2024-12-06 207 瀏覽
這個新商場在地鐵站上蓋真方便,落雨也不怕。和朋友睇完戲搵地方食啲嘢,我們又不是太肚餓見到甜品廚窗,不如坐下吃件蛋糕🍰啦!近排大熱蛋糕店🍰件裝蛋糕或個裝蛋糕都有很多款式,不同種類不同味道好吸引。草莓拿破崙🍓至愛草莓拿破崙🍓,酥皮鬆脆忌廉幼滑香甜,配埋草莓酸酸甜甜好好味。抹茶香芒提拉米蘇🥭這款味道好特別,平時吃開提拉米蘇係朱古力味道,而這件就用左抹茶做底味加入芒果做餡料的。日式焦糖布甸芝士蛋糕🧀焦糖布甸結合芝士蛋糕是什麼味道,就是好味囉!滑滑日式焦糖布甸🍮好動L,上層令面滑嘟嘟有蛋香下層就是香甜嘅芝士蛋糕。梳乎厘芝士蛋糕🍰吃完幾款不同口味的蛋糕,想吃番件清清地嘅疏乎厘蛋糕,超軟熟軟綿綿的疏乎厘夾住芝士味道,也很喜歡。
這個新商場在地鐵站上蓋真方便,落雨也不怕。
草莓拿破崙🍓

抹茶香芒提拉米蘇🥭
日式焦糖布甸芝士蛋糕🧀
焦糖布甸結合芝士蛋糕是什麼味道,就是好味囉!
梳乎厘芝士蛋糕🍰

2024-12-02 264 瀏覽
今日放工去The Southside Food Court買甜品返屋企Surprise女友啲蛋糕個樣都幾精緻 不過比起連鎖店嗰啲當然就會貴價少少 但最緊要係好食草莓甜心忌廉蛋糕 Strawberry Cream Cake 鮮香芒芒忌廉蛋糕 Mango Cream Cake我自己比較鍾意食水果蛋糕 所以叫咗兩個cream cake 蛋糕都好軟綿 啲cream亦好滑 加埋鮮水果 - 芒果大大舊啖啖肉 士多啤梨唔酸 - 食落感覺好light亦唔會太膩草莓拿破崙 Strawberry Mille Feuille拿破崙酥皮帶點酥脆 中間嘅吉士亦唔會過甜 加埋士多啤梨嘅酸酸甜甜 更加中和到成個甜品嘅味道 好味道除咗呢啲之外 呢度仲有梳乎厘芝士蛋糕/巴克斯芝士蛋糕/水果水晶芝士蛋糕/提拉米蘇/咖啡卷等等 下次可以在試下其他味道

鮮香芒芒忌廉蛋糕 Mango Cream Cake

2024-11-18 257 瀏覽
今日去咗黃竹坑,行過見到有個Oasis Food Social,類似美食廣場,但未入去已被呢個餅櫃吸引咗。食完飯就買咗幾件餅,返屋企食。🌷草莓拿破崙拿破崙酥皮鬆化、微脆唔戒口,吉士醬滑身唔會太甜,酥皮和吉士醬,中間又夾住士多啤梨片,士多啤梨片薄而清甜。🌷巴斯克芝士蛋糕蛋糕的面層好似燒燶咗的顏色,當然唔會有燶的味道啦!芝士蛋糕口感比較軟身,帶少許水份,味道唔會太甜,但又會有芝士的香味。🌷朱古力脆脆卷甜品我好少揀朱古力,因為好驚好甜或者好膩。呢個食咗半個都唔覺膩,但就唔係好覺有脆脆口感,只係中間有啲朱古力粒有時會有少脆,同埋一啲圓形的白色粒粒,口感煙韌。🌷梳乎厘芝士蛋糕口感軟綿濕潤,芝士味較淡。食咗幾款甜品好滿足,味道都係偏向輕甜。而我自己較鍾意草莓拿破崙和巴斯克芝士蛋糕。

食完飯就買咗幾件餅,返屋企食。
🌷草莓拿破崙
🌷巴斯克芝士蛋糕
蛋糕的面層好似燒燶咗的顏色,當然唔會有燶的味道啦!
🌷朱古力脆脆卷
🌷梳乎厘芝士蛋糕
口感軟綿濕潤,芝士味較淡。

食過這間店的蛋糕,非常好味! 但 Oasis 根本無人服務這店,每次 order 蛋糕都要企係等成15分鐘先叫到服務員出來售賣. 每日中午體驗仲差,等咗成20分鐘,仲要問左幾次服務員先有人出嚟,出到嚟個服務員仲要黑口黑面!! 完全吾想賣俾你咁!
食過這間店的蛋糕,非常好味!

2024-11-15
午餐
2024-11-12 235 瀏覽
和友人在黃竹坑商場內的Oasis Food Social 吃過午餐後,途經這由藝人龔嘉欣與日籍烘焙大師𢹂手合作推售的蛋糕系列,我當然就要試試啦!~香印蜜語忌廉蛋糕蛋糕面的原粒香印提子味道清新香甜,與蛋糕中間夾著的忌廉提子片互相揮影。白滑忌廉和鬆軟蛋糕配合得宜,味道適中,令人不知不覺便吃掉整片蛋糕。~鮮香芒芒忌廉蛋糕芒果肉酸酸甜甜,非常醒胃。鬆軟蛋糕夾著白滑忌廉和香甜芒果肉,味道和口感十分討人。~草莓拿破崙這個口感和味道層次極多元化的甜點讓我喜出望外。既有脆口酥化的餅塊,又有香而不膩的綿滑吉士餡再配上新鮮士多啤梨片作爲主角,讓這甜品增添了既甜蜜又醒胃,十分好味!這店的蛋糕製作得漂亮又精緻,食味有水準,值得捧場一試。

~香印蜜語忌廉蛋糕

~鮮香芒芒忌廉蛋糕

~草莓拿破崙

這店的蛋糕製作得漂亮又精緻,食味有水準,值得捧場一試。
外賣自取
由日本餅師 ➕聯盛大台藝員🔛#kewpluscake 我覺得係Southside 內性價比最高嘅餅店 😋🎶🍰濃香咖啡卷$38仍然系我最愛的卷蛋頭三位口感鬆軟、濕潤忌廉不多不少,整體有淡淡的咖啡香,至正系咖啡啫喱,無論味道和層次都完勝。今期大推日本青提、日本士多啤梨等應節水果,我就買左2 款士多啤梨比家人試吓。🍓草莓心花Tiramisu $46有齊tiramisu 元素,但吾似Tiramisu 咁濃,味道偏向輕盈,Q 彈士多啤梨啫喱層是亮點,估唔到士多啤梨同咖啡加埋都幾Match ,口感鬆軟,女性一定喜歡。🍓草莓拿破崙$46我自己就唔食拿破崙餅,家人嗎?酥皮都幾脆,忌廉最好味,又滑又甜富牛奶香,士多啤梨都變成配角。蛋糕整體性價比偏高,當時喺SOGO買仲貴過而家,係南區蛋糕首選。

由日本餅師 ➕聯盛大台藝員🔛

#kewpluscake

我覺得係Southside 內性價比最高嘅餅店 😋🎶

🍰濃香咖啡卷$38

仍然系我最愛的卷蛋頭三位
口感鬆軟、濕潤

🍓草莓心花Tiramisu $46

🍓草莓拿破崙$46

蛋糕整體性價比偏高,
當時喺SOGO買仲貴過而家,係南區蛋糕首選。
2024-11-01
$46 (宵夜)
最近口痕想食蛋糕,途經呢間舖頭見到有賣蛋糕,一於買返幾個去試下香印物語忌廉蛋糕 $52香印物語忌廉蛋糕用上香印提子作主題,蛋糕表面有香印提子,蛋糕中間亦都有一層香印提子,味道清新自然鮮香芒果忌廉蛋糕 $52另外叫咗鮮香芒果忌廉蛋糕,表面有芒果肉,中間夾雜住忌廉及芒果,味道酸甜開胃抹茶香芒提拉米蘇 $46提拉米蘇以抹茶同埋芒果作為主題,表面係一層芒果,中間嘅蛋糕體係用上抹茶,並且夾雜住芒果肉,食落有抹茶嘅香味同埋芒果嘅甜味

香印物語忌廉蛋糕 $52

鮮香芒果忌廉蛋糕 $52

抹茶香芒提拉米蘇 $46
2024-11-01 345 瀏覽
今日屋企人生日放工去咗商場買蛋糕 呢度啲蛋糕都幾精緻 而且屋企人鍾意試新嘢 所以試一試鮮香芒果忌廉蛋糕 細細件 芒果肉唔算特別多 但係忌廉都幾滑 蛋糕亦鬆軟草莓拿破崙 食落好有層次 面頭有士多啤梨 中間千層酥夾住吉士同新鮮士多啤梨肉 千層酥食落仲酥脆 而且味道唔會太甜濃香咖啡卷 問落去已經好濃鬱嘅咖啡香味 中間仲有啲咖啡味嘅啫哩 簡單得嚟啱曬咖啡控梳乎厘芝士蛋糕 芝士蛋糕睇落去的的色色 無需太多花巧嘢 簡單一個Plain既芝士蛋糕 食落唔會太heavyOverall黎講其實味道唔錯 不過價錢就偏中上 如果以性價比黎講 我會推薦士多啤梨拿破崙

3K
2024-10-21 375 瀏覽
友人今日牛一邀請了我去她家午餐。經過The Southside入內逛逛,順道找一間餅店買蛋糕為友人慶祝。餅店真不少,食過試過。找到呢間原來係某電視明星自己開的,橫掂末試過,一於買嚟食吓。香印物語忌廉蛋糕 / 草莓甜心忌廉蛋糕兩款同一餅底,蛋糕餅底鬆軟,蛋味香濃,忌廉綿滑,最重要不會太甜膩。香印水晶芝士蛋糕賣相不錯,一層水晶啫喱包裹著滿滿香印提子,吸引啊!周邊芝士非常輕盈,清淡可口。包裝盒充滿着少女風格。
餅店真不少,食過試過。

香印物語忌廉蛋糕 / 草莓甜心忌廉蛋糕

香印水晶芝士蛋糕
賣相不錯,一層水晶啫喱包裹著滿滿香印提子,吸引啊!
周邊芝士非常輕盈,清淡可口。

包裝盒充滿着少女風格。
2024-10-21
2024-10-14 339 瀏覽
黃竹坑的新商場SOUTHSIDE有多間蛋糕店,這次來到的是KEW+CAKE。這間蛋糕店在香港共有四間分店,這間分店位於商場的美食廣場中。無論是堂食還是外賣,客人都可以使用二維碼下單,非常方便。雖然位於美食廣場內,但這裡的座位和環境都很舒適。這次點了三款蛋糕,每款都非常美味:濃香咖啡卷($38):這款咖啡卷散發著濃郁的咖啡香氣,蛋糕鬆軟濕潤,入口即化。咖啡卷中的咖啡果凍味道濃郁,與甜美的奶油結合,帶來層次豐富的口感,是咖啡愛好者的首選。日式焦糖布甸芝士蛋糕($42):這款蛋糕上層是焦糖布甸,下層是芝士蛋糕。口感細膩,甜而不膩,令人回味無窮。草莓拿破崙($58):草莓拿破崙層層酥脆,夾雜著新鮮的草莓和香甜的奶油。酥皮的香脆與草莓的清新酸甜形成鮮明對比,每一口都充滿了驚喜。
這次點了三款蛋糕,每款都非常美味:
濃香咖啡卷

日式焦糖布甸芝士蛋糕
草莓拿破崙
濃香咖啡卷
日式焦糖布甸芝士蛋糕
草莓拿破崙
今日經過附近開咗間新嘅蛋糕店😍甜品控既我於是特別試一試❤️ 原來係藝人龔嘉欣同埋日本糕餅烘焙大師合作嘅品牌🇯🇵賣相精緻得來好有日本手工甜點嘅感覺✈️多種唔同配搭加上水果不輸日本既口味呢🤪⭐️ 草莓甜心忌廉蛋糕 🍰呢個係好經典嘅日式口味🤍 忌廉嘅質感好輕盈一啲都唔油膩🍼 配上士多啤梨甜度高🍓整體感覺好Fresh🤩⭐️ 香印水晶芝士蛋糕 🍇用料高質用上香印提子入口味道清甜💚 配上芝士蛋糕篇日式嘅感覺好Light🧀 配上藍莓醬點綴好清新🫐⭐️ 抹茶巴斯克芝士蛋糕 🍵抹茶香濃回甘嘅味道恰到好處🫖巴斯克蛋糕半溶嘅感覺同樣出色🇪🇸

⭐️ 草莓甜心忌廉蛋糕 🍰

⭐️ 香印水晶芝士蛋糕 🍇