2020-10-13
之前都試過社企餐廳,Fine Dining 法國菜嘅社會企業餐廳真係第一次,估唔到有意外驚喜。社會企業旨在以商業形式營運,將賺取之利潤回饙社會公益,等於係度食一餐飯就做到慈善。今次嚟到La Parole,地點非常就腳,上環A2出口行一至兩分鐘就到。上到去餐廳,燈光柔和,而且座位闊落;餐廳環境恬靜,令人放慢腳步,跟三五知己享受晚餐。老實講,西餐好著重食材新唔新鮮,而係香港,新鮮當地食材係唔容易做到,因為成本極大,所以係香港食西餐,絕對考驗廚師烹調功架。跟店員聊天期間,得知主廚曾到訪歐洲多國學廚,更任職過比利時皇室御廚團隊。La Parole 每一道菜都是她精心設計,完成當晚廚房工作後,更會出嚟跟每枱客聊天,有一種係外國食family restaurant的感覺。第一道菜前梗係食返個法式餐包啦,配有法包同粟米包。麵包最緊要係仲熱,個人好怕法包好硬,但La Parole的法包軟硬適中,配備嘅牛油預先放係室溫備用,細心位加分!因為最近要戒口,所以呢餐無試到酒,店員推介咗佢哋新出嘅水果Smoothie,左邊係香蕉菠蘿,右邊係紅莓加紅酒base 。非常推介香蕉菠蘿味,果味好足,同埋唔甜,真材實料!
前菜有三道,個人喜歡個Tunna Tarte,配有柚子醬汁,日式法式cross-over,幾特別。
龍蝦湯都不錯,滿滿龍蝦味,極濃郁!
之後就嚟到主菜喇,同友人都係選擇咗龍蝦。已經預先將龍蝦離殼(極細心),配埋自家調配嘅芝士汁,帶出龍蝦鮮味,好好味!之前有試過佢地其他主菜,好鍾意佢地調配嘅sauce,令每道菜昇華不少,亦睇得出廚師嘅用心。
甜品選擇咗兩款,非常一讚嘅係甜度適中!我自己真係好怕甜品太甜同太人工,呢度嘅甜品同佢Smoothie一樣,採用新鮮嘅水果整。同埋食完前兩度菜其實已經有啲飽,反而食完佢嘅水果甜品,帶少少果酸味,可以中和膩感!鍾意酸酸地可以選擇桑子蛋糕配新鮮忌廉,mousse同蛋糕base都好濕潤細滑!白蘭地新鮮桃肉奶凍面頭奶凍好creamy,下面Jelly不同層次,Jelly硬度同奶凍一樣,唔會太膠,讚!
另外,為配合疫情,除咗堂食,仲有Fine Dinning To Go服務,大家可以order,支持一下社會企業!