2024-12-13 96 瀏覽
 朋友帶筆者到這間離尖東站只有2分鐘路程、於尖東永安廣場內的餐廳, 吸引筆者久違地決定撰寫食評。入座擔心只有英文Menu, 餐廳原來餐牌都中英對照, 照顧不同人士。筆者那天看到, 現場有日本客人、也有外國客人, 似乎吸引不同國藉的食客光臨呢。惟一是點菜要用英文! 服務員似乎都不懂粵語呢看好餐牌, 被  Dinner set 的豐富吸引, 和朋友2個叫了2個 set。餐廳上菜速度也不俗, 給過飲料後, 不久就吃到沙律, 沙律是一大碗2位分享用。沙律內有不同種類的菜、菇及吞拿魚碎等, 層次豐富, 味道配搭合宜, 清新醒胃。然後湯也差不多時候上菜了, 暖暖的很舒服, 味道也很特別。Mixed bean soup 認式雜錦豆湯 雜豆湯味道一流, 很飽肚, 亦吃到不同豆的層次感。然後意粉上場, 乍看一下, 筆者覺得似乎和一般意粉分別不大, 朋友試過後讚口不絕, 筆者也急不及待吃了一口, 微辛但香口而不辣。Vongole Pasta (clams) 蜆肉意大利麵蜆肉啖啖肉, 很有驚喜。其實筆者已差不多飽了, 再來了意式烤雞配蔬菜。香氣十足, 也忍不住吃了一點。Roasted Half Chicke
頭盤沙律
然後湯也差不多時候上菜了, 暖暖的很舒服, 味道也很特別。
Mixed bean soup 意式雜錦豆湯
Mixed bean soup 認式雜錦豆湯
雜豆湯味道一流, 很飽肚, 亦吃到不同豆的層次感。
Vongole Pasta (clams) 蜆肉意大利麵
蜆肉啖啖肉, 很有驚喜。
Roasted Half Chicken with Vegetables 意式烤雞配蔬菜
烤雞切好, 每件份量合宜。朋友說烤雞沒有烤得很乾, 肉汁仍鎖在肉褢, 非常香口且肉質彈牙。伴碟蔬菜同樣烤製, 種類很多, 除了伴薯更有白蘿蔔, 清一清口, 烤蔬菜同樣沒有很乾, 屬心機之作, 必試推介!

吃完主菜, 當然要來點甜品。Set dinner 真的很抵食, 前菜主菜份量都很豐富, 配搭精彩, 還附送甜品
Lucky Cake (後), Gelato (右)
Tiramisu 味的雪糕不會太甜, 很少地方能吃到正宗的味道。Lucky Cake 有Brownies 的口感, 但一點也不甜, 配上雲呢拿雪糕, 口感特別, 味道正統。
很滿足的一頓, 快到聖誕, 建議可到來一試!
2024-10-29
頭盤沙律
Mixed bean soup 意式雜錦豆湯
  • Mixed bean soup意式雜錦豆湯
🍴ALL DAY SET MENU $268意式雜錦豆湯個湯睇落去賣相係一般嘅,飲落去比較鹹少少入邊好多豆啦好重黑椒味!招牌IBP意式沙律吞拿魚嘅沙律,非常之大兜酸酸地都幾開胃嘅!佢仲有少少蕃茄乾咁。蜆肉意大利麵意外好食好香蒜蓉黑椒味,意粉都好食,份量好足,蜆肉都冇沙!意式烤雞(半隻)配蔬菜半隻都幾大隻,個皮好香脆個肉呢都唔會太嚡口,食落去都會有香草味有少少蔬菜同埋薯仔!意大利雪糕雪糕要咗Tiramisu同埋Ocean,食落去雪糕都係好軟滑嘅唔會甜味豆比較偏清香啲,食完再慢慢出返嚟。榛子係比較淡啲, Tiramisu主要就係有個酒香喺度嘅。推薦指數: 7/10可以慢慢食,店員好nice,感覺似意式快餐。
🍴ALL DAY SET MENU $268

招牌IBP意式沙律

蜆肉意大利麵
意外好食好香蒜蓉黑椒味,意粉都好食,份量好足,蜆肉都冇沙!

意大利雪糕

推薦指數: 7/10
可以慢慢食,店員好nice,感覺似意式快餐。
今日同朋友一齊喂是呢一間意大利餐廳😍一入到嚟就覺得個裝修同聖誕好夾🤣仲有好多聖誕燈飾同埋佈置,好啱打卡佢有幾款dinner set ($268) 我哋就揀咗蜆肉意粉意味係有少少甜,味道幾特別,同其他餐廳有啲唔同🤔另外都有好多隻蜆,同埋啲蜆肉好大粒前菜喺沙律都好大碗,沙律菜非常新鮮,仲有好多吞拿魚,橄欖油同埋嗰汁都好開胃,平時冇乜點食沙律,但係我哋都食得晒🤣另外我哋嗌咗半隻燒雞,喺侍應行緊埋嚟嘅時候,已經聞到好香濃嘅燒雞味😍雞皮超級香脆,但冇乜肥膏,食落都唔覺得好Heavy。雞肉好嫩滑好腍,配燒汁都唔錯,我比較推薦呢一個👍🏻我見隔籬枱嗰四個外國人都係嗌咗幾隻燒雞🤣甜品我哋仲嗌咗奶凍,啲士多啤梨醬酸酸地,同個奶凍好夾,唔會食到好滯,仲有新鮮嘅藍莓同埋士多啤梨🙌🏻另外Gelato揀咗朱古力味,佢係好濃味,但係唔會好甜👍🏻侍應都非常友善,會主動加水,同埋無限時,同朋友嚟聚吓都唔錯。

好快就到聖誕節,尖東一帶的聖誕燈飾已經亮起,順道來到位於永安廣場的ilBelPaese吃晚餐。裝潢以意式小酒館為概念,牆身掛滿與意大利有關的掛畫,散發懷舊歐陸風情。意式全日三道菜套餐有三款可選,包括頭盤,主菜與甜品,每位$268。Set 1 $268意式雜錦豆湯湯頭質感濃厚稠身,真材實料加入大量蔬菜和豆蓉熬煮,味道清甜又暖胃。意式烤雞(半隻)配蔬菜烤雞火候控制得剛剛好,燒至皮脆肉嫩,還有焗薯作伴菜,表面微焦,肉心軟綿細密。雞脾位夠啖啖肉,燒烤期間把油份迫出,變得肉汁豐富,肉質嫩滑。意式蛋糕蛋糕質地厚實綿密,結合了柔滑忌廉和朱古力醬。Set 3 $268牛油果沙律清爽沙律菜拌以酸甜多汁的車厘茄和翠綠軟滑的牛油果,清新開胃無負擔。意大利比薩(兩種口味)Pizza有兩款口味:加入水牛芝士和風乾番茄的布拉塔薄餅,以及揉合雜菌與莫薩里拉芝士的蘑菇薄餅。正宗的意大利pizza講究麵餅和餡料的完美融合,餡料不會過多,邊緣烤得很焦脆,餅芯卻帶着柔韌。意大利雪糕(一球)手工Gelato 質感幼滑,空氣含量少,入口濃稠略帶黏性,溶化速度亦較慢,自選Hazelnut口味,散發純粹濃厚的果仁芳香。
Set 1 $268
意式烤雞
意式蛋糕
蛋糕質地厚實綿密,結合了柔滑忌廉和朱古力醬。
Set 3 $268
牛油果沙律
牛油果沙律
意大利比薩(兩種口味)
意大利薄餅
意大利雪糕(一球)
2024-11-30
意式烤雞
意大利薄餅
Gelato
行經尖東永安時,小編和朋友注意到地下有一家意大利菜餐廳。餐廳的裝潢散發著典雅的歐洲餐館溫馨感,主打正宗的南意大利料理。餐廳提供三個Set,也可以散點,每個Set的價格為$268,包含前菜、主菜及甜品。Set A $268意式雜錦豆湯由紅豆、白豆、鷹嘴豆等多種豆類熬製而成,已煮至非常軟爛,味道清淡意式烤雞(半隻)配蔬菜烤雞外皮金黃酥脆,肉質滑嫩,入口時散發著香草的清香。配菜包括烤甜椒、茄子和薯仔意式蛋糕海鹽焦糖味的蛋糕mix雲呢拿雪糕Set B $268招牌IBP 沙律新鮮的蔬菜僅以橄欖油和少量黑醋調味,份量足,開胃又清新。蜆肉意大利麵蜆肉新鮮大隻,意大利麵軟硬度適中,陣陣蒜香意式雪糕是Hazelnut 口味的Gelato,口感軟綿綿
Set A $268

海鹽焦糖味的蛋糕mix雲呢拿雪糕
Set B $268

招牌IBP 沙律
新鮮的蔬菜僅以橄欖油和少量黑醋調味,份量足,開胃又清新。
蜆肉意大利麵
蜆肉新鮮大隻,意大利麵軟硬度適中,陣陣蒜香
意式雪糕
是Hazelnut 口味的Gelato,口感軟綿綿
  • 蜆肉意大利麵
最近造訪了一家意大利菜餐廳,餐廳的裝修散發著溫馨的氛圍,牆上掛著充滿意大利風情的藝術畫作,柔和的燈光營造出一種舒適的用餐環境,讓人感到愜意。---**1. 布拉塔薄餅(BURRATA | $88)**這道薄餅以布拉塔芝士為主打,搭配風乾番茄。布拉塔奶香濃郁,質地柔軟,與風乾番茄的鹹香形成對比,味道層次不錯。---**2. 全日套餐(ALL DAY SET MENU | $268)****(1)蜆肉意大利麵(Vongole Pasta)** 蒜香醬汁味道鮮美而不過分濃郁。麵條煮得剛好,保留了意大利麵應有的彈牙口感。蜆肉飽滿無沙,質感彈牙,但意粉更令我印象深刻。**(2)IBP沙律** 羅馬生菜搭配吞拿魚和風乾番茄,清爽可口。吞拿魚的質感細膩,整體調味走保守路線,沒有喧賓奪主,主要食原材料的新鮮味道。**(3)意大利雪糕(草莓味)** 草莓味的雪糕是套餐的壓軸甜品,口感柔滑,甜度適中,酸甜平衡得當。---**3. 烤半雞(HALF CHICKEN | $168)**烤雞選了經典燒汁作為搭配,雞肉的外皮烤得香脆,內裡保留了嫩滑度,火候掌握得不錯。伴碟的蔬菜款式幾豐富,有青椒、白蘿蔔、紅

**1. 布拉塔薄餅(BURRATA | $88)**

**(1)蜆肉意大利麵(Vongole Pasta)**

**(2)IBP沙律**

**(3)意大利雪糕(草莓味)**

---

烤雞選了經典燒汁作為搭配,雞肉的外皮烤得香脆,內裡保留了嫩滑度,火候掌握得不錯。伴碟的蔬菜款式幾豐富,有青椒、白蘿蔔、紅蘿蔔、薯仔等等,當中尤其喜愛薯,綿密非常
2024-11-30 23 瀏覽
早排同晴晴學完興趣班, 都已經去到晚飯時間~~佢話想食pizza , 所以我地黎到呢間ilBelPaese chicken. pizza. pasta dinner~All day Menu 揀左2個餐.set 1 - 意式烤雞(半隻)配蔬菜, 雜錦豆湯、雪糕set 3 - pizza (2種口味), 牛油果沙拉, 蛋糕意式烤雞(半隻)配蔬菜烤雞份量都幾多, 肉質嫩滑, 而且非常Juicy, 仲啖啖肉!!雜錦豆湯濃濃既豆味, 飲落好似好健康! pizza(2種口味) 餅底薄脆, 外皮酥脆而入面柔軟。配料有番茄醬、芝士、新鮮蔬菜、意大利臘腸、磨菇等, 一次過滿足2種口味。牛油果沙拉牛油果非常軟滑,仲有芝士、蕃茄、火箭菜,好健康!最後雪糕同蛋糕各一,個人中意朱古力雪糕多d,好濃朱古力味。下次有機會再試其他野先~
早排同晴晴學完興趣班, 都已經去到晚飯時間~~

All day Menu 揀左2個餐.
set 1 - 意式烤雞(半隻)配蔬菜, 雜錦豆湯、雪糕

雜錦豆湯
濃濃既豆味, 飲落好似好健康!

pizza(2種口味) 餅底薄脆, 外皮酥脆而入面柔軟。

牛油果沙拉
牛油果非常軟滑,仲有芝士、蕃茄、火箭菜,好健康!

最後雪糕同蛋糕各一,個人中意朱古力雪糕多d,好濃朱古力味。
下次有機會再試其他野先~
2024-11-17
🙋🏻‍♂️餓底探員去咗尖沙咀調查呢間意大利餐廳,餐廳以淺黃色牆配上深棕色餐桌椅,主打有烤雞,薄餅同意粉等經典嘅意大利菜式,呢度都可以品嚐到,當然唔少得Gelato,餐廳嘅Gelato 全部自家製,超過廿款口味選擇,大部分口味都無麩質,健康又好味 😍🍕Margherita $78🍕Burrata $88🙋🏻‍♂️表示兩款pizza都用上芝士同蕃茄,margherita係好經典嘅pizza,香甜嘅番茄醬配上充滿奶香嘅水牛芝士,pizza口感酥脆,另一款用上burrata流心水牛芝士配上風乾番茄,口感層次好豐富,非常惹味🍄‍🟫Risotto Black Truffle $178🙋🏻‍♂️表示個risotto用上菇菌,松露油製成,飯粒分明,食落好有口感,充滿黑松露嘅香濃氣味,加咗忌廉,食落非常creamy🍨Italian Gelato $88 (Triple Scoop)🙋🏻‍♂️表示餓底同朋友一人一個三球Gelato,配上窩夫筒,Gelato口感軟滑,餓底最愛butterscotch,食落好似拖肥糖咁,鹹鹹甜甜好特別,另外mint chocolate食落薄荷味好清新,夾雜朱古力碎,好好味👍🏻📈吃貨指

Margherita|Burrata

Margherita|Burrata
Margherita
Burrata
Italian  Gelato
呢間尖東站一出嘅意大利菜好搶眼🥳 尤其落雨天可以捐入去食☔️ 愉景灣都有分店😘招牌菜已經寫咗喺名度😂 推薦食烤雞pizza意粉🍝 私心推薦Gelato‼️✨All day set menu 1️⃣&2️⃣ $268@11️⃣意式雜錦豆湯2️⃣招牌Ibp意式沙律一開頭俾個豆湯嚇親 但其實飲落一啲都唔奇怪‼️ 唔會好多豆渣☺️ 仲食到唔少菜🥬🥕🌽飲落竟然驚奇地有啲似KFC嘅蘑菇飯味😜沙律就好穩陣 有新鮮沙律菜 青豆 蕃茄 烚蛋仲有啲吞拿魚肉 同sundried tomato🍅🐟 份量大 爭啲食唔晒😋1️⃣意式烤雞配蔬菜2️⃣蜆肉意大利麵比較推薦烤雞🐔 雞肉有充分調味 肉又滑✨ 配菜嘅薯仔香口 仲有幾款蔬菜洋蔥蘿蔔青椒🧅🥕🫑都煮得啱啱好有甜味👌🏻意粉用咗扁意粉 幾掛汁🍝 味道就冇咁有驚喜 蜆肉都幾多👍🏻1️⃣2️⃣Gelato 1️⃣2️⃣Lucky cake甜品可以揀Gelato或者cake☺️ 佢哋有勁多款Gelato 好多人都會經過單買雪糕😜 我最愛嘅開心果味都冇失望‼️濃郁唔會太甜😘個Lucky cake就真係食唔晒有啲 heavy😂

1️⃣意式雜錦豆湯

1️⃣2️⃣Gelato

1️⃣2️⃣Lucky cake
個Lucky cake就真係食唔晒有啲 heavy😂
2024-11-26 21 瀏覽
尖沙咀出名多異國風情的美食最出名嘅係pizza而我最鍾意是它家的gelato!裝修都好夢幻甜美!睇到就想食!🍕「Duo Pizza義大利比薩」雙拼咗兩個口味,就唔使糾結要食邊個喇!分別係布拉塔芝士 /蘑菇,芝士好拉絲,芝士味好濃郁!🍫「朱古力布朗尼配雪糕🍦」布朗尼好扎實, 搭配嘅gelato一齊好夏日feel~雪糕都係自家製,有25種口味。食飽仲可以係附近行下街,最近充滿聖誕氣氛!太舒服啦!-
尖沙咀出名多異國風情的美食
最出名嘅係pizza
而我最鍾意是它家的gelato!
裝修都好夢幻甜美!睇到就想食!

🍕「Duo Pizza義大利比薩」
雙拼咗兩個口味,就唔使糾結要食邊個喇!
分別係布拉塔芝士 /蘑菇,芝士好拉絲,芝士味好濃郁!

🍫「朱古力布朗尼配雪糕🍦」

食飽仲可以係附近行下街,
最近充滿聖誕氣氛!太舒服啦!
Roasted chickens with vegetables $158 (半隻)烤雞聞落好香😀啲皮烤到脆卜卜😀雞髀位嘅肉好嫩滑😉雞胸位嘅肉都夠juicy😀旁邊附上薯仔😀而且好入味😆三粒唔夠食😏蔬菜都唔錯😋 青椒🫑南瓜🎃同紅蘿蔔等等Pesta Pasta $128本身係青醬嚟嘅😃但係加咗蕃茄🤣所以有好香嘅橄欖香😆配搭長通粉IBP Salad 🥗$138沙律份量超多😼幾款菜都好新鮮😀仲有溏心蛋😀同一啲醃咗嘅肉😂特別好開胃Margheritta $78蕃茄同埋芝士嘅香味相輔相成😛餅底比外面食開較厚身😌焗到好脆口😀口感無錯好特別😌Hazelnut & Chocolate Gelato $38 eachHazelnut同朱古力好香😋軟綿綿咁好好食😀下次一定要試埋其他味道有

Pesta Pasta $128

IBP Salad 🥗$138

Margheritta $78

2024-11-23 78 瀏覽
之前經過尖東永安廣場,總會比呢間食意大利嘅餐廳吸引住,裝修充滿歐洲感覺。餐牌以正宗意大利菜做賣點,招牌菜式包括烤雞、意大利薄餅及意粉,甜品則係Gelato。我哋每人點咗一個all day set menu,每份$268,入面有牛油果沙律、意式雜錦豆湯、烤雞半隻連蔬菜、意大利薄餅(兩種口味),甜品則可選擇意大利雪糕或意式蛋糕。意式雜錦豆湯 - 入邊材料豐富,雜豆連埋多種蔬菜,味道好夾,唔錯喎。牛油果沙律 - 沙律菜味道清新,配埋軟滑嘅牛油果,感覺好健康嘅一道前菜。意大利薄餅 - 提供兩種口味,蕃茄芝士及黑松露蘑菇,兩個味道各有特色。薄餅焗得非常香脆,餅底亦做得好味。烤雞半隻連蔬菜 - 烤雞整得外脆內軟,帶陣陣香草味,雞肉唔會乾身,配菜有焗薯、翠玉瓜、甘筍、洋蔥及蒜頭等。無論係雞肉同配菜嘅味道都不俗,有驚喜。甜品店咗Gelato,味道有朱古力、雲呢拿、士多啤梨及榛子選擇。我哋點咗朱古力及榛子各一,gelato入口比一般雪糕煙靭,兩個口味各有特色。餐廳甚有歐洲風情,店員亦相當殷勤有禮,鍾意食意大利菜嘅朋友可以一試。

烤雞半隻連蔬菜 - 烤雞整得外脆內軟,帶陣陣

喺尖沙咀行街行到攰就嚟食個晚餐🌙 呢間意大利店舖經常見佢有賣零售食品😮原來仲係一間餐廳😂晚餐有唔同嘅Set🤩三道菜嚟講都好抵食值得一試❤️⭐️ IBP Salad 🥗沙律菜加上青豆好清爽🫛加上用咗吞拿魚橄欖🫒整體鹹鮮嘅味道好突出👍🏻⭐️ Mixed Bean Soup 🍲濃郁嘅雜豆湯好有意式家庭嘅風味🇮🇹配上芝士嘅點綴更有層次🧀⭐️ Vongole Pasta 🍝用上比較粗嘅意大利麵帶有蛋香🍳輕輕調味主要食得出蜆肉嘅新鮮🐚⭐️ Roasted Half Chicken with Vegetables 🍗烤雞份量好豐富表皮帶有油香🔥肉質嫩滑又Juicy🥹⭐️ Gelato 🍦甜品一定要試佢嘅招牌Gelato😊揀咗黑櫻桃味🍒Creamy得黎帶微酸層次好豐富⭐️ Lucky Cake 🍰煙煙韌韌有種千層糕嘅感覺🍡口感特別得黎配上雲呢拿雪糕唔錯🍨
IBP Salad
IBP Salad
Mixed Bean Soup
Vongole Pasta
2024-11-22 448 瀏覽
上次行尖沙咀永安,留意到地下有間意大利菜餐廳,有多款gelato 賣,裝潢亦都有歐洲餐館溫馨感,今次去開尖沙咀就有機會食~餐廳供應既食物都大份,我地二人就食唔到太多款,唯有揀三樣最吸引既去享用😙BURRATA SALAD ($158)食材新鮮,沙律菜爽口,配上車厘茄。最令人著迷的當然是burrata 芝士,內裡是香滑的軟質芝士,正正TRIO ($238)吃意大利菜當然少不了pizza, 選了trio 的組合pizza, 可以一次過品嚐三款口味的pizza, 有辣肉腸,野菌,及意大利茄乾配芝士。這店的pizza 餅底較鬆厚,食材都是用了傳統的配搭。個人比較喜歡意大利茄乾配芝士pizza, 茄乾有口感,芝士亦是較濃味的香HALF CHICKEN ($168)店舖門外放了烤雞作招來,我地都忍唔住點了。有半份/原份揀,二人選半份就剛剛好。烤雞皮脆,肉質香嫩,上枱時香噴噴很誘人,而伴菜的烤薯仔好味得令人有驚喜

BURRATA SALAD ($158)

BURRATA SALAD

TRIO ($238)

TRIO

HALF CHICKEN ($168)

HALF  CHICKEN

2024-11-11
HALF  CHICKEN
2024-11-22 110 瀏覽
ilBelPaese餐廳、雪糕店與零售舖均位處尖東永安廣場內。餐廳裝修平易近人,沒有複雜的餐牌,餐廳名就已經點出烤雞、薄餅及意粉就是其主打。小餐館格局令人可以邊享美食,邊放輕鬆。全日餐有三款,已經配搭好,包括了餐廳主打的烤雞、薄餅及意粉。招牌IBP意式沙律此招牌沙律絕對不只一人份量,用大碗盛載,雜菜沙律非常新鮮爽脆,搭上吞拿魚、法邊豆、番茄、車厘茄、羅馬生菜與雞蛋,加上酸醋,質素令人驚喜。意式雜錦豆湯雜豆湯材料很豐富,不是常見的味道,同樣質素很高。意式烤雞配蔬菜烤雞皮脆肉嫩,調味簡單,只有鹽、胡椒及香草,但已經足夠帶出味道,不需要其他多餘醬汁。配菜烤薯仔及雜菜同樣美味。蜆肉意大利麵扁麵熱辣辣軟硬適中,加上鮮甜蜆肉、番茄及蒜片,材料簡單但非常惹味。意大利雪糕甜品可以揀雪糕或蛋糕,心想既然有雪糕專門店,味道選擇亦多,當然是選擇雪糕。雪糕選了開心果及黑朱古力,黑朱古力味道更合我心,朱古力味道濃郁,微苦少甜,與食黑朱古力味道無疑。

招牌IBP意式沙律

意式雜錦豆湯
雜豆湯材料很豐富,不是常見的味道,同樣質素很高。

意式烤雞配蔬菜

意大利雪糕