LTD EDN喺飲食界一個新嘅initiative  全寫Limited Edition期間限定嘅意思😁 會同唔同嘅廚師 餐廳 供應商合作搞project 推薦得閒去佢哋IG睇吓有咩期間限定嘅合作項目 早幾日去咗食佢哋同近排好火熱嘅韓燒店🔥 JJJ Korean Steakhouse & Bar搞嘅一日限定聯乘menu special collab仲跟埋wine pairing🍷  喺雲咸街嘅JJJ主打高級韓式燒肉同高質牛肉 今次menu有平時食韓國嘢唔少得嘅海鮮煎餅同牛肉他他  燒肉有成四款可以試 👉🏼Jeju Pork Collar 👉🏼45 Days Dry Aged Ribeye 👉🏼USDA Hanger Steak 👉🏼JJJ House Marinated Galbi 其中最喜歡韓式醬醃牛肋骨🐄 醃得入味肉質軟腍惹味😋  招牌JJJ Beef Rice有焦香嘅牛肉粒同香口嘅炸蒜片 加入埋甘香嘅牛骨髓伴飯 入口充滿著濃濃的牛脂香😚

喺雲咸街嘅JJJ主打高級韓式燒肉同高質牛肉
今次menu有平時食韓國嘢唔少得嘅海鮮煎餅同牛肉他他

燒肉有成四款可以試
👉🏼Jeju Pork Collar
👉🏼45 Days Dry Aged Ribeye
👉🏼USDA Hanger Steak
👉🏼JJJ House Marinated Galbi

其中最喜歡韓式醬醃牛肋骨🐄 醃得入味肉質軟腍惹味😋
中環酒吧林立,餐廳除了是酒吧外,同時是韓式扒房! -灰白色的水泥外牆在一眾酒吧旁顯得低調,什至有點難找到它的位置呢~ 入內燈光偏昏暗,摩登時尚的暗黑色設計,氣氛很好!-別以為只是一般的簡單燒肉,餐牌提供燒肉界的廚師發辦,由廚師揀選是日精選的牛肉,當中包括45日乾式熟成牛肉,以及美國頂級牛肉,同場亦有豬肉選項,前菜、主食、甜品都不容錯過▫️▫️▫️▫️▫️▫️ Beef Tartare ($280)前菜先來一客生牛肉他他,牛肉選用封門柳,質感軟嫩肉味濃郁!店員更會現場刨巴馬臣芝士,好有氣派!最後會在表面加添蛋黃,再混合白松露油,層次好多元化!-▫️ JJJ Premium Butcher’s Cuts ($580/person)燒肉部分有4款廚師親自挑選的牛肉部位,包括45日乾式熟成牛肉、2款頂級Prime美國牛頸脊及店內自家調配的李氏醬汁醃製的牛肋骨~ -店員跟據順序親自幫手燒肉,個人推薦生熟度保持約3成剛剛好,令牛肉保持最佳的口感🥹 熟成牛肉肉汁好豐富,而且店內更設有乾式熟成櫃存放牛肉,實在大開眼界~ 另外牛肋骨醬汁帶有鹹甜味,非常入味之餘又不會韌,入口鬆化~-▫️ Korean Jeji Pork
中環酒吧林立,餐廳除了是酒吧外,同時是韓式扒房!

▫️▫️▫️▫️▫️
▫️ Beef Tartare ($280)

▫️ Korean Jeji Pork Belly 200g ($280)
Ssam Wrap ($60)
韓式燒肉怎可以缺少另一位主角,挑選了濟洲豬腩肉!先將腩肉兩邊燒至金黃色,再將它剪成一小塊,外層脆卜卜,再蘸上預熱好的傳統濟洲Meljeot醬汁,辣度偏強!亦可配搭生菜包裹著腩肉,去除膩感~

▫️ JJJ Beef Rice ($480)
招牌牛肉鍋飯,可以預先向店員講述要飯焦與否~ 先將牛骨髓的精華放到牛肉飯中,再將油脂與飯粒拌勻~ 飯粒夾雜著飯焦粒,黏口卻很有飯焦香!牛肉粒呈粉嫩顏色,軟腍易咬

▫️ Makgeolli Gelato ($80) & Egg Bread ($80)
[推介🌟] 甜品加入了韓式元素🇰🇷 竟然有米酒Makgelli Gelato雪糕,第一口會有淡淡的酒味,之後每口感覺到米香🍚 而Egg Bread表頭有鵪鶉蛋和煙肉,蛋糕質感有點像葡撻,創新又特別!

▫️ Rose ($98) & Panoma ($98)
玫瑰、椰子和青檸調製的Rose mocktail,味道很清新,朋友和我都一致認為好像爽身粉的味道😂 而Panoma主要是柚子和柑橘的味道,非常夏日,消暑又解膩~

▫️▫️▫️▫️▫️
📍JJJ Korean Steakhouse & Bar
🗺️ 中環雲咸街60號中央廣場地下3號舖
2023-07-04 79 瀏覽
#中環美食極度隱蔽 #韓國餐廳 🫣因為佢冇一個大大嘅招牌顯示個名 同朋友兜上兜落搵咗好耐先終於搵到佢 所幸味道超有水準🤩入到去好似 #西餐廳 但其實係食 #韓國菜我哋三個人嗌咗一個Set Menu A 外加個Beef TartareSeafood Pancake🦞 🥞 :真心係我食過最好食最足料🌟🌟🌟🌟啲魷魚好有嚼勁 塊餅又煎得好香口Premium Butcher’s Cuts 🥩:有4款唔同嘅牛肉 有專人幫手燒 保障咗個質素🤭最開心係Beef Rice 🥩 🍚:佢好似煲仔飯噉 每粒飯粒都索咗牛嘅香味 重有飯焦🤩🤩🤩🤩Beef Tartare 🥩:芝味濃 我個人幾鐘意 但可能有少少掩蓋咗牛味🤏甜品必試Makgeolli Gelato🍧 :😍😍😍😍好好味 係我平時唔好酒嘅人都覺得好好食!嗰晚埋單人均$800左右 但佢值得嫁!如果有錢都想再encore😙📍JJJ Korean Steakhouse & Bar 中環雲咸街60號中央廣場地下3號舖#中環 #中環美食推介 #hkig #hkfoodie #hkfood #eat #food #韓國美食 #中環食極唔肥 #燒肉 #牛 #chill
#中環美食
極度隱蔽 #韓國餐廳 🫣

入到去好似 #西餐廳 但其實係食 #韓國菜

📍JJJ Korean Steakhouse & Bar
中環雲咸街60號中央廣場地下3號舖

#中環 #中環美食推介 #hkig #hkfoodie #hkfood #eat #food #韓國美食 #中環食極唔肥 #燒肉 #牛 #chill #海鮮 #韓式 #韓式料理 #beef #beeftartare
2023-06-27 77 瀏覽
朋友生日專登揀左間食高級既韓牛扒房同佢慶祝位於中環嘅JJJ Korean Steakhouse & Bar 餐廳門面很有神秘感,裡面裝修好有格調Seafood pancake ($250)海鮮煎餅外層煎到金黃香脆裡面超多海鮮魷魚蝦,但唔會一夾就散外層酥脆裡面綿密,加埋海鮮口感好出色嘅海鮮煎餅JJJ Deluxe Butcher's Cuts($980)4 Deluxe Chef's cuts Including:2 Chef Selected Steak USDA Prime 45 Days Dry Aged RibeyeJJJ House Marinated Galbi牛肉拼盤擺盤好有霸氣可以選擇成數,選了最吸引嘅5成粉嫩店員會先處理自家熟成45日嘅肉眼牛肉熟成後,肉眼肉香會更濃口感更柔軟Chef Selected Steak 兩款分別係Denver Steak 同 USDA Prime Top RibeyeDenver steak肉味完全唔輸熟成牛扒,豐富嘅肉汁,口感有彈性Top Ribeye 口感更為軟腍,油分不高,但口感軟腍·JJJ House Marinated Galbi店
朋友生日
專登揀左間食高級既韓牛扒房同佢慶祝
餐廳門面很有神秘感,裡面裝修好有格調

Seafood pancake ($250)
海鮮煎餅外層煎到金黃香脆
裡面超多海鮮魷魚蝦,但唔會一夾就散
外層酥脆裡面綿密,加埋海鮮口感
好出色嘅海鮮煎餅

2 Chef Selected Steak
牛肉拼盤擺盤好有霸氣
可以選擇成數,選了最吸引嘅5成粉嫩
店員會先處理自家熟成45日嘅肉眼
牛肉熟成後,肉眼肉香會更濃口感更柔軟

Chef Selected Steak

Top Ribeye 口感更為軟腍,油分不高,但口感軟腍
JJJ House Marinated Galbi
店家醃製嘅烤牛排,炙燒後更顯香濃,配搭生菜食肉剛好平衡醬香味道

Korean Jeju Pork Belly ($280)
超邪惡嘅燒五花腩,層次分明
燒到金黃嘅豬肉,一咬落去油香即時爆發
配埋廚師特調嘅辣汁,香辣惹味

Ssam Wrap ($60)
用來配搭肉類,超建議加入蒜頭食用
令肉香更有層次
JJJ Beef Rice ($480)
店員會即場加入牛骨髓,
令原本用牛肉湯烹調既米飯,每粒都充斥住油香
加埋蒜片同牛肉,難怪係店家嘅人氣之作

Makgeolli Gelato ($80)
米酒味嘅Gelato,奶香味好濃烈

Panoma ($98)
西柚味超濃,好refreshing

Earl Gray ($180)
好小清新嘅cocktail
酒味唔會太搶戲,反而好緩和舒服
@jjjwyndham finest korean barbeque steakhouse located at lan kwai fong 🥂combining western steakhouse with traditional korean cuisine ✨ concrete facade exterior, red bar and dry age fridge with dim lighting interior ♥️ elegant yet stylish 🖤 specializing high-quality beef including USDA 45 days dry-aged ribeye and sirloin, korean 1+++ hanwoo, japanese A4 wagyu, and many more 🐄 and serves other options including korean jeju pork 🐖 japanese niigata chicken 🐓 fresh seafood and more 💫 impeccable service with staff grilling on behalf according to preference 🔥

@jjjwyndham 高質韓式燒烤扒房 位於雲咸街蘭桂坊 🥂 糅合西式處理方式 同時保留傳統韓國菜精髓 ✨ 水泥牆低調門面 入門口暗紅酒吧 ♥️ 餐廳裏面昏暗燈光 自設風乾櫃 高雅型格有格調 🖤 主打優質牛肉包括 USDA prime grade 45日熟成肉眼同西冷 最頂級 1++ 韓牛 日本A4和牛 等 🐄 仲有 韓國濟州豬肉 🐖 日本新潟雞 🐓 新鮮海鮮 等 💫 店員細心服務 殷勤有禮 據喜客人喜好代為燒烤 🔥

🐙 seafood pancake HKD$280
prawn, octopus, scallions
大蝦爽脆 🦐 八爪魚鮮嫩彈牙 🐙 陣陣蔥香 🌱
外酥內軟 微微煙韌 層次豐富

seafood pancake

🥩JJJ premium butcher’s cuts HKD$580 per person x 2
拼盤包括四款精選優質牛肉 洋蔥同蘑菇
🐄 USDA prime 45 days dry-aged ribeye
經過45日熟成過程 肉質柔嫩細膩
牛味濃郁 油脂分布平均 鎖緊肉汁
🐄 2 chef selected USDA prime cuts
· USDA prime denver steak 大理石花紋雪花 軟嫩有彈性
· USDA prime hanger steak 肉味香濃 柔嫩鬆軟
🐄 JJJ house marinated galbi
自家醬汁醃製牛肋骨 軟腍細膩 帶生果甜味

JJJ premium butcher’s cuts

🐖 korean jeju pork belly HKD$280
厚切濟州五花肉 油香豐富 軟嫩多汁
店員燒完會細心切成一條條
加meljeot醬汁 蒜香同辣椒 🧄 酸辣惹味 🌶️ 肥而不膩

🥬 ssam wrap HKD$60
perilla leaf, ssamjang, raw garlic
牛肉同五花肉 配翠綠爽脆生菜同清新紫蘇葉 🍃
加蒜片同辣醬 🌶 別具韓式風味

korean jeju pork belly

korean jeju pork belly

🍚 beef rice HKD$480
fried rice, bone marrow, japanese fried garlic
JJJ 招牌 🌟 牛骨髓牛肉石頭鍋炒飯 🥘
用牛肉湯炒飯 一打開窩蓋就聞到濃烈牛肉香味
蒜片 蔥花 和 牛肉粒 🥩 飯焦香脆 豐富惹味
牛骨髓軟嫩 店員加入炒飯中攪拌 🍖 充滿牛脂油香

🍶makgeolli gelato HKD$80
makgeolli, milk, lemon
韓式米酒口味 米酒味清香 🍚
奶味輕柔 ☁️ 微微檸檬酸 🍋 順滑綿密

🫚 ginseng ice cream HKD$80
ginseng, vanilla, orange tea
人蔘味甘香濃厚 仲有人蔘肉同焦糖果仁脆脆 🌰
雲呢拿香味 橙味點綴 🍊甘甜柔軟 口感豐富

makgeolli gelato + ginseng ice cream

🍋 lemon HKD$160
mild: gin, lemon, egg white
檸檬清新 蛋白泡沫 綿密細緻 ☁️ 清新芳香 回甘柔順

🍍 pineapple HKD$140
medium: gin, golden pineapple, honey
淡淡酸甜菠蘿 帶蜜糖香甜 🍯 酒味清醇 甘甜醇厚

• Lemon
  • Pineapple
  • Makgeolli  Gelato
2023-06-26 82 瀏覽
Set Menu A $1960🥗Banchan🐙Seafood Pancake🥩JJJ Premium Butcher's Cuts(USDA Prime 45 days aged ribeye, 2 chef selected USDA prime steak, JJJ house marinated galbi)🥬Ssam Wrap🍚Beef Rice🍨Ginseng Ice Cream🍨Makgeoill Gelato見到好多人黎食 老實說 我係為咗人蔘雪糕而來的 ʕ •ᴥ•ʔ整體上野食都非常不錯!(只係有啲貴lols) 燒肉方面由頭到尾都有staff 幫手🤝牛肉每一舊都非常厚切,而且仲有jjj自家熟成的牛肉🥩另外staff 拿捏的熟度都剛好呢~beef rice 也是超出預期,整條牛骨髓係枱上撈落個飯到,食落去有啲煲仔飯感覺🍚 來到是必點的啊~~~~

Set Menu A $1960
🥗Banchan

🐙Seafood Pancake

🥩JJJ Premium Butcher's Cuts

🥬Ssam Wrap

🍚Beef Rice

🍨Ginseng Ice Cream

🍨Makgeoill Gelato

與久別重逢的摯友共聚晚餐不少得美食佳餚✨中環神隱韓式廚師發辦高級扒房酒吧✨全程專人服務 食物高質一試難忘🩶灰白水泥牆上只有JJJ三字 滿滿神秘感店內紅黑格調充滿時尚氛圍🤍設有時尚酒吧♠️提供傳統的韓國烹調的精緻菜餚外更自設乾式熟成櫃放置自家熟成牛♥️🍶Ginseng Soju自家製人蔘燒酒是店員的神推蔘味香濃口感清爽 容易入口 好推介🐥Korean Fried Chicken CHICKEN THISR LOTUS CHIPS GANGIANG 3塊炸雞配上炸蓮藕片 外脆内軟又Juicy🧡廚師發辦 四款牛💛ー45 Days Dry Aged Ribeye 180g ーDenver Steak 180gーHanger Steak 180g ーGalbi (Marinated Short Rib) 200g🍖全部高質熟成牛 店員先詢問我們的喜好並把牛熟度拿捏得恰到好處 表面燒至金黃色 肉汁鎖在粉粉嫩嫩牛肉上 咬下去肉汁豐富肉質鮮嫩 充滿濃郁嘅牛肉味🥩厚切口感一流 自家調製醬油醃製牛肋肉更是超惹味💎喜歡吃牛的朋友不容錯過🦋🦴JJJ Beef RiceFRIED RICE - BONE MARRO
與久別重逢的摯友共聚晚餐不少得美食佳餚

🍦Makgeolli Ice Cream
MAKGEOLLI - MILK LEMON
奶味香濃的米酒Gelato 好滑

2023-06-18 72 瀏覽
同朋友去吃燒肉🤤選了這間在中環的韓式烤肉扒房。喜歡這裏有專人在席前燒烤🫶🏻把靚肉燒到靚靚極致,完全不用擔心自己不懂燒。門面十分低調,內部裝潢以黑色紅色為主,簡約高雅💗點餐後還送上了幾款店家每天新鮮自製的韓式前菜,🔶Beef Tartare $280前菜點了牛肉他他🤤服務生先在碎牛肉上刨上芝士碎,再加入生蛋拌好,牛肉他他入口鮮嫩無比,加上蛋汁和芝士碎,口感更滑溜,味道有層次。🔶Premium Butcher’s cut $1160 /2人共有4款靚牛🤤包括了:1/ USDA Prime 45日熟成肉眼2/廚師精選:USDA Prime封門牛柳3/ 廚師精選: USDA Prime牛肩脊4/ 韓式牛肋骨4款靚牛都交託了服務生來燒🥳全部火候都拿捏得非常好,燒到靚一靚,我們prefer五成熟,燒好後切開粉嫩色入口嫩極多汁。其中我最喜歡在店裏熟成櫃裡熟成了45日的肉眼,肉味更香濃。而以梨汁醃製過的牛肋骨,也很不錯!肉嫩多汁味美。🔶 Korean Jeju Pork Belly $280很邪惡又令人難以抗拒的濟州五花肉🤤服務生替我們把五花肉燒得超靚🫶🏻配以秘製韓式辣醬和紫蘇葉~五花肉入口油香豐富,

🔶Beef Tartare $280

共有4款靚牛🤤包括了:
1/ USDA Prime 45日熟成肉眼
2/廚師精選:USDA Prime封門牛柳
3/ 廚師精選: USDA Prime牛肩脊
4/ 韓式牛肋骨

🔶 Korean Jeju Pork Belly $280
很邪惡又令人難以抗拒的濟州五花肉🤤服務生替我們把五花肉燒得超靚🫶🏻配以秘製韓式辣醬和紫蘇葉~五花肉入口油香豐富,外脆內嫩超多汁。

🔶JJJ Beef Rice $480
店家的signature牛飯,上枱時熱烘烘香噴噴🤤還即席把整條烤牛骨髓加入飯裡跟一口牛和炸蒜片拌好,每一啖飯都充滿牛的脂香!

🔶ICECREAM $80 /Each
充滿韓式風味的冰淇淋挺特別的!選了Makgeolli 和Ginseng 各一💗Makgeolli入口有清新的酒香,一解餐後之膩感。而Ginseng的參味香濃獨特,一試難忘。

🔶Drinks
點了Hulk ($160) ,以苦艾酒加入了青檸和雲呢拿調製的Cocktail ,入口滿有草本酒香,口感清爽。另外選了Panoma Mocktail ($98),果香味濃,十分清新。

2023-06-17 64 瀏覽
🥂韓式燒肉🥩系列—▫️餐廳:JJJ Korean Steakhouse & Bar▫️地點:全香港🇭🇰有1️⃣間分店(中央廣場 Shop 03, G/F, 60 Wyndham St, Central)▫️營業時間⏰:星期一至五12:00–23:30星期六 12:00-03:00 星期日 17:30-23:30星期日11:00-18:00▫️價錢:~$400+—美味:🥩🥩🥩🥩環境:🥂🥂🥂🥂價錢:💰💰💰💰服務:👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳—依間係幾啱慶祝特別日子去🫶🏻♥️環境幾chill ,食物都高質😍有專人幫你燒埋☺️價錢係貴啲—👧🏻👦🏻叫咗📍Korean Fried Chicken價錢:$180分數:🐥🐥🐥+0.7🐥有3大舊炸雞,都幾juicy☺️外脆內軟,仲有炸蓮藕片☺️不過啲醬汁可以再多啲📍Beef Rice價錢:$480分數:🐃🐃🐃🐃呢碗牛肉飯真係勁好食😍😍佢會加埋牛骨髓,然後仲有蒜片😍😍同牛肉粒,好香♥️仲要炒飯夠乾身鑊氣🥹🥹得2碗仔,好惹味📍JJJ Premium Butcher's Cut價錢:$1160(for 2)分數:🐃🐃🐃🐃有廚師🧑🏻‍🍳幫你即燒,有3款是日牛肉♥️建議medium rare
🥂韓式燒肉🥩系列

📍Beef Rice
價錢:$480
分數:🐃🐃🐃🐃

📍JJJ Premium Butcher's Cut
價錢:$1160(for 2)
分數:🐃🐃🐃🐃
廚師🧑🏻‍🍳幫你即燒,有3款是日牛肉♥️建議medium rare🥹肉質好好,又易入口😂😂加埋辣醬/鹽🧂更惹味

📍Makgeolli Gelato
價錢:$80
分數:🍋🍋🍋🍋
好fresh既gelato🤣🤣好軟身,有啲酸酸地

📍Rose Mocktail
價錢:$180
分數:🍷🍷🍷🍷
冇酒精又chill既飲品😍玫瑰🌹味好出,好易入口😍如果大杯啲就好

#新餐廳 #rooftopbar #chill爆 #中環 #cocktail #wagyu #hkfood #中環美食 #中環好去處 #香港餐廳推介 #wagyu #和牛 #韓式 #amy_in_central
心念念嘅牛骨髓飯! 果然邪惡級好食🤤呢間韓式扒房開係大館附近 行黑色型格風😆佢地認真到有風乾櫃✨自製熟成牛 仲要自家調製made in hk燒酒🥃同酒味雪糕🍦滿足埋我酒鬼的心🤣🙈最重要侍應會幫我地燒埋肉 專為懶人而設🤪讚一讚侍應們對食材清晰了解 每樣野食都會仔細介紹🐮Beef Tartare ($280)用左封門柳 肉味比平時食嘅tartare重 加埋白松露油 現刨Parmesan cheese 同蛋黃😆多重口感 入口軟滑無筋 芝士味亦好濃🌟🥘Beef rice ($480)個個都話必食🤩店員即場落牛骨髓炒🔥飯底預先用牛肉湯焗 加埋日本炸蒜 牛肉粒 每啖滿滿油香 同牛嘅精華 無可能唔好食囉🤤索滿汁嘅飯幾煙韌 仲有飯焦🌟JJJ Premium Butcher’s Cuts ($580 / pp)個set有4款牛: Dry aged Ribeye, 2 x chef selected USDA Prime Cuts, House Marinated GalbiUSDA Prime 45 Days Dry Aged Ribeye自家熟成USDA厚切肉眼 肉味出而油香適中2 Chef Sele
Beef Tartare
🐮Beef Tartare ($280)
Beef rice
🌟🥘Beef rice ($480)
JJJ Premium Butcher’s Cuts

自家熟成USDA厚切肉眼 肉味出而油香適中

2 Chef Selected USDA Prime Cuts
呢兩款肉味最濃郁 medium rare粉嫩好食😋口感似hanger/skirt steak 軟嫩帶有咬勁
JJJ House Marinated Galbi
牛肋骨用左柚子醬油醃 食落微甜 肉質又好軟綿juicy 不錯吃
Korean Jeju Pork Belly
Korean Jeju Pork Belly ($280)
勁大舊😳來自濟洲嘅豬五花肉 可以配傳統大醬同包生菜食 另一種秘製海鮮醬仲特別 好似濃郁版蝦醬 又夾架啵~
Makgeolli Gelato
🌟🍶Makgeolli Gelato ($80)
米酒味gelato 好creamy 奶味香濃 神奇地可以解膩😆
🍨Ginseng ice cream ($80)
印象好深刻 因為人蔘味好重🤣甘甘地
🌟🍾House soju - Osmanthus , Ginseng ($350 per bottle)
自家調製嘅soju易入口 唔會好高% 幾岩女仔飲
Korean Jeju Pork Belly
Makgeolli Gelato
  • Premium Butcher’s Cuts
  • House soju
近期食了較多中式和日式佳餚,媽咪同我想食下韓國燒烤,我們決定試下朋友介紹口碑不錯在中環的JJJ Korean Steakhouse & Bar,這間餐廳是新派高級韓式扒房酒吧,既提供傳統的韓國烹調的精緻菜餚,更提供較有特色的韓式烤牛排。來到餐廳  只見到灰白牆上JJJ三個大字,感覺餐廳門面內斂和神秘,入到餐廳見到暗紅色嘅酒吧,餐廳裝修以黑灰做主題, 注入水泥、金屬和石春等元素,充滿韓式情調和氣氛,集酒吧、高級扒房、韓式燒烤於一身,酒凍櫃裡展示了店內的各式名酒,牛肉乾式成熟櫃展示來自不同國家的靚牛肉,與低調簡約的門面形成鮮明的對比。餐牌上有各式美酒、韓式美食、不同部位的牛排和各式甜品,真是琳琅滿目,應有盡有,不同的套餐也是豐儉由人。這裡的店員殷勤、專業和十分有禮貌。我們前菜點了海鮮煎餅(Seafood Pancake),煎餅外焦內嫩香噴噴,煎餅內的帶子鮮美,大蝦爽口,八爪魚煙韌彈牙。平時食的Pancake都是甜的,這次食的Seafood Pancake真是一試難忘。主菜是燒牛肉,套餐裡提供4種牛肉,包括USDA級別的,韓式醬汁醃制牛扒和兩種廚師推薦的優質牛扒。店員根據我們生熟唔同的要求,

我們前菜點了海鮮煎餅(Seafood Pancake),煎餅外焦內嫩香噴噴,煎餅內的帶子鮮美,大蝦爽口,八爪魚煙韌彈牙。平時食的Pancake都是甜的,這次食的Seafood Pancake真是一試難忘。主菜是燒牛肉,套餐裡提供4種牛肉,包括USDA級別的,韓式醬汁醃制牛扒和兩種廚師推薦的優質牛扒。店員根據我們生熟唔同的要求,在我們面前即場烤制。其中, USDA級別經過45天處理的乾式熟成肉眼牛排,牛肉的蛋白質結構開始發生物理變化,牛肉的顏色如同較深色的大理石,使牛排變得超級嫩且充滿天然風味。 經驗豐富的店員把牛扒烤到恰到好處,一啖咬落感覺油花豐富,味道甘香,口感軟腍,肉味濃鬱,其中的滋味和滿足感真是妙不可言。韓式牛排充滿了韓國燒烤的香氣,保留著肉本身的香味,味濃醇厚;表面富有光澤,散發著濃郁的甜香氣息,以及飽滿的蒜香味;入口時能感覺到明顯的韓式甜香口味,與肉香味融合飽滿,肉質鮮嫩多汁,耐人回味。

吃完烤牛排,店員在我們面前展示了牛骨髓炒飯。首先,店員捧出了熱氣騰騰的韓式石鍋飯, 慢慢把預先焗香的牛骨髓倒入飯裡,同時把飯攪拌均勻。牛骨髓含有豐富的脂肪,蛋白質和鈣質,加熱後如膠狀及奶油般細膩柔滑。用日本米做的石鍋飯粒粒圓潤飽滿,黏度適中,米香十足,口感紮實。撈埋牛骨髓後,牛的香味撲鼻而來,口感豐富,有食港式煲仔的感覺,食完牛骨髓炒飯後,唇齒流香經久不散。
2023-06-12
《JJJ Korean Steakhouse & Bar · Korean BBQ · Central》-𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評 🍍 Pineapple Cocktail $140The Pineapple Cocktail was a sweet and tangy mix of gin, golden pineapple, and honey 🍹-🍓 Strawberry Cocktail $140The Strawberry Cocktail was a refreshing blend of vodka, strawberry, and Yakult 🍸.-🥩 Beef Tartare $280The Beef Tartare was a true standout dish 🍽️. The beef was tender and flavorful, and the accompanying condiments and toppings were perfectly balanced, adding another level of freshness and text

𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評
🍍 Pineapple Cocktail $140
🍓 Strawberry Cocktail $140
🥩 Beef Tartare $280
The Beef Tartare was a true standout dish 🍽️. The beef was tender and flavorful, and the accompanying condiments and toppings were perfectly balanced, adding another level of freshness and texture to the dish 🍳
🥩 JJJ Premium Butcher’s Cut $580@1pax
The JJJ Premium Butcher's Cut was a highlight of our meal 🍖. The dish featured four premium cuts of meat, including USDA Prime 45-day dry-aged Ribeyes, Denver steak, hanger steak, and a JJJ House Marinated Galbi.

🐖 Korean Jeju Pork Belly $280
The Korean Jeju Pork Belly was another dish that was cooked in front of us on the grill 🔥. The pork belly had a bold, savory flavor 🤤. The accompanying sides and sauces were a perfect match

🌿 Ssam Wrap $60
The Ssam Wrap was a refreshing palate cleanser between courses 🥬. It featured an assortment of fresh, raw vegetables that were perfect for wrapping with the meat.
🍚 Beef Rice $480
The Beef Rice was a delicious and indulgent dish 🍽️. The fried rice was studded with bone marrow and Japanese fried garlic, giving it a super rich, savory flavor 🍛. We were impressed when the server showed us the entire huge beef bone before mixing the bone marrow into the fried rice in front of us, adding another layer of engagement to the dish 🍖.

🍦 Makgeolli Gelato $160
The Makgeolli Gelato was a unique and delicious way to end our meal 🍨. The subtle tanginess of the Makgeolli paired perfectly with the creamy sweetness of the gelato 🤤
📍 JJJ Korean Steakhouse & Bar
服務:🌸🌸🌸🌸🌸
衛生:🌸🌸🌸🌸🌸
性價比:🌸🌸🌸🌸🌸

Revisit:💖
#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_central #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #香港美食 #instafood #hkfoodblogger #打卡美食 #instamood #香港好去處 #打卡餐廳 #相機食先 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #香港打卡 #餐廳推介#假日好去處 #香港必吃 #香港美食 #香港好去處 #香港探店 #香港旅遊攻略 #中環美食 #中環好去處 #englishreview #finedinning #finedine
2023-06-13 82 瀏覽
喺中環雲咸街呢間韓式steak house 🥰 超勁高質❤️ 食完之後超想推介俾大家😎 佢門面係水泥灰色, 門口比較隱蔽😆 所以大家千其咪唔好Miss咗啊😆 但入到去之後佢地黑色配紅色燈嘅設計😍 超有型格❤️一坐低就已經準備咗四款前菜俾我地❤️有青瓜🥒 魚仔🐟 醃蘿蔔🥕 同埋泡菜呢啲傳統韓式前菜🥰Fetal Chrysanthemum 🍶 ($280/壺)之後經理就過嚟同我哋介紹吓Menu👍🏻 佢仲介紹我哋試吓佢哋嘅燒酒🍶 因為全部都係in house 自己整嘅😎 我哋揀咗菊花味🌼 超鍾意呢個👍🏻 菊花味好香❤️ 冇加冰入口會比較濃味, 但帶甜味🥰 另外加咗冰個杯,更加易入口😍 店長話酒精濃度大概18度, 菊花真係好香好特別,誠意推介大家試吓😎 Beef Tartare 🐮 ($280)用咗白松露油, 新瀉雞蛋🥚 係可以生食用既,同埋36 個月巴馬臣芝士去調味🧀 經理即席係你面前幫你加芝士同埋mix 個牛肉他他😍 他他好香松露味👍🏻 加埋芝士同埋雞蛋,令到牛肉嘅口感更加香滑🥰 味道更加濃郁 ❤️ 真係好好食😋 依個已經咁好食經理竟然話佢只係regular😆 另外仲有個係用整和牛嘅😎JJJ pr

Beef Tartare 🐮 ($280)

JJJ premium Butcher’s Cuts🐮 ($580/person/set)
終於到主角出場啦😎 我最期待嘅燒肉🥰 個set 入面有4款唔同嘅肉🐮 包括 45days dry aged ribeye, chop back, hanger 同marinated galbi😍 配埋自家製嘅韓式醬汁❤️ 呢度嘅Service真係好好👍🏻 店員會幫你燒埋🥰 真係超貼心❤️

45 days dry aged ribeye 油脂分布平均👍🏻 入口軟熟🥰 充滿油香❤️

Marinated Galbi 個味道醃得味道岩岩好👍🏻 店員建議我哋加埋菜包住一齊食🥰 我自己都好鍾意呢款❤️

Chop Back 肉味比較濃郁👍🏻 有咬口🥰

Hanger 呢個肉味喺最濃😍 配埋個洋蔥嘅甜味一齊食🥰 味道啱啱好❤️

Cold Wheat Noodles 🍝 ($250)
店員好細心咁幫我地剪開同分埋個水冷麵❤️ 依家夏天食呢個真係一流👍🏻 冰冰涼涼嘅感覺🥰 入邊有青瓜🥒 醃咗嘅白蘿蔔🥕 同埋牛展片😍水冷麵口感好煙韌😋

Makgeolli Gelato ($80@)
呢個雪糕味道好特別🥰 口感好milky ❤️ 帶小小米酒香😍 加埋面頭酸酸地嘅乾檸檬片一齊食, 更加有層次😎
2023-06-12 46 瀏覽
一不離二,又受唔住引誘去咗 Fine Dining 🥹🥹🥹 去咗一間位於中環雲咸街嘅 @jjjkorean 食全牛餐,呢間係以各地靚牛肉為主題嘅韓式餐廳 🥩🥩🥩, 以多種烹調方式全程享受 🐂🐂🐂 好適合鍾意食牛牛嘅朋友~ 💗💗💗點咗個2️⃣人餐,4道風味 :小食 🥓🥓🥓 :有4款韓式小食 - KimChi, 青瓜片, 蘿白片 & 小魚乾 🥒🥒🥒 食住等準備食材 👍👍今餐服務特別好👍👍 有別於平時食韓燒,因為有一位專人隨枱全程為我哋調味烹,🧑🏻‍🍳👨🏻‍🍳🧑🏻‍🍳 可以即時揀合適口味、軟硬度、生熟度….. 開始整之前亦會詳細介紹 :肉嘅來源、食嘅方法、烹調方法….. 好enjoy 個過程🤩🤩🤩 開始上菜喇,一道道上~ 😚😚😚前菜 🥗🥗🥗 :可以3選1 ,我哋揀咗招牌Beef Tataki🥩🥩🥩 牛肉刺身配上即刨芝士 🧀🧀🧀,以及鮮蛋黃🥚🥚🥚 mix together, 3種材料混合起嚟異常地夾,好香口同時亦不失鮮牛肉味,一個字”正” 😋😋😋 主菜 🍖🍖🍖 : 韓燒BBQ ,品嚐4款靚牛 🐂🐂🐂,由濃肉味過渡去甘香油脂,食盡鮮香,次序如下 :USDA Angus > 韓式牛肋條 &#

點咗個2️⃣人餐,4道風味 :

開始上菜喇,一道道上~ 😚😚😚

主菜 🍖🍖🍖 : 韓燒BBQ ,品嚐4款靚牛 🐂🐂🐂,由濃肉味過渡去甘香油脂,食盡鮮香,次序如下 :USDA Angus > 韓式牛肋條 > 韓國牛柳 > A4 Wagyu …. 配上菇及生菜包住食,可謂雙重口味多重享受 😋😋😋 當中最欣賞嘅係件韓式牛柳,有肉味而不失甘香,難得嘅一款牛~ 👍👍👍

主食 🍙🍙🍙: 可以2選1,有飯有麵任君選擇,由於已飽飽地,所以放棄招牌牛肉飯,揀咗牛肉湯麵 🍲🍲🍲 原來一樣精彩,以sabusabu 形式枱上即煮俾我哋食,d粉麵係即叫即做,新鮮到不得了,亦可選擇軟硬度…. 🍜🍜🍜 煮完嘅肥牛片仍然嫩滑 😋😋😋

甜品 🍬🍬🍬: 可以4選2,我哋揀咗 :
1.)人蔘味雪糕 🍨🍨🍨,有淡淡嘅人蔘口味,加上脆脆伴住,幾好食 😋
2.)鵪𪂹蛋糕 🧁🧁🧁,無錯係有原隻鵪𪂹蛋即焗嘅小蛋糕,1客4粒,食落幾香口,但個人覺得太乾 😐😐😐

Overall 滿足哂食牛嘅慾望~ 大滿足的一餐 😇😇😇

• Ginseng Ice Cream
  • Korean  Beef  Cut  (BBQ)
前就去到訪了中環一間高級韓式扒房~只有JJJ三字和灰白水泥牆的神秘門面 從外面是看不到餐廳內部 感覺蠻隱秘的(就感覺好像要有邀請函才能進的場所🤣)店內則以昏暗紅黑色為主調 充滿情調氣氛可稱為韓燒界的fine dining 好適合去慶祝跟友人剛好被安排到卡位 好寬敞舒適餐廳更自設乾式熟成櫃放置自家熟成牛~廚師發辦的牛牛們都好高質 而且都是厚切的 牛牛口感更佳 而且店員燒肉熟度拿捏得剛好每款牛的外層都帶焦香 同時肉身燒得粉嫩 而同一般韓燒店一樣 入座後會有四款韓式小菜:泡菜.醃青瓜.杏鮑菇.蘿蔔⸜( ˶'ᵕ'˶ )⸝.▫JJJ house salad $100主要有沙律菜.青瓜.炸蓮藕片等拌上白酒&醋而成的醬汁 酸酸的好開胃.▫beef tartare $280店員會即場在表面刨上滿滿的巴馬臣芝士碎再加入日本生雞蛋攪拌 牛肉他他好滑溜口感好濃郁 鹹香中更有陣陣白松露香 好吃!.▫JJJ Premium butcher’s cuts $580/per person終於都到重頭戲\( ´ω` )/ 由廚師發辦四款時令頂級牛肉由店員幫忙燒 燒前都會跟我們介紹牛的品種還好nice給我們servic
前就去到訪了中環一間高級韓式扒房~
只有JJJ三字和灰白水泥牆的神秘門面
從外面是看不到餐廳內部 感覺蠻隱秘的
(就感覺好像要有邀請函才能進的場所🤣)

店內則以昏暗紅黑色為主調 充滿情調氣氛
可稱為韓燒界的fine dining 好適合去慶祝
跟友人剛好被安排到卡位 好寬敞舒適

餐廳更自設乾式熟成櫃放置自家熟成牛~
廚師發辦的牛牛們都好高質 而且都是厚切的

▫beef tartare $280

店員會即場在表面刨上滿滿的巴馬臣芝士碎
再加入日本生雞蛋攪拌 牛肉他他好滑溜
beef tartare

口感好濃郁 鹹香中更有陣陣白松露香 好吃!

由店員幫忙燒 燒前都會跟我們介紹牛的品種
還好nice給我們service多盤生菜·͜· ︎︎

♪ USDA prime 45days dry aged ribeye
經45日熟成過的肉眼 肉質更軟嫩且充滿肉汁
JJJ Premium butcher’s cuts

♪ Korean hanwoo 1++ ribeye steak

最頂級的橫城韓牛是也.ᐟ‪‪.ᐟ
肉質細膩有肉感且油脂甘香 好吃~

♪ Japanese A4 Wagyu striploin steak

最喜歡都是入口即溶的日本A4和牛

每口都香口滿溢 充滿邪惡的油脂香
還有飯焦耶 吃完一碗已經好有滿足感
▫makgeolli gelato $80
▫ginseng ice cream $80
竟然有米酒gelato同人蔘雪糕!!
平時已經好愛喝米酒🥹超好吃的
甜甜的牛奶香帶陣陣米酒香~
而人蔘味道好濃 但有橙酒&雲呢拿中和返
▫lemon $160
▫pineapple $140
餐廳更有一系列cocktail調酒🍸
喜歡飲egg white其一原因是 入口有層creamy口感
兩者都用gin為base 都好易入口
前者帶檸檬🍋的酸甜 後者用菠蘿&蜜糖 味道香甜