2024-08-12 242 瀏覽
前排去完動漫節之後就去咗六國酒店嘅Le Menu食 buffet🙂‍↕️之前同同事去過佢哋嘅中菜廳度食嘢,質素係高嘅~ Promote做緊$499/位有大電視睇奧運,包埋汽水果汁🙂‍↕️表演時段有2個1845 堂弄原隻鮑魚鴨掌 同 富貴雞原隻鮑魚鴨掌係一人有一份~ 睇完表演就出去拎,鴨掌鮑魚燜得淋同入味。富貴雞已經好少見,即場扑碎,荷葉包住入面有花膠、瑤柱等等~ 雞肉嫩嫩的1915 火焰雪山都係懷舊甜品~ 淋咗酒之後再燒,入邊係雪糕蛋糕,所以甜得來帶酒香自助餐分咗幾個區域有冷盤同海鮮、刺身魚生、熱盤、爐端燒同甜品~ 冷盤 + 海鮮冷盤係切肉同沙律~ 海鮮區有波士頓龍蝦、加拿大雪花蟹腳、麵包蟹、青口、翡翠螺等等,波士頓龍蝦肉質超彈牙,蟹腳鮮甜~刺身+ 壽司有三文魚、油甘魚、赤貝、甜蝦等等~ 熱盤熱盤區啲選擇有啲眼花撩亂。主打海鮮類~ 芝士蘑菇焗蟹蓋勁多蟹肉,香口惹味有避風塘炒龍蝦鉗、鹹香嘅黃金蝦,最鍾意係金不換辣酒煮翡翠螺,仲有蒜蓉粉絲蒸扇貝~ 仲有蜜餞骨、鴕鳥扒、咖哩同炒飯等等中湯係竹絲雞螺頭燉豬展,勁夠味❤️西湯就係法式龍蝦湯爐端燒鴨肝多士、虎蝦、燒雞翼、多春魚等等~ 隔離肉車區仲有燒

Promote做緊$499/位
有大電視睇奧運,包埋汽水果汁🙂‍↕️

表演時段有2個
1845 堂弄原隻鮑魚鴨掌 同 富貴雞

1915 火焰雪山
自助餐分咗幾個區域
有冷盤同海鮮、刺身魚生、熱盤、爐端燒同甜品

冷盤 + 海鮮
刺身+ 壽司
有三文魚、油甘魚、赤貝、甜蝦等等~
熱盤
仲有蜜餞骨、鴕鳥扒、咖哩同炒飯等等
中湯係竹絲雞螺頭燉豬展,勁夠味❤️
西湯就係法式龍蝦湯
爐端燒
鴨肝多士、虎蝦、燒雞翼、多春魚等等~
隔離肉車區仲有燒香草肉眼扒、片皮鵝。勁多嘢食!
最後當然唔少得甜品區!Häagen-Dazs雪糕、即製窩夫、雲石芝士蛋糕、士多啤梨拿破崙!勁飽豬
2024-08-11 199 瀏覽
最近見到六國酒店 聯乘瑞士肌膚細胞再生專家GLYCEL推出左「誘肌」仙子下午茶,賣相精緻又吸引❤️所以上星期我都去咗食下午茶🥰下午茶套餐仲會有護膚品同Facial送添😍好岩同姊妹或朋友一齊嚟聚會打卡🫶🏻 「誘肌」仙子下午茶二人套餐 $488🔸鹹點🔸✨仙人掌果仁藜麥沙律✨涼拌花膠絲珊瑚草✨蟹肉牛油果黑魚籽撻✨海葡萄啫哩凍配柚子醋✨鹽燒紅菜頭配山羊芝士✨香煎帶子伴三文魚籽🔹甜點🔹✨柑橘醬朱古力撻✨紅絲絨蛋糕✨奇亞籽芒果布甸✨椰汁桃膠雪耳✨仙人掌杏脯肉桂金寶✨英式橙花蜂蜜鬆餅咖啡或茶多款鹹點甜點都用咗有護膚功效食材製作❤️好似花膠有滋陰養血潤膚養顏功效😍黑魚籽可以滋潤肌膚,令皮膚細緻光潔🥰鹹點款款賣相都好精緻😍我自己最鍾意蟹肉牛油果黑魚籽撻,撻皮香脆,黑魚籽蟹肉帶鹹香味配埋牛油果口感豐富,味道好夾🤤而甜點我最鍾意椰汁桃膠雪耳同柑橘醬朱古力撻🍫 椰汁桃膠雪耳仲用咗面霜盒裝住,造型可愛😍而且味道唔會太甜,好滋潤養顏🥰柑橘醬朱古力撻,朱古力味香濃軟滑,加上柑橘醬,帶少少酸味,好夾之餘令朱古力食落冇咁甜同膩☺️另外,仙人掌杏脯肉桂金寶第一次食仙人掌,口感有啲似蘆薈加埋杏脯肉 味道酸酸甜甜加上金寶脆脆口感
下午茶套餐仲會有護膚品同Facial送添😍

✨英式橙花蜂蜜鬆餅
咖啡或茶

多款鹹點甜點都用咗有護膚功效食材製作❤️
好似花膠有滋陰養血潤膚養顏功效😍
黑魚籽可以滋潤肌膚,令皮膚細緻光潔🥰

鹹點款款賣相都好精緻😍
我自己最鍾意蟹肉牛油果黑魚籽撻,
撻皮香脆,黑魚籽蟹肉帶鹹香味配埋牛油果
口感豐富,味道好夾🤤

而甜點我最鍾意椰汁桃膠雪耳同柑橘醬朱古力撻🍫

椰汁桃膠雪耳仲用咗面霜盒裝住,造型可愛😍
而且味道唔會太甜,好滋潤養顏🥰

另外,仙人掌杏脯肉桂金寶
第一次食仙人掌,口感有啲似蘆薈
加埋杏脯肉 味道酸酸甜甜
加上金寶脆脆口感 好特別❤️

🌟凡惠顧「誘肌」仙子下午茶二人套餐,每位顧客仲可以獲贈GLYCEL美肌禮品乙份 (價值港幣$ 2,375)❤️
GLYCEL護膚品試用套裝乙份
✨細胞昇華面霜 3克
✨細胞昇華眼霜 3克
✨細胞昇華修護液 3亳升
✨換領卡可於GLYCEL門市換領全效升級版魚子極緻修護面膜乙片及$200現金優惠
✨護膚療程換領信可於指定香港 GLYCEL美妍中心免費享用Green Caviar細胞昇華修護療程乙次

2024-08-10 249 瀏覽
好耐冇同妹妹去食tea,今次我哋就揀咗喺灣仔嘅六國酒店,知道佢最近仲同GLYCEL做緊Crossover😍 成個tea set簡直就係食得嘅護膚品呀🫶🏻六國酒店 x GLYCEL「誘肌」仙子下午茶二人套餐 ($488 兩位用) 鹹點✨仙人掌果仁藜麥沙律✨涼拌花膠絲珊瑚草✨蟹肉牛油果黑魚籽撻✨海葡萄啫哩凍配柚子醋✨鹽燒紅菜頭配山羊芝士✨香煎帶子伴三文魚籽鹹點全部都好精緻,我自己就鍾意蟹肉牛油果黑魚籽撻,個賣相已經超靚,個撻皮好脆身裏便仲有一絲絲蟹肉,加埋牛油果同埋黑魚籽嘅鹹香,簡直絕配🫶🏻甜點✨柑橘醬朱古力撻✨紅絲絨蛋糕✨奇亞籽芒果布甸✨椰汁桃膠雪耳✨仙人掌杏脯肉桂金寶✨英式橙花蜂蜜鬆餅甜點同樣有驚喜🫶🏻 用咗好多可以護膚嘅材料,好似奇亞籽、桃膠雪耳等,夠晒滋潤皮膚❤️ 我自己就好鍾意柑橘醬朱古力撻,朱古力好香滑,味道好濃郁,上面仲有啲香橙絲,食落味道好balance👍🏻而家凡惠顧「誘肌」仙子下午茶二人套餐,每位顧客仲可以獲贈GLYCEL美肌禮品乙份 (價值港幣$ 2,375)😍 好正呀❤️

鹹點

✨椰汁桃膠雪耳
✨仙人掌杏脯肉桂金寶
✨英式橙花蜂蜜鬆餅

下午茶
前排約咗朋友去六國酒店𝙃𝙞𝙜𝙝 𝙏𝙚𝙖🥰 佢地最近聯乘瑞士護膚品品牌𝙂𝙇𝙔𝘾𝙀𝙇推出限定美肌下午茶✨ 多款鹹甜點用上養顏滋補食材製作,創新又有特色😍 除咗𝐓𝐞𝐚 𝐒𝐞𝐭,餐廳仲會附送護膚品及𝙁𝙖𝙘𝙞𝙖𝙡,啱晒約埋朋友一齊去扮靚打卡☺️✨「誘肌」仙子下午茶 ($488 for two)♡ 鹹點 🥢❀ 仙人掌果仁藜麥沙律❀ 涼拌花膠絲珊瑚草❀ 蟹肉牛油果黑魚籽撻❀ 海葡萄啫哩凍配柚子醋❀ 鹽燒紅菜頭配山羊芝士❀ 香煎帶子伴三文魚籽藜麥沙律以仙人掌、蜜柑及班戟作配搭,涼拌花膠絲珊瑚草內既花膠有滋陰養血作用,兩款都係酸甜又開胃✨ 蟹肉牛油果撻加入黑魚籽作點綴,增加鹹鮮味☺️ 厚切帶子口感鮮嫩,伴上三文魚籽更顯鮮香👍🏻 最特別係海葡萄啫哩凍配柚子醋,鹹香又帶酸甜口感,層次好豐富🥰♡ 甜點 🍰❀ 柑橘醬朱古力撻❀ 紅絲絨蛋糕❀ 奇亞籽芒果布甸❀ 椰汁桃膠雪耳❀ 仙人掌杏脯肉桂金寶❀ 英式橙花蜂蜜鬆餅甜點同樣注入養顏元素,其中椰汁桃膠雪耳及奇亞籽芒果布甸更用上護膚品盒盛載,賣相好吸引呢❤️ 最鍾意係椰汁桃膠雪耳,口感香滑又帶陣陣椰香😍 朱古力撻味道濃郁,配以柑橘絲及柑橘醬中和甜膩感~肉桂金寶香脆可口,特別

✨「誘肌」仙子下午茶 ($488 for two)

♡ 鹹點 🥢

❀ 奇亞籽芒果布甸
❀ 椰汁桃膠雪耳
❀ 仙人掌杏脯肉桂金寶
❀ 英式橙花蜂蜜鬆餅

甜點同樣注入養顏元素,其中椰汁桃膠雪耳及奇亞籽芒果布甸更用上護膚品盒盛載,賣相好吸引呢❤️ 最鍾意係椰汁桃膠雪耳,口感香滑又帶陣陣椰香😍 朱古力撻味道濃郁,配以柑橘絲及柑橘醬中和甜膩感~肉桂金寶香脆可口,特別地用上仙人掌及杏脯肉作配料,酸酸地好清新~

💥 凡惠顧下午茶即獲贈GLYCEL美肌禮品乙份
 (價值港幣$ 2,375)

📌 供應期至8月31日 (星期一至日 3-5pm)
2024-08-09 206 瀏覽
<龍蝦鮑魚爐端燒主題自助餐>🤩位於灣仔六國酒店Le Menu 做緊「華麗盛宴自助晚餐 - 扣鮑魚‧龍蝦‧爐端燒」主題自助餐, 係特選時段折左都係$6xx 位. 可以一次過食到唔同種類既海鮮, 刺身, 燒物等, 十分吸引😍餐廳逢晚上6:45及7:15仲有廚師特別表演環節, 邊講解豐富食材烹調方法, 再即席現場煮, 之後大家即刻有得食, perfect👍龍蝦鮮甜大大隻, 而且仲有好多其他加入龍蝦元素既食物, eg 龍蝦海鮮意粉, 龍蝦蒸蛋, 龍蝦海鮮沙律, 龍蝦湯等🤩喜歡龍蝦既你一定要黎食👍甜品方面亦十分豐富多選擇😋 Häagen-Dazs 雪糕, 燉蛋, 窩夫, 火焰雪山, 葡撻, 仲好好多其他cake, 正👍餐廳服務員service 好👍 有禮貌😊 值得一讚🦞餐廳: Le Menu @ 六國酒店 @gloucesterlukkwok 🦀地址: 灣仔告士打道72號六國酒店1 樓
<龍蝦鮑魚爐端燒主題自助餐>🤩

餐廳服務員service 好👍 有禮貌😊 值得一讚

🦀地址: 灣仔告士打道72號六國酒店1 樓

2024-08-06
  • 刺身
  • 海鮮
好朋友知我一向愛吃又貪靚🤭🤭特登帶我去六國酒店Le Menu High Tea🥂唔講唔知六國酒店聯乘瑞士🇨🇭肌膚細胞再生專家GLYCEL攜手呈獻「誘肌」仙子下午茶第一次嚟六國酒店High Tea估唔到各款鹹甜美點都咁有水準👍🏻👍🏻重點係大廚嚴選多種具有抗氧化、保濕、亮膚等功效的食材,相當養顏呢💕💕六款鹹點之中我最鍾意「涼拌花膠絲珊瑚草」用迷你Cocktail杯🍸盛載好得意🤩第一次食High Tea 有花膠咁矜貴撘配爽口的珊瑚草,可幫助消除皺紋、補血、排毒、瘦身等等,簡直係養顏聖杯🥰鹹點💛涼拌花膠絲珊瑚草💛仙人掌果仁藜麥沙律💛蟹肉牛油果黑魚籽撻💛海葡萄啫哩凍配柚子醋💛鹽燒紅菜頭配山羊芝士💛香煎帶子伴三文魚籽六款甜點之中我最鍾意「椰汁桃膠雪耳」面霜盒造型好Cute 唔打開爭D以為係面霜😆😆平時自己都會煲桃膠雪耳糖水滋潤吓而呢度嘅味道唔會太甜又唔會杰撻撻,清潤順喉,口感絲滑~而且桃膠營養豐富,對於我們這些愛美的小仙女嚟講係養顏秘密武器啊😘😘甜點🩷柑橘醬朱古力撻🩷紅絲絨蛋糕🩷奇亞籽芒果布甸🩷椰汁桃膠雪耳🩷仙人掌杏脯肉桂金寶🩷英式橙花蜂蜜鬆餅《套餐包括咖啡☕️或茶》今次我同好朋友食得特別開心😀😀因
好朋友知我一向愛吃又貪靚🤭🤭
特登帶我去六國酒店Le Menu High Tea🥂

第一次嚟六國酒店High Tea
估唔到各款鹹甜美點都咁有水準👍🏻👍🏻
重點係大廚嚴選多種具有抗氧化、保濕、亮膚等
功效的食材,相當養顏呢💕💕

六款鹹點之中我最鍾意「涼拌花膠絲珊瑚草」
用迷你Cocktail杯🍸盛載好得意🤩

💛蟹肉牛油果黑魚籽撻
💛海葡萄啫哩凍配柚子醋
💛鹽燒紅菜頭配山羊芝士
💛香煎帶子伴三文魚籽

六款甜點之中我最鍾意「椰汁桃膠雪耳」
面霜盒造型好Cute 唔打開爭D以為係面霜😆😆

🩷仙人掌杏脯肉桂金寶
🩷英式橙花蜂蜜鬆餅

《套餐包括咖啡☕️或茶》

今次我同好朋友食得特別開心😀😀
因為有別於一般下午茶,唔只有養顏靚Tea食💕
仲有護膚品 💝 和 Facial送 💆🏼‍♀️
都只係 $488 (兩位用)
網上預訂仲有discount添🤫
逢星期一至日🕒下午三點到五點
供應期到31/8,貪靚嘅朋友不妨嚟試吓🫶🫶🫶

📍六國酒店 - Le Menu
📍灣仔告士打道72號一樓

2024-08-02
下午茶
返工咁攰😮‍💨難得放假陪男朋友去完動漫節🥰當然要食好野放鬆下心情😊近近地去左會展對面「六國酒店」Le Menu食buffet😜今期餐廳主打扣鮑魚😍龍蝦🦞及多款爐端燒🍢現場仲有師傅即席烹煮扣鮑魚及富貴雞及火焰雪山表演😎我仲被邀請卜卜富貴雞添🥳即席切肉區有特級牛扒肉汁細膩帶濃郁牛香係口腔迴盪😋片皮鴨脆香撲鼻🤩燒起即切仲聽到脆卜卜聲音😋加上伴菜及甜醬包住一齊食好正☺️ 爐端燒選擇亦唔少🤩當中有我最愛多春魚及燒菠蘿🍍另外冰鎮海鮮食材新鮮☺️refill速度夠快☺️有龍蝦🦞麵包蟹😍長腳蟹、海蝦、海螺、青口😍 麵包蟹啖啖甘香蟹膏😋長腳蟹肉質粉嫰鮮甜😍而海蝦及翡翠螺好彈牙🤩時令刺身方面三文魚肥美厚滑😜甜蝦軟糯甜美😍沙律及幾款凍盤芝士🧀熱葷美饌有芝士焗蟹蓋啖啖蟹肉☺️黃金大蝦🦐避風塘龍蝦鉗🦞及每位一客鮑魚扣鵝掌😍鮑魚炆煮至軟淋細滑又有口感🥳最後當然唔少得食甜品啦😚火焰雪山🔥冰火交融帶酒香😊除左多款精緻蛋糕🍰甜品外😊有生果、即製窩夫🧇及任食Häagen-Dazs雪糕杯🤩真係好餐飲有無限暢飲汽水🥤凍果汁🧃我地另外仲嗌左枝香檳暢飲一翻🥳整體用餐體驗非常良好且有多款回本之選😬真心推薦😉

另外冰鎮海鮮食材新鮮☺️refill速度夠快☺️有龍蝦🦞

熱葷美饌有芝士焗蟹蓋啖啖蟹肉☺️

最後當然唔少得食甜品啦😚
火焰雪山🔥冰火交融帶酒香😊
除左多款精緻蛋糕🍰甜品外😊有生果、即製窩夫🧇
及任食Häagen-Dazs雪糕杯🤩

• 麵包蟹
  • 龍蝦
  • 鮑魚鴨掌
  • Häagen-Dazs雪糕
六國酒店 x瑞士肌膚細胞再生專家GLYCEL推出「誘肌」仙子下午茶二人套餐🧚‍♀️️ 六國酒店大廚嚴選多種具有抗氧化、保濕、亮膚等功效嘅食材,精心炮製出唔同嘅鹹甜點🍮 惠顧「誘肌」仙子下午茶二人套餐,每位顧客仲會獲贈GLYCEL美肌禮品乙份添💄✨!可以同時滿足味蕾享受,同為肌膚提供營養,好幸福呀🥰GLYCEL護膚品及贈品🎁💗 細胞昇華面霜 3克💗 細胞昇華眼霜 3克💗 細胞昇華修護液 3亳升💗全效升級版魚子極緻修護面膜換領卡及$200現金優惠💗Green Caviar細胞昇華修護療程換領信*禮品及禮遇先到先得,送完即止。 🧚‍♀️「誘肌」仙子下午茶二人套餐🍰仙人掌果仁藜麥沙律涼拌花膠絲珊瑚草蟹肉牛油果黑魚籽撻海葡萄啫哩凍配柚子醋鹽燒紅菜頭配山羊芝士香煎帶子伴三文魚籽柑橘醬朱古力撻紅絲絨蛋糕奇亞籽芒果布甸椰汁桃膠雪耳仙人掌杏脯肉桂金寶英式橙花蜂蜜鬆餅咖啡或茶我最愛「椰汁桃膠雪耳」,桃膠有養顏嫩膚功效,椰汁甜度又啱啱好😚 一流! 「奇亞籽芒果布甸」都好正,酸甜得宜好開胃🤤 而且奇亞籽含有抗氧化成分,可以滋養同修護皮膚細胞,重置肌膚狀態,喚醒底層細胞活力㗎💖!「蟹肉牛油果黑魚籽撻」嘅黑魚籽含蛋白質

GLYCEL護膚品及贈品🎁
💗 細胞昇華面霜 3克
💗 細胞昇華眼霜 3克
💗 細胞昇華修護液 3亳升
💗全效升級版魚子極緻修護面膜換領卡及$200現金優惠
💗Green Caviar細胞昇華修護療程換領信
*禮品及禮遇先到先得,送完即止。

🧚‍♀️「誘肌」仙子下午茶二人套餐🍰
椰汁桃膠雪耳
仙人掌杏脯肉桂金寶
英式橙花蜂蜜鬆餅
咖啡或茶

「蟹肉牛油果黑魚籽撻」嘅黑魚籽含蛋白質及氨基酸等成分,可以滋潤皮膚,令皮膚細膩光潔🫶🏻✨

朱古力控一定鍾意「柑橘醬朱古力撻」🍫🍊 柑橘係天然抗氧化劑,有助保護皮膚免受自由基傷害,減緩肌膚衰老㗎🥰

仲有「英式橙花蜂蜜鬆餅」都好好食😍!橙花仲可以修復肌膚瑕疵令肌膚更光滑添💡
《六國酒店 Le Menu - 灣仔》上次黎六國酒店食自助餐見到原來佢地都有做afternoon tea😍一向都鍾意食八婆下午茶既我又點可以唔試呢😉星期一襯喺灣仔附近做野,我就拉埋同事一齊過黎食番個tea😏今次Le Menu就同瑞士肌膚細胞再生專家 GLYCEL 聯乘,設計左呢個「誘肌」仙子下午茶☕️酒店嚴選多種具有抗氧化、保濕、亮膚等功效既食材炮製各種鹹甜美點,嘆下午茶之餘仲可以護膚🥰而家惠顧「誘肌」仙子下午茶二人套餐,每位顧客仲可以獲贈 GLYCEL 價值$2375美肌禮品一份添,入面包含左GLYCEL護膚品試用套裝3支(細胞昇華面霜3g、細胞昇華眼霜3g同細胞昇華修護液3ml)、全效升級版魚子極緻修護面膜換領卡同埋護膚療程換領信今次個Tea set 一共有十二款鹹甜點🍮賣相十分精緻,$488/2位 都算抵食呢😉💁🏻‍♀️鹹點🔹仙人掌果仁藜麥沙律🔹花膠絲珊瑚草🔹黑蟹肉牛油果黑魚籽撻🔹海葡萄啫哩凍配柚子醋🔹鹽燒紅菜頭配山羊芝士🔹香煎帶子伴三文魚籽💁🏻‍♀️甜點🔹柑橘醬朱古力撻🔹紅絲絨蛋糕🔹仙人掌杏脯肉桂金寶🔹英式橙花蜂蜜鬆餅🔹奇亞籽芒果布甸🔹椰汁桃膠雪耳食左咁多件點心🥧我個人對於某款食物都
《六國酒店 Le Menu - 灣仔》
🔹仙人掌杏脯肉桂金寶
🔹英式橙花蜂蜜鬆餅
🔹奇亞籽芒果布甸
🔹椰汁桃膠雪耳
食左咁多件點心🥧我個人對於某款食物都幾印象深刻,黑蟹肉牛油果黑魚籽撻個撻皮好香牛油味,個蟹肉都幾鮮味,一啖一件好滋味😋而甜品方面,我就覺得柑橘醬朱古力撻、英式橙花蜂蜜鬆餅同椰汁桃膠雪耳做得幾出色,朱古力撻因為柑橘醬既關係,令到個撻唔會太甜膩而且有陣香氣,英式橙花蜂蜜鬆餅同樣係透出陣陣既橘子香氣,配合clotted cream有錦上天花既感覺☺️椰汁桃膠雪耳食完令人好舒服,唔會太甜,食左咁多甜點再食個桃膠有解膩既作用🥸食完個tea set 仲會有杯熱飲送番添
2024-07-29
Le Menu位於六國酒店之內 維多利亞風格設計 簡潔優雅 帶藝術感用餐位置相當闊落 樓底夠高 幾有氣派空間感十足 餐枱都夠大 將幾碟食物排開打卡都無問題好岩悠閒地享受美食🥰餐廳仲設有大電視 可以睇住奧運品嘗華麗盛宴☺️今次揀左華麗盛宴自助晚餐 - 扣鮑魚‧龍蝦‧爐端燒有唔少高級食材 龍蝦 飽魚 麵包蟹 可以食足3小時無論冷盤熱食REFILL都頻密 唔會空盤無野食🥰飲品方面汽水&果汁無限添飲龍蝦迷既福音 有法式龍蝦湯 波士頓龍蝦避風塘炒龍蝦鉗 仲有龍蝦海鮮茶碗蒸最特別係會有廚師表演即烹飪菜式 千奇唔可以錯過☺️💥堂弄表演 廚師會即場係大家面前整前菜 主食 甜品 都有齊 好有心思 18:45 原隻鮑魚鴨掌&富貴雞19:15 火焰雪山 🔸原隻鮑魚鴨掌 鮑魚個頭唔細 口感軟糯帶糖心 入味得黎唔會太濃🔸古法精製既富貴雞 雞肉好嫩滑 仲有陣陣雞油香入面仲有花膠 瑤柱 冬菇 幾種唔同料 好入味🔸火焰雪山蛋糕 即場淋上酒&點火 浪漫滿分💥冷盤海鮮&前菜經典既沙律&煙三文魚&芝士拼盤等等最多人搶住食當然係波士頓龍蝦&加拿大雪花蟹腳&麵包蟹我地就最中意食龍蝦 啖啖肉 鮮度足 一個人都可以食幾件🦞💥刺身&壽司
Le Menu位於六國酒店之內

仲可以即叫即握壽司 ☺️

💥熟食海鮮
中式煮法比較多少少 😄
避風塘炒龍蝦鉗 好惹味而且啖啖肉 唔洗點拆就食得
金不換辣酒煮翡翠螺 都係必食之選 酒香辣味調和 螺肉爽口彈牙

💥即燒肉類

作為甜品獵人 差唔多全部甜品試晒
士多啤梨西瓜蛋糕 都幾有特色
山葵芝士蛋糕 真係未試過 山葵好香 微辣帶甜 好味

以專屬優惠碼: purin 可以震撼價$499
預訂「3小時」華麗盛宴‧自助晚餐  - 扣鮑魚‧龍蝦‧爐端燒
仲送埋無限暢飲汽水&凍果汁
《六國酒店 Le Menu - 灣仔》呢篇食評對我黎講極其罕見,我竟然會食buffet!我呢d雞仔食量嘅人如果唔係約左人傾野,都真係未必會出現喺自助餐現場。不過7-8年冇食自助餐,今次體驗都幾唔錯!六國酒店貴為香港經典酒店已經超過90年歷史,其中菜廳-粵軒嘅中菜就相當有名。今次黎到佢嘅自助餐真係幾有期待!傳統酒店我就最鍾意,因為先唔好講食,傳統酒店服務,絕非新派酒店可以媲美,佢可能冇新酒店咁靚,咁Stylish,但隱隱有種一絲不苛同人情味喺當中。成個buffet以龍蝦為主題,多款由生到熟嘅龍蝦菜式,以原隻開邊波士頓龍蝦為首,加上加拿大雪花蟹腳、麵包蟹、翡翠螺同一眾大家食buffet會搶嘅刺身!同大家食開果d buffet唔同,傳統酒店即係傳統酒店。熱盤區比較多你平時食唔到嘅野,包括焗蟹蓋、避風塘炒龍蝦鉗、黃金蝦、酥炸生蠔、蒸扇貝、蠔皇扣海螺片、香煎盲曹呢d中菜品重嘅菜式。仲有爐端燒食,其中我最鍾意佢個鴨肝,加埋件烘脆左嘅麵包一齊野,不知不覺可能食好多件!最開心係呢度會無啦啦有個廚師即場表演,整鮑魚鴨掌同埋老牌餐廳先有嘅火焰雪山。有得食又有野睇,氣氛都幾好!我特別想講下個湯,大家可能都發
《六國酒店 Le Menu - 灣仔》

我特別想講下個湯,大家可能都發現佢個buffet招牌野都幾靠中菜,而湯方面除左有龍蝦湯,我對佢個竹絲雞螺頭燉豬展印像深刻,絕對唔係出面酒店果d湯可以做到,入口清甜而不油,濃郁得黎好暖好舒服,我飲左2碗。

至於作為甜品之鬼嘅我,其實呢度都真係幾多樣式。凍櫃差不多有20款切餅/甜品揀,其實係試唔哂。當中我覺得士多啤梨西瓜蛋糕同珍珠奶茶布甸幾有趣,朱古力慕絲蛋糕、士多啤梨拿破崙、蘆薈柚子果凍有水準!Häagen-Dazs任食就基本野,我私人建議一個食法就係佢地有即製窩夫,拎完倒個Häagen-Dazs落去。包你滿足!

個人覺得,其實你食得多出面好相似,要黎回本嘅buffet,不如試下另一種體驗。特別係如果有長輩生日/造節,一家人黎食係好適合。
2024-07-08
2024-07-26 295 瀏覽
位於灣仔六國酒店內的西餐廳。以前日子未有過得如此忙碌前,每月至少有一日會和妹妹去不同的酒店吃下午茶,曾誇下海口要吃盡全港酒店的High Tea (笑~當然,後來隨著大家的生活越來越忙碌後,這個好很有大志的目標亦當然擱置了。.最近見到六國酒店聯乘GLYCEL攜手呈獻「誘肌」仙子下午茶,六國酒店的大廚嚴選多種具有抗氧化、保濕、亮膚等功效的食材,並且運用創新煮意炮製各種鹹甜美點,讓食客不僅能滿足味蕾享受,更能為肌膚提供全面的營養和保護,重塑光采與活力。重點是更有不少GLYCEL禮品贈送,而GLYCEL本來就是貪靚的家母用開的品牌~因此便決定相約妹妹到此一聚。⋆___「誘肌」仙子下午茶  $488/2ᴘᴇʀꜱᴏɴꜱ____⋆❣︎ 鹹點𓐎 仙人掌果仁藜麥沙律𓐎 涼拌花膠絲珊瑚草𓐎 蟹肉牛油果黑魚籽撻𓐎 海葡萄啫哩凍配柚子醋𓐎 鹽燒紅菜頭配山羊芝士𓐎 香煎帶子伴三文魚籽-❣︎ 甜點𓐎 柑橘醬朱古力撻𓐎 紅絲絨蛋糕𓐎 奇亞籽芒果布甸𓐎 椰汁桃膠雪耳𓐎 仙人掌杏脯肉桂金寶𓐎 英式橙花蜂蜜鬆餅-❣︎ 咖啡或茶 ___⋆ ⋆ ___ 食物方面整體不錯,尤其許多鹹甜點加入珍貴食材,更顯獨特及配合主題性看得出誠意之

❣︎ 鹹點
𓐎 英式橙花蜂蜜鬆餅
❣︎ 咖啡或茶
 ___⋆ ⋆ ___
食物方面整體不錯,
尤其許多鹹甜點加入珍貴食材,更顯獨特及配合主題性
看得出誠意之處。
而現時凡惠顧「誘肌」仙子下午茶套餐,每位顧客更可獲贈GLYCEL美肌禮品,有得食有得拎,CP值真的很高呢~!
2024-07-25 221 瀏覽
瑞士美容尊貴品牌GLYCEL ,出名運用天然植物精華和珍貴成分,研發出高效細胞更新的護膚品.今次與灣仔六國酒店聯乘推出限定下午茶套餐🫖✨當中鹹點及甜品更運用到多種護膚養顏食材!貼合全面由外靚到內的主題~當中更會送出1.GLYCEL護膚品試用套裝乙份2.免費享用細胞昇華修護療程乙次3.全效升級版魚子極緻修護面膜乙片及$200現金優惠🔸「誘肌」仙子下午茶二人套餐($488/兩位)▫️仙人掌果仁藜麥沙律▫️涼拌花膠絲珊瑚草▫️蟹肉牛油果黑魚籽撻▫️海葡萄啫哩凍配柚子醋▫️鹽燒紅菜頭配山羊芝士▫️香煎帶子伴三文魚籽▫️柑橘醬朱古力撻▫️紅絲絨蛋糕▫️奇亞籽芒果布甸椰汁桃膠雪耳▫️仙人掌杏脯肉桂金寶▫️英式橙花蜂蜜鬆餅▫️咖啡或茶

當中更會送出
1.GLYCEL護膚品試用套裝乙份
2.免費享用細胞昇華修護療程乙次
3.全效升級版魚子極緻修護面膜乙片及$200現金優惠

🔸「誘肌」仙子下午茶二人套餐($488/兩位)

▫️仙人掌果仁藜麥沙律
▫️奇亞籽芒果布甸椰汁桃膠雪耳
▫️仙人掌杏脯肉桂金寶
▫️英式橙花蜂蜜鬆餅
▫️咖啡或茶

上年食過一次六國酒店嘅dinner buffet覺得唔錯, 一直想再去同好姊妹食!!今晚約齊人4個一齊去左六國酒店食啦!!今次終於比我坐到卡位嘅位置, 空間闊落, 坐得幾舒服, 野食既種類繁多, 有唔少海鮮/冷盤/熱葷/爐端燒/甜品, 仲有Häagen-Dazs雪糕任食!! 更有廚師即場表演烹調招牌菜式, 今晚有富貴雞, 鮑魚扣鴨掌同火焰雪山, 真係大開眼界!!! 睇完當然有得食番!!!每人會送一份堂弄原隻鮑魚鴨掌同火焰雪山✨️冰凍海鮮/刺身/冷盤/沙律海鮮有波士頓龍蝦/加拿大雪花蟹腳/麵包蟹/青口/翡翠螺/蝦, 刺身方面一共有五款, 仲有唔少冷盤好似煙燻黑椒牛肉/意大利火腿/莎樂美香腸/煙三文魚/芝士拼盤同沙律✨️熱葷熱葷方面有大量用海鮮製作既菜式, 好似芝士蘑菇焗蟹蓋/蠔皇扣海螺片/避風塘炒龍蝦/鹹蛋黃金蝦/酥炸生蠔/蒜蓉粉絲蒸扇貝等等, 仲有不少平時比較少食到嘅菜式好似富貴雞/香茅燒春雞/黑椒香草煎鴕鳥扒/龍蝦海鮮茶碗蒸/獅子頭等等, 真係好高cp值, 而且經常refill!!! ✨️爐端燒爐端燒必食除左原件鴨肝多士同片皮鵝, 仲有唔少即燒串燒選擇✨️湯品兩款都係車車十分喜歡嘅湯嚟, 竹

✨️冰凍海鮮/刺身/冷盤/沙律

✨️熱葷

✨️爐端燒
爐端燒必食除左原件鴨肝多士同片皮鵝, 仲有唔少即燒串燒選擇

✨️湯品
兩款都係車車十分喜歡嘅湯嚟, 竹絲雞螺頭燉豬展火喉十足, 鮮甜暖胃, 法式龍蝦湯濃郁滋味

✨️甜品
甜品就另一個胃嚟, 每件蛋糕都由酒店餅師自家製作, 件件都十分精美, 除左有必食嘅士多啤梨西瓜蛋糕同朱古力慕絲蛋糕, 仲有焦糖燉蛋/山葵芝士蛋糕/士多啤梨拿破 崙/珍珠奶茶布甸/即製窩夫/Häagen-Dazs雪糕/各款新鮮水果, 真係大滿足啊!
又黎六國酒店!今次有咩新搞作?Le Menu 聯成 Glycel 出咗個 誘肌仙子🧚‍♀️下午茶 🧡 食個靚tea同時又保養下~ 例如佢個蟹肉牛油果黑魚子撻入邊嘅黑魚子有豐富嘅蛋白質同氨基酸可以滋潤皮膚 😏 而且佢個椰汁桃膠雪耳用佢個樽仔嚟裝都幾得意。桃膠又有美顏功效 wooo ~ 心情靚皮膚都自然靚😍 依家仲要488兩位用!當然唔少得 Glycel 贈品送 ✌🏻𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥✨ 仙人掌果仁藜麥沙律 ✨ 蟹肉牛油果黑魚籽撻 ✨ 海葡萄啫哩凍配柚子醋 ✨ 涼拌花膠絲珊瑚草✨ 鹽燒紅菜頭配山羊芝士 ✨ 香煎带子伴三文魚籽 ✨ 柑橘醬朱古力撻 ✨ 紅絲絨蛋糕✨ 奇亞籽芒果布甸 ✨ 椰汁桃膠雪耳 ✨ 仙人掌杏脯肉桂金寶 ✨ 英式橙花蜂蜜鬆餅

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

✨ 仙人掌果仁藜麥沙律