2017-08-12 1615 瀏覽
咁啱夾中既法包係出爐冇幾耐,真係表面脆內面軟,正吖!😋合桃吾太多 不過一定吾係空氣包!Fusion 都有同一類型既包賣 比呢個還要大少少 但可能佢仲暖暖地所以呢間麵包店好食d🤣佢仲有好多幾特別既麵包 有機會下次會再試😎
咁啱夾中既法包係出爐冇幾耐,真係表面脆內面軟,正吖!😋
合桃吾太多 不過一定吾係空氣包!
提子合桃法包
外賣自取
2017-04-22 1498 瀏覽
行過幾次,終於再次買到了!外面係類似丹麥面包既質地,中間軟棉棉,又有少少咬質,不太甜,食落口不太油膩,中間仲有少少朱古力麵包同搸子,好好食之前食過店鋪出品的紫薯丹麥包,都是本人大愛之一❤️
行過幾次,終於再次買到了!

之前食過店鋪出品的紫薯丹麥包,都是本人大愛之一❤️
棒子皇冠
棒子皇冠
自從Le Bon Pain無聲無色地關門把我殺了一個措手不及以後,一直以為這小店又是本地租金主導生意下的又一犧牲品。4月中某一晚上,適逢老友生日在旺角飯聚,無意間經過Le Bon Pain原址重開了一間名字相近的麵包店: "J'aime Pain", 店內的區域重新的擺設,簇新的爐具令人有窗明几淨的感覺可能有點誇張,但見回熟悉的出品和味道令人覺得心頭很暖。紅腰豆芝士法包內的芝士在第二天經焗爐翻熱後依然保持濃濃香味, 入口即溶,與法包本身的硬度卻又異常配合。斑蘭味千層麵包的香味不似坊間連鎖餅店的斑蘭味產品帶有化學品的味道,新鮮出爐的曲奇不太甜但也令人不能停手; 全部都合口味。老遠從港島來買值得嗎?我覺得值得。

2016-04-18
2 分鐘 (外賣自取)
$30 (其他)
  • 斑蘭味千層麵包
  • 曲奇
  • 紅腰豆芝士法包
2016-05-08 2524 瀏覽
呢間麵包鋪前身係Le Bon Pain Bakery 結業後從新裝修 變身為依家既J'aime Pain 不過風格依舊平時好鍾意去麵包鋪 發現到有新包就會好興奮 呢次夜晚經過J'aime Pain 醒起自從佢轉手後都無再幫襯過 入內發現以前Le Bon Pain Bakery既時候已經有既紫薯Q心冬甩仍然有售 仲發現左其他紫薯麵包 即刻買左三個宵夜層層香濃紫薯丹麥方包 ($8)呢款丹麥方包絕對唔需要好似平時食方包咁淡謬謬要做三文治或者搽榛子醬花生醬果醬食 就咁食味道已經好濃郁之前Das Gute同東海堂都出過類似款式既紫薯方包 但係望落方包九成都係白色 只係夾雜住少少紫色 覺得紫薯味唔會濃得多少 所以從來都無試過而呢個唔需要多講 望落賣相已經非常吸引 幾乎整塊方包都係紫薯味細個既時候好鐘意食麵包鋪既丹麥提子條 成日朝早返學都新鮮出爐 果種面頭甜滋滋 咬開一層層既質地真係好正不過呢個可能因為唔係新鮮出爐 面層既酥皮已經淋左 不過食落依然有一層層既感覺 而且牛油味幾香 包身既紫薯味真係非常香濃 仲有啲好粉既紫薯粒粒 增加口感紫薯Q心冬甩 ($12)其實覺得呢款冬甩係參考Antoshimo既

層層香濃紫薯丹麥方包 ($8)
層層香濃紫薯丹麥方包

紫薯Q心冬甩 ($12)
紫薯Q心冬甩
其實覺得呢款冬甩係參考Antoshimo既紫薯麻糬炸包 不過味道都幾有分別
面層鋪上紫薯粉 望落啡中帶紫 不過並無增添紫薯味只得糖味 食落就100%似係山崎果款面頭沾滿砂糖既迷你原味冬甩
而油膩感方面呢個就明顯比Antoshimo重得多 一咬落去成湯匙油咇出黎 食完隻手仲用皂液洗左兩次先洗得乾淨 不過呢 就食唔出有油味既 唔似有啲冬甩咁 多油之餘仲會食到好大陣油益味 只係會食得比較狼狽姐
紫薯蓉超多 Antoshimo既炸包其實有少少空心 但呢個真係塞滿曬整個冬甩 連少少空隙都無 餡料甜度稍高 不過好滑好似蓮蓉一樣
入面既麻糬雖然體積唔大 但係超煙韌超有彈性 唔似Antoshimo果個咁已經溶成漿 失去加入麻糬既意義
其實一個即叫即炸一個已經放涼 所以比較起黎係唔準確 但係呢個真心好足料 值得一試

紫薯芝士酥皮卷 ($16/100g)
紫薯芝士酥皮卷
呢款包既價錢就係計重量既 仲可以混搭其他迷你款式 食幾多買幾多 好貼心
面層鋪左好多大大粒既芝士 焗到芝士變得微硬脆卜卜 底下既紫薯麵包味道同丹麥方包如出一轍 而且都係有紫薯粒粒夾雜係中間

如果就咁連埋面層鹹香既芝士酥皮一齊食 紫薯味就會被遮蓋 但係都會食到淡淡既甜味 就好似食緊酥皮芝士甜包咁

店內仲有好多特色麵包同甜品蛋糕 每款都好吸引 唔係紫薯控都必定會選購到心頭好
外賣自取
$25 (宵夜)
層層香濃紫薯丹麥方包
2016-04-18 1895 瀏覽
,,其實我對食面飽都要些要求,買麪面食不單是方便快餐,一個好食的面飽其實口感和配料也相當重要 今天介紹咖啡層層香濃,濃濃的咖啡香,厚厚的牛油味,食過真的反尋味 一包有三片$20 另一介紹香草蕃茄麥包,香草配蕃茄越食越想食,麥包更有咬口
一包有三片$20
另一介紹香草蕃茄麥包,香草配蕃茄越食越想食,麥包更有咬口
2016-04-18
$20 (早餐)
2016-04-01 1138 瀏覽
常言道:醫師不會餓死。感謝來診朋友們對我的厚愛,常常買東西給我吃,煲湯給我喝,過年又會整蘿蔔糕送我 超有愛,感動! 人與人之間本就應該這樣嘛~ 感謝昨日一位來診者送來的超香麵包,還特意走去買的⋯ 雖有包裝封口,但看症時傳來一陣陣麵包香氣,飄溢到我的鼻子裡去~這就成了我今早早餐 杏仁牛角包 隔了一夜,早上拿去焗爐加熱,其實我超喜歡吃croissant,可是在香港頗難找到一間做得正宗好吃。 J'aime Pain的牛角包奶油味香,焗後更加鬆脆,內層濕潤不會很乾,氣孔分佈平均,呈蜂巢形狀,口感軟滑酥香。如果將形狀捲成有點彎月形就更加正宗~  芝士紅豆包此家選用之小麥粉絕對一般普通貨色,筋度大、彈性黏性足夠,淡淡的芝士配合紅豆,口感更豐富。芝士落得超級大方,很大粒,紅豆略為乾了些,要讚的是餡料十足呢!吃過豐富有愛的早餐倍感溫暖和飽足~!
常言道:醫師不會餓死。

超有愛,感動!

人與人之間本就應該這樣嘛~

感謝昨日一位來診者送來的超香麵包,還特意走去買的⋯
這就成了我今早早餐

杏仁牛角包

芝士紅豆包

吃過豐富有愛的早餐倍感溫暖和飽足~!
2016-04-01
芝士紅豆包
 在幾個月前才向大家分享那篇為結業的 Le Bon Pain Bakery 的食評,傷心得好像一個老街坊要離開這區似的。然後,在上個月,同地址又重開一間麵包店,名字叫做 J'aime Plan 從外邊望入去,格局差不多,都是在外牆櫥窗陳列各款麵包,而中間的玻璃櫥櫃,所擺放的各款麵包,就學足 A-1 Bakery 那種擺放方法。有些種類好像新出品,就如上圖的「陽光玉米包」,不過慳妹沒有買到,因為屋企人很少吃切片方包這款麵包。另外也有些出品是似曾相識的。例如上圖的「酥皮牛角包」﹑「煙肉芝士炸包」﹑「千島醬煙肉三文治」等。我今次買了一個「千島醬煙肉三文治」,以前Le Bon 都有這個產品。口味上,基本上味道跟以前 Le Bon 差不多,千島醬汁仍然有略帶酸甜的味道,而且特色處是沒有濕漉漉的醬汁,因為麵包在烘製時已吸收了千島醬汁,另外以煙肉條包裹住三文治,煙肉味微微的鹹,所以吃落會有層次感。不過,今天這件「千島醬煙肉三文治」就略為冷冰冰,唔知係唔係那盞照射燈唔夠猛呢?還是那塊透明膠片蓋經常沒有放下來,令到麵包常被冷空氣吹涼了呢?而暫時看不到有我的至愛——「楓糖方塊」——真是可惜。不過當小妹排隊

陽光玉米包

而暫時看不到有我的至愛——「楓糖方塊」——真是可惜。
不過當小妹排隊時,聽到女店員和熟客傾談。

女店員:「…原本我都以為無得做嘞,不過新老闆都請返我們…」

噢,真感動!至少感到新老闆明白到「做生不如做熟」,能夠留得住舊人,令他們無需要在俟年近晚時再煩惱搵工,是值得賞識加分的!
題外話/補充資料: 開業初期,只收現金。未知道3月時會否搞定八達通收費機呢?
2016-02-27
3 分鐘 (外賣自取)
$10 (其他)