2023-06-08 59 瀏覽
📍Central - Rating: 7/10Price: 💰💰💰💰( around $700 p.p) The beef quality is quite good where it is quite tender 😋 the starters such as Korean fried chicken, seafood pancake and beef tartare are nice but the pork/chicken are so so… recommend u can just order beef if u go visit. The beef marrow rice is not bad and very full, worth a try! Tho overall it’s a bit overpriced for dinner but will come visit for their lunch set which is better value, around $180 for a set!
📍Central -
Rating: 7/10
Price: 💰💰💰💰( around $700 p.p)

依間行新派型格路線嘅韓式扒房,主打自家乾式熟成牛肉! 之前就已經襯住佢哋剛開業,試左一次過可以試匀幾款地方嘅熟成牛扒嘅Dinner,仲有專人幫手燒🔥 而最近佢哋更新推Brunch Menu,有多款韓式料理選擇之餘,當然唔少得食埋熟成牛扒!另外仲可以升級酒精Free flow🍷 咁先係週末正確嘅態度!-Brunch Set ($580/pp)** 2 Hours Free-Flow Packages ($300/pp)(包括紅白酒、自家製燒酒、韓國啤酒 & 汽水)*Add $100/pp Upgrade to Champagne Free Flow 🥂-<1st Course>•Potato Cake韓式薯仔煎餅嘅外層非常金黃酥脆,加上蒜 & 乾蔥,非常香口,配啤酒一流🍻•Quesadilla牛肉墨西哥餡餅🥙 裏面係甜甜嘅牛肉,有啲似平時係韓國飯團食到個啲~ Tortilla 烘得香脆,加埋裏面嘅芝士,非常邪惡*<2nd Course>•Tteokbokki Bolognese肉醬韓式年糕,年糕煙煙韌韌幾軟糯~ 原來個肉醬放左自家乾式熟成牛肉,幾有小心思的

Brunch Set ($580/pp)*
(包括紅白酒、自家製燒酒、韓國啤酒 & 汽水)

<1st Course>
•Potato Cake

•Quesadilla

<2nd Course>
•Tteokbokki Bolognese
肉醬韓式年糕,年糕煙煙韌韌幾軟糯~ 原來個肉醬放左自家乾式熟成牛肉,幾有小心思的🥰

•Doenjang Stew
佢哋嘅大醬湯加入左自家調製嘅鯷魚高湯 & 大醬,加上熟成牛肉,飲落幾濃厚,真想配上一碗白飯呢😂

<3rd Course>
•Kimchi Fried Rice
每次去到韓國必食嘅韓式泡菜炒飯🫶🏻 用上自家醃製泡菜+濟州豬肉,拌上蛋漿一齊食真係冇得輸!而且底層仲做到飯焦嘅效果✨

•8 oz 45 Days Dry Aged Ribeye Steak (+$120)
嚟到依到一定要試佢哋嘅招牌熟成牛扒🥩
經過45日乾式熟成,肉質粉嫩同時肉味香濃!依到仲要以試下韓式食法,用紫蘇葉包住,再加啲韓式辣醬一齊食,又係另一種風味呢😙

<4th Course>
•Ice Cream
人蔘/韓國米酒雪糕,最愛都係米酒雪糕,幾香奶味同時帶陣陣米香🌾
2023-05-24 58 瀏覽
叫左個lunch set 烤韓式牛肉, 出黎係一堆肉碎 仲要係成個lunch set 最貴。。。另外 朋友叫咗人蔘雞湯,個湯碗上,正常要讓糯米飯,搵雲成碗雞湯 得兩粒飯千祈唔好再黎
千祈唔好再黎
2023-05-10 83 瀏覽
今晚老公帶我去食好嘢😆試咗中環雲咸街嘅一間高級韓式扒房平時食扒都係食西式多高級嘅牛扒配韓式的食法都係第一次餐廳門面低調而神秘 真係要花點眼力才發現到入到去又另一番景象,高級得來又帶點Modern全程有專人幫我哋燒烤燒得好好,又會等我哋差唔多食完一款再燒下一款,服務十分好👍🏻首先嚟杯Cocktail 🥃 Hulk $160 - Absinthe, Vanilla, Lime係屬於Signature cocktail 酒精濃度會高啲,味道唔錯🍸 Pineapple $140- Gin, Golden Pineapple, Honey呢杯係我嘅,我都係揀返杯酒精濃度低啲,容易入口,味道仲好好飲前菜:🥗 House Salad $100有沙律菜、青瓜、海澡,蔬菜新鮮爽口,配上酸酸地嘅汁,食完好開胃😋🐮 Beef Tartare $280即係生牛肉,廚師喺你面前刨芝士,同埋撈生雞蛋,味道好好,食到牛肉嘅甜味,而且份量都好多👍🏻主菜:到咗我最期待嘅主菜🐂 Premium Butcher’s Cut $580/pp侍應會幫你燒烤,而且仲燒得好好👍🏻包括:🐮USDA Prime 45 days Dry
今晚老公帶我去食好嘢😆

試咗中環雲咸街嘅一間高級韓式扒房
平時食扒都係食西式多
高級嘅牛扒配韓式的食法都係第一次

餐廳門面低調而神秘
真係要花點眼力才發現到
入到去又另一番景象,高級得來又帶點Modern

全程有專人幫我哋燒烤

首先嚟杯Cocktail

係屬於Signature cocktail
酒精濃度會高啲,味道唔錯

前菜:

🥗 House Salad $100

🐮 Beef Tartare $280

主菜:
到咗我最期待嘅主菜

侍應會幫你燒烤,而且仲燒得好好👍🏻

包括:
🐮USDA Prime 45 days Dry Aged Ribeye
🐮2 Chef Selected USDA Prime Cuts
🐮JJJ House Marinated Galbi
美國農業部認證嘅頂級熟成肉眼扒,餐廳有自家熟成櫃,經過45日,牛扒風味極全佳,每一啖都係享受。
廚師發板另外兩款,一款係Chuck Eye (Top grade),另一款係US Tenderloin 。
三款牛扒都好淋,好juicy同美味,尤其熟成牛扒真係好正!
最後一款係韓式牛肋骨,預先醃好咗,調味啱啱好,有另一番風味!

燒烤完畢後,跟住嚟個飯

🍛 Beef Rice $480
炒飯底再配上牛肉,乾蔥,乾蒜
侍應好細心,首先問我哋食唔食飯焦?
跟住就會喺你面前,將香蒜牛骨髓同飯撈勻,再冚埋個蓋焗多一陣就食得😋
有好多牛骨髓,成個飯都好香

甜品
非常特別,喺自家製嘅雪糕

🍨 Ginseng Ice cream 有人蔘味嘅雪糕,加上vanilla,甜得來帶點甘,但又出奇哋好食
🍨 Makgeolli Gelato 係一種韓國大米整嘅雪糕,特別得來又幾好味,又香又滑

每碟份量都幾大,吃完超滿足🥰
Beef  Tartare
Cocktail  -Hulk,  Pineapple
House  Salad
Premium  Butcher’s  Cut
Beef  Rice
Gingseng  ice cream,  Makgeolli  Gelato
慶祝紀念
生日
Beef  Tartare
Cocktail  -Hulk,  Pineapple
House  Salad
Premium  Butcher’s  Cut
Beef  Rice
  • JJJ  Premium  Butcher’s  Cuts
  • Beef Tartare
2023-05-10 718 瀏覽
香港中環韓式熟成扒房水泥牆嘅門面非常低調,店內燈光昏暗,帶有高級酒吧嘅感覺抽風系統做得非常好,完全沒有油煙味韓式前菜四款,最喜歡泡菜JJJ House Salad 🥗 新鮮沙律菜,非常開胃Beef Tartare用高質封門柳製成,現場即刨Parmesan Cheese再加埋白松露油和日本雞蛋黃拌勻,新鮮牛肉非常嫩滑,肉味濃,味道豐富韓式燒肉拼盤USDA Prime 45 Days Dry Aged Ribeye45日乾式熟成肉眼油脂分布平均,肉味係當中最濃厚把外層燒得焦香,將肉汁鎖住,外脆內嫩Korean Hanwoo 1++ Ribeye steak 係韓國最頂級既韓牛雖然油花相比下冇咁多,但係都好好味,入口軟嫩Japanese A4 Wagyu Striploin Steak 日本A4和牛口感豐富,肉質軟嫩,肥而不膩最後係JJJ House Marinated Galbi 用醬汁醃製既牛肋骨。醃得好入味,味道帶點甜,係最軟嫩既一款之後仲有一個牛肉炒飯配牛骨髓將牛骨髓、蒜片、蔥花和牛肉加入炒飯拌勻增添了油香,同時豐富嘅口感最後有韓式甜品Makgeolli Gelato ($80) &

香港中環韓式熟成扒房
水泥牆嘅門面非常低調,店內燈光昏暗,帶有高級酒吧嘅感覺
抽風系統做得非常好,完全沒有油煙味

韓式前菜四款,最喜歡泡菜
JJJ House Salad 🥗
新鮮沙律菜,非常開胃

Beef Tartare
用高質封門柳製成,現場即刨Parmesan Cheese

韓式燒肉拼盤
45日乾式熟成肉眼
油脂分布平均,肉味係當中最濃厚
把外層燒得焦香,將肉汁鎖住,外脆內嫩

雖然油花相比下冇咁多,但係都好好味,入口軟嫩

口感豐富,肉質軟嫩,肥而不膩

醃得好入味,味道帶點甜,係最軟嫩既一款

之後仲有一個牛肉炒飯配牛骨髓
將牛骨髓、蒜片、蔥花和牛肉加入炒飯拌勻
增添了油香,同時豐富嘅口感

最後有韓式甜品
Makgeolli Gelato ($80) & Ginseng Ice Cream ($80)
好特別嘅味道,韓式米酒口味,帶有酒既清香;另一款人蔘味好突出
  • Beef Tartare
  • Beef Rice
  • JJJ Premium Butcher’s Cuts
  • Ginseng Ice Cream
最近中環新開左間型格韓式扒房,呢間應該係我暫時食過最高質嘅韓式燒肉,比較隱世,係中央廣場督督嘅位置,而個門面都好低調,只係寫住3個J🤣-🥗JJJ House Salad $100食肉之前嗌個沙律開開胃先,好清新,最重要係有陣勁香嘅韓國麻油味🥗-🐮Beef Tartare $280店員即席加入parmesan cheese同白松露,再倒入生蛋撈勻,牛肉特別滑,而且松露味好香好香!-JJJ Premium Butcher‘s Cut $580/位店員拎一大盤擺放住一磚磚肉嘅木盤,勁厚勁大塊🤤·封門柳,油脂唔係好多但出奇地超嫩!👉🏻牛頸脊肉味好濃郁相對比較有咬口👉🏻USDA Prime 45天熟成牛,熟成的牛肉味好濃,中間亦保留肉汁。👉🏻牛肋肉,以秘制醬汁去醃製,味道甜甜地,勁juicy勁好味🤤-Beef Rice $480呢個唔該大家一定要嗌!飯上面有好多嫩滑牛肉,飯粒飽滿有咬口,醬汁香甜,散發住韓式麻油香味,之後店員再將大大個牛骨髓刮落去個飯度撈埋,超級邪惡😈但真係好好味,食到停唔到😂-Ginseng Ice Cream $80人蔘味嘅雪糕真係第一次食,入口人蔘味好香濃,食到後面會有香濃
🥗JJJ House Salad $100
🐮Beef Tartare $280
牛肉特別滑,而且松露味好香好香!
店員拎一大盤擺放住一磚磚肉嘅木盤,勁厚勁大塊🤤
·封門柳,油脂唔係好多但出奇地超嫩!
👉🏻牛頸脊肉味好濃郁相對比較有咬口
Beef Rice $480
Ginseng Ice Cream $80
人蔘味嘅雪糕真係第一次食,入口人蔘味好香濃,食到後面會有香濃奶味。
最近在中環中央廣場開了一家主打高級韓式燒肉bar,高級的韓式燒肉不論環境或菜品亦非常講究,真心高質ෆ餐單由Before Grill吃到After Grill,儀式感滿滿˃᷄˶˶̫˶˂᷅-ෆBefore GrillJJJ House Salad $100先來點沙律打開味蕾,好香的韓國麻油氣味,最特別的是加入了脆脆的蓮藕片。-Beef Tartare $280店員即席加入parmesan cheese,再倒入生蛋拌勻,哇,牛肉好滑,松露味好香與芝士碎好夾!-ෆAt GrillJJJ Premium Butcher‘s Cut $580/位店員端來一盤擺放著一磚磚肉木盤,包括有:·封門柳,油脂不多但肉質超嫩!·牛頸脊·USDA Prime 45天熟成牛,熟成的牛肉味好濃,中間亦保留肉汁。·牛肋肉,以秘制醬汁及蜜糖調味,味道甜甜的,口感帶點韌勁。-ෆAfter GrillBeef Rice $480這個真的必叫好嗎,應該是我吃過最美味的牛飯,飯粒飽滿香糯,粒粒都沾有醬汁甜甜的,店員再把大大個牛骨髓刮出來,拌進飯中,極邪惡但美味爆燈。-Makgeolli Gelato $80酒味的意式雪糕還是第一次吃
ෆBefore Grill
JJJ House Salad $100
Beef Tartare $280
ෆAt Grill
店員端來一盤擺放著一磚磚肉木盤,包括有:
·封門柳,油脂不多但肉質超嫩!
·牛頸脊
·牛肋肉,以秘制醬汁及蜜糖調味,味道甜甜的,口感帶點韌勁。
ෆAfter Grill
Beef Rice $480
店員再把大大個牛骨髓刮出來,
拌進飯中,極邪惡但美味爆燈。
Makgeolli Gelato $80
酒味的意式雪糕還是第一次吃,入口甜甜酒味由淡至濃,之後有股奶香味,好讚!
中環雲咸街最近開咗間新派韓式扒房,灰色水泥外牆嘅門面,一唔小心就好容易錯過。打開神秘嘅大門,燈光昏暗,充滿格調!當日試手左4道菜嘅brunch set,另外加配左free flow package,係近期食過高質嘅一間餐廳!4-course brunch set ($580/pax) JJJ House Salad以沙律開一開胃,有新鮮沙律菜、炸蓮藕片、青瓜、海藻等,清新爽脆,夠曬輕盈。Quesadilla 以香脆餅皮包裹住豐富嘅熟成牛肉同芝士餡料,牛味相當濃郁,芝士更有拉絲效果,邪惡萬分,搭配甜甜地嘅秘製醬汁,令味道進一步昇華。Tteokbokki Bolognese炒年糕煮法相當特別,醬料並非韓式辣醬,而係用左番茄肉醬,口感煙韌彈牙,頗新穎嘅一道西韓fusion菜式。Seafood Pancake (+$50)小編一向唔係特別好海鮮煎餅,因為市面大部份都係以麵粉為主,但呢到食到嘅可以用驚為天人黎形容!餅皮煎到好香脆,海鮮比例仲多過塊餅,每啖都食到新鮮八爪魚同海蝦,極力推介!8 oz 45 Days Dry Aged Ribeye Steak(+$120)牛扒表面煎至香脆可口,比一般

JJJ House Salad

Quesadilla

Tteokbokki Bolognese

Seafood Pancake (+$50)

牛扒表面煎至香脆可口,比一般牛扒更軟嫩,牛味更濃郁,亦能鎖住肉汁,沾上喜馬拉雅鹽作簡單調味已經相當美味。更可以紫蘇葉配搭大蒜及大醬食用,係另一番風味。

Spicy Stirfried Octopus (+$80)
八爪魚相當煙靭,新鮮有咬口,以韓式辣醬再加入洋蔥、香菇等配料炒香,非常惹味~ 男朋友表示好滿意,小編略嫌調味重咗少少。

Ice Cream
有人蔘同米酒兩款口味。小編比較鍾意後者,甜甜地,亦有陣陣酒香。前者亦唔會有太大苦澀味,奶味慢慢會滲出黎,都幾特別!

Free Flow Package (+$400)
飲酒之人一定要加配無限暢飲套餐,任飲紅白酒、香檳、燒酒、啤酒等。小編極力推介大家試吓餐廳自家調製嘅燒酒,每款口味都好特別,小編私心推介桂花味,當中加入本地蜜糖,以蜜糖襯托淡淡嘅桂花香。人蔘味亦值得一試,另有菊花、梨、蝶豆花等。
2023-05-07 44 瀏覽
-Beef Tartare 生牛肉他他🥩生牛肉搭配白松露芝士,再加上蛋黃,攪拌後口感非常鮮嫰順口😚白松露香味四溢,加埋芝士同蛋黃令整個口感好豐富,一定要試😋😋😋-JJJ House Salad 酸酸甜甜幾開胃,沙律菜又新鮮🤩-At Grill - JJJ Premium Butcher's Cuts有4款特選牛肉,職員有細心一邊介紹之餘仲幫我地燒肉,服務超好👍🏻當中4款牛肉,有一款係熟成牛,食落味道最濃郁,而且仲充滿肉汁💦其餘2款望落油花分怖平均,味道都唔錯,我個人比較好中意熟成牛❤️而最後一款係自家醃製牛肋骨,醃製醬汁超好味🤤微甜之中帶點果香,入口同樣軟稔,食落甜甜地好有韓式風味🥰-Beef Rice 超吸睛🤩一整條牛骨髓倒入預先炒好既牛肉炒飯,入面仲有白松露油、蒜片同牛肉等,非常豐富🥰食落充滿油香,飯底仲有飯焦TIM,好惹味🤤-Ginseng Ice Cream 人蔘味雪糕🍦人蔘味好重,味道幾特別,仲有粒粒人蔘好有咬口,可以解解油膩😚-Makgeolli Gelato 米酒雪糕🍦好清甜,唔太重酒味,清清地感覺好舒服🥰

-Beef Tartare 生牛肉他他🥩

-JJJ House Salad
酸酸甜甜幾開胃,沙律菜又新鮮🤩

-Beef Rice

-Ginseng Ice Cream 人蔘味雪糕🍦

-Makgeolli Gelato 米酒雪糕🍦
好清甜,唔太重酒味,清清地感覺好舒服🥰
2023-02-10
2023-05-06 48 瀏覽
諗咗好耐用邊間餐廳去寫我第100篇食評,最後都係揀咗呢間😋JJJ位於中環老蘭上面, 主要係韓式燒烤, 設計走型格路線, 門面簡約,好容易走漏眼今日就試咗佢哋嘅推介- JJJ Premium Butcher’s Cuts入面主要有四款牛,包括45日熟成美國ribeye, sirloin, tenderloin, 同佢哋嘅house marinated galbi, total大約每人有250grams全程有專人幫你調味同燒烤,完全唔使勞煩自己, 只需要選擇生熟程度即可比較深刻嘅係tenderloin同galbi; tenderloin 真係比較嫩口, 而galbi就調味得剛剛好, 燒到大半熟, 好似食緊叉燒咁配菜方面有洋蔥同蘑菇, 洋蔥煮得比較生, 個人不太喜歡, 蘑菇味道則比較鮮味至於$580一位是否值得就見仁見智, 始終有專人幫你燒,而且位於中環地區; 不過如果份量可以多啲就更加值得
諗咗好耐用邊間餐廳去寫我第100篇食評,最後都係揀咗呢間😋
JJJ  Premium  Butcher’s  Cuts
JJJ  Premium  Butcher’s  Cuts
2023-05-05 36 瀏覽
終於試一試這間位於中環的新型格燒肉店看到乾熟成牛肉櫃放著大大份熟成牛肉已很興奮~個人覺得牛肉質素很可以但店員燒肉的技巧尚有進步空間有些燒得偏乾了些,可惜了這麼好的牛肉不過有些則是完美的medium-rare用泡菜夾著吃,確有一番風味又美味~特別喜歡用上封門柳的牛肉他他落滿大量即場刨的巴馬臣芝士加入白松露油和日本雞蛋黃再拌勻入口味道很豐富,肉味濃郁,不錯不錯值得一提的是雞尾酒味道好好!顏色又美會喝酒的記得點一杯試試看~
終於試一試這間位於中環的新型格燒肉店
看到乾熟成牛肉櫃放著大大份熟成牛肉已很興奮~

個人覺得牛肉質素很可以
但店員燒肉的技巧尚有進步空間
有些燒得偏乾了些,可惜了這麼好的牛肉
不過有些則是完美的medium-rare
用泡菜夾著吃,確有一番風味又美味~

特別喜歡用上封門柳的牛肉他他
落滿大量即場刨的巴馬臣芝士
加入白松露油和日本雞蛋黃再拌勻
入口味道很豐富,肉味濃郁,不錯不錯

值得一提的是
雞尾酒味道好好!顏色又美
會喝酒的記得點一杯試試看~
2023-05-05 44 瀏覽
呢間餐廳外面睇落好低調,睇餐廳至知係食韓燒,晚餐餐牌分為Before Grill ,At Grill ,After Grill同Dessert ,主要都係圍繞住牛肉JJJ House Salad薄脆蓮藕片配沙律好有特色,醬汁清新開胃Beef Tartare一開枱見到一大塊巴馬臣芝士🧀️就知一定好正!生牛肉用過白松露油調配,服務員即場刨芝士碎同加日本雞蛋撈勻分配,所以入口非常幼滑,芝士同牛肉嘅味道配搭得好好,好鮮!Premium Butcher's Cuts主菜係USDA Prime 45 Days Dry Aged Ribeye、2 Chel Selected USDA Prime Cuts同JJJ House Marinated Galbi 呢四款牛肉 服務員會即場用鹽調味,然後用牛油開鑊燒肉,首先食45 Days Dry Aged Ribeye,肉質係自家風乾櫃放置45日,令肉味更濃,肉質更幼嫩,唔係一般餐廳食到😮牛肉經風乾櫃處理後再以快火燒烤,口感外酥裡嫩,肉汁鮮甜而濃,真係超正!鍾意食濃味嘅可以點埋秘製醬汁,我就覺得鹽燒已經好出色👍🏻Beef Rice韓國菜唔少得米飯,呢個牛骨

JJJ House Salad
薄脆蓮藕片配沙律好有特色,醬汁清新開胃

Beef Tartare

Premium Butcher's Cuts

Beef Rice
韓國菜唔少得米飯,呢個牛骨髓炒飯本身有牛肉、乾蔥、乾蒜同炸蘿蔔絲,後以韓式鐵窩加工煮出飯焦,已經好有心思,估唔到上枱連埋即燒香蒜牛骨髓,即場將牛骨髓趁熱伴入炒飯撈勻!令粒粒飯都吸滿牛骨髓,啖啖都食到甘香油脂,真係好邪惡啊!

最後甜品以Ginseng Ice Cream同Makgeolli Gelato作句號,前者加入人蔘,同雲呢拿味道出奇夾,甜中帶甘;後者有米酒香,絕對係成人級嘅甜品,好啱男士食❤️
  • Beef Rice
  • JJJ House Salad
  • Ginseng Ice Cream
2023-05-05 41 瀏覽
♡ 𝐁𝐫𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐒𝐞𝐭 $𝟓𝟎𝟎/𝐩𝐚𝐱 + 𝟐 𝐇𝐨𝐮𝐫𝐬 𝐅𝐫𝐞𝐞-𝐅𝐥𝐨𝐰 𝐏𝐚𝐜𝐤𝐚𝐠𝐞𝐬 $𝟑𝟎𝟎/𝐩𝐚𝐱Finally paid a visit to this new hidden Korean Steakhouse in Central💫 Thanks for my sis for bringing me here🙈 Such a lovely surprise for the pre-birthday celebration with my favourite steak🤤๑ 𝐉𝐉𝐉 𝐇𝐨𝐮𝐬𝐞 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝To start with something healthy, JJJ House Salad would be the best choice✨ lettuce mixed up seaweed, cucumber, and topped with crispy lotus root was nice👍🏻 ๑ 𝐐𝐮𝐞𝐬𝐚𝐝𝐢𝐥𝐥𝐚It’s my very first time to try Quesadilla!!😆 Thin and sweet tortil

๑ 𝐉𝐉𝐉 𝐇𝐨𝐮𝐬𝐞 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝

๑ 𝐐𝐮𝐞𝐬𝐚𝐝𝐢𝐥𝐥𝐚
It’s my very first time to try Quesadilla!!😆 Thin and sweet tortilla filled with spices and meaty dry aged beef😋 At last sprinkled the grated cheese on top, nomzzz🧀

๑ 𝐊𝐨𝐫𝐞𝐚𝐧 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 (𝟑 𝐩𝐜𝐬)
Korean Fried Chicken Thigh marinated with Gangjang was crispy, juicy and tender🍗 There’s a hint of spicyiness from the soy sauce🌶️

๑ 𝐓𝐭𝐞𝐨𝐤𝐛𝐨𝐤𝐤𝐢 𝐁𝐨𝐥𝐨𝐠𝐧𝐞𝐬𝐞
Chewy rice cake cooked with dry aged beef and tomato sauce gave a sour and sweet taste, quite good🍅

๑ 𝐂𝐨𝐥𝐝 𝐖𝐡𝐞𝐚𝐭 𝐍𝐨𝐨𝐝𝐥𝐞
One of my favourite Korean Food is cold wheat noddles😍 Made with buckwheat and served with cucumber and beef shank😚 Though it had a rubbery texture that was not present, it’s still a refreshing food🧊

๑ 𝟖𝐨𝐳 𝟒𝟓 𝐃𝐚𝐲𝐬 𝐃𝐫𝐲 𝐀𝐠𝐞𝐝 𝐑𝐢𝐛𝐞𝐲𝐞 𝐒𝐭𝐞𝐚𝐤 +$𝟏𝟐𝟎
The highlight of the meal was 45 Days Dry Aged Ribeye🥩 The crust on top was crunchy and the meat inside was rich, soft and succulent🥰 Himalayan salt just enriched the flavour🤩

๑ 𝐈𝐜𝐞 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦
The ice cream here was super duper unique, could you imagine how do the Ginseng and Rice Wine ice cream taste🫣? Loved the fresh and mellow rice wine flavour🍶 while the ginseng paired with caramel crisp was not bad too🤍
評分: 8.5/10🌟
————————————————————————————
JJJ Korean Steakhouse & Bar (中環)
中環雲咸街60號中央廣場地下3號舖

𓍼 #foodietiffhk
𓍼 #foodietiff推介
𓍼 #foodietiff中環
𓍼 #foodietiff生日飯✨

#central #hongkong #JJJKoreanSteakhouse #hongkongcafe #cafehopping #hkfood #hongkongfood #foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #hongkongfoodblogger #中環 #韓式燒肉 #熟成牛肉 #中環美食 #香港美食 #美食推介 #美食攝影 #香港好去處 #中環好去處 #다방 #홍콩 #홍콩맛집 #홍콩일상생활베지
𝐉𝐉𝐉 𝐇𝐨𝐮𝐬𝐞 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝
𝐐𝐮𝐞𝐬𝐚𝐝𝐢𝐥𝐥𝐚
𝐊𝐨𝐫𝐞𝐚𝐧 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 (𝟑 𝐩𝐜𝐬)
𝐓𝐭𝐞𝐨𝐤𝐛𝐨𝐤𝐤𝐢 𝐁𝐨𝐥𝐨𝐠𝐧𝐞𝐬𝐞
𝐂𝐨𝐥𝐝 𝐖𝐡𝐞𝐚𝐭 𝐍𝐨𝐨𝐝𝐥𝐞
𝐑𝐢𝐜𝐞 𝐖𝐢𝐧𝐞 𝐈𝐜𝐞 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦
𝐆𝐢𝐧𝐬𝐞𝐧𝐠 𝐈𝐜𝐞 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦
𝐁𝐫𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐒𝐞𝐭 + 𝟐 𝐇𝐨𝐮𝐫𝐬 𝐅𝐫𝐞𝐞-𝐅𝐥𝐨𝐰 𝐏𝐚𝐜𝐤𝐚𝐠𝐞𝐬
2023-04-23
𝐉𝐉𝐉 𝐇𝐨𝐮𝐬𝐞 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝
𝐐𝐮𝐞𝐬𝐚𝐝𝐢𝐥𝐥𝐚
𝐊𝐨𝐫𝐞𝐚𝐧 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 (𝟑 𝐩𝐜𝐬)
𝐓𝐭𝐞𝐨𝐤𝐛𝐨𝐤𝐤𝐢 𝐁𝐨𝐥𝐨𝐠𝐧𝐞𝐬𝐞
𝐂𝐨𝐥𝐝 𝐖𝐡𝐞𝐚𝐭 𝐍𝐨𝐨𝐝𝐥𝐞
𝐑𝐢𝐜𝐞 𝐖𝐢𝐧𝐞 𝐈𝐜𝐞 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦
𝐆𝐢𝐧𝐬𝐞𝐧𝐠 𝐈𝐜𝐞 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦
經朋友介紹 特登過來吃牛肉見到這間餐廳的第一眼係覺得好特別如果不仔細睇 真係好難發現個大門😂隱蔽性好高入門先見到吧檯我吃的係午餐 中午唔開放(後尾先發現人地原來主打晚市燒肉飲酒)午市套餐都好抵食小菜係入座就有送泡菜同蘿蔔好好吃蘿蔔好爽脆我地兩個人叫左兩個餐🥗野菜沙律睇得出好用心 薄薄的炸蓮藕 又脆又香🍜45日乾然牛肉湯麵 $200(服務員話 牛肉真係醃製45日先攞出來煮)薄薄一片 入口好香滑湯底亦都好濃郁 會想飲多兩啖湯嗰種紅极醬炒湾洲豬肉配白飯 $160佢的牛肉真係冇得輸 肉質柔軟 加上酸酸甜甜的醬汁 真係絕配甜品是人參雪糕上年係少少人嵾碎同脆脆入口有陣淡淡的嵾味 唔係好濃平時唔吃人餐的人都可以接受香港首間獲得Angus Beef 認證的餐廳鍾意吃牛的人真係要過來試一試
經朋友介紹 特登過來吃牛肉
見到這間餐廳的第一眼係覺得好特別
如果不仔細睇 真係好難發現個大門😂
隱蔽性好高
入門先見到吧檯
我吃的係午餐 中午唔開放
(後尾先發現人地原來主打晚市燒肉飲酒)

午市套餐都好抵食
小菜係入座就有送泡菜同蘿蔔好好吃
蘿蔔好爽脆
我地兩個人叫左兩個餐
🥗野菜沙律
睇得出好用心 薄薄的炸蓮藕 又脆又香
🍜45日乾然牛肉湯麵 $200
服務員話 牛肉真係醃製45日先攞出來煮)
薄薄一片 入口好香滑

入口有陣淡淡的嵾味 唔係好濃
平時唔吃人餐的人都可以接受
香港首間獲得Angus Beef 認證的餐廳
鍾意吃牛的人真係要過來試一試

😍今次去咗中環一間韓式Fusion扒房食brunch 佢哋主打自家熟成牛排 同埋各種fusion料理餐廳門口相當低調 好有神秘嘅感覺入到去發現原來都幾大間 座位坐得比較舒適間隔上私隱度唔錯 店員非常熱情介紹食物最後揀咗4 course brunch set 加free flow酒精飲品套餐-一坐低店員會俾四款自家製醃菜 全部都係任加有醃泡菜、青瓜、蘿蔔同雞髀菇 味道偏酸幾開胃飲品兩小時free flow包括香檳、紅白酒、House soju、啤酒同埋汽水個人推介佢哋自家製嘅蝶豆花檸檬燒酒同埋啤梨燒酒賣相吸睛之餘味道甜甜地容易入口😋-頭盤揀左House salad 同Quesadilla 沙律入面嘅沙律菜同炸蓮藕片 配搭唔錯幾新鮮Quesadilla用上自家製熟成牛肉+芝士整嘅墨西哥餡餅餅皮香脆 芝士拉絲配合牛肉餡不得了 推介-第二道菜揀左Korean fried chicken & Kimchi Stew韓式炸雞外脆內軟 咬落去仲好多肉汁💦泡菜湯味道濃郁 但味道啱啱好唔會偏酸或者偏甜湯入邊有滿滿嘅泡菜、洋蔥、豬肉同豆腐 好足料-第三道菜揀咗8 oz 45 days dry aged r
😍
今次去咗中環一間韓式Fusion扒房食brunch
佢哋主打自家熟成牛排 同埋各種fusion料理
餐廳門口相當低調 好有神秘嘅感覺
入到去發現原來都幾大間 座位坐得比較舒適
間隔上私隱度唔錯 店員非常熱情介紹食物
一坐低店員會俾四款自家製醃菜 全部都係任加
有醃泡菜、青瓜、蘿蔔同雞髀菇 味道偏酸幾開胃
個人推介佢哋自家製嘅蝶豆花檸檬燒酒同埋啤梨燒酒
用上自家製熟成牛肉+芝士整嘅墨西哥餡餅
餅皮香脆 芝士拉絲配合牛肉餡不得了 推介
韓式炸雞外脆內軟 咬落去仲好多肉汁💦
泡菜湯味道濃郁 但味道啱啱好唔會偏酸或者偏甜
湯入邊有滿滿嘅泡菜、洋蔥、豬肉同豆腐 好足料
第三道菜揀咗8 oz 45 days dry aged ribeye steak & Kimchi fried rice
招牌45日熟成牛扒煎到大約五成熟 非常粉嫩誘人
肉質柔軟 牛肉味濃郁 仲可以搭配紫蘇葉、大蒜一齊食
泡菜炒飯 入邊有生蛋黃、泡菜、芝士、紫菜、豬肉
賣相比想像中更靚份量更多 熱辣辣嘅炒飯配酒飲實在太正🤤
最後甜品係人蔘味雪糕 第一次試 味道幾得意