海苔的鮮香,味道還清甜,口感也變得豐富💕🎈釜山魚糕島冬 $78我們還叫了一份魚糕烏冬,烏冬細滑掛湯,也不錯👌🎈煎韓牛餃子$72這韓牛煎餃好吃😋 餃子煎得香脆,韓牛肉香多汁。🎈蒸餃子 $68蒸餃子就正常發揮,吃起來比煎餃子來得健康🤣

🎈釜山鮮鮑魚粥 $118

🎈釜山魚糕島冬 $78

我們還叫了一份魚糕烏冬,烏冬細滑掛湯,也不錯👌

🎈煎韓牛餃子$72

這韓牛煎餃好吃😋 餃子煎得香脆,韓牛肉香多汁。

🎈蒸餃子 $68
蒸餃子就正常發揮,吃起來比煎餃子來得健康🤣
1K
2023-08-26 31 瀏覽
讚1 有趣既諗法 第一次係香港食韓國粥專門店 相當重味道 初時仲驚會係星加坡果種油膩感既辣粥 好彩唔係 鹹香夠味 杰身夠飽2 餃子好鬼大粒 餡都多既彈1 唔同粥既味道好似 係少變化既

2 餃子好鬼大粒 餡都多既

1 唔同粥既味道好似 係少變化既
2023-08-25 28 瀏覽
朋友話想食韓國嘢 就帶佢嚟咗尖沙咀嘅HANA🇰🇷呢度主打韓國粥/餃子/烏冬 係比較地道嘅韓國口味🍜店舖唔算好大 之前晚上經過見到都要等位 所以我哋就特登揀晏晝嚟💕ꕥ 釜山鮮鮑魚粥韓國粥真係好好味🙊加咗麻油好香 食唔停口 入面有好多配料 紅蘿蔔/薯仔/芝麻等等 而鮑魚都好有咬口夠煙靭 成個味道好突出好濃郁🤤同港式最大分別就係個濃稠度 港式嘅多數都比較稀 韓國粥就好濃稠ꕥ 韓式牛肉烏冬湯底好清甜 無乜味精感覺 食完都唔覺口乾 烏冬都好白滑彈牙 而且賣相好靚😍牛肉會另外分開上 份量都唔少 充滿醬油同麻油香味 仲有高麗菜同洋蔥 索晒個汁一樣咁惹味環境都好韓系 木製傢俬同霓虹燈 簡單得嚟都好啱打卡🐷

ꕥ 釜山鮮鮑魚粥
ꕥ 韓式牛肉烏冬

環境都好韓系 木製傢俬同霓虹燈 簡單得嚟都好啱打卡🐷
今次嚟到位於尖沙咀韓國街嘅Hana Korean Restaurant🇰🇷最近多咗呢間新開小店 一望落去就見到pink pink嘅裝修 睇落勁ig able🤣————————————————❶ 人蔘雞粥 $108人蔘雞粥夠綿密 而且人蔘味都濃郁得嚟冇咩苦澀味🥰入面嘅材料好足 包括有人蔘、雞絲、紅棗、紅蘿蔔粒及薯仔粒等😋個人都幾推薦依款依款粥🤍夠哂補氣醒神🤪❷ 釜山魚糕烏冬 $78烏冬屬於扁身 食落煙煙韌韌😋 擺盤係超打卡再配上一串色彩繽紛嘅魚糕🍥即刻令人食慾大開(*ˉ︶ˉ*)❸ 煎韓牛餃子 $72餃子煎到呈金黃色 一咬落去滿滿嘅肉汁🥰食落去啖啖肉🫶🏻➍ 蒸泡菜餃子 $68泡菜餃子入面啲泡菜保持到爽脆 食落帶少少辣 好開胃🤣————————————————推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑| 7/10環境指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑| 7/10服務指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑| 7/10好食指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑| 7/10性價比指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑| 7/10回訪指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑| 7/10
————————————————

好食指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑| 7/10
性價比指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑| 7/10
回訪指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑| 7/10
2023-08-22 18 瀏覽
HANA Korean Restaurant 🍜HANA 主打釜山粥品同埋烏冬🙌室內設計好PinkPink好適合打卡😂釜山鮮鮑魚粥:$118鍾意食比較似稀飯同埋粒粒分明嘅粥應該就會prefer依款啦~好香嘅麻油味同埋調得比較濃味~仲可以食到鮑魚添釜山魚糕烏冬:$78好適合打卡~擺設好靚🙌烏冬多幾彈牙同埋仲有一大串唔同款式嘅魚糕😆湯底比較清甜,食完後唔會覺得好滯大家可以過嚟試吓佢哋嘅粥同埋烏冬,真係好適合打卡🙌。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。餐廳:HANA Korean Restaurant 地址:尖沙咀金巴利街1E號地舖
HANA Korean Restaurant 🍜

釜山鮮鮑魚粥:$118

釜山魚糕烏冬:$78

大家可以過嚟試吓佢哋嘅粥同埋烏冬,真係好適合打卡🙌
。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
餐廳:HANA Korean Restaurant
地址:尖沙咀金巴利街1E號地舖
2023-08-20 24 瀏覽
🍢釜山魚糕烏冬 $78擺得好靚,烏冬用筷子捲起🥢,加一串魚糕🍢,烏冬扁身Q彈,湯底清清地唔會好濃味,仲加左昆布同油揚豆腐,魚糕煙韌,各種各樣的魚糕魚丸,份量都多可以2個人share😝🍗人蔘雞粥 $108有一條人參,雞絲份量多,麻油味重,韓式粥偏杰,軟綿綿,但食到粒粒飯的口感,入面仲加左薯仔🥔、紅蘿蔔🥕、紅棗、洋蔥🧅,仲有青蔥同黑芝麻🧂系面,用料足,口感豐富👍🏻第一次食韓式粥估唔到好好食😋.✨餐廳裝修粉紅色,一定要預先訂位,成日都full book,空間細,上菜前都有韓式小菜-醃蘿蔔章魚泡菜😉
🍢釜山魚糕烏冬 $78

人蔘雞粥
🍗人蔘雞粥 $108

人蔘雞粥
之前每次去韓國都會食韓國粥,有別於係平時既廣東粥,而喜歡食粥既朋友講尖沙咀韓國街就有一間韓國粥既餐廳,甘要試下同韓國有咩唔同啦!餐廳裝修唔似是粥店,反而似CAFE,以粉紅色為主,好有少女氛圍感,而且餐廳面積不大,只有6,7張枱。揀左釜山鮑魚粥,同韓國食到既一樣,好香麻油味,粥比較稠密,反而似軟飯,唔係廣東粥甘水汪汪狀態,配料除左有鮑魚片外,仲有蘿蔔粒,翠肉瓜粒等,食落真係好飽肚。除此之外,煎餃子都不要錯過,今次就食左韓牛餃子。餃子煎到金黃色,香口得來仲好脆,而且餡料飽滿,每一啖都係肉,加埋解渴既桃汁,真令人好滿足。
之前每次去韓國都會食韓國粥,有別於係平時既廣東粥,
而喜歡食粥既朋友講尖沙咀韓國街就有一間韓國粥既餐廳,
甘要試下同韓國有咩唔同啦!

而且餐廳面積不大,只有6,7張枱。

2023-08-15 84 瀏覽
上次係韓國街附近食嘢嘅時候就已經留意到呢間餐廳嘅鋪面好搶眼 ,而原來呢間餐廳所主打嘅係坊間比較少見嘅韓國粥品,即時引起咗我哋嘅興趣,所以已經Pʟᴀɴ好咗日子去會一會佢🤭釜山鮮鮑魚粥 $118呢到主打釜山粥,今次我哋就叫咗鮮鮑魚粥,呢款粥用釜山米熬製幾個鐘而成,用麻油取代食油,香味濃郁,味道方面係鮮甜得嚟又好重麻油味🤣 而粥內亦有原粒米飯,鮑片,紫菜等等,所以保持到一定嘅口感👍🏻 釜山魚糕烏冬 $78呢個烏冬嘅Pʀᴇsᴇɴᴛᴀᴛɪᴏɴ都好Iɢᴀʙʟᴇ,廚房一早已經將烏冬捲係筷子到,再配埋色彩繽紛嘅魚糕串,真係幾吸睛😉 扁身嘅烏冬食落煙韌滑溜,湯底就咸中帶甜,咁多款魚糕嘅味道都一樣嘅,唯獨就係口感唔同,整體都幾好食😗(煎)濟州黑豚肉餃子 $72餃子都係大大隻,餡料充足,口感都幾豐富,由於係煎餃,所以餃子表面都煎到微脆,食落多咗份脆卜卜嘅口感😙梳打 $27/一罐今次叫咗菠蘿味同橙味,兩款個水果味都好重,有氣嘅程度就比較弱少少喇,但勝在唔算好甜,都Oᴋᴀʏ😉

釜山鮮鮑魚粥 $118

(煎)濟州黑豚肉餃子 $72
濟州黑豚肉餃子

梳打 $27/一罐
梳打
2023-08-10
濟州黑豚肉餃子
2023-08-14 27 瀏覽
琴日經過韓國街,比餐廳外牆嘅美食吸引咗😋餐廳以少女風格裝修為主,好適合最近鍾意睇Barbie嘅大家🩷 食物及服務質素唔錯,餐廳面積唔大,只可放到六七張枱🪑衛生方面一般般,食嘢期間不斷有兩三隻小烏蠅飛來飛去🙊前菜一坐底,每人送上一碟醃蘿蔔和醃辣魷魚🦑 十分特別💋醃蘿蔔酸酸甜甜,口感爽脆🥕自己對醃辣魷魚非常有驚喜👀口感煙韌唔太辣🌶️好特別嘅前菜泡菜章魚粥 $108推介‼️依款泡菜章魚釜式粥嘅辣度好地道,唔食得辣嘅我一開頭有啲淆底怕太辣,但食落比一般嘅泡菜粥淡,啱晒唔太食得辣嘅朋友😍釜式粥混合埋少少蔬菜粒,加上泡菜釜式粥加咗黑芝麻及蔥粒,味道昇華左🤤章魚粒非常煙靭,但唔夠多🦑釜山魚糕烏冬 $78上菜好快🙌🏻特別之處係用筷子捲着少量烏冬及有一大串唔同顏色形狀嘅魚糕🧡💛❤️賣相十分適合打卡📸湯底比較淡,有多種唔同配料👉🏻青蔥、油揚豆腐、海帶👀 魚糕份量好多😛烏冬比較幼同扁身,唔夠煙韌彈牙煎濟州黑豚肉餃子 $72/5味道一般般🙉外皮少厚但好香脆得嚟有咬口😚餡料好飽滿好香,有韓式味嘅餃子📍HANA Korean Restaurant 尖沙咀金巴利街1E號地舖

前菜

泡菜章魚粥 $108

煎濟州黑豚肉餃子 $72/5

📍HANA Korean Restaurant
尖沙咀金巴利街1E號地舖
2023-08-14 18 瀏覽
HANA Korean Restaurant🇰🇷釜山鮮鮑魚粥 🍲$118第一次食韓國嘅粥,同香港食開嘅有啲唔同,佢係偏向小朋友嘅粥仔咁樣,明顯見到一粒米煮開,味道方面比較重麻油味同埋偏鹹一啲,總括嚟講成件事都幾有特色,同埋香港唔係好多地方可以食到韓國嘅粥!所以都係一個幾唔錯嘅體驗~韓式牛肉烏冬 🍜$98烏冬嘅擺盤非常之有特色,炒牛肉椰菜,亦都好香好好味😋特別一讚佢哋烏冬比較幼身同埋滑,所以掛湯能力會比較好!✅韓國鮑魚煎餃子(五隻)🥟 $72煎餃外脆內軟,隻隻熱辣辣,點埋獨家嘅醬汁,係幾好食又開胃!👍🏻濟州黑豚肉煎餃子(五隻)$72個人覺得兩個味道嘅煎餃子,味道分別唔算太大,價錢都一樣,邊個合眼緣就叫邊個啦🙈🙈
HANA Korean Restaurant🇰🇷
釜山鮮鮑魚粥 🍲$118

韓式牛肉烏冬 🍜$98

韓國鮑魚煎餃子(五隻)🥟 $72

濟州黑豚肉煎餃子(五隻)$72
今晚到HANA Korean Restaurant,位於尖沙咀金巴利街1E號地舖。店內裝修粉紅色🩷的部分很有少女風, 餐廳是由韓國人廚主理👨‍🍳, 主打正宗釜山粥、釜山湯烏冬和餃子。 我點了釜山鮮鮑魚粥$118、 釜山魚糕烏冬$78、 煎韓牛餃子$72、 蒸泡菜餃子$68、 檸檬梳打$27。 📍釜山鮮鮑魚粥 ~ 粥底軟綿綿,保留粒粒飯的口感, 配料有鮮味的鮑魚片、 翠玉瓜和紅蘿蔔, 配上前菜醃辣章魚和醃蘿蔔,食落仲滋味。 📍釜山魚糕烏冬 ~ 賣相精美,一串色彩繽紛的雜錦魚糕非常吸睛, 烏冬質感Q彈, 配上熱辣辣又清甜的湯底, 必食推介。 📍煎韓牛餃子 ~ 煎至金黃色的餃子非常香口, 餡料非常飽滿, 咬落去有啖啖肉的口感。 📍蒸泡菜餃子 ~ 皮薄餡靚的泡菜餃子,帶點微辣, 惹味可口。 📍檸檬梳打 ~ 清新解喝,檸檬味重。 正宗而美味的韓國料理, 絕對值得一試。 🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗均屬個人分享意見, 只作參考😊。

煎韓牛餃子

蒸泡菜餃子

📍檸檬梳打 ~ 清新解喝,檸檬味重。
檸檬梳打

正宗而美味的韓國料理, 絕對值得一試。

2023-08-10
煎韓牛餃子
蒸泡菜餃子
檸檬梳打
  • 釜山鮮鮑魚粥$118、釜山魚糕烏冬$78、煎韓牛餃子$72、蒸泡菜餃子$68、檸檬梳打$27
2023-08-10 45 瀏覽
韓國街最近開咗間以韓國粥做主打嘅餐廳,餐牌仲有烏冬、韓式煎/蒸餃子,想試下比較清淡嘅韓國菜呢到啱晒你👍🏻韓式前菜釜山鮮鮑魚粥 $118韓國粥質地比較濃稠,飯粒分明有咬口,好似食緊粥飯,韓國粥都會加少少麻油吊味,比較有味,鮑魚片煙靭彈牙釜山魚糕烏冬 $78魚糕份量十足,而且好彈牙,烏冬都夠晒滑溜,湯頭清甜,賣相仲好精緻煎韓牛餃子 $72/5呢個價錢嚟講都算抵食,因為佢係用韓牛製作,餡料飽滿好足料,餃子皮煎到微脆香口蒸泡菜餃子 $58/5蒸餃餃子皮薄薄地,入面包住咗勁多泡菜同豬肉,蒸完之後餃子嘅口感同味道都好豐富,充滿韓國風味

韓式前菜
釜山鮮鮑魚粥 $118

煎韓牛餃子 $72/5

蒸泡菜餃子 $58/5
  • 釜山鮮鮑魚粥
💎總評分:5.0/10-尖沙咀韓國街又添一間韓國人開嘅小店🇰🇷~呢位釜山Oppa將家鄉釜山粥同烏冬帶嚟香港👨🏻‍🍳。粉紅色嘅店面同室內裝修好有韓風少女味呀💓!新店報到已經有唔少review,Menu 精簡好啱lunch~1️⃣ 釜山魚糕烏冬 $98最近成日都見到呢碗烏冬📸~ 其實店內除左熱湯烏冬仲有炒烏冬嫁,不過嚟得朝聖就緊係試下人氣產品啦!烏冬OK彈牙👌🏻,不過魚糕偏硬,如果入味D就更好啦~2️⃣ 釜山鮮鮑魚粥 $118上枱時有點失望…鮑魚呢🥺?睇圖明明一片片咁好靚舖喺面嫁喎!睇真D原來溝埋左喺粥入面😆~賣相雖然無想像中咁澎湃,但味道都唔錯👌🏻,每日用4-5個鐘先將釜山米熬成粥底,零味精夠健康,而且用石鍋上,食到最後都仲熱辣辣。3️⃣ 蒸泡菜餃子 $68 ; 煎韓牛餃子 $72餃子的確好食😋!蒸餃皮薄多餡,包泡菜係最有韓味的!煎餃比想像中大隻🥟,D餡塞到漲卜卜,又煎到外皮脆卜卜,韓牛都好juicy💦!通常餃子都只係蒸同煎二揀一,不過呢間小編會建議試晒兩款👍🏻!一路食一路見到唔少人喺店外等住,可見新店人氣不小🔥。Overall食物質素OK,有改善空間。小店經營只有5-6張枱,唔好彩嘅係小編被安排坐
💎總評分:5.0/10

1️⃣ 釜山魚糕烏冬 $98

2️⃣ 釜山鮮鮑魚粥 $118

3️⃣ 蒸泡菜餃子 $68 ; 煎韓牛餃子 $72
一路食一路見到唔少人喺店外等住,可見新店人氣不小🔥。Overall食物質素OK,有改善空間。小店經營只有5-6張枱,唔好彩嘅係小編被安排坐正門口位置🙈,一有人開門就要讓一讓,試過幾次度門撞左埋嚟...如果re-arrange下setting可能會好D。
環境服務:⭐⭐
食物質數:⭐⭐
打卡指數:⭐⭐
2023-07-08
10 分鐘 (堂食)
個人對韓國粥非常有興趣,每次去旅行都一定會食到。今次好開心可以難得喺香港都食到韓國粥,仲要係釜山米烹調四至五個鐘而成,由麻油代替普通油,質感比較軟滑,易入口唔會重水「了了」過頭。叫咗一碗泡菜章魚粥及南瓜粥。南瓜粥並沒有米飯在內,感覺比較似南瓜蓉,但係內在與紅棗烹調而成令佢軟滑細膩,食得出南瓜嘅天然味道,一啲南瓜絲同渣都冇。而鍾意食辣嘅朋友一定唔可以錯過泡菜章魚粥,泡菜味濃郁,加上粒粒軟綿綿嘅米飯,同章魚煙韌嘅口感,飽肚感十足!韓國餃子亦都係地道小菜,餃子款式非常多,有蒸或者煎多重選擇。叫咗一個鮑魚蒸餃,一口氣就清晒成碟,因為味道新鮮,唔會好似超市買返嚟一早包好晒嗰種用味精搭救嘅味道☺️除此之外,亦叫咗一款蜆肉湯烏冬。烏冬非常幼身軟滑,加上新鮮嘅蜆肉味,及切開一絲絲嘅腐皮,鮮味濃郁,而湯水都一口飲晒,一啲都唔頸渴。總括而言,特別推介主打嘅釜山及餃子,無論係早餐或者係酒後菜都非常適合!😋😋😋

南瓜粥
泡菜章魚粥