2016-08-20 119 瀏覽
在互聯網搜尋器打上High five,字典解作“舉手擊掌(用來招呼,表示狂喜或慶祝勝利)...店名蠻有意思,店内環境寧靜優雅,食物亦有水準...跟大家分享這間位於九龍城候王道的HighFive餐廳。每張餐枱亦放上小擺設和洋燭點綴,感覺浪漫。每道菜奉上時,員工會細心講解每道菜的食材内容特色等!•巴馬火腿他他鹹鹹的火腿配上青蘋果碎口感頓時變得清新!•黑豚豬柳,原以為會很薄的,怎料奉上時厚厚的份量,能鎖得到肉汁,肉質滑嫩!另外點了牛扒但在整理相片時出錯遺失了相片,唯有口述出來,牛扒不錯,切開中間程粉紅色,配菜排放精緻,美中不足是味道太淡!•煙豬腿焗芝士薯皮•想不到原來整個都可吃下肚,香味撲鼻,薯皮香脆,芝士跟煙腿肉味道甚夾,唯個人口味感到焗得燶了點!•芝士杯濃郁的咖啡味夾雜清淡的芝士味,味道在口腔内迴盪,配上咖啡味蛋糕條口感軟綿綿!

店名蠻有意思,店内環境寧靜優雅,食物亦有水準...

跟大家分享這間位於九龍城候王道的HighFive餐廳。
每張餐枱亦放上小擺設和洋燭點綴,感覺浪漫。

每道菜奉上時,員工會細心講解每道菜的食材内容特色等!
•巴馬火腿他他

鹹鹹的火腿配上青蘋果碎口感頓時變得清新!
•煙豬腿焗芝士薯皮
•芝士杯

2016-08-14 69 瀏覽
難得過黎九龍城買泰國嘢同台灣嘢,無意中經過見到一間格調不錯餐廳,見有位就入左去。 樓底很高呢, 服務員都不錯。 有set dinner 我地每人叫左一個。 頭盤,有呢個帶子他他,我對生帶子就一般,無咩味道,我好怕有種腥味,個青瓜反而好新鮮,清爽,個小小的法包都好鬆軟,好香,好味道。 來了碗湯,好香黑松露,超濃郁,滿滿黑松露味圍著,超香,面頭點了幾點油,賣相看起來更好看。 叫左龍蝦汁虎蝦意大利飯餐,有驚喜,超級濃芝士,哇,係每粒飯都被滿滿芝士圍住,超香既芝士味,不得了不得了,肥死一定,意大利飯硬度剛剛好,虎蝦雖然不是太大只,不過超級入味,煎得不錯,超香,好有層次感,好爽口,落左不少功夫。 叫左個小食,招牌薯條,肥美既薯條,好香口,帶點脆脆,啖啖肉,不錯。 最後還有甜品一份,雖然今日余下一種,tiramisu 我不是太喜歡的,不過呢個又弄得不錯,好香滑,超濃郁既咖啡味,面頭的餅乾都好好味,口感幾特別,咬落去軟綿綿咁,吃埋甜品超滿足
樓底很高呢, 服務員都不錯。
有set dinner 我地每人叫左一個。
2016-08-11
2016-08-12 1019 瀏覽
九龍城一直都係泰國菜既天下。但已經有唔少西餐廳進駐,豐富顧客的選擇。中午既九龍城,唔多餐廳開始營業,碰巧之下,就黎到HIGH FIVE。人有兩個,只係點左一款SET LUCH,再另加小食同主菜。飲品抹茶鮮奶,抹茶味道較濃,加上鮮奶的滑溜,令我這個抹茶迷很是滿意。(由於餐廳用抹茶粉,所以澀味也較重。)焗蒜蓉包有造型地出場,味道也沒有失禮,牛油和蒜蓉飄逸,多士超級脆身。只是味道再濃些便更好。(大愛蒜蓉味!!!!)我的午餐是小龍蝦意大利飯伴龍蝦汁,龍蝦汁味道很濃很鮮,而龍蝦肉雖然比較細,但有嚼頭,肉質並唔鬆散。意大利飯好快就清完,因為飯粒都索哂咁惹味既醬汁。朋友既卡邦尼意粉,上枱既時侯,我同朋友都有D疑慮,店員係咪上錯左呢?!因為呢到既卡邦尼汁並唔係平時常見既白色,而係蛋黃醬色。店員介紹返,係話呢到既卡邦尼係有SPECIAL RECEIPT,加入左蛋黃醬,令味道無咁膩。我就覺得改良左既卡邦尼其實幾好食,味道無咁濃,但又幾開胃。甜品係朱古力蛋糕,質感係莎莉既朋友。一少塊,又唔會太滯。
人有兩個,只係點左一款SET LUCH,再另加小食同主菜。
(由於餐廳用抹茶粉,所以澀味也較重。)
我的午餐是小龍蝦意大利飯伴龍蝦汁,
甜品係朱古力蛋糕,質感係莎莉既朋友。一少塊,又唔會太滯。
2016-07-30
2016-08-09 637 瀏覽
呢輪忙完, 同同事食返餐豐富小小既lunch,  佢之前食過, 話水準唔錯。不過lunch黎講係貴d,所以我地當慶祝忙完工作。set lunch, 主菜+4道菜。係每道菜續樣上,所以可以慢慢食。叫左杯熱Lemongrass,淡淡檸檬味,幾fresh。凱撒沙律。清新 沙律菜新鮮。Parmesan cheese份量亦唔小。焗麵包粒好脆。 呢個係我既餐湯,意大利雜菜,湯較濃。酸酸甜甜好開胃, 各樣疏菜粒都好淋、入味。同事既黑松露野菌湯,佢話好濃既黑松露甘香味,好重蘑姑味而且濃結,份量很多。我既main course,香菜醬虎蝦扁意粉,意粉硬度適中,每條都沾滿香菜醬。蝦好爽口肉質結實,雖然吸收左小小香菜醬亦不失鮮蝦味。同事既煙三文魚天使麵,我食飽左無試到, 不過佢話整體味道不錯,煙三文魚嫩滑煙韌有煙薰味。最後一人一件是日甜品,抹茶芝士餅。正啊重抹茶味  估唔到有擺碟。差不多食左1個鍾,比起平時15分鐘食快餐。。。哈哈哈
呢輪忙完, 同同事食返餐豐富小小既lunch,
叫左杯熱Lemongrass,淡淡檸檬味,幾fresh。
呢個係我既餐湯,意大利雜菜,湯較濃。酸酸甜甜好開胃,
各樣疏菜粒都好淋、入味。
最後一人一件是日甜品,抹茶芝士餅。正啊重抹茶味
 估唔到有擺碟。
差不多食左1個鍾,比起平時15分鐘食快餐。。。哈哈哈
2016-08-05
2016-08-08 113 瀏覽
本身係九龍城諗唔到食咩好打算食泰國野,但生左粒勁大飛滋,咁就轉軑啦!因為2個女仔食得唔多,最後搵左呢間西餐~平時都唔覺呢條有除左泰國野之外會有西餐廳,再search之下原來High Five開左唔係好耐,融入左法國菜,有D氣氛,室內座位唔算多,安排疏落,都有D個人空間,咁啱曬喇~見佢menu散叫既main course都唔少選擇,當中有部分餐廳先供應既意大利雲吞、低溫慢煮羊架、素食既意大利飯,加加埋埋都有超過20款,以新開既小店黎講算係幾犀利!我地叫左2個4 Course Dinner, 因為有前菜、餐湯同飲品~既然放左工梗係想慢慢嘆~哈哈!前菜應該啱啱轉左款,係日本刺身帶子他他~果然係法國菜,擺碟setting都唔差,用小青瓜薄片墊住帶子粒,加粒三文魚子,口感幾特別,口味清新,可能咁樣清清地開胃餐湯有2款~包括menu上的法式蘑菇清湯同埋黑松露野菌湯,我地當然2款都試下乜東東啦!一黎到碗上有烘乾左既蘑菇,由waitress手上既樽仔裝住清湯,係你面前倒入碗內,哈哈呢個方法又幾吸睛!味道雖然清但其實每啖都係單純既蘑菇味,我諗呢個湯功序應該唔簡單先可以令成個湯咁透徹一滴油都無!不過比後者

前菜:日本刺身帶子他他
餐湯有2款~包括menu上的法式蘑菇清湯同埋黑松露野菌湯,我地當然2款都試下乜東東啦!一黎到碗上有烘乾左既蘑菇,由waitress手上既樽仔裝住清湯,係你面前倒入碗內,哈哈呢個方法又幾吸睛!味道雖然清但其實每啖都係單純既蘑菇味,我諗呢個湯功序應該唔簡單先可以令成個湯咁透徹一滴油都無!不過比後者既黑松露野菌湯搶曬D味,唔知點解呢個湯有超濃烈既黑松露氣味,好似多到太刺鼻同刺喉,連我咁鐘意黑松露菌都受唔住😂由朋友包辦😂可能菇味太純覺得有d 菇既up味,變相入口會咁~不過呢個蘑菇湯打得好滑好滑,以咁多菇既湯黎講佢可以打成好似忌廉咁滑身唔錯
黑松露野菌湯
法底蘑菇清湯
跟住食既係龍蝦汁虎蝦意大利飯,個汁係濃濃既橙色,一入口確實幾有鮮味~而且虎蝦煎得幾香又無殻,幾方便哈哈!可能個汁太濃太精華,個飯有少少杰,不過可以接受,因為真係好香濃,飯又食到想食既煙un口感!唔錯!低溫慢煮控既我自不然叫左低溫慢煮雞胸&香煎雞脾,呢個菜一係menu見到就想叫,因為想試下佢地整既雞胸滑唔滑,原來都ok喎!(其實係自己無得低溫慢煮好難整到咁滑) 雞胸仲比雞脾出色,本身調味唔多,配菜都係比較偏突出原味例如新鮮蕃茄蓉,墊底既薯蓉都係薯仔成份豐富唔會好漏,成碟都唔油,同咁濃既意大利飯就啱啱好,我地都一路傾左食左好耐~waitress都幾細心係咁幫我地斟水無限次🙊
虎蝦龍蝦汁意大利飯
雞雙食
最後既甜品有panna cotta即係奶凍 同埋tiramisu無曬轉左綠茶mousse, 奶凍好香滑,入口充滿奶香唔錯!而綠茶mousse都幾重綠茶味啱曬我地兩個~完全就係waitress同我地解釋既口感,有少少oreo碎~另外餐飲可以叫menu上既所有飲品唔使補錢,又唔錯喎,嘆左咁耐黎返杯熱飲做ending~我果杯Matcha Latte估唔到幾濃,奶泡亦處理得ok~好彩有嗌呢杯啫!
Panna  Cotta
Matcha  Latte
就咁,吹水吹左2個鐘有多,食4道菜幾好丫可以想坐幾耐就幾耐😂環境確實幾寧靜舒適~咁就過左一個星期

去廁所時發現仲有室外座位應該係吸煙區,不過熱到飛起~牆既塗繪好有特色好靚呀!法國菜之餘加插左本土風味!
黑松露野菌湯
虎蝦龍蝦汁意大利飯
雞雙食
Panna  Cotta
Matcha  Latte
2016-08-04 72 瀏覽
又到左星期五,同班女仔frd 想約去靜靜地嘅地方傾下心事,於是book 左high five ,叫左兩個set 加甜品,大蝦意大利飯同雞。雙食(香煎雞脾同低溫慢煮雞胸),因為係set ,所以跟個香菇湯同黑松露湯Overall 個野食幾好味,環境又靜!會再黎!
Overall 個野食幾好味,環境又靜!會再黎!
還以為九龍城只有泰國菜? 年輕人只能說你太年輕了!自從九龍城廣場重建改革後,其實旁邊的橫街窄行都隨時代有所變化,無論購物,飲食,娛樂等都引入更多種類選擇!這天閒日,本想到一間泰國菜小店用膳,回味一下想當年的味道,可是行到門前已變了這間“highfive!“立刻回頭想想自己到底有多少年沒有到過上址呢!雖然確是有點失望但既然一場來到,眼前的小店門面亦不錯,抱著何不試試的心態進内!怎料卻有所驚喜,一一分享給大家...-- 地方空間感強,樓底高,燈光柔和,感覺舒服。-- 牆上掛滿漫畫圖增添了幾分文藝氣氛!-- 別緻的原條小紅蘿蔔,打至細滑的薯蓉,個人喜歡五成熟,生熟程度拿捏精準!輕輕切開,粉紅鮮嫩的肉質呈現眼前,入口則軟腍,肉汁十足,牛看似烹調簡單背後卻有莫大精粹的一道菜,相信廚師的水準非凡!-- 雞雙食即雞脾與雞胸誘人焦香撲鼻而來,雞脾美味嫩滑,雞胸不過不失!-- 特別!特別!真特別!黑松露濃湯,首先是第一次品嘗,而然一見鍾情了,濃郁的黑松露,味道在口腔内迴盪久久不散!“人的一生必定會有許多的遺憾,有些東西失去了,就再也找不回來了,但是,與其嗟嘆光陰流逝不可回頭,痛苦不堪,還不如好好把握手中
還以為九龍城只有泰國菜? 年輕人只能說你太年輕了!
“立刻回頭想想自己到底有多少年沒有到過上址呢!
怎料卻有所驚喜,一一分享給大家...
-- 地方空間感強,樓底高,燈光柔和,感覺舒服。
-- 牆上掛滿漫畫圖增添了幾分文藝氣氛!
-- 雞雙食即雞脾與雞胸
誘人焦香撲鼻而來,雞脾美味嫩滑,雞胸不過不失!

“人的一生必定會有許多的遺憾,有些東西失去了,就再也找不回來了,但是,與其嗟嘆光陰流逝不可回頭,痛苦不堪,還不如好好把握手中的一切,不要讓它們成為下一個遺憾。
“.... .... ...... ...... 世上有一種美.... ..它叫遺憾美!
2016-08-01 101 瀏覽
好濃既松露味,未完全行到過黎已經聞到味!味道香濃,湯夠滑身😚帶子他他,擺盤精緻,口感有層次,帶子新鮮有彈性再配爽口青瓜!主菜有慢煮既雞胸,唔鞋口,肉汁好多,好嫩滑!另有香口煎雞腿,口感香脆,但個人比較鐘意雞胸!甜品 - 香滑奶凍,口感細膩,滑而不膩,唔會太甜!有拉花既朱古力,配合泡沫既幼滑更加順口!唔會太甜,而且有濃濃既可可香,飲完一杯仲想要多杯!
松露湯
帶子刺身他他
雞  ·  兩煮
奶凍
甜品 - 香滑奶凍,口感細膩,滑而不膩,唔會太甜!
朱古力
松露湯
帶子刺身他他
雞  ·  兩煮
奶凍
朱古力
2016-07-31 689 瀏覽
下星期要開趴地 泰國主題。去九龍城搜羅了很多泰國香料 食材。行到肚餓 老公又一袋二袋 咪去附近搵食囉。行行下 見到一間簡約小店 晚餐好像幾吸引。一於試新野。四道菜晚餐~頭盤~日本帶子刺身他他帶子刺身都幾鮮甜 口感不錯 配上青瓜 黑醋汁。清新醒胃。配上香脆麵包 不俗的前菜。餐湯~黑松露野菌湯有別於一般的松露忌廉湯。黑松露獨特的香氣四溢 入口算滑 亦有濃濃野菌的味道。比較濃味 松露愛好者應該會大讚。主菜~燒西班牙黑豚豬柳配甜椒醬賣相不俗。黑豚豬可選七成/全熟。我選了全熟。預期肉質比較硬 點知又唔會喎。都算幾香脆。肉質軟熟 帶有海鹽咸香味。配料好用心 特別是茄子絲 微微炸一炸 外脆內軟。薯蓉牛油味濃。甜品~自製Tiramisu非一般的傳統tiramisu. 香濃咖啡味的芝士mousse 甜甜的酒香。手指餅沾滿咖啡 軟熟如海綿蛋糕。最後 配上我至愛花茶之一* 薰衣草。獨特的薰衣草香 結束了這頓不錯的晚餐。
四道菜晚餐~
頭盤~日本帶子刺身他他

餐湯~黑松露野菌湯

主菜~燒西班牙黑豚豬柳配甜椒醬

甜品~自製Tiramisu

好朋友生日,認識了都快十年了記得在中學時,我們這三人組的感情已相當不錯現在人大了,陸續的大學畢業了出來社會了 雖然是少見面了 但感情仍然很好 值得付出一生去珍惜由於係朋友生日,所以決定一人一個set☺️環境不錯,是走優雅寧靜路線讓人感覺舒適放鬆,完全岩晒三五知已靜靜地吹水~~當然係要靜靜地啦哈哈服務生的態度都相當好呢,完全值得一讚~~本身我係超愛任何一切磨菇食品的,所以呢個湯我都幾鐘意飲呢口感濃郁creamy,味道厚實豐富~~再加上湯上點綴的黑松露油+幾粒香脆小多士~~真的既香又美味呢而且,飲完都相當飽肚下 略膩 略濟法式清雞湯上碟時服務生會在上枱時在客人面前將壺內的雞湯倒入碟中讓客人品嚐感覺挺特別的~~~雞湯好清澈,飲落清甜,最重要係---無油清新香甜的淡淡雞湯,和濃郁的黑松露湯產生強烈對比各有特色各有千秋~~~~不錯西柚沙律賣相相當討喜,簡單卻優雅放在黑石板活像藝術,未食已經視覺享受左先新鮮的沙律,西柚配以酸酸甜甜的黑醋汁,非常開胃加上有我最愛既松子作點綴,更加營養豐富,亦增加口感大蝦龍蝦汁意大利飯賣相也一樣是很吸睛,一上枱已嗅到幾香既龍蝦味~每一粒米都沾滿了濃郁龍蝦汁,煮得既入味又
好朋友生日,認識了都快十年了
記得在中學時,我們這三人組的感情已相當不錯
現在人大了,陸續的大學畢業了

由於係朋友生日,所以決定一人一個set☺️
環境不錯,是走優雅寧靜路線
讓人感覺舒適放鬆,完全岩晒三五知已靜靜地吹水~~
當然係要靜靜地啦哈哈
服務生的態度都相當好呢,完全值得一讚~~
本身我係超愛任何一切磨菇食品的,所以呢個湯我都幾鐘意飲呢
真的既香又美味呢

而且,飲完都相當飽肚下 略膩 略濟
法式清雞湯上碟時

服務生會在上枱時在客人面前將壺內的雞湯倒入碟中讓客人品嚐
感覺挺特別的~~~
雞湯好清澈,飲落清甜,最重要係---無油
清新香甜的淡淡雞湯,和濃郁的黑松露湯產生強烈對比
各有特色各有千秋~~~~不錯
西柚沙律
賣相相當討喜,簡單卻優雅
放在黑石板活像藝術,未食已經視覺享受左先
新鮮的沙律,西柚配以酸酸甜甜的黑醋汁,非常開胃
加上有我最愛既松子作點綴,更加營養豐富,亦增加口感
大蝦龍蝦汁意大利飯

賣相也一樣是很吸睛,一上枱已嗅到幾香既龍蝦味~
每一粒米都沾滿了濃郁龍蝦汁,煮得既入味又可口😋
意大利米煮的程度恰到,沒有太硬亦沒有太稔,很好呢

蝦肉質感爽口彈牙 唔錯👍🏻
可是我覺得汁有點略稀 能濃杰一點會更好 而且有點過咸
卡邦尼意粉味道比較普通,沒特別
純粹是很咸
但意粉煮的不錯,也是軟硬適中
燒西班牙黑毛豬!!!!!!
呢個真心不得了!~應該係短暫20幾年人生中食過最好食嘅豬柳
好驚喜呢
堅好食!❤️
其實我本身唔太點食豬排既,好感度麻麻
所以一開始我見到餐牌寫咩黑毛豬柳 dinner set $238時
心中仲非常賤格地充滿咗鄙視,心諗:大佬啊,豬柳嚟講會唔會貴左啲?
好!就試下呢個豬柳有咩咁特別啦!
於是就點左嚟食~
然後侍應仲問左我地既一個問題:「你哋個黑毛豬柳想要幾成熟?」
一聽到呢個問題,我就知道不得了😳😳
要知道平時食豬基本上一定全熟
但依家可以分熟成度就知有點非一般~
嘛,果然係黑毛豬,多數火腿都係生架啦😂😂
總之我地叫左7成熟
一食落口,真係令我地一行三人感到好surprise😋😋
肉質稔滑、鮮嫩多汁😍😍真係好juicy啊~~~~~~~
鮮嫩不乾不鞋口,好難得食到咁好食嘅豬柳,搞到有少少感動😭😭
唔知係咪自己真係太黑仔,真係多數食嘢都好易中伏
一唔中伏,個心情就係會相當好💕🎉🎉
呢個黑毛豬柳,榮升我暫時短短人生中最好食既豬柳☺️☺️
到呢刻到仲係意猶未盡

(食完一刻已決定左,之後會去再食一次,因此想確保一下水準係咪保持到穩定~~)

(所以,其實,之後,我係去左再食一次豬排,結果係有少少失望既,叫左7成熟,但嚟左8-9成熟,失去左滑嫩口感,有少少SAD唉。。始終依家大部份嘅餐廳,一次食過好好味,下一次就變咗另一回事,可惜呢)

如果水準保持穩定,我絕對會成為呢間野嘅長期顧客,但實在可惜了點,雖然其實第二次也不錯吃
飲品不錯喝,第2次來過這餐廳時喝了杯鮮青檸梳打,完全大愛,一整個切開的青檸在梳打中
超FRESH的~~~為炎炎夏日帶來滿足呢
SET的最後甜品是奶凍和Tiramisu
甜品很是不錯,不太甜,即使少吃甜點的我也覺得好不錯
一口氣吃光光了呢~~大滿足啊

整體嚟講
其實食set都幾抵食
以質素嚟講又唔算貴
包晒前菜湯啊飲品啦甜品所有野
環境服務又好,真心值得一試
但真心希望水準能保持穩定

慶祝紀念
生日
2016-07-27 175 瀏覽
今日與朋友來到九龍城吃飯,地點選了西式咖啡店,泰菜是九龍城的集中地,西式餐廳反而被人忘記,今日來到這裡悠閒地吃個午餐。午餐餐牌。餐廳以四道菜午餐吸引食客,感覺更是高級享受。欖油沙律。清清的沙律,醋汁不多以欖油調味為主,爽口的蔬菜頗是健康。雜菜湯。香濃的雜菜湯蔬菜份量頗多,味道酸甜開胃,加上鬆脆的麵包粒,感覺清新健康。香草醬虎蝦意大利粉。清新的香草醬濃汁不會濃郁,清清的醬汁有陣陣香草的味道,入口清新不膩口。意粉彈牙掛汁力高,滿口是香草的香氣。虎蝦煎得爽嫩彈牙,香口帶點鮮甜,略為份量太小。青檸芝士蛋糕。陣陣酸香的青檸味道,芝士味道卻不重,感覺不會甜膩濟口。餅底鬆化牛油味濃,青檸酸香帶出清新感覺,入口香甜頗是開胃。我點上一杯抹茶鮮奶,冰凍的抹茶鮮奶非常令人驚喜。陣陣奶香幼滑,輕輕的抹茶味道帶點回甘,奶味較重茶味也頗是香醇。
午餐餐牌。餐廳以四道菜午餐吸引食客,感覺更是高級享受。
欖油沙律。
清清的沙律,醋汁不多以欖油調味為主,爽口的蔬菜頗是健康。
雜菜湯。
香草醬虎蝦意大利粉。
青檸芝士蛋糕。
2016-07-27
2016-07-21 177 瀏覽
終於又挨到Happy Friday, 當然要找間餐廳黎慰勞一下自己啦,辛苦得黎至在食呀。我一早已訂定了這餐廳和友人晚飯了,吃西餐當然要有前菜啦。呢個前菜賣相好簡單,中間一舊肉,側邊一堆醬,看似簡單。中間舊肉係parma ham切碎,側邊有洋蔥,感覺幾清新,合乎前菜要求,側邊有沙律醬及檸檬醬,作用當然係醒胃啦,前菜既作用就係咁簡單。餐湯係車厘茄湯,味道好清好清,完全將多餘物隔晒,淨返車厘茄既清香味,廚師既用心相信係前菜同湯都係以清淡為主,唔希望搶去主菜既味道。主菜來啦,係炭烤爐魚黎,首先佢既做法令魚皮微燶,但整片魚皮係烤脆左,一來口感夠脆口,二來將魚汁鎖起。呢條係海爐,所以肉質夠厚之餘都唔會鞋,淡淡肉都夠滑,而且魚汁係切既過程係不斷滲出黎,呢種正正係魚鮮味。配合擺係魚底既茄子同露筍,滲透晒魚汁係裡面,魚既鮮甜味道隨蔬菜流入胃,令整天疲累感消除。
2016-07-15 924 瀏覽
九龍城侯王道22號地下G/F, 22, Hau Wong Road, Kowloon City工作堆得密密麻麻, 累到回家連私人事都要閣置一下,因太累提不起精神去應付。好不容易抽空約了朋友,今次來了很久沒來的九龍城區,試一下CAFE小店High Five 。4道菜最化算,$188黑松露意大利飯餐,再包括了湯, 沙律, 甜品及飲品, 所以先點份再加個小食或主菜,食量輕的女生剛剛好沒浪費。是日沙律是PARMa HAM TATA,份量小兩口已吃完,把SOUR CREAM撈埋一齊吃, 都唔錯。車里菇湯不是馬虎的,要過灑去雜質, 入飲入口唔夠甜同有陣苦味,同的去高雄意大利餐廳飯到的差太遠了, 有待改進。主菜黑松露意大利飯餐, 意大利飯煮到口感偏向似我國吃的米飯,稱上是9成熟,如果愛比較生米的硬身嘴嚼感, 建議同廚房溝通一下,因各人的喜好也不大相同哦!淋了松露油, 但未能揮發出香氣,而汁多入口很CREAMY滋潤,加了乾身比教有嚼勁的菇。加點煙肉芝士焗薯皮$68一項小食, 芝士香軟無比又鑲得滿滿,煙肉切成細碎加上溶化的芝士, 掛在薯皮身上甚是美味又香。套餐甜品是抹茶CHEESE CAKE, 綠色是輕
九龍城侯王道22號地下
工作堆得密密麻麻, 累到回家連私人事都要閣置一下,
因太累提不起精神去應付。
好不容易抽空約了朋友,今次來了很久沒來的九龍城區,
試一下CAFE小店High Five 。
4道菜最化算,$188黑松露意大利飯餐,
食量輕的女生剛剛好沒浪費。
是日沙律是PARMa HAM TATA,份量小兩口已吃完,
把SOUR CREAM撈埋一齊吃, 都唔錯。
同的去高雄意大利餐廳飯到的差太遠了, 有待改進。
因各人的喜好也不大相同哦!
加了乾身比教有嚼勁的菇。
煙肉切成細碎加上溶化的芝士, 掛在薯皮身上甚是美味又香。
套餐甜品是抹茶CHEESE CAKE, 綠色是輕糖的抹茶CREAM, 味道有點苦澀,
加入了CARMEL 脆脆,屬低糖的健康甜品, 這店下抹茶粉一點都不輕手,
可以感受到強烈的苦澀味, 能嚐濃到苦的抹茶愛好者可來。
套餐更包括了咖啡/茶, 我要喝拉花咖啡, 一杯咖啡本身要3,40元,
不用額外加錢真是值得讚, MATCHA LATTE有BEAR樣,微甜。
加抹茶粉可是不留力, 很重甘味。
食物精緻但與想像中有落差, 比較喜歡拉花咖啡。
2016-07-14 565 瀏覽
早前有朋友到過這cafe,跟我說環境不錯,但食物水準普通,我看既然來到九龍城,便不妨自己一試真偽!首先點了一份晚餐,選安格斯西冷為主菜,當晚有parma ham他他為前菜,然後湯可選車厘茄清湯或蘑菇湯,我選了蘑菇,甜品亦有選擇,當晚有奶凍或綠茶芝士,作為抹茶控,我當然選了綠茶芝士啦!parma ham他他原來非常精緻,份量也就一小口的,其實是parma ham切碎,旁邊拌著乳酪、青瓜醬、洋蔥,可以拌成來一起吃,份量這樣迷你,有點似那些迷你版的食物。然後來的就是餐湯,總算變回了正常份量啦!蘑菇湯非常濃稠!蘑菇味十足!3顆多士粒都很脆,味道不錯呢!然後主菜就來,安格斯牛扒旁邊還有露筍、甘筍、燒茄子及薯蓉,雖為配菜,但煮得亦不馬虎,燒茄子火喉剛好,外脆內軟,鎖住水份!薯蓉亦香滑。而主角牛扒都頗為juicy,牛味適中,所以不膩。最後甜品跟前菜一樣,都是份量較少的。這個綠茶芝士的綠茶味超濃,濃得有點甘苦,不是人人都接受得了!不過亦不失芝士味,但口感不太滑,有粉粉沙沙的口感。這裡環境不錯,頗為光鮮整潔。店員服務都周到,定時加水,亦會因應你別的速度來上菜,而不是一次過將幾道菜擠上來,挺細心。就是食物
晚餐安格斯西冷牛扒
而主角牛扒都頗為juicy,牛味適中,所以不膩。
最後甜品跟前菜一樣,都是份量較少的。
不過亦不失芝士味,但口感不太滑,有粉粉沙沙的口感。
這裡環境不錯,頗為光鮮整潔。店員服務都周到,定時加水,亦會因應你別的速度來上菜,而不是一次過將幾道菜擠上來,挺細心。就是食物份量略嫌少了點,不過女生是會夠吃的。
2016-07-14 96 瀏覽
High five -lhlrita九龍城出名多食肆,亦都有好多好好食既餐廳,所以間中都會去食晚飯,今次經過high five,見到餐廳環境不俗,而且餐牌上既菜式都好啱食,今晚一於揀呢間。磨菇湯完全冇用忌廉,但非常滑身,而且黑松露味同菇味好濃郁,原來大廚係先炒香黑松露、磨菇、雞脾菇,然後再打勻,所以係集各種不同菇於一身,黑松露味好香,湯又滑新,味道好rich ~~?紅菜頭香橙沙律沙律個dressing 係餐廳自己調製,味道好清新,而且帶有酸同少少咸,超級醒胃,原來用左清新既檸檬,加上黑醋,再加少許柚子䜴油,配上香橙,令整個沙律更清新,更鮮甜西冷牛排Medium well 既牛排都好滑,非常juicy ,牛肉汁鎖哂喺扒入面,而且有少少脂肪,令個牛扒好香,好滑身。配料亦都非常新鮮,露荀好爽口,好有味道,個薯蓉亦都好滑,連配料都整得咁好味,不得了Tiramisu非一般既tiramisu !個cream cheese base 好滑,好香cream cheese 味,lady's finger 沾滿左baileys ,加上朱古力粉,好好好味!餐廳每一道菜都花左好多功夫同心機,而且用料好,所以每
High five -lhlrita
磨菇湯
紅菜頭香橙沙律
西冷牛排
Tiramisu
餐廳每一道菜都花左好多功夫同心機,而且用料好,所以每一道菜都非常特別同特別好味!!