Hatsu Japanese Restaurant 位處美國銀行中心,地點略為「吊腳」。雖然如此,午市繁忙時間還是坐得滿滿。 午市有一系列魚生飯及定食供選擇,定價由 $159 起。除了自選美食,食客更可從沙律吧自助拼湊出一道合心沙律。在云云佐料中,筆者特別喜愛充滿自然氣息的海帶、甜蜜粟米粒,以及可口但不太健康的罐頭雜果。 前後吃了兩大碗沙律,主菜天婦羅烏冬鍋定食也緊隨送上。六件壽司款式由左至右分別是吞拿魚、三文魚、熟蝦、墨魚、北寄貝及腐皮。各壽司賣相工整,但稍欠光澤。想吃濃香魚味的選吞拿魚,講求軟彈口感的擇墨魚。腐皮壽司甜品過濃不太討筆者歡心。 除壽司外,天婦羅是飯餐的另一亮點。雖然天婦羅的炸漿外層不屬關西薄透一類,但成品脆而不膩,已成功了一半。在眾多天婦羅中,肉彈鮮香的海老最美味,清甜的南瓜與彈爽的雞脾菇亦算不錯。 烏冬鍋屬定食中最平實的一環,簡單以數片菇菌魚蛋作配料。建議早點享用烏冬鍋,否則烏冬會有過腍的情況。 整頓飯的澱粉質倒算不少,再加上無限量的沙律,大家也可飽肚滿足而歸。
天婦羅烏冬鍋定食

午市有一系列魚生飯及定食供選擇,定價由 $159 起。

壽司

壽司

天婦羅

烏冬鍋

[6/9/2017; Wed]
2017-09-06
2017-09-05 51 瀏覽
上個星期六本來打算去海洋公園點知去到金鐘先記得冇帶pass,為咗好好享受我唯一嘅假期我決定食餐好嘅!!!係openrice搵左一輪,發現左呢間係巴士站對面嘅日本料理,有海膽飯食星期六有7折,後來聽侍應講 因為呢邊做寫字樓生意,所以星期六就特價吸引下客人。呢個餐牌得星期一至五先有,侍應話食材係當日拎貨,驚星期六用唔晒會浪費,所以存貨唔多,如果假日想食就要碰運氣啦。而呢個餐牌係無7折優惠嘅,但我實在太想食啦!!好好彩仲有最後一個海膽飯環境都幾舒服,坐窗口位有種寫意嘅感覺黎啦黎啦我最期待嘅海膽飯!跟餐有蒸蛋、味噌湯同甜品。呢款三式海膽我淨係識兩款:韓國馬糞海膽、加拿大海膽。加拿大海膽出名大大片又好鮮甜比起之前係旺角、尖沙咀食嘅海膽飯,這份量也太多了吧!叫我如何不激動呢? 佢嘅份量唔係一細碗飯上面疊厚厚的海膽,而係一大碗好似你食豬扒飯預期中嘅份量一樣咁大! 試完之後,真心想推介俾朋友! 因為係好鮮甜,無苦味無怪味$268我個人覺得好值刺身定食同樣好抵,7折後係$224,有三四片加拿大海膽、珍寶蝦、珍寶帶子、吞拿魚等等。加拿大海膽照片無色差吞拿魚都好新鮮,夠厚蝦勁爽口其實個味噌湯都幾好飲,唔會好

環境都幾舒服,坐窗口位有種寫意嘅感覺

黎啦黎啦
我最期待嘅海膽飯!
跟餐有蒸蛋、味噌湯同甜品
試完之後,真心想推介俾朋友! 因為係好鮮甜,無苦味無怪味
$268我個人覺得好值
三式海膽飯

加拿大海膽
照片無色差
刺身定食

吞拿魚都好新鮮,夠厚

蝦勁爽口
刺身定食

其實個味噌湯都幾好飲,唔會好咸

食完覺得呢間CP值幾高,會再黎食晚市嘅懷石料理嫁!!希望質素都係咁好啦

三式海膽飯
2017-09-05 133 瀏覽
今天來到金鐘工作,而朋友又剛好這几天在這邊工作,於是就約在附近午餐。印象中,在MTR附近的餐廳,大多會比較擠迫/價格較高。既然朋友近來在這區工作,應該算是半個地膽,所以午餐,就交給朋友發牌。通過地鐵出口的商場,行過天穚,來到這棟大廈,卻是另一個世界~安靜悠閒的世界。看到這家餐廳周六午餐,可享7折優惠。心中馬上覺得~著數左!在窗邊位置就坐後,要做最重要的事~看餐牌。既然有7折,預算就可以提高。大家各點一份套餐,互相分享。但是,朋友不吃薑,不吃牛,不吃生,即是要全熟的食物。權宜之計,點了二份都是滑蛋為主的套餐。套餐不單只有滑蛋,也有茶碗蒸~蒸水蛋。滑溜蒸蛋,蛋味濃郁。在家中,通常為求方便,以一個大碟蒸好全家分享,哪有興緻一杯一杯的分開蒸呢!現在是分好一人一份呢!慢慢食,慢慢嗒,要好好享受這刻的悠閒。        蒸蛋小杯的圖案,跟枱面的擺設是同一系列呢!滑蛋雞肉飯定食 大大碗滑蛋雞肉飯,配刺身。由於朋友不食刺身,所以這4片都歸我所有了。粉紅色的吞拿魚腩,雖未達到入口即溶的境界,但爽口的魚肉仍感到微微的魚油香。 來到滑蛋雞肉飯了!  表面是滑蛋及雞肉,還有洋蔥金菇。雞肉看來有點乾身,肉質纖

看到這家餐廳周六午餐,可享7折優惠。心中馬上覺得~著數左!
在窗邊位置就坐後,要做最重要的事~看餐牌。
既然有7折,預算就可以提高。
大家各點一份套餐,互相分享。

套餐不單只有滑蛋,也有茶碗蒸~蒸水蛋。
滑溜蒸蛋,蛋味濃郁。
現在是分好一人一份呢!
慢慢食,慢慢嗒,要好好享受這刻的悠閒。
蒸蛋小杯的圖案,跟枱面的擺設是同一系列呢!

滑蛋雞肉飯定食

滑蛋雞肉飯定食
大大碗滑蛋雞肉飯,配刺身
由於朋友不食刺身,所以這4片都歸我所有了。
來到滑蛋雞肉飯了!
表面是滑蛋及雞肉,還有洋蔥金菇。
雞肉看來有點乾身,肉質纖維的紋理都很明顯,幸好滑蛋雞肉有雞皮,有了雞皮油脂作滋潤,才不致太乾。
而煮滑蛋雞肉的醬汁都滲至白飯裡,把白飯都染成啡飯,變成啡色甜飯了!

滑蛋豬扒定食
滑蛋豬扒相對較濕潤,所有材料都於在鍋內。
滑蛋都集中在豬扒表面及周邊凝固,還未有滲至下方的洋蔥金菇冬菇,看來滑蛋應該是後最後加上去食材。
在豬扒下方的冬菇金菇洋蔥,還有帶甜的湯汁,都没有沾到蛋漿呢!
全熟的厚豬扒,肉質是有點實篤篤,至少朋友會放心食用。
來到最後一件炸豬扒,豬扒表面的炸皮依然保持硬度,這個炸皮真夠勁。

滑蛋豬扒
墊底的金菇,洋蔥,冬菇也不能放過,配剛熟的滑蛋真一流。
但湯汁帶甜,要配白飯作中和。
麵豉湯
飯後來一碗麵豉湯,有海帶,即便没有熱咖啡,也覺得很滿足。

本來每份套餐,正價加一後肯定每位超過二百。
如今有7折,即是埋單百五左右。
在金鐘這黃金地段及餐廳環境,這個午餐算是抵了!
還可避開遊客,正!!!
小發現:托盤表面有層透明特別物料,有點啜身,保証餐具不易位。能顧及細節,夠細心。
午餐
2017-09-03 76 瀏覽
去日式餐廳...我最愛就係食海膽!宜間餐廳既三色海膽丼我就超like!海膽丼連同蒸蛋、麵豉湯一齊上,非常豐富吸引呀!!!!海膽片片完整,份量非常多,鋪得滿滿的,完全看不到下層既飯呀!!海膽肥美海膽的丼物,口腔和舌上都品嚐到海洋的滋味.壽司米飯入口香滑軟糯,而且咬落帶嚼勁,吃得很滋味呀!三卷上紫菜一齊食,另有一番風味!紫菜入口很脆,吃起來就知很新鮮呢!海膽很creamy,在口腔中溶化,實在吃得很清足呀!點了一枝sparkling water 解解辣,wasabi 很辣呢~

海膽丼連同蒸蛋、麵豉湯一齊上,非常豐富吸引呀!!!!

海膽肥美海膽的丼物,口腔和舌上都品嚐到海洋的滋味.
壽司米飯入口香滑軟糯,而且咬落帶嚼勁,吃得很滋味呀!

2017-09-03 103 瀏覽
星期六要食好啲補充能量💆🏻幸好香港真係美食天堂,唔洗飛日本都食都到美味既刺身!男友黎食過話抵食,刺身定食星期六做緊7折優惠真係不得不吃!定食包埋蒸蛋、麵豉湯、甜品/咖啡,非常豐富呀!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻刺身定食有六款不同既刺身,單睇賣相已經令人動容!😍😍😍金黃既海膽肉厚肥大,味道鮮甜,算幾新鮮!吞拿魚腩充滿光澤,絕對看得出很新鮮!入口魚味濃鮮,的確頂呱呱呀!麵豉湯湯料充足、有好多海帶唷!

星期六要食好啲補充能量💆🏻
幸好香港真係美食天堂,唔洗飛日本都食都到美味既刺身

刺身定食有六款不同既刺身,單睇賣相已經令人動容!😍😍😍

金黃既海膽肉厚肥大,味道鮮甜,算幾新鮮!

麵豉湯湯料充足、有好多海帶唷!
2017-09-02 133 瀏覽
呢排打開社交網站,又有一輪海膽熱,心郁郁搵野食❤️係正常既消費者心態裡面,如果夜晚同晏晝都係食同一樣野,咁晏晝價錢就一定比較化算吧!今日咁岩去金鐘,行過有沙律吧的日式料理餐廳,佢有海膽❤️❤️同我友人最愛既平目裙邊丼,我哋二話不說就入坐了😆😌其實除左丼,仲有好多選擇既,例如拉麵、烏冬或者定食👍🏼沙律吧🤔既擺設比較簡單,但醬汁選擇款式算多,材料新鮮!當中最好味係昆布,我不斷咁refill 😂 fill 到爆曬😲最期待既主角上菜啦!海膽飯:呢個價錢,連沙律、湯、蒸旦、雪米糍,真係抵食既!海膽量不少,雖然唔太原件,但味道足以令人感到滿足😌每一啖都有香濃既海膽,滲入口中每個角落❤️裙邊飯:材料質素一流!超額完成👍🏼舖滿成個碗之外,仲可以每一塊都超肥美、厚切,入口溶化既感覺😌每一口都有魚油既香味但沒有一點魚腥的😘😘😘勁推介👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼最後仲有抺茶雪米糯作完美的句點。
呢排打開社交網站,又有一輪海膽熱,心郁郁搵野食❤️

最期待既主角上菜啦!

最後仲有抺茶雪米糯作完美的句點。

2017-09-01
2017-09-01 226 瀏覽
今日中午時份之後同同學去左一間叫hatsu嘅日本餐廳食野。首先,我地見透明嘅窗,可以見到出面艷艷麗嘅風景,俾人一種休閑嘅感覺。我出去攞左一碗凱撒沙律。醬料唔算咸,味道酸酸甜甜,令生菜更惹味。食完之後仲好有胃口。生菜好爽脆,食落好清新。我地喺Lunch set入面揀左鹽燒鯖魚&大蝦天婦羅呢個餐$159,包埋任食自助沙津吧,日式蒸蛋,味噌湯,甜品,白飯。首先,天婦羅炸得非常鬆脆,仲要係金黃色的,咬落口感鬆軟我,蝦身原隻非常美味。另外炸南瓜亦很可口,味道甜甜的。鯖魚混合在白飯上吃非常惹味,鯖魚很肥美,魚香獨特,很有魚油香,沒有異味,脂肪也很豐富,新鮮極致。味噌湯雖然有點咸,但香味濃郁,切粒蔥花令味噌湯吊味,很好喝。蒸蛋的蛋味香濃,入面還有香菇和雞粒,蛋非常細膩兼嫩滑。另外,同學亦點了一個個set A$195。鰻魚很有炙烤的味道,很新鮮,鰻魚醬汁的調味令鰻魚更昇華,混合飯一起來吃簡直prefect.三文魚和吞拿魚都很新鮮,三文魚還要是厚切的,很肥美。豬扒飯的豬飯外皮酥脆食落肉味新鮮,不妨一試。最後有咖啡和雪米糍,咖啡加了creamer和黃糖之後香味十足,不只有甜味,還真的有咖啡香味。而綠茶味雪
今日中午時份之後同同學去左一間叫hatsu嘅日本餐廳食野。
食完之後仲好有胃口。生菜好爽脆,食落好清新。

蒸蛋的蛋味香濃,入面還有香菇和雞粒,蛋非常細膩兼嫩滑。

最後有咖啡和雪米糍,咖啡加了creamer和黃糖之後香味十足,不只有甜味,還真的有咖啡香味。而綠茶味雪米糍跟普通的一樣涼透心。
午飯時段入到嚟幾多人,但勝在場夠大,唔洗等! 我最鍾意就係呢啲可以望到街景咁開揚嘅餐廳,食嘢零舍醒神! 點了午市便當🍱,份量足哂,鯖魚🐟果格有2✌大塊,天婦羅🍤 果格就好似單點份量咁足‼ 多。唔代表粗製濫造,食物完全有水準㗎。"食草一族" 🐐🐂🐇🐎唔使驚唔夠菜🌱食,因為有個沙律吧可以自由添食,醬汁亦有四,五種 任君選擇, 一啲都唔麻呼, 柚子汁🍊應該係自家調製,唔係太甜 唔會立喉, 好味過現成好多。 最後亦會奉上一杯精緻的咖啡☕,咖啡是日式口味🇯🇵, 亦有雪糕糯米糍🍡選擇, 令全餐畫上完美的句號⭕
午飯時段入到嚟幾多人,但勝在場夠大,唔洗等
! 我最鍾意
,鯖魚🐟果格有2✌大塊,天婦羅🍤 果格就好似單點份量咁足

2017-08-31
2017-08-07 622 瀏覽
作為歡送同事的午餐, 呢餐絶對稱職, 有幾款定食選擇, 非常適合唔食生野既同事, 價錢係呢區黎講算係親民價!點好餐後, 就出去呢個任食自助沙律吧拎沙律啦, 食材都唔少喎, 有沙律菜, 青瓜, 車厘茄, 青豆粟米粒, 昆布, 甜豆角, 西椒等醬汁都有幾款比你混, 以昆布配柚子醋汁, 味道酸甜好醒神我就點左燒鯖魚&大蝦天婦羅 ($159), 包蒸蛋, 味噌湯, 白飯, 熱咖啡及甜品(雪糕糯米糍), 份量都幾豐富燒鯖魚都有兩件, 燒得皮香肉有汁, 點少少醬汁食, 相當易送飯!另外個天婦羅有炸蝦2隻, 南瓜1件, 茄子1件, 個炸漿夠透薄, 唔會食到一口脆粉, 而且唔油膩, 相當唔錯!選左熱咖啡, 好細杯, 2啖應該飲完, 食完個定食已經非常飽肚, 咁既份量其實都好岩數!

醬汁都有幾款比你混, 以昆布配柚子醋汁, 味道酸甜好醒神

燒鯖魚&大蝦天婦羅

午餐
2017-05-14 1539 瀏覽
睇到d人寫貴價午餐乜乜乜,用下腦啦,金鐘窩,百令蚊個set,山林到d垃圾日本嘢都要啦!要計埋性價比值先公平嘛!嘴刁都要刁得有道理!唔好亂咁刁!有個星期日準備係PP睇戲,傍晚就食個快餐,一直經過呢間,但午市太爆,無可能入到去。見佢靜影影,以為收左,肥姐姐cool cool地招呼入坐,包場,一個人都無,好驚中伏,你知日本嘢唔係怕難食咁簡單,生嘢真係要好挑剔!叫左個刺身set,驚喜不斷,真係嘩嘩聲!消費要$1500一位以上的日本餐廳自問經常光顧,但三百多元係金鐘食到呢個質素真係好好架啦!cool姐後來見我唔係麻煩客,服務又提升到日本人水平,捧餐、離枱都點頭甚至鞠躬,笑容又返埋黎!你好我好大家開心!唔使下下擺個「俾錢幫襯使死人」既款!- 茄子前菜小吃都認真處理,唔係跟餐就是是但但!- cocktail杯沙律有d搞笑,但勝在有心設計唔求其!- 刺身新鮮、好味、大件、量多、仲有裝飾!- 食埋個甜品就超級大滿足!最驚喜喜⋯⋯⋯⋯仲有八折!天啊!!!!!!!!!!!點解對我咁好!太好食太低食,我一定會拉隊「佔鐘」包場囉!

- 茄子前菜小吃都認真處理,唔係跟餐就是是但但!

- cocktail杯沙律有d搞笑,但勝在有心設計唔求其!

- 刺身新鮮、好味、大件、量多、仲有裝飾!

- 食埋個甜品就超級大滿足!

太好食太低食,我一定會拉隊「佔鐘」包場囉!

2017-03-14 2159 瀏覽
係金鐘搵食,除左快餐店外其他餐廳嘅價錢都一定有咁上下「份量」。以往本身去開金鐘中信食日本野,但放飯時間總是迫滿人,好難傾到計。今次就試下行遠啲、去呢間喺美國銀行中心嘅日本餐廳搵食。餐牌都幾多元化,數埋都應該有近廿款set。價錢就由150至300幾蚊不等。人流亦唔算多,傾計唔錯!今次揀左set b,有幾件刺身、海膽蟹子飯、蔥花吞拿魚飯同烏冬各一小碗,再加埋日式蒸蛋,同埋任食沙律吧。餐後可揀雪糕糯米池或者咖啡呢個份量對一個男人嚟講都夠飽。但糧尾就唔太岩使啦!

呢個份量對一個男人嚟講都夠飽。但糧尾就唔太岩使啦!
套餐b
2017-03-14
套餐b
2017-02-17 1995 瀏覽
昨晚同hubby來hatsu食飯慶祝週年紀念日,環境清靜,啱晒兩人靜靜咁傾偈。食物之中,最欣賞魚生夠新鮮,尤其牡丹蝦好鮮甜,個蝦頭都比我食埋而個茶壺蜆湯夠晒清甜,加埋個lemon juice感覺好得意。服務態度又好,令人覺得好舒服又開心。連hubby都話讚以後有飯局又多一個選擇啦
,尤其牡丹蝦好鮮甜,個蝦頭都比我食埋
以後有飯局又多一個選擇啦
慶祝紀念
紀念日
  • 魚生
  • 天婦羅
  • 前菜
2017-02-10 1785 瀏覽
又到星期五,適逢有新同事黎,係時候出去食飯啦。由於今日既飯局安排比較急,所以我地都無去得遠,去左公司附近食就算。打電話留枱,等左十分鐘就安排好入座。午餐定食款式都幾多,每款都會有自助沙律吧、麵豉湯、蒸蛋再加熱咖啡。坐低之後我地即刻去攞沙律食醒一醒胃,睇落所提供既沙律平平無奇既,但係沙律dressing 出奇地好味,我試左佢地既自家制沙律醬,味道頗豐富,有蛋香亦有黑椒既味道。主菜叫左軟殼蟹天婦羅配日式牛扒定食。兩樣食品不過不失,天婦羅份量較少,但食落唔會成口粉漿,幾香口。日式牛扒有啲唔夠熱,醬汁味道可接受,但係牛扒質素及烹調一般。其他麵豉湯蒸蛋咖啡都係大路野,沒有亮點。總結:性價比不高,價錢係$179加一,呢個價錢可以有更多更好既選擇。

其他麵豉湯蒸蛋咖啡都係大路野,沒有亮點。

2017-02-10
10 分鐘 (堂食)
2016-07-14 7097 瀏覽
之前search過好多次金鐘餐廳,呢一間都算名列前茅,於是和Friend前來試一下。約12:20到店walk in無須等位,好彩來得早。之後12點九就開始有人要等位啦。這間餐廳有lunch set,每個set跟蒸蛋、meso soup、茶啡、甜品同自助沙律吧。價錢比餐牌正價平$30左右。其實也不便宜。自助沙律吧都算多選擇。仲有酸酸甜甜的柚子味黑醋sauce,撈埋都幾好食。但正餐本身以及蒸蛋meso soup就覺得味道並無特別。也覺得並不值$148加一的價格。侍應好急衝衝,趕著收錢,作為食客明白店家想儘快吉個位出來俾下一個客,但我地都未走,甜品都未食,就叫出面D客行入來,係檯邊望住我地食,真係感覺好awkward。甜品是雪麗糍。都OK好食。

甜品是雪麗糍。都OK好食。

2016-07-08
2016-05-06 6191 瀏覽
本身唸住去金鐘廊的一風堂吃拉麵,去到後排長龍,跟住唸住去第二間,經過天橋見到有人派傳單,本身都不唸住拿,但見到那個小姐好好笑容話:午市有優惠,拿張看下!我拿了後,見到話三週年紀念優惠,$148午市定食連埋自助沙律吧,跟住就同朋友去呢間試下!去到後,叫完定食後,便出去沙律吧,竟然有我最喜歡的雜果😍,沙律菜好fresh!當上菜時,服務生好貼心的提醒,她話麵豉湯小心倒㵼,最好兩隻手一起開!吃完定食後,我再拿多一次雜果😍,真是物超所值👍🏻
日本餐
2016-05-06