如果朋友生日想買個靚,又細細個嘅蛋糕,一定會諗起La Famille( ´▽`)雖然係連鎖店,但無論外觀同味道都唔錯絕對係臨急抱佛腳之選🤪~~~🍊日本柚子($56)🪄6.8/10見到佢寫住人氣之選,而且望落OK靚所以就揀左佢🤣戚風蛋糕係原味,都算鬆軟同埋有蛋香🤔柚子味主要靠柚子醬帶出,入面一粒粒柚子皮令成個蛋糕感覺更輕盈,但覺得柚子味道可以再重啲😗中間加入北海道鮮忌廉,份量啱啱好食落幾滑~蛋糕面仲有啲莓果食落冇咁齋,味道酸酸甜甜更加開胃🫐~~~⭐️回頭指數🌕🌕🌕🌑🌑差唔多六十蚊個蛋糕仔其實都唔平,味道正常發揮,但勝在外貌搭救,打卡一流👍🏻之前仲食過開心果同香芋味。前者好濃開心果味,但有朱古力所以成個食落好滯同偏甜😀後者就正常發揮另外,原來佢地有個promotion,每月會抽一日生日之星。按時間鬥快到網站登記就可以免費任揀一件戚風小蛋糕🍰記得留意住👀
雖然係連鎖店,但無論外觀同味道都唔錯
絕對係臨急抱佛腳之選🤪

~~~

🍊日本柚子($56)🪄6.8/10
見到佢寫住人氣之選,而且望落OK靚所以就揀左佢🤣
戚風蛋糕係原味,都算鬆軟同埋有蛋香🤔

中間加入北海道鮮忌廉,份量啱啱好食落幾滑~
蛋糕面仲有啲莓果食落冇咁齋,味道酸酸甜甜更加開胃🫐

~~~

⭐️回頭指數🌕🌕🌕🌑🌑

2021-09-21 724 瀏覽
每次經過LA FAMILLE 分店,眼球都會不自覺被櫥窗顏色繽紛的戚風蛋糕吸引到佢地的蛋糕有4/5吋外,還有啱兩人食嘅細SIZE~除了賣相精緻,好啱打卡外,款式又多,味道又好食!藍莓,咖啡,開心果味都是我私心之選今日我地買左日本白桃黎食~戚風蛋糕依然鬆軟,層次豐富,入面有白桃CREAM,清甜好食~不過略嫌蛋糕上的白桃肉似罐頭肉~ 哈哈有時買一個小小SIZE戚風蛋糕去獎勵, 不放棄和認真過活的自己,都是一件不錯的事

佢地的蛋糕有4/5吋外,還有啱兩人食嘅細SIZE~

今日我地買左日本白桃黎食~

外賣自取
👸🏻媽咪生日, 當然要買個高質嘅生日蛋糕🎂孝敬佢啦! 🌟La Famille 🌟嘅蛋糕出名又靚又好味, 係幾好嘅選擇! 💗🍈Japanese Melon日本完熟蜜瓜 (15cm)整個蛋糕賣相好靚, 好吸引! 😍日本完熟蜜瓜係☀️夏天當造嘅水果, 所以呢款係期間限定嘅蛋糕🍰, 一見到期間限定就好想買! 😆🧡亮橙色嘅蜜瓜粒鋪滿蛋糕表面, 連蛋糕內部嘅中央都係香甜多汁嘅蜜瓜粒! 🤩外層嘅忌廉來自北海道🇯🇵, 軟綿幼滑, 甜度剛好! 👍🏻中層嘅戚風蛋糕🍰口感鬆軟, 與蜜瓜🍈及忌廉配搭完美, 令人難以抗拒! 🥰屋企人食完都大讃好味道,👍🏻 必定會再品嚐其他款式嘅蛋糕🍰!

🍈Japanese Melon
日本完熟蜜瓜 (15cm)

今日特意訂咗散水餅請同事食,訂咗30件原本打算一個人拎返公司,但由於30件實在太多所以向店員說可否分兩次拎,但店員們知道我要來回一段距離大熱天時唔想我咁辛苦,竟然提議幫我一齊拎返公司,我是非常不好意思但他們非常熱誠所以最後都接受佢哋幫忙。特意留下好評多謝你們的幫忙🙏講返蛋糕方面,蛋糕精緻好味,我好怕啲好甜嘅蛋糕但係呢個清淡又多種類,同事們非常喜歡,無論作為散水餅定還是作為甜點都絕對推介👍服務方面,店員嘅熱誠更加係冇得頂,感謝店員們及陪我走了一轉的小店員 👍

2021-07-15
2021-07-03 905 瀏覽
行街經過見到啲蛋糕好精緻,一個個咁用玻璃樽罩住,好似美女與野獸入面嘅玫瑰花一樣咁吸睛!大甲香芋黑糖麻糬 ($62)一打開個盒就聞到好香!大甲香芋忌廉香滑柔軟,滲透住芋頭清香,食落仲有芋泥嘅感覺。入面仲有層黑糖麻糬,口感綿密煙韌有濃濃嘅黑糖香,令味道層次豐富。英國伯爵茶 ($56)蛋糕蓬鬆軟熟,一入口就有濃郁嘅伯爵茶芳香,每啖都充滿雅致香醇嘅茶香,幽香怡人。日本白桃 ($62)除咗蛋糕頂層鋪咗白桃果肉之外,蛋糕入面都有好多白桃果肉,好足料!粒粒香甜多汁,味道清新怡人,口感清爽。

大甲香芋黑糖麻糬 ($62)

英國伯爵茶 ($56)

日本白桃 ($62)

2021-04-26 1599 瀏覽
好好味+特別+我喜愛的口味😋朋友專誠買比兩隻臭豬的蛋糕🤣好彩我都有份食🥰開心果+香蕉+朱古力+士多啤梨🤤雖然蛋糕細細,但係口感豐富,入口食到分明層次感。蛋糕軟綿綿,忌廉的幼滑,及果仁的粒粒脆脆!味道多選擇,一次過滿足甜品控的口味!
好好味+特別+我喜愛的口味😋
朋友專誠買比兩隻臭豬的蛋糕🤣好彩我都有份食🥰

開心果+香蕉+朱古力+士多啤梨🤤
雖然蛋糕細細,但係口感豐富,入口食到分明層次感。
蛋糕軟綿綿,忌廉的幼滑,及果仁的粒粒脆脆!
味道多選擇,一次過滿足甜品控的口味!
2021-02-09 1196 瀏覽
𝐋𝐚 𝐅𝐚𝐦𝐢𝐥𝐥𝐞 已經成為左我每季必食既蛋糕店 戚風蛋糕賣相靚之餘 價錢亦唔會太貴 今個情人節當然當然都唔例外!𝐌𝐲 𝐑𝐨𝐬𝐞 法式玫瑰荔枝紅桑莓戚風蛋糕 $328蛋糕造型典雅,朱古力火蠟圖章、純白玫瑰花瓣、淡雪士多啤梨、忌廉絲帶,再配以粉色的外層,集少女、復古、典雅於一身。外層粉色的為北海道鮮忌廉,口感軟滑輕盈,帶點奶香,甜膩感比想像中來得低。內層的戚風蛋糕 鬆軟濕潤有彈性,淡淡荔枝清香。蛋糕中夾雜了荔枝啫喱、Valrhona朱古力紅桑莓脆脆。啫喱香甜清新,荔枝味道濃郁,令層次感更為豐富。略嫌紅桑莓脆脆存在感偏低。整個蛋糕以香甜荔枝為主導,偶爾會嚐到紅莓的微酸,就是清新不甜膩的一款,很適合喜歡fresh的大家。

𝐌𝐲 𝐑𝐨𝐬𝐞 法式玫瑰荔枝紅桑莓戚風蛋糕 $328
𝐌𝐲 𝐑𝐨𝐬𝐞 法式玫瑰荔枝紅桑莓戚風蛋糕

2021-02-02 898 瀏覽
好像每個家庭都有一個傳統,大時大節或者一家人相聚就要買個蛋糕,小朋友有得切下又開心,多人分享每人細細件就剛好,唔怕食唔晒!今年有弟弟女朋友挑選La Famille聖誕限定的大甲香芋戚風蛋糕,為簡單的聖誕大餐劃上甜美的句號,雖然家中的小孩好像不太能夠接受紫色的聖誕樹,不過有可愛嘅貓頭鷹同狐狸加持,一樣開心!外層是大甲香芋忌廉,最like 是夾層有黑糖麻糬,如果只有忌廉就太漏啦,這個來得剛剛好,有驚喜!不過孩子最關心的還是一拍照後就搶走蛋糕上的朱古力貓頭鷹,非常滿足~

聖誕大甲香芋戚風蛋糕

雖然家中的小孩好像不太能夠接受紫色的聖誕樹,
2020-12-25
聖誕大甲香芋戚風蛋糕
小妹平時最中意買個大蛋糕🎂同朋友親人開心share, 大家一齊不顧儀態咁大啖大啖咁筆嚟食係最爽最sweet, 好朋友同親人先會咁做😆! 今日小妹行過見到la famille有個紫色蛋糕好似幾靚咁😍就行去望下, 原來係香芋味仲要有麻糬😯, 好似幾特別咁🤔, 於是就買左個番去試下🤗!大甲香芋黑糖麻薯糬丁香紫配搭唔同顏色嘅小花造型🏵🌺已經十分吸引眼球👀, 表面光滑細緻, 外面嘅大甲香芋cream質感幼滑細膩, 蛋糕口感濕潤鬆軟, 而夾心嘅黑糖麻糬最令人驚喜, 黑糖味好香好濃郁但唔會喧賓奪主, 麻糬口感軟糯, 煙煙韌韌, 食落層次感非常豐富, 整體味道唔錯, 甜而不膩😋!

大甲香芋黑糖麻薯糬
2021-01-19
  • 大甲香芋黑糖麻糬
2021-01-18 557 瀏覽
👉🏻 Champagne & Strawberry 法國香檳士多啤梨🍓🍾🎂💲370- Edible Gold Leaf金箔, Champagne & Strawberry Chiffon Cake 法國香檳戚風蛋糕, Hokkaido Nakazawa Fresh Cream 北海道Nakazawa鮮忌廉, Champagne Agar 香檳寒天, Homemade Strawberry Jam 自家製士多啤梨果醬-勁好笑 嗰日晏晝同屋企人切完開心果蛋糕 轉個頭隔幾個鐘我班frd同我慶祝生日又係買咗la famille嘅蛋糕俾我😹仲要我晏晝先叫完我個frd幫我揀開心果味😹唔怪得佢係咁說服我叫我買第二個牌子嘅蛋糕 原來佢都訂咗同一個牌子嘅蛋糕比我😹諗起前年生日 又係有朋友買咗同一個牌子(MO hotel)嘅蛋糕俾我不過唔同味🤣證明我啲朋友都幾清楚我嘅口味haha多謝大家🥰-呢款係法國香檳士多啤梨戚風蛋糕🎂中間夾層鋪有士多啤梨果肉🍓而面層就鋪上香檳寒天🍾仲插咗啲士多啤梨果醬嘅滴管💉個人認為個香檳啫喱好好食😋士多啤梨唔係好甜 冇人工甜👍🏻整體蛋糕偏淡味食落唔濟 不過如果成個蛋糕整體香檳味重少
呢款係法國香檳士多啤梨戚風蛋糕🎂中間夾層鋪有士多啤梨果肉🍓而面層就鋪上香檳寒天🍾仲插咗啲士多啤梨果醬嘅滴管💉個人認為個香檳啫喱好好食😋士多啤梨唔係好甜 冇人工甜👍🏻整體蛋糕偏淡味食落唔濟 不過如果成個蛋糕整體香檳味重少少就好喇🤣飲住酒食呢個蛋糕就最適合不過😹
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
La Famille (中環)
📍中環港景街1號國際金融中心商場3樓3098B號舖
🔗#7eating鰂魚涌#7eating中環#7eating尖沙咀#7eating銅鑼灣#7eating旺角#7eating觀塘#7eating甜品
自從買左𝙻𝚊 𝙵𝚊𝚖𝚒𝚕𝚒𝚎蛋糕仔返屋企當𝙰𝚏𝚝𝚎𝚛𝚗𝚘𝚘𝚗 𝚃𝚎𝚊咁食之後,屋企人就迷上左呢個軟綿綿既戚風蛋糕,依家連生日都指定要食𝙻𝚊 𝙵𝚊𝚖𝚒𝚕𝚒𝚎🤣————————————————————𝙴𝚊𝚛𝚕 𝙶𝚛𝚎𝚢 𝚃𝚎𝚊 𝙲𝚑𝚒𝚏𝚏𝚘𝚗 𝙲𝚊𝚔𝚎 $𝟹𝟼𝟶作為熱賣口味之一既伯爵茶☕️,一打開盒已經聞到𝙴𝚊𝚛𝚕 𝙶𝚛𝚎𝚢既香氣~ 蛋糕綿密濕潤💗,蛋香味明顯,伯爵茶味濃而不澀😽;外層忌廉帶淡淡伯爵茶味道,質感輕盈🧚🏻‍♀️,食哂啲𝙲𝚛𝚎𝚊𝚖都唔會覺得好𝙷𝚎𝚊𝚟𝚢♡
————————————————————

• 英國伯爵茶
『一人一個小戚風・大推脆皮開心果💚秋冬必吃栗子🤎』♕ 𝐋𝐚 𝐅𝐚𝐦𝐢𝐥𝐥𝐞, 𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐚𝐥⠀⠀⠀〔香濃開心果 $65〕⠀超推薦呀!⠀比起舊款的開心果蛋糕⠀這個新版本強太多了吧⠀開心果脆皮真的超厚脆⠀意外地不會太甜⠀上面還有開心果慕斯⠀蛋糕體好濕潤⠀整體很有層次感 很有驚喜!⠀下次再買來吃‼️😍⠀𝑟𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 8.10/10⠀⠀〔沖繩黑糖栗子蒙布朗 $56〕⠀一向不喜歡栗子蛋糕的我⠀覺得秋冬怎麼都要吃一次🤎⠀結果居然有驚喜!⠀我最怕就是很甜的栗子蛋糕⠀但這個完全不會欸!⠀甜度適中,栗子味濃郁,⠀除了面層的栗子⠀裡面都居然還有😍⠀請看圖4!⠀蛋糕也是很濕潤⠀推薦推薦‼️⠀𝑟𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 8/10⠀⠀〔日本柚子$56〕⠀這個相比起上面兩款就沒驚喜了😌⠀我以為會是日本柚子的味道🤔⠀但我吃起來覺得更像韓國柚子茶的味道欸⠀是蠻清新的選擇~⠀𝑟𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 7/10⠀⠀〔榛果阿薩姆奶茶 $56〕⠀看到了阿薩姆紅茶被沖昏頭腦的我😭⠀結果原來只是蛋糕體是茶味的⠀上面滿滿的都是榛果cream我真的不行😌⠀完全蓋過了茶味啦⠀喜歡nutella的人麻煩帶走這顆😂⠀𝑟𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 6.5/10 榛果我對不起你⠀

〔香濃開心果 $65〕⠀

覺得秋冬怎麼都要吃一次🤎⠀
結果居然有驚喜!⠀
我最怕就是很甜的栗子蛋糕⠀
但這個完全不會欸!⠀
甜度適中,栗子味濃郁,⠀
除了面層的栗子⠀

𝑟𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 6.5/10 榛果我對不起你⠀
如果我喜歡榛果大概會給8分

——————————————————⠀⠀
🌟推薦 ʀᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅᴀᴛɪᴏɴ⠀⠀⠀⠀⠀⠀
香濃開心果,沖繩黑糖栗子蒙布朗⠀
🤰🏻回訪 ʙᴀᴄᴋ ᴀɢᴀɪɴ? ⠀⠀⠀⠀⠀
Yes⠀⠀⠀
——————————————————⠀⠀⠀
La Famille⠀
@lafamillehk⠀
中環港景街1號國際金融中心商場3樓3098B號舖⠀
——————————————————⠀⠀⠀
📍分類搵食 Ğ̈ŭ̈ĭ̈d̆̈ĕ̈T̆̈ŏ̈Ĕ̈ă̈t̆̈⠀⠀⠀
#168hk_central⠀⠀⠀⠀⠀
Comment了嗎 ´͈ ᵕ `͈ ⠀⠀⠀
Like了嗎 ⚆_⚆⠀⠀⠀
Save了嗎 (〃∀〃)⠀⠀⠀
2020-11-17 449 瀏覽
La Famille 嘅戚風蛋糕一向都好出名,蛋糕大約$50-$60左右,款款都好精緻💕今次經過又買左幾款黎試🤤雙重朱古力🍫鍾意食朱古力嘅朋友一定要試🥰 蛋糕面頭有朱古力脆脆蛋糕增添口感,蛋糕一切開,啲朱古力忌廉即刻擁出黎,口感幼滑,朱古力味濃郁‼️朱古力控表示食完好滿足😚香濃開心果 開心果味嘅甜品我一向都好鍾意🤩成個蛋糕都係呈翠綠色,外層係朱古力脆皮,仲加入左開心果粒,令到成個口感更加豐富🥳青森蘋果吉士紅茶 頂層有好多蘋果粒🍏下面係紅茶味戚風蛋糕,入口鬆軟輕盈,食落有淡淡嘅茶香,平衡返個蘋果粒嘅甜味,食落一啲都唔會膩🥳日本白桃 上面嘅白桃好香甜😋仲有成5-6舊咁多🤩蛋糕依夠濕潤鬆軟,入面啲忌廉好軟滑,成個配搭好夾,食完想即刻再食呀!🥰-La Famille (中環)📍中環港景街1號國際金融中心商場3樓3098B號舖抵食指數:😚😚😚😚/5舔舔脷指數:😚😚😚😚😚/

雙重朱古力🍫

香濃開心果

青森蘋果吉士紅茶

日本白桃
La Famille (中環)
📍中環港景街1號國際金融中心商場3樓3098B號舖

抵食指數:😚😚😚😚/5
舔舔脷指數:😚😚😚😚😚/
談到香港的戚風蛋糕,相信不少人都與我一樣,首先想起的就是La Famille,縱然已經吃過不下數十次但至今仍會再三回購,尤其是每次經過看到琳琅滿目的蛋糕櫃都實在難以抵擋誘惑。日本柚子 ($370)雖然精緻的小蛋糕口味繁多,但原個大蛋糕更適合慶祝生日或其他節日,亦有15cm(約一磅)、17cm(約一磅半)、20cm(約兩磅)及23cm(約三磅半)四種尺寸選擇,提供保溫袋相當貼心。柚子向來都是個人最愛的La Famille口味之一,選用來自日本高知縣的柚子,戚風蛋糕中亦加糖漬柚子醬,將柚子皮打成果蓉後混合砂糖慢煮,香甜之餘保留陣陣果香,份外清新。北海道鮮忌廉質感輕盈幼滑而且奶香醇厚,而戚風蛋糕亦一如既往綿密並充滿彈性。

日本柚子 ($370)
2020-11-14 3188 瀏覽
每次經過La Famille的蛋糕櫃都會被吸引過去,原來用玻璃瓶蓋著蛋糕是有保持戚風蛋糕濕潤和乾淨的作用,也實在增添不少顏值 這次終於忍不住買了一人一個獎勵自己和家人!本以為戚風蛋糕會像空氣一般,但這裡的質感軟綿得來不會輕飄飄,而且上面的水果或脆餅等配料十分真材實料。味道方面也十分特別,每一款也會有特製口味的忌廉去配搭,實在有心思清新酸澀🍋配鮮雜莓果🍓, 清香奶滑的原味鮮忌廉相互暉映清香🍵蛋糕體中間藏著玄米味巴伐利亞布丁🍮 口感豐富🥰啖啖甜美🍌的蛋糕, 上面加🍫brownie+焦糖脆米餅是絕配另一番茶香☕️上有濃厚的榛子蓉🌰 很有秋意🍁吃著吃著,才發現份量之大,一個蛋糕其實可供二至三人分享,非常抵吃! 我們一人吃掉一個絕對是cheat meal 這種小蛋糕的size剛剛好,能夠分享之餘又不會太多,可以一次試多些不同的口味呢。

這次終於忍不住買了一人一個獎勵自己和家人!

日本柚子
清新酸澀🍋配鮮雜莓果🍓, 清香奶滑的原味鮮忌廉相互暉映

清香🍵蛋糕體中間藏著玄米味巴伐利亞布丁🍮 口感豐富🥰

另一番茶香☕️上有濃厚的榛子蓉🌰 很有秋意🍁