2019-06-11 305 瀏覽
一直好想試食他的earl grey tea cake ! 好可惜之前度冇無得賣😫😫😫好彩皇天不負有心人, 親愛的earl grey 又回來了! 今次係買俾朋友生日的蛋糕! 無錯😍係大家最愛的港女蛋糕因為貪心,隻隻味都想試,所以買左三個味Earl greyx1,rose x1 ,pistachiox1Earl grey 味好岀,一點都不’流’Rose 🌹 香氣濃郁,而且賣相好吸引! 最令我驚喜,系pistachio 😍開心果味好濃郁,食完真係令人好開心,啲cream真係好滑!勁正!
一直好想試食他的earl grey tea cake !
好可惜之前度冇無得賣😫😫😫
好彩皇天不負有心人,
親愛的earl grey 又回來了!
今次係買俾朋友生日的蛋糕!
無錯😍係大家最愛的港女蛋糕
因為貪心,隻隻味都想試,所以買左三個味

Earl grey 味好岀,一點都不’流’
Rose 🌹 香氣濃郁,而且賣相好吸引!
慶祝紀念
生日
  • 伯爵茶千層蛋糕
2019-06-09 254 瀏覽
lady m好出名,一直都想試下,咁岩睇戲前有d時間,就試下。賣相都幾靚,味道就有點普通。朱古力棋盤蛋糕 $68第一次食lady M蛋糕,頗為失望。蛋糕不夠滑,只有頂層既朱古力好食。呢個價錢黎講,真心5抵食
賣相都幾靚,味道就有點普通。

朱古力棋盤蛋糕 $68
第一次食lady M蛋糕,頗為失望。
蛋糕不夠滑,只有頂層既朱古力好食。
呢個價錢黎講,真心5抵食
2019-06-08 336 瀏覽
食過好幾次Lady M,但幾次都係外賣,今次係第一次堂食😂等咗15分鐘就有位,好彩早嚟一步,坐低一陣望出去已經見到打晒蛇餅,半個鐘都未必坐得低😅我哋3個人order咗3件千層蛋糕,分別係【伯爵茶千層蛋糕】、【玫瑰千層蛋糕】同埋【綠茶千層蛋糕】。3件蛋糕嘅cream都好幼滑,甜而不膩👍🏼每層嘅餅皮都非常薄👍🏼真係唔係間間餅店做到呢兩個效果,絕對值得排隊🤣我哋一致認為伯爵茶最好食,因為味道最清,每一啖都滲出淡淡茶香又唔會苦澀👍🏼👍🏼👍🏼其次係綠茶味,茶味嚟講最濃但有少少苦澀味👍🏼最後玫瑰味有少少少少香精味同埋相對較甜😅唔知係咪唔憂做,職員態度欠奉,倒瀉水彈咗去我度,一句唔好意思都無😒

綠茶千層蛋糕
玫瑰千層蛋糕
2019-06-08
15 分鐘 (堂食)
下午茶
綠茶千層蛋糕
玫瑰千層蛋糕
2019-06-05 216 瀏覽
素來ladyM嘅千層蛋糕都受到各界好評 今日一試 我反而覺得不外如是抹茶味嘅千層蛋糕食落其實冇乜抹茶味 只有厚厚嘅抹茶粉係面 加重左苦味 冇令口感提升 亦難以融合 反而淨係食入面千層會好食啲玫瑰味嘅千層蛋糕反而會有啲驚喜 奶味加奶油融合得啱啱好 再加少少清新嘅花香味 令到千層蛋糕昇華咗一個層次 整體好配合草莓蛋糕會係我覺得比較出色嘅 首先佢用嘅草莓味道鮮甜 帶少少果肉香味 加上佢嘅奶油做得唔錯 加埋內陷濕潤嘅蛋糕 整體配合得相對唔錯 我會比較鍾意呢一款蛋糕所以即使係ladyM 千層蛋糕都未必係最好食㗎
所以即使係ladyM 千層蛋糕都未必係最好食㗎
2019-05-31 249 瀏覽
今日經過又一城, 見到新開既lady m。 是日有大概8-9 款既千層蛋糕。 咁我地2 個人就叫左抹茶同埋伯爵茶千層蛋糕 一齊食 。Lady M 雖然價錢唔平 平均80$ 一件千層蛋糕 但個口感係一流 食得出每一層餅皮分明 同埋d cream好滑 好重奶味 每隻蛋糕都有佢既味道既cream 幾有心思 比較2 隻千層蛋糕 抹茶蛋糕比較岩食開甜少少既人食 因爲除左表面抹茶粉外 入邊都重奶味同抹茶味 都唔會覆蓋左陣抹茶味伯爵茶千層蛋糕比較重茶味同無咁甜 所以岩鐘意茶味既人食 同埋呢隻蛋糕好似係期間限定 唔係任何時間都有既 所以想食既人就快手啦!

• 伯爵茶千層蛋糕
2019-05-12 359 瀏覽
適逢今年媽媽50歲生日,做左半世人,所以決定大搞,買左最近好興既Lady M蛋糕比佢,好彩我早左去訂蛋糕,原來要訂成個蛋糕都要D時間不過之前有聽人講過可以每一種味都要一隻然後砌成一個蛋糕,但係覺得媽咪都係會最鍾意原味,所以就訂左成個原味千層蛋糕🎂原味果然冇令我地失望,一層層嘅cream係中間,唔會太甜,又唔會太heavy,而且個蛋糕好有層次感,真係食極唔厭,唔鍾意食太甜嘅人不妨可以試吓原味,好開心媽咪都會鍾意個蛋糕

外賣自取
2019-05-04 496 瀏覽
店舖門外使用紫藍色簷蓬裝飾,營造紐約露天咖啡廳的用餐環境,讓客人感受戶外用餐的氣氛及寫意體驗。店內使用了典雅高貴的大理石紋牆身,營造高貴優雅的氣氛。座位設計寬敞舒適。伯爵茶千層蛋糕 ($75)用超過20層的透薄伯爵茶味千層班戟而成,每層班戟之間均勻塗上有香濃香醇的伯爵茶味忌廉,每一口都散發出淡雅的伯爵茶幽香。面層飾以一圈茶葉碎粒和矢車菊花瓣點綴,賣相古典唯美優雅。口感柔滑,甜而不膩,每一口都餘韻回甘,滋味令人魂縈夢繫。法國玫瑰鮮奶茶 ($68)暖烘烘的法國玫瑰鮮奶茶,面層鋪滿了玫瑰花瓣,賣相相當吸睛。入口香醇順口,香濃的玫瑰香味滿溢口腔,緩緩漸漸地填滿我整個舌尖味蕾,非常美味。

店內使用了典雅高貴的大理石紋牆身,營造高貴優雅的氣氛。

座位設計寬敞舒適。

伯爵茶千層蛋糕 ($75)
伯爵茶千層蛋糕

法國玫瑰鮮奶茶 ($68)
法國玫瑰鮮奶茶
法國玫瑰鮮奶茶
2019-05-02 304 瀏覽
一直聽人講Lady M 嘅蛋糕好好味,我都好想試,但由於我本性較懶惰,你要我等位我就唔多願意,但今日farewell 我個來自Liverpool 嘅學生,就等下都無防啦又好好彩喎,我哋等咗唔夠五分鐘就入座喇!Yeah! 我揀咗玫瑰蛋糕,同埋Earl Grey Tea, 估唔到味道又出奇哋超夾喎! 先講個蛋糕,的確係好味而且有誠意,食落口感幾有層次,又滑又清香,我呢個被朋友指控挑剔嘅處女座都覺得冇得彈呀環境又舒服無壓力,下次呢頭放工我都會再嚟犒賞一下自己

環境又舒服無壓力,下次呢頭放工我都會再嚟犒賞一下自己

2019-04-30 276 瀏覽
小弟都係第一次食lady m,因為都實在有點兒貴貴地,平時最多都係同女朋友番大陸食老翻果間,今次女朋友突然話請我食,咁好死,咁就去試下啦!叫左一件伯爵茶千層蛋糕同一件芝士蛋糕,本來係想叫伯爵茶同抹茶,但抹茶已經賣曬,咁就唯有試下芝士蛋糕。伯爵茶醬果然好香濃,同老翻完全兩個層次!食完個口都仲留有餘香,所以每一啖都要慢慢食,仔細品嚐。而千層餅皮好薄,食落去好滑,唔會影響成件蛋糕既口感。芝士蛋糕就好濃,酸酸地都唔算太膩,但都係千層蛋糕更勝一籌!

芝士蛋糕就好濃,酸酸地都唔算太膩,但都係千層蛋糕更勝一籌!
2019-04-30
2019-04-28 213 瀏覽
同朋友係九龍塘又一城諗住揾個地方坐下,食下下午茶,諗左一倫,決定去lady m食件cake, 飲杯咖啡,好好彩唔洗第好耐就有位!我地叫咗兩件蛋糕同兩杯咖啡!蛋糕每次都會要玫瑰千層蛋糕同新出嘅開心果手層蛋糕!玫瑰千層蛋糕個花香味好重,cream同蛋糕嘅比例很啱,非常creamy!反而個開心果千層蛋糕個開心果味唔係好出,有少少失望!但但咖啡都幾有驚喜,個mocha個朱古力味幾好,又唔會搶咗咖啡嘅香味,都唔錯!
反而個開心果千層蛋糕個開心果味唔係好出,有少少失望!
2019-04-27 138 瀏覽
作為一個開心果味甜品的粉絲,見到Lady M出開心果味千層蛋糕必定要一試。果然名不虛傳,一層層 cream爽著濃郁的開心果香,吃下一口已有驚喜。$75有這種高水準的蛋糕,會再光顧。
2019-04-22 190 瀏覽
港女千層糕一直都深受yumyum歡迎🤩今次見到有開心果味千層蛋糕狗衝去試下先,皆因開心果亦系yumyum至愛😊開心果味道都算系突出!而且蛋糕面頭亦有一粒粒嘅開心果碎做裝飾😉增加口感同視覺上嘅效果,更適合打卡!🤭🤭開心果味反而就唔太鍾意過濃,呢個味道適可而止👍好香,不過食落千層皮就會比較厚左小小同鞋左小小啦,相比伯爵茶千層皮就較為遜色啦🤔但系中意千層糕嘅朋友都系值得一試嘅😛😛😛😛

2019-04-13 243 瀏覽
初嘗開心果口味的甜品🍰—之前一直聽到Lady M 出開心果口味嘅蛋糕,的確有少少擔心有D伏,但試左之後覺得唔錯。開心果千層蛋糕(💲75)超過20層的透薄開心果味千層班戟,千層蛋糕之間的都是用開心果製成幼滑忌廉,佢冇想像中嘅咸味,反而充滿果仁味,又唔會咁甜,千層蛋糕頂上有粒粒開心果,非常香脆。—
初嘗開心果口味的甜品🍰

開心果千層蛋糕(💲75)
2019-04-03 261 瀏覽
極速行完嘉頓山,同同事行去又一城,講起呢啲♏️🤣🤣即興去左食!我係第一次幫襯,之前因為朋友生日,佢朋友買左個玫瑰花味🌹同佢慶祝,我有幸試到,一試難忘!不嬲都知佢$75件好貴,唔係好捨得買,難得今日咁早放工,🤣一次半次無所謂啦!入到去waitress帶我地去左VIP房😂好正喎!包場咁,入面無其他人,可以傾密計!一坐低就俾兩杯水我地,keep住幫我地refill,好好呀!我地叫左玫瑰花🌹同新出既開心果味,今次食玫瑰花覺得甜左,無上次咁好味,不過玫瑰花味都好清香突出,佢地做每層都好透薄👍🏻👍🏻反而開心果味有驚喜!唔太甜又好濃開心果味,味道天然,cream造得好幼滑,唔會好假,可以再食🤣🤣
佢地做每層都好透薄👍🏻👍🏻
2019-03-27 146 瀏覽
很久以前曾寫過一篇Lady M的食評(https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E3%80%90%E7%9F%AD%E8%A9%95%E3%80%91%E8%BF%B7%E4%BA%BAlady-e2543293),那時候覺得蛋糕很不錯,只是稍嫌貴了點,所以之後就沒常吃。這次會想光顧的原因是竟然推出了開心果千層蛋糕,相當吸引,於是決定堂食,品嚐最即時的味道。$75一件,好像沒加價xD,粉嫩的綠色蛋糕頂上撒上開心果粒作點綴,看起來好好吃。實際上呢,千層真的很薄,忌廉幼滑,有入口即化的感覺,除此之外沒什麼特別之處,最重要的開心果味道不夠濃,是好吃但不貼題。蛋糕以外,另點了一杯Iced french rose tea latte,賣相也挺好,附上環保的紙吸管。別看玫瑰糖漿只有底部薄薄一層,拌勻後味道還是很足,奶味也很重,甜度算正常,反倒是茶味不夠。一飲品一蛋糕盛惠$160,同樣的價錢可以有很多不同的選擇,開心滿足與否,真的見仁見智了。
開心果千層蛋糕
凍法國玫瑰鮮奶茶