1K
去kc korea買韓國護膚品,女人購物我,男人就坐在傍邊抖一抖,哈哈。想不到這裡的小食和飲品都不錯,價錢又便宜,難怪都幾多學生在這裡溫習,自拍,聊天啦。我要了一杯紫薯latte,甚有蕃薯味,真心不錯。凍朱古力咖啡,呵呵,被莎莉吸引住了…好可愛啊。說起來…真的好想去韓國旅行呢…聽說那裡的咖啡廳都好美呀!食物方便,以小食店來說都幾多選擇了,不過有不少已經售罄。我要了一個煙肉蛋多士,望一下已覺得邪惡,邪惡之物通常都好好味。蛋汁流出來,加上黑椒,無敵好味。自覺自己平日都可以試一下弄這樣的小食。老公的雞肉意式三文治,他太肚餓,兩秒吃完,看下去都幾足料的,感覺上亦和大形連鎖店有得揮。當日全店滿座,店長巨型熊大太多fans,不好意思和小朋友爭影相。未來可以帶小popcorn來玩玩,大人小朋友都開心的cafe,那裡找!
我要了一杯紫薯latte,甚有蕃薯味,真心不錯。

2015-11-01 502 瀏覽
星期一至五都返工,放假自然想過得悠閒一點,所以多數會去Cafe食下坐下飲下野,讓自己慢活一下。這次終於來了想試很久的 KC Cafe,位於觀塘泓富廣場,距離地鐵站只有5-10分鐘路程,尚算方便。一入到去KC Korea,一邊是零售店賣韓國護膚品化妝品、服裝,另一邊是今次的主角“KC Cafe ”座位靠近窗邊,可以看到海景之餘,仲有巨型「熊大」及其他Line公仔陪伴左右~~正呀!點餐後,很快就送上食物 --- 韓式紫菜飯 (HK$28)紫菜飯中有蛋、青瓜,火腿,酸黃瓜,蟹柳,紅蘿蔔,口感清新不油膩,旁邊還有韓式配菜 -- 辣蘿蔔,辣度適中爽口,非常醒胃,正合我的口味。接著來是飲品,男友點了檸檬特飲 (HK$20),檸檬特飲比較酸,相對甜度較低,很清新的感覺。而紫薯Latte (HK$26) , 很香甜的紫薯味,很creamy,少少咖啡味又不會蓋過紫薯味,不錯哦!再來的是棉花糖多士 (HK$16),嗜甜的我來KC Cafe前已決定要點它!上面有朱古力醬和鍊奶,加上香脆的麵包和烤得剛剛好的棉花糖,外脆內軟的棉花糖成功俘虜我的胃,好滿足呀!!( 也把減肥忘得一乾二淨了.....)最後來的是我男
尚算方便。
另一邊是今次的主角“KC Cafe ”
韓式紫菜飯
點餐後,很快就送上食物 --- 韓式紫菜飯 (HK$28)
檸檬特飲
紫薯Latte
棉花糖多士
( 也把減肥忘得一乾二淨了.....)
水牛芝士蜜糖意大利麵包
最後來的是我男友最喜歡的 --- 水牛芝士蜜糖意大利麵包(HK$35),包面有好多蜜糖,還有些果仁,
麵包中間夾住飽滿的芝士,麵包非常軟熟,咸甜之間有一種好微妙的變化,味道非常好!
KC Cafe 的食物質素都不錯,價格相宜,還有海景,但如果可以增加多一點座位就perfect了!!
2015-10-17
紫薯Latte
水牛芝士蜜糖意大利麵包
2015-10-12 1243 瀏覽
或許你也不會想到,在商廈格局的大樓裡也會有著食肆,而這次來到的KC Café,正位於駱駝漆大廈旁的一座商業大廈。甫走進其位處的大廈,完全是寫字樓的格局,稍一沒自信,就以為自己去錯了地方。然而,只要硬著頭皮向KC Café的指示牌一直走,原來這café是一間韓國貨代理商附設的,而店內是有著大量不同的韓妝品和韓國零食售賣的。一轉個頭來店子的另一邊是café,由於位處高層的關系,景致開揚,用餐時可以遠眺著啟德的郵輪碼頭和海景,心情也豁然開朗。在café吧台的那邊還有一位oppa在親手調製著一杯又一杯的飲品,加上播著最新的kpop歌曲,令整個環境都吹著凜凜韓風。店內坐位不多,但擺設卻很多,有如在窗台上有很多公仔和cushion可供顧客隨意拿著拍照,更有著LINE friends BROWN和CONY,為這兒增添了一點點可愛的感覺。至於店子的食品則以輕食為主,吃的有著churros,韓式飯團,芝蛋三文治,panini,哈密瓜雪糕等,喝的也有著latte,沙冰及特飲等。但由於是假日的關係(這是店員所述的原因),有幾款的食物,有如chuuros和gimbap也暫停供應了,有點可惜。結果,我們倆口子點
至於店子的食品則以輕食為主,吃的有著churros,韓式飯團,芝蛋三文治,panini,哈密瓜雪糕等,喝的也有著latte,沙冰及特飲等。但由於是假日的關係(這是店員所述的原因),有幾款的食物,有如chuuros和gimbap也暫停供應了,有點可惜。結果,我們倆口子點了雞肉芝士意大利軟包,芝蛋三文治,冰凍雲妮拿latte及餐單上推介的紫薯latte
落單是要先到店子零售部的收銀先作下單,再到吧台交單,然後慢慢等待的。但準備食物的時間有點長,要有點心理準備。飲品在大約20分鐘後才準備好,而兩款的主食則要大約70多分鐘才製成。
首先送上的冰凍雲妮拿latte和紫薯latte。點冰凍的飲品的話,可以跟oppa拿包著冰杯的杯套,有著brown或者cony的選擇。
雲妮
拿latte沒太大的特別,都是正常的café的水準。
但熱的紫薯latte則有一點驚喜,除了口味比較獨有,配以表面的樹葉拉花外,其濃郁的蕃薯味道,香味撲鼻,喝下則感到甜分滿分。
千呼萬喚始出來的兩款主食雞肉芝士意大利軟包和芝蛋三文治都有著濃厚的口感。
芝蛋三文治有著整層厚厚的芝士,用刀切下去,赫見蛋汁從中溢出,很有新鮮感。吃下去時,整份三文治沒有乾的感覺,因為乾乾的麵包早已被蛋汁滋潤得味美非常。芝士濃郁的口感實在吸引。
雞肉芝士意大利軟包內,則有具份量的雞肉夾雜在菜和芝士之中。由於是經烘製的關係,芝士已經融在兩片麵包其中。咬下去同樣的口感濃郁,感覺不錯。
在有時間的大前提下,於這個悠閒環境,渡過一個下午,也是不錯的選擇。

2015-10-01
2015-10-11 907 瀏覽
有一日下午大家諗來諗去都諗唔到食乜,行下行下就食左碗米線,很快食完,諗住行下街,上左KC mall, 原來佢地開左cafe,同事見到焗棉花糖包話不如試下。。。我地四個人,叫左四杯咖啡同一份包。 咖啡還可以,算是香濃,但多點奶會好啲,每杯都有劃花,可惜在lunch time, 不能慢慢歎。焗棉花糖包終於到了,包上有點朱古力醬,包沒有焗得很厲害,而棉花糖焗得沒太溶,不過他們用上彩色的棉花糖,沒有白色的那麼好味,有種怪怪的化學水果味。呢個咁甜的加奇怪味棉花糖,真係四個人食一件夠了!

2015-08-03
2015-10-07 992 瀏覽
星期日好多觀塘工廈cafe 都唔開,openrice 一下發現KC CAFE 都幾高排名就上去試下環境都唔錯,走韓風, 勁多LINE公仔,個個爭住影相!!!女仕們等野食之餘可以睇埋化妝品tim,講返野食, 其實選擇唔多, 不過又係女仕會好鍾意, 個個都叫原隻西瓜冰+雪糕, 仲有原隻日本哈蜜瓜+雪糕,我地就叫左韓國sushi, 棉花糖多士, cafe latte, blueburry yogurt smoothie, 加埋都係$100蚊韓國sushi - 味道唔錯, 好家庭feel,有D泡菜伴碟好開胃棉花糖多士- $16 蚊JA, 唔好睇小, 我覺得係女仔同小朋友都鍾意,巧克力醬+ 溶溶地既棉花糖唔會唔好食cafe latte - 一般,冇咩咖啡香味,始終唔係主打blueburry smoothie - 好fresh, 應該係用新鮮生果+yogurt整體唔錯, 係呢間cafe消磨時間幾好~廚師真係韓國人黎!!
cafe latte - 一般,冇咩咖啡香味,始終唔係主打

2015-10-04
  • 棉花糖多士
2015-09-28 1272 瀏覽
個日約咗朋友係觀塘嘅kc cafe, 一上到去感覺好商業,唔似係有cafe咁,但入到去即刻俾啲line公仔吸引咗。成個環境擺設好得意,鍾意line嘅要黎。果度唔止係有cafe,又有一邊係賣韓國化妝品同零食都有。可能係平日,所以都唔係話好多人,環境好舒服,唔係好嘈,我哋食咗好耐,都無話趕我哋走咁,係一個可以好好同朋友hea,傾計傾好耐都得嘅地方。 嗰度啲嘢食好多都係甜品,但因為大家都冇食午餐所以就叫咗紫菜包飯,可以飽下肚。紫菜包飯一般般,冇乜特別。飲品方面,我叫咗凍嘅紫薯latte,我朋友叫咗藍莓smoothie,兩杯飲品都做得好好,紫薯latte重紫薯味,牛奶完全無cum過紫薯味,而且唔係好甜;藍莓smoothie就好滑,亦都唔係好甜,所以啱晒我哋唔係鍾意太甜嘅人。 今餐最主打嘅係呢個西瓜冰,真係好正個賣相。食落去都好涼快,尤其係夏天。個西瓜好甜,好多汁。不過唔知係咪我個人嘅問題,成日吉唔到舊西瓜波,但我朋友無好似我咁倫盡啦..個冰真係好好味,食完啲西瓜波就可以飲佢下面啲西瓜汁,飲到底我哋連啲肉都拔埋嚟食。 嚟呢間cafe都係hea下,坐得好舒服,食下甜品好!

今餐最主打嘅係呢個西瓜冰,真係好正個賣相。
西瓜雪糕冰
2015-09-08
西瓜雪糕冰
  • 西瓜冰
  • 紫薯latte
  • 藍莓smoothie
大家都知我係一個窮鬼,窮就乜工都要做,最近當然係做月餅送貨員啦,今日送到觀塘一間樓上鋪,店內主要賣韓國護膚品、衣服、食物等,店内另一邊是一間小型Cafe,環境清靜,仲有熊大陪你食,又有韓文歌聽,都有好多特色小食、甜點、飲品供應,不過要去返另一邊收銀處購票後,再行返去Cafe俾單,再揾位坐低等食,我是一個窮鬼,所以點了第二最平嘅芝士蛋多士($18),而最平係$16嘅棉花糖多士,但我對棉花糖興趣不太,所以食蛋多士,其實最平食物應該係馬卡龍,$8一件,不過起碼三件($24)先有飽肚感覺。等了十分鐘,芝士蛋多士到了,單看賣相平平無奇,但將脆脆的多士一切開,蛋汁在半溶芝士下流出嚟,味道好夾,我很喜歡食芝士及半熟蛋,這個正合我心意,$18堅抵食,點解無飲嘢,因為無錢同有冰凍蒸餾水供應。

2015-09-23
10 分鐘 (堂食)
午餐
2015-09-23 1246 瀏覽
幫朋友去觀塘一間樓上韓國百貨店攞啲護膚品,原來呢度請咗啲韓國人,所以聽到佢哋韓文對話,我當然唔識聽,攞完後見到有間KC Cafe於店內,睇menu啲食物唔貴,仲可以堂食,見未夠鐘去下一站,咁就點了個韓式紫菜飯($26)同一杯香橙特飲($20)。韓式紫菜飯,我成日好驚食壽司啲飯係熱的,呢度係凍嘅,正合我意,裏面有蟹柳、蛋、芝士等食材,幾好咬口,抵過食碟飯。香橙特飲,夠冰凍,應該係橙汁加梳打水,甜甜的,想添飲.......呢度約有10張枱,環境舒適,聽住韓文歌,飲住凍飲,不過落單要去另一邊收銀處,之後取單到Cafe給店員等取食物,另仲有部蒸餾水機,冷熱水任飲,坐咗一陣,已打完食評了。

香橙特飲

蒸餾水機
香橙特飲
蒸餾水機
2015-09-22 1332 瀏覽
我從來就沒有想到在觀塘茂密的石屎森林中會有一間這麼特別的咖啡店,這間咖啡店旁邊是買韓國產品的,這邊則有大大隻的熊大與其他韓國有名的卡通人物伴你吃東西。兩杯特飲都很不錯,不會太甜。這裏有韓式飯卷及多款吐司給你選擇,價格非常便宜,$18-$30就有一款,一點也不貴,難怪也吸引很多年輕人來吃。不過不是便宜就不好,雖然沒有很大的驚喜,但所有吐司都做得很不錯,尤其是有煙肉蛋及芝士蛋,中間還會流心呢!這裏還可以代訂醬油蟹,我敢說這裏的醬油蟹是我在香港吃過最美味的!我買的是$500兩隻,雖然價錢有點貴,但蟹非常大隻,蟹膏很多,醬油味亦相當突出。他們也有$990四隻的,雖然大小比較小一點,但依然美味,蟹膏亦是非常多。蟹須於三天前預訂。
2015-09-11 1470 瀏覽
最近有一次去朋友嘅屋企,食左佢地係呢度嘅KC Mall買嘅醬油蟹,覺得好好食,聽到爸爸睇完小儀同金剛主持嘅街坊食神佢地食隻醬油蟹食得好滋味,所以特登係KC Mall度再訂返屋企同爸爸食~  我特登抽空左一晚,就係為左返嚟食呢餐jar~  其實之前係梨泰園第一次同朋友食醬油蟹,完全不知道原來醬油蟹是生的,而且那裡的酒味比醬油濃,搞到我個preception覺得應該唔太好食,吃醬油蟹最重要是新鮮,所以我訂了 KC mall 的,所有來貨包括蟹本身都是韓國的,那邊水質跟蟹種是適合做醬油蟹的,品質有保證,每隻都蟹膏滿溢,看看肺部都吸滿了醬油~ 而且蟹中間橙色的蟹膏和啡色的肺部顯得非常吸睛呢~ 蟹蓋的蟹膏也很多呢! 正好給我釀點白飯撈著吃~ 食左食公就想吃乸~ 單看蟹蓋是相當吸引~ 而且黃色的蟹膏也比公的多呢~ 我最喜歡乸的蟹膏中有白色的膏,非常黏口~而且還多了一陣醬油的甜香~ 總括而言,如果梨泰園這麽難吃的醬油蟹也賣$350一隻,那我不如在這裡買$600的~ 起碼有4-5隻,還比它好吃!

蟹蓋的蟹膏也很多呢! 正好給我釀點白飯撈著吃~
食左食公就想吃乸~ 單看蟹蓋是相當吸引~
而且黃色的蟹膏也比公的多呢~
2015-08-24
5 分鐘 (外賣自取)
唔知係咪熱潮過左,今日Lunch時段去都無滿座買完野食攞住個咇咇機埋位等,以為要自己攞,唔知係咪因為無乜人所以有waiter服侍Lucky me其實我好想好想好想好想試個醬油蟹,不過要訂…… 紫薯Latte($29)飲落真係好香紫薯味,又唔會話太甜,不過$29我又覺得唔係咁抵,仲貴過個紫菜飯試過一次就算了棉花糖烤多士($16)味道無乜特別,不過真係大件夾抵食一個人食會好漏,最好兩個人share影相就好靚,食既時候就超級Lea Hea,半溶棉花糖會同你玩遊戲,痴住把刀同叉勁難切,又會痴到你成嘴都係,最好準備定濕紙巾 韓式紫菜飯($28)相對比較抵食!14件仲有少少辣蘿蔔絲紫菜飯味道淡左啲,裡面明明好足料但食唔出味反而個蘿蔔絲好正,夠爽脆,不過唔食得辣既人切忌暴風吸入,只可以一條一條食,如果唔係飲晒杯Latte都救你唔到
唔知係咪熱潮過左,今日Lunch時段去都無滿座

買完野食攞住個咇咇機埋位等,以為要自己攞,
唔知係咪因為無乜人所以有waiter服侍
Lucky me
其實我好想好想好想好想試個醬油蟹,不過要訂……
紫薯Latte($29)
試過一次就算了
棉花糖烤多士($16)
味道無乜特別,不過真係大件夾抵食
一個人食會好漏,最好兩個人share

韓式紫菜飯($28)
相對比較抵食!14件仲有少少辣蘿蔔絲

紫菜飯味道淡左啲,裡面明明好足料但食唔出味

反而個蘿蔔絲好正,夠爽脆,不過唔食得辣既人切忌暴風吸入,
只可以一條一條食,如果唔係飲晒杯Latte都救你唔到
去過韓國好幾次, 都未係當地食過醬蟹!!!雖然有點失望, 不過已經係香港食返夠本補數啦~~~今次更係 KC Café 將韓國直送既醬蟹帶返屋企同家人分享!!!由韓國直送的醬油蟹最佳食用時間係取貨後 3天內;咁美味既野係取貨後就立即食左佢地啦~~KC Café 會將醬蟹放入保存盒內給客人帶走''*更會放上冰袋包著保存盒, 確保醬蟹處於冷凍狀態~~打開蓋就見到兩大隻蟹蟹浸透於醬油中!!!韓國直送醬蟹係用來自韓國西海梭子蟹, 加上韓國原地鮮產細油醃製''*絕對係原汁原味的韓國風味!!!這隻屬於 A2級的 SIZE, 都有成隻手掌咁大隻架''*價錢 HK$540 / 2隻, 每隻約 1KG~~忍不及待要拆開它啦~~~先按著蟹的肚拆開, 將蟹蓋向後翻, 扯開連接蟹腳兩邊的腮;再剪開蟹身及其餘部份便可食用!!!好快就已經處理好一隻啦~~滿滿的蟹膏, 而且聞到那份鮮味及醬油味''*蟹膏非常鮮甜, 而蟹肉剔透, 口感滑嘟嘟咁好鮮味!!!雖然係用上醬油來醃製, 但不會過鹹~~食得十分滋味喔''*另外將白飯放上蟹蓋上再混合蟹膏一齊食仲特別好味!!!真係成碗飯都可以食得哂喔~~咁好味既醬蟹當然係開 P 時食
去過韓國好幾次, 都未係當地食過醬蟹!!!
雖然有點失望, 不過已經係香港食返夠本補數啦~~~
醬油蟹
由韓國直送的醬油蟹最佳食用時間係取貨後 3天內;
咁美味既野係取貨後就立即食左佢地啦~~

KC Café 會將醬蟹放入保存盒內給客人帶走''*
更會放上冰袋包著保存盒, 確保醬蟹處於冷凍狀態~~
打開蓋就見到兩大隻蟹蟹浸透於醬油中!!!
絕對係原汁原味的韓國風味!!!

這隻屬於 A2級的 SIZE, 都有成隻手掌咁大隻架''*
先按著蟹的肚拆開, 將蟹蓋向後翻, 扯開連接蟹腳兩邊的腮;
再剪開蟹身及其餘部份便可食用!!!

好快就已經處理好一隻啦~~
滿滿的蟹膏, 而且聞到那份鮮味及醬油味''*
蟹膏非常鮮甜, 而蟹肉剔透, 口感滑嘟嘟咁好鮮味!!!
雖然係用上醬油來醃製, 但不會過鹹~~
食得十分滋味喔''*
另外將白飯放上蟹蓋上再混合蟹膏一齊食仲特別好味!!!
真係成碗飯都可以食得哂喔~~
咁好味既醬蟹當然係開 P 時食就高興啦''*

安坐家中就可以嘆到韓國直送既新鮮醬蟹, 你都唔好錯過啊!!!
除了醬蟹外, 還有辣醬蟹可選擇喔~~

2015-08-22
醬油蟹
2015-09-07 1214 瀏覽
作為一名好食懶飛的港女,喜歡吃,但又提不起勁去排隊,往往追不上也跟著潮流移動。每當想起中七為了咖啡弄那一時興起卻又乾巴巴的鬆餅而排上個半鐘,既為自嘲惜日的傻氣,同時也不得不認老,排隊2-3個小時為個半溶芝士撻?老娘非十八﹙也快非﹚廿二,都看化了,還是先吃譚仔,等各界吃厭了,不用排隊再訪也未為晚。而醬油蟹也是許某想吃很久,又遲遲未提起勁早三個月訂檯吃的潮物之一,看來友人對於我的脫節也看不過眼,特地告知我觀塘的KC Cafe提供醬油蟹訂購服務,地點又近APM,預早約一星期訂,某日與姊妹在附近逛街後再來領取,非常方便。店員以密實盒盛著醬油蟹,再把盒子放入一個袋滿冰的密實袋,在炎夏經過由觀塘回到家差不多一小時的車程後,醬油蟹依然保持冷凍,很是貼心。拿出兩隻奄仔蟹,一打開蟹蓋,金黃流心的蟹黃傾湧而出,認真吸引。蟹肉潤滑而帶黏性,每口帶陣陣醬油香之餘,也不蓋蟹本身的鮮甜味,可見其相當新鮮;蟹黃則軟滑濃香,伴飯吃一流啊﹗吃罷了蟹,看著剩下來的一盤鮮美醬油發呆。現在,都流行醃醬油什麼?

吃罷了蟹,看著剩下來的一盤鮮美醬油發呆。

現在,都流行醃醬油什麼?

2015-09-05 1145 瀏覽
棉花糖多士,甜甜的,很上鏡,但味道一般。煙肉雞蛋多士對我來講最好吃!煙肉的鹹味配合白麵包多士,中間的蛋黃也很好吃。芝士雞蛋多士,芝士味很濃郁,卻沒有完全覆蓋雞蛋的味道,但賣相一般。芝士雞蛋三文治,真的 好 好 吃 。一咬下去,被熱力融化了的芝士就從裂縫中流出來,一級棒~紫薯LATTE不錯冷的熱的都喝了,可能是個人問題吧,我覺得熱的比較好喝。還有最後的Cookie n' Cream LATTE,不知道是不是因為曲奇的味道,LATTE有一點點鹹鹹的,但也很好喝。整體來講價錢不貴,食物飲料又👍,一定會再去一次~
棉花糖多士,甜甜的,很上鏡,但味道一般。
整體來講價錢不貴,食物飲料又👍,一定會再去一次~
紫薯LATTE(熱)
芝士雞蛋多士
芝士雞蛋三文治
煙肉雞蛋多士
Cookie n' Cream LATTE
2015-09-03
5 分鐘 (堂食)
紫薯LATTE(熱)
芝士雞蛋多士
芝士雞蛋三文治
煙肉雞蛋多士
Cookie n' Cream LATTE
  • 紫薯latte
2015-09-03 1085 瀏覽
韓風停不了...今年也不得不安排一次韓遊...未出發前, 又忍不住想吃醬油蟹經朋友介紹下, 原來 KC Mall 最近有得訂韓國直送的醬油蟹, 完成訂購後可以到 KC Cafe 取, 很方便。用上紙袋, 不像去街市買蟹呢, 哈哈! 店員會為你包裝好, 附上乾冰, 炎炎夏日也不怕。今次是 A2 級 (2 隻)的醬油蟹, 折扣後 $540 wow! 兩隻蟹被醬油浸著, 醬油味香郁, 不過要先拆蟹再吃得, 還是等一等吧!蟹也挺大隻的, 有手掌那麼長好了, 用剪刀將折開, 嘩!很多膏呢!蟹肉晶瑩, 肉質嫩滑, 入口鮮甜, 醬油味道剛好, 不會蓋過蟹的鮮味! 自家製醬油拌飯, 用了家中的珍珠米和紫菜, 很好的配搭, 好吃到要不停添飯!來自韓國西海的梭子蟹, 甚有水準! 如果不想到長龍餐廳吃醬油蟹, 這個醬油蟹是不錯的選擇。

韓風停不了...
今年也不得不安排一次韓遊...

未出發前, 又忍不住想吃醬油蟹

用上紙袋, 不像去街市買蟹呢, 哈哈!
店員會為你包裝好, 附上乾冰, 炎炎夏日也不怕。
今次是 A2 級 (2 隻)的醬油蟹, 折扣後 $540
蟹也挺大隻的, 有手掌那麼長
好了, 用剪刀將折開, 嘩!很多膏呢!