2017-08-25
伊斯坦堡菜?其實姐偽邊度地方?是土耳其菜Right? Whatever!最緊要好食就得啦。2年前在側邊返工,現有既店址轉過好多次手,直至最近先轉手為宜家呢間清真菜式既土耳其菜。一聽到清真菜式,唔係唔食卡巴下話?朋友A話自從灣仔某間卡巴執左之後就搵唔到好食既卡巴啦,今次會唔會帶到驚喜俾佢呢?揭曉之前等我介紹下其他食物先!土耳其紅扁豆湯,第一二啖飲落會覺得無咩特別,因為豆湯味道通常會比較單一、質感亦會比較粉。比西式綠豆湯優勝既地方係質地較稀,無咁易膩。但當加左檸檬汁之後,一切都變得唔一樣啦。落左檸檬汁後唔會令湯味道變酸,但會令層次更鮮明突出。加上開胃左唔少,用作點附送既煎餅,效果一流。咪睇呢個pizza只有羊肉粒一定好單調,其實味道殊不簡單。只有一種材料既pizza一定要有一樣野做得好好,就係材料的底味。羊肉非常新鮮,少量優質既醃料已經可以蓋住羊香同保留肉汁。Pizza底餅雖然唔算好薄同香脆,但芝士亦唔會搶曬羊味,值得一讚。伊斯坦堡沙律,都係第一次聽,原來包含左好多好多不同新鮮蔬菜。有青瓜、生菜、芝士、番茄等等。有兩樣野都相當嚇人,紅蘿蔔同olive…一諗起olive就覺得係又咸又腥又重味
伊斯坦堡沙律,都係第一次聽,原來包含左好多好多不同新鮮蔬菜。有青瓜、生菜、芝士、番茄等等。有兩樣野都相當嚇人,紅蘿蔔同olive…一諗起olive就覺得係又咸又腥又重味,而生紅蘿蔔獨有的草青味更令我不敢恭維。幸好,呢個伊斯坦堡沙律中用既唔係醃左既olive,原來鮮olive都唔太難食,但而生紅蘿蔔絲就…算啦係我口味問題姐。
不過神一般既野出現啦~就係枱頭呢3枝醬,基本上加落任何菜式都咁好食。
等我續一講下,分別有辣椒醬、蒜蓉醬同薄荷醬。本人其實就比較鐘意清新少少既薄荷醬,呢求既就偏向creamy,適合怕腥味既你點下羊肉等等既菜式。另外辣椒醬係少少都辣到飛起,枱頭上有一枝細細枝黑色label既辣椒醬辣到飛起、仲辣過白色膠樽呢隻。白色膠樽呢隻勝在惹味點creamy點,用黎點卡巴一流啦。
係時候公布個卡巴正唔正啦,答案係…….好!正!架!
圖中可以見到有熟既牛肉、亦有生既牛肉在卡巴中,正正係咁就造就左有唔同口感。而且不論生同熟既牛肉都保持到肉汁。卡巴內既生菜亦好豐富同爽口,唔會黃同淋曬。
素菜pizza不過不失,基本上夠熱夠味都好難出事啦。芝士雖然已經好濃味,但加上呢隻蒜蓉醬可謂「即刻上左天堂」!原來「濃」加「濃」係有咁樣既沖擊,蒜蓉醬只留下芳香冒蒜味而無左本身既辛口感,加左醬既pizza食落就好似貴價超市賣緊既蒜味芝士一樣,味道好smooth好順喉。無請咩菜式都好,加左蒜蓉醬都立即變得更美味,真係好想買幾枝返屋企。
蒜蓉醬不得了!