2024-11-06 346 瀏覽
很久沒到訪又一城了!這邊最近都有不少新食肆進出,其中一間更是在西九文化區很受歡迎的熱狗店開設的新pop up 分店呢,不過這是來不是為吃熱狗而是這店獨有的甜點 Ice-cream Sandwich $68 就是衝著這個雪糕三文治而來啊!全自選的配搭讓客人可以吃到心頭好~ 這個雪糕三文治由@yyyhouseofcakes 全盤製作,之前已經吃過這店的糕點很高水準味道又有保證,對這款的期待就更多了~ 但有選擇困難症的朋友要留意啊,由曲奇、雪糕到crumbs都有多款選擇,單是曲奇類就分別有7款了!個人超推薦rainbow shortbread,先不說這款打卡度高,幾種色彩都是由天然食材中萃取,非常有心思而且可以放心食用;shortbread入口有很重的牛油香,夾雪糕或單獨吃也沒問題!至於內餡就提供雪糕跟雪芭選擇,果仁控的我大推榛子味雪糕,超香濃榛子香氣加上粒粒榛子,味道超好又不會甜;與朱古力crumbs一齊進食真的很好吃~ 至少滿足到作為果仁控的我吧!Pizza Dog/ Shepherd $68西九店最多人光顧的就是熱狗系列!這裡也有三款的熱狗供應,我點的就是比較受歡迎的Pizza Dog
Ice-cream Sandwich $68
Pizza Dog/ Shepherd $68
西九店最多人光顧的就是熱狗系列!這裡也有三款的熱狗供應,我點的就是比較受歡迎的Pizza Dog,脆皮法蘭克福香腸配上熱狗麵包,表面加上香濃的香草番茄醬跟三重混合的Mozzarella Cheese焗至麵包鬆軟芝士溶掉的狀態,吃得來真的有像吃薄餅一樣的味道啊!
Flat White $42(Hot only)
甜的鹹的都吃過,再來一杯咖啡作結!選了我最愛的小白,拉花精緻漂亮,咖啡沖調得很有水準,咖啡味香濃,奶香也是很突出,兩者平衡得相當好,nutty感也重,很合我意的一杯
如有去過西九文化區的話對這間一定不會陌生,這次來到九龍塘開新店雖然不算大,食物款式不少有主食甜品跟飲品,也有少量座位供應可以購買後靜待店員送上確是不錯的~ 而且香港可吃到雪糕三文治的地方不太多,想試的可以來訪啊
2024-10-18
5 分鐘 (堂食)
依間 ᴘᴇᴛ-ғʀɪᴇɴᴅʟʏ 餐廳位於西九分店已經幫襯過幾次,以毛孩為主題,熱狗仲以唔同狗狗命名,超級得意 .ᐟ.ᐟ 最近發現原來又一城都有分店,即刻去試試 ~ ○ 𝐈𝐜𝐞 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐒𝐚𝐧𝐝𝐰𝐢𝐜𝐡 // $68有 7 款曲奇、5 款雪糕口味、6 款配料,可以自由搭配。兩片香脆手工曲奇夾住幼滑雪糕,曲奇餅香濃郁,配搭雪糕嘅甜度啱啱好 ꒰。• ◡ •。꒱一啖咬落去又脆又軟,仲影得超靚!😋○ 𝐒𝐡𝐞𝐩𝐡𝐞𝐫𝐝 牧 羊 犬 // $68經典嘅法蘭克克福腸熱狗肉質爽彈,番茄醬汁香濃惹味,仲有拉絲水牛芝士 ꒰ ´ ꒳ `∗꒱○ 𝐘𝐨𝐫𝐤𝐬𝐡𝐢𝐫𝐞 𝐓𝐞𝐫𝐫𝐢𝐞𝐫 約 瑟 爹 利 犬 // $68櫻花蝦蛋黃醬海葡萄既配搭夠晒創新,海葡萄爆漿嘅口感配上蝦香蛋黃醬,真係一次過滿足晒味蕾,食完仲想 ᴇɴᴄᴏʀᴇ .ᐟ.ᐟ○ 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 // $42香醇幼滑,奶泡豐富,啱晒想提神嘅打工仔 ( ˶ˊ ᵕ ˋ )੭○ 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐓𝐨𝐧𝐢𝐜 // $48將清新抹茶融入有氣飲品,清爽解膩又提神,成功打破傳統抹茶飲品嘅框框 ꒰,,꒪ ᐞ ꒪,,꒱店鋪仲有多重優惠,學生、商戶、遊客、商場會員都可以享有唔同折

○ 𝐈𝐜𝐞 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐒𝐚𝐧𝐝𝐰𝐢𝐜𝐡 // $68
有 7 款曲奇、5 款雪糕口味、6 款配料,可以自由搭配。
兩片香脆手工曲奇夾住幼滑雪糕,曲奇餅香濃郁,
配搭雪糕嘅甜度啱啱好 ꒰。• ◡ •。꒱
一啖咬落去又脆又軟,仲影得超靚!😋

○ 𝐒𝐡𝐞𝐩𝐡𝐞𝐫𝐝 牧 羊 犬 // $68
經典嘅法蘭克克福腸熱狗肉質爽彈,
番茄醬汁香濃惹味,仲有拉絲水牛芝士 ꒰ ´ ꒳ `∗꒱

櫻花蝦蛋黃醬海葡萄既配搭夠晒創新,
海葡萄爆漿嘅口感配上蝦香蛋黃醬,
真係一次過滿足晒味蕾,食完仲想 ᴇɴᴄᴏʀᴇ .ᐟ.ᐟ

○ 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 // $42

○ 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐓𝐨𝐧𝐢𝐜 // $48
將清新抹茶融入有氣飲品,清爽解膩又提神,
成功打破傳統抹茶飲品嘅框框 ꒰,,꒪ ᐞ ꒪,,꒱

店鋪仲有多重優惠,學生、商戶、遊客、商場會員
都可以享有唔同折扣。

2024-11-05 376 瀏覽
呢間之前喺西九文化區都見過想試吓,估唔到喺又一城會有間全新風格同食物嘅分店。因為係寵物餐廳既關係,見到佢Menu嘅熱狗名稱全部都係用啲狗狗嘅名,好得意呀。同埋今日係萬聖節嘅關係有Chiikawa店員同我落單好開心🥰🥰Hotdog🌭✨ Bichon比熊犬法蘭克福腸,配上自家製他他醬及紫菜絲麵包夠大同鬆軟,配埋自家製醬汁已經好好食。✨ Dachshund 臘腸狗法蘭克福腸,配上肉醬混合三重芝士另外一款肉醬香濃配埋芝士夠晒惹味。Ice cream Sandwich🍦🥪✨Matcha + Vanilla + Fruit Loop✨Choc Chip + Chocolate + Cookies n Cream呢個雪糕三文治最特別之處係客人可以按自己喜好選擇口味,而且嚟到影相打卡擺咗一段時間都唔會溶,雪糕好厚身,特別係朱古力口味cookies,比想像中軟身,味道好香濃,而且造型十分之吸引。✨Matcha Tonic🍵估唔到呢個組合配搭唔錯,Tonic水可以帶出濃郁抹茶嘅味道,好適合秋天呢個天氣飲。✨Americano採用澳洲Dukes Coffee既豆,係一種用咗傳統風味嘅豆,酸度低同時口感比較濃
呢間之前喺西九文化區都見過想試吓,

Hotdog🌭

✨ Bichon比熊犬
法蘭克福腸,配上自家製他他醬及紫菜絲
麵包夠大同鬆軟,配埋自家製醬汁已經好好食。

✨ Dachshund 臘腸狗
法蘭克福腸,配上肉醬混合三重芝士
另外一款肉醬香濃配埋芝士夠晒惹味。

Ice cream Sandwich🍦🥪

✨Matcha Tonic🍵
估唔到呢個組合配搭唔錯,
Tonic水可以帶出濃郁抹茶嘅味道,
好適合秋天呢個天氣飲。

✨Americano
採用澳洲Dukes Coffee既豆,
係一種用咗傳統風味嘅豆,酸度低同時口感比較濃郁。

2024-10-31
下午茶
HOOMAN by the sea 在又一城開設了新分店🤩在西九每次去都排長龍,色彩繽紛的招牌雪糕三文治🥪🍦及熱狗🌭在西九以外地方終於可以食到🤤招牌雪糕三文治🥪有多種Topping 可以選擇,由色彩繽紛的Rainbow shortbread 到經典的Vanilla shortbread 都好吸引,其雪糕餡亦都選擇眾多,由raspberry / mango sorbet 至Cookie & cream 都好正😋配上不同種類的crumbs,令其雪糕三文治賣相變得更加有色彩🤩熱狗就有四款選擇,比熊犬及貴婦犬都好好食👍🏻再加埋一杯Latte☕️及Blue Lemonade🥤下午 tea 一tea 都係不錯嘅選擇🫶🏻📍HOOMAN by the SeaKiosk 2, Level L1, Festival Walk, 80 Tat Chee Avenue, Kowloon Tong#hoomanbythesea #yyycake #festivalwalk #petfriendly #寵物友善餐廳 #寵物友善 #又一城美食 #icecreamsandwich #dukescoffee #orga

📍HOOMAN by the Sea

#hoomanbythesea #yyycake #festivalwalk #petfriendly #寵物友善餐廳 #寵物友善 #又一城美食 #icecreamsandwich #dukescoffee #organiccoffee #australiacoffee
2024-11-02 225 瀏覽
上星期五,我接過細佬後,就第一時間找地方和他食下午茶。原來九龍塘又一城開了一間Cafe ,專賣特色創意熱狗、雪糕三文治和咖啡特飲的。我在西九文化區亦光顧過其分店呢🤭我哋今次點選了以下的食物:🌟比熊犬(法蘭克福香腸,自家製他他醬,紫菜絲)這款經典口味我就最喜歡了,因為有紫菜碎鋪咗熱狗面,令味道更加豐富。🌟臘腸狗(法蘭克福香腸,肉醬,混合三重芝士)這個有三重芝士的熱狗,就是細佬最喜愛的。香濃的芝士拉絲配上熱狗腸,拉絲的效果非常突出,感覺十分治癒,味道亦非常夾。🍦 雪糕三文治可由客人自己按喜好選擇配搭,先選擇曲奇的款式,然後到雪糕的口味,繼而是放在雪糕上的點綴。🌟Original Choc Chip +Chocolate+Cookies n Cream有朱古力碎的軟曲奇餅夾着朱古力味的雪糕,再配上朱古力曲奇碎,一定滿足到朱古力唔係的口味,味道香濃,口感特別。🌟Oatmeal M&Ms+Mango Sorbet+Pop Rock Candy顏色非常漂亮,有口感的曲奇加上芒果味雪葩,味道很特別。🌟Strawberry lemonade 適合夏天飲用的飲品,味道酸酸甜甜。🌟Cappuccino 咖

我哋今次點選了以下的食物:

🌟比熊犬

(法蘭克福香腸,自家製他他醬,紫菜絲)

🌟臘腸狗
(法蘭克福香腸,肉醬,混合三重芝士)

🌟Original Choc Chip
+Chocolate
+Cookies n Cream

🌟Oatmeal M&Ms
+Mango Sorbet
+Pop Rock Candy
顏色非常漂亮,有口感的曲奇加上芒果味雪葩,味道很特別。

🌟Strawberry lemonade
適合夏天飲用的飲品,味道酸酸甜甜。

🌟Cappuccino
咖啡拉花精美,味道亦不錯。

2024-10-25
2024-10-31 206 瀏覽
又一城開左間Icecream sandwich 亦有小食嘅舖頭🌈行過已經俾佢彩色繽紛嘅曲奇餅吸引咗😌😍原來icecream cookies 🍪 係自由選擇三個配搭而成首先選擇曲奇餅底 跟住揀雪糕餡料 再揀出邊嘅裝飾🍦我最鍾意自己揀來揀去😍😍🌈Matcha cookies + chocolate + nerds 🌈Brownie + hazelnut + fruit loop 以上就係我精挑細選嘅選擇💝選完之後就會開始慢慢整 🧑‍🍳首先焗熱番啲曲奇 🥯跟住再加一個負20度嘅雪糕 然後鋪上五顏六色嘅配料🔴兩塊曲奇餅,夾住個雪糕 然後用紙包住實在太吸引🥹🥹🥹😍😍如果想拎走嘅話,仲會有個冰袋 好細心跟住我哋仲食埋個熱狗🌭Dachshund 臘腸狗法蘭克福香腸,肉醬,混合三重芝士貴婦犬法蘭克福香腸,肉醬,車厘茄熱狗除咗個腸好味 連個包都好煙靭 熱辣辣同平時嘅好唔同真係要試吓!!嗌埋杯嘢飲 chocolate , strawberry matcha 🍵 太開心了
行過已經俾佢彩色繽紛嘅曲奇餅吸引咗😌😍

首先選擇曲奇餅底 跟住揀雪糕餡料 再揀出邊嘅裝飾🍦
我最鍾意自己揀來揀去😍😍

以上就係我精挑細選嘅選擇💝

選完之後就會開始慢慢整 🧑‍🍳
首先焗熱番啲曲奇 🥯
跟住再加一個負20度嘅雪糕 然後鋪上五顏六色嘅配料🔴

兩塊曲奇餅,夾住個雪糕
然後用紙包住
實在太吸引🥹🥹🥹😍😍

如果想拎走嘅話,仲會有個冰袋 好細心

跟住我哋仲食埋個熱狗🌭

Dachshund 臘腸狗
法蘭克福香腸,肉醬,混合三重芝士

貴婦犬
法蘭克福香腸,肉醬,車厘茄

熱狗除咗個腸好味 連個包都好煙靭 熱辣辣
同平時嘅好唔同
真係要試吓!!

太開心了
2024-10-28 165 瀏覽
今日放早就去接放學, 知道九龍塘開咗間人氣舖頭, 即刻要上嚟試下. 呢間分店係Festival Walk商場入面, 對我地嚟講好方便, 佢地嘅食物全部都勁靚, 真係唔相機食先都唔得, so ig-able!!雪糕三文治ICE CREAM SANDWICH3部份組成Cookies (底+面) + 雪糕 (中間) + Crumbs雪糕係好厚身, 唔易溶.曲奇係比較硬身, 呢個配搭口感超級豐富, 鍾意甜點嘅媽媽緊係大愛番石榴茶GUAVA TEA外表又係好討好, 一點都唔馬虎超清香番石榴味微甜解渴一流熱狗 HOT DOG有3款選擇小朋友食所以我地叫左plain hot dog用心製作, 即叫即整雖然plain dog無topping, 但都幾好味

雪糕三文治ICE CREAM SANDWICH
3部份組成
雪糕係好厚身, 唔易溶.

番石榴茶GUAVA TEA
外表又係好討好, 一點都唔馬虎
超清香番石榴味
微甜
解渴一流

熱狗 HOT DOG
有3款選擇
小朋友食所以我地叫左plain hot dog
用心製作, 即叫即整
雖然plain dog無topping, 但都幾好味
2024-10-28 147 瀏覽
之前西九見過呢間熱狗店,早幾日行又一城竟然有見到不過呢到只有三款熱狗提供,但一樣係用咗法蘭克福香腸,最特別嘅係櫻花蝦味用海葡萄做配料另外仲有美式ice cream sandwich🍦🍪 可以自由配搭返ice cream centre + cookies + crumbes佢地brownie cookies比想像中soft同入口濕潤,雪糕都好厚實不過Raspberry Sorbet 偏雪葩質感,所以溶得好快,視覺上都冇咁厚身大件最後當然唔少得要叫返杯澳洲最出名嘅flat White☕️
之前西九見過呢間熱狗店,早幾日行又一城竟然有見到

最後當然唔少得要叫返杯澳洲最出名嘅flat White☕️

2024-10-28 182 瀏覽
去開西九放狗人士應該對 Hooman 不陌生,近日又一城開咗分店,位置在溜冰場上面,用上藍色型格鏡面設計,設有少量座位,可以一邊進食一邊睇人溜冰。餐廳同樣寵物有善,主打美式熱狗、雪糕三文治,食物選擇較西九店少,同埋冇狗狗餐牌。 熱狗備有三款選擇,除了 Plain,另外兩款延續西九店以狗狗品種來命名,分別是 Shepherd (Pizza Dog) 及 Yorkshire Terrier (Sakura Shrimp x Tamago)。到訪當日 Yorkshire Terrier 已售罄,對於曾養約瑟爹利的我表示非常可惜,不過 Shepherd 亦有驚喜,熱狗包身鬆軟,法蘭克福腸夠 juicy,食材配搭如其名"Pizza"Dog,鋪滿香草蕃茄醬及 mozzarella cheese,好惹味!Shepherd/Pizza Dog $68店內另一人氣推介必數雪糕三文治 Hookies,自行配搭雪糕、曲奇及 toppings,當中彩虹曲奇夠哂色彩繽紛,打卡首選,可惜當日 sold out 無緣一試!Rainbow shortbread、Oatmeal M&Ms Cookie最報揀了兩款,一款

Shepherd/Pizza Dog $68

最報揀了兩款,一款係 Mango sorbet + Gluten Free Brownie + Confetti,另一款係 Rasberry Sorbet + Matcha + Cookies and Cream,可以現場望住店員炮製,非常欣賞雪葩雪得夠硬夠凍,影咗好耐相都唔易溶,曲奇方面抹茶味較鬆脆,我自己就偏愛 Brownie 柔軟口感,留意如果想影相靚建議外層 crumbs 揀 colorful 一點,反而中間雪糕會被 crumbs 遮住,顏色冇咁重要哈哈
Ice Cream Sandwich 各$68

飲品方面,咖啡有好多選擇,另有朱古力及 matcha latte。想打卡必揀多款 singature drink,顏色漸層影相都好靚!
Matcha Latte $50、Blueberry Lemonade $38
2024-10-25 158 瀏覽
呢日同一班好友又一城行街,行到攰見到新開熱狗店,仲有得嘆咖啡scone和食甜品,即同好姊妹坐低休息chill番下💕.熱狗有三款,plain dog就無特別點無topping,點了另外兩款🌭pizza dog茄汁口味帶點香草,上面滿滿嘅芝士,熱狗最愛呢個口味🥰另一款SAKURA SHRIMP X TAMAGO係沙律醬口味,上面鋪滿櫻花蝦和魚子醬,日西fusion別有一番風味💕.呢間scone絕對有驚喜!滿滿牛油香,口感濕潤,兩款口味,性價比太高!.喜歡甜品必試Ice cream sandwich,自己揀雪糕、曲奇和crumbs,配搭出自己喜歡的口味!.下午茶時間最愛嘆杯咖啡☕️,用上有機咖啡豆,十分細滑,再搭配甜品和scone一流👍🏻.

2024-10-23 145 瀏覽
🩷HOT DOG▪️PIZZA DOG/SHEPHERD $68濃濃既香草番茄醬➕三重混合馬蘇里拉起司➕法蘭克福香腸。芝士焗到半融狀態,混合香草番茄醬係真係好似食pizza一樣~~脆皮法蘭克福香腸再加鬆軟面包,口感好豐富。▪️SAKURA SHRIMP X TAMAGO /YORKSHIRE TERRIER $68櫻花蝦➕蛋黃醬➕海葡萄➕法蘭克福香腸。整體感覺好日式,因為鋪滿櫻花蝦&海葡萄。一隻熱狗份量唔少,午餐絕對夠飽~🩷ICE CREAM SANDWICH雪糕三文治有3部份組成。ICE CREAM CENTRE➕COOKIES➕CRUMBS,每一個部份都可以自己選擇~~我地選擇咗以下2️⃣款▪️Chocolate+Oatmeal M&Ms+Pop Rock Condu$68▪️Hazelnut+Original Choc Chip+Cookies in Cream$68雪糕係好厚身一片夾係兩塊自選曲奇中間,周邊再加選擇的碎屑。曲奇係比較硬身曲奇,所以可以hold住雪糕,口感超級豐富,有齊喜愛既甜點!🩷DRINKS▪️Strawberry Lemonade $38士多啤梨醬+梳打水▪️Cloudy

🩷HOT DOG

▪️Strawberry Lemonade $38
士多啤梨醬+梳打水

▪️Cloudy $44
椰青水+抹茶
兩杯都係清新之選。椰青水+抹茶更加少有~濃濃的抹茶加入清新椰青水帶有一絲椰青既甜味
2024-10-23 172 瀏覽
和朋友們溜完冰後剛好經過這個小吃店,原來透過那兒的軟椅座位直接望著別人在樓下對出滑冰場溜冰。打算坐下休息一下,於是點了數份小吃和飲品,真的超級寫意。雪糕色彩相當繽紛,還有很講究的漂亮包裝,包裝設計非常方便不會弄污糟,加上特別之處是可以選擇餅底、雪糕底以及裝飾面,意外地發現這個配搭特好吃。朱古力綠茶曲奇夾芒果雪糕灑七彩早晨圈圈和原味曲奇紅桑子雪糕灑紅桑子粉,它們是芭質感的雪糕,而綠茶朱古力曲奇的朱古力味非常濃郁,而紅桑子亦富有鮮莓味道,加上這個組合色彩繽紛,少女感十足!再點了一些熱東西吃,其中有款熱狗做法相當特別,採用日式配料,打開紙盒一刻嗅到烤過的櫻花蝦香焦味,沙律醬即含有濃鬱蛋黃質感,加上咸香的海葡萄,令整個口感與味道都徹底提升,像是一個吃進了整個海洋的超大條脆皮腸熱狗!然後叫了士多啤梨檸水及番石榴茶,兩杯飲品是西式果汁般甜,士多啤梨檸水內有士多啤梨醬味濃超多士多啤梨子在內,加上香甜微酸的檸檬汁,飲得出是真材實料。而番石榴茶則有超清香番石榴味,微甜,解渴一流。

2024-10-18
15 分鐘 (外賣自取)
2024-10-22 125 瀏覽
又一城新分店🎊同樣都係𝐏𝐞𝐭𝐬 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐧𝐝𝐥𝐲,依到仲有冷氣❄️鹹食有熱狗🌭,甜品有雪糕三文治🍨🍪 / 𝐒𝐜𝐨𝐧𝐞𝐬,野飲有咖啡☕️ / 無啡 / 茶🍵 / 𝐋𝐞𝐦𝐨𝐧𝐚𝐝𝐞🍋野食包裝盒 • 野飲杯,都印𝐂𝐮𝐭𝐞𝐂𝐮𝐭𝐞狗仔圖案🐶~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪熱狗當然會有大條脆皮法蘭克福香腸啦🌭,另外再加唔同既配料配搭。▫️ Shepherd / Pizza Dog ($68)真係好有𝐏𝐢𝐳𝐳𝐚🍕既感覺,香草茄醬🍅 • 三重𝐌𝐨𝐳𝐳𝐚𝐫𝐞𝐥𝐥𝐚芝士🧀▫️ Yorkshire Terrier / Sakura Shrimp x Tamago ($68)有日式既感覺,加櫻花蝦🦐 • 海葡萄 • 甜甜地既蛋黃醬💛。覺得依款比較開胃😝.▪雪糕三文治𝐒𝐓𝐄𝐏 𝟏 : 雪糕🍨(𝟑款) / sorbert(𝟐款)𝐒𝐓𝐄𝐏 𝟐 : 𝐂𝐨𝐨𝐤𝐢𝐞𝐬🍪(𝟕款)𝐒𝐓𝐄𝐏 𝟑 : 𝐂𝐫𝐮𝐦𝐛𝐬( 𝟔款)(底+面)美式曲奇夾住雪糕 / 𝐒𝐨𝐫𝐛𝐞𝐭,再加𝐂𝐨𝐥𝐨𝐮𝐫𝐟𝐮𝐥既𝐂𝐫𝐮𝐦𝐛𝐬圍圈🌈少女心大爆發,勁岩打卡📸靚靚們一定鍾意💖雖然𝐒𝐨𝐫𝐛𝐞𝐭食落比較𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡𝐅𝐫
又一城新分店🎊
同樣都係𝐏𝐞𝐭𝐬 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐧𝐝𝐥𝐲,依到仲有冷氣❄️
野食包裝盒 • 野飲杯,都印𝐂𝐮𝐭𝐞𝐂𝐮𝐭𝐞狗仔圖案🐶

▪熱狗
當然會有大條脆皮法蘭克福香腸啦🌭,另外再加唔同既配料配搭。
▫️ Shepherd / Pizza Dog ($68)

▪雪糕三文治
𝐒𝐓𝐄𝐏 𝟐 : 𝐂𝐨𝐨𝐤𝐢𝐞𝐬🍪(𝟕款)
𝐒𝐓𝐄𝐏 𝟑 : 𝐂𝐫𝐮𝐦𝐛𝐬( 𝟔款)
少女心大爆發,勁岩打卡📸靚靚們一定鍾意💖
雖然𝐒𝐨𝐫𝐛𝐞𝐭食落比較𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡💦但雪糕比較𝐊𝐞𝐞𝐩到"凍",要慢慢打卡既建議揀雪糕🍨

▪Scones
加熱完,牛油香味🧈勁出。有提子🍇 / 原味可揀

▪野飲

▫️Matcha Latte
可以揀無糖🍵,唔係用𝟑合𝟏抹茶粉。正正
▫️Kiwi Lemonade
漸層幾靚,甜甜的🥝

2024-10-22 142 瀏覽
今日返HKBU探教授,講返好多讀書時期嘅趣事。之後當然要去又一城食嘢,竟然發現風格好年輕嘅《Hooman》,鏡面裝潢超型格。▫️Yorkshire Terrier Hotdog櫻花蝦加mayonnaise 蛋,原來係咁夾。熱狗腸上更綴以海葡萄,口感新鮮,味道配搭原來咁夾,食品設計幾聰明。▫️Shepherd Hotdog有名叫pizza dog,食落帶蕃茄醬味,又真係幾似食緊pizza😂幾得意~▫️Ice cream sandwich (Raspberry Sorbet)曲奇揀咗red velvet,上面係爆炸糖,口感好過癮。中間sorbet透心涼,顏色仲好吸引。▫️Ice cream sandwich (Chocoloate)朱古力雪糕超邪惡,香滑細嫩,配上曲奇口感似真三文治,一口接一口。▫️Guava Tea紅白相間,打卡一流之餘,味道仲好清新番石榴,熱帶水果香,酸酸甜甜。▫️Cloudy抹茶味濃郁,奶油醇厚,細嫩柔和嘅韻味。

▫️Yorkshire Terrier Hotdog

▫️Shepherd Hotdog

▫️Guava Tea

▫️Cloudy
抹茶味濃郁,奶油醇厚,細嫩柔和嘅韻味。
九龍塘又一城商場出名普遍消費高,啲野都唔算好平,不過近排就新開左間價錢中等但好好味既輕食店,出名熱狗同雪糕三文治味道幾出色👍🏻店舖主要以藍色鏡面設計為主,望落有種高級同神秘既感覺,而商場天花板同樣以鏡面設計兩者好似融為一體咁🫢店舖外面亦有附設枱凳方面食客買完可以坐係度食~最特別係ice cream sandwich係可以自由揀想要既ice cream, crumbs同cookies,特別要提既係佢有款彩虹cookie用黎打卡一流之餘,食落都好味👍🏻熱狗腸長期有烘爐烘住夠晒新鮮熱辣🌭—————————————————————————————♦️Yorkshire Terrier:呢款熱狗我揀左用雞肉腸,麵包夠晒大同軟熟,上面鋪滿左蛋黃醬同埋櫻花蝦,未食已經聞到好香櫻花蝦味,加上表面放左海葡萄更能提升口感層次,整體黎講味道幾特別😍♦️Shepherd(Pizza Dog):另外呢款就揀番傳統法蘭克福腸,表面鋪滿左香草蕃茄醬同埋mozzarella cheese醬汁帶少少甜酸好開胃,腸仔一咬落去好juicy😋♦️ ice cream sandwich (mango sorbet + rainbow

—————————————————————————————

♦️ ice cream sandwich (mango sorbet + rainbow shortbread + cookies n cream):我覺得呢個配搭幾清新,我最初驚雪糕好快會溶,但佢呢款雪葩反而係唔易溶所以可以慢慢食~彩虹rainbow shortbread口感係同曲奇一樣幾鬆脆

♦️ ice cream sandwich (chocolate + gluten free brownie + confetti):brownie幾鬆軟好適合做三文治皮,雪糕軟硬度適中,唔係雪到好硬凍到咬唔開果種🍨

♦️ Kiwi Lemonade:好清新,入面有奇異果果蓉帶有少少酸,酸度適中仲好解渴

♦️iced chocolate:朱古力味好香,帶有朱古力既苦澀味但飲落唔苦👍🏻佢地既冰好特別係落一大舊冰,等佢慢慢溶可以中和朱古力既甜味🥤

評分🖍️(滿分為5個🌕)
抵食指數:🌕🌕🌕🌕🌑
服務質素:🌕🌕🌕🌕🌕