2021-11-06 863 瀏覽
新分店位置介乎油麻地與旺角中間鄰近旺角希爾頓酒店唔算好就腳由油麻地行過去會比較近一點點幾乎全落地玻璃設計感覺開揚裝潢以歐式風格佈置門外以粉綠色為主整體感覺典雅得黎帶點跳皮迷你蘆筍帕馬臣芝士薯($68)外形似大粒既象棋的的骰骰咁夾落唔會散開變形可見外皮炸得非常酥脆咬落好脆口然後會食到薯蓉既軟綿會咬到一粒粒蘆筍既爽脆感仲有陣陣既Parmesan cheese味道呢粒野細細粒粒但異常滋味秘製炸雞翼($88)外皮炸得超級酥脆入口自動發出「喀嗞喀嗞」聲而雞肉仲好嫩滑調味亦岩岩好手工鮮茄牛肋肉闊條麵($118)牛肋肉份量算多唔會煮到軟爛·仲有咬感帶肉桂葉紅酒味·炆到幾惹味闊條麵仲有煙韌感唔會過淋過硬但略嫌醬汁油膩左少少手工綠茶窩夫配開心果雪糕($98)綠茶茶夠濃但窩夫只有外脆沒有內軟感可能粉漿落得唔夠開心果雪糕味好濃🤭如果可以再大球一啲就更好Blue Sky($78)好IGable如其名藍天白雲好濃椰子味帶點yogurt既酸味羽衣甘藍蜂蜜smoothie ($68)用蜂蜜調味飲落唔會好青草Skin Angel ($58)好重菠蘿味presentation 無另外兩杯咁吸晴🤭
新分店位置介乎油麻地與旺角中間
感覺開揚
裝潢以歐式風格佈置
門外以粉綠色為主
整體感覺典雅得黎帶點跳皮

迷你蘆筍帕馬臣芝士薯($68)
外形似大粒既象棋
會咬到一粒粒蘆筍既爽脆感
仲有陣陣既Parmesan cheese味道
呢粒野細細粒粒但異常滋味
迷你蘆筍帕馬臣芝士薯

秘製炸雞翼($88)
外皮炸得超級酥脆
入口自動發出「喀嗞喀嗞」聲
而雞肉仲好嫩滑
調味亦岩岩好

手工鮮茄牛肋肉闊條麵($118)
牛肋肉份量算多
唔會煮到軟爛·仲有咬感
帶肉桂葉紅酒味·炆到幾惹味
闊條麵仲有煙韌感
唔會過淋過硬
但略嫌醬汁油膩左少少

手工綠茶窩夫配開心果雪糕($98)
綠茶茶夠濃
但窩夫只有外脆沒有內軟感
可能粉漿落得唔夠
開心果雪糕味好濃🤭
如果可以再大球一啲就更好

Blue Sky($78)
好IGable
如其名藍天白雲
好濃椰子味帶點yogurt既酸味

羽衣甘藍蜂蜜smoothie ($68)
用蜂蜜調味
飲落唔會好青草

Skin Angel ($58)
好重菠蘿味
presentation 無另外兩杯咁吸晴🤭

2021-11-05 82 瀏覽
💕補祝親愛的SIS生日飯就由佢決定睇下想食咩啦佢揀左《Liberty☕️ 》因為我唔飲咖啡,所以我對cafe系冇乜好感既加上通常cafe食物方面都系好少選擇不過又難得放低2隻🐒就試試啦比利時朱古力冰因為我唔飲咖啡既關係見menu話有espresso職員可以幫我走左佢迷你蘆筍帕馬臣芝士薯平時普通薯波已經咖放過何況芝士怪🧀見到有芝士就會想試下裏面仲有啲蘆筍,口感幾好煙雞胸沙律🥗平時出街少之有少會嗌沙律黎到一間小清新既cafe就嗌下啲清新野沙律菜配上藜麥,即刻覺得個人好健康🤣雞胸比人感覺就系好鞋,但系哩個雞胸唔會青醬鳳尾蝦蝴蝶粉青醬既味道未必人人接受但系咁既煮法又幾好味渦蝦既肉質又好爽口手工精選蛋糕🎃冇買生日蛋糕,所以睇下有咩蛋糕仔職員話有南瓜蛋糕,咁就嗌個特色啲啦芒果味,食落軟綿綿,都幾好食可能早去到,職員比我揀坐bar檯同普通檯最後我揀左普通檯系因為覺得bar檯比較細張如果2個人坐低傾下計打下卡bar檯系幾好檯上面又有啲花裝飾,影相系幾靚既😍味道環境服務
💕補祝親愛的SIS生日飯
就由佢決定睇下想食咩啦
佢揀左《Liberty☕️ 》
因為我唔飲咖啡,所以我對cafe系冇乜好感既
加上通常cafe食物方面都系好少選擇
不過又難得放低2隻🐒就試試啦

比利時朱古力冰
因為我唔飲咖啡既關係
見menu話有espresso
職員可以幫我走左佢

平時普通薯波已經咖放過
何況芝士怪🧀見到有芝士就會想試下
裏面仲有啲蘆筍,口感幾好

煙雞胸沙律🥗
平時出街少之有少會嗌沙律
黎到一間小清新既cafe就嗌下啲清新野
沙律菜配上藜麥,即刻覺得個人好健康🤣
雞胸比人感覺就系好鞋,但系哩個雞胸唔會

青醬鳳尾蝦蝴蝶粉
青醬既味道未必人人接受
但系咁既煮法又幾好味渦

蝦既肉質又好爽口

手工精選蛋糕🎃
冇買生日蛋糕,所以睇下有咩蛋糕仔
職員話有南瓜蛋糕,咁就嗌個特色啲啦

芒果味,食落軟綿綿,都幾好食

可能早去到,職員比我揀坐bar檯同普通檯
最後我揀左普通檯系因為覺得bar檯比較細張
如果2個人坐低傾下計打下卡bar檯系幾好
檯上面又有啲花裝飾,影相系幾靚既😍

2021-10-28
慶祝紀念
生日
2021-10-31 103 瀏覽
Halloween Weekend🎃當然都係覓食嘅moment😜Liberty 第一間係好耐之前去過都覺得不錯了今次開新舖,雖然位置唔算好方便🙊但都要去試一試😋❣️慢煮溫泉蛋卡邦尼闊麵🍝呢一款唔係creamy版嘅,食落無咁”溜”👍麵質好有口感❣️紅菜頭豆蓉牛油果酸種包🥑🥚3樣野放埋一齊好夾,牛油果好creamy配埋豆蓉食味覺超好!酸種包有烘過,好香包味,岩哂我包控🍞❣️迷你蘆筍巴馬臣芝士薯🤩唔好睇佢咁細粒,一粒裡面有好多層次,店主用左白露筍😍裡面有薯仔粒加埋芝士香,咬落去又爽又香濃🤤必試👍❣️70.5%Dark Mocha☕️好濃朱古力但又無搶走啡味,剛好😌❣️店鋪用粉紅色同綠色主色,好shape, 有一邊仲係趟門,空氣流通,打卡又一流😎❣️<<the best coffee is the coffee you like>>好同意👊🏼只要自己覺得好飲就係好咖啡😆💚💚💚💚
Halloween Weekend🎃
當然都係覓食嘅moment😜
Liberty 第一間係好耐之前去過都覺得不錯了
今次開新舖,雖然位置唔算好方便🙊
但都要去試一試😋

💚💚💚💚
2021-10-30
2021-10-29 85 瀏覽
有一次去廣華醫院之後無意中發現到呢間小店嘅存在,食過一次早餐同午餐,小店絕對係有質素同埋有心機。聽佢開咗2號店,放假就專誠走過去試下。裝修方面絕對係非常之適合打卡,有門口到背面甚至乎係每一張枱面都絕對係IGablePistachio & Fruit Croissant 開心牛角 $58牛角包🥐鬆化從牛油香味,開心果醬香滑帶淡淡開心果味,牛油果蘋果呢個配搭,感覺幾清新,食完一啲都唔覺油膩😌Pistachio Cream Cheese & Chicken Breast 開心果雞胸觧蝦酸種包 $98擺盤好靚,雞胸係煙雞胸肉,但係都唔會太鹹,蝦肉都夠爽口彈牙。作為輕食,佢仲配上左沙律,感覺都幾唔錯。Fried Chicken Wings (6 pcs) 秘製炸雞翼 $88雖然佢落漏咗,但呢份雞翼絕對值得等待,唯一要彈嘅就係重味咗少少

Pistachio & Fruit Croissant
開心牛角 $58

開心果雞胸觧蝦酸種包 $98

2021-10-28 89 瀏覽
忙咗個幾月,同朋友好耐無見。咁啱朋友喺油麻地上堂,就喺油麻地搵間cafe食個悠閑lunch。Cafe位於登打士街的轉角位。附近好多舊式店舖,入到cafe好似去咗另一個地方。Cafe新開個幾月,用咗落地玻璃,整間cafe光線充足,環境都幾舒服。由於兩個女仔,食量唔大,就一人叫一個main course 同一杯drink。Main Course 點咗Fish and Chips 同墨汁大蝦帶子risotto.個Fish and Chips 炸得幾好,隔咗陣食都唔淋,魚炸得脆,裏面又唔乾。唔錯但個risotto就有啲偏硬,好似煮得唔夠。蝦都算ok。而兩杯飲品分別係,Green Tea Latte 同Flat White,正常,唔算突出。值得讚嘅係,員工態度友善,服務唔錯。

但個risotto就有啲偏硬,好似煮得唔夠。蝦都算ok。

值得讚嘅係,員工態度友善,服務唔錯。

2021-10-03
2021-10-26 201 瀏覽
話説揾路去呢間餐廳有少少迷失⋯舖頭社交平台寫從朗豪坊行6分鐘,但我行左15分鐘🥺 (google map寫8分鐘但可能因為我腳短掛) 而OpenRice地址係話從油麻地站行6分鐘⋯結論係餐廳喺兩者中間,兩邊都係要行幾條大直路,差唔多路程,所以就自己方便決定啦😂店鋪充滿著歐陸風情,落地大玻璃配上綠色窗框。一抬頭有水晶吊燈,加上柔和的光線,很有氣氛!全部main都幾好味,睇落好似唔多,但食食下其實好夠:🔸黑松露醬炸薯條 🔹手工鮮茄牛肋肉寬麵 寬麵內的牛肋肉煮得很腍,鮮茄味濃郁,酸甜開胃!🔸墨魚汁鮮蝦帶子意大利飯墨魚汁意大利飯同樣出色,幾香而且味道濃!意大利飯煮得剛好,吸收了混合了墨汁的高湯,口感豐富!🔹開心果雞胸鮮蝦酸種包 開心果酸種包都好食,開心果醬同雞、鮮蝦好夾!仲有沙律伴碟,感覺好健康🤣🔸手工綠茶窩夫配開心果雪糕 窩夫即叫即烘,上枱仲熱烘烘的! 綠茶在窩夫層中,點雪糕同cream食好滿足! 仲有火炙了焦糖的香蕉片,十分推介的甜品🥰💙𝗕𝗹𝘂𝗲 𝘀𝗸𝘆 晴 (yogurt, orange, coconut, soda, ice cream)❤️𝗚𝘂𝗮𝘃𝗮 𝗣𝗶𝗻𝗸番紅粉 (guava, l

全部main都幾好味,睇落好似唔多,但食食下其實好夠:

🔸黑松露醬炸薯條
黑松露醬炸薯條

🔹手工鮮茄牛肋肉寬麵
寬麵內的牛肋肉煮得很腍,鮮茄味濃郁,酸甜開胃!
手工鮮茄牛肋肉寬麵

🔸墨魚汁鮮蝦帶子意大利飯

🔹開心果雞胸鮮蝦酸種包
開心果雞胸鮮蝦酸種包

🔸手工綠茶窩夫配開心果雪糕
手工綠茶窩夫配開心果雪糕

💙𝗕𝗹𝘂𝗲 𝘀𝗸𝘆 晴
❤️𝗚𝘂𝗮𝘃𝗮 𝗣𝗶𝗻𝗸番紅粉
(guava, lime, yuzu, rose, soda)
💚𝗦𝘁𝗮𝗿𝗿𝘆 𝗡𝗶𝗴𝗵𝘁星夜
(passion fruit, pandan syrup, orange, soda)

呢三杯mocktail賣相啱哂打咭📸
個人較喜歡𝗯𝗹𝘂𝗲 𝘀𝗸𝘆,雪糕加yogurt似口感較薄但帶乳酸味的milkshake。朋友話其餘兩款有少少酸,𝘀𝘁𝗮𝗿𝗿𝘆 𝗻𝗶𝗴𝗵𝘁酸中帶斑斕甜味,但顏色係青苔綠色⋯外貌協會人士請先三思🤣

整體來講,呢餐飯食物質素唔錯,坐得舒服
會下次中午嚟體驗下有陽光的感覺☺️
黑松露醬炸薯條
手工鮮茄牛肋肉寬麵
開心果雞胸鮮蝦酸種包
手工綠茶窩夫配開心果雪糕
2021-10-19 115 瀏覽
我點了一杯Americano 要侍應跟熱鮮奶,結果我得到一杯很淡的黑咖啡,而且跟隨的鮮奶是凍的!所以我杯咖啡又淡又凍!餐廳地方很細。我坐的位置是高枱,令人十分不舒服!食物方面不過不失,沒有驚喜,但不是非常好好吃!最令人反感是餐廳只收現金!兩個人食brunch,埋單四百蚊 !唔知食咗啲乜!餐廳位置亦很偏僻,大概在油麻地與大角咀交界。 如果由油麻地地鐵站過去,會經過上海街和砵蘭街,有很多架步!對約會的地點來說非常不理想!
⋰⋰𝙇𝙞𝙗𝙚𝙧𝙩𝙮 𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 & 𝙒𝙞𝙣𝙚² ⋱⋱⋄⋄𝙄𝙗𝙚𝙧𝙞𝙘𝙤 𝙃𝙖𝙢, 𝙁𝙞𝙜, 𝙂𝙖𝙧𝙡𝙞𝙘 𝙎𝙤𝙪𝙧𝙙𝙤𝙪𝙜𝙝黑毛豬煙火腿無花果酸種包⋄𝘎𝘢𝘳𝘭𝘪𝘤 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮 𝘤𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦 嘅質感比較濃稠,味道濃,所以加上𝘪𝘣𝘦𝘳𝘪𝘤𝘰 𝘩𝘢𝘮就會比預期更咸,以致無花果嘅存在感比較低,有點可惜。⋄ ⋄𝙃𝙤𝙢𝙚𝙢𝙖𝙙𝙚 𝙏𝙤𝙢𝙖𝙩𝙤 𝘽𝙚𝙚𝙛 𝙁𝙚𝙩𝙩𝙪𝙘𝙘𝙞𝙣𝙚手工鮮茄醬牛肋肉寛麵⋄鮮茄醬味道濃郁,牛肋肉軟腍入味,寬麵質感彈牙。⋄ ⋄𝙍𝙤𝙨𝙚 𝙡𝙖𝙩𝙩𝙚 玫瑰鮮奶咖啡⋄玫瑰味道唔算突出,奶味較重,啡底比較淡。𓄢𝘓𝘪𝘣𝘦𝘳𝘵𝘺 𝘊𝘰𝘧𝘧𝘦𝘦 & 𝘞𝘪𝘯𝘦² 𝘕𝘰.2, 𝘋𝘶𝘯𝘥𝘢𝘴 𝘚𝘵., 𝘔𝘰𝘯𝘨 𝘒𝘰𝘬
⋰⋰𝙇𝙞𝙗𝙚𝙧𝙩𝙮 𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 & 𝙒𝙞𝙣𝙚² ⋱⋱

黑毛豬煙火腿無花果酸種包

手工鮮茄醬牛肋肉寛麵
⋄鮮茄醬味道濃郁,牛肋肉軟腍入味,寬麵質感彈牙。

⋄ ⋄𝙍𝙤𝙨𝙚 𝙡𝙖𝙩𝙩𝙚 玫瑰鮮奶咖啡
⋄玫瑰味道唔算突出,奶味較重,啡底比較淡。

𓄢𝘓𝘪𝘣𝘦𝘳𝘵𝘺 𝘊𝘰𝘧𝘧𝘦𝘦 & 𝘞𝘪𝘯𝘦²
𝘕𝘰.2, 𝘋𝘶𝘯𝘥𝘢𝘴 𝘚𝘵., 𝘔𝘰𝘯𝘨 𝘒𝘰𝘬
2021-10-10 1787 瀏覽
#pb食在旺角 #pb支持黃店💛轉角的驚喜2💕New Cafe Alert 🚨✨恭喜 @libertycoffeewine 開左分店😍 關於舊店的食評請睇 #pb食在油麻地 「轉角的驚喜💕 」個陣食完舊店同朋友仔都覺得難得係旺角、油麻地搵到間又高質又黃的Cafe🥰 今次我地一齊再去分店試下😍 分店環境完全唔同 大好多 而且stylish好多❤️ 同舊店完全唔同style👍🏻 星期六晚去到唔太多人 坐耐少少都ok🥰.新店menu多左好多輕食 例如Croissant、Sourdough等等 方便人坐底飲下咖啡休息下👍🏻 另外有9款主食 價錢$88-$198不等😋 飲品方面 除左咖啡 仲有幾款Mocktail、Smoothie選擇😍🔹黑毛豬煙火腿沙律🥗好大盤沙律 share食完全冇問題😋 最特別係佢加左無花果 好清新🤪 如果可以多d芝麻醬會更加好 冇咁dry🥲🔹黑松露醬炸薯條🍟推介❤️ 之前係舊舖已經食過一次😋 今次同樣好正😍 最重要係佢超足料 滿滿的一碗 4個人食都好足夠👍🏻 🔹奧地利忌廉芝士條🧀推介❤️ 總共有4條😋 熱辣辣炸起不得了😍 要注意咬開中間超級熱‼️外脆內軟 好好食🥰🔹慢煮卡邦尼溫泉
#pb食在旺角 #pb支持黃店💛
轉角的驚喜2💕
New Cafe Alert 🚨✨

🔹黑毛豬煙火腿沙律🥗

🔹黑松露醬炸薯條🍟

🔹奧地利忌廉芝士條🧀

🔹慢煮卡邦尼溫泉蛋闊麵🍝
同樣好大份🤪 用左闊麵幾飽肚👍🏻 味道唔算好特別🙈 唔係creamy果款🥲
🔹墨魚汁鮮蝦帶子意大利飯🍚
墨魚汁幾香 加埋少少芝士幾正😋意大利飯口感唔係好硬🤪 不過自己一個食可能會有少少漏😐

🔹Starry Night 星夜💚
呢杯Mocktail係熱情果 + 橙 + 斑蘭糖漿 + 梳打🤪 上面有幾粒爆谷好搞笑😂 飲落少少酸 味道幾特別🙈 唔係飲開嘅味道🥲

🔹Guava Pink 番紅粉💕
而呢杯就係番石榴 + 青檸 + 柚子 + 玫瑰 + 梳打🤪 粉紅色幾靚😍 飲落酸酸地 幾開胃🥰 有淡淡嘅玫瑰香味👍🏻

🔹Belgium Mocha 比利時朱古力冰🍫
最後呢杯係由朱古力 + Espresso + 奶打成嘅Smoothie😍 口感幾厚身 幾飽肚😋 咖啡味好突出 好香 相反朱古力味就冇咩🤪

整體環境夠大 坐底同朋友chill下幾開心😍 食物以小食質素最高 主食都唔錯😋 大家可以兩間都支持下呀💛

Liberty Coffee & Wine²
旺角登打士街2號地舖
2021-09-25
  • 黑松露醬炸薯條
2021-10-06 1252 瀏覽
Liberty既分店Liberty2位處油麻地,唔係開係大街地點都幾僻靜。今日係被佢地高貴又典雅既歐式裝修同一部吸睛既粉紅咖啡機吸引過來的。.餐廳係轉角鋪位,兩邊門一邊以粉紅色做主調而另一邊係截然不同既綠色落地趟窗。室內裝修好典雅,牆身花線裝飾、粉紅咖啡機、水晶吊燈、優雅歐風六角型地磚、皮梳化加上高檯、亦都有面向窗既歎咖啡靚位。全部都係精心設計好,非常吸睛同打卡able既設計。兩邊接近係全落地玻璃同特大窗,採光度一流。天氣無咁熱既時候摺窗仲可以打開。咁既環境,唔食野淨係到歎番杯咖啡都係一件賞心樂事。.餐廳做齊午晚市,除左咖啡、特飲同甜品外,沙津、輕食、意粉等等當然都唔少得。今日我只係一個人黎下午茶,簡單先試一款佢地主打既輕食同一杯啡,睇下是否值得再訪。.開心牛角 🥐 💲58⭐️4/5開心牛角既開心既意思係指開心果。其實我一向唔特別喜歡果仁類製品,加上睇相亦見到一向唔多會食既牛油果,所以一度考慮放棄呢款佢地招牌輕食改為叫煙三文魚、黑毛豬煙火腿呢類穩打穩扎版本。但覺得一場黎到,唔試下有特色既招牌貨好似唔多合我性格,所以諗住唔岩食都係一次既心態,總好過錯過呢款招牌。成份牛角包擺碟好靚有心思,份
開心牛角 🥐 💲58
⭐️4/5
開心牛角既開心既意思係指開心果。其實我一向唔特別喜歡果仁類製品,加上睇相亦見到一向唔多會食既牛油果,所以一度考慮放棄呢款佢地招牌輕食改為叫煙三文魚、黑毛豬煙火腿呢類穩打穩扎版本。但覺得一場黎到,唔試下有特色既招牌貨好似唔多合我性格,所以諗住唔岩食都係一次既心態,總好過錯過呢款招牌。成份牛角包擺碟好靚有心思,份量都唔細。味道同我想像有少少唔同,原來開心果係果仁醬而唔係原粒一粒粒既形態出現,食落好香滑,果仁香係淡淡然唔算好濃。個牛角包係大版本超鬆化 (烘到近乎燶燶地)。比我想像中好食好多,正評想再encore。
Cappuccino 💲39 咖啡店有水準之作
總結:地點幽靜,裝修雅緻令人舒服,食物咖啡有水準,屬於正評有回頭西餐廳。仲有好多款想試既菜式未試,期待再訪。
不專業食評 nei.foodie
開心牛角
Cappuccino
開心牛角
Cappuccino
2021-10-03 139 瀏覽
Liberty總店喺油麻地地鐵站步程5分鐘左右嗰陣食物質素已經好好,儲落一班熟客仔分店選址旺角登打士街顯然比總店偏僻丁丁但仍無阻大家對佢嘅喜愛,新開張已經座無虛席分店雖然唔係兩層,但樓底高又用左落地玻璃空間感更加大,朝早嚟仲可以影到ig打卡相👸開心牛角 $58呢個係分店限定,都幾驚喜牛角包牛油味重又要夠酥脆呢啲就要係基本啦入邊就有蘋果同埋牛油果牛油果又熟又香,呈Creamy嘅狀態蘋果就加添左一啲爽脆香甜嘅感覺俾個包最正係入邊係用開心果醬做feeling真係食到有重重開心果味,食完真係會好開心墨魚汁鮮蝦帶子意大利飯 $158呢個都好好味呀,意大利飯來講算整得好乾身每一粒都包裹住墨魚汁,都好香最正係粒帶子,入邊真係好嫩,仲係似熟非熟嘅狀態鮮蝦有人剝殼就有加乘,本身熟嘅程度都真係啱啱好而本身喺第一間店有嘅奧地利忌廉芝士條都keep到原有嘅水準,超讚!明明嗰日話唔食炸嘢但係我自己都K.O.左兩條咖啡我就冇試喇,留返大家打卡嘅時候再話我知不過提返依家未攞到酒牌,可以飲住其他嘢先
Liberty總店喺油麻地地鐵站步程5分鐘左右
嗰陣食物質素已經好好,儲落一班熟客仔
分店選址旺角登打士街顯然比總店偏僻丁丁
但仍無阻大家對佢嘅喜愛,新開張已經座無虛席
分店雖然唔係兩層,但樓底高又用左落地玻璃
空間感更加大,朝早嚟仲可以影到ig打卡相

👸開心牛角 $58
呢個係分店限定,都幾驚喜
牛角包牛油味重又要夠酥脆呢啲就要係基本啦
入邊就有蘋果同埋牛油果
牛油果又熟又香,呈Creamy嘅狀態
蘋果就加添左一啲爽脆香甜嘅感覺俾個包
最正係入邊係用開心果醬做feeling
真係食到有重重開心果味,食完真係會好開心

墨魚汁鮮蝦帶子意大利飯 $158
呢個都好好味呀,意大利飯來講算整得好乾身
每一粒都包裹住墨魚汁,都好香
最正係粒帶子,入邊真係好嫩,仲係似熟非熟嘅狀態
鮮蝦有人剝殼就有加乘,本身熟嘅程度都真係啱啱好

而本身喺第一間店有嘅奧地利忌廉芝士條
都keep到原有嘅水準,超讚!
明明嗰日話唔食炸嘢但係我自己都K.O.左兩條
咖啡我就冇試喇,留返大家打卡嘅時候再話我知
不過提返依家未攞到酒牌,可以飲住其他嘢先
2021-10-01 213 瀏覽
Liberty分店終於開幕啦!新店樓底高,在晴朗的日子兩邊窗戶大開好陽光,一個人的me time令人心情暢快。有門向窗口看風景的好位置,也有high table及其他座位選擇。位處登打士街渡船街的恬靜一角,晚上店內熱鬧店外幽靜又是另一種格調,是和朋友聚餐談天說地的好地方。餐牌上有好幾樣新店限定的選擇,開心牛角和Super Green是我的最愛。朋友説Hot Lady也不錯😎西班牙海鮮飯和墨魚汁飯是和朋友分享的一個好選擇。雞翼和薯條跟亞皆老街本店同樣出色。
Super  Green,  開心牛角
Super  Green,  開心牛角
  • Super  Green
  • 開心牛角
2021-09-29 1059 瀏覽
與同事相約聚餐,但工作地點附近好像已經吃過了想找點新意🤔就在此時找到這家本來在廣華醫院🏥附近開設的食肆,在登打士街開設2號店,決定跟同事來試試😆 迷你蘆荀帕馬臣芝士薯 $68先來一個appetizer,看到這個特別✨的,而且只有2店供應的,就點☝🏻一客來試試單看外表有點像IKEA賣的蔬菜薯餅,但這個不像蔬菜薯餅般挺身,入口非常柔軟,滿滿的帕馬臣芝士🧀呈半溶狀態,還帶有奶油香,還隱若吃到忌廉味道,與薯仔🥔味道非常匹配最驚喜🤩的是混合在薯餅內的蘆荀粒,鮮甜無比,加上薯粒增加口感,令整個味道都提升📈 這個大推啊~挪威三文魚沙律 $98這款同樣是跟總店一樣的供應,不過少了黑松露醬,但不打緊,2店的會加入熟吞拿魚🐟魚肉增加風味跟口感味道偏簡單,醬汁調味👌🏻適中,酸甜的很開胃,屬預期之內的味道~沙律🥗的份量偏多,估計有2人的份量,適合跟同行的朋友一起分享手工鮮茄醬牛肋肉寬麵 $118Main dishes 以意粉🍝為主,我倆揀選了這個手工鮮茄醬牛肋肉寬麵賣相精緻,打卡📸不能少,牛肋肉份量比想像中多,肉質腍滑有咬口,🐂牛肉味濃厚,調味恰當👌🏻寬麵煮得爽口剛好,手工鮮茄醬味道鮮甜,🍅蕃茄味濃郁,正好減
與同事相約聚餐,但工作地點附近好像已經吃過了想找點新意🤔

迷你蘆荀帕馬臣芝士薯 $68

挪威三文魚沙律 $98

手工鮮茄醬牛肋肉寬麵 $118
寬麵煮得爽口剛好,手工鮮茄醬味道鮮甜,🍅蕃茄味濃郁,正好減走牛肉的膩感,酸甜開胃,很好吃😋

Cafe Latte(中杯熱飲)$39(大杯熱飲/冷飲)$42
Roasted Hazelnut Latte(中杯熱飲)$43(大杯熱飲/冷飲)$46
店員🤵🏻跟我們說因為試業關係,點選指定食品可以有$20飲品折扣優惠🥳啊~ 當然不可能錯過
咖啡有兩種size選擇,我倆都選了中杯裝,拉花漂亮兼完整,直到喝完拉花形狀還是完美保存,這個一讚👍🏻
忘了問同事她的latte味道如何😅,但我這杯烤榛果🌰的蠻香而且不太甜,入口綿滑、舒服,很不錯~

✌🏻二店只開業不足兩月,平日中午暫且沒太多人來用餐
對比一店,這家的整體環境跟空間感更好更😌寫意,兩邊的落地大玻璃採光度☀️非常足夠
整個裝潢走歐洲設計,華麗感重但不失優雅,個人最喜歡❤️窗邊位跟吧檯座位的設計
雖然位置來說對大家來說有點偏😅,同樣是登打士街,但由於店的🚩位置鄰近大角咀而且附近都是傳統老店,不過相信很快就會全院滿座了🥰 因為這店無論食物質素、環境跟服務也是一讚👍🏻 同事已經說要再來光顧了~
2021-09-23
2021-09-26 191 瀏覽
Liberty Coffee & Wine² 是Liberty Coffee & Wine在旺角的2號店急不及待前往品嚐了一下順便享受靜謐的午後時光店裡佈置典雅,店員招呼親切,有家的感覺當天和朋友點了慢煮溫泉蛋卡邦尼寬麵寬麵質感煙韌,烹調得剛剛好,配上濃厚的卡邦尼汁和溫泉蛋, 味道一百分,Very Good~~墨魚汁鮮蝦帶子意大利飯經典的墨魚汁燴飯搭配鮮蝦帶子,海鮮美味且很新鮮。朋友很喜歡魷魚墨汁,全黑但很好吃看起來很花俏,海味帶來海浪般的衝擊~飲料方面點了番紅粉以新鮮萊姆、石榴、柚子、玫瑰及蘇打調製而成的Mocktail味道清新怡人,濃濃粉色戀愛味~晴使用優格、柳橙、椰子、蘇打及冰淇淋調配而成非常適合夏天,滿滿熱帶風情外還十分消暑~

急不及待前往品嚐了一下

順便享受靜謐的午後時光

店裡佈置典雅,店員招呼親切,有家的感覺

當天和朋友點了

慢煮溫泉蛋卡邦尼寬麵

飲料方面點了

番紅粉
味道清新怡人,濃濃粉色戀愛味~

使用優格、柳橙、椰子、蘇打及冰淇淋調配而成
非常適合夏天,滿滿熱帶風情外還十分消暑~
這間新開的cafe再旺角登打士街的盡頭,雖然比較偏,但換來了更大的空間感和舒適感,大落地玻璃再天氣好的時候把陽光全收進來,這種明媚並非其他cafe可以擁有。紅菜頭羽衣甘藍蝴蝶粉 $88作為liberty的二號店,cafe繼續保持食物水準和特色,餐單有不少素食,而我點的紅菜頭羽衣甘藍蝴蝶粉就是其中一款素菜主食。顏色配搭的巧思在於粉紅色的蝴蝶粉配上綠色的羽衣甘藍再加橙形成醒神的對比,蝴蝶粉非常彈牙,每一粒都很有口感,上面灑上黑椒,令蝴蝶粉的味道更香濃🤤最開心是有炸羽衣甘藍,味道就像韓國紫菜般充滿鹹香,令蝴蝶粉味道更豐富,最後還巧妙地用酸酸甜甜的橙減膩,味道賣相兼備!Ice Dirty $42天氣太熱,唯有叫dirty降溫。這杯dirty的nutty味重很重,雖然牛奶超級多,但咖啡夠濃郁,所以入口會有有少少回甘,這感覺恰到好處,而且撞起來咖啡都很滑口,不錯☺️聽老闆說二號店特別選址比較偏的登打士街頭是希望給客人足夠的空間感,所以在人流和舒適度中選擇了後者,的確超高的樓底和落地玻璃讓人可以很舒服地坐一個下午,他們的甜品都是handmade,下次去一定帶多幾個朋友😋

紅菜頭羽衣甘藍蝴蝶粉 $88

Ice Dirty $42