2023-10-05 42 瀏覽
這間樓上咖啡店位於銅鑼灣,主打西式法國菜,店內環境寬敞舒適,半開發式廚房能欣賞到廚師的手藝。午市時段設有五款套餐,食物及飲品均即叫即製,故製作需時。是日餐湯是日為雜菜湯,多款新鮮蔬菜熬製而成,更有兩片香脆的多士。田園沙律新鮮翠綠的沙律菜淋上酸甜的果醋很清新。特式咖喱牛肉飯 - $98熱呼呼的咖喱散發濃郁的香料味帶微辛,一粒粒牛肉軟嫩多汁,充滿著牛肉味,更有多款蔬菜平衡膩感,白飯蘸上醬汁,一點也不浪費。PS紐西蘭肉眼扒薯條 - $108紐西蘭牛肉採用天然放牧,即使含豐富油花的肉眼部位,油份亦得到平衡,肉味好濃郁,入口軟腍多汁,帶少少嚼勁;金黃酥脆的幼薯條,帶微微軟糯的薯肉質感,亦有不少蔬菜平衡肉膩感。凍檸檬茶 +$4美式咖啡跟餐配基本飲料,亦可升級其他特色飲品。

午市時段設有五款套餐,食物及飲品均即叫即製,故製作需時。

是日餐湯
是日為雜菜湯,多款新鮮蔬菜熬製而成,更有兩片香脆的多士。

田園沙律
新鮮翠綠的沙律菜淋上酸甜的果醋很清新。
特式咖喱牛肉飯

PS紐西蘭肉眼扒薯條 - $108
凍檸檬茶

凍檸檬茶 +$4

美式咖啡
跟餐配基本飲料,亦可升級其他特色飲品。
2023-10-05
午餐
2023-09-24 541 瀏覽
星期日唔使返工,同朋友去咗銅鑼灣耀華街百樂中心嗰間「Little Fresh Café & Bar」食晏。餐廳內櫳不大,只有五張 4 人檯同兩張 2 人檯,但環境幾 Chill,有落地玻璃窗,採光度十足。細閱店員送上餐牌,原來假日都有套餐供應,有是日精選油封鴨髀、慢煮豬肋骨、香煎鮮鴨胸、燴意大利飯同長通粉,選擇貴精不貴多。點咗兩個餐,每個 Set 都會附送是日餐湯或田園沙律。法式洋蔥湯味道頗香濃,上桌時還伴以蒜蓉法包,誠意十足。田園沙律用料新鮮,入口好 fresh,好清爽。24 小時法式慢煮 Baby Pork Rib ($238)  豬仔骨用慢煮方式烹調,食落肉質好嫩滑,軟腍唔嚡口,骨肉一咬即分離,但依然 Keep 到 Juicy。醬汁調味恰當,入口帶點微酸,好開胃,中和咗豬肋骨嘅油膩感。墊底仲有薯蓉、蕃茄仔、白豆角同西蘭花,薯蓉 creamy 幼滑、蕃茄一咬爆汁,有營又健康。另一道紅酒慢燉牛面肉燴意大利飯 ($198)  亦非常美味,牛面肉軟嫩鬆化,滲入了香濃紅酒芬芳;意大利飯水準亦唔錯,飯粒富嚼勁,熟度啱啱好,入口唔會過硬。跟餐點咗杯熱檸茶 同 鮮奶咖啡 (+$28)  咖啡沖泡
跟餐點咗杯熱檸茶 同 鮮奶咖啡 (+$28)  咖啡沖泡得唔錯,香醇綿滑,味道又唔會太甜,為午餐完美作結。
2023-09-23 472 瀏覽
銅鑼灣耀華街百樂上中心樓上餐廳,有一間環境充滿法式風情的小店 「Little Fresh Cafe & Bar」踏進餐廳你已經覺得好舒服好溫暖,而且位於18樓景觀開陽,木系柔和顏色,每枱均放了枱燈,Menu 設計亦非常用心,無論拍拖或者三五知己黎,都非常適合👍🏻食物質素方面,更是非常優質,大部份菜式都是慢煮方去烹調,食物口感會更細緻,無論在食物烹煮方法、擺盤和味道方面,你絕對會感受到是是多用心做💛是日孤獨的美食家,就一個人去嘆返一個悠閒午餐,感受吓慢活的時光☀️🌟Today Special Set $ 238🌟🍲▪️法式洋蔥湯配蒜蓉包第一次飲呢款洋蔥湯,將洋蔥炒香再清燉,湯頭清澈,味道就只有真真正正的洋蔥清甜帶點辛味道,再加上香茜和迷迭香,淡淡香料嘅清香散發而出,清甜又好飲,配上即叫即焗嘅新鮮蒜蓉包,完美🦆▪️法式油封鴨肶一份主菜嘅配料有幾多,就知道廚師多花心思,這個油封鴨肶,經過慢煮再煎香,味道帶鴨的鹹香,非常入味,口感軟腍又Juice,真係好好食,配菜亦非常花心思,鴨油炒香四季豆和香菇,自家製嘅手打薯蓉,香滑當中仍然食到粒粒薯蓉充滿牛油香,另外仲有小蕃茄、西蘭花平衡返,最後係炸辣椒絲和迷
銅鑼灣耀華街百樂上中心樓上餐廳,有一間環境

🌟Today Special Set $ 238🌟

🍲▪️法式洋蔥湯配蒜蓉包

🦆▪️法式油封鴨肶
配菜亦非常花心思,鴨油炒香四季豆和香菇,
自家製嘅手打薯蓉,香滑當中仍然食到粒粒薯蓉充滿牛油香,另外仲有小蕃茄、西蘭花平衡返,最後係炸辣椒絲和迷迭香,增添賣相和味道之餘,炸得香脆又好食,最後都食埋埋落,非常用心的製作

🥧▪️檸檬蛋白撻 Set add $ 38
檸檬蛋白撻由法法式甜品專家製作,撻底香脆,有點我們熟悉的麥維他餅乾味道,中間是香謂檬味帶酸甜的檸檬慕絲,頂部就是打得香滑的蛋白忌廉,再加上新鮮檸檬皮和食用花的清香,唔太甜,非常清新的甜品

🌹▪️玫瑰咖啡 Set add $ 28
最後嘆番一杯Rosa Latte ,咖啡和奶的比例適中,加上玫瑰味的清香,唔太甜,再加上玫瑰花瓣作點綴,賣上一流,食飽慢慢嘆番杯咖啡,一樂也

• 法式油封鴨肶
  • 法式洋蔥湯配蒜蓉包
2023-09-17 24 瀏覽
成日喺銅鑼灣都想搵啲樓上鋪,因為感覺好似小人啲可以幾個朋友一齊傾偈。今日去到呢一間Little fresh cafe,真係小清新喎😂。雖然餐廳樓面唔大,但係勝在坐得舒服同埋裝修簡潔,俾人感覺乾淨。都係例牌菜,諗唔到食乜嘅話就會嗌餐廳提供嘅套餐。我哋兩個人,所以嗌咗一個餐湯一個沙律。餐湯係羅宋湯,感覺係自家製,茄膏唔算落得好多,反而有好多蔬菜去熬出黎,亦都係比較酸少少,但係自己好鍾意,配埋附送嘅兩塊牛油多士點嚟食就最好不過。沙律蔬菜新鮮,加上剁碎左嘅蕃茄酸酸甜甜夠晒開胃。二十四小時法式慢煮baby pork rib ($238): 餐牌入邊套餐選擇唔算太多,只有五款,所以我哋揀咗呢兩個。因為慢煮嘅關係,所以豬肉切出嚟就好淋身,而且醬汁調味帶酸所以食落唔會覺得好油膩。底下配上雜菜同薯蓉,同樣有心思,薯蓉好creamy同埋好香牛油味。蕃茄忌廉汁蟹肉會長通粉($188):第一啖食落去已經食到好香嘅蟹味,雖然醬汁唔算好thick,但係用就料好豐富,幾乎每一啖都食到蟹肉同埋新鮮蕃茄。餐飲方便叫咗玫瑰咖啡同埋latte,即磨手工咖啡,果然係唔同啲,自己就比較鍾意後者,飲得出好濃嘅咖啡香,本身以為玫瑰

都係例牌菜,諗唔到食乜嘅話就會嗌餐廳提供嘅套餐。

蕃茄忌廉汁蟹肉會長通粉($188):

餐飲方便叫咗玫瑰咖啡同埋latte,即磨手工咖啡,果然係唔同啲,自己就比較鍾意後者,飲得出好濃嘅咖啡香,本身以為玫瑰咖啡會只係帶少少淡淡玫瑰味,但係呢度嘅玫瑰咖啡自己就覺得有啲過甜。自己反而覺得佢落嘅唔係玫瑰糖水,係有一種玫瑰水嘅味道,如果鍾意玫瑰朋友可以試吓我講嘅係咩感覺。

總結:以一間小餐廳來講,我覺得食物質素好好,而且同老闆傾咗一陣計,佢話自己負責設計餐單同埋負責煮嘢食,都幾一腳踢㗎,而且仲聽到隔籬枱試咗唔係套餐嘅嘢,反而自己好想食。有rosemary雞翼同埋煮蜆,全部都好好食,一定會再有下次。
打完風朋友約我去銅鑼灣耀華街百樂中心18樓一間叫Little Fresh Cafe and Bar的樓上餐廳吃晚餐。我地叫左兩個晚餐和一個頭盤share。是日餐湯開胃,田園沙律新鮮清爽,自家製salad dressing正,多士香脆。火魔醉蜆有驚喜,又睇得又啱打卡,蜆大大隻味道鮮甜,香草牛油惹味,份量算多,推介。主菜都好有水準。24小時法式慢煑baby pork ribs不愧是用心製作的出品,調味酸甜,肉質口感佳,好食,不肥。薯蓉和蕃茄都好夾味。蕃茄忌廉汁蟹肉燴長通粉都啱我地口味,蟹肉算幾多,長通粉軟硬適中,我地鐘意食olives,健康又美味。飲埋凍奶茶和凍檸檬茶,為這餐劃上完美句號。這餐廳的出品和服務都很好,睇得出店主很用心經營,值得再訪。這餐廳也是一個一班朋友聚餐的好地方,今晚有班著名樂隊的fans在聚會,好不熱鬧。

我地叫左兩個晚餐和一個頭盤share。

飲埋凍奶茶和凍檸檬茶,為這餐劃上完美句號。

這餐廳的出品和服務都很好,睇得出店主很用心經營,值得再訪。

• 24小時法式慢煑babyporkribs
  • 蕃茄忌廉汁蟹肉燴長通粉
  • 火魔醉蜆
2023-09-07 18 瀏覽
同frd行街最鍾意行銅鑼灣,貪佢又方便食肆又多。時代廣場附近人頭湧湧,所以就轉咗入去耀華街到行下。突然係百樂中心見到Little Fresh Cafe & Bar嘅logo,之前就聽聞呢間餐廳非常之好食,所以就毫無猶豫疑問入咗去。唔好以為門口好似平平無奇,其實內有玄機,店內有精美嘅裝潢,光線十足,仲有微音樂,係好合適同朋友暢所欲言嘅地方~今次我同友人都分別叫咗個Lunch Set,CP值高,服務態度好,食物水準一流😋😋😋🥣 洋蔥牛肉湯配蒜蓉法包可以睇得出湯用咗好多時間去淆製,因此非常容易入口,唔會有好多湯渣。而且牛肉香味濃沃,非常match 法包。🐟 法式香煎石斑柳配刁草忌廉汁 $98呢道菜肴以法式烹調技巧將石斑魚柳煎至金黃酥脆,外皮酥脆內餡則保持著嫩滑的口感,煎炸外皮帶有一絲香脆,內部肉質則鮮嫩多汁。刁草忌廉汁就為呢道菜色增添了濃郁的奶香和香草芳香,非常好食。🍝 白汁香蒜海鮮意大利麵 $88白汁香蒜海鮮意大利麵搭配豐富的海鮮和濃郁的白汁調味,賣相唔單止非常之好睇,而且有濃沃奶香味,淡淡嘅白汁同蒜香撲鼻而來,好食又好睇。意大利麵煮得彈牙,海鮮鮮嫩多汁,就好似身處意大利食嘢,比人一種滿足

🥣 洋蔥牛肉湯配蒜蓉法包

🐟 法式香煎石斑柳配刁草忌廉汁 $98

🍝 白汁香蒜海鮮意大利麵 $88
白汁香蒜海鮮意大利麵搭配豐富的海鮮和濃郁的白汁調味,賣相唔單止非常之好睇,而且有濃沃奶香味,淡淡嘅白汁同蒜香撲鼻而來,好食又好睇。意大利麵煮得彈牙,海鮮鮮嫩多汁,就好似身處意大利食嘢,比人一種滿足同享受感。

🧋蜜桃荔枝沙冰 $58 (跟餐+$28)
蜜桃荔枝沙冰,有蜜桃甜蜜嘅香氣,同荔枝獨芳香,當同冰塊混合在一起時,形成了一種令人愉悅的口感和口味的平衡,口感豐富而清新。蜜桃和荔枝的果肉則為口中帶來了多汁和爽口的感覺。

🧋朱古力曲奇沙冰 $58 (跟餐+$28)
朱古力曲奇沙冰通常是將朱古力曲奇餅乾切碎,然後撒在冰淇淋上,但佢竟有成塊係面,令賣相又增添幾分。朱古力味同cream的奶香相得益彰,而曲奇的酥脆質地為甜點增添了豐富的口感,同時與冰淇淋的柔滑口感形成了對比,非常推介。

會再同朋友一齊去食!😋😋

2023-08-29 52 瀏覽
Little fresh銅鑼灣新分店闊落啲坐得舒服咗,食物同樣高質!推介火魔醉蜆🔥打卡效果好正鮮甜蜆肉帶有酒香😌干邑龍蝦湯都幾濃蝦香非常足料新奧爾良炸薯條🍟之前食過一試愛上每次去Little Fresh都一定會叫😋因為嗰薯條真係好脆🤩配埋個甜椒粉蛋黃醬,加倍惹味法式香煎盲鰽魚配檸檬香草汁煎得香脆,魚肉嫩滑紅酒慢燉牛面肉燴意大利飯牛面肉好腍,醬汁濃郁欣賞佢加咗檸檬皮碎冇咁漏帶點清新,幾好食😋
Little fresh銅鑼灣新分店
闊落啲坐得舒服咗,食物同樣高質!

推介火魔醉蜆🔥

新奧爾良炸薯條🍟
之前食過一試愛上
每次去Little Fresh都一定會叫😋
因為嗰薯條真係好脆🤩
配埋個甜椒粉蛋黃醬,加倍惹味
新奧爾良炸薯條

煎得香脆,魚肉嫩滑

紅酒慢燉牛面肉燴意大利飯
牛面肉好腍,醬汁濃郁
欣賞佢加咗檸檬皮碎
冇咁漏帶點清新,幾好食😋

干邑龍蝦湯
新奧爾良炸薯條
2023-08-27 25 瀏覽
由油麻地擴展到銅鑼灣的little fresh cafe & bar,樓上食店,場地雖不算太大,仍有足夠的空間感,也有着出色的廚藝,用心的煮理,高質素的材料,冇理由不大大力支持吧?開業了四個多月,星期六日需要多些人來支持,才能容易預話食材的份量,控制成本,尤其好多主菜都是慢煮…💛💛💛APPETIZERDaily Soup / Green Salad是日餐湯/田園沙律忌廉蜆湯,幼滑有淡淡的蜆味,配合二片蒜蓉包,外脆內軟。田園沙律的沙律菜非常新鮮,淡口的橄欖油,夠健康~TODAY SPECIAL24 hours Sous Vide Baby Pork Rib24小時法式慢煮BABY PORK RIB招牌莫過於BBQ Pork Ribs 猪肋排,慢煮令肉吃起來非常嫩滑,腌制非常入味,BBQ焦香十足,蘸上特制的sambal,酸酸甜甜辣辣吃到后面也不会很腻~這碟的份量偏大,連薯蓉磨菇蕃茄作配菜,二人分來吃非常理想~Red Wine Braised Beef Cheek Risotto紅酒慢燉牛面肉燴意大利飯煮法較適合香港人吃。Risotto 一般飯會比較生,看出廚師為調節港人口味,煮久一點,但又

APPETIZER
Daily Soup / Green Salad
是日餐湯/田園沙律

TODAY SPECIAL
24小時法式慢煮BABY PORK RIB

紅酒慢燉牛面肉燴意大利飯

煮法較適合香港人吃。Risotto 一般飯會比較生,看出廚師為調節港人口味,煮久一點,但又不會失去口感,配合紅酒味的蕃茄汁,酸酸甜甜非常惹味! 牛面肉更加一絕,啖啖肉,好淋好有肉味,獨立吃完全不失風味!

火魔醉蜆

一場火焰魔法的表現😂 就這樣把底盤的蜆肉汁收乾,鎖在每隻大大粒的蜆肉內,每隻都渗入酒味,唔錯👍🏻
用心去煮,客人就會感受到紅酒慢燉牛面肉燴意大利飯 $198紅酒牛面肉入口即融好嫩滑!🤩 意大利飯軟硬適中,飯底仲有月桂葉增添風味,完全唔會覺得膩👍🏻24小時法式慢煮baby pork rib $238肉質夠哂林,baby pork肉質果然係更加嫩👍🏻伴菜有小薯粒加持的薯茸、忌廉汁烹調過的菇及燒蕃茄仔🍅火魔醉蜆 $88即場表演起火,仲不小心表演走火😄燒過嘅蜆好焦香,size 適中配,好入味👍🏻仲好貼心俾左個碗盛殼,另外服務到位不時幫忙更換碗,加哂分!迷迭香芒果菠蘿沙冰 $38店員會親自將smoothie 上面嘅rosemary再燒下,令到嗰味道更出,好香☺️直接聞rosemary有助提晨醒腦解頭痛架!簡直是嗅覺同味覺雙重享受!🥰值得一讚係沙冰好滑兼且冇碎冰!夠順滑!檸檬蜜桃水果茶 $32檸檬蜜桃水果茶就唔太甜,飲落仲有解膩作用,感覺清新!果肉都好大粒!👍🏻套餐包左湯 / 沙律沙律就正正常常配料有番茄、新鮮沙律菜。估唔到份量都幾多,兩個人食啱啱好!意式雜菜湯味道不錯配合埋蒜茸包食令到個包嘅味道昇華咗,蒜茸味更出!環境都好靚,入到去每張枱都有盞氣氛燈,仲有懷舊港產電影睇🤩埋單都係每人300都唔
用心去煮,客人就會感受到
紅酒慢燉牛面肉燴意大利飯 $198

24小時法式慢煮baby pork rib $238

火魔醉蜆 $88
即場表演起火,仲不小心表演走火😄

迷迭香芒果菠蘿沙冰 $38
值得一讚係沙冰好滑兼且冇碎冰!夠順滑!

檸檬蜜桃水果茶 $32

套餐包左湯 / 沙律

意式雜菜湯味道不錯配合埋蒜茸包食
令到個包嘅味道昇華咗,蒜茸味更出!

環境都好靚,入到去每張枱都有盞氣氛燈,仲有懷舊港產電影睇🤩

埋單都係每人300都唔洗仲要有9折優惠下次再幫襯架🤭
  • 火魔醉蜆
  • 24小時法式慢煮baby pork rib
  • 紅酒慢燉牛面肉燴意大利飯
2023-08-18 25 瀏覽
銅鑼灣樓上cafe👍🏻 用心製作,員工友善位於銅鑼灣的樓上cafe絕對系一個值得一試既餐廳👍🏻舒適的環境有Set Dinner , 亦有不同種類菜式提供火魔醉蜆招牌菜之一,鮮嫩的蜆肉用火燒一燒,口感鮮美,加上蒜蓉,不過略嫌味道唔夠惹味,建議可再炒/爆多陣先👍🏻不過每粒蜆肉都大粒有肉地👍🏻Set dinner 碗沙律/湯湯 夠清爽 唔會太油膩👍🏻蘑菇薯蓉鴨髀鴨髀肉質鮮嫩多汁,搭配蘑菇薯蓉的濃郁口感他們還提供紅酒燉牛頰意大利飯,這道菜以牛頰肉經過長時間的燉煮,肉質鬆軟入味,配上濃郁的紅酒醬汁!正!玫瑰奶茶拿鐵則結合了玫瑰花的芬芳和奶茶的濃郁,帶來獨特的風味體驗。整體黎講 佢既所有肉質都好滿意,無論控制火候/時間都掌握得好好👍🏻唔會好韌/太鞋 推薦🥳
銅鑼灣樓上cafe👍🏻

用心製作,員工友善

位於銅鑼灣的樓上cafe絕對系一個值得一試既餐廳👍🏻
舒適的環境

有Set Dinner , 亦有不同種類菜式提供

招牌菜之一,

Set dinner 碗沙律/湯

湯 夠清爽 唔會太油膩👍🏻

蘑菇薯蓉鴨髀

鴨髀肉質鮮嫩多汁,搭配蘑菇薯蓉的濃郁口感

推薦🥳
有科撈開𝑳𝒊𝒕𝒕𝒍𝒆 𝑭𝒓𝒆𝒔𝒉 𝑪𝒂𝒇𝒆 & 𝑩𝒂𝒓嘅唉豬都會知道佢哋經營得特別困難😩 但我由衷地感恩,佢哋喺銅鑼灣開咗分店👏🏼😆 佢哋嘅食物質毒唔錯,上個禮拜嘅平日夜晚去,個場唔full呢,大家真係要大力支持下!➿ 火魔醉蜆 ($88)上菜嗰陣好似上演緊一場雄雄嘅火焰魔法咁🧙🏻🔥 蜆肉一如既往地大隻,份量又多,隻隻都滲入酒味😋➿ 田園沙律/ 是日餐湯雖然呢度主打西式菜式,但係當日嘅餐湯就走偏日式路線,喺透徹嘅牛肉湯入面飲到洋蔥嘅甜味🧅➿ 慢煮法式香煎鮮鴨胸 ($218)鮮鴨胸肉質果然唔同,比較鮮嫩,另配芥末,貼心~ 薯蓉🥔都好幼滑,仲有好creamy嘅雜菌伴碟☺️ ➿ 紅酒慢燉牛面肉燴意大利飯 ($198)之前去過旺角分店食過佢哋嘅燉牛肉,鐵飯腳難得地大讚好食😆 所以今次嗌咗呢個~ 同樣地冇令我哋失望!牛面肉燉得好軟冧又入味😋 紅酒汁亦都調得唔錯,微酸帶甜~ ➿ 羅勒士多啤梨沙冰 (+$38)➿ 雜果水果茶 (+$28)鍾意佢哋嘅飲品都會加入少少植物類香料🌿 令到味道更加有層次😋 加咗羅勒嘅士多啤梨沙冰好清香☺️🍓 而水果茶加入咗薄荷葉,酸甜味入面多咗一份清新感~

➿ 火魔醉蜆 ($88)

➿ 田園沙律/ 是日餐湯

➿ 慢煮法式香煎鮮鴨胸 ($218)

➿ 紅酒慢燉牛面肉燴意大利飯 ($198)

➿ 羅勒士多啤梨沙冰 (+$38)

➿ 雜果水果茶 (+$28)
2023-08-10 19 瀏覽
24小時法式慢煮豬肋骨 238元 🍖紅酒燉牛面肉配意大利飯 198元 🍷先介紹兩款主菜,我哋選擇咗兩款都係慢煮嘅餸。牛面肉同埋豬肋骨都煮到肉好林,豬肋骨上邊有BBQ醬,酸酸甜甜,鍾意佢食落冇乜油膩感。底部有薯蓉蕃茄蘑菇配菜。牛面肉用紅酒燉,帶來紅酒嘅紅酒花果香味,醬汁有點紅酒的酸,都係一個好開胃嘅主菜。是日餐湯/田園沙律 🥣有兩款前菜選擇:餐湯,當日係清澈嘅牛肉湯和洋蔥湯。沙律新鮮爽脆,好健康。火魔醉蜆 88元 🔥超級打卡又好味的蜆肉,廚師將點着咗火嘅油倒落去,辣椒,洋蔥等香料撞擊埋一齊,爆香左龍龍嘅香料味出嚟,非常滋味。檸檬蜜桃水果茶 🍹雜果水果茶 🍹兩杯飲品都有濃郁水果味,酸酸甜甜,好清新。杯底有蘋果、薄荷葉、雜莓果肉 😋❤️
24小時法式慢煮豬肋骨 238元 🍖
紅酒燉牛面肉配意大利飯 198元 🍷

先介紹兩款主菜,我哋選擇咗兩款都係慢煮嘅餸。

是日餐湯/田園沙律 🥣

火魔醉蜆 88元 🔥

檸檬蜜桃水果茶 🍹
雜果水果茶 🍹

2023-08-10 61 瀏覽
今晚同朋友黎左試呢間法國餐,兩個人叫左個2個set Dinner share再加左個蜆。我地叫左一個沙律同一個湯share, 雖然係頭盤, 但個沙律一啲都唔細,個洋蔥湯入面仲好足料,佢個味係好似韓國嗰種牛肉湯既味~之後上左呢個火魔碎蜆,睇menu嗰陣已經好想試,因為可以打卡 LOL, 不過佢唔止打卡able, 仲好好食, 點完個火燒完之後無論個蜆同啲配菜都有啲燒野食既焦香,而且個蜆滲出好想香既牛油味,呢個真係highly recommend~之後就到呢個24小時法式慢煮Baby Pork Rib, 個rib上面係一層好厚既醬,仲有菇同番茄,個rib好腍好入味, 入口即溶。 同埋我好鍾意佢個薯蓉,好滑同有好香既牛油味。最後係紅酒慢燉牛面肉燴意大利飯,呢個飯好好味, 個汁好濃。而且佢唔會太硬, 太硬我反而麻麻,但係要讚既係個牛面肉, 好厚好腍滑。 其實個檸檬茶本身都無咩可以講, 但呢度既檸檬茶係無檸檬架, 亦都無核,但佢唔係現繩既檸檬茶,佢應該係細心到另加檸檬汁,等你唔洗自己篤又有核~同埋呢度既service好好,個個都勁有禮貌,餐廳入面既哥哥會好細心介紹啲食物,食物上枱時又會叫你小心熱。

凍檸茶
同埋呢度既service好好,個個都勁有禮貌,餐廳入面既哥哥會好細心介紹啲食物,食物上枱時又會叫你小心熱。呢間絕對係會回頭既選擇~
2023-08-09
凍檸茶
  • 火魔碎蜆,
2023-08-09 551 瀏覽
呢日到訪咗銅鑼灣嘅一間樓上小店 一睇set menu就發現大部分主菜都係用咗慢煮嘅方法烹調 一問之下就明白店家嘅心思 就係想令食物口感更多細緻🤩前菜有兩個選擇 同朋友一人揀咗一款 今日嘅是日餐湯係法式洋蔥湯 仲配兩塊牛油法包🥖 法包非常香脆 田園沙律 用上橄欖油做調味🥗 呢度嘅沙律都幾Fresh 並唔係好似店名只係little fresh 㗎🤣 24小時法式慢煮豬肋骨除咗個主角豬肋骨之外 喺豬肋骨底下 仲有幾款配菜 有薯蓉 食得出係用真薯仔整出嚟 牛油粟米粒 加埋少少香草味道唔錯 同埋忌廉菇菌🍄 個汁幾creamy 豬肋骨都幾厚肉🐷 肉質軟腍 而且由於係慢煮嘅關係 都好容易起骨🥰 BBQ醬份量適中番茄忌廉汁蟹肉燴長通粉一上碟已經聞到好香嘅番茄味🍅 蟹肉份量都幾多㗎 撈埋長通粉一齊食都幾鮮味🦀 仲有啲菇喺呢碟長通粉入面 飲品迷迭香芒果菠蘿沙冰 呢杯有得睇 又有得嘆🤪 喺飲品頂頭嘅迷迭香 用火微微一燒 飄出嚟嘅香味令人好放鬆身心 底下嘅沙冰都好香菠蘿味同埋有淡淡嘅芒果味 朱古力咖啡☕️ 味道偏甜食完呢個午餐 好感受到店家對於食物嘅追求同烹調嘅心思 係一間好值得支持嘅小店啊👍🏻

前菜

迷迭香芒果菠蘿沙冰
朱古力咖啡

午餐
2023-08-06 11 瀏覽
火魔醉蜆 $88 必叫之選😍 又打卡又好食🤤 視覺效果一流🤣 職員仲會問你需唔需要拎定電話🤣 勁多隻蜆! 隻隻都勁大隻 用白油受乾蔥洋蔥炒香 好好味🤤 另外叫左2個dinner set 包左沙律/餐湯 是日餐湯係蒜蓉法包配洋蔥湯 沙律係輕盈健康既蕃茄莎莎沙律😍 仲配咗兩杯餐飲 $200 銅鑼灣呢個價錢真係超抵仲要有景睇 ! 24小時法式慢煮BABY PORK RIB $238 一上枱我哋仲以為係西班牙燒乳豬🤣 原來係超足料嘅醬! 份量唔少 肋骨燒到到岩岩好 咬一啖就可以完全甩晒骨 證明火候啱啱好 果然係二十四小時慢煮 紅酒慢燉牛面肉燴意大利飯 $198超正! 勁多牛面頰肉! 牛面頰肉又燉到超級冧😍 好香牛肉味 紅酒汁同牛肉真係夾到拍拍聲 超大碟意大利飯 意大利飯嘅軟硬程度啱啱好 唔會太硬! 出色 呢間良心小店啱啱開張 但都無咩人 😢 全晚都係得我哋一台客 佢間總店係喺油麻地 超高質 大家黎開銅鑼灣都可以嚟支持吓! 佢仲俾咗九折我哋下次嚟

火魔醉蜆 $88

另外叫左2個dinner set 包左沙律/餐湯