餐廳: Itamama (荃新天地2)
資訊:

2022-02-04 295 瀏覽
撇低狗狗,出咗荃灣搵嘢食。本來好鐘意鱟地坊的一間拉麵店,但冇食一排竟然執咗,唯有隨便喺附近搵個地方開餐。商場入面,間間餐廳的消費都唔低,當我同狗狗爸爸經過Itamama,對比之下,呢間餐廳的食物價格就相宜得多,而且佢提供唔少餐飲選擇,咁就呢間啦!餐廳的裝潢幾有特色,工業風,餐檯之間距離闊落,仲有唔少卡位。不過,望落似曾相識,餐廳裝修同「鬍鬚佬餐廳」 意樂有幾分接近。點咗1個下午茶餐同1個午餐。下午茶餐係黑松露炒蛋Bagel配薯條,免費跟餐湯或熱飲,而我就揀咗蘑菇忌廉湯。午餐就嗌咗雞扒蛋蓋飯配黑椒汁,跟餐加$10點咗凍奶蓋朱古力。呢度的下午茶都幾抵食,一嚟有Bagel比較特別,而且價錢唔貴,只係$41,再者而家適逢農曆新年,餐廳依然提供下茶餐,仲要下晝2點已開始供應。我哋坐低之後都陸續見到唔少顧客入嚟幫襯。黑松露炒蛋Bagel配薯條:個Bagel外脆內軟,仲幾飽肚;食到炒蛋裡面的黑松露味道;薯條粗身,炸得香脆。呢個下午茶餐雖然唔算好大份,但就幾精緻!蘑菇忌廉湯細細碗,湯入面有攪拌後的蘑菇粒粒,味道唔錯。雞扒蛋蓋飯的黑椒汁有少少辣,黑胡椒味重,幾惹味。蛋的份量頗大,估計有2-3隻炒蛋,啲蛋
,唯有隨便喺附近搵個地方開餐。

!蘑菇忌廉湯細細碗,湯入面有攪拌後的蘑菇粒粒,味道唔錯。

雞扒蛋蓋飯的黑椒汁有少少辣,黑胡椒味重,幾惹味。蛋的份量頗大,估計有2-3隻炒蛋,啲蛋完全覆蓋碟上面的飯。雞扒細塊咗啲,但勝在香脆有雞味。以$61的價錢,能夠喺商場的餐廳坐得舒舒服服咁食到個午餐,都算係咁喇。凍奶蓋朱古力夠朱古力味,但就比較甜,而奶蓋佔咗1/3有多,雖然嘗試過將朱古力同奶蓋攪勻,不過因為奶蓋係泡沫,兩者好難混合,所以飲完杯裡面的朱古力後,為免成肚氣,都無辦法吞埋啲奶蓋泡沫。論份量,呢杯凍朱古力實際上係幾少架。

食嘢的時候,突然抬頭望到一個細招牌,寫住Itamama,隔離有個細啲的中文字「意樂」。原來,呢間真係意樂嚟!可能我孤陋寡聞,原來意樂除咗以鬍鬚叔叔做招牌,仲有佢自己的「副線」。店入面除咗呢塊招牌好低調咁提到意樂外,其他細節位都只有Itamama的字樣~~
2022-01-09 282 瀏覽
兩溝既珍珠米,黑椒汁有小小辣,蘿蔔微甜都可以中和到,一口牛柳粒有D 韌湯就一般,唔喊唔甜又冇蟲露味,又唔係味精湯,你當熱飲就好了非常欣賞依個柚子雞翼,唔只賣相好睇,炸到好脆,仲要塗上滿滿既柚子可惜今晚冇lasagnas ,店員推介食依個蕃茄芝士焗肉丸,話都係差唔多,頂住先😓丸子較濃味確實係唔差大啡姑今晚都賣哂,唯有叫肉醬意粉裡面都有草姑白姑又係頂住先,但清清地都幾好食,宜家做侍應真係好難做,小D 急才都唔得
湯就一般,唔喊唔甜又冇蟲露味,又唔係味精湯,你當熱飲就好了

2021-12-26 395 瀏覽
每日的早餐,不斷巡迴於各間小食店,及街坊茶餐廳,而這間是我個人較為滿意的,除了是價錢大眾化,論環境和裝修也可以給早晨叉叉電,而且食物質素也很不錯,除了週一至週五的超抵早餐外,我今天假期行山前再選了這餐廳來充電。雞扒煙肉滑蛋和小薯仔伴沙律菜,再加上香香的蒜蓉多士,實在是大滿足,而另外愛人的健康麥皮配蕃茄蘑菇炒滑蛋,也是伴有沙律菜,除了健康份量也十足這個健康的早餐,坐得舒舒服服又寬敞,每人也不用40元,夫復何求。
2021-12-26
早餐
2021-12-20 168 瀏覽
平民價錢而又要有一般西餐廳的水準, 這裏也算是不錯的選擇, 今天叫了兩個下午茶餐,消費也不過是80多元, 首先龍蝦汁蕃茄焗豬扒珍珠飯, 分量也很多, 豬扒切件, 够淋身而又有肉味, 芝士和番茄醬都很多, 龍蝦汁就不怎麼覺得啦。這個餐是配埋野菌忌廉湯, 也是好美的。另一鮮蜆天使麵, 蜆和碎煙肉都很多, 而且很足味,天使麵雖然賣相像米粉, 但是很有咬口也不會太水汪汪, 水準不錯, 又可配餐飲, 它的冷壓鮮檸檬水很出名,而事實也真的不錯,不用加糖也可入口,就是這樣便過了一個快樂的下午茶時間嘞!
2021-12-19
下午茶
2021-12-01 270 瀏覽
夜晚想食西餐,行到荃新天地,估唔到呢個商場都有啲平民西餐😍成個setting同環境都幾靚,但係menu嘅價錢完全係反比😂 仲要好多選擇,從steak到risotto, 到意粉同小食拼盤,樣樣都好吸引!米蘭肉醬溫泉蛋焗闊條麵 ($65)闊條麵煙煙韌韌,呢個價錢黎講,算係有驚喜到我🥰 但係醬就多過麵好多,個比例可以再調整下,不過呢個價錢算係高質👍🏻烤安格斯牛 ($159)個牛唔算好香牛味,不過唔會韌、易入口👍🏻 不過就會多少少肥肉 (唔會話好誇張,只係比平時西餐多😝) Overall都幾好食😍😍整體黎講,買單200幾蚊,食到呢個質素,已經好滿意,下次會再食😙😙
夜晚想食西餐,行到荃新天地,估唔到呢個商場都有啲平民西餐😍

米蘭肉醬溫泉蛋焗闊條麵 ($65)
米蘭肉醬溫泉蛋焗闊條麵

烤安格斯牛 ($159)
烤安格斯牛

2021-11-13 275 瀏覽
荃灣打波前,朋友叫食飯是但找間野見佢都多人食以為ok但不得了,好耐無食過咁難食的食物!三文魚包薄漿炸完唔知點解可以咁乾咁柴又唔香口!闊條麵似無誠意茶餐廳白烚意粉自己撈汁但這個無汁你撈,食完唔好話黑蒜味,連少少蒜味都冇!最後要搵待應拿兩野茄汁同芝士粉撈埋夾硬拍左佢! 飲杯西柚特飲好sweet呀!一定sweet 到爛牙!最正常係兩份加配的柚子蜜雞翼同水牛雞翼!仲有舉手叫待應拿茄汁,舉左五分鐘都無人理!要用怒音大叫‘唔該’先有人望你,咁的服務真心一流!
荃灣打波前,朋友叫食飯
是但找間野見佢都多人食以為ok
飲杯西柚特飲好sweet呀!一定sweet 到爛牙!
最正常係兩份加配的柚子蜜雞翼同水牛雞翼!
2021-11-11 329 瀏覽
自從Itamama出現響荃新天地之後,我嘅飯堂就改變咗……價錢非常經濟實惠,包飲品之餘仲要無加一,食物種類繁多,重點係有水準,座位都算舒服,不過呢度無得訂位,lunch time都要排隊等位。🍴煙肉卡邦尼扁意粉 $59 ⭐️⭐️⭐️呢個真係大整古,點解碟意粉有芫茜架!仲要煮埋一齊!本身意粉煙韌、creamy、足料,超好味架(經細心挑起芫茜後),經查問後,原來可以走芫茜,但點解唔響menu註明呢???你估個個都係茜人咩!🍴龍蝦汁蕃茄豬扒焗珍珠飯 $62 ⭐️⭐️⭐️⭐️焗得好香好好味,汁又夠多,豬扒一大塊厚切但非常腍,一個焗飯我食淨半兜飯,份量太多適合男仕享用。🍴美國烤安格斯牛扒配煎焗流心蛋.珍珠飯.田園沙律 $76 ⭐️⭐️⭐️⭐️見menu個圖好吸引,但成品個飯賣相差啲,但整體味道都唔錯嘅,牛扒煮得香脆全熟,但一啲都唔韌,蘸蘑菇汁好食,珍珠飯好有飯味,加蛋一流,可以一試。三人共消費:$197

🍴煙肉卡邦尼扁意粉 $59 ⭐️⭐️⭐️

🍴龍蝦汁蕃茄豬扒焗珍珠飯 $62 ⭐️⭐️⭐️⭐️

三人共消費:$197
2021-10-11
2021-10-30 245 瀏覽
芝士肉醬千層麵🧀×超脆原皮薯條 🍟(熱量炸彈)極重罪惡感,超厚濃郁芝士,可拉絲😳4層麵皮🤣混合肉醬勁滿足🤤連皮製薯條特別香口,外脆內軟👍👍龍蝦茄汁焗豬扒珍珠飯又有無得頂芝士Party🧀加熱辣辣蕃茄,酸味勾起食慾,煙軔柔軟既芝士🥰但豬扒略有不足,肉質有啲偏乾,唔夠juicy。珍珠飯吸收龍蝦蕃茄汁,濃味又濕潤👍整體驚喜十足,外貌似普通餐廳,但原來野食高質,經驗實惠👍👍*******************⭐️味道 8/10 🉐⭐️性價比 9/10 🉐⭐️服務 7/10⭐️環境 7/10⭐️外貌 8/10 🉐
芝士肉醬千層麵🧀×超脆原皮薯條 🍟
(熱量炸彈)

龍蝦茄汁焗豬扒珍珠飯
珍珠飯吸收龍蝦蕃茄汁,濃味又濕潤👍

整體驚喜十足,外貌似普通餐廳,但原來野食高質,經驗實惠👍👍

*******************
⭐️外貌 8/10 🉐
  • 龍蝦茄汁焗豬扒珍珠飯
  • 芝士肉醬千層麵配香脆薯條
2021-10-02 334 瀏覽
成日都經過呢間餐廳🍴我都只係買佢嘅麵包🥯佢嘅麵包都好好食,但係就未試過坐低☺️食見佢都好多人排隊❤所以見今日早咗起身🧸咁就去試吓😍餐廳樓底夠高👍所以環境好舒服☕️睇埋佢個餐牌❤️以咁嘅環境質素👍佢只係收茶餐廳嘅價錢💰性價比好高😋而且食物質素都唔錯👍早餐同茶餐廳一樣唔加一😍所以絕對值得推介😃有機會一定會試吓佢嘅午餐或者晚餐呢。🍳芝士炒蛋Bagel包 $35個蛋炒得好滑🍳個Bagel上枱仲係熱辣辣嘅Good👍Good👍Good👍🥯🥯🍳火腿通粉豬肉腸餐肉蛋多士 $37麵包果然係佢嘅強項🤤個多士好新鮮👍好脆口😋豬肉腸都好好食☺️但係個通粉因為係忌廉雞湯底,我自己就覺得就油咗少少🤏☕️包飲品❤我叫咗熱奶茶☕️我係奶茶控☕️雖然冇茶餐廳咁濃味,但係以佢呢個餐廳質素黎講,係絕對唔差同埋接受👌👌食物質素:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境質素:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️地點位置:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️💰早餐 :$72 / 2 ppl 📍荃灣荃新天地2期UG樓 UG82-83

🍳芝士炒蛋Bagel包 $35

地點位置:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

💰早餐 :$72 / 2 ppl
📍荃灣荃新天地2期UG樓 UG82-83
2021-09-29 290 瀏覽
今晚叫咗個晚餐,星期三係「和美啖啖肉晚餐」,有安格斯牛扒、雞扒、煙肉、雞蛋同埋薯條。包埋蘑菇忌廉湯。再叫咗個水牛辣味烤雞翼,同埋芝士西蘭花。先講忌廉湯,個湯夠濃,有粒粒蘑菇,都幾好味。跟住上咗個主菜,牛扒夠淋,好有肉味,雞扒煎得好香,烟肉同雞蛋就冇乜特別啦,薯條比較乾,麻麻哋好味。不過個雞翼有驚喜,炸雞翼再淋個辣汁上面,熱辣辣食好好味。食得太多肉,所以叫咗個芝士西蘭花。兩個人食啱啱好,夠晒飽,都係$158,下次會再幫襯!
  • 水牛城辣味烤雞翼
2021-09-28 203 瀏覽
這間餐廳平日都有很多人來吃早餐,今日來商場看戲,在這裡吃個早餐後才入場。看餐牌有一款看來都很健康的早餐,芝士焗流心蛋多士,無糖高纖鮮奶麥片,田園沙律。上檯的食物與餐牌圖片一樣,一大片厚方包,面層有香濃芝士覆蓋,流心蛋置中央,蛋黃鮮紅。一啖咬下去,蛋汁充滿口腔,非常美味。一絲一絲的綿密芝士與方包難分難捨,分量十足,滿口芝士味,方包軟熟帶溫暖。高纖鮮奶麥片不是很稠密,但有鮮奶的滑溜,入口不錯,可以作為飲品飲用。田園沙律用的疏菜很新鮮,以日式芝麻醬伴吃很開胃。吃完這份早餐已夠飽,還包一杯餐飲,我要了咖啡,飲完咖啡就更飽了。總的來說,這份早餐很美味又經濟。

總的來說,這份早餐很美味又經濟。
芝士焗流心蛋多士,無糖高纖鮮奶麥片,田園沙律
咖啡
2021-09-24
$30 (早餐)
芝士焗流心蛋多士,無糖高纖鮮奶麥片,田園沙律
咖啡
2021-09-14 212 瀏覽
想食餐平平哋嘅西餐,又唔想食蕯利亞,可以試吓依間itamama,港九新界都有幾間分店㗎!.龍蝦湯海鮮天使麵 $72雖然寫住龍蝦湯,但都唔好對個龍蝦湯抱太大期望,以為會有文華嘅質素。不過,👩🏻喺兩間分店都試過,第一次喺北角分店中午食嘅,味道相當濃郁,唔會有劣質龍蝦湯嘅腥味,仲有大量海鮮,青口、蜆、蝦🦐都有,好足料,只係食完有些少口渴。最近試依次就喺荃灣分店嘅晚市,其實都接近九點,味道對比起北角分店嗰次就淡味好多,唔知關唔關就快關門事啦。.松露野菌白汁雞扒焗珍珠飯 $63另外👨🏽就叫咗個焗飯,白汁無乜黑松露味,就係普通嘅白汁。雞扒煎得幾岀色,外皮煎得金黃色,雞肉嫩滑,每嚿雞扒都切得細細嚿,方便入口。而且份量都幾多,一個女仔絕對唔會食得晒。.香脆薯條 配黑松露滋味醬 (原價) $38叫咗主食仲可以加少少錢加小食,我哋就揀咗香脆薯條🍟。當時有個小插曲,見到入面有頭髮,第一次我哋就由佢啦,食多幾條又見到有,我哋就同侍應講,侍應就即刻換過份俾我哋(底嘅薯條係熱嘅,所以應該係全新一份掛🤔)。講返味道啦,炸得好香脆,個醬都唔錯嘅。.其實itamama嘅味道係絕對對得起價錢,性價比高,不過衞生情況就要多
龍蝦湯海鮮天使麵 $72
松露野菌白汁雞扒焗珍珠飯 $63
香脆薯條 配黑松露滋味醬 (原價) $38
其實itamama嘅味道係絕對對得起價錢,性價比高,不過衞生情況就要多加留意啦!
2021-09-14 2536 瀏覽
落雨濕濕,行唔成山,踩唔成單車,同老婆嘅最佳節目喺睇場戲,晌荃新天地二期嘅「英皇」睇完早場(平啲嘛),剛好夾到午飯時間,當然,食埋先返屋企。呢頭自從「海之戀」、「如心二期」嘅商場相繼開業,連帶幾個之前已有嘅商場就更旺,晌度真喺搵食無憂。單喺呢度「荃新二期」已有唔少食肆,啱啱落咗扶手電梯,就見到一家「Itamama」餐廳,感覺個名,望入去嘅環境都好面熟,原來喺「Itamomo」(意樂)嘅姊妹店,「意樂」本身我哋就幾鍾意,不時晌美孚店食早餐,所以,對呢間「Itamama」都幾有信心。 環境跟「意樂」真喺九乘幾似,一睇都喺工業風嘅裝修,,水泥地、鐵窗框、昏暗燈光、木枱木櫈,加上無乜修飾嘅天花,帶出一種粗獷原始味(呢段照抄自己以前「意樂」嘅食評,真喺完全啱用,哈哈)。  枱上除放咗餐具、少少調味料之外,仲擺咗支嚟自意大利嘅礦泉水(需付款),真喺想知,有幾多人會開嚟飲呢? 午餐而言,選擇嘅種類都算多,雖然再次睇睇官網,就話過Itamomo就經營大眾化嘅意日融和菜,而Itamama則用上較高級嘅食材嚟做歐陸菜,不過,細閱話午餐餐牌一次,感覺Itamomo同Itamama賣嘅嘢好似差唔多。而揀任何主
)。
午餐而言,選擇嘅種類都算多,雖然再次睇睇官網,就話過Itamomo就經營大眾化嘅意日融和菜,而Itamama則用上較高級嘅食材嚟做歐陸菜,不過,細閱話午餐餐牌一次,感覺Itamomo同Itamama賣嘅嘢好似差唔多。而揀任何主食,都奉送餐湯或飲品,亦提供啲升級嘅優惠。
野菌忌廉湯

老婆一向都鍾意飲湯多過飲嘢,所以,二選一之下佢就梗喺揀湯啦,加上野菌湯都好啱佢。個湯本身做得有水準,好有菌香,綿滑又唔會過杰。
野菌忌廉湯
鮮蜆白酒煙肉蒜香天使麵 $63

老婆想食得清爽啲、輕盈啲,所以就試咗呢一款鮮蜆天使麵,佢話果然無揀錯,單喺賣相都感覺清爽,尤其加咗一塊檸檬角上面。而講到明喺鮮蜆,真喺無欺場,啲蜆又大隻,又鮮味,而天使麵煮得剛好,最怕煮過籠變得餬晒;而襯以煙肉、蒜蓉,添上白酒,再灑點檸汁,令天使麵變得味道更具層次,非常好食。
龍蝦茄汁焗豬扒珍珠飯 $64

小弟喺「一哥焗豬」嘅粉絲,所以,間唔時都會試吓其他餐廳嘅焗豬扒飯,比較吓大家嘅差別。以整個煎鑊上枱,飯面鋪滿勁多芝士,烘焗得一片金黃,非常誘人。飯底又勁多龍蝦蕃茄汁,但蝦味就唔喺好覺,酸味比較重,不過,夾埋啲芝士,撈飯就自然喺一流,而豬扒唔喺一大塊厚切嗰啲,都喺裁成細細件,方便食,但就無咁有震撼感,然而,味道唔錯,好入味,卻喺比較乾身咗。
即磨咖啡

食完碟濃味嘅焗飯,就嘆番杯香濃嘅即磨咖啡,晌「意樂」都覺得佢哋啲即磨咖啡好唔錯,所以,嚟到Itamama,對佢哋咖啡都有一定嘅信心。飲落確喺醇香濃厚,質素好穩定,喺個人覺得落奶多咗。
即磨咖啡
今餐午餐都算唔錯,餐後仲晌附近嘅商場兜個圈。附屬晌Itamama隔離仲有間Mama Bakery,我哋都順便買咗件芝士蛋糕返屋企做下午茶,晌另一篇食評再分享!
2021-09-12 151 瀏覽
行到去荃新天地,發現而家多咗好多餐廳。唔知食乜好嗰陣,見到間餐廳好多人食,睇完個餐牌 覺得下午茶都幾好咁,所以就入去試下啦入到去覺得啲位比較窄,但樓底比較高都唔會好焗促。叫咗一個意粉同一個 pizza,下午茶仲有嘢飲,每人四十零蚊都幾抵。個青醬意粉感覺同出面嘅唔同,唔cream,但勝在好多蜆肉,感覺都好抵食個pizza就真係好好食,有埋個流心蛋好正。可能因為有開埋麵包舖,所以個餅底好香好軟因為地方夠大所以坐多陣都唔會畀人趕,唔錯。

入到去覺得啲位比較窄,但樓底比較高都唔會好焗促。

因為地方夠大所以坐多陣都唔會畀人趕,唔錯。
2021-09-11 181 瀏覽
本人惠顧於21:00 坐低叫完嘢食之後嘢食都未叫,仲喺度睇緊食咩嘅時候,已經同我哋講話last order,問我哋有冇啲咩要加,但係明明我哋連第一轉都未叫。可見員工之間冇好好溝通影響客人。喺連嘢食都未嚟嘅時候,店員已經催我哋埋單,叫我哋快啲俾錢,服務態度極差,當中並沒有講唔該、請呢啲嘅禮貌字眼。我哋叫咗炸魚薯條同埋煙三文魚燉飯,炸魚薯條係叫完之後已經好快嚟咗,但係個飯去到9:30都未嚟,同行嘅友人已經好唔耐煩,於是我就望住廚房出餐嗰個位,一直望住睇吓個餐幾時先會出。突然,有個員工走過來,話見到我一直望住佢,問有冇嘢需要幫到我,佢嘅語氣「係呢你係咁望住我」講到好似望住佢哋有錯咁,咁我就同佢講個餐到而家都未到,問佢幾時先會到。佢就話同我跟下。過咗5分鐘個飯終於到,但係好熱出晒煙,根本完全擺唔落口,於是就擺喺度攤左5分鐘先食。喺食到一半嘅時候,店員就走過來同我哋講話舖頭仲有5分鐘就閂門,叫我哋食快啲。你個餐咁遲先出,仲要咁熱,點樣食快啲?咁我就同催埋單催我哋快啲走嘅女員工講話個飯好熱仲出緊煙,食唔到快,佢完全冇理我。食物質素方面,煙三文魚燉飯當中煙三文魚有好大浸雪藏味,整體味道一般。店員服務

店員服務態度真係好差,完全唔會有下次。
2021-09-11