2022-01-19 113 瀏覽
💛黃店推介💛西環呢間大概開業左半年左右嘅hohon eatery 其實想試好耐不過每次經過都見到門口好多人因為舖頭空間唔多 只可以容納四枱客🥲所以趁着WFH 嘅lunch時間過嚟試下🙆🏻‍♀️🍔多汁牛堡($106)又幾特別喎 竟然用上黑忟忟嘅竹炭包😍切開漢堡包中間啲蛋黃醬汁即刻爆曬出黎一淡咬落去牛肉夠香夠Juicy 🤙🏻配埋煙肉、芝士、洋蔥夾青瓜 味道超豐富🥓另外漢堡仲會配埋粗身菠蘿紋薯條🍟香脆可口 如果薯條份量可以再多啲就好喇😌期間限定:🍝蕃茄帶子蜆意粉 ($136)店員為我哋推介呢一款意粉係期間限定嘅Special Menu黎🥰一場嚟到 冇得唔試😋意粉口感偏硬身 蕃茄醬汁嘅味道較濃郁同樣地只係略嫌份量偏小😗(可能係我大食)其餘整體味道質素同服務都唔錯☺️
💛黃店推介💛
西環呢間大概開業左半年左右嘅hohon eatery
其實想試好耐
不過每次經過都見到門口好多人
因為舖頭空間唔多 只可以容納四枱客🥲
所以趁着WFH 嘅lunch時間過嚟試下🙆🏻‍♀️

🍔多汁牛堡($106)
又幾特別喎 竟然用上黑忟忟嘅竹炭包😍
切開漢堡包中間啲蛋黃醬汁即刻爆曬出黎
一淡咬落去牛肉夠香夠Juicy 🤙🏻
配埋煙肉、芝士、洋蔥夾青瓜 味道超豐富🥓
另外漢堡仲會配埋粗身菠蘿紋薯條🍟
香脆可口 如果薯條份量可以再多啲就好喇😌

期間限定:
🍝蕃茄帶子蜆意粉 ($136)
店員為我哋推介呢一款意粉
係期間限定嘅Special Menu黎🥰
一場嚟到 冇得唔試😋
意粉口感偏硬身 蕃茄醬汁嘅味道較濃郁
同樣地只係略嫌份量偏小😗(可能係我大食)
其餘整體味道質素同服務都唔錯☺️

2022-01-10 101 瀏覽
小店唔大得~5 張2人枱,欣賞佢哋細位做得好好,一坐低位Staff 好就詳細咁介紹啲每日special 仲好friendly🥰,burger 有高質牛油紙唔會成手汁,然後餐廳playlist 都好特別🤣好多老歌同mamma mia! 😂😂😂竹炭薯仔包多汁牛堡🌟鐘意佢哋個包同芝士醬🤩竹炭包好鬆軟,但又唔會好似brioche 咁油,好神奇🤩蛋黃醬好creamy,偏甜同微煙燻香雖然配料無蕃茄但有好多frisée(一種沙律菜)好清爽😋balanced 返塊好香嘅煙肉😋牛肉有汁唔乾,但肉比較鬆散同牛味略不足🙈總括依然above average!蕃薯條 +$10有蕃薯味嘅,但太幼身同炸得有啲燶☹️神奇地點茄汁嗰時蕃薯甜會再出啲🤣Lunch time送野飲,學生散叫有9折😆下次都幾想試下意粉同甜品🤩

竹炭薯仔包多汁牛堡🌟

蕃薯條 +$10

Lunch time送野飲,學生散叫有9折😆
下次都幾想試下意粉同甜品🤩
  • 多汁牛堡
2021-12-14 88 瀏覽
近排去咗香港大學站附近食一間新開嘅西餐廳 之前見到人哋食好似好吸引 唔知係咪真係咁好食呢😚👅𝐵𝑒𝑒𝑓 𝐵𝑢𝑟𝑔𝑒𝑟 $106呢個好推介大家一試‼️佢嘅醬汁好特別 係煙燻口味嘅蛋黃醬 食落好惹味🤤佢嘅牛肉都幾多汁 好juicy 再配埋煙肉一齊食 好好食😋👅𝐶ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒 𝑅𝑖𝑔𝑎𝑡𝑜𝑛𝑖, 𝑆𝑐𝑎𝑙𝑙𝑖𝑜𝑛 $106 (+𝐵𝑎𝑐𝑜𝑛 $16)佢嘅芝士粗管通粉芝士味濃郁 好creamy🧀不過唔會過漏 調味唔錯 但係如果多啲煙肉配料會更好🙈👅𝐻𝑜𝑚𝑒𝑚𝑎𝑑𝑒 𝐵𝑟𝑢𝑙𝑒𝑒 𝐶ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒𝑐𝑎𝑘𝑒 $58芝士蛋糕係比較淋身嘅 食落芝士味唔係太濃 所以主要係食到焦糖味 唔係好食到芝士味🧐👅𝐴𝑓𝑓𝑜𝑔𝑎𝑡𝑜 $42唔錯🥰幾好飲總括嚟講 呢間餐廳嘅食物都幾好味😋大家不妨一試😚😋 好味:8.08/10🤑 價錢:7.56/10🤗 服務:7.34/10😝 環境:7.68/10😚 衞生:7.12/10🤩 整體:8.03/10

👅𝐵𝑒𝑒𝑓 𝐵𝑢𝑟𝑔𝑒𝑟 $106

Beef  Burger
Affogato
Cheese Rigatoni,  Scallion
2021-12-14 142 瀏覽
西環「好漢」小店,舖頭細細,得十個位,開放式廚房更加細,可以睇到廚師煮唔停手,每一碟都用心製作。廚房亦好乾淨,食得好安心。真心呢啲小店好值得我哋支持。*芝士青蔥粗管通粉 $106粗管通心粉煮到質感啱啱好,彈牙唔會腍,而且空心可以裝住好多汁。芝士汁用三種芝士:水牛芝士、車打芝士、巴馬臣芝士,奶香極重,鹹香偏少,水牛芝士應該佔大部分,表面燒至焦香,令每啖食落唔只係芝士汁,仲有層煙燻味,加埋生蔥粒嘅辛辣,完全唔會膩。脆香雞堡 $106獨一無二竹炭薯仔包兩邊都烘熱咗,質感鬆軟之餘,帶淡淡薯仔味,唔會喧賓奪主。雞扒用酸奶酪醃製再做成炸衣,軟化雞扒肉質又保持到juicy嘅肉汁。揀咗煙燻口味嘅自家製蛋黃醬,煙燻味濃烈,同炸雞扒好夾,而且醬汁份量啱啱好,唔會過多令到漢堡好膩,配埋洋蔥、酸青瓜、苦苣,以酸味同苦味平衡翻漢堡一定有嘅厚實感。整體來講味道有層次感,食得出每種食材嘅新鮮同味道。薯條係粗身波浪薯條,個人對呢種薯條有種莫名嘅抗拒,但佢完全改變左我嘅想法。外脆內軟,食到最後都唔會腍,薯條帶香濃嘅薯仔味,調味亦足夠,值得一食再食。
芝士青蔥粗管通粉 $106
芝士青蔥粗管通粉

脆香雞堡 $106
2021-11-21
芝士青蔥粗管通粉
2021-12-08 64 瀏覽
大食妹今日唔洗反工, 同朋友去左Hohon Eatery食lunch之前朋友一直好想食, 但為左等埋大食妹, 到宜家先食到天氣好好, 坐係餐廳好暖好舒服<脆嫩魚堡>大食妹今次唔想食牛, 嗌左脆嫩魚堡脆嫩魚堡嘅魚係比目魚, 超肥美超好食裏面加入左煙肉、酸青瓜、苦苣、芝士, 夾埋自家製蛋黃醬, 好夾<多汁牛堡>朋友就嗌左多汁牛堡配料同脆嫩魚堡一模一樣, 但魚轉成又厚又juicy嘅牛肉漢堡扒, 味道亦唔錯薯條係大人細路都最愛嘅粗薯<桂花烏龍茶>野飲除咗一般汽水外, 仲有桂花烏龍茶, 清新解渴
之前朋友一直好想食, 但為左等埋大食妹, 到宜家先食到
天氣好好, 坐係餐廳好暖好舒服

<脆嫩魚堡>
大食妹今次唔想食牛, 嗌左脆嫩魚堡
脆嫩魚堡嘅魚係比目魚, 超肥美超好食

<多汁牛堡>
朋友就嗌左多汁牛堡

薯條係大人細路都最愛嘅粗薯

<桂花烏龍茶>
野飲除咗一般汽水外, 仲有桂花烏龍茶, 清新解渴
  • 脆嫩魚堡
開業半年左右 平時習慣咗落K Town>石塘咀所以前排先去食🥲應該好多HKU學生都去過了I am too late雖然店舖細 得around 4-5張枱但由食物 環境舒適度 到服務都係冇得輸🤍芝士青蔥粗管通粉($106) | Rating: 8.8/10呢個真係 好 芝 士通常好芝士嘅係醬 食完幾啖會開始濟佢呢個係汁 仍然做到超濃芝士味又唔膩口粗管通粉口感啱啱好 I love al dente用呢款好處係中間會卡滿芝士汁😚表面用火槍燒過 食落又多層芝士焦香青蔥落嘅份量唔多 冇乜存在感 主要係裝飾🤍多汁牛堡($106) | Rating: 8/10店舖特色自家製木炭薯仔包 好似係加入咗蕃薯 食落特別香甜鬆軟見唔見到啲窿窿😂牛肉鎖到肉汁 肉味香濃 咬落唔會鬆散揀咗個煙燻蛋黃醬 同個burger幾夾仲有夾住酸瓜芝士洋蔥 冇落番茄整濕個包is good薯條粗身每條都炸得香脆 正常發揮🤍脆脆炸雞($58) | Rating: 8/10鍾意呢個size 每啖肉都會食到外面嘅調味炸皮夠薄 雞肉嫩滑有肉汁揀咗芥末蛋黃醬! 少少辛口食落油膩感就冇咁重喇雖然話個包係signature(?) 整體高

開業半年左右 平時習慣咗落K Town>石塘咀

聽聞個魚堡再高質啲 有機會再去試下
特別再讚下個服務 睇得出店舖嘅用心
由坐低同你介紹比較人氣嘅菜式
到食完仲會過嚟問下你嘢食啱唔啱口味
再讚多樣嘢係學生有九折yeah!
  • 芝士青蔥粗管通粉
西營盤除左𝚌𝚊𝚏𝚎之外 其實仲有好多𝚑𝚒𝚍𝚍𝚎𝚗 𝚐𝚎𝚖✨今次就試左呢間西餐廳~佢地嘅𝟸位主廚雖然年輕 但學廚多年 經驗十足 仲超有熱誠👩🏻‍🍳👨🏻‍🍳羽衣甘藍沙律 $𝟻𝟾入面材料很多~包括羽衣甘藍 紅菜頭 洋蔥 糖漬薑粒 䔧果 蜜糖檸檬等等特別喜歡䔧果 很清甜✨價錢方面很相宜整個配搭很𝚏𝚛𝚎𝚜𝚑很新鮮!🥗自家製辣蕃茄鮮蝦意粉 $𝟷𝟹𝟼蝦肉超爽!意粉掛汁 每條也很入味 軟硬度剛好~茄味濃郁 微辣得好惹味~.多汁牛堡 $𝟷𝟶𝟼雖然賣相上無咩特別 但都真係如其名牛肉夠𝚓𝚞𝚒𝚌𝚢!蛋黃醬都好食~不過如果芝士再濃郁啲就更好了☺️自家製焦糖脆面芝士蛋糕 $𝟻𝟾蛋糕很滑 芝士味充足!焦糖整得脆口 勁邪惡🙈𝚅𝚒𝚛𝚐𝚒𝚗 𝙼𝚘𝚓𝚒𝚝𝚘 $𝟹𝟾簡單嘅𝚖𝚒𝚗𝚝 青檸 再加埋蔗糖整體都幾𝚏𝚛𝚎𝚜𝚑!而且都唔會太甜🍹𝙶𝚒𝚗𝚐𝚎𝚛 & 𝙲𝚒𝚗𝚗𝚊𝚖𝚘𝚗 𝚂𝚘𝚍𝚊秋冬限定!薑味超濃之餘 飲完可以暖身!加埋肉桂神奇的搭耶!
西營盤除左𝚌𝚊𝚏𝚎之外 其實仲有好多𝚑𝚒𝚍𝚍𝚎𝚗 𝚐𝚎𝚖✨
今次就試左呢間西餐廳~

羽衣甘藍沙律 $𝟻𝟾
整個配搭很𝚏𝚛𝚎𝚜𝚑很新鮮!🥗
羽衣甘藍沙律

自家製辣蕃茄鮮蝦意粉 $𝟷𝟹𝟼
蝦肉超爽!
意粉掛汁 每條也很入味 軟硬度剛好~
茄味濃郁 微辣得好惹味~

自家製辣蕃茄鮮蝦意粉

多汁牛堡 $𝟷𝟶𝟼
雖然賣相上無咩特別 但都真係如其名
牛肉夠𝚓𝚞𝚒𝚌𝚢!
蛋黃醬都好食~
不過如果芝士再濃郁啲就更好了☺️

自家製焦糖脆面芝士蛋糕 $𝟻𝟾
蛋糕很滑 芝士味充足!
焦糖整得脆口 勁邪惡🙈
自家製焦糖脆面芝士蛋糕

𝚅𝚒𝚛𝚐𝚒𝚗 𝙼𝚘𝚓𝚒𝚝𝚘 $𝟹𝟾
簡單嘅𝚖𝚒𝚗𝚝 青檸 再加埋蔗糖
整體都幾𝚏𝚛𝚎𝚜𝚑!
而且都唔會太甜🍹

𝙶𝚒𝚗𝚐𝚎𝚛 & 𝙲𝚒𝚗𝚗𝚊𝚖𝚘𝚗 𝚂𝚘𝚍𝚊
秋冬限定!
薑味超濃之餘 飲完可以暖身!
加埋肉桂神奇的搭耶!
Virgin  Mojito
羽衣甘藍沙律
自家製辣蕃茄鮮蝦意粉
自家製焦糖脆面芝士蛋糕
Virgin  Mojito
西環好多低調小店,好多都好高質,今日嚟試下呢間Cafe,主打burger同意粉,另外都有啲小食,咖啡嘢飲同甜品,鋪仔細細,老闆親力親為,裝修走簡約型格風。🍔脆香雞堡配薯條 (芥末蛋黃醬) $106麵包係竹碳薯仔包,食落好鬆軟,濕度啱啱好,係冇竹碳味㗎哈哈。炸雞新鮮炸起,超級香脆,炸粉唔會太厚,調味啱啱好,好juicy,配上芥末蛋黃醬,芥末味剛好唔攻鼻,配搭雞扒好解膩,加埋酸奶酪,酸瓜洋蔥真心perfect match,成個包好好食,一啲都唔覺得油膩。薯條係新鮮薯仔炸起,feel到薯條入面仲好有水份,有薯味,唔錯嘅。🍝牛肉忌廉蕃茄乳清芝士粗管通粉 $126好少見有粗管通粉!牛肉蕃茄配搭一定冇死,粗管通粉份量都多,牛肉份量少,撈勻咗芝士,蕃茄味都好香濃,但芝士味就比蕃茄cover咗,食唔到芝士味🥲好食但未到有驚喜,中上蕃茄意粉質素。🍰自家制焦糖脆皮面芝士蛋糕 $58作為芝士控唔夠喉,額外再叫件芝士蛋糕。正常size,賣相好靚,芝士蛋糕好滑好smooth,好輕盈好清新,脆皮係即燒,焦香微苦,青檸皮,配上芝士蛋糕好fresh,一啲都唔會膩,但略厭芝士味未夠香濃。推薦指數: 8/10用心小店,好

🍔脆香雞堡配薯條 (芥末蛋黃醬) $106

🍝牛肉忌廉蕃茄乳清芝士粗管通粉 $126

🍰自家制焦糖脆皮面芝士蛋糕 $58

推薦指數: 8/10
用心小店,好有誠意食物高質,食完老闆都會問覺得點樣?啱唔啱食?總括然而老闆好nice,服務都好好,好細心,食物會問係咪share食,係嘅話會主動比碟同切開個burger,加分!仲免收加一。
呢間餐廳一直都喺wish list,座位不多,但勝在店員貼心!牆上亦有好多個鉤,方便掛袋又掛褸!因為佢用高櫈同埋無挨pan,唔坐得耐嘅人士請注意呢點!.1️⃣脆嫩魚堡-比目魚($106)Signature當然係嗌佢個竹炭包包啦!店員細心到會問你係咪share食,仲會切好一半畀你!咬落都有一陣淡淡嘅竹炭味,幾特別🌑比目魚煎得外皮香脆之餘,魚肉好嫩口同埋好juicy,高汁🐟💦再加埋蛋黃醬就好惹味.2️⃣牛肉忌廉蕃茄乳清芝士粗管意粉($126)本身想叫烤意粉🥲但叫錯咗~anyway粗管意粉嘅特性就係盛載到好多汁,撈埋芝士就會中和到蕃茄醬嘅酸,煙煙韌韌咁,唔錯!🍝.性價比:🌕🌕🌕🌘🌑美味度:🌕🌕🌕🌕🌘獨特性:🌕🌕🌕🌕🌗
1️⃣脆嫩魚堡-比目魚($106)
2️⃣牛肉忌廉蕃茄乳清芝士粗管意粉($126)
性價比:🌕🌕🌕🌘🌑
美味度:🌕🌕🌕🌕🌘
獨特性:🌕🌕🌕🌕🌗
2021-11-14 473 瀏覽
知道西環呢邊好多好嘢食呢日又嚟西環尋覓好西🤤嚟到呢間Bookmark咗好耐嘅Burger小店🌟門面好似平平無奇咁小店座位得十個左右但又唔會坐得好迫夾除咗主打嘅漢堡仲有多款意粉 小食等食物都新鮮即叫即製多汁牛堡一場嚟到 聞名不如見面先試試好多人推介嘅漢堡🍔漢堡嘅包選用竹炭薯仔包口感好好好軟熟😍包體本身帶啲甜味 好好食🥰通常漢堡嘅麵包軟熟都好怕會索晒啲醬汁有過濕嘅情況但神奇地呢度絕對冇呢個問題!中間嘅牛肉用咗意大利牛牛味好香濃 帶有肉汁!質感唔鬆散 又係正🤤夾住煙肉 洋蔥 酸瓜 芝士推介自家製嘅酸瓜平時唔食酸瓜嘅我都好鍾意!佢冇西式酸瓜個浸令我討厭嘅味🤣成個漢堡鹹香十足加入自家製嘅煙熏蛋黃醬超香超級juicy🤤🤤🤤配搭嘅粗薯條又係炸得香脆好似仲可能轉蕃薯條☺️果然名不虛傳!烤甜椒芝士粗管通粉本身想叫多人推介嘅Mac & Cheese但叫錯咗🥲留啲遺憾翻啅🤓不過呢個通粉都唔錯!通粉加入甜椒以蕃茄醬汁煮成味道酸酸甜甜帶甜椒香氣粗管通粉中間嘅窿會吸咗啲醬汁所以食起嚟每啖都有汁🥰面頭仲有啲水牛芝士 拉絲🤓有芝士香但又唔會太漏成個意粉好開胃!️脆脆炸雞其實幾款小食都想試最尾都係揀咗炸雞😬炸雞大約有5-6
知道西環呢邊好多好嘢食

口感好好好軟熟😍
包體本身帶啲甜味 好好食🥰

通常漢堡嘅麵包軟熟
都好怕會索晒啲醬汁有過濕嘅情況
但神奇地呢度絕對冇呢個問題!

中間嘅牛肉用咗意大利牛
牛味好香濃 帶有肉汁!
質感唔鬆散 又係正🤤

夾住煙肉 洋蔥 酸瓜 芝士
推介自家製嘅酸瓜
平時唔食酸瓜嘅我都好鍾意!
佢冇西式酸瓜個浸令我討厭嘅味🤣

好似仲可能轉蕃薯條☺️

果然名不虛傳!

本身想叫多人推介嘅Mac & Cheese
但叫錯咗🥲留啲遺憾翻啅🤓
不過呢個通粉都唔錯!

通粉加入甜椒以蕃茄醬汁煮成
味道酸酸甜甜帶甜椒香氣
粗管通粉中間嘅窿會吸咗啲醬汁
所以食起嚟每啖都有汁🥰

面頭仲有啲水牛芝士 拉絲🤓
有芝士香但又唔會太漏
成個意粉好開胃!

其實幾款小食都想試
最尾都係揀咗炸雞😬

炸雞大約有5-6件左右
炸得好脆口 炸粉夠薄
雞肉真係好嫩滑同juicy😍😍
簡簡單單嘅調味都超正 必叫!

絕對係一間誠意小店!
雖然店舖細細 但真係內藏高手🤤
食物好高質!

餐廳仲會關心客人對食物嘅口味同意見
一定會再嚟🥰🥰
脆脆炸雞
👍🏻三重香濃芝士粗管通粉 $106Mac & cheese 2.0🤩!改用粗管通粉,可以hold住更多芝士汁一咬直情爆到成口都係芝士汁,好癲🤪!醬汁用左三種芝士:水牛芝士、車打芝士、帕馬臣芝士充滿芝士鹹香,質地稠身,味濃而不膩😛粗管通粉質地彈牙,煮得啱啱好表面火炙燒香,燶燶地有焦香再灑上檸檬皮,食落有微微檸檬香令整體冇咁滯,會忍唔住一啖一啖食哂成兜👍🏻味道:9/10性價比:9/10-👍🏻脆香雞堡 $106自家制既煙燻蛋黃醬完全係加分位🤩👍🏻!有淡淡煙燻燒烤味,酸酸地好開胃係出邊好少食到,好特別😍!醬既份量啱啱好,個包唔會太濕或者太乾炸雞扒好脆口,炸粉唔會太厚肉質嫩滑厚肉,醃得入味又唔過鹹👍🏻薯條灑上鹽同香草,即刻炸起脆卜卜😋老闆推薦配意大利蕃茄醬,味道偏酸蕃茄味比起平時食既更濃郁突出🤤🤤呢個價錢有咁既質素絕對係會令人回頭🥳!味道:10/10性價比:9/10-👍🏻香脆炸蠔 $58炸蠔雖然蠔肉唔係好大粒,但係炸到好酥脆香口😙面頭鋪左自家醃製既酸瓜同Wasabi蛋黃醬酸瓜酸酸辣辣,加上微微wasabi既辛辣,減低左炸物既油膩感😌👍🏻味道:8/10性價比:8/10-👍🏻自家制焦糖脆面芝士蛋糕
👍🏻三重香濃芝士粗管通粉 $106
Mac & cheese 2.0🤩!
改用粗管通粉,可以hold住更多芝士汁
一咬直情爆到成口都係芝士汁,好癲🤪!
醬汁用左三種芝士:水牛芝士、車打芝士、帕馬臣芝士
充滿芝士鹹香,質地稠身,味濃而不膩😛
粗管通粉質地彈牙,煮得啱啱好
表面火炙燒香,燶燶地有焦香
再灑上檸檬皮,食落有微微檸檬香
令整體冇咁滯,會忍唔住一啖一啖食哂成兜👍🏻
味道:9/10
性價比:9/10
三重香濃芝士粗管通粉
👍🏻脆香雞堡 $106
自家制既煙燻蛋黃醬完全係加分位🤩👍🏻!
有淡淡煙燻燒烤味,酸酸地好開胃
係出邊好少食到,好特別😍!
醬既份量啱啱好,個包唔會太濕或者太乾
炸雞扒好脆口,炸粉唔會太厚
肉質嫩滑厚肉,醃得入味又唔過鹹👍🏻
薯條灑上鹽同香草,即刻炸起脆卜卜😋
老闆推薦配意大利蕃茄醬,味道偏酸
蕃茄味比起平時食既更濃郁突出🤤🤤
呢個價錢有咁既質素絕對係會令人回頭🥳!
味道:10/10
性價比:9/10
👍🏻香脆炸蠔 $58
炸蠔雖然蠔肉唔係好大粒,但係炸到好酥脆香口😙
面頭鋪左自家醃製既酸瓜同Wasabi蛋黃醬
味道:8/10
性價比:8/10
香脆炸蠔
👍🏻自家制焦糖脆面芝士蛋糕 $58
芝士味香濃但唔會好膩,而且低糖,甜度岩岩好😋
中間質地軟綿細滑,唔會gel住喉嚨,好順口👍🏻
餅底好鬆化,牛油味好香好突出,但又唔會覺得好滯😜
面頭焦糖唔會太厚,夠脆,火炙有焦香但唔苦
表面再灑上檸檬皮同青檸皮
食落帶點清新,食哂成件都唔覺漏🤪
味道:10/10
性價比:8/10
自家制焦糖脆面芝士蛋糕

小店用心製作,兩位老闆兼廚師都係米芝蓮餐廳出身
佢地對煮食講究之餘啲野食真係好高質好好食🤤!
呢間絕對係我地數一數二會回訪既餐廳😌
📍#HOHONEatery
西環皇后大道西419M號地舖

#hkfoodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkeat #香港美食 #香港美食日記 #香港美食地圖 #香港美食推介 #平食 #窮遊 #打卡 #香港打卡 #情侶好去處 #拍拖好去處 #週末好去處 #西環 #西環美食 #西環好去處 #西營盤 #西營盤美食 #西營盤好去處 #黃店 #黃色經濟圈 #黃店地圖 #黃店推介 #黃色小店 #西環黃店 #西營盤黃店
三重香濃芝士粗管通粉
香脆炸蠔
自家制焦糖脆面芝士蛋糕
2021-10-10 60 瀏覽
又一個休閑嘅星期日 期待咗全日就等夜晚去食 今次嘅第三次encore係絕對冇令我失望Beef burger $98 + $10☺️好出色好出色 印象中好似仲好食過第一次食 嗰啲肉汁biu出嚟 我啜都啜唔切 啲菜嘅份量又配搭得啱啱好 唔會太多咬唔到或者食到最後搞到分開晒啲材料食 非常滿意💗💗😭+$10係轉咗個薯條做蕃薯條 本身個薯條係好好食嘅 記得仲有個絕配茄汁 不過今次試下轉蕃薯條 都好好食 好原汁原味嘅蕃薯 甜甜地又脆 🥰Fried Oysters $58/3pcs 🤩呢個係我第一次試 之前嚟食好似未出嚟個菜式OMG😝😝😝係嘩一聲嘅咁好食 最後嗌咗兩碟😂佢個外層應該係有用麵包槺 鬆脆又口乾 成個口感嘅反差可以突顯到個蠔好嫩好滑 一啲overcook都冇 Mac & cheese $98 😚我嘅最愛 係必嗌嘅嘢食 每次嚟hohon有兩個且的 一係試新嘢 二就係食mac & cheese😂係我喺香港食過最好食嘅!😌♥️服務態度同環境依然係一貫咁好 見到佢地多咗人支持都覺得好值得!!🥳

Beef burger $98 + $10☺️

Fried Oysters $58/3pcs 🤩
呢個係我第一次試 之前嚟食好似未出嚟個菜式
OMG😝😝😝係嘩一聲嘅咁好食 最後嗌咗兩碟😂

Mac & cheese $98 😚

beef  burger
fried  oysters
2021-10-03
10 分鐘 (堂食)
beef  burger
fried  oysters
  • Mac  &  cheese
  • Fried  Oysters
  • Beef  burger
2021-10-04 48 瀏覽
終於去到bookmark好久的Hohon Eatery,因為看到了讓本芫荽黨真實心動的期間限定芫荽雞堡😍門店很小又full house就只能外賣,因為到家有一個鐘車程所以外形口感等方面不可避免地會受影響😔用保溫袋裝住到家還是溫熱,萬幸麵包並沒有變形太多,也沒有因為浸到醬汁和配菜時間久了變得濕潤,仍然很蓬鬆香軟帶少少韌,首先麵包合格👌雞扒就很遺憾已經不夠crispy不過吃起來還是比較嫩,雖然有不少芫荽但似乎芹菜的味道更讓人印象深刻🙈🙈因為有芫荽唐芹沙律🍀🍀不過混合了芫荽洋蔥青檸醬汁和希臘乳酪,整個漢堡確實吃起來感覺非常清爽,我本來也很喜歡吃芹菜所以這個漢堡就真的很對我胃口😋😋唯一美中不足是不知道麵包是不是太大了,顯得雞扒有點小😆😆薯條就蠻意外竟然一個多鐘後還可以保持脆身👍👍吃起來不油膩,撒了碎parsley更添風味,不過略顯薯味不足&有一點點乾~期間限定芫荽雞堡 7.5/9薯條 7.0/9OVERALL 7.5/9店員好cool又好nice,希望下次可以堂食💛

期間限定芫荽雞堡 7.5/9
薯條 7.0/9

OVERALL 7.5/9

店員好cool又好nice,希望下次可以堂食💛
外賣自取
⿻⿻ 𝘏𝘰 𝘏𝘰𝘯 𝘌𝘢𝘵𝘦𝘳𝘺𓏲𓏱𓏭𓏭今次介紹嘅小店喺石塘咀 開咗唔係好耐 鋪頭細細不過裝修風格幾型 𓊀水泥墻、木凳配上啲小盆栽營造咗一種cafe嘅感覺 用skateboard改造嘅墻架同擺設好有特色 佢地午餐時間有lunch set 嗌mains會包埋飲品 熱桂花烏龍嘅杯好靚 配漢堡意粉呢啲比較易漏嘅嘢食仲可以解下膩~個意粉嘅份量唔細 櫻花蝦更加係超足料 可以每啖都食到滿滿櫻花蝦鮮味嘅程度 好鹹香 蒜味都幾濃郁 不過行重口味路線所以食到最後都真係幾鹹𓏲𓏱𓏭𓏭香蒜櫻花蝦意粉 $88多汁牛堡 $98
⿻⿻

𓏲𓏱𓏭𓏭
香蒜櫻花蝦意粉 $88
多汁牛堡 $98
2021-08-22 73 瀏覽
價錢合理嘅良心小店😋 係HKU MTR行5分鐘就到 好方便😆環境雖然唔算大 但唔會好狹窄 仲好有心放d勾比人掛袋🥰門口好靚 可以過去打下卡📸食物即叫即整 但又唔會等好耐 仲會好細心介紹返有咩野食推介👍🏻👍🏻除咗本身嘅 menu之後仲有個特別menu仲有呢度可以book private dining 野食同平時menu個啲會唔同炸蠔好鬆脆🥰又唔會腥 再配埋佢個醬汁真係好好食 佢有少少辣味 再加上pickles 好開胃黑色竹炭薯仔包 比平時嘅漢堡包更加鬆軟今次試咗佢個雞 個醬有辣同唔辣揀🌶我就揀咗辣嘅 覺得辣度適中 好match個雞仲有佢用椰菜沙律同酸青瓜配合 就唔怕太油膩個雞雖然好脆 但外面都有少少硬 但裏面就好juicy😋之前都有試過另外個兩個款一個係脆嫩魚堡另一個係多汁牛堡如果三個比較 魚堡最好食 佢個魚係煎香嘅比目魚 好滑好juicy😋😋仲要佢係配芒果椰菜沙律 食落好fresh •佢個曲曲薯條好熱辣辣 仲要本身已經好夠味同好鬆脆 重點佢個茄汁同出面個d好唔同 一定要試‼️每次都會食嘅Mac and Cheese芝士味十足🧀 用咗兩款芝士 分別係車打同埋水牛食落好creamy 不過就有
價錢合理嘅良心小店😋
係HKU MTR行5分鐘就到 好方便😆
環境雖然唔算大 但唔會好狹窄 仲好有心放d勾比人掛袋🥰
門口好靚 可以過去打下卡📸
食物即叫即整 但又唔會等好耐
仲會好細心介紹返有咩野食推介👍🏻👍🏻

除咗本身嘅 menu之後仲有個特別menu
香脆炸蠔(3隻)

黑色竹炭薯仔包 比平時嘅漢堡包更加鬆軟

佢個曲曲薯條好熱辣辣 仲要本身已經好夠味同好鬆脆
重點佢個茄汁同出面個d好唔同 一定要試‼️
Mac  and  Cheese

每次都會食嘅Mac and Cheese
芝士味十足🧀 用咗兩款芝士 分別係車打同埋水牛食落好creamy 不過就有小小鹹 但拉絲效果 💯
加埋葱同檸檬 可以平衡返佢嘅新鮮感🍋
凍桂花烏龍

最後,呢杯桂花烏龍好香桂花味
佢放左好多桂花係入面 連飲品都咁足料😆
加上食完咁多野飲返d茶可以消下滯😝😝

2021-08-21
香脆炸蠔(3隻)
Mac  and  Cheese
凍桂花烏龍