2020-09-03 247 瀏覽
不知大家是否和我一樣,雪櫃裡總是放滿形形式式的果醬、花生醬、抺茶牛奶醬等等,每一樣開封後用過三兩次,然後由它長眠至過期。唯獨早年興起的阿華田脆脆醬甚得我歡心,罕有能吃到見底仍覺意猶未盡。一早有留意這家小店,最吸引我的是其創意雞蛋仔加雪糕組合,店由天后搬到旺角對我來說更就腳,今天終能一試。小店位於新之城和旺角中心的接合點,門外掛滿諷刺時弊的吊飾,頗為顯眼。阿華田脆脆雞蛋仔 $29雞蛋仔即叫即做,大約等候八分鐘;雞蛋仔外層脆而鬆化,中間沒有太多雞蛋糕口感,而熱力溶化了脆脆,只餘少許阿華田味,不算突出,和期望有落差。下次也許會叫同一口味的格仔餅,才能細嚐我愛醬的味道。
阿華田脆脆雞蛋仔 $29
下次也許會叫同一口味的格仔餅,才能細嚐我愛醬的味道。
2020-08-22
8 分鐘 (外賣自取)
如果大家有留意開🐽小編post,可能都會記得小編其中一樣最鍾意食嘅掃街小食就係雞蛋仔‼️ 今次喺呢一間小店睇唔到有阿華田口味!當然唔可以放過!仲要加配麻薯一齊食啦😝.#阿華田脆脆雞蛋仔➕麻糬 🤤雞蛋仔一到手,熱辣辣!🔥 味道非常之香!真係唔夠小編食慾大增🙊 面頭可以見到唔少嘅阿華田脆脆,食落口有濃郁嘅阿華田味~但味道偏甜,食多幾粒嘅話可能真係有啲膩🤭 而麻糬方面呢,就有可能未必粒粒都有啦,始終雞蛋仔有太多粒啦,店主唔小心放少咗某啲位都唔出奇🙈 不過口感煙煙韌韌,配搭埋雞蛋仔食非常滿足👍🏻😘 大家真係要試試喱個口味啊😉🙌🏻.🏆 「豬」味指數:7.5/10📌 溫馨提示:一個人要食晒成份雞蛋仔既話有d難道,因為始終有啲甜膩,夾埋兩三個朋友仔開心share就啱啱好啦🥳
#阿華田脆脆雞蛋仔➕麻糬 🤤
🏆 「豬」味指數:7.5/10
原本都唔覺有呢檔口,竟然行下行下就畀我睇到,鐘意食雞蛋仔嘅朋友一定唔可以錯過呢間雞蛋仔。。。雞蛋仔好爽脆,朱古力係75%嘅black chocolate 味道好似食緊Godiva雪糕咁,我老公一直以來都係唔係咁仲意食雞蛋仔,呢個佢竟然同我搶食,所以掂都試下喇,試一試你一定好仲意。。。NUTELLA格仔餅太好食忘記影相。。。哈哈
啊華田雞蛋仔+黑朱古力雪糕
2020-08-22
5 分鐘 (堂食)
啊華田雞蛋仔+黑朱古力雪糕
呢間雞蛋仔專門店位置旺中一樓,連接旺中同新之城個邊邊位~ 每次行過都聞到香噴噴😋ICE PUFF呢底係阿華田脆脆+麻糬雞蛋仔🤤 仲有好多款架!有甜有鹹,仲可以加雪糕添🍦雞蛋仔都幾大底!好足料!外皮超級脆身,唔會好似有啲雞蛋仔咁,過一陣就淋晒,呢底咬落好有口感!😋 不過阿華田味就唔係好重~ 最正嘅就係佢加錢就有可以加麻糬!層次感豐富,食落又煙煙韌韌咁。超好味呀!你睇吓圖中嘅麻糬幾多😏 佔咗粒雞蛋仔嘅一半😋

ICE PUFF

2020-03-02
10 分鐘 (堂食)
2020-08-19 134 瀏覽
we took dark chocolate, Nutella peanut, original with vanilla ice cream, he has told me that it will be peanut inside,if that ok? I guess there are some people allergy of peanut. 3 puffs, we didn't wait a long time, the best it was dark chocolate,just we didn't ask clearly everything, so actually Nutella was mixed inside the egg puff not on the surface of the egg puff, maybe next time we should ask like we used to eat in France to put the Nutella on the surface,the guy who makes the egg puff is very nice too.
  • 黑朱古力鸡蛋仔
2020-08-05 171 瀏覽
黎到旺中就梗係掃街喇,聽過幾個朋友大力介紹哩間雞蛋仔🌟,我就一於黎試下喇。買左一底格仔餅現埸食,兩底雞蛋仔打包返去同屋企人分享👩‍👩‍👧‍👧。原味格仔餅🧇 $23真係超厚身,足足有兩節手指厚度👆🏻,醬汁爆哂出黎,如果嘴仔比較細既朋友真係未必一啖咬到。入口外皮好脆,入面呈蛋糕狀軟熟,外脆內軟,有蛋香既味道🍳。而且厚身既口感好好,醬汁亦好足料,花生醬係比較稀身🥜,一路食啲醬一路流出黎。食完半件都非常飽肚,比一般薄身更加滿足。伯爵茶雞蛋仔 $25經歷大半小時既車程,仲有少少脆身,但我就放哂入焗爐翻熱✅。同樣都係外脆內軟,我好鐘意哩種口感。坊間都好多雞蛋仔店做到脆身,但可能得外皮空心或者個心太滿好似蛋糕仔咁🧁,而佢個比例係岩岩好。聞落去已經好香,食落去伯爵茶味算濃郁,但偏甜而且有少少苦澀味。Nutella榛子花生雞蛋仔 $29加入左好多花生🥜粒粒,令到個雞蛋仔個口感有層次。而質地同樣做得好好,但榛子味就唔係好出,反而有種死甜既感覺。以為會好重Nutella味😣,結果哩隻口味有啲失望,不過仍然無阻我下次試埋其他口味架!😚

原味格仔餅🧇 $23

伯爵茶雞蛋仔 $25

Nutella榛子花生雞蛋仔 $29

2020-08-05 107 瀏覽
70%黑朱古力麻糬雞蛋仔💛記得細細個街邊嘅雞蛋仔都係十幾蚊到但係宜家普通一底都要二十幾蚊🥺(所以好耐冇食過lu~)見到ice puff係黃店又有得加麻糬,就決定懲罰一下🥰.嗌左70%朱古力雞蛋仔加麻糬係好濃嘅朱古力味,外脆內軟加左麻糬令到雞蛋仔嘅口感更加豐富,煙煙韌韌咁(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)而且麻糬本身帶少少甜味,唔係一舊粉咁普通😍一人一啖好快就食晒( ´▽`).ps 舖頭位置係一樓近新之城個條走廊~pps 二樓個間雞蛋仔唔係黃嫁!要優先支持黃店,因為每一蚊都係投緊票💛.70%黑朱古力麻糬雞蛋仔 $32———不專業評分💯食物指數🍴: 💛💛💛💛🤍環境指數⛱: 💛💛💛🤍🤍抵食指數🤑: 💛💛💛💛🤍推薦指數👾: 💛💛💛💛🤍———📍Ice Puff (旺角)旺角彌敦道688號旺角中心一期1樓F51舖@icepuff_icepuff———#ewhk旺角 #ewhk掃街 #ewhk甜品 #ewhk黃店 #黃色經濟圈

70%黑朱古力麻糬雞蛋仔💛
記得細細個街邊嘅雞蛋仔都係十幾蚊到
但係宜家普通一底都要二十幾蚊🥺(所以好耐冇食過lu~)
見到ice puff係黃店又有得加麻糬,就決定懲罰一下🥰
嗌左70%朱古力雞蛋仔加麻糬
係好濃嘅朱古力味,外脆內軟
而且麻糬本身帶少少甜味,唔係一舊粉咁普通😍
一人一啖好快就食晒( ´▽`)
ps 舖頭位置係一樓近新之城個條走廊~
70%黑朱古力麻糬雞蛋仔 $32
不專業評分💯
食物指數🍴: 💛💛💛💛🤍
環境指數⛱: 💛💛💛🤍🤍
抵食指數🤑: 💛💛💛💛🤍
推薦指數👾: 💛💛💛💛🤍
———
📍Ice Puff (旺角)
旺角彌敦道688號旺角中心一期1樓F51舖
@icepuff_icepuff
2020-07-24 145 瀏覽
之前經過呢間💛小店聞到好香既雞蛋仔味已經好想試,月頭咁岩有日去開旺角就順便去幫襯下💪🏻兩次去到都總會見到門口有5-6個人等緊,等候期間keep住有人幫襯,見到咁既人潮已經好想快d食到👅.呢間小店同 #13Thirteen 一樣又係賣雞蛋🥚賣到黃到出汁😏 舖頭都係亮眼既黃色💛,牆上貼滿雞蛋仔既相仲有客人手寫/繪memo紙,另外仲有個pepe影相打卡位📸.呢度比較有創意既口味有咸蛋黃、洋蔥咸牛肉、黑松露、黑松露芝士,而阿華田同榛子花生呢兩款更係小店大熱之選,要解決選擇困難症既最好辦法就係wнy noт вoтн?😜******************************✨Nutella榛子花生雞蛋仔🥜($29)幫襯之前未食過Nutella醬,估唔到配上外脆內軟既雞蛋仔又唔錯喎🤔 雞蛋仔食起上黎帶有花生脆粒幾有口感,榛子味就唔太突出🤨 另外Nutella醬本身味道偏濃,蓋過左雞蛋仔原本既味道就難以食得出蛋香味個人認為雞蛋仔內裡唔夠實心,比較偏好#媽咪雞蛋仔 既質感多d -✨阿華田脆脆雞蛋仔 加麻糬($29+$6)細個最鐘意飲阿華田,雖然而家去餐廳少嗌左,不過佢係我心中依然佔有一席位🙊無諗

✨Nutella榛子花生雞蛋仔🥜($29)

✨阿華田脆脆雞蛋仔 加麻糬($29+$6)
無諗過呢款口味居然會比Nutella醬更甜,脆脆既口感唔太明顯😣

至於麻糬係因為見好多人食呢款口味都會加,本身先入為主以為口感會好煙韌,實際上就比較薄同削身,如果可以厚返d同煙韌返d就更加好啦😕

👧🏻人均消費:$19-$49
地址:旺角彌敦道688號旺角中心一期1樓F51舖
⏰營業時間:13:00–23:00
外賣自取
2020-07-18 105 瀏覽
喺隔離買完飲品,就係依間朋友推介嘅雞蛋仔店試雞蛋仔!雞蛋仔味道有好多款,佢標榜係用日本麵粉的(雖然口感唔覺有分別),當食個安心吧。朋友本來想點阿華田脆脆的,但本人較喜愛鹹點,所以食左車打芝士雞蛋仔($26)。首先覺得好嘅地方係佢個包裝係三角錐狀,比紙袋方便摵黎食所以值得一讚。雞蛋仔賣相亦好靚仔, 芝士味都有。不過之前其他芝士雞蛋仔會食到烘乾了的芝士絲,這間就唔夠多了。而個人覺得不夠外脆內軟,亦較快冧,質素覺得一般吧!
喺隔離買完飲品,就係依間朋友推介嘅雞蛋仔店試雞蛋仔!

首先覺得好嘅地方係佢個包裝係三角錐狀,比紙袋方便摵黎食
所以值得一讚。

2020-07-09 122 瀏覽
繼續旺中掃街篇啦 第二站就來到呢間雞蛋仔黃店💛 有好多款式 雞蛋仔格仔餅都有 仲可以配埋雪糕添 選擇困難🙈~~🧇阿華田雞蛋仔 (+$6 麻薯) $34全部order都係即叫即製 拎上手熱辣辣🔥不過食落有少少失望☹️ 雞蛋仔外皮好香脆 但咬開冇左內軟的感覺 中間比較空心但好彩加左麻薯 令整個質感更加煙靭🤩味道方面阿華田味重 每一粒都有麻薯 落足料👍🏻~~總結1)比預期中有少少失望 但都值得支持~~評分📈味道 6.5/10性價比 7/10—Rating 📈Taste 6.5/10Worthiness 7/10
🧇阿華田雞蛋仔 (+$6 麻薯) $34

Rating 📈
Taste 6.5/10
Worthiness 7/10
2020-07-03 135 瀏覽
阿華田脆脆格仔餅經過呢間舖頭已經聞到好香嘅雞蛋仔同格仔餅味, 所以忍唔住要買返件試下🤭 店舖出名賣唔同口味嘅雞蛋仔, 甜味同鹹味都有得揀, 有選擇困難症嘅小妹樣樣都想試😂 最後同行嘅"大佬"提議試另一個招牌菜, 超厚格仔餅🤤✾大概等左6-7分鐘, 一路等一路聞到好濃好香嘅格仔餅味, 越聞越肚餓🤣 老闆整完拎出嚟嘅時候, 我地見到都忍唔住嘩左聲, 因為真係好厚身, 而且大大件😆 即整嘅餅底熱辣辣又脆口, 中間夾左好多阿華田醬, 極度邪惡😈 好彩有"大佬"一齊share, 唔係小妹未必食得哂咁大件嘅格仔餅😂 但呢個格仔餅絕對係大件夾抵食!👍 唔知店舖嘅雞蛋仔好唔好食, 見唔少人都有幫襯過🤔 而且佢嘅雪糕雞蛋仔都好吸引, 下次再去試下先❤️

阿華田脆脆格仔餅
6 分鐘 (堂食)
2020-07-02 321 瀏覽
雞蛋仔食唔少,但高質嘅雞蛋仔唔係到到有,旺中呢間行過已經聞到好香,所以今次黎左試下~雞蛋仔有好多口味可以揀,連鹹嘅雞蛋仔都有,例如洋蔥鹹牛肉同埋黑松露味,有機會真係想試晒所有口味😝•🥢 阿華田脆脆雞蛋仔 $29以前試過喺其他店食過好求其嘅版本係整好個原味雞蛋仔,然後搽一pat阿華田脆脆醬喺面😥不過呢到係阿華田/朱古力味嘅漿,加埋大量阿華田脆脆醬喺雞蛋仔入面,食到每一啖都有脆脆🤩整體有少少甜,但都有淡淡嘅麥芽香~雖然加左脆脆醬喺中間,令到雞蛋仔嘅餡少左,不過雞蛋仔都有做到外脆內軟,再加埋脆脆,口感好豐富~😋•🥢 黃金咸蛋黃雞蛋仔 $32咸蛋黃份量好多,每粒都有,但食落唔會太膩,不過蛋黃會令到雞蛋仔本身冇咁脆,有啲可惜•🥢 原味超厚格仔餅 $23格仔餅係超級厚(可以碌去後面睇相),外脆內軟,唔係得個面脆嘅空心格仔餅🤩夾係入面花生醬、煉奶、牛油都好足夠,唔會食到一半冇醬,但傳統格仔餅會咬到有明顯嘅砂糖,呢個就唔太覺有,可能比格仔餅本身嘅脆吸引左,冇留意到啦~

阿華田脆脆雞蛋仔
🥢 阿華田脆脆雞蛋仔 $29

黃金咸雞黃雞蛋仔
🥢 黃金咸蛋黃雞蛋仔 $32

🥢 原味超厚格仔餅 $23
阿華田脆脆雞蛋仔
2020-07-02 87 瀏覽
<超多人推介既極黃雞蛋仔💛 ɪᴄᴇ ᴘᴜғғ🌈>口味款式眾多~有鹹有甜(伯爵茶、鹹蛋黃、黑松露芝士等✨)阿華田麻糬雞蛋仔 $35 (6/10)外層烘得非常香脆!🤤內餡豐富 有華田脆脆醬同麻糬💕麻糬偏軟身 略欠煙韌口感 同想像有啲出入😳而且整體甜度偏甜 食到有啲膩😣有少少失望..我都係鍾意媽咪雞蛋仔多啲🙈...
<超多人推介既極黃雞蛋仔💛 ɪᴄᴇ ᴘᴜғғ🌈>
口味款式眾多~有鹹有甜(伯爵茶、鹹蛋黃、
黑松露芝士等✨)

阿華田麻糬雞蛋仔 $35 (6/10)
外層烘得非常香脆!🤤
內餡豐富 有華田脆脆醬同麻糬💕
麻糬偏軟身 略欠煙韌口感 同想像有啲出入😳
而且整體甜度偏甜 食到有啲膩😣
有少少失望..我都係鍾意媽咪雞蛋仔多啲🙈...
2020-06-26 117 瀏覽
之睇係youtude睇人介紹掃旺中野食,睇到利間 即刻心心眼想試🤪好多人都話足料 又外脆內軟 又可以加6蚊有麻薯超正😝一於今日黎試下🥳計我話食落係真心外脆內軟,但我厭有d甜,愈食愈甜禁🤔🤔🤔但佢有得加麻薯已經幫佢加返分!真心吾係到到有得架🥺❤️整體黎講 我比7.5/10分大家都可以一試🤟🏻😛
之睇係youtude睇人介紹掃旺中野食,
睇到利間 即刻心心眼想試🤪
好多人都話足料 又外脆內軟
又可以加6蚊有麻薯超正😝
一於今日黎試下🥳

阿華田脆脆+麻薯 雞蛋仔

計我話食落係真心外脆內軟,但我厭有d甜,
愈食愈甜禁🤔🤔🤔
但佢有得加麻薯已經幫佢加返分!
真心吾係到到有得架🥺❤️
整體黎講 我比7.5/10分大家都可以一試🤟🏻😛
2020-06-26
10 分鐘 (堂食)
  • 阿華田脆脆雞蛋仔
其實以前成日行旺中經過,,但係都無試過。因為要做到高質既雞蛋仔一D都唔易,所以好驚會中伏而無去試。我依家發覺呢個諗法其實唔係咁岩,因為會好容易錯過左一D好味高質既店。店面細細,本身唔起眼,但依家經過會被佢黃到金既光芒吸引。第一次試左佢既人氣之選「阿華田雞蛋仔」加$6要麻糬餡。第一口,真係驚為天人(好似浮誇左XD但事實真係有呢個感覺)。外脆內軟,脆到D碎跌哂落地,阿華田濃但唔會過甜。裡面加左麻糬更加軟糯。超好食呀~「點解可以咁好食架?」我真係咁樣問返收銀個呀姨XD老闆,你收唔收學徒呀?我真係好想學整雞蛋仔,將來萬一真係無路可逃要移民,都有一技旁身,將香港既雞蛋仔精神發揚光大!

第一次試左佢既人氣之選「阿華田雞蛋仔」加$6要麻糬餡。

「點解可以咁好食架?」我真係咁樣問返收銀個呀姨XD

5 分鐘 (堂食)