2019-02-16 329 瀏覽
辛苦工作左咁耐,想食返d 好野鼓勵下自己Lady M 在香港開左咁耐都未試過,一直都覺得太貴唔捨得食,唔理啦,貴就貴啦千層蛋糕都係d 值得花錢去食的食物,要做到夠薄,一口即溶,就係佢值錢既地方ifc 分店長期都要排隊,我外賣就算,唔洗排隊仲可以慳返加一只係買一件,包裝都有種豪華高級的感覺,個叉先搞笑,膠叉但要扮唔係膠味道唔洗講入口即溶,皮非常薄,淡淡的玫瑰花香味,好清新,食哂成件都唔會覺得濟,都唔會覺得漏,甜度都非常恰當,唔會太甜,每層既厚度都做到好一致,令件蛋糕賣相好靚唯一一樣野唔好就係服務員態度,可以好dd 囉。。
辛苦工作左咁耐,想食返d 好野鼓勵下自己

味道唔洗講

唯一一樣野唔好就係服務員態度,可以好dd 囉。。
玫瑰千層蛋糕
玫瑰千層蛋糕
2019-01-18 803 瀏覽
lady m係我最鍾意食嘅一間千層蛋糕店已經食過無數次今日食完飯突然間想食個甜品,記得近期終於出返earl grey味,即刻忍唔住要去食 夜晚八點左右去到,完全唔使排,一直入就有位喇非常好。而且蛋糕櫃仲有好多唔同味嘅蛋糕選擇,只有原味賣曬。我哋叫咗兩件,一件earl grey千層蛋糕,一件玫瑰味千層蛋糕earl grey味千層蛋糕真係好好味,超級重 earl grey味,而且入面啲cream份量適中,一層一層嘅皮非常之薄,中間夾嘅cream唔會太多,食落唔會好飽,好有層次感,而且蛋糕仲好香好味玫瑰味千層蛋糕都係我好鍾意嘅味道,佢有淡淡嘅玫瑰花香, 咬落去清清哋帶啲淡淡玫瑰香, 連埋啲cream食,真係食得出廚師功夫嘅味道其實都試過好多同餐廳嘅千層蛋糕,有啲都頗有名氣,但係我覺得最好味都係lady M因為佢千層蛋糕每一層都有少少cream,而且唔會好多 ,而每一層皮都夠薄,蛋糕味道香濃,抵咁多人成日排隊
lady m係我最鍾意食嘅一間千層蛋糕店
已經食過無數次
夜晚八點左右去到,完全唔使排,一直入就有位喇

伯爵茶千層蛋糕

玫瑰味千層蛋糕

伯爵茶千層蛋糕
玫瑰味千層蛋糕
2019-01-17 332 瀏覽
Originating from New York, Lady M’s infamous Mille crepes are made up of 20 glorious layers of crepes, with an airy cream sandwiched in between each layer. The result is a perfectly light, silky, delicate treat that just melts in your mouth. I particularly like the signature flavor as its super milky and not overly sweet. The Green Tea flavour is very refreshing, and you can taste the slight bitterness and earthy flavour of green tea. The rose flavour is a Hong Kong exclusive and its the sweetest of the three.

• Signature Mille Crêpes
2019-01-12 465 瀏覽
Lady M 係香港都開左一段時間一直見到好多人話好食身為一個熱愛甜品既人其實真係想試好耐但係見到個價錢真係好令人卻步男朋友知我想食所以終於帶我去潮聖終於食到呢個傳說中既千層蛋糕🍰因為堂食要加一既關係所以我地決定外賣但係連外賣都要排成10分鐘既隊本來想揀抹茶🍵同伯爵茶但係伯爵茶已經賣哂所以揀左玫瑰味🌹保守估計有20層個皮真係好薄而且啲cream好滑抹茶奶味好重加上淡淡既抹茶味食落吾會太甜口感亦都好好因為皮薄所以食既時候機乎食吾出皮既存在至於玫瑰味最上層有一層粉紅色啫喱再加上玫瑰花瓣🌹令到個蛋糕外觀都已經好吸引🍰食落口玫瑰味好重平時就算飲玫瑰花茶都吾太飲得出咩味今次我真正試到原來玫瑰係甘既味其實我覺得幾好食不過男朋友就覺得好似香精總括,千層蛋糕黎講Lady m的確做得幾出色不過又未好食到令我覺得佢值80蚊一件所以性價比都幾低而且員工服務態度差差差所以我都係覺得試過就夠
Lady M 係香港都開左一段時間

所以性價比都幾低
而且員工服務態度差差差
所以我都係覺得試過就夠

2019-01-11
10 分鐘 (堂食)
2018-12-30 556 瀏覽
我第一次食呢間係同事散水請食,我仲記得好喜出望外,不過果時分店少好多,到22/12果日去ifc食,仲叫埋杯玫瑰花奶茶,去到都19:45,佢原本想話last order唔可以留係度食,但另一個話都夠時間嘅,我已經諗收21:00食個蛋糕唔會咗你好耐啫。上到滿心歡喜,仲好多好多玫瑰花係面,一食第一啖,咩事呀同我之前食差咁遠嘅,仲要個玫瑰花好(un)要吐渣出唻,我食過唔係咁㗎,救命俾啲咁嘅質素我。到個奶茶仲大鑊唔會飲一口都要吐渣,杯奶茶係好難好難飲,一柸熱都唔熱下(暖都無)嘅無茶味唔夠奶嘅水,我從未試過咁難飲嘅奶茶,可能多咗好多人去食呢間嘢,d嘢粗製濫造水準又差,我好希望佢自己會製作番好好質素嘅蛋糕,我估佢自己(店主)試食完呢個cake同咁嘅奶茶,都唔會想再光顧
2018-12-28
2018-12-13 540 瀏覽
每次Lady M 出新千層蛋糕既時候 我都會成個訂返屋企食,今次因爲撞正朋友生日,而佢又鍾情於奶茶,所以訂左皇家奶茶慕絲蛋糕比佢試試,估唔到有驚喜,滑而不膩,甜度都啱啱好,唔鍾意奶茶既我都覺得可以值得一試
皇家奶茶慕絲蛋糕
皇家奶茶慕絲蛋糕
作為LADY M既FANS,一推新口味就當然要試試啦,Lady M® 紅絲絨蛋糕  (聖誕特別) 係期間限定既蛋糕,一定要試下!基本上見到個盒都覺得好GRAND,港女恩物! 一定要買番去比屋企人試下!一去到人唔太多,多到排隊既係堂食個條,唔想浪費時間所以決定外賣! 望一望個MENU,最大個就係今日既主角!紅絲絨蛋糕 (HKD 68 / 一件)!!!仲要係聖誕限定! 紅絲絨蛋糕係好傳統美式做法,酒紅色的海綿蛋糕食得出係可可粉作為基礎有著布朗尼既質感,質感綿密濕潤,唔會話太DRY / 太濕。重點係新鮮打成的忌廉芝士夾在每層海綿蛋糕之間,是甜美而不膩的經典美味! 簡直係錦上添花!Lady M 抹茶千層蛋糕抹茶粉滲透在細膩的淡忌廉中,鋪上多於20層的純手工超薄班戟,每一層都能夠嘗到抹茶的甘香。 好有屠次咁呀!蛋糕的表面亦會撒上日本抹茶粉增加視覺味覺感受。鐘意食綠茶既會每啖嚐真佢!

Lady M 抹茶千層蛋糕
蛋糕的表面亦會撒上日本抹茶粉增加視覺味覺感受。
鐘意食綠茶既會每啖嚐真佢!
2018-11-08
5 分鐘 (外賣自取)
  • Lady M 紅絲絨蛋糕
  • 抹茶千層蛋糕
作為lady m fans既我,當然要買10月19日推出既竹炭咖啡千層蛋糕(每件港幣 $75),雖然遲左,不過都要試下既~以純黑造型登場,竹炭咖啡千層蛋糕帶有咖啡味望落的確黑色好型,首先一食落係有一陣淡淡的咖啡味,口感雖然是千層蛋糕,是一貫細膩既口感,不過食到個嘴都黑曬既竹炭就扣好多分,同埋有陣苦苦的味道。可能係我唔識欣賞啦~ 唔會再試這款,論味道同口感真心一般!

2018-11-15
2018-11-19 435 瀏覽
假日經過IFC,當然要吃我最愛的lady M平時放工經過會買走,通常都會買原味,玫瑰,green tea果。很多人都認為lady M很貴,唔明點解女仔會鍾意食,但係我心目中,佢真係值依個價因爲我曾經試整過一次,過程複雜,當然皮仲整唔到佢咁薄!今日選擇左堂食,要排一陣隊,叫了玫瑰味,以前最喜歡係earl grey,因為香港已經沒有了。吃下去層次非常多,蛋糕面仲有玫瑰味的jelly,我一個人都可以食一個!!!
假日經過IFC,當然要吃我最愛的lady M

因爲我曾經試整過一次,過程複雜,當然皮仲整唔到佢咁薄!

15 分鐘 (堂食)
午餐
  • 玫瑰千層蛋糕
2018-11-03 560 瀏覽
竹炭咖啡千層蛋糕🍰唔好意思,張相影得樣衰左少少,因為係外賣,所以影得唔靚🙈🙈講返件蛋糕先,口感一如既往嘅咁smooth,淡淡嘅咖啡味☕️都好食嘅不過始終取代唔到而家已經冇咗嘅earl grey 同salted caramel😭😭😭P.S. 食完呢件蛋糕成個咀都會黑晒㗎🙊🙊
竹炭咖啡千層蛋糕🍰
唔好意思,張相影得樣衰左少少,因為係外賣,所以影得唔靚🙈🙈
P.S. 食完呢件蛋糕成個咀都會黑晒㗎🙊🙊
2018-10-03
外賣自取
個人特別喜歡清新香甜的玫瑰千層蛋糕,時不時會特地到IFC分店購買。環境:由於堂食位置於商場走廊,私隱度不足,故此我每次都是外賣帶走。服務:外賣包裝盒有不同尺寸,盒內設有間隔存放保冷劑,不用擔心蛋糕會瞬間溶化。食物:玫瑰千層蛋糕保持一貫水準,甜而不膩,帶有陣陣玫瑰花香。

• 玫瑰千層蛋糕
2018-10-11 457 瀏覽
通常大家都會食原味嘅signature Mille crepes,不過因為多cream嘅源故,好多時食左半件就好飽,所以今次岀passion fruit flavour 就諗住試下其他口味啦!Passion Fruit crepes 🍰 以前食過啲好酸嘅熱情果味蛋糕,但尼個酸度唔高,岩岩消除左個種食兩啖就會好膩嘅感覺!

Passion Fruit crepes 🍰
Passion  fruit  crepes

Passion  fruit  crepes
2018-10-04 465 瀏覽
周日tea time嚟到ifc嘅Lady M,排隊時間大約20分鐘,唔算好耐~今次點咗原味同抹茶口味各一件原味千層蛋糕:第一啖就覺得好甜!奶味十分香濃,蛋糕皮薄,食落入口即溶。可惜食多幾啖會開始有D膩呢。抹茶千層蛋糕:想比起原味,我比較鍾意抹茶口味。用上了甘醇清香嘅抹茶粉,中和咗千層蛋糕cream嘅甜味,所以整體嚟講比原味更加好味。一件cake 70蚊值唔值就見人見智。整體我覺得做出咁薄嘅皮係的確難得,抹茶口味將抹茶同奶香兩者平衡得好好,甜品控值得回頭再幫襯~

今次點咗原味同抹茶口味各一件

原味千層蛋糕:

抹茶千層蛋糕:

2018-09-30
20 分鐘 (堂食)
2018-09-28 575 瀏覽
同同事收工後都覺得好攰,就決定食個蛋糕,苦中一點甜行到去Lady M先醒起係星期六,唯有死死地氣排隊。鋪位唔大,大概得十二三張檯,同埋環境都唔太好,只係喺商場間左一個area擺啲檯檯櫈櫈。等左二十分鐘左右就有位喇,每人叫左一件蛋糕。海鹽焦糖千層蛋糕🍰本身好驚焦糖會好甜,點知食落仲有小小苦,唔太甜十分好!每一層都好薄,cream 好滑,不過太多cream喇食到尾就覺得好膩。友人叫既new York cheesecake ,以為會係好classic個種硬身焗過既cheesecake,食落先發覺係比較軟身既cheesecake,口感light啲,可惜我都係鍾情焗既濃味既new York cheesecake!千層蛋糕黎講係唔錯,不過價錢有啲貴,同埋服務真係好麻麻,又唔係特別好坐,有緣再會啦。
同同事收工後都覺得好攰,就決定食個蛋糕,苦中一點甜

等左二十分鐘左右就有位喇,每人叫左一件蛋糕。

海鹽焦糖千層蛋糕🍰

20 分鐘 (堂食)
下午茶
2018-09-25 470 瀏覽
在ifc看完電影,友人推薦說lady m的蛋糕很好吃,於是便來試一試,星期日的下午,等了30分鐘才有位置,還算可以接受。分別點了三個千層蛋糕,上面的是玫瑰味,右面是海鹽焦糖,下面是熱情果。先說玫瑰味,不算太甜,有玫瑰花香,但略嫌其味有點人造的感覺而非本身的清香味。海鹽焦糖沒有過甜,是三件中味道最好的,推介。熱情果說是限定口味,偏甜,沒有果香,三件中最差。總結,店面坐位很少,應該大部分時間也要等位,價錢偏貴,份量正常,味道一般,只有蛋糕外觀精美,不值此價錢和等待,味道較好的蛋糕比比皆是。

海鹽焦糖沒有過甜,是三件中味道最好的,推介。

熱情果說是限定口味,偏甜,沒有果香,三件中最差。