2024-06-24 332 瀏覽
職員態度惡劣,咖啡比三合一的還要差,完全沒有必要再去一次,點了一杯Ice Americano 一份包同沙律。如果不想去星**坐的話,而又唔介意飲一杯極難飲咖啡,可以考慮去坐一日。但小心職員冷言冷語

2024-06-10 409 瀏覽
今日上堂放午飯,有成兩個鐘,立即放空一下。十一時半的餐廳未有人龍,感覺舒適安靜。All day breakfast $125這個全日早餐份量十足,雖然用料只係大啡茹、煙三文魚,沙律、車厘茄、煙肉、炒旦和茄汁豆等,但用料的質量不錯。大啡茄juicy 軟滑;煙三文魚柔嫩唔鹹有光澤,唔係茶餐廳貨式;沙律菜很新鮮,用醋汁,口感輕盈;而煙肉脆而唔乾身,亦唔太肥,再加上大量炒旦和茄汁豆,十分飽足。Flat white oat milk $50這燕麥奶咖啡味道濃厚,又醇香厚滑,有nutty的風味,口感順滑,是比較有味道層次的咖啡,不錯。

All day breakfast $125

Flat white oat milk $50

2024-06-09
2024-05-05 322 瀏覽
這間店人龍不絕,試一下咖啡。餐廳的裝修採英倫風格裝修,座位唔太壓迫亦都坐得舒適,即是週末都有午餐供應。Flat white oat milk $50有別於一般嘅咖啡,這咖啡味道更加醇厚芳香,口感圓潤順滑,呷了一口,有油潤的咖啡油口感,帶些堅果風味,口感順滑,仲有少少after taste, 對一般人而言,味道或許有啲濃郁,但個人喜歡這咖啡的味道,幾有特色。

這間店人龍不絕,試一下咖啡。

餐廳的裝修採英倫風格裝修,
座位唔太壓迫亦都坐得舒適,即是週末都有午餐供應。

Flat white oat milk $50

2024-05-05
2024-04-26 337 瀏覽
以前過左飯市 二點半都仲要等好幾張枱。今日去11:45 坐到1:30 只有三份一 入坐。炸魚薯條, 脆皮入口苦澀,食完碟底一攤油 。😰我杯ice coffee 個顏色淡到 ,我以自己叫錯左凍檸茶。店舖的5個員工 得閒到人人手揸一杯啡 ,圍埋吹水。好 chill ! 又Chill 又 high (我講佢哋),佢哋嘈到我連音樂都聽唔到。想去 cafe 坐 既mood 無曬 !
以前過左飯市 二點半都仲要等好幾張枱。

今日去11:45 坐到1:30 只有三份一 入坐。

炸魚薯條, 脆皮入口苦澀,食完碟底一攤油 。😰

📍地址: 旺角黑布街23號地舖✿😋味道😋:3/5✿🏙️環境🏙️:3/5✿🤵🏻服務🤵🏻‍♂️:2/5✿👀賣相👀:2/5✿💰價位💰:2/5↠⏰時段:Tea 16:00 ↞ ✦✧ 根據國際旅遊網站Big 7 Travel曾經2019年公布過由網民揀出嘅「亞洲50間最佳咖啡店」,其中由呢間Knockbox Coffee Company入選第34位,佢已經由舊舖搬咗去一個新舖位,店舖size大咗,不過水準稍為下降咗。—————————————————————🧊☕️🥛❝ Iced Latte ❞ $50☞ 有Fruity 或者 Nutty 兩款豆揀,呢杯nutty嚟講佢寫明會比較full bodied,但喺我就覺得麻麻地。—————————————————————🥪🧀❝PARMA HAM·HONEY BAKED HAM AND CHEESE PANINI❞ $75☞ 呢個panini不過不失,側邊有少少沙律菜。
📍地址: 旺角黑布街23號地舖

—————————————————————

🧊☕️🥛❝ Iced Latte ❞ $50

Oced  Latte

—————————————————————

☞ 呢個panini不過不失,側邊有少少沙律菜。

2023-05-22 1318 瀏覽
來兩次都失望😩真係卑啲誠意好😓話晒都享負盛名,,,今日來第二次!真心對呢度嘅咖啡係有期待的。第一次我當失準,只係奶泡打得差,唔至於我來卑負評。今日呢杯,真係較離譜,體諒唔到🥲完全不熱的latte,幾乎常溫🙂都係是第一次遇到呢種情況。溫度掌控非常之差,摸上去杯係暖的,只係因為有暖杯。可能呢度都是手沖咖啡較穩定!(我估)奈何胃被判刑,只能飲有奶的。Brunch選擇beyond Breakfast 🥗就一般,炒蛋係一啲味道都無,需自行落鹽/黑椒!多士不錯,小蕃茄都可以。
第一次我當失準,只係奶泡打得差,唔至於我來卑負評。

2023-05-01 901 瀏覽
Returning customer, came here couple of times since they haven’t done the renovation. The last visit and today visit was not a happy one. 叫cappuccino 來latte!叫avocado chicken toast 完全食唔到avocado! 塊雞排薄到…I know it’s only $78, but still 可唔可以俾啲誠意?

叫cappuccino 來latte!

2023-04-06
2023-02-25 1048 瀏覽
嚟開呢邊做嘢搵個朋友,聽佢講knockbox嘅咖啡好正,雖然價錢偏貴五十蚊左右一杯,但一杯decent嘅咖啡間唔中飲下當獎勵下自己都開心嘅!有時間順便坐下,啱啱過咗最peak嘅Lunchhour所以都唔洗等位,但座位大概得十個左右,早少少嚟就一定要排隊喇。坐得見唔太餓就冇叫意粉叫左個yogurt bowl,朋友叫左意粉。兩份食物份量都真係幾少,bowl大概係大隻過平時飯碗少少未去到湯碗甚至沙律碗嘅size,意粉都係女仔食都未必夠飽嘅份量。所以呢方面就感覺比較貴咗啲。不過bowl最重要嘅係新鮮佢都做到,食落清爽嘅意粉質地靚用料一樣係鮮料,係心思野嚟,呢度加番曬分但最值得嘅始終係杯啡,轉燕麥奶都唔會鞋口,一樣咁滑,好值得飲!下午茶時間冇人等位又未滿座,所以我哋幾乎坐左三個鐘都完全冇壓力,當然有人等位就記得要即閃唔牀霸住喇!
不過bowl最重要嘅係新鮮佢都做到,食落清爽嘅
意粉質地靚用料一樣係鮮料,係心思野嚟,呢度加番曬分

2023-02-16 671 瀏覽
上星期日下午經過黑布街,看到這間店面漂亮的咖啡店,店內滿座但可能時間較晏,很快便可以入座。☕️Yirgacheffe, Idido G1, Honey Lot 1店員超用心的講解,可以了解到咖啡豆的製作過程。味道帶姜花、芒果和桃味,清新不刺激。☕️Mocha味道偏酸,奶打得太過,喝了一口便起滿泡泡。這個價會期望更好,下次會試其他🍝Creamy mushroom and spinach linguine Linguine軟硬適中,cream 和芝士十分夾,味道濃而不膩,忌廉帶有濃濃的蘑菇香,菠菜也很香口,不錯。🍝Linguine Bolognese本身想試 chicken & avocado panini, 但已售完😢 所以試試這個用 impossible meat 做的素食意粉,原本還因為吃不用panini 而傷心,這Linguine Bolognese 給到驚喜。Linguine 自身已很好吃,肉醬的impossible meat 很入味,不像以前試過的素肉味和口感。番茄和芝士令味道好豐富,會想一直吃

☕️Mocha

🍝Linguine Bolognese

2022-09-26 1153 瀏覽
☘️上星期四同friend 響旺角Wingman 食wings 後,行咗一陣間就想飲返杯咖啡解解膩,因為剛剛挑戰咗佢哋個Carolina reaper 超辣,條脷仲有啲麻😜 ☘️朋友就介紹咗呢間話咖啡好掂,間coffee shop 響黑布街,就響兩草附近,我哋去到時大概三點幾,人唔係太多所以唔駛等即刻有位。呢度相比響prime location 嘅客流明顯少啲,所以唔會好busy, 感覺lay back 啲,比較舒服!☘️我同朋友都叫flat white, 不過揀豆都係一個nutty ,一個要fruity 😜 個拉花都拉得唔錯。果然杯咖啡好香好滑,即刻醒神哂。朋友話呢度係新店裝修,地方擴大咗坐位比以前多,除咗bar 枱之外多了靠牆一排座位,如果一個人嚟可以考慮坐吧枱,望住barrister 沖咖啡仲可以交流吓咖啡經😜 ☘️本來想食佢個waffle, 但因為lunch食得太飽,所以都係放棄,唯有留返下次至食 ☘️呢度門口兩邊仲有兩張bench 可以俾你坐,鍾意outdoor抖抖氣嘅可以選擇坐响度,因為係橫街唔會車來車往太多廢氣都ok 嘅!

2022-09-22
2022-09-07 744 瀏覽
Well~~🌝平日放假都要搞屋企裝修,係旺角訂完材料當然要飲杯咖啡慰勞吓自己。記得同事推薦過呢一間墨綠色店面好搶眼嘅咖精品啡店🫒。餐單除咗多款咖啡,都有唔同嘅輕食同餐點。淺呷一口咖啡後,feel到佢哋真係有質素要求嘅精品咖啡☕️⋯要留意營業時間係11:00-18:00,限時一小時🕰,低消一杯飲品,所以想飲啡嘅朋友仔就早啲嚟~————————————————👅 Iced Latte($50)👅 Iced Americano($38)👍🏻無Iced Flat White,唯有飲Iced Latte啦!咖啡豆可以揀fruity & floral嘅Espresso AROMATIC🌸,或者nutty & full-bodied嘅Espresso MOUTHFEEL🥜。叫咗兩杯啡試晒兩款豆,前者感覺比較甜美清香,後者酸質比較高,相信大家各有所愛👅 Apple turnover(+$18)👉🏻平日放假嘅好處係食嘢多啲優惠,平日下午3-6點買任何飲品可以$18加購任何Pastry。當然叫個價值最貴嘅蘋果酥🍎,酥皮包覆住酸甜蘋果蓉餡,上檯時微溫不至於失去口感————————————————🚩總結:One

————————————————
👅 Iced Latte($50)
👅 Iced Americano($38)

👅 Apple turnover(+$18)

🚩總結:One Coffee A Day🫰🏻
🌟注意:不設加一服務費

📍Knockbox Coffee Company
地址:旺角黑布街23號地舖

🗺地區:#bem旺角
📥分類:#bem咖啡店
💰人均消費:#bem_51至100蚊
2022-08-18 558 瀏覽
等食飯前行入左knockbox 旺角分店 門面好靚 但係都要等十幾分鐘先入得😅 叫左杯Ice long black ($38)同craft coffee 叫 Brazil guariroba natural ($65) 都幾好飲
2022-06-04 1746 瀏覽
記得第一次見到Knockbox這店舖,應該還在太平山街吧,當時舖面很細,只有老闆及老闆娘在,因沒有什麼客人,便和腹大便便的老闆娘談了很久,得知她的預產期已快到。不知什麼原因,再到太平山街時,店舖已搬走了;在偶然機會下才得知,他們已搬到旺角黑布街,而且店子也大了很多,還有很多店員,但就見不到倆公婆了,不知是否留在家帶小朋友呢?看過餐牌後叫了Creamy Mushroom and Spinach Linquine、Parma Ham & Cheese Panini、Latte 和Cappuccino 。Creamy Mushroom and Spinach Linquine~意粉煙韌有咬口,忌廉香滑中帶有濃濃的磨菇香味,很不錯。Parma Ham & Cheese Panini~外層焗得微脆,中間的巴馬火腿肉質軟嫩,加上濕潤柔軟的芝士,都幾好食。反而咖啡顯得普普通通,奶泡打得唔夠好,放下不久表面已出現很多氣泡,口感明顯因此而降低;好在味道還算幾好,要求唔高也可一試。印象中咖啡以前幾好的,現在竟然比食物差,實在有啲意外!Knockbox Coffee Company地址: 旺角黑布街23號地

印象中咖啡以前幾好的,現在竟然比食物差,實在有啲意外!

Knockbox Coffee Company
地址: 旺角黑布街23號地舖
電話: 27810363
2022-04-24
2022-06-02 609 瀏覽
一間認真做啡的咖啡店午休時間進來,友人說了一句想要一個可以選圖案的拉花咖啡,我忍不住笑了岀來,縱然店員都笑了,但是仍然會耐心講解店內咖啡的特性,當然我鼓勵大家到來再問😂點了flat white 同tonic Flat white 選了用nutty 的espresso,奶的溫度足夠,顯示出來奶ge甜味,而呢間店舖係杯上面有所講究,令到整杯flat white 的層次感各有不同,首先有奶味為主,接近杯底時便有滿滿的可可味道,層次豐富,每一啖都有不同嘅味道。Tonic 使用了fruity ge 豆,豐富嘅果味隨着通力嘅起泡帶咗出嚟,酸同甜balance啱啱好
一間認真做啡的咖啡店
點了flat white 同tonic
2022-05-26 423 瀏覽
今日下午茶經過,見到都有幾張枱要等,冇咩做就諗住等一陣啦,五張枱等咗大約20分鐘就有位啦,叫咗一個甜品同埋一杯latte, 嘢飲還好啦,可能我太挑剔啦 同埋期望太高啦,我覺得有少少似Starbucks嘅味道咁🤣 另外個甜品既sauce其實幾特別,幾開胃既柚子味,但係由於個外形同味道都太似雞蛋仔,搞到我又覺得唔係好化算咁🤣 坐位亦唔多所以坐起黎都有少少逼既感覺,而且斟水都係自助既 所以行出行入就好似唔太方便咁