明明已經放假了,但也被老闆電召回公司做事,真氣人﹗完成公事後,發現已沒時間外出去了,便在附近的V CITY過日晨。本想再去上海婆婆食下午茶餐,去到才知道由今天開始停止任何套餐(哇,今天才年廿七耶~),又不想再走去屯市找吃,於是便去隔離的Izumi Curry重溫之前食過覺得超好吃的咖哩烏冬。屯門店格局裝潢﹑主題和旺角店基本上一樣,用上厚實的木枱﹑木凳,加上木地板,充斥一份園林感覺。天花掛的水滴型和橢圓形的黃皮燈,我覺得好似阿拉伯人逗蛇所用的籠子。卡位之間會以啡色的薄帳布來作阻擋,帶著一定的私隱度。當年Izumi Curry在香港開業時是一件很HOT的事,而看過聽過不少人都說Izumi Curry的咖哩是香港連鎖店來說是最好吃。隨著分店越來越多,已變得好容易就可以去幫襯了。第一次幫襯Izumi Curry是上年十月和家人去旺角分店,對我們來說咖哩的確好食,而我們更驚喜的是當中的咖哩烏冬,因為無論做法和配搭又特別亦美味。所以看到下午茶餐都有咖哩烏冬,所以我不會錯過啦。坐下後,沒有店員留意到我,我要呼叫後才得以注視。之後女店員送上午餐牌,我問她"唔係有下午茶咩?"(因店內已經放上下午茶牌),

卡位之間會以啡色的薄帳布來作阻擋,帶著一定的私隱度。

坐下後,沒有店員留意到我,我要呼叫後才得以注視。之後女店員送上午餐牌,我問她"唔係有下午茶咩?"(因店內已經放上下午茶牌),她答我"未有,要到兩點半才開始",我看看電話,便告訴她已經兩點三十二分,她便走去問店長。

不久,店長再給我下午茶餐牌,還說了不好意思。
點餐後,女店員奉上微凍的水和一套餐具,沒錯,食咖哩最好飲凍水呢。而下午茶餐會奉送飲品,有橙汁﹑蘋果汁及汽水,我選擇了飲橙汁,是果汁太太的味道,只能說勝在夠大杯。
估不到食物都等了十分鐘左右,即叫即製,充滿誠意。烏冬上灑有香蔥和天婦羅炸粒粒,將全碗烏冬撈好後,便開動了﹗
咖哩烏冬
烏冬十分煙韌,就算被咖哩汁浸著都沒有對並有所影響。
咖哩的味道是甜而有點辣,非常香濃,淨食咖哩撈烏冬對我來說都已經非常足夠﹗至於牛肉是打邊爐用開的肥牛片,幸好肥膏位不算太多,因為我咬走所有牛肉上的肥膏都不算太辛苦....(本以為是用牛肉,所以如果知道的用肥牛的話我情願食滑蛋咖哩烏冬好過了)
這款烏冬是好飽肚的,雖然好想以優惠價加添小食,但實在吃不下了﹗
2014-01-27
咖哩烏冬
2014-01-01 197 瀏覽
去商場買聖誕禮物,周圍都係人,迫迫迫,難得經過呢間餐廳無咩人,入去試一試。一坐低有聖誕禮物送,兩條好可愛既手帶,服務態度要讚,雖然店內全部大男孩,但係每一個都面帶笑容,有禮貌。點在滑蛋牛肉咖哩同海鮮咖哩飯滑蛋好有驚喜,濕濕地帶有好香既蛋香味,咖哩唔太甜有微辣,牛肉既質感似牛腩,只係食滑蛋同飯已經好完美!吉利海鮮真係要讚,粉唔厚,海鮮一d都唔乾身!夠熱辣辣!炸雞外脆內濕,讚!今次令我對日式咖哩完全改觀,之前印象日式咖哩得個甜字,唔太鍾意,但呢間真係好食,會再去試埋其他款式!

點在滑蛋牛肉咖哩同海鮮咖哩飯

吉利海鮮真係要讚,粉唔厚,海鮮一d都唔乾身!夠熱辣辣!

炸雞外脆內濕,讚!

2013-12-20
內部有特別的裝修, 環境也令人舒服!!!  一坐下便嗅到香香的咖哩味!!!!  立刻令我十分肚餓!!!!點了咖哩牛利飯和芝士章魚燒!!  跟囝囝一同分享, 非常溫馨啊!!!  我們怕咖哩不夠辣, 所以加了$5要加小辣!!!  飯上枱時, 香味四溢, 飯是半欖球形的, 囝囝覺很有趣!!!  先來一大口熱辣辣的咖哩飯!!! 嘩!!! 勁濃曰本咖哩味!!!  又夠辣!!!  加埋醃蘿白粒, 辣中帶少甜!!! 真的不錯!!!  牛利也非常有牛味和肉質相當軟和滑!!!  這個飯非常精彩!!!芝士章魚燒也頂瓜瓜!!!  章魚燒的味道非常有日本的地道味道!!!! 加上厚厚的溶了的mozzarella cheese和沙律放在上面, 囝囝試了一件便大讚美味和十分滿足!!!!  這餐真是食得非常開心!!!!
這餐真是食得非常開心!!!!
2013-10-05
  • 咖哩牛利飯
  • 芝士章魚燒
2013-10-01 225 瀏覽
本來係想去屯門市中心間吉野家度打邊邊,點知去到見到好多人,男友話不如去VCity睇下有咩食喇我諗諗下都OK,可以去試下呢間Izumi Curry,因為同事話好好味去到,見到都幾多人,拎左飛都要等12張飛,咁當然喇,順便梗係拎埋隔離紅螞蟻既飛喇,等等下,紅蟻果邊已經叫左我地張飛,但係呢邊重有4張就到我地,咁當然就等呢邊喇~~係等位既時候,我已經諗左幾個想試既咖哩,本身係想食漢堡扒咖哩飯,但係見到有人食,塊扒細到冇朋友,咁就轉軚想食芝士重型漢堡扒(330g)咖哩飯,之不過,姐姐我係唔鍾意食芝士,所以真係諗好耐,到叫左我地入去既時候,我睇餐牌發覺,原來有重型漢堡扒(330g)咖哩飯,冇芝士,正,梗係食呢個喇,但係我諗大家要有心理準備,因為男友個飯黎到食完,我個漢堡扒都重未到
七福神醬菜
Zero (+$15既飲品餐)
重型漢堡扒(330g)咖哩飯
題外話/補充資料: 題外話,當晚等位既時候,我地見到有一張二人枱埋單,當佢地埋完單俾完卡,簽埋名,都重唔走,坐左係度好耐傾計,當時都重有大約4張飛先叫到我地,直到我地坐低,叫完野食,男友果碟飯都黎埋,食緊佢地先捨得走,當時外面重有好多人等緊位,我諗佢地埋完單,至少都坐左成20-25分鐘,當中冇侍應埋去收佢地D野,所以佢地覺得重可以坐,我覺得係用餐既繁忙時間,侍應應該執生,埋去收佢地D野,佢地應該就會知道要走
2013-09-29
30 分鐘 (堂食)
2013-09-09 73 瀏覽
兩點半左右到屯門,未食午餐好肚餓行過V CITY ,可能到下午茶時間,間間餐廳都冇咩人,經過IZUMICURRY見到裡面環境唔錯,就入左去兩點幾仲有午餐供應,包SALAD同飲品,同朋友叫左炸雞咖喱飯+芝士同奄列,飲品好大杯,等左10 分鐘左右,個飯就黎啦~賣相好吸引!!!而且同MEUN圖片有9成相似由於我唔係好食得辣,所以對個咖哩唔係好有好感,但係個FD話好好味,另外,D芝士等耐左,變成一塊,襯熱食應該會好D。不過,D炸雞真係好味,外面脆,內面既肉唔乾雖然LUNCH價錢黎講,IZUMI CURRY 偏貴,但係就質素、環境、份量黎講都物有所值。
兩點半左右到屯門,未食午餐好肚餓

行過V CITY ,可能到下午茶時間,
間間餐廳都冇咩人,經過IZUMICURRY
見到裡面環境唔錯,就入左去
兩點幾仲有午餐供應,包SALAD同飲品,
同朋友叫左炸雞咖喱飯+芝士同奄列,
飲品好大杯,
等左10 分鐘左右,個飯就黎啦~
賣相好吸引!!!

而且同MEUN圖片有9成相似
由於我唔係好食得辣,所以對個咖哩唔係好有好感,
但係個FD話好好味,
另外,D芝士等耐左,變成一塊,
襯熱食應該會好D。
不過,D炸雞真係好味,外面脆,內面既肉唔乾
雖然LUNCH價錢黎講,IZUMI CURRY 偏貴,
但係就質素、環境、份量黎講都物有所值。

題外話/補充資料: 員工服務態度好好,不時會自動幫客人加水,而且好有耐性
2013-09-09
新開幕既V city係新鴻基旗下的商場之一,係香港長大咁耐行過咁多個大小型商場,覺得新鴻基的商場係比較吸引d! 黎之前去左開飯睇下V city有咩餐廳,當然已選定食依間既咖哩,幸好真係無選錯! 去到時7點左右,竟然仲有好多位,當時諗會否中伏呢,晚餐時段咁少人,隔離羅麥記就咁多人,不過都係唔想排唔好煩就咁滴住汗入去! 2人可以坐4人卡位,好舒服,不過後面果檯有2個女仔全程勁大聲說話,好無奈咁忍受1小時! 咁啱今日無烏冬賣,不過餐牌內好多咖哩飯都好吸引,選左自家制漢堡扒咖哩飯同凱撒沙律! 等左10分鐘左右凱撒沙律($55)首先送到,估唔到咁大碗沙律,不過要求多d沙律汁就話要收費,第一次聽到咁都要收費,所以我係服務評價不高! 沙律菜都算新鮮,有幾片煙肉同幾粒多士! 過左5分鐘左右自家制漢堡扒咖哩飯到埋,日式咖哩唔算太辣啱我,咖哩好香配上珍珠飯一流,惟獨自家制漢堡扒比較”鞋”,食唔出有咩咁特別,樓下一田買既漢堡扒仲好過依個自家制!
好無奈咁忍受1小時!
大大碗凱撒沙律而且係好味,不過要求多d沙律汁就話要收費
自家制漢堡扒咖哩飯,咖哩好香配上珍珠飯一流,惟獨自家制漢堡扒比較”鞋”
食唔出有咩咁特別,樓下一田買既漢堡扒仲好過依個自家制!
大大碗凱撒沙律而且係好味,不過要求多d沙律汁就話要收費
2013-08-22 63 瀏覽
人是貪新鮮的動物, 試盡屯門的食店, 到現在V city開業, 怎鹿抗拒新店的誘惑?Izumi Curry, 算是場內較有特色的選擇環境簡約, 無印感覺, 空間感強, 舒適的用餐環境, 加分~老公點的是咖哩奄列牛肉飯賣相很美, 金黃色的蛋奄列呈半熟狀態, 入口嫩嫩的, 很香的蛋汁咖哩味道濃重, 既充滿日式咖哩的甜香, 咖哩汁的香料味濃香, 辣度不低, 是漫漫滲出來的辣, 老公生怕我吃得辛苦,  我卻欣賞那很有個性的咖哩味道芝士重型漢堡扒咖喱索價130元, 製作需時, 生怕吃不完, 幸而老公承諾包底不愧為名物, 也難怪場內十居其九點這個芝士+咖哩+漢堡扒是完美的結合端來時先被其巨大雷到了, 厚厚的漢堡扒, 外層部分煎得微脆, 內裏的牛肉嫩嫩的充滿肉香, 難得是肉汁都被鎖住了;芝士滿滿的鋪在漢堡上, 吃的時候拉出長長、豐盈的芝士絲, 捲着肉放在口中, 那芝士香跟牛肉是絕配, 這樣的口感加上大量的濃香咖哩, 我這"汁怪"難得剛好清碟, 份量對我來說是剛好IZUMI雖然偏貴, 但在屯門想吃咖哩的時候, 真是個不錯的選擇呀
Izumi Curry, 算是場內較有特色的選擇

老公點的是咖哩奄列牛肉飯

芝士重型漢堡扒咖喱
索價130元, 製作需時, 生怕吃不完, 幸而老公承諾包底

不愧為名物, 也難怪場內十居其九點這個
芝士+咖哩+漢堡扒是完美的結合

2013-08-04
  • 芝士重型漢堡扒咖喱
2013-08-19 21 瀏覽
上星期首次到開幕不久的 V City,打算吃個簡單晚饍,喜見 Izumi Curry 在這裡有分店,不用到尖沙咀銅鑼灣那麼遠了。先看看餐牌,價錢不太昂貴,不其然走進去囉~眼見餐廳的光線很柔和,設計簡約舒服,吊燈仿如整個室內的 highlights。這個時段,剛好人不多,於是我選了旁邊有軟墊的卡位坐下。隨後侍應便給我奉上開水、餐具和餐牌,雖然他們未到高級餐廳的專業,也可算是有禮和 customer oriented 呢!第一次拜訪 Izumi,又怎能不嚐試他們的人氣奄列和咖哩  伴牛肉也較划算,索性點奄列牛肉咖哩飯啦!最討我歡心,還是奄列的造型,驟眼看似一大朶黃玫瑰,因為蛋汁仍未熟透,口感尚算滑。日式咖哩則比想像中辣,很香喔!如果不怕肥,不妨連牛肉那層肥膏都一起吃,仲加香!吃飽後,才醒起桌上的漬物可供食客免費享用,紅色的大根,味帶甜不過咸,開胃
奄列牛肉咖哩飯

第一次拜訪 Izumi,又怎能不嚐試他們的人氣奄列和咖哩

2013-08-15
奄列牛肉咖哩飯
V city新開左好多間餐廳,本來想試羅麥記,但因太多人同太肚餓,見隔離呢間Izumi curry無咩人,就入左去。因為無咩人,所以唔洗等,成間舖客人量好少,無一半,但出面其他餐廳都等好多人,都開始驚係咪會中伏.之後我地2個人叫左2個雞肉咖哩飯,有配野飲+沙津既.坐左20分鐘,開始有d唔耐煩,連野飲沙律都未上,明明見到吧台既服務員係度發呆,又唔郁手做野。成間舖有5個服務員負責樓面,但成日見佢地企埋一堆傾計,我地舉手想追追d食物,d服務員企係一堆,3個望到,得1個理我地。追左之後起碼5分鐘先見到個發呆既服務員郁手整野。過多5分鐘先上飲品同生菜沙律,其實生菜沙律有無禁難整?最離譜係我地聽到隔離對夫婦等左1小時都未有食物,沙律都無,佢地追問先話漏左單.我地再等左10-15分鐘個雞肉咖哩飯先泥,泥到睇到真係嬲,個5舊肉,加d飯咖哩汁,洗唔洗整禁耐?仲要餐廳係無咩客人,服務員又掛住堆埋一堆傾計,發呆。得2個男同女服務員真係做野又有禮貌。我地隔離個兩夫婦仲慘,我地食左10分鐘d野都仲未到,問服務員,又話而架整,明明成75分鐘落單,最後佢地唔食走左。真係唔會再去食!
之後我地2個人叫左2個雞肉咖哩飯,有配野飲+沙津既.
真係唔會再去食!
2013-08-13
2013-08-15 16 瀏覽
雖然這商場原意非服務本區市民,但明顯缺乏連鎖藥房及港式超市得不到內地人歡心,這兩周都只有海量街坊來作觀摩。近九成食肆被安排在同一層,對客人來說是較集中,同時所有餐廳均連住中央的顯示屏,在商場不同角落都可得悉進度,是不錯的。Izumi也在人來人往的位置,但大家似乎愛吃日式燒肉多點,其他食肆都等客到。下午茶挨近晚市時段入內,這尷尬時段只有兩檯客人,兩份奄列/咖哩飯都像放櫥窗的模型,醬汁都凝固得像倒模的,著實味道還不錯,不過對比外邊的分店,這裡的蛋不夠幼滑,多炒了幾秒已經差得遠,要留意可能是開業第一天,服務有點生疏但有誠意有笑容,可惜此店暫沒有BB凳

可能是開業第一天,服務有點生疏但有誠意有笑容,可惜此店暫
沒有BB凳
2013-08-01
2013-08-09 15 瀏覽
小妹上完韓文堂相約衛斯里係屯門等逛下新開既V City,順便去食埋晏V City 同各大Shopping Mall一樣臨林住好多連鎖零售店時裝、化妝品、珠寶、鞋履、食肆一應俱全鑑於V City新開幕,踏足商場既人流都唔少每行一步基本上都會撞到人唔係咁啱喜歡寧靜既小妹喇去到食肆個一層,小妹同衛斯里二人就快速咁睇下有咩食見到Izumi Curry,就即刻去攞飛等位話說依間店係小妹想試既其中一間店難得佢進駐屯門,當然要會一會佢啦!攞左飛見要等十張枱,就逛下附近視察下商場環境逛完一陣先返去等位,等左大約四個字就到我地嚕..點知,個時衛斯里先發現佢手上既號碼飛..唔 見 左!無錯!係唔見左!即係我地等個半個鐘係 白 等!(原來佢個傻佬係掉垃圾個時一拼掉左..好手尾得佢..)小妹真係好想試下依間咖喱,所以即使白等左都照攞飛再等過..一望張飛,仲有十一張枱好!今次我攞實張飛,乖乖咁企係門口 等!人流實在太多,係門外等位既時侯都不斷被人左穿右插或者撞撞撞好似玩緊碰碰車咁……好想快d食完晏逃離依個多人得過份既商場係等位既期間,小妹同衛斯里已經刨熟個餐牌諗定叫咩食咩,仲問下門口既妹妹侍應個招牌漢堡扒係豬定
小妹上完韓文堂相約衛斯里係屯門等
逛下新開既V City,順便去食埋晏

V City 同各大Shopping Mall一樣
臨林住好多連鎖零售店
時裝、化妝品、珠寶、鞋履、食肆一應俱全

鑑於V City新開幕,踏足商場既人流都唔少
每行一步基本上都會撞到人
唔係咁啱喜歡寧靜既小妹喇

去到食肆個一層,小妹同衛斯里二人就快速咁睇下有咩食
見到Izumi Curry,就即刻去攞飛等位
話說依間店係小妹想試既其中一間店
難得佢進駐屯門,當然要會一會佢啦!

攞左飛見要等十張枱,就逛下附近
視察下商場環境

逛完一陣先返去等位,等左大約四個字就到我地嚕..
點知,個時衛斯里先發現佢手上既號碼飛..唔 見 左!

無錯!係唔見左!
即係我地等個半個鐘係 白 等!

(原來佢個傻佬係掉垃圾個時一拼掉左..好手尾得佢..)
小妹真係好想試下依間咖喱,所以即使白等左
都照攞飛再等過..
一望張飛,仲有十一張枱
好!今次我攞實張飛,乖乖咁企係門口 等!

人流實在太多,係門外等位既時侯都不斷被人左穿右插或者撞撞撞
好似玩緊碰碰車咁……

好想快d食完晏逃離依個多人得過份既商場

係等位既期間,小妹同衛斯里已經刨熟個餐牌
諗定叫咩食咩,仲問下門口既妹妹侍應個招牌漢堡扒係豬定牛
侍應妹妹答我係豬,但係因為小妹唔食牛
而且漢堡扒大多數都係牛,所以都Double Confirm左次
原來真係牛黎既

半個鐘又已經過去啦,終於終於!嗌到我地啦!
侍應安排我地入座

餐廳環境以木為主,好有大自然既感覺
而且枱與枱之間都有一段距離
唔會令人覺得有焗促既感覺

兩個人被安排坐一張四人正方枱
坐底左之後就點菜嚕
餐牌
兩個人本想叫一個烏冬同一客雞蛋沙律

可惜,侍應道:「所有麵類、沙律同小食都無供應」
即係話只有咖喱飯...

好吧,唯有再努力睇餐牌揀過啦

再點菜
小妹:「麻煩一份咖喱奄列飯同一份芝士漢堡扒咖喱飯」
侍應:「唔好意思,咖喱奄列飯賣晒。」
天啊!點解小妹今日要乜無乜架
依一刻,真係想拎袋走人
哎,但係小妹真係好想試依間食店呀
所以又低頭究竟食乜好

左諗右揀,揀左燒雞扒咖喱飯

十分鐘到小妹既雞扒咖喱飯就黎嚕
雞扒咖喱飯
咖喱味帶酸,有丁點兒甜,辣味唔突出
但係食多幾啖辣味就會一湧而上
飯量少,女生可能足夠

但男生應該要加碼先會飽吧?
雞扒有四塊,大概係一塊雞扒切四份
說真的,八十元這個飯,不值
味道係唔錯,但依個價錢依個份量,我絕不推介

小妹食完個飯,早我落單既衛斯里既飯先黎
咖喱芝士漢堡扒飯
芝士漢堡扒咖喱飯
賣相極之吸引

半溶既芝士鋪係吋半厚既漢堡扒上
餓壞既衛斯里已經急不及待食啦

咖喱同我食既同出一撤
而漢堡扒聽衛斯里所言味道普通,只係肉丸加大版
不過配上芝士同開胃既咖喱就將味道升華左
一百一十元既咖喱飯可謂試過就算

最後埋單二百二十,午餐黎講仲要係屯門,真係貴啵!

2013-08-03
35 分鐘 (堂食)
咖喱芝士漢堡扒飯
2013-08-07 1 瀏覽
最近屯門新開vcity,令人興奮,今晚本來在中環,先生特地要回來屯門試試這個日本咖喱,可是...來到食肆,本來想問一下外賣,服務生很不耐煩的說,沒有,就掉頭走了。我說,那就坐下來吃吧,我也想試試他們的軟滑俺列(omelet), 於是先生又問一個侍應生,請問是否有位子,因為之前有人等位,對方又不耐煩地說,你自己看!走了。...先生立刻轉頭,去了隔壁紅螞蟻買外賣,但是因為我真的想吃蛋,於是,又陪我回來,坐下後,叫了東西 (一個牛肉咖喱飯加軟滑醃列),來了汽水,和配菜小沙拉,做了20分鐘左右,來了一個女侍應生,張口說,你們是不是點了兩個飯?我說沒有,她又說,是不是有加烏冬?我心想,你們不是說烏冬沒有了嗎?何況我們又沒有點。這時先生已經按耐不住...說,‘請問你為什麼要這樣問?’她大剌剌說,‘你們的單沒有落,你們到底點了什麼?我現在去落...’...最後當然是站起來走人,他們還不想幫我們埋單,因為有一杯汽水,一直說,我們幫你做出來亞,一肚子氣,還吃什麼...真是好好一個晚上被他們搞砸。到底是怎麼訓練侍應呢?就算她不知道我們點了什麼,也可以從電腦裡查詢,就算沒有落單也可以用不同的方式來告知,並給

...
來了一個女侍應生,張口說,你們是不是點了兩個飯?
我說沒有,
她又說,是不是有加烏冬?
我心想,你們不是說烏冬沒有了嗎?何況我們又沒有點。
這時先生已經按耐不住...說,‘請問你為什麼要這樣問?’
...
到底是怎麼訓練侍應呢?就算她不知道我們點了什麼,也可以從電腦裡查詢,就算沒有落單也可以用不同的方式來告知,並給以選擇...
真是從來沒有在日本餐受到這麼可怕的待遇,這輩子都不會去任何izumi,對不起,這是原則問題,一棍子打死一家店。
看樣子vcity的店舖開的倉促了。
2013-08-06