餐廳: Itamama (荃新天地2)
資訊:

今午奴才隨娘娘Shopping,不知不覺連午餐時間也過了,但路過荃新天地二期,發覺有新店開張,裏面是金碧輝煌的茶餐廳,外面有精美包點,這怎擋得住!這個“鮮蜆青醬天使麵”,雖然有點亂,但材料、味道絕不欺場,作為一個只41元的下午茶餐,性價比超班!娘娘的“黑松露炒蛋bagel+沙律”,有滿瀉的黑松露蛋,加上香軟的麵包,魅力無法擋。若有所失,追加了一小份“柚子蜜芝麻雞翼”,熱辣辣,味美,加多一張假報紙墊底,多了一份英國街頭小食的味道!

2021-08-14
🌿🌿環境:西餐廳裝修佈置、餐廳乾淨企理、多卡位,而且座位闊落🍽🍽食物:呢間係一間意大利餐廳,主打西餐今次食嘅下午茶係超值👍🏻👍🏻👍🏻✅✅意大利軟芝士蕃茄🍅沙律配牛角包🥐$35車厘茄同蕃茄好新鮮、軟芝士有淡淡芝士香、加埋黑醋同酸酸甜甜嘅汁,感覺好清新,牛角包唔細,有手掌咁大✅✅牛肝菌汁烤雞🐤焗珍珠飯$44牛肝菌汁係白汁,上面覆蓋咗芝士去焗,令個飯更加香,亦係好足料,好多雞肉,另外珍珠米亦較一般米好食✅✅凍奶茶/套餐加$3x2奶茶好大杯,偏甜,似台式飲品,好味😋🛎🛎服務:要大讚服務員十分有禮、行動迅速,甚至推介菜式和詢問食後感👍🏻👍🏻
🌿🌿環境:
西餐廳裝修佈置、餐廳乾淨企理、多卡位,而且座位闊落

🍽🍽食物:
呢間係一間意大利餐廳,主打西餐
今次食嘅下午茶係超值👍🏻👍🏻👍🏻
✅✅意大利軟芝士蕃茄🍅沙律配牛角包🥐$35

✅✅牛肝菌汁烤雞🐤焗珍珠飯$44

✅✅凍奶茶/套餐加$3x2
奶茶好大杯,偏甜,似台式飲品,好味😋

🛎🛎服務:
2021-08-13 309 瀏覽
為左無米飯黎試呢間 見到都多人排隊不過唔係等好耐 就有位水牛城辣味雞翼(少辣唔錯嘅)香草滑蛋蓋飯(味道叫正常 冇乜太驚喜)煙三文魚煙肉炒菜無米飯(真係太心急食飯點知竟然唔記得咗影相😂😂)(少咸)(不過整體感覺唔錯好啱呢啲唔想食澱粉質嘅人)叫咗杯朱古力咖啡 我有講要凍 佢比左熱都算我另外再嗌多杯凍嘅佢先同我講原來冇凍嘅真係有d搞笑朱古力叫佢走冰 一樣係冇走到餐廳地方大但係待應唔夠有時候叫極都冇人理 唯有自己攞餐具
為左無米飯黎試呢間 見到都多人排隊

不過唔係等好耐 就有位

水牛城辣味雞翼(少辣唔錯嘅)

香草滑蛋蓋飯(味道叫正常 冇乜太驚喜)

叫咗杯朱古力咖啡 我有講要凍 佢比左熱都算

雞扒滑蛋蓋飯
水牛城辣味雞翼
雞扒滑蛋蓋飯
2021-07-26 382 瀏覽
本來對依啲七十幾八十幾一個菜餐廳冇乜期望好食,但服務態度認真差。昨晚去,叫了其中一個火箭菜Pizza,上到嚟,塊pizza十足十鐘無艷咁,一半圓黑一半圓白,明顯係放咗係焗爐邊位焗燶曬變碳,甚至夠膽講係燒過嚟。我即刻話換,上菜位職員,中年肥胖女士,立即對我黑臉!!過咗一陣她粒聲唔岀,中間有吉位唔放,突然成塊Pizza隊過嚟我用餐位,我唔理佢,先死死地氣放係中間。仲要塊Pizza係冇火箭菜。真係離譜!請問貴餐廳是這樣做飲食?要人客吃碳?
真係離譜!
請問貴餐廳是這樣做飲食?要人客吃碳?
2021-07-11 371 瀏覽
Staff was very rude and just cared about getting off work early. They urged us to order fast and throw the plate on the table. Food wasn’t good. Soup was not even warm. The cutlery container inside was very dirty. Won’t go next time
叫咗個煙三文魚煙肉炒菜無米飯龍蝦湯海鮮天使麵配芝士白汁煙肉焗西蘭花最驚喜就係個煙三文魚煙肉炒菜 「無米飯」雖然個樣同炒飯個樣似到十足十,但係其實係用椰菜花做的。好味得來好健康。入面亦都有d 蟹子,每一啖都卜卜趣咁,真係驚喜!佢個西蘭花上面嘅芝士,都焗得好滋味,但係又唔算好肥膩。好食得黎,好抵食!午餐 147 only! 兩個人。抵!餐飲就一般般,咖啡麻麻哋。下次可以試吓佢啲特色飲品!嘢食可能唔夠熱,可能唔夠人手。最好用返啲QR code 落單服務。
叫咗個煙三文魚煙肉炒菜無米飯
龍蝦湯海鮮天使麵
配芝士白汁煙肉焗西蘭花

最驚喜就係個煙三文魚煙肉炒菜 「無米飯」

佢個西蘭花上面嘅芝士,都焗得好滋味,但係又唔算好肥膩。

好食得黎,好抵食!

午餐 147 only! 兩個人。抵!

餐飲就一般般,咖啡麻麻哋。下次可以試吓佢啲特色飲品!

嘢食可能唔夠熱,可能唔夠人手。

最好用返啲QR code 落單服務。
2021-06-18 293 瀏覽
惠顧了很多次,一來店舖面積較大,坐得舒服,二來食物質素很好,只是,略嫌款式不算太多,份量也比較少,唔夠飽,有時要叫多份。這天,就叫了一份午餐及一份下午茶,份量沒有太大分別。帕瑪森乾酪肉醬闊條麵:賣相不錯,芝士🧀味濃,肉醬算多,反而闊條麵份量比較少鮮蜆青醬天使麵:味道濃厚,幸好蜆肉沒有夾雜沙石,一口咬落既天使麵好入味,熱騰騰,只是芡汁比較多水,有點似湯,收乾少少會較好整體上算抵食,味道不錯👍🏻

這天,就叫了一份午餐及一份下午茶,份量沒有太大分別。

整體上算抵食,味道不錯👍🏻

2021-06-17 312 瀏覽
今朝有個半鐘時間食早餐,叫左個豐富早餐,入面有香煎豬扒,午餐肉,炒蛋,薯蓉,沙律菜,蒜蓉牛油多士,仲有black coffee,豬扒上面有炸蔥頭絲,好香好味,估唔到早餐都咁有誠意
2021-06-16
$42 (早餐)
2021-06-03 278 瀏覽
因為肚餓,經過買咗蛋撻、叉燒包、三重芝士包、咖啡、奶茶各一枝。蛋撻都算OK,不過撻底比較腍,唔夠脆叉燒包好得,可能因為啱啱焗起,個酥皮勁脆,餡唔算太多,不過因為個酥皮好脆,已經贏晒個包好大,本身以為餡會好多,所以咬落去得中間有餡嘅時候,係有少少失望嘅如果冇咁大對比,可能呢一個包會係100分滿分三重芝士包叫做不過不失,一般發揮啦咖啡奶茶都算正常,總共買咗$60 ,又唔算貴最有驚喜就係個叉燒包,經過可以買黎試吓下次會試埋牛角酥,睇落去好吸引不過怕佢唔係傳統牛角酥,因為個飽面一啲都唔似
蛋撻都算OK,不過撻底比較腍,唔夠脆
如果冇咁大對比,可能呢一個包會係100分滿分
三重芝士包叫做不過不失,一般發揮啦
咖啡奶茶都算正常,總共買咗$60 ,又唔算貴
最有驚喜就係個叉燒包,經過可以買黎試吓
下次會試埋牛角酥,睇落去好吸引
不過怕佢唔係傳統牛角酥,因為個飽面一啲都唔似
外賣自取
2021-05-11 339 瀏覽
朋友飲酒飯娶,諗住叫西餐配酒叫了外賣平台外賣,牛扒,大啡菇,雞翼,署條,大啡菇岀色,多汁,中間薯蓉,芝士配合得好好,好食至於雞翼就不過不失,水牛好食啲署條都係,不過個牛扒真係忍唔住要負評我未食過一塊全塊都係筋的安格斯牛扒賣相就好好,但當我地切個時,跟本完全切唔到用到剪刀都唔得,最後只好一人半份咁食但都完全咬唔到,中間全是筋,最後只能食佢啲汁價錢唔係平,但點可能成塊都係筋希望餐廳正視問題,品質同價錢不成正比
朋友飲酒飯娶,諗住叫西餐配酒
叫了外賣平台外賣,牛扒,大啡菇,雞翼,署條,
大啡菇岀色,多汁,中間薯蓉,芝士配合得好好,好食
至於雞翼就不過不失,水牛好食啲
署條都係,
不過個牛扒真係忍唔住要負評
我未食過一塊全塊都係筋的安格斯牛扒
賣相就好好,但當我地切個時,跟本完全切唔到
用到剪刀都唔得,最後只好一人半份咁食
但都完全咬唔到,中間全是筋,
最後只能食佢啲汁
價錢唔係平,但點可能成塊都係筋
希望餐廳正視問題,品質同價錢不成正比
外賣送餐
2021-05-06 294 瀏覽
今日過嚟睇戲,嚟早咗,所以係到食個早午飯,其實係遲咗一步,如果唔係,就趕得切食早餐。眼見佢哋嘅早餐都唔錯。唯有下次。午餐餐牌大部份係意粉及飯,但當中竟然有款冇米飯,就叫嚟試吓。由於啱啱轉午餐,員工忙於收拾早餐碗筷,所以由點餐至上菜都等了一段時間。三文魚冇米飯先上,飯腳以為上錯,以為真係飯而唔係椰菜花。試入口,其實都幾唔錯,三文魚味,加上咬得到的蟹子,食起嚟都幾豐富。但因為等埋飯腳嘅意粉先一齊食,所以等到凍哂,影響整體口感。白汁海鮮意粉夠熱,所以十分好食,味道恰到好,意粉又煮得有咬口。估唔到itamama追得上潮流,提供無米飯。希望餐廳可以留意上餐時間,免得熱飯冷食。
2021-05-01
2021-04-25 398 瀏覽
行過麵包舖,聞到香味;就係被香味吸引左😙睇吓menu食物種類繁多,價錢都無敵吸引😍MaMa手工pizza $38, 嘩!香草腸、溫泉蛋、煙肉、肉醬⋯⋯平時無見過pizza配溫泉蛋,上枱見到熱騰騰之溫泉蛋,當切開蛋黃後,Pizza鋪滿暖暖蛋醬,香味充斥味蕾😋😋😋凍奶茶+$3,不過好大杯;俾$41質素超值👍🏻龍蝦汁蕃茄豬扒焗珍珠飯$40,豬扒都有5-6件茶餐嚟講真係唔錯,唔會太飽;最like焗出嚟熱辣辣,正😽😽😽唔揀飲料,可以揀忌廉湯
行過麵包舖,聞到香味;就係被香味吸引左😙

睇吓menu食物種類繁多,價錢都無敵吸引😍
MaMa手工pizza $38,
嘩!香草腸、溫泉蛋、煙肉、肉醬⋯⋯
平時無見過pizza配溫泉蛋,
上枱見到熱騰騰之溫泉蛋,當切開蛋黃後,
Pizza鋪滿暖暖蛋醬,香味充斥味蕾😋😋😋
凍奶茶+$3,不過好大杯;俾$41質素超值👍🏻

龍蝦汁蕃茄豬扒焗珍珠飯$40,豬扒都有5-6件

唔揀飲料,可以揀忌廉湯
2021-04-22
2021-04-14 375 瀏覽
1️⃣海鮮龍蝦汁意大利飯有好龍味嘅龍蝦汁,飯心有少少硬,不過,如果係意大利飯來講,屬於正常😊2️⃣煙三文魚煙肉炒菜花無米飯有大量嘅椰菜花,三文魚及煙肉份量適中,如果要健康來講,最推薦不過。3️⃣水牛城辣味烤雞翼夠辣!4️⃣脆炸魚柳薯條魚塊很大塊,除了炸得乾咗少少,整體都ok😗整體來講,價錢屬於經濟,食物質素亦對得住價錢😆😆
1️⃣海鮮龍蝦汁意大利飯

2️⃣煙三文魚煙肉炒菜花無米飯

3️⃣水牛城辣味烤雞翼
夠辣!

4️⃣脆炸魚柳薯條
魚塊很大塊,除了炸得乾咗少少,整體都ok😗

整體來講,價錢屬於經濟,食物質素亦對得住價錢😆😆
2021-04-01 315 瀏覽
我們於24/3(三)透過app外賣自取,叫了2個餐:煙三文魚軟芝士忌廉意大利飯($73),香草鮮野菌忌廉螺絲粉($60)。2個餐也沒有附飲品,我們約一小時後才吃,幸好紙餐盒還是保暖的。😚煙三文魚軟芝士忌廉意大利飯($73):有一些碎的三文魚,但美中不足的是有吃到有小魚骨🥲,菇菌或雜豆也沒有很多,而意大利飯軟硬適中。香草鮮野菌忌廉螺絲粉($60):一打開看到有很多菇菌,也有一些白汁,十分好吃😋。
煙三文魚軟芝士忌廉意大利飯
鮮野菌忌廉螺絲粉
2021-03-24
煙三文魚軟芝士忌廉意大利飯
鮮野菌忌廉螺絲粉
2021-03-31 256 瀏覽
這個評價是評價水吧這間餐廳最少光顧10次,但每一次水吧的飲品總是令人失望,至少每一次少冰這一個簡單的要求也做不到,其實真的很難做好嗎?每一次少冰總會有半杯冰,跟職員說明,但答覆總會是反映一下,有一些較好的職員,說下單時已經輸入了少冰,他說已經盡力了,沒辦法也控制不到一次可以說是忘記了,但每一次也是做不到的話,就是失誤,至少我這麼多次,也沒有一次能做到希望餐廳能認真對待這個問題,其實少冰這個動作,任何一間餐廳也能做到,只要細心留意訂單就可以重申一次,此食評只針對水吧,食物質素是非常超卓,無可挑剔
這個評價是評價水吧

重申一次,此食評只針對水吧,食物質素是非常超卓,無可挑剔
凍檸茶
2021-03-31