2019-04-10 930 瀏覽
IG SHOP 起家,太子附近既千層蛋糕。由於前公司就係太子附近,我不時都會食飽飯係附近行下,無意間見到原來間鋪就在附近,平日食完飯約1:15-20分落到去都見KEEP 住有人排隊。有時會見到店主係鋪整緊蛋糕。堂食只有3個位置,KEEP 住有人排派,位置又唔係闊,而且堂食款式比較少,好視乎當日賣既情況,收銀又得一人,我就決定唔堂食了。所以訂個蛋糕黎屋企試下。蛋糕要早好多落訂,我好似早3個月訂,唔係就會滿哂額。訂左個焦糖牛乳脆脆,好甜好膩,食細細件就好夠了。千層蛋糕皮都好薄好多層,層次分明再夾埋好CREAMY既CREAM ,口感豐富。另外加錢既生日牌就好麻麻...好硬好甜,唔建議加。會再試其他味既 太甜可能係焦糖既問題

2019-04-01 726 瀏覽
由佢係IG Shop人氣千層蛋糕食到佢開實體店名不虛傳,果時ig時期既佢已經係時時都爆單。的係要教定鬧鐘⏰搭正零晨12時搶落單真心好味到依加實體店都成日勁早賣哂啲蛋糕不過等多啲人接觸到,都好替店主開心🥳流心既千層蛋糕好有創意。今次食左個7"流心綠茶千層蛋糕🎂👍極體唔太甜👍綠茶味帶甘幾濃郁👍千層皮夠薄👍口感細滑佢絕對係平民版ladyM 食完會同個emoji表情一樣舔舔脷流心既口感會特別啲,有驚喜😍 好滿足😋食完會想再食過!不過人氣爆燈都唔易買到。
由佢係IG Shop人氣千層蛋糕食到佢開實體店

真心好味
到依加實體店都成日勁早賣哂啲蛋糕
不過等多啲人接觸到,都好替店主開心🥳
流心既千層蛋糕好有創意。今次食左個7"流心綠茶千層蛋糕🎂
👍極體唔太甜
👍綠茶味帶甘幾濃郁
👍千層皮夠薄
👍口感細滑
佢絕對係平民版ladyM
食完會同個emoji表情一樣
舔舔脷
流心既口感會特別啲,有驚喜😍 好滿足😋
食完會想再食過!
不過人氣爆燈都唔易買到。
2019-03-28 629 瀏覽
由佢以前ig 小店到食到入鋪生日甚至買兩個嚟祝自己生日快樂自從最近食佐次真係太失望驚自己食錯 再俾多次機會😭頭兩張係以前既相片綠茶味濃厚忌廉質地綿滑 與餅皮比例剛好同lady m的(cream >多層薄如紙餅皮 )比簡直優勝太多(詳情請見舊相圖一二)依家 cream 與餅皮比例失序(皮厚皮層太小而且cream身不稠)家人齊聲表示不ok(請見圖三)對於千層愛好者而言 是極大的遺憾 尤其千層界的平靚正風光不再 平都不能解決問題 惟有轉會... 😅😅😅加上外賣蛋糕口味都可以出錯,明明堂食焙茶,回家外賣綠茶!被迫又食培茶.... 明顯店主應該假手於人出品💬品牌建立之路不易!尤其只賣一樣虛品!更應用心控制蛋糕質素,方可長治。
由佢以前ig 小店
到食到入鋪
生日甚至買兩個嚟祝自己生日快樂

自從最近食佐次真係太失望
驚自己食錯 再俾多次機會😭

頭兩張係以前既相片
綠茶味濃厚
忌廉質地綿滑 與餅皮比例剛好
(詳情請見舊相圖一二)

千層蛋糕

家人齊聲表示不ok(請見圖三)

對於千層愛好者而言 是極大的遺憾

明顯店主應該假手於人出品💬

2019-03-21 472 瀏覽
平時喜歡食蛋糕嘅我看見這小店門口經常都有人排隊等候,於是襯人龍唔長便排隊試試這家餅店,店舖雖小,亦只賣千層蛋糕,但有多種口味選擇,例如抹茶流心、朱古力流心、焦糖牛乳、香蕉朱古力味等,更有期間限定嘅味道,非常吸引,經食客推介,今次食百爵茶味道,入口香味非常濃郁、而且忌廉好滑,口感鬆軟,pancake皮和忌廉比例配合得非常好,唔會令人覺得太多cream,好油膩,難怪每天一營業不久便賣清,千層蛋糕迷一定要試👍🏻
百爵茶千層蛋糕
2019-03-09
15 分鐘 (外賣自取)
百爵茶千層蛋糕
2019-03-19 510 瀏覽
今日好大懵,明明IG寫1:00pm開始營業,但都唔知點解傻吓傻吓11:00就中左去,可能真係未瞓醒!好彩遇倒靚姐姐招呼下我!最後訂左抹茶流心,朱古力流心,伯爵茶。因為出街吃完飯才打開來吃,諗住好飽食少少就去瞓。 但係開左件抹茶後食到唔停得口,連吃兩件,破壞左今早跑步的成績😓😓件餅唔太甜,仲有抹茶既回甘味道,同D甜甜地既cream 夾得啱啱好 😋😋 唔好講價錢,因為真係贏成條街。 講質量,完全不比大牌輸蝕,100% 會reorder 💪🏻💪🏻💪🏻
最後訂左抹茶流心,朱古力流心,伯爵茶。

2019-03-16 474 瀏覽
小子幾個月前本來訂左千層蛋糕17/3拎, 但小子那天無空,又想試依間千層蛋糕, 唯有今日專誠到依間小店買, 12:45到達, 已有幾位客人正在排隊, 準時13:00開門。 今日有以下數十款口味: 小子最後揀了4款口味🥰 香芋牛乳🔮 朱古力流心🍫 伯爵茶☕️ 蕉糖咖啡小子外賣回家食❣️❣️香芋牛乳: 每層之間都香芋Cream 都有細細的香芋粒🥰, 唔太甜,牛乳唔重伯爵茶: 茶味重, Cream 幼滑, 質感較軟身朱古力流心: 中間的朱古力真係會流出黎。 相對之前兩款口味較甜,Cream 一樣幼滑, 面層有層可可粉, 可中和返朱古力的甜度, 但都有點膩蕉糖咖啡: 蕉糖味好出, 但無掩蓋咖啡香味但有少少甜最後小子覺得香芋牛乳最好味,要再encore ❣️❣️

小子外賣回家食❣️❣️

伯爵茶: 茶味重, Cream 幼滑, 質感較軟身

蕉糖咖啡: 蕉糖味好出, 但無掩蓋咖啡香味但有少少甜

最後小子覺得香芋牛乳最好味,要再encore ❣️❣️

2019-03-16
20 分鐘 (堂食)
  • 香芋牛乳
2019-03-10 550 瀏覽
Lamlam脷依一間野,之前係蘋果動新聞疣體到,而且網絡上亦都有瘋傳,佢又位於太子,係我公司嘅附近,所以搵咗一日去咗嗰度,食完飯行過去諗住買返件蛋糕,點知已經賣晒,嗰陣時先係一點半,之後又搵咗日一點鐘過去,先知原來佢啲蛋糕10分鐘左右就可以賣晒,我落咗order,要半年之後先可以攞貨,我叫咗個伯爵茶千層蛋糕,~$170,最細嘅size,佢嗰度有幾個位可以堂食,每人限買二至三件,不過可以重新再排隊再買,幾有趣
2019-03-08 572 瀏覽
作為蛋糕控嘅我,之前食過lady M嘅千層蛋糕念念不忘,所以繼續尋找唔同嘅甜品譜嘅千層蛋糕!見到Instagram有人推薦lam lam li脷,就即刻約朋友去試!我哋兩個人帶咗兩件cakes,order咗綠茶流心蛋糕同埋伯爵茶千層蛋糕。兩件蛋糕嘅味道都好好。首先,綠茶流心千層蛋糕個綠茶味非常之濃郁,同啲cream配合得好好,唔會有苦澀味!呢個主打真係十分之推薦,而且價錢亦唔會貴,相比起lady m真係好抵食!而伯爵茶蛋糕亦都好正,伯爵茶嘅味加埋啲cream一層一夬咁食落去,入口即溶!食完真係大滿足!
2019-03-07 327 瀏覽
由於太受歡迎,一直都想預訂原個蛋糕,但都要等至少半年,排左咁耐,等到頸都長,終於訂到我一直想試嘅原個朱古力流心千層蛋糕!好好食好香濃,皮薄,唔算好溜。買左6吋size!4-6個人食,一人食一件剛剛好!我啲朋友極鍾意話要即刻排隊,半年後再食多個!呢度個個蛋糕都每日新鮮製造,價錢真係好平,千層蛋糕呢啲手工野,比起lady m真係平到不得了!$170咋!lady m只係買到兩件半啲蛋糕咋!所以真係好難怪咁受歡迎啦
久仰大名Lamlamli嘅綠茶千層蛋糕😍😍今次終於食到😍🤤估唔到真係超好味!綠茶味好濃又唔會好甜,裏面嘅流心絕對係精粹所在😍啲忌廉好軟滑,食落每一啖都真係超幸福!😍☺️🍀另外玫瑰味一樣有驚喜,好香濃嘅玫瑰味🤤🤤🤤呢兩款比起Lady M都絕對好食好多!👍🏻👍🏻😍反而earl grey味就雖然都算好食但係未至於好突出~個人推介綠茶同玫瑰必定要試😍三件蛋糕本身諗住分兩餐食點知都係忍唔住秒速掃晒🤣😅不過呢間野真係好誇張呢啲熱門款式基本上下晝兩點就賣晒🙁下次要試埋佢其他味先得!😍🤤☺️
2019-02-28 367 瀏覽
我終於都有機會食到呢間好出名嘅千層蛋糕啦😍😍😍😍如果唔係可以係佢一點開門前就去排隊,我諗我又會同佢無緣🙈🙈🙈買到佢係呢幾日最開心嘅事🙈🙈🙈 佢嘅抹茶流心千層蛋糕真心一流👍👍👍我真係食過翻尋味😋😋抹茶味超級濃,啖啖都食到抹茶嘅甘香,配搭埋佢好濃嘅忌廉,超薄嘅千層皮同甜味適中嘅抹茶醬👍👍你食完真係唔會後悔特登去買佢至於佢嘅伯爵茶千層蛋糕都好好食,質素同抹茶一樣咁好,食落啖啖都食到伯爵茶嘅香味😋😋😋而且佢每件蛋糕嘅甜度控制得啱啱好,我一個人食兩件都唔覺得膩啊🙈🙈🙈

2019-02-24 508 瀏覽
作為一個千層糕控,除咗Lady M系最好食黎講,一直都好想試下呢間由ig shop打入地舖嘅千層糕小店😊三顧草廬之下終於食得到🤘🏻大概有12款口味,今次揀左最多好評嘅抹茶流心💚面頭灑上抹茶粉,望落亦層次分別!同lady m個口感都好近似😄而lady m個皮就更簿同層次更多啦~價錢亦高一倍,無得比😂但以呢個價黎講呢款千層糕勝價比都真心高😊cream㖨茶味🍵濃度亦適中,吾會系太苦澀嗰款~加上中間嘅抹茶醬,成口都系茶香🤤抹茶控必試呀!

2019-02-21 411 瀏覽
Lamlamli本身係一間ig shop,經店主嘅努力,係太子開左實體鋪都有一段長時間,但可惜太受歡迎,預訂原個蛋糕都要等至少半年後,見今日係附近,特登行過去買散件試下。為左令多啲客人買到切件千層蛋糕,佢限每人最多只可以買兩件,呢個安排幾好,減低令到客人特意黎到但運吉而回。平時lady m都有千層蛋糕,但流心嘅就比較少見,所以今次試試朱古力流心。好好食好香濃,真係皮薄,唔算好溜,一人食一件剛剛好!$34一件,每日新鮮製造,價錢都算合理,比起lady m平得多tim!如果真係鍾意食千層蛋糕,呢間真係要一試,支持一下香港小店!
2019-02-10 642 瀏覽
上次4點去到已經售罄,過左一個禮拜,12點9就衝過來排隊,終於得償所願~🍰Lamlam脷 📍太子界限街12號地下A2號舖⏱Tue-Sun: 1pm-7:30pm(三四點就售罄)回頭率:🌕🌕🌕🌕🌑服務:🌕🌕🌕🌗🌑味道:🌕🌕🌕🌗🌑等候時間:30min價錢:HKD35/Pal【Summary】要排隊,選擇多,千層有16層左右,皮薄,忌廉軟滑濃厚,性價比滿分。————————————————————————<抹茶流心千層蛋糕> HKD34 😋抹茶控的福音,抹茶粉加抹茶忌廉加抹茶醬流心=極濃抹茶味,如果Tea&Spoon食開lv.7嘅朋友應該會好中意。不過我估都要share食,咪會有啲太苦,我地食到最後都想避開面果層抹茶粉🙈<百香果芝士千層蛋糕> HKD37 😍唔上鏡所以冇相,但don't judge a book by its cover。百香果同芝士好平衡,兩者都好突出,酸度頗強。食得出百香果嘅香味好自然,唔係好假嘅果汁味,食落尤其開胃,正好中和左芝

🍰Lamlam脷
📍太子界限街12號地下A2號舖
⏱Tue-Sun: 1pm-7:30pm(三四點就售罄)

回頭率:🌕🌕🌕🌕🌑

————————————————————————
抹茶流心&伯爵茶

<抹茶流心千層蛋糕> HKD34 😋

<百香果芝士千層蛋糕> HKD37 😍

百香果同芝士好平衡,兩者都好突出,酸度頗強。食得出百香果嘅香味好自然,唔係好假嘅果汁味,食落尤其開胃,正好中和左芝士嘅甜膩。

<伯爵茶> HKD34 【❓】
影完相又pack翻,拎去送俾人。
其實我好想試咩味。
我只可以幻想,應該好重伯爵茶味...

💁🏻‍♀️每人限購兩件,2019.2.5-13休息

💁🏻‍♀️每日款式都會係ig更新,切餅冇得預訂,原個蛋糕要wtsapp訂不過睇樣好似忙到要一個星期先回復

💁🏻‍♀️同Lady M相比,
【選擇】Lady M<Lamlam脷
【厚薄】二者相當
【層數】Lamlam脷<Lady M
【蛋味/奶味】Lamlam脷<Lady M
【甜度】Lamlam脷<Lady M
【忌廉順滑程度】二者相當
【忌廉厚度】Lady M<Lamlam脷
【各款口味濃度】二者相當

👉🏻味道方面個人更加偏好Lady M,但考慮排隊時間以及性價比,Lamlam脷絕對勝出
抹茶流心&伯爵茶
2019-01-26 800 瀏覽
@lamlamli_bakery ————————————————————可能適合對象:#千層蛋糕 #百香果千層蛋糕 #綠茶芝士蛋糕甜度(5星最甜):⭐️⭐️⭐️濃度(5星最濃):⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🍴:餐具 ✔️ / 蠟燭 ✔️ / 保溫袋 ✖️ / 紙盒 ✔️(♻️ 環保因素,真係需要先叫店員攞俾你啦)🏷:✔️(蛋糕面加字 +$5;加雲石面+$20-$30)💬:咁高質嘅蛋糕,入面嘅店員一啲囂張態度都冇。笑面迎人,好welcoming呀!究竟佢哋有幾多時間抖呢?又要做咁多蛋糕,又要覆Whatsapp!所以大家訂嘅時候,若然佢哋未覆到你,煩請耐心等候,「等」係值得嘅!🛒: 太子站 #cakeup_太子站 #cakeup_荃灣線 .🔘:件裝;個裝6’’,7’’同高級7’’(即係多層數啲)💰:件裝$35;個裝 6’’ $140-$190;7” $180-$210;高級 7” $220-$280.————————————————————性價比:高一個「難忘的因你太lamlamli 難忘」嘅蛋糕!Caketionary唔會亂俾評語,由於Reputation𠵱家嘢真係唔係咁易建立,肯令我哋俾高評價嘅,真係一定好好食!今次用
可能適合對象:#千層蛋糕 #百香果千層蛋糕 #綠茶芝士蛋糕
甜度(5星最甜):⭐️⭐️⭐️
濃度(5星最濃):⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🏷:✔️(蛋糕面加字 +$5;加雲石面+$20-$30)
🔘:件裝;個裝6’’,7’’同高級7’’(即係多層數啲)
💰:件裝$35;個裝 6’’ $140-$190;
7” $180-$210;高級 7” $220-$280.
————————————————————
性價比:高

今次用到「幸運」去形容今次試嘅蛋糕係因為𠵱件Cake真係一件難求,(我哋今次仲要有兩件),我哋Caketionary終於試到啦!👏🏻 之所以佢一件難求真係有佢原因,因為真係好好食!想食,可以,10點就好去排隊等佢1點開舖買件裝!如果想成個買?今日去訂,你都要等到2019年4月先有整個賣!誇張係因為佢真係誇張嘅平,好值得,價錢係 LadyM嘅一半,但做到 LadyM 嘅水準或以上!皮薄到一個境域係你𠝹個角出嚟放入口,一啲麵粉感都冇,放入口經已分唔到佢係皮定Cream。

整件蛋糕都巨多Cream,唔會話食到邊邊會好乾。Cream 好滑,口感極度似食緊Yogurt,軟綿綿!而味道上,今次食嘅綠茶芝士同百香果,兩者都各自矚目,味道好分明,極度出色,甜度適中,連我唔鍾意食綠茶,都係咁追食。百香果味更加唔假,同 LadyM新出嘅百香果味比,LamLamLi好味啲,味道再自然一啲。仲有綠茶蛋糕中間嘅流心芝士,好豐盈,唔係奶蓋芝士個種泡泡,佢係食到綿綿質感嘅流心芝士醬。

我哋嘅Review多數都係寫味道、賣相,今日特別想講埋連用個鼻索一索,綠茶個種香都有埋,色香味都有齊。仲要我哋雪到凍冰冰咁食,享受呀!

性價比真係好高,分享一吓,我哋每人平均食完幾啖後,仲有兩啖唔夠分,我哋竟然需要用到「✋🏻✌🏻✊🏻」方法去決定邊個可以食埋佢!最後就要講吓點訂啦。

各位競爭對手,佢會係星期一休息㗎,仲有想訂就whatsapp佢哋呀,電話係 62117531!心情好矛盾,又想佢哋生意好,但我哋介紹完,即係再會多一班競爭對手同我哋爭蛋糕啦!邊個訂到,係Comment位置分享吓喜訊啦!
————————————————————
#cake #birthday #蛋糕 #生日 #生日蛋糕 #birthdaycake #hongkong #hkig #香港 #香港限定 #hkbakery #caketionary #caketionaryhongkong #呃like #相機食先 #民間美食 #民間高手 #蔗渣價錢燒鵝味道 #lamlamli價錢ladym味道 #好好味 #難忘你 #舊蛋糕好好好好好好味 #向嘟嘟嘟歌致敬 #嘟嘟歌 #香港美食