1K
2020-05-24 553 瀏覽
I had around 90 minutes to kill before lunch so went to this shop for its coffee. (if you google best coffee hk, this shop always pops up).Since I never tried Dirty before, I decided to order it. I was amazed by the flavors of it. The drink was silky smooth and it was really fragrant. Moreover, although my palette is not fine enough to state what flavor it is, the coffee definitely had fruity flavor to it.Despite, I would have lunch an hour later, I decided to try their waffle, especially since

Despite, I would have lunch an hour later, I decided to try their waffle, especially since it states you can add coffee flavor to it. It was really pretty on presentation and the little waffles resembling coffee beans were really cute. However, the waffle was just a tad dry from perfect. Moreover, I guess after drinking Dirty, I wasn't able to taste the coffee flavor of the waffle. However, it was still overall good and I look forward to trying their other flavors though I may opt to try their regular waffles if I am going to drink Coffee there.
題外話/補充資料: If you plan to drink Coffee there, I advise there is no need to top on for the additional coffee flavor waffle.
2020-05-23
$100 (早餐)
  • Dirty
2020-05-23 380 瀏覽
得意咖啡豆樣窩夫☕️~~~~~~~~~~~~~~~~喺網上面見到呢間咖啡店好出名,所以即刻嚟試吓,咖啡店裝修得好靚,不過都幾多人所以排左一陣隊。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Citrus delight($60)窩夫個形狀好似咖啡豆樣咁好得意,窩夫味道好清新,而且外脆內軟,好好食!
得意咖啡豆樣窩夫☕️
~~~~~~~~~~~~~~~~
Citrus delight($60)
2020-03-19
15 分鐘 (堂食)
2020-05-23 301 瀏覽
🤓好耐無出城飲咖啡啦,今日約左朋友去呢間朋友啡圈流轉已久嘅coffee shop飲杯啡食個飽🤣🤣 果日平日3,4點去到都要等一陣先入得,真係名乎其實啡友聚腳地我同朋友就叫左巴西嘅hand drip 仲有Flat White. Flat white我地就揀左fruity, 飲落比平常出面主流市場偏nutty 嘅酸,帶少少果酸嘅感覺,酸得黎飲落又唔會覺得太sharp,夠balance🤤🤤 下次要試埋nutty 先得!至於Hand drip, 飲落完全中曬tasting note嘅味,呢款豆都幾特別仲有淡淡芝麻味😀 有驚喜!
Hang  drip
Flat  white
2019-12-14
15 分鐘 (堂食)
Hang  drip
  • Flat  white
2020-05-21 401 瀏覽
下午到旺角工作,想飲杯靚咖啡,朋友介紹先搵到呢間店,喜歡呢度門面設計簡約又有風格。店內位置不多,今日唔需要排隊,因一個人食,就坐吧枱留番啲位置俾其他客人。仲可以欣賞一下呢度設計、咖啡豆同店員沖咖啡。Creamy Mushroom and Spinach Linguine份量對一個女仔黎講適中,個人食到好飽。各樣食材都帶出到香味,好creamy,加左啲蕃茄仔喺入面可以中和番creamy口感,菠菜亦夠嫩。但唔知係邊樣食材影響,食到條脷好澀好鞋。咖啡叫左Flat White有得揀Fruity或Nutty豆,揀左Nutty,到達時拉花有少少失望,有啲氣泡而且拉花好快就散左。咖啡味還好,係有少少酸。

仲可以欣賞一下呢度設計、咖啡豆同店員沖咖啡。

Flat White
Flat White
2020-05-19 310 瀏覽
<Fresh Fri,還好呢>Knockbox Coffee Company - Set Lunch : Smoked Salmon Salad $82 + Flat White $12 _今日Lunch 行到落旺角小綠屋,次次經過都覺得小綠屋門口巧英倫風同巧文青,今次終於有機會入去試吓☺️,叫咗個Set Lunch - Smoked Salmon Salad 同Flat White ,沙律上枱顏色好靚仔,份量女仔食就岩岩好,麵包喺有焗返熱嘅,都算脆口,沙律個汁呢帶有少少檸檬味,如果菜可以雪凍D就very good ,依家就常溫,煙熏三文魚就正正常常la 。至於杯Flat White 就⋯⋯一般般,奶味唔重,豆味都唔太香,份量都係比較細杯,依個價位喺旺角仲有好多選擇🤣🐕
<Fresh Fri,還好呢>

_
2020-05-17 352 瀏覽
呢間coffee shop除咗coffee 外,仲有幾夠種類食物揀💛📍1️⃣Creamy  mushrooms  and  spinach  linguine呢個意粉超香,同好creamy,同友人share就啱啱好!野菌同菠菜都好夾,好食!📍2️⃣ Brown waffle 🧇 佢嘅窩夫係類似咖啡豆咁嘅形狀,一口size!Banana with caremel好好食🤤仲有啲mixed nuts同black tea gelatin toppings!雖然食落唔太驚艷,但呢道甜品都幾有心思同特別!😌📍3️⃣荔枝rose tea友人嗌咗杯americano,而我就嗌咗茶😂但嗰茶包就略嫌唔算好出味~但整體氣氛都係好舒服,好休閒,可以放慢腳步😌

📍2️⃣ Brown waffle 🧇
Brown  waffle

佢嘅窩夫係類似咖啡豆咁嘅形狀,一口size!
Banana with caremel好好食🤤

雖然食落唔太驚艷,但呢道甜品都幾有心思同特別!😌
📍3️⃣荔枝rose tea

友人嗌咗杯americano,而我就嗌咗茶😂
但嗰茶包就略嫌唔算好出味~
但整體氣氛都係好舒服,好休閒,可以放慢腳步😌
Brown  waffle
2020-05-17 203 瀏覽
做完瑜珈想搵間chill chill Cafe hea下飲下野 假日出街真係好多人😖 係Open Rice揀左呢間Cafe 見好多好評 Cafe好多人好迫 坐左係吧台對住街外既位 好迫 同埋座位唔算舒適😵 張枱有水漬☹️ 仲有昆蟲飛黎飛去☹️即時食欲同興致大減☹️ .叫左Smoked Salmon Sandwich$60🐟🥪 同Iced Peach Tea$54🍑🍹 Order完要自己出去拎野食 份量都頗為令我失望☹️ 由於做完運動既關係 我想飲杯冰凍又大杯既飲品 但呢個size我幾啖已經飲完😭 我諗係我唔應該去Coffee shop 叫Peach Tea 😭.Smoked Salmon Sandwich份量都比想像中細☹️ 材料有面包 煙三文魚 生菜同蕃茄 其實呢個combination係好食既 面包都幾好食 幾香口 不過偏硬.雖然黃店係要支持 但食物同衛生都係基本😖😖😖
Iced   peach  Tea
Smoked  Salmon  Sandwich
雖然黃店係要支持 但食物同衛生都係基本😖😖😖
2020-05-10
下午茶
Iced   peach  Tea
Smoked  Salmon  Sandwich
2020-05-15 285 瀏覽
哩間小店位置唔多筆者平日嘅2:30去到都好多食客不過好多人都係食個tea就走所以都唔洗等位👍一入門就聞到好濃嘅咖啡香味喜歡咖啡嘅朋友千祈唔好錯過🙈.燒牛肉三文治 $60麵包微暖香脆 包有燒牛肉 生菜 番茄 沙律醬 燒牛肉表面有大量黑椒粒味道清爽得黎帶有微微辛辣係個唔錯嘅輕食選擇.窩夫(yellow)$80當日餐廳提供兩款窩夫(但餐廳經常會轉新窩夫嘅配搭)我地揀左走小清新路線嘅yollow窩夫有心思地整成咖啡豆嘅造型底層抹上乳酪 面層淋有蜂蜜 灑上糖霜 燕麥脆脆 奇異果粒 香橙粒 藍莓 提子乾 窩夫邊位微脆 內裏香軟有咬口配埋蜂蜜乳酪同埋伴碟嘅食物一齊食用非常清新 食完一啖又一啖 完全唔會覺得甜膩 推介!.朱古力酥 $20表層酥脆 切開可以見到裏面係好靚嘅蜂巢狀 非常柔軟朱古力微微融化 帶有甘香食到最底都有朱古力㗎!絕對冇偷工減料!非常推介!.Latte $40對咖啡冇咩研究 就唔多講啦不過哩度嘅咖啡可以揀fruity/full body嘅豆可以滿足鍾意唔同口味嘅朋友☺️
哩間小店位置唔多

味道清爽得黎帶有微微辛辣
係個唔錯嘅輕食選擇

窩夫(yellow)$80
當日餐廳提供兩款窩夫
(但餐廳經常會轉新窩夫嘅配搭)
我地揀左走小清新路線嘅yollow
窩夫有心思地整成咖啡豆嘅造型
底層抹上乳酪 面層淋有蜂蜜
灑上糖霜 燕麥脆脆 奇異果粒 香橙粒 藍莓 提子乾
窩夫邊位微脆 內裏香軟有咬口
配埋蜂蜜乳酪同埋伴碟嘅食物一齊食用
非常清新 食完一啖又一啖
完全唔會覺得甜膩 推介!

朱古力酥 $20
表層酥脆
切開可以見到裏面係好靚嘅蜂巢狀 非常柔軟
朱古力微微融化 帶有甘香
食到最底都有朱古力㗎!
絕對冇偷工減料!非常推介!

Latte $40
對咖啡冇咩研究 就唔多講啦
不過哩度嘅咖啡可以揀fruity/full body嘅豆
可以滿足鍾意唔同口味嘅朋友☺️
2020-05-13 280 瀏覽
-《𝐊𝐧𝐨𝐜𝐤𝐛𝐨𝐱 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 𝐂𝐨𝐦𝐩𝐚𝐧𝐲》🍽這年度吃過的AllDay有無數家。最喜歡的應該是這一家了🙂AllDay很大份、啡菇超巨型而且很juicy😗btw三文魚有點過咸。平日來也蠻多人的、大概要等15分鐘。但是位子有點逼夾😛 𝗔𝗹𝗹-𝗗𝗮𝘆 𝗯𝗿𝗲𝗮𝗸𝗳𝗮𝘀𝘁🥞𝗯𝗮𝗰𝗼𝗻、𝘀𝗺𝗼𝗸𝗲𝗱 𝘀𝗮𝗹𝗸𝗼𝗻、𝗯𝗮𝗸𝗲𝗱 𝗯𝗲𝗮𝗻、𝘁𝗼𝗺𝗮𝘁𝗼、𝘀𝗰𝗿𝗮𝗺𝗯𝗹𝗲𝗱 𝗲𝗴𝗴 、𝗽𝗼𝗿𝘁𝗼𝗯𝗲𝗹𝗹𝗼、𝘀𝗮𝗹𝗮𝗱、𝗯𝘂𝗰𝗸𝘄𝗵𝗲𝗮𝘁 𝘁𝗼𝗮𝘀𝘁 ($𝟭𝟯𝟯)𝗕𝗲𝘆𝗼𝗻𝗱 𝗯𝗿𝗲𝗮𝗸𝗳𝗮𝘀𝘁🍳 𝗯𝗲𝘆𝗼𝗻𝗱 𝘀𝗮𝘂𝘀𝗮𝗴𝗲 、𝗯𝗮𝗸𝗲𝗱 𝗯𝗲𝗮𝗻、𝘁𝗼𝗺𝗮𝘁𝗼、𝘀𝗰𝗿𝗮𝗺𝗯𝗹𝗲𝗱 𝗲𝗴𝗴、𝗽𝗼𝗿𝘁𝗼𝗯𝗲𝗹𝗹𝗼 、𝘀𝗮𝗹𝗮𝗱、𝗯𝘂𝗰𝗸𝘄𝗵𝗲𝗮𝘁 𝘁𝗼𝗮𝘀𝘁 ($𝟭𝟯𝟲)𝘄/ 𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲 ($𝟰𝟬)

《𝐊𝐧𝐨𝐜𝐤𝐛𝐨𝐱 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 𝐂𝐨𝐦𝐩𝐚𝐧𝐲》🍽

這年度吃過的AllDay有無數家。
最喜歡的應該是這一家了🙂
AllDay很大份、啡菇超巨型而且
很juicy😗btw三文魚有點過咸。
平日來也蠻多人的、大概要等15分鐘。
但是位子有點逼夾😛

𝗔𝗹𝗹-𝗗𝗮𝘆 𝗯𝗿𝗲𝗮𝗸𝗳𝗮𝘀𝘁🥞

𝗕𝗲𝘆𝗼𝗻𝗱 𝗯𝗿𝗲𝗮𝗸𝗳𝗮𝘀𝘁🍳
𝗯𝗲𝘆𝗼𝗻𝗱 𝘀𝗮𝘂𝘀𝗮𝗴𝗲 、𝗯𝗮𝗸𝗲𝗱 𝗯𝗲𝗮𝗻、

𝘄/ 𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲 ($𝟰𝟬)

2020-05-13 209 瀏覽
黑布街不嬲都係旺角美食集中地,一支公唔知食咩好,總會黎黑布街打個轉。今日口痕痕,想食個all day breakfast,就決定要幫襯Knockbox。嗌左一份All day breakfast加Cold Brew。個cold brew好有驚喜!第一啖落口,口感好厚身,淡果香,未去到酸,仲有啲杏仁味。而且佢仲有張卡仔介紹隻豆黎自幾高嘅地方,感覺好正。而all day breakfast方面,佢嘅菇有肉地,而且炒出黎唔會太油。蛋就邊位老咗小小,好彩中間夠滑,如果邊位滑啲就perfect。中間嘅炸腸好好食,外層好脆,中間豬肉腸又好濃味,整體不錯。鋪頭唔大,但作為嘆咖啡嘅地方,絕對值得一試。
Cold  brew

中間嘅炸腸好好食,外層好脆,中間豬肉腸又好濃味,整體不錯。

鋪頭唔大,但作為嘆咖啡嘅地方,絕對值得一試。
Cold  brew
2020-05-09 404 瀏覽
我幾鐘意黎呢到飲咖啡同食早餐!最近人比較多所以外賣為主😆是日叫左一個All day breakfast $133好有心機整每一樣食材,甘多年都冇咩點變!同埋食完真係好飽!炒蛋好滑,bacon 煎到香脆沙律茶好新鮮,一d黃都冇,醬汁都好清新!黎到呢到又點少得杯咖啡呢Dirty$40 (fruity)唔多地方會做但我超鐘意!冷暖口感,十分之順滑,香味濃!一上檯就可以即刻飲,唔洗搞勻佢!識飲我定要飲熱,口感會更突出,而且唔係真係熱既 放心!
我幾鐘意黎呢到飲咖啡同食早餐!最近人比較多所以外賣為主😆

是日叫左一個
All day breakfast $133

好有心機整每一樣食材,甘多年都冇咩點變!同埋食完真係好飽!
炒蛋好滑,bacon 煎到香脆
沙律茶好新鮮,一d黃都冇,醬汁都好清新!
All  day  breakfast

黎到呢到又點少得杯咖啡呢

我定要飲熱,口感會更突出,而且唔係真係熱既 放心!

Dirty

All  day  breakfast
Dirty
2020-04-09 1104 瀏覽
果日週末去, 都要等一陣會先有位入去食🤔🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ· Brown Waffle (coffee infused) $98﹟外型十分趣致, 似放大版既雞蛋仔🙊其實係窩夫黎架😍感覺個dessert既presentation唔太eye catching, 色tone太沉🙈有得簡原味, 而我就加左$10試coffee味, 食落外層少脆, 入面都有淡淡咖啡既甘甘地味😛但就覺得可以再濕潤少少🤔•••﹟性價比方面覺得較低...98蚊只有8粒咖啡豆形狀既waffle, 而且唔太飽肚, 如果想食飽d, 會建議食其他😂﹟值得一提既係幾鐘意跟窩夫個朱古力sauce, 香濃得黎唔會過份甜同埋都滑身🤤而個窩夫中間仲有幾粒茶味既啫喱🙂🥤ᴅʀɪɴᴋ· Coffee Latte $40🥤ᴅʀɪɴᴋ· Flat White $40﹟拎過獎既咖啡店, 品質當然有保證, 口感順滑, 咖啡同奶平衡不錯👍仲可以比客人簡自己鐘意既fruity or nutty咖啡豆味😉
果日週末去, 都要等一陣會先有位入去食🤔
•••

🥤ᴅʀɪɴᴋ· Coffee Latte $40
🥤ᴅʀɪɴᴋ· Flat White $40
2020-03-29 794 瀏覽
與朋友一起來到這間coffee shop渡過一個休閒的下午茶時間客人幾多 要排隊等左一陣先入到去我叫咗一杯Latte 朋友叫咗一杯特色咖啡Latte 甜苦適中 不會很甜 有淡淡咖啡苦香味很喜歡它的拉花 唯獨是希望能大杯一點特色咖啡如其名子一般 有淡淡紅酒酸味 幾特別 另外附上一張卡片說明該咖啡的來由 不錯環境氣氛其實不錯 就是太多人了 不過很好的是並沒有限制時間 以前去過幾間咖啡店會限制個半鐘 呢間並沒有 適合同朋友一起來傾談休憩

客人幾多 要排隊等左一陣先入到去

我叫咗一杯Latte 朋友叫咗一杯特色咖啡

Latte 甜苦適中 不會很甜 有淡淡咖啡苦香味
很喜歡它的拉花 唯獨是希望能大杯一點

2020-03-13
20 分鐘 (堂食)
  • Latte
2020-03-28 738 瀏覽
衝著小店的咖啡而來,當然咖啡的水準是毋庸置疑,推薦給喜歡咖啡的朋友值得試試,除此之外還有西餐提供,是日午餐選擇:Creamy Mushroom and Spinach Linguine• 野菌和菠菜的味道較奶油味突出,吃起上來感覺較為清新、輕盈。• 雖說奶油味較少,但是奶油獨有的creamy口感仍保持在內,均勻依附在整碟扁意粉之內,十分可口。• 當中的酸番茄乾和芝士碎份量恰到好處,令味道更加豐富有層次。• 份量方面個人認為則略嫌少了一點。Latte• 餐廳提供 fruity & floral 及 nutty & full-bodied,我選擇了 nutty 。• 同時亦要求用杏仁奶沖製,奶泡豐厚、質感幼滑,帶有清幽的堅果香。

• 份量方面個人認為則略嫌少了一點。

Latte
咖啡店係旺角鬧市中嘅一角,位置非常少,所以都要排陣隊先有位。入面設計好有工業風,好似去咗英國啲coffee shop咁。由於我對咖啡有敏感反應,無機會試佢地嘅咖啡,實在可惜。唯有試下佢地嘅熱朱古力,非常香濃香滑,奶嘅比例啱啱好。朱古力其實都唔易整得好飲,但可以感受到佢地認真沖每杯飲品。佢地嘅飲品一貫咁高水準,下次你地嚟一定要飲佢地嘅咖啡啦。食物質素亦都好高,我叫咗個素嘅 all day breakfast。材料非常新鮮,個beyond meat肉腸同蘑菇好juicy,蕃茄都好甜,個炒蛋好滑。飲住杯嘢,同閏蜜吹下水,chill住咁過左一個下晝。

30 分鐘 (堂食)
  • All  day  breakfast