2021-03-31 262 瀏覽
呢間係Bloomberg 2020年全球最佳漢堡唯一入榜既香港漢堡店!因為唔想整濕個包 所以佢地主張唔加蕃茄落佢地嘅honbooooooooo🤣💟Cheese Burger [$98/$138 set]太多人排喺我前面嗌外賣 order完真係都等左幾耐 差不多25min先嚟到 不過!見到個包非常挺身 內層見到搽左滿滿嘅牛油🧈就知道很可以😎😎 入面有4oz patty 生菜 青瓜 cheese and the sauceeeee一咬落去勁juicy! 塊扒牛味濃 仲要煎到有脆皮 牛肉入面有粉紅嘅色澤 very nice😎個sauce幾特別 有啲啲香辣feel 醬同青瓜一齊個味好夾!唔鍾意食青瓜嘅人?算🤪 生菜非常爽口 整體而言係一個完全無違反佢地原則嘅包 一啲都唔濕 一定係因為舊patty煎到鎖住左啲肉汁!💟Sweet potato fries 呢個唔係kumara fries直頭叫’我地炸左好多舊番薯俾你’🤣我覺得一碗用左兩條番薯炸 真係真係好飽 真係真係食唔晒 每舊都大大嚿 鋪滿鹽粒 食落望到一絲絲番薯 完全真材實料 鹹鹹甜甜咁真係好滿足!跟餐可以要支Sparkling Water

💟Cheese Burger [$98/$138 set]

💟Sweet potato fries [跟set免費]
呢個唔係kumara fries直頭叫
’我地炸左好多舊番薯俾你’🤣

跟餐可以要支Sparkling Water 夠晒Western!
2021-03-29
20 分鐘 (堂食)
2021-03-28 253 瀏覽
話說之前有朋友加Youtuber介紹呢間漢堡店,話世界級好食,所以就同男朋友分叮試咗:$98Honbon👍👍👍漢堡包塊麵包皮,唔會扁塌塌,係相對乾身,而且咬落都幾鬆軟。入面嘅餡料有牛肉、芝士、同酸青瓜,配搭不過不失,但勝咗個牛味都突出。可能有好多人介紹,所以有啲達唔到心中嘅期望,但整體唔錯。Cheese burger:👍👍👍👍芝士味重好多,而且值得一讚係入面搭配咗好新鮮嘅生菜,所以中和咗過油膩嘅感覺,而且啲牛肉好juicy,值得推介!(好多汁!!!)但其他唔值得推介:芝士薯條,比較淋身唔好食。Apple pie ice tea,真係蘋果批嘅味。Ginger lime lemonade ,偏酸,飲落去暖😅。
$98Honbon👍👍👍

Cheese burger:👍👍👍👍

(好多汁!!!)

但其他唔值得推介:
芝士薯條,比較淋身唔好食。
Apple pie ice tea,真係蘋果批嘅味。

2021-03-23 331 瀏覽
我諗已經搵到暫時最喜愛的漢堡包店。本來以為burger joys、BLT、butchers club已經唔錯,原來高處未算高。早前「Honbo」入選2020年全球最佳漢堡,仲要係唯一香港代表,早已經想拜會,佢有3間分店:中環、荃灣同我去的灣仔。灣仔店雖然細(約坐20人),但最有特色,藍白色裝潢好簡潔,附近都係型格小店,有點似裏原宿或者代官山。不過位處橫街小巷,有點難搵。店鋪提供約十款漢堡包,幾款小食同特色飲品。招牌漢堡係honbo,有1.0、2.0同3.0,分別係漢堡扒的分量唔同。我哋係share,所以叫咗最大的2.0($168),有4塊2安士漢堡扒、3塊芝士、青瓜、洋蔥同自家醬汁。最吸引絕對係嗰4塊漢堡扒,佢用本地牛腩、美國牛肩肉等手打而成,肉味極為濃郁,又有肉汁,面頭煎得脆脆地,無論口感同味道都屬頂級。半溶芝士都好香濃,麵包亦係自家製,夠厚身但都好鬆軟,全部都配合得好好,只係多食都膩(雖然只有男生手掌大小)。芝士薯條($58)的芝士非常咁澎湃,幾乎食到落底都仲有芝士。幼身薯條有點碎,不過仍然軟糯有薯味。飲品分別係ginger lime lemonade、apple pie iced
我諗已經搵到暫時最喜愛的漢堡包店。
飲品分別係ginger lime lemonade、apple pie iced tea($38杯)。前者酸酸地又有輕微薑味,最啱中和咁膩嘅食物。後者好有驚喜,香香甜甜有好重肉桂味,完全hit中我喜好,真係好似蘋果批。
好少有餐廳係去完冇耐就即刻心思思想再去,呢度係其中一間,不過當然會食返light啲,同埋想試番薯條。
2021-03-16 187 瀏覽
OT一定要叫啲好嘢食慰藉一下疲累嘅心靈同身軀😪😪,呢間Honbo作為香港代表,係全球最佳漢堡2020🍔之一,非常犀利,佢嘅burger款式唔多,都係classic嘅cheese burger,只係芝士同漢堡扒份量可以自己選擇。Honbo 1.5 (3x2oz Beef Patty, Double Cheese, Pickles, Onion, House Sauce)雖然有成3塊漢堡扒,不過見到實物嘅時候望落都唔係走澎湃厚身路線,不過係因為佢嘅漢堡扒係較薄身,但正因為咁,煎起上嚟特別有焦香,食落脆脆地好香口,佢嘅牛肉唔係一般免治牛肉,食得出係手打,所以肉質會實啲同埋更有肉味😋😋,不過調味就略鹹,如果配汽水嘅話就剛剛好。其他配料嘅份量較其他burger店少但恰到好處,襯托返漢堡扒本身,個麵包夠乾身而且都鬆軟有麵包香。整體嚟講呢度咁專注做好塊扒,唔搞太多花巧嘢,實實在在,令到呢個burger出到嚟的確係幾出色嘅👍🏻👍🏻。人均消費:$140推介指數(10分為滿分):8.5分

人均消費:$140
推介指數(10分為滿分):8.5分

2021-03-15
30 分鐘 (外賣送餐)
  • Honbo  1.5
2021-03-13 218 瀏覽
Honbo 在灣仔、中環、荃灣各有一店,今次就光顧最為隱秘的灣仔店。灣仔店以藍白色門面最為人熟悉,說起日月星街,不得不說我從小在這一帶生活,對我來說有盡不少回憶,當然今時不同往日,熟識的地方除了一間茶記已不盡相同。  普通的 LUNCH SET 承惠 HK$138+10%,如選特飲需另加指定金額。今次就試了 Honba 同名漢堡,它使用了兩塊2安士的Beef Patty而製,夾著蔬菜正好解膩。  套餐配有小食,是次就選了 Sweet Potato Fries 炸甜蕃薯,份量十足且新鮮好吃。飲品方面,選了 Ginger lemonade (需另加HK$10),薑味不算濃,青檸汽水正好解膩,推薦大家試試!

2021-03-13 402 瀏覽
2020 網站評選全球最佳漢堡之中,Honbo係香港唯一嘅餐廳上榜。佢嘅漢堡包真係好好食,仲有分唔同漢堡扒size,細食到大食都總有款啱你😂Honbo $98 依款同佢地店名一樣就哽係佢地最signature嘅漢堡包,有2塊2安士嘅漢堡扒、芝士同洋葱,漢堡扒牛味真係超濃好有肉汁😍 牛肉冇搞到太碎,仲好有口感,而且佢分咗2塊所以咬落更加滿足,麵包內層用牛油烘過又香又軟熟,真係不愧全球最佳漢堡之一⭐️Cheese Burger $98 依個同honbo嘅分別就係塊漢堡扒變咗一塊4安士,食得冇咁過癮,但多咗生菜就中和到油膩感,實際同honbo味道都好相似Ginger Lime Lemonade $36依杯飲品同漢堡包好夾😂薑味唔會太濃,加埋lemonade幾好飲🌿🌟推薦指數:8/10▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️📍Honbo (灣仔)灣仔日街6-7號日新樓地下B號舖分店:中環/荃灣

Honbo $98

Cheese Burger $98

Ginger Lime Lemonade $36

🌟推薦指數:8/10
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
📍Honbo (灣仔)
灣仔日街6-7號日新樓地下B號舖
分店:中環/荃灣
2021-03-07 207 瀏覽
碌朋友限時動態時候見到對方tag佐依間餐廳,覺得賣相幾吸引,所以就決定去試下。喺社交媒體其他food blogger見到原來Honbo入選佐「全球最佳漢堡2020」的名單,Honbo仲要係唯一上榜嘅香港代表,所以去之前都幾期待去到環境都幾好,因為店舖唔係好大,得幾張枱,所以等左5-10分鐘先有位坐。想影靚相嘅朋友可以揀近室外/室外座位,室內燈光暗、燈色又紅又黃,好難影到靚相即叫即做,等佐應該都有15分鐘。因為本生已經叫佐Cheese Burger,所以薯條無再揀Cheese,驚太漏。薯條炸得好乾身、但又唔會好硬好味道、食佐一半喉嚨已經開始有少少痛所以Share食我覺得就夠喇!漢堡都唔錯、肉質唔硬、又juicy、但我食果個可能咁啱失佐手、食到有燶味同埋因為黎之前個expectation set得太高、難免會覺得有少少期望過高。餐廳無set menu,只可省叫野食。一個漢堡+薯條+cream soda,埋單$200內,價錢合理,但未必會有好想短期內再黎食嘅感覺但都可以一試!

Cheese  Burger  +  Fries

即叫即做,等佐應該都有15分鐘。

薯條炸得好乾身、但又唔會好硬
好味道、食佐一半喉嚨已經開始有少少痛
所以Share食我覺得就夠喇!

餐廳無set menu,只可省叫野食。
但都可以一試!
2021-03-01 274 瀏覽
今日嚟到評價一直都好高嘅burger 店HONBO試一試佢哋嘅burger。好好彩,星期六都只係等咗大概5分鐘就有位仲係坐緊窗邊位置唔使咁侷促,餐廳衛生都好好,設計都好舒服。枱上面已經放好咗茄汁黃芥辣同是拉差,同另外兩支辣椒醬。我叫咗個Cheese Burger配薯條,朋友叫咗一個Impossible burger。個burger嘅麵包係幾好食,牛肉唔會話太乾,可惜亦都唔夠香,生菜方面亦非常新鮮。至於Impossibleburger個「肉」調味好香,比較之下好似仲好食過個 cheese Burger。 薯條係幼薯條,唔係話好多薯味,都ok 。整體味道係OK,但冇咩特別驚喜,份量亦都比較細,所以性價比並非很高

2021-02-20 407 瀏覽
今日要去灣仔整啲嘢,於是就喺附近搵嘢食,見到OpenRice 幾多人食呢一間,於是就去試吓,去到都幾熱鬧要等一陣先可以入去,間野麻雀雖小五藏俱全。由於自己一個,就叫咗個cheese burger set, 加個chilli fries同 cream soda。個包煙韌軟熟,而塊漢堡牛扒有,好多肉汁又有口感,再配合埋塊芝士,整體味道中上,好過大部份漢堡店!❤️而Chili fries 略鹹,但炸得很脆口。而肉醬汁配合芝士,豐富左薯條嘅味道同口感,不錯👍🏻不過人哋話出名嘅係番薯條,去到想叫但賣晒,下次要早啲再去試!😋
Cheese  burger
2021-02-19
20 分鐘 (堂食)
Cheese  burger
  • Cheese  Burger
香港唯一一間入榜2020全球最佳漢堡包店 終於同 朋友黎一試啦😍環境好靚 好中意個vibe🤞🏻我本身唔係burger lover/pro 食過burger joys, burger circus 其實度度既burger對我黎講都差唔多咁好食🤣(唔計大型連鎖/劣食快餐店🤭)但呢間既定價真係最進取👀💸🍔𝐆𝐨𝐥𝐝 𝐒𝐭𝐚𝐧𝐝𝐚𝐫𝐝 $178 呢個價錢真係....😱兩塊4oz beef patty😳勁厚😂我想一啖食晒所有野最後跌晒出黎🤯 fuudjai 成功啦「呢條女個口好大😂」除左cheese🧀仲有bacon🥓同生菜🥬 bacon出色 脆口又唔會太油 而且唔會過鹹😋但太大份 食得好論盡🥺而且太多汁 底層既包係濕晒淋晒完全拎唔起個包😵🍔𝐇𝐨𝐧𝐛𝐨 $98呢個性價比就高番dd~🤩我更中意呢個🙈食得舒服同更食得到beef party既味道~ 有兩塊2oz beef patty🤤好juicy而且重牛味 house sauce好正~出面食唔到既味☺️包體鬆軟 外微脆 淡淡牛油味😋(我中意burger joys個包個d🤣🙈)🍟𝐒𝐰𝐞𝐞𝐭 𝐏𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐬🍠 $40 基本上係蕃薯本人切條😂一大條咁

Golden  standard

🍔𝐆𝐨𝐥𝐝 𝐒𝐭𝐚𝐧𝐝𝐚𝐫𝐝 $178

🍔𝐇𝐨𝐧𝐛𝐨 $98

🍟𝐒𝐰𝐞𝐞𝐭 𝐏𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐬🍠 $40
基本上係蕃薯本人切條😂一大條咁 唔會好脆 同食焗蕃薯一樣🤣我會更prefer 正常幼身又香脆既fries🙈

🥤𝐆𝐢𝐧𝐠𝐞𝐫 𝐋𝐢𝐦𝐞 𝐋𝐞𝐦𝐨𝐧𝐚𝐝𝐞 🍋 $10
好酸! 但我中意😍而且有陣陣薑味🤤一定岩我口味 而且值得讚既佢係冇冰 唔會沖淡杯野😙
Golden  standard
  • Golden  Standard
2021-02-03 585 瀏覽
由佢開店就想食嘅burger店🤣,到佢地而家有3間分店先去試!但幾間分店入面,我都係鍾情主店日街依間,無論裝修或feel都係最吸引最chill.星期六去,佢地開12點,就12點去到,點知已經有幾枱客🤨好彩都重有位,但去到12:30就開始排隊啦!我地兩條友order咗兩款👇🏻Honbo (HK$98) 🍔有2塊2oz牛肉加cheese,酸瓜洋蔥,材料唔算多,但一食落口就feel到勁juicy🤤好正,好有牛味,招牌burger果然係出色d!Cheese Burger (HK$98)同上面款burger一樣,有2塊2oz牛肉加cheese、酸瓜、洋蔥,多咗生菜,但唔知點解依款嘅芝士係唔會溶哂既,同埋加咗生菜,令到牛味冇咁濃,亦冇Honbo咁juciy😩係有少少失望,不過其實都好食既!Fries 🍟 (HK$38)係普通幼薯條,冇咩特別,唔係特別出色!Mike’s Lemonade (HK$38)味道偏甜,酸味夠,🤔還可以!

Cheese  Burger

Mike’s  Lemonade
Honbo
之前一路見到好多人黎honbo打卡~平日路過見到太多人都會放棄🥸今次就的起心肝一開門就入去🤣超誇張 開門6分鐘就滿座了😱😱😱坐低幾分鐘 啱啱收到餐牌店員就問我落得order未🤷🏻‍♀️我話等一陣 我等一等朋友 5分鐘左右就會到 佢話ok~之後佢問完2分鐘左右 貌似係老闆嘅男士又再問 落得order未~我就話朋友已經行緊樓梯上黎佢就話再唔落order就要我出番去☹️多人等嘅話我係明白嘅 但當時店內仲有位🤦🏼‍♀️外面亦無人等堂食.. 都唔緊要啦....朋友一上黎就即刻落左order~到我地落好order 佢出餐嘅次序就係無次序🤯一開始趕成咁 我以為佢會好快有野食黎結果一等就等左9個字有多 遲過我地黎嘅人已經有得食 外賣又係咁出🤦🏼‍♀️都都都唔緊要啦...黎到已經極速開始食🤷🏻‍♀️食左半個包 我放低左飲啖野 個店員就黎問我 食完未😟我仲有成半個包半兜蕃薯條到底係點解會覺得我食完呢🤓🤓🤓🤓我仲要一餐入面經歷左兩次 未食完就想收🤓老實講個burger的而且確係唔差~但呢種無限趕頭趕命嘅服務 扣曬分 真係無下次🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️
之前一路見到好多人黎honbo打卡~
平日路過見到太多人都會放棄🥸
今次就的起心肝一開門就入去🤣
超誇張 開門6分鐘就滿座了😱😱😱
我話等一陣 我等一等朋友 5分鐘左右就會到
佢話ok~

之後佢問完2分鐘左右 貌似係老闆嘅男士
又再問 落得order未~
我就話朋友已經行緊樓梯上黎
佢就話再唔落order就要我出番去☹️
多人等嘅話我係明白嘅 但當時店內仲有位🤦🏼‍♀️
外面亦無人等堂食..
都唔緊要啦....
朋友一上黎就即刻落左order~

到我地落好order 佢出餐嘅次序就係無次序🤯
一開始趕成咁 我以為佢會好快有野食黎

都都都唔緊要啦...
黎到已經極速開始食🤷🏻‍♀️
食左半個包 我放低左飲啖野
個店員就黎問我 食完未😟
我仲有成半個包半兜蕃薯條
到底係點解會覺得我食完呢🤓🤓🤓🤓
我仲要一餐入面經歷左兩次 未食完就想收🤓

老實講
個burger的而且確係唔差~
但呢種無限趕頭趕命嘅服務
扣曬分 真係無下次🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️
2021-01-29 189 瀏覽
今日小編黎到呢間位於灣仔既藍白門面burger店🍔 雖然鋪頭好細間 但門口俾大家打卡一流💕 店內裝修擺設都十分復古 有霓虹燈牌😍 仲有自家出既紀念品俾大家購買添😙食物方面 今次叫左兩個burger set🍴每個set會跟飲品同sides🥤 首先就係佢地最signature 既Honbo🍔 呢個包整體口感豐富 有兩塊2oz既牛肉 配埋佢地既house sauce 麵包亦好香口有牛油味🧈 但牛肉既味道唔太出🙁 若果想更有牛味可叫佢地既honbo 1.5或2.0 會有更多牛肉架~ 另外叫左chicken burger🍔 呢個反而有驚喜😱 雞扒非常大塊!亦做到非常juicy🤩 同價錢黎講覺得呢款更值得試!Sides方面揀左薯條同蕃薯條🍠 薯條調味適中 每條都有蘸到鹽🤪 蕃薯條非常得意 每條都係粗切 所以口感好滿足 加上甜甜地唔會漏😛飲品方面就比較一般🥺 跟餐配green lemon tea 同ginger lemonade各加左$10 green lemon tea比較酸 絕對唔係大家想像中既檸檬茶味 而個味道反而似lemonade🤨 ginger lemonade較酸 薑味較淡唔出😩 所以建

飲品方面就比較一般🥺 跟餐配green lemon tea 同ginger lemonade各加左$10 green lemon tea比較酸 絕對唔係大家想像中既檸檬茶味 而個味道反而似lemonade🤨 ginger lemonade較酸 薑味較淡唔出😩 所以建議大家都係跟返汽水 仲唔洗另外加錢😂

🌟 Honbo Lunch Set ($138)
🌟 Chicken Burger Lunch Set ($138)
🌟 Fries / Sweet Potato Fries (跟餐)
🌟 Green Lemon Tea (+$10)
🌟 Ginger Lemonade (+$10)
另收加一服務費

味道:🌕🌕🌕🌑🌑
環境:🌕🌕🌕🌗🌑
價錢:🌕🌕🌕🌗🌑
2021-01-28 183 瀏覽
指數👧🏼👧🏼👧🏼👧🏼👧🏼滿分💯味道:👧🏼👧🏼👧🏼👧🏼👧🏼麵包香口內裡軟熟,牛肉juicy,肉質唔硬,芝士薯條啲芝士好正,記得襯熱食,即叫即整,所以製作食物時間可能比較長抵食:👧🏼👧🏼👧🏼價錢比較貴,但食物高質值得食打卡:👧🏼👧🏼👧🏼餐廳門口位幾靚,店內就主要影下食物地點:👧🏼地方有D難搵,隱蔽,店舖比較細間
指數👧🏼👧🏼👧🏼👧🏼👧🏼滿分💯
味道:👧🏼👧🏼👧🏼👧🏼👧🏼
抵食:👧🏼👧🏼👧🏼
價錢比較貴,但食物高質值得食
打卡:👧🏼👧🏼👧🏼
餐廳門口位幾靚,店內就主要影下食物
地點:👧🏼
地方有D難搵,隱蔽,店舖比較細間
2021-01-25 286 瀏覽
本身見佢攞獎,又見之前報章話佢好食過FiveGuys,都抱有一定程度寄望。叫左個Honbo meal set, 一食之下,覺得牛肉正常,未有報導咁寫係屬於扒房級跟餐要sweet potato fries, 係香口既Set+$10轉Ginger lemonade, 咪就係糖漿law..feel唔到誠意最令人失望....係service...一個係失魂waitress, 問佢食物野答唔到又入錯單,另一個waitress就趕客,唔friendly眼見有一對夫婦拎coupon問用唔用到,個唔friendly既waitress劈頭就問對夫婦coupon有無過期,用唔用到ga⋯完全感受唔到hospitality就硬收加一不如去番好少少既快餐店好過,總之無下次,極不唔推薦!
跟餐要sweet potato fries, 係香口既
完全感受唔到hospitality就硬收加一
不如去番好少少既快餐店好過,總之無下次,極不唔推薦!
2021-01-22
5 分鐘 (堂食)