2021-08-26 10 瀏覽
小妹已經很久沒到旺角走走。 讀書時期的旺角中心, 新之城裡的K歌聖地, 無數中小店商鋪的潮流中心, 感覺風景不再, 失去人來人往熱鬧的光彩。取而代之就是進駐了大大小小的連鎖商鋪及餐廳, 此地續漸失去其特色。重遊旺角, 不論在過去也好, 現在也好, 都覺得於旺角難以找到家特色好食的餐廳 (連鎖集團居多), 今次經過一番亂走, 發現女人街旁邊一家不著眼的小店西餐廳, 人流特別多! 好東西多人潮聖是常識, 小妹自然也去潮聖一下。餐廳設計簡約, 地方寬敞, 晚餐選擇種類也頗多:【三文魚蘑菇忌廉湯】+【蒜蓉包】晚餐主食配了餐湯【三文魚蘑菇忌廉湯】及【蒜蓉包】配有酸甜蕃茄橄欖油。作為餐前湯及包, 是頗足料味道也不錯的, 使用酸甜蕃茄橄欖油配蒜蓉包, 咸甜酸味增加食慾。 【烤焗芝士蟹肉牛油果】前菜必推介: 烤焗芝士蟹肉牛油果。雖然小妹初到未曾試過其他小吃前菜, 但芝士、蟹肉、牛油果同是我的最愛。首先經烤焗後的芝士表面脆身, 膩感大減, 不會過咸過濃郁, 未有遮蓋蟹肉的鮮味, 反而增加層次感, 再加上半邊半熟的牛油果, 口感軟綿細滑, 好味! 【德國咸豬手配酸菜椰菜】主菜: 德國咸豬手! 脆炸焦香酥脆

餐廳設計簡約, 地方寬敞, 晚餐選擇種類也頗多:

【三文魚蘑菇忌廉湯】+【蒜蓉包】

【烤焗芝士蟹肉牛油果】

【德國咸豬手配酸菜椰菜】

主菜: 德國咸豬手! 脆炸焦香酥脆的外皮, 鬆軟一絲絲的肉質, 豬手本身咸味醃製適中, 配以酸甜的酸菜, 將肥膩感大大減低! 而且豬手份量十足, 2個人食都非常足夠。

【LA伯爵茶奶凍焦糖脆脆伴雪糕】

甜品: 伯爵茶本身茶味香味道特出而不帶苦澀, 不論是單飲茶還是用於製作甜品, 都是款不會輸的材料。而本身甜品的賣相顯高級, 茶色的奶凍上加上香濃的雲尼拿雪糕, 再加上焦糖脆脆, 多層口感, 好食!!

【Fruit Punch】

整體: 雖然店的裝潢不算高級, 但食物有一定的水準及質數, 而且性價比合理! 值得返兜!
2021-08-24 14 瀏覽
今日同朋友去旺角行街shopping行到攰攰地就想穩個地方休息,順便食埋晚飯係旺角人來人往的地方黎講,呢個餐廳環境都算舒服寧靜的~~烤焗芝士虎蝦每邊都有成半個牛油果底~~很邪惡的溶化芝士鋪滿整個牛油果虎蝦很鮮甜可口,而且被溶化的芝士包裹住,很美味呀~~晚餐套餐就包埋有即製蒜香多士同餐湯~~脆炸軟殼蟹意大利飯即香炸出來的軟殼蟹分量都算大~~有成半個手掌,令人很滿足意大利飯與白汁完全融合一體,醬汁沾滿每一粒飯,所以每一口都很夠香味有驚喜:本人最愛的蟹膏墨汁意大利飯墨魚汁味道十分濃厚每一口都很夠水準重有隻大蝦點綴係上面💓飲品方面都有唔小特色的items選擇~~而且跟主食只需要加多十幾蚊就可以轉搭了!想飲特飲來説,價錢真的算幾合理~今次我同朋友都加左特飲~~COOKIE SWEETIE 全杯滑滑的沙冰,入口即溶重由雪糕係上面~好邪惡呀!PEACH FLOWER 清清甜甜,夏日解渴選擇
今日同朋友去旺角行街shopping

行到攰攰地就想穩個地方休息,順便食埋晚飯

係旺角人來人往的地方黎講,
呢個餐廳環境都算舒服寧靜的~~

烤焗芝士虎蝦
每邊都有成半個牛油果底~~
很邪惡的溶化芝士鋪滿整個牛油果

虎蝦很鮮甜可口,而且被溶化的芝士包裹住,很美味呀~~

晚餐套餐就包埋有即製蒜香多士同餐湯~~

脆炸軟殼蟹意大利飯
即香炸出來的軟殼蟹分量都算大~~
有成半個手掌,令人很滿足

意大利飯與白汁完全融合一體,
醬汁沾滿每一粒飯,所以每一口都很夠香味

有驚喜:本人最愛的蟹膏

墨汁意大利飯
墨魚汁味道十分濃厚
每一口都很夠水準
重有隻大蝦點綴係上面💓

飲品方面都有唔小特色的items選擇~~
而且跟主食只需要加多十幾蚊就可以轉搭了!
想飲特飲來説,價錢真的算幾合理~

今次我同朋友都加左特飲~~

COOKIE SWEETIE
全杯滑滑的沙冰,入口即溶

重由雪糕係上面~好邪惡呀!

PEACH FLOWER
清清甜甜,夏日解渴選擇

2021-08-23 9 瀏覽
好耐無同朋友食呢間餐廳喇~餐湯同餐包見到好似有新菜式叫左個烤焗芝士蟹肉牛油果牛油果超熟,食落似雪糕既入口即溶,真係好香同creamy,上面有好多蟹肉同芝士,相當惹味,做前菜好開胃!德國咸豬手配酸菜咸豬手好大份,切開見到啖啖肉,同埋啲肉唔伯太熟/過乾,當然咸豬手啲皮都好緊要,呢個烤得都好香脆下,食落勁脆卜卜,好味!伯爵茶奶凍伴雪糕最後當然唔少得有甜品🥰🥰伯爵茶中和左奶凍既甜膩,加埋雪糕,口感好豐富Big boss朋友叫左mocktailCookies sweetie我飲曲奇朱古力smoothie,可以簡少甜,朱古力味好突出!
好耐無同朋友食呢間餐廳喇~

餐湯同餐包

Big boss
朋友叫左mocktail

Cookies sweetie

2021-08-21 35 瀏覽
多謝兩位好姊妹同我慶祝生日❤️今晚天氣不似預期落大雨,好姊妹book咗旺角通菜街一間隱世西餐廳同我慶祝生日。餐廳牆身用白色磚,感覺很舒適。坐低後餐廳職員隨即送來暖水,職員笑容可恭同好有禮貌,未開始食嘢已經對呢間餐廳好有好感。我哋三個女仔都好鍾意食嘢,打開Menu真係有好多選擇。最後我哋揀咗食串燒,意大利飯仲有德國豬手。餐湯係忌廉湯,伴有蒜蓉包及自家製香草蕃茄醬,出面落住雨飲湯,感覺好溫暖。蒜蓉包好香脆。飲完湯,職員即送上鵝肝多士~ 鵝肝好大塊,煎得好香~真係好有驚喜❤️姊妹們都鍾意一邊飲野一路chitchat, 我哋分別叫咗Tiffany Light, LA Mojito 同埋 Fruit Punch~ 杯杯都夠大杯樣又靚,可以夠成晚一路傾一路飲,性價比好高。接下來,職員送來串燒安格斯牛柳同埋串燒蒜香雞~ 串燒燒得好香又夠肉汁~真係好好味。 身為飯桶,晚餐一定會食飯。好姊妹點咗松露野菌意大利飯畀我食~ 本身好驚意大利飯太膩~點知個黑松露太好味,好快已經畀我哋分曬嚟食😆 。我哋仲叫咗德國豬手~真係好彩有叫到~ 豬手焗得脆卜卜,但肉就好juicy唔肥~ 呢一餐飯真係好滿足好飽~ 傾計傾到唔捨得
多謝兩位好姊妹同我慶祝生日❤️

傾計傾到唔捨得走嘅我哋,最後叫埋甜品:LA伯爵茶奶凍焦糖脆脆伴雪糕~ 好精緻好完美好靚嘅甜品,影合照同打卡一流~

其實呢間餐廳仲有好多野食都好吸引,下次嚟旺角都一定會再光顧。價錢唔貴,但食物高質,職員又有禮貌有笑容,好高性價比~
一條女人街內,伏的餐廳多的是。朋友話帶我去女人街吃好東西,我真心好懷疑。不過朋友請就冇問題,只是跟住佢搵食自己吾使唸其實都幾幸福。終於來到 LA Restaurant and Dessert Bar 門面吸睛指數一般,內裡裝修亦只係一般細嘅西餐廳,冇乜特色。咁你可能會問我仲有乜嘢好講?!但係我可以話俾你聽呢度啲食物質素係出乎意料咁好, 仲勁抵添。先點兩杯 mocktail 朋友點了 Tiffany Light $48 (套餐價$15)以奇異果和奶打成smoothie 朋友話原汁原味的奇異果香加埋奶的幼滑感,整個口感好好。Fruit punch $48 Orange juice, pineapple juice, fruit 以橙汁、菠蘿汁等溝成眼前橙色 Fruit Punch ,甜度適中,冰不會太多,啱我!喝出來是果汁的清甜,而且十分解喝。所有主菜可轉成套餐,先奉上我至鍾意嘅「南瓜湯 」湯夠熱,口感棉密、甜香可口和香脆的蒜蓉包很夾。「烤焗芝士蟹肉牛肉果 」$88牛油果體積較嬌少,內釀入蟹肉,還鋪上芝士焗香,輕輕地用匙羹將牛油果肉刮出來,牛油果肉完熟,蟹肉的鮮甜和牛油果的油脂完全混和,
一條女人街內,伏的餐廳多的是。

門面吸睛指數一般,內裡裝修亦只係一般細嘅西餐廳,冇乜特色。

咁你可能會問我仲有乜嘢好講?!

先點兩杯 mocktail

以奇異果和奶打成smoothie
朋友話原汁原味的奇異果香加埋奶的幼滑感,整個口感好好。

Fruit punch $48

喝出來是果汁的清甜,而且十分解喝。

所有主菜可轉成套餐,先奉上我至鍾意嘅
「南瓜湯 」

湯夠熱,口感棉密、甜香可口和香脆的蒜蓉包很夾。

「烤焗芝士蟹肉牛肉果 」$88

牛油果體積較嬌少,內釀入蟹肉,還鋪上芝士焗香,輕輕地用匙羹
將牛油果肉刮出來,牛油果肉完熟,蟹肉的鮮甜和牛油果的油脂完全混和,口感軟滑無比。

終於來到期待巳久的「德國咸豬手配酸菜 」$168
店員奉上時我曾經有一秒擔心我們可否 KO 它。當我仲諗緊時朋友已經手起刀落開始將此巨型嘅德國咸豬手解體。
朋友將一片片切好的連皮豬手肉放在我面前,真幸福,我只負責食。
豬手皮烤至脆卜卜,豬手肉也嫩滑,沒有豬騷味,味道咸咸香香,肉超多,感覺食極都仲有, 伴碟的酸菜夠酸中和肉的油膩感。
兩個人吃有點過份,我建議3-4 人 開心 share 會更加。

最後還有賣相精緻的甜品
「LA 焦糖脆脆伯爵茶奶凍伴雪糕 」$68

看到大廚的心思, 擺盤和味道也令我驚喜。
伯爵茶奶凍 Q 彈可愛,茶味較為低調,但也吃得出來,我十分欣賞墊底的 Oreo 餠碎,令成個甜品的層次更出。

2021-08-11
  • 德國咸豬手
2021-08-20 266 瀏覽
早晨下了一場大雨,為我們帶來一個又濕又熱的晚上,今日是做天灸最後一日,所以就來了旺角女人街找餐廳食飯,見到有一間紅色趟門,從外面玻璃門望入去,餐廳牆是用石磚砌成的,旁邊放了一些畫作,一些花瓶,掛在牆壁裝飾。今日要來杯mocktail解解熱,Tiffany light是奇異果汁配鮮奶,Yellow circle是芒果 smoothie完全係解渴解熱之首選。為了減肥的朋友,我點了一個superfood 低脂的烤焗芝士蟹肉牛油果,一個牛油果,中間填滿了蟹肉,上面鋪上芝士再拎去焗,味道融合在一起,好味道。三文魚忌廉湯,配蒜蓉包,另外配有一些蕃茄碎醬。德國咸豬手配酸椰菜,德國咸豬手非常脆,點上黑醋醬汁,才可以解肉的油膩,但是切的時候要有些力度,那個碟比較細,酸椰菜就會飛出街。其實如果餐廳可以砌完上在就會更好。其實肉質嫩滑豬手配酸椰菜也很好食,可惜很多都飛了出街,如果佢可以另用小碟上會更好。LA伯爵茶奶凍焦糖脆脆配雪糕,伯爵茶奶凍味道好濃,軟滑奶凍配上焦糖脆脆增加口感。與朋友分享甜品是最開心的事,要肥一起肥吧。見到隔離枱式個pizza都幾靚,下次可以試下。整體來說這間餐廳CP值都算不錯,食物種類多

完全係解渴解熱之首選。

三文魚忌廉湯,配蒜蓉包,另外配有一些蕃茄碎醬。

見到隔離枱式個pizza都幾靚,下次可以試下。

整體來說這間餐廳CP值都算不錯,食物種類多選擇,味道也不錯,但因為店舖的大小,所以坐得比較侷促,食完就要離開了。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8.5
總分:8

• LA伯爵茶奶凍焦糖脆脆配雪糕
  • 德國咸豬手配酸椰菜
2021-08-19 19 瀏覽
突然落大雨……..無庶點算好………..梗係走去D有簷逢地方避雨🌧️咁大雨,不如搵地方食嘢😂就係我附近避雨地方見到呢間餐廳,門囗幾靚吓…..落雨🌧️唔再周圍行⋯⋯就入去呢到食,入到去嘅環境都好靚吓🌹,座位亦都幾舒適👍————————————🍑飲品:Peach Flower🍑🌼:本身我都幾鍾意飲有桃🍑味道嘅飲品,所以我就叫咗呢杯飲品。飲落好香桃味,加了梳打好清新,入面仲有D蒟蒻,食落好爽又清甜,一杯好清爽嘅飲品🍹————————🍾飲品:Big Boss🍹:入面有Apple Cider,Lime Juice,Ice:冰凍清新解喝,涼透心的飲品🍹————————-🥎餐湯:忌廉湯🥣:配有紅蘿蔔🥕粒和洋蔥🧅粒的忌廉湯,清爽又清甜,我喜歡將餐包點在湯上一齊食比較滋味😋———————-🏀配番茄🍅蒜蓉包:配有番茄🍅粒粒,加在蒜蓉包的面頭上,然後點着湯一齊吃,麵包🥯有著忌廉湯的清甜又帶有香脆蒜蓉的滋味😋————————🏉小食:雙重芝士松露蟹肉大啡菇🍄:濃郁厚厚的芝士、松露的香、蟹肉的鮮甜味道、大啡菇又爽又甜、吃落好有驚喜的感覺⋯⋯😋———————🎾小食:烤焗芝士蟹肉牛油果🥑:健康的牛油果上面。鋪滿着濃厚的芝士
突然落大雨……..
無庶點算好………..
梗係走去D有簷逢地方避雨🌧️
咁大雨,不如搵地方食嘢😂

————————————
🍑飲品:
Peach Flower🍑🌼:
🍾飲品:
Big Boss🍹:
冰凍清新解喝,涼透心的飲品🍹

————————-

雙重芝士松露蟹肉大啡菇🍄:

———————
🎾小食:
烤焗芝士蟹肉牛油果🥑:
健康的牛油果上面。鋪滿着濃厚的芝士和蟹肉的鮮甜,又是令人吃出驚喜的味道😋

🎱主菜:
德國鹹豬手配酸椰菜:
配上蔬菜🍆🍄🥒🍅黑醋汁:
鹹豬手的外皮帶有煙煙靭靭的口感、充滿着骨膠原的外皮,將鹹豬手肉點在醋上吃,令味道吃上更加匹配,配上的蔬菜有蕃茄🍅、茄子🍆、翠玉瓜🥒、鮑魚菇,蔬菜爽甜、新鮮又健康…….

—————————
🏓甜品🍮:
LA伯爵茶奶凍焦糖脆脆伴雪糕🍦:
呢度除咗西餐類別的食物,甜品亦都係呢度嘅特色,而且幾乎每次吃西餐都會吃飯後甜品🍮⋯⋯
平日我喺屋企都會沖伯爵茶飲,所以就叫咗呢個伯爵茶嘅奶凍。甜品伯爵茶味道又香又特別,而且非常好味,仲有有焦糖脆脆,食落卜卜脆的口感,再配埋雪糕食,口味非常匹配😋

————————-
食..拍…寫已經成為我生活中的一部份
鍾意食…鍾意…鍾意寫..留下美食回憶
————————————
LA Restaurant & Dessert Bar次次黎親旺角一係掃街一係食拉麵,今次就同大家黎試下CP值極高嘅西餐廳😋今次我地總共五個人,嗌咗一個小食,一個pizza,兩個意粉,一個小食,真係好飽🙈🤣[芝士焗薯條配松露沙律 $48]首先係芝士焗薯條配松露沙律,松露醬好香,加咗sour cream成個味道好開胃,而家份量都唔算少,不過美中不足嘅係塊芝士唔夠溶,所以食落嘅時候啲芝士痴埋咗一舊,凍咗嘅時候就更加硬咗一塊野咁😕可能就係因為咁所以啲薯條就好快淋咗🥺個人黎講呢個可以唔洗特登試🤣可以試下佢地其他小食![魔鬼牛油果軟殼蟹薄餅 $118]呢一個pizza就不過不失啦,軟殼蟹唔算特別脆,不過pizza都重芝士料,睇得出都有落重料嘅👍🏻[跟餐加配 $30]另外我地都加咗30蚊轉咗個set,包一杯普通野飲,是日餐湯,同埋蒜蓉包。順帶一提,佢地個日嘅餐湯係忌廉三文魚湯,呢個湯真係好好飲!濃濃嘅忌廉味,仲有好多煙三文魚嘅配料,飲落去您會覺得自己好似食緊平時嘅忌廉意粉汁🤤大家真係要試吓!蒜蓉包配埋佢地嘅蕃茄他他幾開胃幾特別😋[烤焗芝士虎蝦墨汁意大利粉 $108]本身呢個係配risotto,但餐
LA Restaurant & Dessert Bar

芝士焗薯條配松露沙律

[芝士焗薯條配松露沙律 $48]

魔鬼牛油果軟殼蟹薄餅

[魔鬼牛油果軟殼蟹薄餅 $118]

[跟餐加配 $30]

烤焗芝士虎蝦墨汁意大利粉

[烤焗芝士虎蝦墨汁意大利粉 $108]

本身呢個係配risotto,但餐廳同我地講無晒risotto所以就轉咗意粉🙆🏻‍♀️隻虎蝦都幾大隻,意粉就香墨汁味,都唔錯嘅🙈

阿根廷紅蝦伴龍蝦汁闊蛋麵

[阿根廷紅蝦伴龍蝦汁闊蛋麵 $118]

至於呢一個真係好好食!睇佢地嘅賣相已經好吸引,每一啖龍蝦汁都掛住咗喺闊蛋麵到,令到您食每一啖闊蛋麵嘅時候都食到好濃嘅龍蝦汁味🤤真係好正!仲要佢地嘅闊蛋麵口味都幾煙韌,唔會太厚,呢一個真係好值得試!

威靈頓牛柳

[威靈頓牛柳 $198]

呢一個威靈頓牛柳都幾唔錯,今次我地揀咗5成熟,肉質方面都香嫩同埋幾多肉汁,都幾唔錯👍🏻🤤

Cookie Black

[Cookie Black $48]

至於野飲方面,呢杯Cookie Black其實就係曲奇咖啡沙冰,咖啡味幾濃,再配埋曲奇沙冰就唔會太甜😋另外我地仲嗌咗個Cookie Sweeties ,呢一個就係曲奇朱古力沙冰,呢個沙冰反正就幾甜下🥶佢地個朱古力味有少少死甜,個人黎講就唔推薦啦。

最後仲嗌咗一杯Peach Flower,佢係接骨木蜜桃梳打,飲落都幾fresh幾特別,好少可係出面可以飲到接骨木😂用黎配搭意粉、肉呢啲重口味啲嘅菜式都好岩啦😋

========================

整體黎講我覺得呢間餐廳cp 值都幾高👍🏻價錢唔算貴,我個人就最中意佢地嘅闊蛋麵,佢地嘅麵質令我幾有驚喜🤣再配埋佢地龍蝦汁,真係好值得大家去試下!
烤焗芝士虎蝦墨汁意大利粉
阿根廷紅蝦伴龍蝦汁闊蛋麵
威靈頓牛柳
Cookie Black
2021-08-18 13 瀏覽
最近每日都落雨,搞到無心情去街,見依兩日天氣好D,可以出旺角行街吃個晚飯。晚餐揀左價錢相對親民的L.A restaurant。先來忌廉湯和蒜蓉包,蒜蓉包烤得剛剛好,還配上番茄碎粒,香脆之餘也增加清新的味道。烤焗芝士蟹肉牛油果入口相當有驚喜,蟹肉份量多,原來蟹肉和牛油果味道可以咁夾,連我平時最愛焗芝士都變成了配角,值得推介。德國鹹豬手配酸椰菜每次吃西餐都會因鹹豬手而放棄牛扒之類,因我對它特別情有獨鍾,肉質唔乾身,外皮相當酥脆,餐廳也相當窩心配上黑醋,為大家減減油膩感。伯爵茶奶凍配雪糕伯爵茶奶凍味道不會過濃,加一點雲尼拿雪糕及焦糖脆脆,整個口感會更加滋味。吃西餐少不了飲品,點了一杯Fruit Punch & Peach Flower,聊聊天,又一天。

晚餐揀左價錢相對親民的L.A restaurant。

烤焗芝士蟹肉牛油果

德國鹹豬手配酸椰菜

伯爵茶奶凍配雪糕

2021-08-17 242 瀏覽
旺角新開左aeon,出嚟行街順便搵飯食,見呢間餐廳感覺舒服乾淨就走咗入去。蒜蓉包勁香口又大件,牛油味突出,加埋自家製蕃茄莎莎同周打顯湯,有d特色喎。都話我係牛油果控,咁樣食牛油果+蟹肉都係第一次,感覺幾特別!面頭係焗到半溶又香濃嘅芝士,一舀嘅時候發覺蟹肉量極多,連埋新鮮又軟滑嘅牛油果肉,顏色又靚味道又好,好鍾意呢個菜式!再嚟一隻德國豬手!豬手皮脆肉嫩,有骨膠原感但又唔會太過肥膩。伴碟嘅翠玉瓜食落新鮮又重牛油味,連配菜都處理得出色,配埋酸菜,食到停唔到口!我哋叫咗一杯Mango Smoothie同埋一杯Bloody Orange, Mango Smoothie 好香滑,唔會過甜!Bloody Orange有血橙同提子梳打水,勁有夏日氣息!兩杯都好大杯,顏色奪目又好飲。見隔離枱食甜品食得咁開心,我哋又叫返個伯爵茶奶凍伴雪糕,伯爵茶做得挺身得來又軟滑,完全支撐得到上面嘅嘅雪糕同蜜糖脆脆,輕搖奶凍,動感十足又不變形,食落散發著淡淡伯爵茶香味,連埋雪糕同脆脆食增加口感又有層次!餐廳食物唔貴又特色,值得再去!

餐廳食物唔貴又特色,值得再去!
2021-08-09
  • 德國鹹豬手
2021-08-17 29 瀏覽
It’s beef Wellington😍😍I can’t say it’s the best one I’ve had but it’s definitely good! The outer shell was crusty while the beef inside was pretty juicy and was cooked to medium rare🥩It goes with black pepper sauce instead of gravy to match hongkongers’ preference. If you’re craving for some delicious western food but don’t wanna spend so much💸 this resto is definitely a good choice! The beef Wellington is just $188, totally worth the try
It’s beef Wellington😍😍
2021-08-15 11 瀏覽
琴日七夕情人節慶祝🥰 意外地係女人街發現咗依間餐廳,CP值好高是日餐單如下忌廉湯+蒜蓉包 忌廉湯超creamy同好濃海鮮味,真心超少小店有咁creamy的餐湯😍😍 蒜蓉包配嘅醬 有fresh 都唔錯😇烤焗芝士蟹肉牛油果原來牛油果配蟹肉咁夾 好多蟹肉😍 蟹肉味好濃🥰 連嘛芝士一齊食好正 一個唔夠喉德國鹹豬手配酸椰菜超大隻豬手,以為百幾蚊份量好細,點知,好巨型🤣 仲好多肉,仲好滑,一d都唔乾,仲充滿骨膠原,靚靚最愛🥰伯爵茶奶凍伴雪糕個伯爵茶奶凍好夠味🥰🥰Big Boss :apple cider, lime juice, iceYellow circle :mango smoothie 兩杯都好正😍又係好岩夏天消暑😇😇依間佢唔算貴,依個價錢有依個質素,加上餐廳暗暗地,餐廳好靜,好岩拍拖👫黎談談情,真心推薦🥰😍👍🏻LA Restaurant & Dessert Bar地址: 旺角通菜街25號地舖

是日餐單如下

LA Restaurant & Dessert Bar
地址: 旺角通菜街25號地舖
  • 德國鹹豬手配酸椰菜
2021-08-14 7 瀏覽
位置旺角通菜街既西餐 服務態度好之餘 野食仲好高性價比我地叫左一個dinner set 德國咸豬手配酸椰菜$168前菜有忌廉湯同蒜蓉包 包好大塊 有生蕃茄碎俾客人配食 提升口感層次更加fresh 忌廉湯都冇伏 口味正常Dinner set可以加$30 加配個多士鵝肝 本身見先$30咁便都冇咩大期望 點解完全係出人意表😍😍佢個鵝肝勁好食 有種入口即化 啲油脂係個口化開既感覺 個人覺得配埋多士仲有佢碟上既jam更加好食 而且鵝肝仲好大塊 真係勁抵!🥺😆咸豬手燒得好香脆 豬手唔算好肥 啲肉好易切開 食起黎好輕鬆 肉又燒得好香口入味 仲要好大舊 我諗要2-3個人先食得哂😆烤焗芝士蟹肉牛油果 $88單係睇名就知依個配搭冇得輸 蟹肉既鮮甜味同牛油果少少Creamy又清清地新既感覺好夾 加上烤焗芝士就好香口 好好食 而且賣相都非常之唔錯Cookie sweetie +$15雖然係沙冰但係朱古力味都好夠 而且又有雲呢嗱味既雪糕同一塊Oreo 份量好大杯 但係味道都有唔錯既水準Tiffany light $48呢杯mocktail 係kiwi juice溝牛奶 🥛口味係酸酸甜甜既 又帶點清新 愈飲愈開胃

位置旺角通菜街既西餐 服務態度好之餘 野食仲好高性價比

我地叫左一個dinner set
德國咸豬手配酸椰菜$168

烤焗芝士蟹肉牛油果 $88

Cookie sweetie +$15

Tiffany light $48
呢杯mocktail 係kiwi juice溝牛奶 🥛口味係酸酸甜甜既 又帶點清新 愈飲愈開胃 好中意🤩
2021-08-14 9 瀏覽
位於女人街的一間西餐廳。簡單開揚的格局,加點懷舊復古的擺設,餐牌設計簡約,播住輕快的英文歌,店員熱情友善,未開始用餐已經感覺舒適。蒜蓉包烤得香脆,蒜味香濃,加埋蕃茄辣椒粒,一齊食,一凍一熱,開胃,口感新穎。三文魚忌廉湯,我諗係先爆香洋蔥,再加上三文魚同蘑菇,倒入忌廉,香味濃郁細幼,creamy得黎一點都不膩😍烤焗芝士蟹肉牛油果🦀 牛油果🥑熟度剛好,一切開好軟熟,面頭加上芝士同蟹肉一同烤焗,芝士好香,口感同層次豐富,連平時唔係好食牛油果既友人都大讚有驚喜🤣德國鹹豬手配酸椰菜🐷 好 大 隻 啊 !兩個人黎講,份量超多😱 廚師出手好闊綽🤣 外皮燒得非常香脆,豬手烤至粉嫩色,肉質結實、軟腍,咸香十足。配菜有:燒茄子、燒雞比菇、燒翠玉瓜,焗蕃茄仔,仲有柚子沙律菜,豬手配埋酸菜同埋黑醋醬一齊食,好豐盛呀🥰LA伯爵茶奶凍焦糖脆脆伴雪糕應該是LA restaurant的招牌甜品吧🤩 賣相吸引!伯爵茶奶凍有好重earl grey香味,配埋濃滑既雲呢拿雪糕,加上焦糖脆脆,多重口感,甜而不膩💓chocolate cookie smoothie朱古力味好濃,廚師一點都不手軟!加埋雲呢拿雪糕同埋oreo,口感豐

烤焗芝士蟹肉牛油果🦀

德國鹹豬手配酸椰菜🐷

LA伯爵茶奶凍焦糖脆脆伴雪糕

chocolate cookie smoothie
朱古力味好濃,廚師一點都不手軟!加埋雲呢拿雪糕同埋oreo,口感豐富🥰

地點方便,店員服務態度好,平民價錢,食物有誠意👏🏻👍🏻
5 分鐘 (堂食)
2021-08-12 13 瀏覽
🚶🏻位置:旺角站E2 exit 出,直行轉右入女人街,一直沿住右邊嘅地鋪行。環境:牆身係好舒適嘅白色岩鹽磚,光色亦唔會太光猛。店內大約有30個位。食物:🟠烤焗半熟帶子忌廉墨汁Risotto $108飯硬度啱啱好,建議share食,兩個人食唔會太漏;帶子大粒有肉,每一啖食落口都有好濃嘅忌廉墨汁,正。評分: 🌕🌕🌕🌕🌑回頭率:🌕🌕🌕🌖🌑🟠海皇烤大蝦菠蘿薄餅 $108呢款係薄身嘅薄餅,但受熱程度好平均,唔會有一邊受熱過度。一上碟就切開做六塊,每塊都有一舊菠蘿同一粒大蝦。大家中唔中意加咗菠蘿嘅Pizza呢?😆😆評分: 🌕🌕🌕🌖🌑回頭率:🌕🌕🌕🌗🌑🟣烤焗芝士蟹肉牛油果🥑 $88餐廳用較熟的牛油果🥑,所以肉質較稔。兩款食物幾配合到,加上蟹肉微微調咗味,同牛油果更夾!評分: 🌕🌕🌕🌖🌑回頭率:🌕🌕🌕🌕🌑🟣LA 伯爵茶奶凍伴雪糕 $68伴碟有心思,幾靚!雪糕係雲尼拿味,伯爵茶奶凍食落重奶味,自己幾中意!但朋友就中意茶味重啲奶凍。評分: 🌕🌕🌕🌗🌑回頭率:🌕🌕🌕🌗🌑⚪️Bloody Orange $48驚喜嘅地方係入面有蘆薈粒,有咬口。評分: 🌕🌕🌕🌖🌑回頭率:🌕🌕🌕🌕🌑⚪️Fruit Punch $48評

食物:

🟣LA 伯爵茶奶凍伴雪糕 $68
評分: 🌕🌕🌕🌗🌑
回頭率:🌕🌕🌕🌗🌑

⚪️Bloody Orange $48
驚喜嘅地方係入面有蘆薈粒,有咬口。
回頭率:🌕🌕🌕🌕🌑

⚪️Fruit Punch $48
回頭率:🌕🌕🌕🌑🌑

*切餅費一個$50
*開瓶費$100
——————————
👭🏻人數:2正常食量女
💵總金額:$508 (已加一)
🍽份量:好飽,Risotto同Pizza都食唔曬,淨返少少。

⏱到達時間:7pm
⏳等候時間:0mins;見730開始就比較多人。
——————————
Instagram: @lius_foodnetwork