2019-07-20 295 瀏覽
荃灣廣場開左西班牙菜,經過幾次都見人頭湧湧,最終搵一個閒日的晚上帶爸媽一起去試!入去好大、好闊落、啲位好舒服!侍應哥哥好好人!我地叫左洋蔥湯、二人份量的西班牙海鮮飯、西班牙豬手、芝士焗蟹餅,本來仲想叫意粉、好彩侍應哥哥話太多了,意粉可以唔夠食再叫!母親大人仲叫水果茶,不過可能少甜,所以味道一般!西班牙海鮮飯上左,好大好吸引,有蝦,青口,蜆,鱿魚....,飯好入味,小小辣(因為叫左小辣),爸媽食得好知味!芝士焗蟹餅好吸引的外表,內面係蛋焗的,熱騰騰的,好軟綿綿!不過不夠入味!豬手黎啦⋯⋯好大碟,配料好多,肉好稔,老爸用假牙都可以好容易咀嚼!好夠味!到此已經好飽!好彩冇叫意粉!見到隔離枱的甜品好靚,飽都想試!嘩!上枱好靚呀!老媽不禁地好雀躍!即刻攞起义去試—-雜果班㦸,一共有八個小班㦸砌成!上面有一球雪糕,週圍擺滿水果!熱烘烘好脆好味!有多一球雪糕更好!

母親大人仲叫水果茶,不過可能少甜,所以味道一般!

到此已經好飽!好彩冇叫意粉!

2019-07-19 214 瀏覽
荃灣廣場近年都轉換左唔少食肆,各款飲食都有,連主打西班牙菜嘅La Postre 最近都在此開分店,今晚專程光顧。店舖地方都幾大,光線充足。芝士蟹餅熱鍋上桌,六隻蟹鉗整齊排列,金黃色芝士蛋面,賣相吸引,食落蛋香芝味,混雜蟹肉和磨菇,口感豐富。西班牙豬手即叫即烤,製作需時,熱辣辣香脆豬手皮和腍滑豬手肉份量十足,還配有酸甜兼少辣嘅雜菜,醒胃而不油膩,等候亦覺值得。甜品雜果窩夫賣相唔錯,窩夫砌成花形,上鋪雜果和雲呢嗱雪糕,再加蜜糖,清甜不覺腻。焦糖咖啡香滑不太甜,濃而不膩好合適。
店舖地方都幾大,光線充足。
焦糖咖啡香滑不太甜,濃而不膩好合適。

2019-07-17 303 瀏覽
原本打算食元氣,但因為太多人等位,所以就轉去對面的西班牙餐廳餐廳內既佈置非常精緻,牆上的大鐘掛飾最搶眼,其他佈置都是時尚的歐美風座位亦算寬闊首先要推介這杯蜂蜜玫瑰花茶,很順口的蜂蜜加上濃郁的玫瑰花香氣,還有幾粒裝飾用的藍莓這個牛肉蠔拌飯很有驚喜蕃茄汁拼飯配上彩椒、青瓜、洋蔥等爽口配菜,蠔味勁濃,牛肉都好入味,推沙嗲雞肉烤餅的餅底好薄好脆,烤雞肉不會太乾,仍然能保留肉汁,沙嗲味唔濃,同樣配上彩椒及紫椰菜等下次要試下海鮮餐

座位亦算寬闊

這個牛肉蠔拌飯很有驚喜

椒及紫椰菜等

下次要試下海鮮餐

2019-07-17
2019-07-15 325 瀏覽
荃灣廣場最近新開了不少店 就連地庫的餐廳都多左好多 這次我和朋友就試一下這家新既西班牙餐廳😋看餐牌的時候 已經被它的西班牙海鮮炒飯吸引了 雖然朋友說照片通常不可以作準 但我們還是點了!點知上菜之後 真的跟餐牌一樣🤣料很足 有青口 蝦 蜆等不同海鮮🤤我們點了兩人份 沒想過真的會這麼大盤 但整體很鮮味 所以不知不覺就把這裡都吃完了🤣我們還點了芝士煎蟹餅 這個比想像中多 有厚厚的蛋跟芝士包住蟹鉗 上面有很多木魚 整個味道很配😋飲料也有很多種類 值得一試 我們點了兩杯 一杯是雜果沙冰 清新消暑💁🏻‍♀️另一杯是芒果藍莓mojito 不過沒酒精的 甜蜜的味道💁🏻‍♀️最後點了紅酒無花果芝士蛋糕 賣相已經加了很多分!我第一次試紅酒配無花果 出乎意料的配合 令無花果更清甜☺️芝士蛋糕都很濃郁 和杏仁片一起吃都很夾!

2019-07-15 285 瀏覽
荃灣廣場終於又多一家西餐的選擇了!有時候想食一些比較歐陸風的精緻餐點,吃得清新點,這是不錯的地方。夏天總想吃點酸酸的開胃菜,就點了份青檸凍蜆。青檸的酸跟微微的辛辣恰到好處,加上凍蜆,整個人都refresh了一下。點了一杯mojito 和 sangria, 夏日炎炎,啜上一口,暑氣全消。説到西班牙的名菜應該大家都會想到它——海鮮飯。那橘紅色的飯粒配上精緻鮮美的大蝦、青口和蜆,飯粒混和洋蔥粒跟青椒粒,愈吃愈想吃,一不會兒便吃光了。甜點當然不少得雜果麻糬窩夫,一口雪糕一口窩夫,冰火交戰,為這頓美味劃上完美的句號。
荃灣廣場終於又多一家西餐的選擇了!

夏天總想吃點酸酸的開胃菜,就點了份青檸凍蜆。

説到西班牙的名菜應該大家都會想到它——海鮮飯。

2019-07-15 171 瀏覽
訂位時講明係2小時用餐時間,去到1個鐘多小小已經開始問你有冇野加,提醒你幾點鐘交台,其實大家都明白,都好聲好氣講話ok...但去到用餐時間個半鐘已經要收我地未食完既野,同埋要我地埋單,咁埋單冇問題!但我仲未夠鐘,已經第二次講,有野未食完,但d員工就不停問你食完未,好喇,我地都好合作,只係想傾多幾句,但就不停被打擾,到最後真係差唔多夠鐘時,就被員工毫不客氣地講,佢地出面張訂位到左,其實,要計既話,我地只係差唔多夠鐘,我朋友都係仲有幾啖野飲想飲埋就走,講真,開頭見佢係2小時用餐時間先試依間新野,但大家如果唔介意用餐時不斷被打擾的話,可以一試,食物都算唔錯,只係服務令人好反感!

2019-07-10 870 瀏覽
為好友慶祝生日,放工去荃灣廣場食壽司,誰不知去到 basement 看見新開的 La Postre,從門面看已經充滿西班牙風情,決定入座嚐新。晚飯時間人頭湧湧,menu 充滿異國風情,店內的佈置擺放了不同的裝飾品,感覺蠻不錯呢!我跟朋友點了小食、主菜、甜品、特色飲品,價錢合理,埋單大概每人 $400,CP值高!天氣熱辣辣,先來一杯冰涼的飲品再慢慢傾計,Mojito 試試看!《鮮雜果莫希托 》$78 甜甜酸酸的雜果飲料,新鮮水果如橙、蘋果、藍莓、士多啤梨、薄荷葉,非常清爽涼透心。《荔枝莫希托》$68新鮮荔枝清甜,混合了梳打,莫希托萬歲。《芝士煎蟹餅》$168Crab Cake 一向都是人氣之選,上層的芝士非常幼滑,芝味十足,蟹餅加上蟹鉗賣相滿分,蟹肉夠新鮮且味道突出,蛋味香,鐵板上熱食真的好味。《西班牙海鮮炒飯》$298二人份足夠我們倆口子吃飽飽,鋪滿海鮮好豐富滿足,青口新鮮不腥,虎蝦鮮嫩彈牙,蜆肉清甜,還有辣肉腸的鹹香。飯粒吸收了所有海鮮的精華特別美味。《鮮雜果麻薯窩夫》$138(全份)最後到了我們期待的甜品時間,窩夫即叫即製新鮮熱辣,飄揚陣陣香氣!外層香脆,內裏軟糯,中間夾雜麻薯,煙

《鮮雜果莫希托 》$78

《荔枝莫希托》$68
新鮮荔枝清甜,混合了梳打,莫希托萬歲。

《芝士煎蟹餅》$168

《西班牙海鮮炒飯》$298

《鮮雜果麻薯窩夫》$138(全份)
最後到了我們期待的甜品時間,窩夫即叫即製新鮮熱辣,飄揚陣陣香氣!外層香脆,內裏軟糯,中間夾雜麻薯,煙煙韌韌好味道。特別欣賞生果部份,無花果很特別,加上雪糕,一冷一熱的口感,十分有層次感。

總括而言有驚喜,店員服務細心,食物有水準,這裏環境輕鬆舒適,是與朋友相聚或慶祝生日的好地方。

慶祝紀念
生日
  • 《西班牙海鮮炒飯》
  • 《鮮雜果麻薯窩夫》
2019-07-09 558 瀏覽
呢到皇牌之一食物有<芝士煎蟹餅>,蛋味很濃,入面有溶左的芝士,洋蔥,菇類,佈滿煎蟹餅上面的是木魚,小蟹鉗令整個賣相生色不少,襯熱食先最香。我個人比較鍾意呢個<西班牙豬手>,驚喜度比煎蟹餅高,一般食呢類型脆豬手食食下會覺得有一種膩的感覺,呢個正正相反,越食越滋味,豬手的皮非常香脆,即使放涼了一陣子,香脆度仍不減,除左豬手本身好食之外,呢個醬汁同配菜相信是靈魂之一,配菜帶酸味,所以很開胃,仲有好多新鮮蔬菜可夾埋豬手食,除左醬汁之外,另外仲可以再加蜜糖一齊食。呢到甜品款式唔少,最吸引我地就係呢個色彩繽紛的<雜果麻糬窩夫>,有好多不同的水果,比較有特別是窩夫入面有麻糬,麻糬口感軟熟,熱的窩夫再同冰凍的雪糕,好食。

2019-07-09 264 瀏覽
返左成日工真係要食返餐好既好好地享受一下所以同家人到了荃灣廣場La Postre好快店員就安排了入內個環境都幾舒服做會員仲有著數我們點了西班牙海鮮炒飯,青芥鮑魚,鮮雜果莫希托,荔枝莫希托,鮮雜果麻糬窩夫西班牙海鮮炒飯-海鮮新鮮好味道,飯少少辣加上配料突顯出飯的精髓青芥鮑魚-口感好好,加埋青芥更加合適鮮雜果莫希托-有大量水果豐富了味蕾荔枝莫希托-好有個性主題就係荔枝香味鮮雜果麻糬窩夫-只係睇已經好賞心悅目.有大量不同種類的水果,有柚子,士多啤梨,芒果,藍梅,熱情果仲有大大球雪糕,加上蜜糖食個窩夫更係好味道
返左成日工真係要食返餐好既好好地享受一下

所以同家人到了荃灣廣場La Postre
好快店員就安排了入內

個環境都幾舒服
做會員仲有著數
西班牙海鮮炒飯

青芥鮑魚-口感好好,加埋青芥更加合適
鮮雜果莫希托-有大量水果豐富了味蕾
荔枝莫希托
荔枝莫希托-好有個性主題就係荔枝香味
鮮雜果麻糬窩夫
鮮雜果麻糬窩夫-只係睇已經好賞心悅目.
有大量不同種類的水果,有柚子,士多啤梨,芒果,藍梅,熱情果
仲有大大球雪糕,加上蜜糖食個窩夫更係好味道
2019-07-08
荔枝莫希托
鮮雜果麻糬窩夫
跟太太的相識5周年紀念,當然要找一家高級西餐廳享用晚宴最後選了La Postre餐廳裝修有地中海風情配合馬賽克磁磚,感覺舒適正門有一蛋糕凍櫃,看似很美味餐具很西式及高尚一樽自助開水來到主菜部分,先上是芝士煎蟹餅,芝士香濃但蛋味更出,蟹肉令蛋餅增添鮮味西班牙海鮮炒飯份量足,海鮮亦很新鮮,飯軟硬適中,青口及蝦大件,不錯鮮雜果麻糬窩夫一看就知水果滿載,香草雪糕溶入香脆的窩夫,值得推薦點了兩杯沙冰都很鮮甜,但雜果沙冰卻變成只有菠蘿總的來說,我們都滿意此餐廳,員工足服務亦貼心,就是價格略高,但絕對可推介
跟太太的相識5周年紀念,當然要找一家高級西餐廳享用晚宴
最後選了La Postre

餐廳裝修有地中海風情配合馬賽克磁磚,感覺舒適

正門有一蛋糕凍櫃,看似很美味

餐具很西式及高尚

一樽自助開水

芝士煎蟹餅

西班牙海鮮炒飯(2人份)

鮮雜果麻糬窩夫

點了兩杯沙冰都很鮮甜,但雜果沙冰卻變成只有菠蘿

田園雜莓沙冰

2019-07-04
芝士煎蟹餅
西班牙海鮮炒飯(2人份)
田園雜莓沙冰
2019-07-03 544 瀏覽
之前我朋友去開荃灣廣場睇戲後, 又是到晚飯時間, 所以和朋友到附近 找地方食晚飯聊天。 我們行經B1樓層有間La Postre 西式餐廳,便到這餐廳享受 晚餐。這間餐廳的環境 優美 舒適, 坐位也很闊落, 枱上的餐具也擺得整齊, 整潔。朋友先order咗一個西班牙海鮮炒飯, 炒飯有足夠二人份量, 海鮮配料也很豐富 有海蝦, 海蝦的 肉質非常新鮮 爽口, 還有青口, 味道 鮮味。 米飯爽口, 廚師採用 紅椒炒飯,使飯底 香濃 帶有 辣辣地, 胃口即時大增。小食方面, 我選了個蟹餅, 上枱 裝潢 美觀吸引, 蟹餅內有雞蛋 和蟹肉 還有菇類, 味道很有特色。最後也選了一個 甜品( 雜果 窩夫), 份量也非常足夠, 雜果新鮮美味, 泡芙上還有 冰凍的雪糕 ,可以混和一起吃,很 有口感。 飯後 再 加多一杯 士多啤梨 咖啡, 咖啡充滿士多啤梨味,入口苦苦地, 味带出 甜甜, 認真滿足。

最後也選了一個 甜品( 雜果 窩夫), 份量也非常足夠

2019-07-02
之前喺尖沙咀見過呢間餐廳,佢而家喺荃灣廣場開咗,星期五晚就一於喺到試吓加同朋友同我慶祝生日🙈🎂。個餐廳係以Tiffany Blue做主色好靚啊,啲枱亦都唔會好迫,餐杯彩色餐具亦都幾靚,朋友喺Openrice訂枱有得已優惠價($198)食西班牙海鮮炒飯🍲,個份量係2人份的,都唔細,幾多料幾多海鮮,味道就小辣幾惹味。由於多人所以叫嘅都係Pasta/飯類多,芝士龍蝦忌廉飯($168)都唔錯,隻龍蝦幾大隻,但個飯量就少啲同埋除咗龍蝦🦞之外無乜料~Pasta就要咗黑毛豬煙肉🥓欖油意粉🍝($98),個意粉好爽口質感彈牙好味,亦有唔少蔬果配菜,食到底就比較多欖油🙈。另一樣就要咗芝士帶子仔菠菜意大利餛飩($138),呢個勁好食超級推介😍😍😍,有好多粒餛飩🥟,而且個汁Creamy得嚟唔漏,啲帶子仔估唔到咁鮮味,食到停唔到口,下次再嚟的話都一定會encore!小食本身叫咗兩個,但有一個sold out咗,所以只剩返青檸香辣凍蜆($108),味道一般而且蜆好細隻,青檸🍋味比想像中無咁出,可以再惹味啲,凍食亦唔係咁好食。另外叫咗個牛油果🥑蟹肉沙律($68),蟹肉都唔少個配合亦都夾,但可惜係個份量太少,唔適合s

芝士龍蝦忌廉飯

黑毛豬煙肉欖油意粉

芝士帶子仔菠菜意大利餛飩

青檸香辣凍蜆

另外叫咗個牛油果🥑蟹肉沙律($68),蟹肉都唔少個配合亦都夾,但可惜係個份量太少,唔適合share食。
焦糖香蕉窩夫

最後就Order份Full嘅焦糖香蕉窩夫($98),有8嚿,味道我覺得就好普通質感亦唔夠脆,但呢個係生日甜品嚟,所以有個生日牌,而且壽星女(即係我)仲可獲贈一張即影即有添好靚靚🥰🥰。所以如果呢到同朋友食餐生日飯都唔錯。😆
2019-06-28
慶祝紀念
生日
黑毛豬煙肉欖油意粉
芝士帶子仔菠菜意大利餛飩
2019-06-30 659 瀏覽
荃灣廣場新開的西班牙菜,環境好靚呀!!餐湯帶酸,餐包不夠脆口。明太子忌廉意粉,日式,這個幾香又好味。也有幾多汁,面舖了紫菜絲!雙重芝士肉醬意粉,大失所望,只是放塊芝士係面,肉醬入面好多三色椒,好奇怪,同事唔鍾意三色椒,他以為會好多肉醬係舖面的。芝士意粉,好似加左千島沙律醬,好奇怪。沙律太多醬虎蝦牛肝菌意粉,三大隻虎蝦,有d牛肝菌,很香的,意粉都幾好味,不過有d漏,蝦不是好爽口。風乾黑毛豬華倫西亞燉飯,同事說味道也是幾好的,黑毛豬薄薄幾片,也是幾香的,飯有d豆又是黃金色的,賣相幾吸引的。黑松露西班牙黑毛豬扒跟薯條,黑毛豬也是想做到心形的,用平底pan裝住+有些沙律,一些薯條有d沙律醬,1小杯帶子。好豐富,豬也淋身的,唔會好肥同鞋。冇特別醬汁的。跟餐甜品,菠蘿拿破倫,不是想像中那樣,係兩塊酥餅夾住一粒菠蘿加少少吉士醬,餅也是鬆化的,菠蘿juicy呀。鮮奶咖啡,可以揀熊仔拉花,拉花好靚,味道也幾香水果茶,賣相漂亮,入面好多水果,可以飲可以食,不會太甜!
荃灣廣場新開的西班牙菜,環境好靚呀!!

餐湯帶酸,餐包不夠脆口。

芝士意粉,好似加左千島沙律醬,好奇怪。

沙律太多醬

鮮奶咖啡,可以揀熊仔拉花,拉花好靚,味道也幾香

水果茶,賣相漂亮,入面好多水果,可以飲可以食,不會太甜!
2019-06-17
午餐
2019-06-29 277 瀏覽
近來天氣一時晴一時雨,選間特色餐廳享受晚餐,令自已快樂多些,見到裝修簇新的西班牙餐廳,相信開業不久,一於一試!翻開餐牌,很多選擇款式,款款想食!芝士煎蟹餅,饀料有蘑菇,芝士,蛋,洋蔥及蟹鉗,材料非常豐富,味道極好,我很喜歡。西班牙豬手,豬手皮脆,保持肉嫩,豬手面舖上秘製醬汁及沙律,可以平衡油腻,加上廚師细心把豬手切件,方便進食,抵讚!鮮雜果莫希托及鮮製雜果沙冰,兩杯用鲜果製成,可以幫助消化。雜果麻糬窩夫,一球雲呢拿雪糕放在即製窩夫上,而窩夫內藏麻糬,增加口感,再加上不同鮮果,真是完美的甜品!品嚐了這一餐,真的賞心樂事,滿足喔!芝士煎蟹餅西班牙豬手鮮雜果莫希托鮮製雜果沙冰雜果麻糬窩夫]]]]]

翻開餐牌,很多選擇款式,款款想食!

鮮雜果莫希托及鮮製雜果沙冰,兩杯用鲜果製成,可以幫助消化。

品嚐了這一餐,真的賞心樂事,滿足喔!

西班牙豬手

雜果麻糬窩夫

2019-06-29 285 瀏覽
初次光顧這家開店一個月左右的西班牙餐廳,挑選了一個$58 的set lunch 煙雞胸肉羅勒意粉包熱奶茶,雞胸肉熱辣辣、好好味,意粉和配料,配搭不錯,套餐以外,另有三款蛋糕,各有特色,成為金、銀卡會員,盡享優惠。
初次光顧這家開店一個月左右的西班牙餐廳,
雞胸肉熱辣辣、好好味,
意粉和配料,配搭不錯,

套餐以外,另有三款蛋糕,各有特色,
成為金、銀卡會員,盡享優惠。
2019-06-29
1 分鐘 (堂食)
  • 煙雞胸肉羅勒意粉