2018-12-03 675 瀏覽
以前返觀塘成日都黎食,難得今日經過,趁有啲時間,於是同同事入黎食個lunch···👉🏻黃咖哩牛腩飯本身想食青咖哩,但見Menu無左,於是叫下黃咖哩試試,咖哩食落味道甜甜地,勁微辣,配埋白飯食一流👍🏻而牛腩數量勁多,肉質都無錯😋👉🏻串燒拼盤同事太肚餓,叫多左一份串燒,內有牛肉,豬肉同雞肉(份量各2,2個人食岩岩好🤣)肉質豐富,一啲都唔「鞋」,食落味道不錯🤤👍🏻整體黎講,食物質素中上,值得推介!

👉🏻黃咖哩牛腩飯

👉🏻串燒拼盤

整體黎講,食物質素中上,值得推介!
2018-10-18 1057 瀏覽
我地一家大細同老爺慶祝生日,佢突然話想食泰國菜,女兒就揾左呢間觀塘的泰國菜館,我連續兩日食泰國菜餐廳門口細細但有特色,經過個長廚房進入餐廳,燈光有點暗,枱不多,佈局簡單但有泰國feel, 座位尚算舒適。菜式種類很多,大家樣樣都想試,經商議後我地點了:泰式生蝦刺身,黃咖哩牛腩❨配飯❩, 串燒拼盤,泰式烤雞,冬陰公湯灼牛肩肉,泰式生菜包,泰式炸春卷,蒜蓉包,椰青,青檸梳打。 所有食物都好,特別個冬陰公湯灼牛肩肉

,黃咖哩牛腩❨配飯❩
, 串燒拼盤
,泰式烤雞
,冬陰公湯灼牛肩肉
,泰式生菜包
,泰式炸春卷
2018-10-17
2018-10-04 825 瀏覽
觀塘最近愈開愈多不同種類的餐廳,泰國菜一向是J子的必然選擇😂這次帶來父母一起去試試這間檸檬草我們先來一份泰式燒豬頸肉就咁望落就好細份,但其實佢係有兩層架😀泰式冬陰公煲是吃泰國菜必點的項目,這間的冬陰公不算酸,有自己的風味。而且用了大蝦🍤,配料十足架用青瓜包呢個配搭好清新而且,而且亦十分夾的泰式炒金邊粉,正正常常,沒很大的驚喜,但賣相幾把😌這個炒菜,等到天荒地老千呼萬喚終於上到,但其實我們已經把桌子上的東西吃完,這個菜相信是漏了單,才遲遲未有送上。我們還點了椰子冰及泰式奶茶兩者都是偏甜的😂整體是質素不錯的泰式小店下次再由J子帶大家去覓食😋

我們先來一份泰式燒豬頸肉
泰式燒豬頸肉

就咁望落就好細份,但其實佢係有兩層架😀

泰式冬陰公煲

泰式冬陰公煲是吃泰國菜必點的項目,
這間的冬陰公不算酸,有自己的風味。
泰式冬陰公煲

而且用了大蝦🍤,配料十足架

牛油果🥑軟殼蟹卷

用青瓜包呢個配搭好清新而且,而且亦十分夾的

泰式炒金邊粉

泰式炒金邊粉,正正常常,沒很大的驚喜,但賣相幾把😌

我們還點了椰子冰及泰式奶茶

泰式燒豬頸肉
牛油果🥑軟殼蟹卷
泰式炒金邊粉
2018-09-03 925 瀏覽
落左成個月雨 近近地係觀塘附近食平時係呢條斜路淨係會留意到間米線原來都仲有間泰國菜架喎!!於是book左三個女人去試試佢泰式木瓜沙律平時食呢個都怕好辣 但呢個唔辣反而甜甜地都唔錯吖 開哂胃添呀馬拉盞炒椰菜苗呢啲基本小菜 不過不失:)咖哩軟殼蟹配蒜蓉包最出色吖 有三隻軟殼蟹到 一人一隻岩岩好不過份量可以再多少少就好喇!本身以為會係包 但原來係厚多士再切成條啲醬點黎食 點都唔會令你失望明爐烏頭份量多 都幾入味吖平時就係中意烏頭啲肉實實地個爐好快就滾 岩哂我咁心急食野既人之後都會再番黎食!佢地好似裝修緊 再大啲就fit喇~
落左成個月雨 近近地係觀塘附近食
平時係呢條斜路淨係會留意到間米線
原來都仲有間泰國菜架喎!!
於是book左三個女人去試試佢

平時食呢個都怕好辣 但呢個唔辣反而甜甜地
都唔錯吖 開哂胃添呀

馬拉盞炒椰菜苗

呢啲基本小菜 不過不失:)

最出色吖 有三隻軟殼蟹到 一人一隻岩岩好
不過份量可以再多少少就好喇!
本身以為會係包 但原來係厚多士再切成條
啲醬點黎食 點都唔會令你失望

份量多 都幾入味吖
平時就係中意烏頭啲肉實實地
個爐好快就滾 岩哂我咁心急食野既人

之後都會再番黎食!
佢地好似裝修緊 再大啲就fit喇~
2018-08-16 871 瀏覽
呢日食晏揀左食泰國菜,呢度既環境同九龍城既泰國餐廳好唔同,呢間餐廳既裝修似足食西餐咁,好企理乾淨,坐得都舒服。今次好好彩,一去到就有位唔駛等。平時門口通常排滿人天氣好熱,打開menu 就好快揀左個雞扒撈檬D雞肉咬落去外脆內軟,充滿住肉汁,唔會太乾,幾好食。咖哩汁撈豬頸肉面,個味都唔錯如果個咖哩汁辣多少少就仲好。利申:我係一個勁中意食辣既人,如果你唔食得辣,呢個會係幾好既選擇。青咖哩雞飯入面有配菜:包括有茄子、豆角。味道都唔錯呢度既選擇都算多,價錢主要係$56 同$68,包埋野飲,無加一收費。

今次好好彩,一去到就有位唔駛等。平時門口通常排滿人

天氣好熱,打開menu 就好快揀左個雞扒撈檬

D雞肉咬落去外脆內軟,充滿住肉汁,唔會太乾,幾好食。

咖哩汁撈豬頸肉面,個味都唔錯
如果個咖哩汁辣多少少就仲好。

青咖哩雞飯
入面有配菜:包括有茄子、豆角。
味道都唔錯

2018-08-14 624 瀏覽
吃過觀塘的Lemon Grass不知多少回了,每次都對他的青咖喱念念不忘。今天與同事過來吃一下久違的青咖喱。不知道是否裝修或者擴充,隔離鋪頭都可以讓客人入座。他的Menu跟以前差不多,好像沒有什麼大改變,反正我只會吃青咖喱,於是便點了泰北青咖喱走地雞配絲苗飯 $56一上枱,鮮艷的綠色盡現眼前,份量比以往更多更大碟呢!雞肉很滑,件數亦不少,而茄子充滿著青咖哩的味道,十分美味。由於青咖喱實在太大碟,配上白飯上,令平時不太喜歡吃飯的我,也不知不覺把整碗飯都吃光了這家的青咖喱從來沒有讓我失望喔⋯⋯

這家的青咖喱從來沒有讓我失望喔⋯⋯
2018-07-19 549 瀏覽
同同事出去食飯,大家都講起好似好耐冇去食過lemongrass,於是就走去重遊夠地,好驚訝咁樣發現原來lemongrass擴充左,拎埋隔離嗰間舖來做。我同事講起次次過嚟的時候,行到斜坡半路,見唔到呢間餐廳,就會以為佢執咗,點知原來佢係在上啲嘅地方。我就好有認同感,即刻話我成日都咁樣覺得㗎,唔知大家有冇呢種感覺呢?我叫咗泰北青咖喱走地雞配絲苗米( $56 ),個賣相同以前一樣,非常靚嘅綠色,咖喱香氣四散。但係今次食落去呢啲雞好似有少少老,而且咖喱味有點兒淡,唔似以前咁咁香濃。 絲苗米飯粒有點兒爛,貌似係放得太多水。而杯泰式奶茶飲落口好淡,特有嘅泰式香料味只係淡淡咁係口中飄過。勾唔起以前嘅美味嘅驚訝,水準略有下降。冬陰公雞絲扎肉湯河( $56 ),見到個碗邊有咁多渣癡喺側邊,望落就有少少唔開胃,可以輕輕咁樣問下碗邊,俾人乾淨企利嘅感覺,個樣有d似俾菜尾你咁,建議去到底嗰啲盡量唔好俾人,又或者處理好少少先先再上台。冬陰公湯嘅味道尚可,雞絲唔算好多但扎肉比嘅份量都OK嘅,味道尚算可以。以前呢間餐廳嘅出品係值得推薦嘅,唔知係咪因為擴充左,暫時未兼顧到,而令到出品質素下降左,希望下次再嚟食嘅時候,

泰北青咖喱走地雞配絲苗米

冬陰公雞絲扎肉河粉

以前呢間餐廳嘅出品係值得推薦嘅,唔知係咪因為擴充左,暫時未兼顧到,而令到出品質素下降左,希望下次再嚟食嘅時候,佢可以回復返水準啦,加油啊!
2018-07-16
10 分鐘 (堂食)
2018-07-17 376 瀏覽
又一間可以係觀塘既飯堂,快靚正呀!!!...最近朋友帶去食去都係泰菜多,今日黎到就緊要都食泰菜喇..!!!青咖哩走地雞,淡淡既椰香,而且結身得黎唔會好辣,雞亦幾嫩滑,份量亦都好多!!!跟埋個飯食真係好好味呀....^^冬陰公雞絲札肉湯河,我最中意冬陰公夠酸,夠酸,呢碗做到我心水呀!!!而且湯河本身都幾滑幾彈牙,而且佢既料都好足都好多,一個人食岩岩好!!!一個人$60都唔洗,又真係幾抵食!!!下次一大班人黎食,再食多D野先
又一間可以係觀塘既飯堂,快靚正呀!!!...

通常食泰國菜,小弟就只會諗起九龍城,因為嗰度有好多都係泰國人開嘅泰國餐館,可以話平靚正。但今日因為要同女朋友食晚飯嘅關係,所以環境先至係最重要。所以小弟就上OpenRice找找,發覺有一間餐廳,仲要係觀塘,環境睇落去都幾骨子幾靚,幾有feel。最啱就係情侶拍拖。所以小弟就喺度叫咗幾碟餸,第一碟就係柚子沙律,第二碟就係咖喱軟殼蟹配蒜蓉包,第三碟就係金邊粉。小弟另外都叫咗杯椰汁冰。柚子沙律不錯,柚子清甜,果肉多汁可以一試。但咖喱玄學蟹方面就有啲失水準,先講咖喱偏甜其實係太甜,冇咩咖喱味。軟殼蟹方面,分量非常少不在話下,又細隻,有冇蟹肉味。金邊粉方面,可以話係平平無奇,冇咩驚喜。最後係杯椰汁冰,完全冇椰汁味,似杯糖漿多個椰汁冰。大伏,非常失望柚子沙律金邊粉咖喱...配蒜蓉包 ??軟殼蟹呢??糖漿,sor打錯,應該係椰汁冰

柚子沙律不錯,柚子清甜,果肉多汁可以一試。

金邊粉方面,可以話係平平無奇,冇咩驚喜。

柚子沙律

金邊粉

咖喱...配蒜蓉包 ??軟殼蟹呢??

糖漿,sor打錯,應該係椰汁冰

2018-06-30 267 瀏覽
以前都經常幫親,自從擴張了店面後,食物質素及服務水平不斷下降,去到連連鎖快餐店既食物質素都不如,仲收甘既價錢,不知所謂!只想賺錢,將食物質素零追求,千奇唔好叫那個榴連pizza, 免費都唔要!每上完一輪菜會重覆「你地冇食物未上架啦woo」,甘即係點呀?叫我地快d埋單甘話啦?以前有一客叫「火箭菜巴馬火腿pizza」,以前質素唔錯,現在煮都燶曬比人食!咖哩蟹完全唔似樣,我唔理蟹多唔多肉,汁少,賣相同menu 完全唔同,你食咪我份!No next time!

No next time!
2018-06-22 247 瀏覽
今日係觀塘食lunch,平時食開個間無位,於是唯有過黎呢間食,結果都一樣要等。未入座就落訂單,一個餐連野飲,坐低之後,野飲未到就問d 侍應囉杯水,結果個阿姐竟然答我,我地唔會比熱水?!?!唔知呢個係咩邏輯,又唔係無叫野食,囉杯水都無,好過份,態度又差。碟野未食完大大碟系度都係行過一次就大大聲問你要唔要,驚死你唔走,食得慢。之後我地埋單,一埋之後,幾個侍應係你身後面講,呢檯走架啦佢地走架啦。洗唔洗啊,又無人等位,有就比反張檯你囉。食餐飯都食得唔安樂。店員服務態度好差,尤其是女待應。如果你想安安樂樂食餐飯同有水飲,我勸你唔好黎呢度。
2018-06-22
20 分鐘 (堂食)
2018-06-19 208 瀏覽
與朋友吃晚餐來了牛頭角的LEMON GRASS 小吃點了泰式鳳爪整體味道不過不失,鳳爪的味道酸酸的之後點了香煎墨魚餅, 墨魚餅口感很Q彈,不會有粉粉的感覺,配合醬汁整體不錯。還點了馬拉盞通菜, 味道與平日吃的一樣,沒有甚麼特別到了主菜 蒜蓉包配咖哩軟殼蟹蒜蓉包很脆而且份量亦不少而咖哩軟殼蟹很大碟,咖哩辣辣的但不會過辣配合軟殼蟹很惹味
整體味道不過不失,鳳爪的味道酸酸的

還點了馬拉盞通菜, 味道與平日吃的一樣,沒有甚麼特別

到了主菜 蒜蓉包配咖哩軟殼蟹
蒜蓉包很脆而且份量亦不少
而咖哩軟殼蟹很大碟,咖哩辣辣的但不會過辣配合軟殼蟹很惹味
2018-05-02 513 瀏覽
朋友屋企附近既泰國餐廳🍴佢話想試好耐但夠多人先試到多d唔同既菜。所以今日約齊一行6人去試菜有意外驚喜預先係OpenRice度訂咗位,一落到去就入得冬陰公湯+頂級牛頸脊(set$188,可揀牛肉/海鮮)泰式打邊爐都係第一次又真係唔錯湯底濃郁加左牛肉之後更多了點鮮味牛肉脂肪比例均勻可惜6個人分唔夠喉如果可以大鍋少少就好了泰式柚子沙律🥗$88帶微酸既柚子配上爽口蝦肉,開胃前菜。唔食得辣既朋友可以試試泰式生蝦$108🦐🦐大隻又肉厚,蝦肉爽口鮮甜配上苦瓜同辣汁雖然價錢有點貴但值得一試蒜蓉炒椰菜苗味道唔錯,但椰菜苗有點老。泰式雞翼$56一上台大家搶住食🤣🤣外皮香脆雞肉嫩滑唔使點甜酸汁已經夠味。火腿火箭菜薄餅$66喺泰國餐廳食pizza🍕🍕唔算太特別薄餅皮好薄好脆, 朋友一拎起就整碎咗🤣🤣泰式燒牛扒竟然有法包同焗蒜頭,西式食法牛扒燒得剛好有少少肉汁配法包食口感唔錯。咖喱炒軟殼蟹配蒜蓉包$168咖哩味道唔錯甜甜的,但我覺得椰汁唔夠缺少咗香味。蒜蓉包有淡淡牛油香點咖哩汁食一流而且軟殼蟹食落方便好多,唔會整污糟雙手。正宗泰式生菜包$86朋友唔太食得辣叫左小辣。香濃惹味既肉碎,加上各種香料點綴,口感豐富蟹肉
朋友屋企附近既泰國餐廳🍴佢話想試好耐
但夠多人先試到多d唔同既菜。
所以今日約齊一行6人去試菜
有意外驚喜
預先係OpenRice度訂咗位,一落到去就入得

冬陰公湯+頂級牛頸脊

(set$188,可揀牛肉/海鮮)
泰式打邊爐都係第一次
又真係唔錯
湯底濃郁
加左牛肉之後更多了點鮮味
牛肉脂肪比例均勻

可惜6個人分唔夠喉
如果可以大鍋少少就好了

泰式柚子沙律🥗$88
帶微酸既柚子配上爽口蝦肉,開胃前菜。
唔食得辣既朋友可以試試

泰式生蝦$108
🦐🦐大隻又肉厚,蝦肉爽口鮮甜
配上苦瓜同辣汁
雖然價錢有點貴但值得一試

蒜蓉炒椰菜苗
味道唔錯,但椰菜苗有點老。

泰式雞翼$56
一上台大家搶住食🤣🤣外皮香脆雞肉嫩滑
唔使點甜酸汁已經夠味。

火腿火箭菜薄餅$66
喺泰國餐廳食pizza🍕🍕唔算太特別
薄餅皮好薄好脆, 朋友一拎起就整碎咗🤣🤣

泰式燒牛扒
竟然有法包同焗蒜頭,西式食法
牛扒燒得剛好有少少肉汁
配法包食口感唔錯。

咖喱炒軟殼蟹配蒜蓉包$168
點咖哩汁食一流
而且軟殼蟹食落方便好多,唔會整污糟雙手。

正宗泰式生菜包$86
朋友唔太食得辣叫左小辣。
香濃惹味既肉碎,加上各種香料點綴,口感豐富

蟹肉炒飯$96
唔知係唔係之前食嘅嘢比較濃味,所以覺得呢個炒飯味道偏淡。

時令沙冰$86
每日用唔同新鮮水果去打製,可以選擇有酒精。
我哋叫咗菠蘿沙冰(有酒),味道都幾好但冇乜酒味,同有d細杯適合1至2人飲用。

埋單每人$228,以地區來說有點貴,
但食物味道唔錯可以一試。

2018-05-01
  • 泰式雞翼
  • 泰式燒牛扒
  • 冬陰公湯加牛頸脊
2018-04-27 436 瀏覽
以前的「Lemon Grass Thai & BBQ」的座位唔算多,不過最近佢地擴充了,租埋隔離鋪位做生意,所以現在比較容易搵位。以前未試過在這裡食午餐,既然只是食午餐,咁就揀D簡單少少的食物來食。最後揀左泰式特級牛頸脊湯河同埋熱的凍頂烏龍茶。話就話係湯河,但其實唔係平時食開的河粉,而係金邊粉。湯底味道很濃,幾好味。配料方面有牛肉、牛丸、紅蘿蔔、白蘿蔔和生菜。牛肉的味道唔錯,都夠腍唔韌。牛肉丸細細粒,不過相當彈牙。紅蘿蔔和白蘿蔔,都煮到好軟和入晒味,很正!午餐有包一杯餐飲,我就揀左熱的凍頂烏龍茶。時間泡長一點,茶味都幾香濃。食完野有點飽滯,再嘆返杯熱茶,個人舒服晒。假日最開心就係可以舒舒服服咁食個午餐。

最後揀左泰式特級牛頸脊湯河
同埋熱的凍頂烏龍茶。

牛頸脊湯河

烏龍茶

假日最開心就係可以舒舒服服咁食個午餐。
2018-04-21 415 瀏覽
今日去牛頭角既一角,檸檬草食晚餐。我們一行四人去到不用等位便立即坐定定叫嘢食啦。因為大家放完工都大叫肚餓,而且餐牌上既款式都幾多,所以我們就係甘叫自己想食既食食食海鮮沙律,可能本人不太喜歡酸辣味汁而且太多泰式香矛味。價得一提就係鹽燒烏頭鹽燒皮包著魚肉,保留左魚既肉質鮮美,咸度剛剛好,口感味道很好。泰式雞翼: 同行幾個朋友都覺得雞翼不錯,炸得香口香口酥脆。我們仲叫左個咖哩軟殼蟹,濃濃既咖哩汁又吾算太辣再配上兩至三隻既軟殼蟹。真是惹味之選牛、豬、雞各兩串既沙嗲串燒拼盤,又係滿足晒食肉獸既願望。不過最後食緊邊隻肉都吾係好分得清楚,只係靠肉眼先可能知道。個沙嗲醬非常特別,為串燒加上亮點和味道。小食拼盤,又有雞翼兩隻不過冇所謂啦⋯都係為左食食食。魚餅必推菠蘿炒飯,我的最愛。飯炒得幾乾身加上少少菠蘿🍍味,唔錯既選擇。泰式辣肉薄餅,少少辣肉碎而且餅底薄,酥脆口感當作小食不錯。冬陰功湯!這個是友人點的。(因為我吾食)但係友人評價相當高,一黎有一隻大大既蝦而且他們很喜歡湯頭。

食食食

海鮮沙律,可能本人不太喜歡酸辣味汁而且太多泰式香矛味。

價得一提就係鹽燒烏頭
鹽燒烏頭魚

泰式雞翼: 同行幾個朋友都覺得雞翼不錯,炸得香口香口酥脆。
泰式雞翼

咖哩軟殼蟹

沙嗲串燒拼盤

小食拼盤,又有雞翼兩隻
不過冇所謂啦⋯都係為左食食食。魚餅必推

小食拼盤(墨魚餅、春卷、葉包雞)

菠蘿炒飯

泰式辣肉薄餅,少少辣肉碎而且餅底薄,酥脆口感當作小食不錯。

泰式辣肉碎薄餅

冬陰功湯!這個是友人點的。(因為我吾食
冬陰功
鹽燒烏頭魚
泰式雞翼
咖哩軟殼蟹
沙嗲串燒拼盤
小食拼盤(墨魚餅、春卷、葉包雞)
菠蘿炒飯