2019-10-02 2066 瀏覽
「La Postre」坐擁數間分店,其中一間位於荃灣廣場B1層,裝潢偏歐陸風,走年輕路線,整體帶有一種很Young和Cozy的感覺。這是一間西班牙餐廳,除了一般主食外,其甜品也是別一賣點,吸引不少少女到此打卡留下足跡,當中窩夫等也似乎做得不錯。鮮雜果莫希托: Mojito是以梳打水及糖漿調製的一款特飲,加上各式鮮果,非常refreshing 芝士煎蟹餅: 幼滑的蛋餅中加入了蘑菇,表面亦鋪了一層香滑芝,微微焗出焦香,亦有造到少許拉絲效果,無論是蛋或芝士,熟度均恰到好處,蛋有蛋香,芝士亦夠芝味,加上表面大量木魚碎,口味豐富。而蟹鉗不只是裝飾,亦有少量蟹肉,肉質還算可以,但芝士蛋餅才是主角,蠻美味!西班牙豬手: 焗至脆香的豬手配上酸甜並重的西班牙沙律,非常大堆頭,賣相像是有點混亂,但味道卻有小驚喜。豬手皮格外酥脆,肉質稍乾但搭配沙律的醬汁後,稍有補足,醬汁香甜,大大提升了整道菜的質素,味道h很好。鮮雜果麻糬窩夫: 新鮮焗起的窩夫外脆內軟,軟綿綿的麻糬與蛋香十分融合,香甜美味,加上不少鮮果及蜜糖,甜而不膩。

2019-09-25
食物不是特別好食,價錢就特別高又唔好食.服務員態度差,果個食物明明是一set需要一齊上,點知分開上時間長,服務員又唔出聲,食完先講.還要笑. 好似玩咁食物質素差,價錢出一等一等.
食物不是特別好食,價錢就特別高又唔好食.
食物質素差,價錢出一等一等.

2019-09-22 211 瀏覽
睇佢menu 啲相好吸引,之前已經好想試下,見荃灣新開就去試試,都知係貴,但expect 會值,點知,好失望,唔係話難食,味道ok, 但呢個價錢真係俾多佢而且嘈過酒樓唔知其他食物點樣,但呢個一人西班牙海鮮飯,套餐178..細到呢,就係兩隻蝦咁大。個飯淨係好多青紅椒味同辣,thats all..青汁牛肉意粉,真心以為隔離美心快餐買過黎🤦‍♀️🤦‍♀️,又係一堆青紅椒,呢個是咪中式意粉呢?雜果mojito,no comment
而且嘈過酒樓

個飯淨係好多青紅椒味同辣,thats all..
一人西班牙飯  sert  dinner

青汁牛肉意粉

雜果mojito,no comment

2019-09-20
2019-09-21 130 瀏覽
自從上次係尖沙咀厚福街食過La Postre 後,已經對佢D食物念念不忘。今日甘岩經開荃灣,決定同家姐再來荃灣呢間La Postre再食多次。一來到,整個餐廳係夢幻的粉藍色,非常漂亮!門口服務員見到我們2位後,立刻招呼我們入內,還幫我們倒了水,招呼值得稱讚!一坐低,都係比檯面既餐碟吸引住,係花邊形狀的碟,刀叉外表非常講究,餐具都很漂亮!因為頭先下午食左小小野,擔心晚餐會吃得太飽,而家就order 左2款唔係甘飽既食物,我地叫左:甜酸香橙雞胸沙律:沙律汁係酸酸甜甜的,十分開胃!另外,裡面有碎的芝士條,超香芝士味!有2條餅乾條,我以為就甘食,服務員上菜時溫馨提醒,原來是mit 碎撈埋沙律一齊食的,長知識了,哈哈。雞胸肉是凍的,肉的質感唔“鞋”,另外仲加左橙,橙係非常甜的。沙律菜很新鮮,成碟簡直就係開胃菜,唔錯!金沙麵包蟹:呢支黃金蟹不得了!外形十分大隻!黃金蟹上面鋪了滿滿的炸咸蛋黃碎,勁香蛋黃味。一打開蟹蓋,裡面全部都係膏,十分邪惡!建議真的不要一人食曬,要跟人分享蟹膏,一唔係會膽固醇超標,因為真的太多蟹膏了!個蟹炸完後,都保留到蟹味,蟹底下有鋪菜來”索”油。 另外,餐廳好貼心,會提供埋食

甜酸香橙雞胸沙律:

金沙麵包蟹:
呢支黃金蟹不得了!外形十分大隻!
黃金蟹上面鋪了滿滿的炸咸蛋黃碎,勁香蛋黃味。一打開蟹蓋,裡面全部都係膏,十分邪惡!建議真的不要一人食曬,要跟人分享蟹膏,一唔係會膽固醇超標,因為真的太多蟹膏了!個蟹炸完後,都保留到蟹味,蟹底下有鋪菜來”索”油。 另外,餐廳好貼心,會提供埋食蟹的工具。

甜品方面,上次叫左綠茶麻薯窩夫全份,今次擔心吃不完會浪費,少吃多滋味,就叫左雜果麻薯窩夫半份:
半份的形狀甘岩係2個心形,好浪漫!
窩夫烘得外脆內軟的,入面有麻薯,口感煙煙Un Un的!窩夫旁邊放左唔同的雜果,例如有草莓、藍莓、奇異果、芒果、香橙及無花果等。每樣水果都係2人份量,一人可以試一D。另外還有一杯雲呢嗱味的雪糕,將雪糕加係窩夫上一齊食,別有一番滋味。由於太好味的關係,下次都係Order返全份,半份唔夠食,呵呵。

飲品我地叫左Sangria及熱桂花荔枝茶。Sangria好大杯,入面有好多水果,解渴一流!熱桂花荔枝都好飲,有幾粒大大粒荔枝係壺入面。

平均每人300幾蚊,但是物有所值。因為服務好,環境舒服及野食一流!係荃灣行街,記得過來吃啊!
2019-09-17
$336.5 (晚餐)
  • 鮮雜果麻糬窩夫
  • 甜酸香橙雞胸沙律
2019-09-19 138 瀏覽
來到荃灣的la postre 同好姐妹聚餐。環境很fancy. 金屬餐具很別緻, 完全是給一班姐妹淘聚會的好地方。首先叫了個西班牙炒飯,簡直是人生吃過最好味的西班牙炒飯,不會太濕太油,微辛辣,又有很多海鮮,份量很多,價錢來說可謂超值。再叫了個蟹鉗芝士蛋,上到來熱呼呼的 夾起一塊,還有拉絲,蟹鉗肉實正,配上半熟蛋和芝士,簡直是女士最愛。可借因為鐵板太熱,很快半熟蛋變熟蛋,所以建議大家吃快一點。再來是甜品,哇 好可愛,打卡最啱。甜品㢔不太甜,加嬴水果和雪糕。最然是肥了點,但快使我們胃口全開,很快便瓜分吃完了。最後聊又,叫了杯紅豆綠茶,和綠茶拿鐵。兩杯都色香味俱全,又靚。價錢中位,但是打卡吃飯好地方。可以encore.

價錢中位,但是打卡吃飯好地方。可以encore.
2019-09-19 1556 瀏覽
餐廳環境舒服,樓底高,而且用左淺藍色為主,好優雅。晚市7點左右,已經幾乎坐滿,所以最好book左位先。叫左set dinner 西班牙黑毛豬扒配黑松露雜菌($248),西班牙紅酒蕃茄肉丸配蒜蓉包($88),西班牙蛋餅(細$59),水果茶(跟dinner set加$15)。set dinner跟是日餐湯/沙律,飲品。餐湯係雜菜湯,酸酸香香,少少辣辣咁,雜菜量都幾多。附送既蒜蓉包,蒜蓉塗得均勻,烘過所以脆身。蛋餅厚身,即使叫細份,份量都有番咁上下。落order個陣,侍應有提話少少辣,好貼心。面頭灑上少少辣粉,但加埋蛋餅一齊食,其實唔辣,甚至會覺得好fresh,有陣蟹味咁。紅酒蕃茄肉丸放上枱,已經聞到有陣紅酒味。大量紅綠燈籠椒粒,洋蔥粒。肉丸起碼有10粒,粒粒都吸哂d紅酒蕃茄味,尼個醬汁好濃and稠,非常夾。配以既蒜蓉包,比餐湯既更加脆,即使放左好耐先食,都依然脆身,而且好多蒜蓉醬塗左係包上面。黑毛豬扒好香豬味,而且真係同平時食既豬扒味道完全唔同,d豬油都係好香唔油膩。肉嫩,放耐左先食,都係一樣嫩滑。黑松露雜菌另外放係一個小碗,黑松露量亦不少。水果茶茶底香濃,有少少好似梳打既味,大量水果,唔
西班牙紅酒蕃茄配蒜蓉包

叫左set dinner 西班牙黑毛豬扒配黑松露雜菌($248)西班牙紅酒蕃茄肉丸配蒜蓉包($88)西班牙蛋餅(細$59)水果茶(跟dinner set加$15)
是日餐湯+蒜蓉包

set dinner跟是日餐湯/沙律飲品。餐湯係雜菜湯,酸酸香香,少少辣辣咁,雜菜量都幾多。附送既蒜蓉包,蒜蓉塗得均勻,烘過所以脆身。

西班牙紅酒蕃茄肉丸配蒜蓉包

紅酒蕃茄肉丸放上枱,已經聞到有陣紅酒味。大量紅綠燈籠椒粒,洋蔥粒肉丸起碼有10粒,粒粒都吸哂d紅酒蕃茄味,尼個醬汁好濃and稠,非常夾。配以既蒜蓉包,比餐湯既更加脆,即使放左好耐先食,都依然脆身,而且好多蒜蓉醬塗左係包上面。
西班牙黑毛豬扒配黑松露雜菌

水果茶(跟dinner set加配)

水果茶茶底香濃,有少少好似梳打既味,大量水果,唔會過甜。

整體,靜靜地食番餐西班牙菜,侍應服務又好,主動收碟。
2019-09-08
西班牙紅酒蕃茄配蒜蓉包
是日餐湯+蒜蓉包
西班牙紅酒蕃茄肉丸配蒜蓉包
西班牙黑毛豬扒配黑松露雜菌
水果茶(跟dinner set加配)
  • 西班牙蛋餅
2019-09-15 1244 瀏覽
到荃灣廣埸逛逛 兼晚飯,廣埸有酒樓,中西餐廳等,不少選擇,而在地庫層被我發現這間 la postre 食西班牙菜的西餐廳,內部裝修高雅漂亮,整間餐廳環境感覺很舒服! 與女友即內進試一下,待應 殷勤招呼,態度親切地介紹餐飲。 餐牌的菜式很有特色,賣相美十分吸引,很有新鮮感,點了晚餐~ 餐前小食;蟹餅(Crab Cake ) $168主要材料有雞蛋 ,芝士, 蟹鉗,木魚花等。蛋加熱溶了的芝士香氣撲鼻,滾熱辣的,蟹鉗鮮甜味道濃郁!非常討好的餐前小食。主菜;西班牙豬手(Roasted Pork Knuck le) $ 388 這個豬手很有新鮮感!第一次見豬手是這樣的狀態。 豬手的外皮炸得甘香鬆脆,肉嫩滑切成小件混合了青瓜,紅黃椒,洋葱,生菜,波蘿等,配以香草沙律醬汁混合一起,令口感脆中帶滑再加上一點蜜糖漿,味道清新而獨特,份量相當大份!甜品;抹茶麻糬窩夫(Matcha Mochi)$ 108 窩夫另一款還可配鮮什果的,造型也很漂亮!香香脆脆的窩夫與抹茶雪糕,紅豆絕配!鮮什果莫希托(Mojto ) $ 78 青檸桃沙冰( Lime & Peach Espuccin ) $ 68味道

與女友即內進試一下,待應 殷勤招呼,態度親切地介紹餐飲。
餐牌的菜式很有特色,賣相美十分吸引,很有新鮮感,點了晚餐~
餐前小食;
蟹餅(Crab Cake ) $168

主要材料有雞蛋 ,芝士, 蟹鉗,木魚花等。

主菜;
西班牙豬手(Roasted Pork
Knuck le) $ 388

這個豬手很有新鮮感!第一次見豬手是這樣的狀態。

甜品
抹茶麻糬窩夫(Matcha Mochi)$ 108
窩夫另一款還可配鮮什果的,造型也很漂亮!

香香脆脆的窩夫與抹茶雪糕,紅豆絕配!

鮮什果莫希托(Mojto ) $ 78
青檸桃沙冰( Lime & Peach
Espuccin ) $ 68
味道清新!

十分優質的製作!
好美味!滿足的一個晚餐!
2019-09-11
2019-09-14 245 瀏覽
今日少爺生日。因為吾想去d高危區。所以我訂左荃灣廣場的La Postre食飯。其實3年前我已經食過La Postre尖沙咀店。當時係食Lunch set。覺得普通味吾算特別。之後La Postre愈開愈多分店。一個月前家姐同朋友仔慶祝生日。她說La Postre的豬手好好食所以今晚我地去左食。我在openrice訂左7點。訂枱寫左生日。要求寫Happy birthday to XXX。並要求一個闊敞安靜的座位。今日3點餐廳打俾我。再次confirm我寫名在甜品上。我地6:50到餐廳。去到被安排坐在廚房前面正正的2人座。人來人往餐廳座位非常迫。我地同隔離2人枱痴實。一個小朋友邊食野邊叫。嘈到不得了。我真好後悔黎呢度食生日飯。我地叫左1個dinner set(149蚊)。包左麵包餐湯咖啡。Tiger Prawns Spaghet有3隻虎蝦。隻蝦幾爽。墨魚麵吾算al dente。但都ok good食完墨汁麵。我既不滿立即黎。因為個碟已經黑哂而且有蝦殼蝦頭。Waitress完全無意換碟。我係好執著於呢樣野。覺得西餐廳係應注意呢樣野。直到第二樣黎。我開聲叫她吾該換碟。Crab Cake (168
今日少爺生日。因為吾想去d高危區

所以今晚我地去左食。

我地6:50到餐廳。去到被安排坐在廚房前面正正的2人座
。我真好後悔黎呢度食生日飯

Tiger Prawns Spaghet

有3隻虎蝦。隻蝦幾爽
。墨魚麵吾算al dente。但都ok good

食完墨汁麵。我既不滿
。我係好執著於呢樣野。覺得西餐廳係應注意呢樣野
。直到第二樣黎。我開聲叫她吾該換碟

Crab Cake (168蚊)

呢個賣相好好。上面滿是木魚片。下面係芝士洋蔥蛋餅。本來應該係好好食。但係個蛋餅overcooked。個蛋好似我甘
太老
味道其實ok。但個蛋煮過火。太熟變左好乾

食完又係成個碟係蟹殼但沒人換碟
成枱野。我又再開口叫waitress換碟。

家姐極力推介的 Roasted Pork Knuckle (388蚊)

個豬手燒好起肉。撈埋紫洋蔥青瓜紅黃椒等沙律菜
。有芥末汁+蜜糖。味道好好
吾漏。Portion都幾大。因為諗住留肚叫甜品。最後我地打包左一半聽日食。

我地叫左Mixed Fruit Waffle (138蚊)。個waffle 黎到成枱都係食剩既野未執
Waitress 叫另1 waiter執枱先放waffle。

我一望
甜品完全沒寫Happy birthday to XXX.
想點呀。我真好鬼興
。少爺問我做乜? 我話我訂位點點點。他今日打俾我又點點點。他
吾怪之您飽極都叫甜品喇! 算喇

我講梗係算喇。吾通我叫他攞番入去。點支蠟燭寫番happy birthday??

埋單927蚊。論食物我覺得吾差的。係個crab cake
overcooked。其他都ok.但服務真吾ok。甘既價錢我覺得有更好選擇囉

2019-09-14
慶祝紀念
生日
  • 西班牙豬手
2019-09-08 150 瀏覽
入荃灣食晚飯,朋友帶路去食新開的西班牙菜,都幾期待環境超靚,大至裝修、細至餐具,都花過心思,好高檔鮮製雜果沙冰,超濃菠蘿香,簡直是菠蘿冰,好清爽<3 鮮雜果Mojito,有得揀非酒精,好貼心〜水果好多,比較像是fruit punch,好夏天西班牙海鮮炒飯,超足料,味道偏濃,海鮮煮得入味非常,好高水準!個人認為係必食青檸香辣凍蜆,最喜歡呢道菜❤︎蜆肉好大粒,同青檸汁一齊煮,甜甜酸酸好開胃,如果可以加埋意粉就perfect!朋友不太食甜品,只要咗半份鮮果班㦸,心心相印好cute生果夠甜夠新鮮,仲配咗個雲呢拿雪糕中和下甜度,好好味
入荃灣食晚飯,朋友帶路去食新開的西班牙菜,都幾期待
環境超靚,大至裝修、細至餐具,都花過心思,好高檔
鮮製雜果沙冰,超濃菠蘿香,簡直是菠蘿冰,好清爽<3

朋友不太食甜品,只要咗半份鮮果班㦸,心心相印好cute
生果夠甜夠新鮮,仲配咗個雲呢拿雪糕中和下甜度,好好味

• 西班牙海鮮飯
  • 青檸香辣凍蜆
2019-09-06 1155 瀏覽
荃灣雖然多嘢食,但係要搵一間地方高雅,坐得舒服,食物又好吃的餐廳,都唔係咁容易,喺荃灣廣場嘅地庫新開左嘅呢一間La Postre,就正正滿足晒以上嘅需求。粉藍色嘅外牆,配上井井有條嘅復古地磚,再加上一個奪目嘅蛋糕櫃,未入去已經感覺到興奮倘大的雲石枱面,配上雅致的碟子,再加上金碧輝煌嘅餐具,別具氣派芝士煎蟹餅即焗嘅一個小食,上枱嘅時候以鐵盤盛載,仲聽到熱辣辣嘅吱吱聲添。蟹肉滿滿嘅蟹鉗,鮮甜味道徹底滲進蛋餅裏面,蛋餅嘅上層鋪滿了熱熔了的芝士,芝士的上層,再鋪滿了味道濃郁的木魚絲,一個小食吃出了四種滋味西班牙海鮮炒飯(二人份量)呢個二人份量嘅炒飯,認真分量十足,炒飯底帶一點點蕃茄嘅香甜,加咗辣粉去炒,亦會有一點點微辣的感覺,食落醒胃海鮮好多好新鮮,六大隻飽滿嘅青口,充滿海水味,蜆肉嘅鮮甜,櫻花蝦嘅濃香,令到炒飯嘅味道更豐富蝦肉用上大大隻嘅虎蝦,肉質結實,蝦味更加濃郁,非常配合呢個味道較濃嘅炒飯紅酒無花果芝士蛋糕擺盤非常精緻同用心,淨係睇已經覺得賞心悅目。濃郁嘅芝士蛋糕,味道濃而不膩紅酒浸住嘅無花果,味道好清新,酸酸甜甜有帶有酒香,色香味俱全鮮雜果mojito用了清新而豐富,有蘋果菠蘿青檸香橙

芝士煎蟹餅

西班牙海鮮炒飯(二人份量)

紅酒無花果芝士蛋糕

鮮雜果mojito

用了清新而豐富,有蘋果菠蘿青檸香橙同埋藍莓。入口味道甜中帶酸,係夏日最清新嘅飲品

蜂蜜玫瑰茶

花茶飲得多,但呢杯加上蜂蜜嘅玫瑰花茶,入口嘅感覺真係令人難忘。醇厚嘅蜂蜜,非常滋潤,甜蜜嘅味道平均滲透在茶裏面

簡約又帶點古典嘅裝修風格,置身其中有如感受到異國風情

荃灣區高質餐廳

餐廳侍應態度親切友善

2019-09-04
  • 鮮雜果莫希托
  • 西班牙海鮮炒飯
  • 芝士煎蟹餅
2019-09-04 231 瀏覽
荃灣有不少質素高的西餐廳這次我選擇了,這家在荃灣廣場裡面的餐廳是吃西班牙菜的,裝修真的挺不錯我們叫了兩個“Dinner Set”,另外再點,西班牙豬仔骨和兩份蟹肉芝士焗牛油果及西班牙海鮮蛋餅“Dinner set” 方面,選擇了最多人叫的西班牙海鮮飯和雞胸燉飯兩個飯的樣子差不多,但味道卻差天拱地西班牙海鮮炒飯,明顯煮的更好每粒米飯都包含了濃濃的海鮮味而雞胸燉飯卻有酸酸的味道只能說不太出眾。西班牙豬仔骨豬仔骨上沾滿燒汁 味道香濃。蟹肉芝士焗牛油果將牛油果心取出放上蟹肉再放上芝士 入焗爐焗味道不錯,牛油果依然濕潤。西班牙海鮮蛋餅令人有點失望中的一道菜蛋煮得比較老,口感較差。

荃灣有不少質素高的西餐廳
這次我選擇了,這家在荃灣廣場裡面的餐廳
是吃西班牙菜的,裝修真的挺不錯

兩個飯的樣子差不多,但味道卻差天拱地
西班牙海鮮炒飯,明顯煮的更好
每粒米飯都包含了濃濃的海鮮味
而雞胸燉飯卻有酸酸的味道
只能說不太出眾。

西班牙豬仔骨
豬仔骨上沾滿燒汁 味道香濃。

蟹肉芝士焗牛油果
將牛油果心取出
放上蟹肉再放上芝士 入焗爐焗
味道不錯,牛油果依然濕潤。

西班牙海鮮蛋餅
令人有點失望中的一道菜
蛋煮得比較老,口感較差。

西班牙海鮮飯

雞胸燉飯

西班牙豬仔骨

蟹肉芝士焗牛油果

西班牙海鮮蛋餅
2019-09-03 174 瀏覽
因工作問題,是日到了荃灣,放工約好友dinner, 原來這區亦有La Postre,就決定帶朋友試一次。裝潢清優雅緻,適合傾偈。賣相高貴精緻,溏心鮑魚很入味,肉質軟腍富嚼勁。配上蔬菜盒,挺不錯👍🏼主角上場了,好大隻呀。外面鋪滿咸蛋黃,好邪惡,所以就叫做金沙蟹。肉質結實,多肉飽滿。我喜歡吃麵包蟹嘅原因就係佢爆。多。膏。興奮得濟,唔記得影佢啲膏🤭蟹膏呈鮮橙色,硬身,食落甘香非常!這個甜品,每次都是必點的。有滿滿的雜果,一球大雲呢嗱雪糕,賣相非常吸引。窩夫中間夾有麻糬,口感外脆內煙韌,兩個人食,份量剛好。另點了一杯沙冰,味道清新不太甜,
因工作問題,是日到了荃灣,
放工約好友dinner, 原來這區亦有La Postre,
就決定帶朋友試一次。

裝潢清優雅緻,適合傾偈。

賣相高貴精緻,
溏心鮑魚很入味,
肉質軟腍富嚼勁。
配上蔬菜盒,挺不錯👍🏼
青芥鮑魚

主角上場了,好大隻呀。
外面鋪滿咸蛋黃,好邪惡,
所以就叫做金沙蟹。
肉質結實,多肉飽滿。
我喜歡吃麵包蟹嘅原因就係佢
爆。多。膏。
興奮得濟,唔記得影佢啲膏🤭
蟹膏呈鮮橙色,硬身,食落甘香非常!

金沙麵包蟹

這個甜品,每次都是必點的。
有滿滿的雜果,一球大雲呢嗱雪糕,
賣相非常吸引。
窩夫中間夾有麻糬,
口感外脆內煙韌,
兩個人食,份量剛好。
雜果麻糬窩夫

另點了一杯沙冰,味道清新不太甜,

青檸蜜桃沙冰

青芥鮑魚
金沙麵包蟹
雜果麻糬窩夫
青檸蜜桃沙冰
2019-09-01 376 瀏覽
餐廳裝修時尚型格,座位舒適寬敞, 餐廳內一個大時鐘, 很特色和吸引。青芥鮑魚$98兩隻鮑魚肉質挺身, 彈牙和嚼勁 , 配上芥末醬, 更加惹味, 鮑魚底部,用菠菜餡料做成的牛油撻皮方盒, 造型可愛, 食後滿口牛油香味, 戀戀不去。啤酒海鮮火鍋$368海鮮火鍋材料豐富, 有虎蝦、帶子、蟹鉗、蜆、螺肉等 ,加$100有波士頓龍蝦, 選擇了蕃茄忌廉啤酒湯底, 另有香辣啤酒口味提供,呷一口湯底,先是甜甜蕃茄味,仲有啖啖番茄蓉, 跟住就是陣陣醉人酒香, 每件海鮮用湯底灼後, 入口鮮甜嫩滑, 滿口鮮味, 再沾上特製醬汁, 混合了是拉差醬+蒜蓉+蛋黃醬, 令鮮味提升, 舐舐脷爆燈, 食完海鮮火鍋之後 , 將湯壺裏的湯底傾倒出,用細小透明玻璃杯盛上 , 湯底因為吸收了所有海鮮的精華,鮮味濃郁, 令人 把湯底渴到一滴也不留低!鮮雜果麻薯窩夫$138 全份窩夫鋪滿七彩繽紛新鮮水果, 草莓、 藍莓、 芒果及無花 果等, 灑上糖霜 , 賣相吸引, 窩夫口感鬆化中帶軟糯, 蛋香誘人, 配上一球雲呢拿雪糕,雪糕蜜甜滑溜,溶化後沾滿窩夫格格, 傾下楓糖漿更吸引, 窩夫吸收了雪糕香甜, 楓糖漿的蜜甜, 十分甜絲絲, 難

青芥鮑魚$98兩隻

啤酒海鮮火鍋$368

鮮雜果麻薯窩夫$138 全份
窩夫鋪滿七彩繽紛新鮮水果, 草莓、 藍莓、 芒果及無花 果等, 灑上糖霜 , 賣相吸引, 窩夫口感鬆化中帶軟糯, 蛋香誘人, 配上一球雲呢拿雪糕,雪糕蜜甜滑溜,溶化後沾滿窩夫格格, 傾下楓糖漿更吸引, 窩夫吸收了雪糕香甜, 楓糖漿的蜜甜, 十分甜絲絲, 難怪是餐廳皇牌甜品

荔枝莫希托$68
荔枝莫希托, 入口散發馥郁荔枝果香 , 幽幽的薄荷葉香氣, 感覺清新冰爽, 杯底仲有三粒原粒香甜荔枝果肉添, 味覺雙重享受 。

宇治抹茶紅豆$68
抹茶紅豆杯面唧上忌廉花形, 賣相可愛,入口奶香順滑, 抹茶香甘甜而不澀, 配上大粒綿糯紅豆,口感豐富,啖啖窩心。
2019-08-27 292 瀏覽
那天家人帶我去吃間,新開的西餐廳,話說是西班牙菜。驚訝荃灣,有如此高級餐廳,好期待去吧!La Postre 在荃灣廣場開了新店,門口風格,採用淺藍色為主調,感受好有北歐風,如置身歐洲街頭小巷般。店內裝潢設計,十分美輪美奐,有高大美觀,宏偉壯麗的感覺。就連餐具也很美觀,令食客進食時也很優雅。一來就先,點了甜酸香橙雞胸沙律,清清胃口先,好新鮮,甜酸味濃,帶點咸咸地,可能有芝士的原故。西班牙豬手,份量十足,肉質鬆軟,皮薄脆口,並配上大量大量蔬菜,和微辣醬汁,好有西班牙菜風格。點了兩杯特飲鮮雜果莫希托,有氣梳打,配雜果,好清甜爽口。鮮製雜果沙冰,滿有果汁味,酸酸甜甜。最後到了女士至愛的時候,甜品 - 鮮雜果麻糬窩夫,賣相好吸引,感覺好治療心情,真捨不得吃了它。麻糬窩夫口感軟腍,外皮脆脆,與雪糕雜果,真的絕配。
2019-08-19
5 分鐘 (堂食)
鮮雜果麻糬窩夫
今日去附近食新野,大約2點去到唔洗等位,環境都幾好,坐得好舒服❤️今次食左兩個set lunch同埋一個小食,3百幾蚊左右~價錢都唔算貴!首先有餐湯,海鮮龍蝦湯,無咩味咁,但個蒜蓉包真係唔錯,錯左蒜蓉仲有幾濃既香草味!之後就係黑松露薯條,食而個小食最怕唔夠醬!但佢而度比左兩個醬我地,同埋薯條係即炸!好好味!set lunch 之黑松露野菌帶子闊麵!味道唔錯,但淡左小小!佢同個湯都係不過不失!但佢份量都唔小~之後係燒汁雞柳炒麵,味道都ok!但食落有啲普通😂😂😂😂佢最後仲有個甜品既 係日式個啲三色丸子~係超級超級普通😂影都廢時呀真係😂😂😂但總括黎講 味道同環境都ok
之後係燒汁雞柳炒麵,味道都ok!但食落有啲普通😂😂😂😂