餐廳: Itamama (荃新天地2)
資訊:

2021-03-31 256 瀏覽
這個評價是評價水吧這間餐廳最少光顧10次,但每一次水吧的飲品總是令人失望,至少每一次少冰這一個簡單的要求也做不到,其實真的很難做好嗎?每一次少冰總會有半杯冰,跟職員說明,但答覆總會是反映一下,有一些較好的職員,說下單時已經輸入了少冰,他說已經盡力了,沒辦法也控制不到一次可以說是忘記了,但每一次也是做不到的話,就是失誤,至少我這麼多次,也沒有一次能做到希望餐廳能認真對待這個問題,其實少冰這個動作,任何一間餐廳也能做到,只要細心留意訂單就可以重申一次,此食評只針對水吧,食物質素是非常超卓,無可挑剔
這個評價是評價水吧

重申一次,此食評只針對水吧,食物質素是非常超卓,無可挑剔
凍檸茶
2021-03-31
去朋友家探訪,為方便大家帶孩子又想傾耐啲、坐耐啲,懶得煮飯宴客,大家都贊同不如外賣自取拿回家慢慢食,荃灣就是美食雲集,單是荃新天地1期2期 已經好多選擇,有排都未食晒。地膽朋友推介 itamama,抵食價錢 + 味道幾好。前一日已經睇定餐牌,早15分鐘order,落到舖頭已經即刻有得拎,超快手。海鮮濃蝦汁意大利飯,幾足料、飯粒煮得幾好幾冧,以$67 來說超值。我永遠吃不厭的卡邦尼!平時都是只有bacon 或ham,但這家的居然有大量菇物,非正式的卡邦尼,抵食又多配料,味道不錯!凱撒沙律(+$12跟餐)是我最愛的沙律款式,這家都算新鮮、份量多,但略嫌醬汁有點多,吃到底時差點想過一過水才吃......不過$12 其實不可挑剔!都會再encore~餐飲方面,我地分別點了菠蘿檸檬特飲(+$8)同凍檸茶。呢隻檸茶疑似係錫蘭茶底,好有茶味,非一杯茶包~唔駛另外加錢,抵!買回家吃就是輕鬆,樂上一個下午,孩子自己玩,大人就慢慢嘆。

買回家吃就是輕鬆,樂上一個下午,孩子自己玩,大人就慢慢嘆。
2021-03-24
10 分鐘 (外賣自取)
2021-03-18 316 瀏覽
見荃新天地新開一間itamama附近又食勻曬咁濟就去試下😹佢雖然menu好西餐但係都feel到係偏港式 但係價錢就冇咁「恐怖」選擇都幾多下 單單飯類都有焗飯、炒飯等等好吸引!🍝四重奏芝士肉醬千層麵配香脆薯條💰63身為芝士愛好者簡直係我地嘅福音!雖然焗碗好細 但係佢每一層都真係有落足料 食到最尾中間都會有成pat拉絲芝士😍但係薯條就好明顯又細又乾 係翻炸完嘅樣 大家唔好嘗試薯條😹🍚帆立貝海鮮龍蝦汁忌廉意大利飯💰72海鮮都可以話落得唔少 有蝦 帶子 青口等 仲有紅腰豆係入面好突兀🤣整體龍蝦汁味道唔係特別吸引人 不過意大利飯索曬汁變得入味都唔錯 下次可能試下焗飯會更吸引😙🥩美國烤安格斯牛扒配煎焗流心蛋·珍珠飯·田園沙律💰74一見到呢塊牛扒嘅繪圖我都覺得唔妥 但係屋企人都係要食😥上到來就真係又薄又油嘅一塊kum住D飯 雖然賣相唔錯但係味道就唔多評價🥲流心蛋都特別細一隻 唔推薦🍝帕瑪森乾酪肉醬闊條麵💰60闊條麵撈完醬汁之後味道都還可以 食左咁多次正常意粉轉下味道都唔錯 但係就覺得呢個意粉會太齋芝士白汁煙肉焗西蘭花💰+15西蘭花真係幾多同幾大舊 但係就唔見煙肉😅不過芝士白汁好香口 撈一撈西蘭花都算

🍝四重奏芝士肉醬千層麵配香脆薯條

🍝帕瑪森乾酪肉醬闊條麵
💰60

芝士白汁煙肉焗西蘭花
💰+15
西蘭花真係幾多同幾大舊 但係就唔見煙肉😅不過芝士白汁好香口 撈一撈西蘭花都算可以😙

整體來講呢間西式菜式唔算好吸引 但係如果lunch諗唔到食咩都可以試下佢嘅正常菜式 唔好貪優惠食牛扒😝同埋隔離有麵包房種類幾多 對入面D食客同出面經過嘅街坊來講都算吸引!
帕瑪森乾酪肉醬闊條麵
美國烤安格斯牛扒配煎焗流心蛋·珍珠飯·田園沙律
5 分鐘 (堂食)
帕瑪森乾酪肉醬闊條麵
2021-03-09 305 瀏覽
星期二,是日晚餐豬鞍特價$98,但入店後完全無是日晚餐餐牌,店員只送上標準餐牌及特飲餐牌。問晚餐餐牌,員工答我就係哩啲,只係價錢唔好,你落單我會做返特價俾你。標準餐牌上豬鞍餐係包湯及飲品,你話一樣我信你。特飲推介5種味,跟餐半價。到我叫菠蘿特飲,你竟然話5款都無……咁你推介咩呢?ok,算啦,可能真係賣哂。結果個豬鞍嚟到超咸,我自問都食開濃味,都覺得超咸,真心問你說的少塩呢?薯條又係全炸透,接近燶的地步,真係健康食店?唯一個醋汁好好味,成個餐唯一欣賞嘅地方。仲要所謂特價晚餐,其實係湯及飲品唔包,全部另計,總價同標準有多大分別呢?新店,我真係唔想劣評你,希望你可以改善,只係我無緣見到了。

新店,我真係唔想劣評你,希望你可以改善,只係我無緣見到了。
2021-02-17 643 瀏覽
這一間西餐廳新開才兩三個月,裝修不錯,於是趁農曆新年未開工,去試一試。點了芝士肉醬千層麵配薯條,及炸魚柳蛋蓋飯。千層麵賣相100分,芝士夠多,又夠熱,用叉一吉,可以見到芝士流出黎。芝士味夠濃,又唔會太鹹。著條炸得夠趣。蛋蓋飯就相對遜色,飯太多水,但魚柳夠趣,蛋亦夠滑,茄汁不太酸。不過只有茄汁及黑椒汁可選,如果可增設洋蔥汁或其他汁就更好了。套餐包飲品,點了檸蜜,甜甜地又有檸檬肉。熱奶茶就正常水準。餐既份量看似不太大,但原來食得好飽。職員都十分友善、勤快。不過衛生有待改善,入坐時見到枱面有水積,似乎上手食客離開後未有抹枱。

點了芝士肉醬千層麵配薯條,及炸魚柳蛋蓋飯。

千層麵賣相100分
,芝士夠多,又夠熱,用叉一吉,可以見到芝士流出黎
。芝士味夠濃,又唔會太鹹。著條炸得夠趣

套餐包飲品,點了檸蜜,甜甜地又有檸檬肉
。熱奶茶就正常水準。餐既份量看似不太大,但原來食得好飽。

2021-02-17
2021-02-07 341 瀏覽
我們於7/2(日)下午約十二點半左右到達餐廳。餐廳外放了menu,故我們看完後,打算叫外賣。我們原本打算叫一個肉醬千層麵,但收銀說只限堂食,故未能外賣,幸好我們有其他選擇。我們共叫了2個餐,分別是松露野菌白汁焗雞扒珍珠飯($64)和黑松露煙肉菌皇忌廉闊條麵($67),皆奉送野菌忌廉湯或熱飲,外賣九折,而外賣盒額外收費。松露野菌白汁焗雞扒珍珠飯($64):既沒有松露香味,也沒有野菌,由於是焗飯,故口感乾身,珍珠飯應只是飯較細粒而已,但有頗多雞扒及翠玉瓜粒。黑松露煙肉菌皇忌廉闊條麵($67):有黑松露醬在面上,拌有煙肉及不同菌類,也有洋蔥及枝豆,配上忌廉汁令闊條麵也好味😋而野菌忌廉湯方面,雖然碗大,但只裝有一半容量,顯得湯有點少,另野菌忌廉湯亦較稀。總之,本次外賣不過不失,較推介黑松露煙肉菌皇忌廉闊條麵。
總之,本次外賣不過不失,較推介黑松露煙肉菌皇忌廉闊條麵。
所有菜式
松露野菌白汁焗雞扒珍珠飯
黑松露煙肉菌皇忌廉闊條麵
野菌忌廉湯
2021-02-07
20 分鐘 (外賣自取)
黑松露煙肉菌皇忌廉闊條麵
2021-01-31 254 瀏覽
我們於31/1(日)下午約12:45到餐廳叫外賣,外賣自取9折,但要額外加外賣餐具費用($1)。我們叫了2個餐:香草鮮野菌忌廉天使麵及煙三文魚煙肉炒椰菜花無米飯,飲品可選熱飲或野菌忌廉湯。約等了15分鐘就可以取了,回家後打開外賣,食物還是暖暖的,保溫不錯。香草鮮野菌忌廉天使麵($58),份量不少,忌廉汁也足夠,也有一些切碎的洋蔥及香草,有不同種類的野菌,是吃素者的選擇。煙三文魚煙肉炒椰菜花無米飯(67),份量足夠,提供大量椰菜花無米飯,可取代米飯熱量。三文魚及煙肉份量亦合適,是健身者的選擇。而野菌忌廉湯則不過不失。總括來說,這2個餐也是值得推薦的,價格合理。

而野菌忌廉湯則不過不失。

總括來說,這2個餐也是值得推薦的,價格合理。
香草鮮野菌忌廉天使麵
煙三文魚煙肉炒椰菜花無米飯
2021-01-31
15 分鐘 (外賣自取)
香草鮮野菌忌廉天使麵
煙三文魚煙肉炒椰菜花無米飯
2021-01-24 446 瀏覽
周末下午3點鐘經過citywalk, 見到呢間新開既Itamama 好旺場, 坐左大概8成人, 好彩唔洗等位即刻入座。餐廳既下午茶時間2點鐘開始, 星期一至日都係同樣時間, 選擇好多, 有pizza、意粉、焗飯、炒飯同bagel。我同友人選擇左輕量黑松露野菌煙肉炒珍珠飯同脆炸魚柳.香脆薯氣配田園沙律。首先講下脆炸魚柳.香脆薯氣配田園沙律, 下午茶$38連一杯熱飲/野菌忌廉湯, 魚柳份量比我地想像中大, size係大過手掌連手指, 熱辣辣炸得好鬆脆, 友人讚不絕口。再配有薯條同沙律, 但可能因為薯條放左係魚柳底, 略油啫。另外, 講下輕量黑松露野菌煙肉炒珍珠飯, 下午茶$42連一杯熱飲/湯。雖然叫做「輕量」,但份量其實同平時午餐份量分別唔大, 女仔一個人食絕對夠飽。炒飯粒粒分明, 乾爽唔太油, 有淡淡黑松露味, 好食!上菜速度快, 侍應有禮貌, 下午茶好抵食, 唯一有彈一彈既係, 餐具衛生程度仍然改善空間。但整體而言, 我地都會再翻兜。

再配有薯條同沙律, 但可能因為薯條放左係魚柳底, 略油啫。
脆炸魚柳.香脆薯氣配田園沙律 (下午茶)

輕量黑松露野菌煙肉炒珍珠飯

但整體而言, 我地都會再翻兜。
2021-01-23
脆炸魚柳.香脆薯氣配田園沙律 (下午茶)
輕量黑松露野菌煙肉炒珍珠飯
2021-01-17 400 瀏覽
今天突然間好想食Bagel見到呢間食評都唔錯價錢又唔貴 咁就一於去試下啦點了個下午茶餐有流心蛋漢堡扒bagel拌薯條滿心歡喜切開隻蛋 諗住等佢d蛋黃滲入個Bagel度😋點知........呀..........佢個流心蛋已經變了固體感覺就係你上網識了個少女 約出來原來是大媽........🙃其實唔係話大媽唔好係唔符合商物說明條例姐😎其他野食就正正常常 冇咩特別是了⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯大媽蛋漢堡扒bagel伴薯條HKD42 (下午茶餐)
今天突然間好想食Bagel
見到呢間食評都唔錯
價錢又唔貴 咁就一於去試下啦
點了個下午茶餐
有流心蛋漢堡扒bagel拌薯條

滿心歡喜切開隻蛋
諗住等佢d蛋黃滲入個Bagel度😋
點知........呀..........
佢個流心蛋已經變了固體

感覺就係你上網識了個少女
約出來原來是大媽........🙃
其實唔係話大媽唔好
係唔符合商物說明條例姐😎
其他野食就正正常常 冇咩特別是了
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
大媽蛋漢堡扒bagel伴薯條HKD42 (下午茶餐)
2021-01-09 406 瀏覽
我們於26/12(六)早上八點半左右到達餐廳。餐廳已經有不少家庭,幸好餐廳算大,可安排坐在不同位置。我們共叫了3個餐:粟米白汁雞絲湯扁意粉($34)黑松露鮮奶炒滑蛋配香草豬肉腸·餐肉·蒜香牛油多士·田園沙律($48)無糖高纖鮮奶麥片配鮮野菌鮮奶炒滑蛋·蒜香牛油多士·田園沙律($36)飲品為:熱檸蜜 熱朱古力🍫熱奶茶☕️粟米白汁雞絲湯扁意粉,雖然不太能嚐到白汁,但粟米🌽算多。而蒜香牛油多士是最好味的,夠新鮮,蒜蓉味重,反而黑松露鮮奶炒滑蛋,未能嚐/嗅到黑松露😢無糖高纖鮮奶麥片不過不失,野菌鮮奶炒滑蛋則為推薦項目,野菌十足。雖然是二人限聚令,但有不少家庭,包括我們一行人也被安排在同一張桌子,衛生程度有待改善。🧐
我們共叫了3個餐:
粟米白汁雞絲湯扁意粉($34)
飲品為:熱檸蜜 熱朱古力🍫熱奶茶☕️

粟米白汁雞絲湯扁意粉,雖然不太能嚐到白汁,但粟米🌽算多。

粟米白汁雞絲湯扁意粉
黑松露鮮奶炒滑蛋配香草豬肉腸·餐肉·蒜香牛油多士·田園沙律
無糖高纖鮮奶麥片配鮮野菌鮮奶炒滑蛋·蒜香牛油多士·田園沙律
2020-12-26
$40 (早餐)
2020-12-31 435 瀏覽
聖誕節晚餐, 千揀萬揀, 揀左ITAMAMA 買外賣。因為餐廳有D 套餐係$48 一個, 冇額外外賣折。 而我地又點左個主食- 豬鞍, 有9 折, 於是落單果位店員幫我地分開左兩張單。並話俾我地知大約要等20 分鐘。俾完錢之後, 我感覺豬鞍價錢有錯, 因為佢原價係$148 再9 折, 但係佢收左我$14X。再睇返張單, 果度打左$158, 於是我返去問另一個店員, 佢地先發現落單果部機既價錢錯左, 於是佢地就退返$9 俾我。特價餐果張單好快就出左, 一心以為豬鞍好快搞掂就可以返去開餐。點知時間一分一秒咁過, 過左30 分鐘左右。見後過我地落單既食客 (佢既號碼係83, 我地係81) 同我地一樣, 拎左一張單既外賣同時同店員表示佢仲差個豬鞍。我地聽到店員同果店客人講: 先生, 得架啦! 我同左廚房講, 佢地而家即刻整。為免佢俾左個豬鞍果位客人先, 老公都特登行去同返同一個店員講, 我地等緊個豬鞍未到。點知, 果位店員真係俾左個豬鞍果位客人先。而我地果個呢, 冇一齊出。其實去到呢一刻, 我地已經等左40 分鐘外賣, 就係差個豬鞍。仲要眼白白睇住遲過我地既客人明明叫埋同一樣野, 竟然可以拎走

聖誕節晚餐, 千揀萬揀, 揀左ITAMAMA 買外賣。

並話俾我地知大約要等20 分鐘。

點知時間一分一秒咁過, 過左30 分鐘左右。
點知, 果位店員真係俾左個豬鞍果位客人先。
而我地果個呢, 冇一齊出。
其實去到呢一刻, 我地已經等左40 分鐘外賣, 就係差個豬鞍。仲要眼白白睇住遲過我地既客人明明叫埋同一樣野, 竟然可以拎走先。
於是老公再問返果位店員 (即跟住豬鞍果位), 佢又回覆我地: 先生, 我同左廚房講, 佢地而家即刻整。
我地同佢表明佢俾左份豬鞍果個客人先, 果位店員仲大大聲講: 因為果位客人等得耐D。
WHAT!?
我同老公已經好憤怒, 同返佢講: 果個人個號碼係83, 我地係81, 點會佢等耐D?
果位店員聽完後, 即刻話返返入去廚房話跟返我地張單。
等多5 分鐘, 我地既豬鞍終於到啦! 呢個外賣, 我地總共等左50 分鐘先齊!
原先另一張單既外賣已經凍晒了!

跟進豬鞍果位店員既態度極有問題!!! 而且經常拎外賣出黎叫外賣號碼時拉低口罩, 隻手不斷摸口罩外面, 極不衛生。

好啦! 講返野食先!
雖然果位店員態度一般, 但食物質素都幾好!

MAMA 手工PIZZA
(香草腸, 溫泉蛋, 煙肉, 肉醬)
一打開, 個盒濕左, 先發現隻溫泉蛋爛晒, 整到成個盒濕晒
不過PIZZA 料多, 餅底厚左少少, 所以凍左時都有D 硬。
MAMA 手工PIZZA

龍蝦茄汁豬扒焗珍珠飯 (左)
豬扒好多塊同好大塊, 茄汁味濃, 唔係好食到龍蝦汁味!
不過份量都大, 性價比高!
龍蝦茄汁豬扒焗珍珠飯

黑松露煙肉菌皇忌廉汁闊條麵
忌廉汁多, 但係唔重奶味, 幾好!
我本人都鍾意濶條麵, 雖然焗左好耐, 但係唔會變淋
好多雞脾菇同煙肉, 不錯不錯! 性價比高!

送薯條同野菌忌廉湯

野菌忌廉湯 - 好飲, 唔算好濃野菌味, 但都滑
薯條 - 焗到淋左少少, 不過點左醋同椒鹽都好味
烤極黑豬鞍扒配烤野菜 - 野菜係細紅蘿蔔, 有D 生, 唔係好識欣賞。仲有幾舊翠肉瓜
豬鞍烤得好好, 好好食! 有少少燒烤味! 正! 而且肥疫瘦均勻, 不錯不錯!
野菌忌廉湯
烤極黑豬鞍扒配烤野菜

以下為平日餐牌, 假日價錢會貴D

基本上, 雖左果2 件蝦碌事件, 食物質素其實好好! 希望可以改善下!
2020-12-25
50 分鐘 (外賣自取)
慶祝紀念
聖誕節
龍蝦茄汁豬扒焗珍珠飯
2020-12-29 277 瀏覽
見荃新天地2 期開左間新餐廳, 而家晚市有推出幾款$48 套餐, 於是去試下。今日放工時先打電話落左單, 店員話大約15 分鐘左右就有啦, 去到講自己電話號碼再俾錢。由公司行去餐廳大約20 分鐘, 去到外賣已經準備好了。俾埋錢就拎得。今次我地叫左黑蒜野菌車厘茄扁意粉一打開, 份量頗多, 而且熱熱的, 幾好!裡面好多雞脾菇同車厘茄, 仲有好多毛豆, 不錯!不過就唔係好食到黑蒜味。唯一缺點係油左少少! 食完見到碗底都是油。

今次我地叫左黑蒜野菌車厘茄扁意粉
一打開, 份量頗多, 而且熱熱的, 幾好!
裡面好多雞脾菇同車厘茄, 仲有好多毛豆, 不錯!
不過就唔係好食到黑蒜味。
唯一缺點係油左少少! 食完見到碗底都是油。
黑蒜野菌車厘茄扁意粉
題外話/補充資料: 聽電話同收銀既店員態度好好, 讚!
2020-12-28
15 分鐘 (堂食)
黑蒜野菌車厘茄扁意粉
2020-12-26 311 瀏覽
試過哂下午茶、午餐同早餐先寫comments。附近茶餐廳已有好多,中檔餐廳價錢貴唔抵食,呢間茶餐廳價錢但食物質素好少少,所以抵食。當然,飲港式奶茶都係隔離隔離嗰間。
2020-12-26
2020-12-22 250 瀏覽
因為禁堂食經過呢間 舖面幾靚 外賣仲要有折 所以就諗住試下 點知就令人喜出望外😍個龍蝦汁意大利飲好好食仲有柚子雞翼都好好食 外脆內軟 yummy!另外個意粉就不過不失 水牛城雞翼其實都唔差整體係好味 大家可以去試試收銀個姐姐仲好有禮貌
因為禁堂食經過呢間 舖面幾靚
外賣仲要有折 所以就諗住試下
點知就令人喜出望外😍
個龍蝦汁意大利飲好好食
仲有柚子雞翼都好好食 外脆內軟 yummy!
另外個意粉就不過不失 水牛城雞翼其實都唔差
整體係好味 大家可以去試試
收銀個姐姐仲好有禮貌
外賣自取
2020-12-20 382 瀏覽
假日早餐,幸好1130前趕到,餐牌無影,外賣紙👆🏻👆🏻每張枱都放了礦泉水賣👆🏻$34沙嗲牛肉(份量較少)+3蒜香多士👆🏻$46香煎豬扒配餐肉,炒滑蛋*豬扒份量較細*餐肉幾脆口*特別之處炒蛋底下有薯蓉+$3轉牛角酥👉🏻正常+$6無糖鮮奶燕麥片👉🏻健康咪道,無糖味,及無牛奶味+$3西式凍檸茶不用收加一的早餐,偶然吃也不錯。
假日早餐,幸好1130前趕到,

餐牌無影,外賣紙👆🏻

👆🏻每張枱都放了礦泉水賣

👆🏻
$34沙嗲牛肉(份量較少)
+3蒜香多士

*特別之處炒蛋底下有薯蓉
+$3轉牛角酥👉🏻正常
+$6無糖鮮奶燕麥片👉🏻健康咪道,無糖味,及無牛奶味

+$3西式凍檸茶

不用收加一的早餐,偶然吃也不錯。