2023-08-06 40 瀏覽
我睇三國,得出自信,能力同自負既關係。有能力既人,又相信自己,就係自信,有能力但唔相信自己,就係普通人,無能力但吹噓自己,就係自負。見個Menu,呢間餐廳嘅老闆,話開店原因係單單因為其他餐廳既食物每況愈下。先試食物,再作結論。 🍖前菜我地叫左沙律,同埋法式洋蔥湯。洋蔥湯真係好蝦人做,又要炒洋蔥,又要將牛肉變成清湯,又要睇火候,又要調味。將塊焗起嘅法包,放係湯入邊,完全索哂湯去個包度。其味無窮。 🍖其中一個主菜係法式油封鴨,油封鴨又係功夫野,聽講要用鴨油,慢火煮鴨腿一兩個鐘,等佢放涼之後凝固。要食嘅時候先至攞返出嚟煎。哩嗰根本就係古代既慢煮食法。鴨腿真係煎得嗰皮好薄又脆,肉質又好嫩滑。上面放嘅百里香,未食已經呼吸到果陣清香嘅味道。我個人覺得最犀利喺嗰啲炸蒜片。唔係啖啖都食到鴨皮,但係加左蒜片就可以做到好似每一啖都係皮同肉一齊食。而且蒜片唔會過火,一的都冇苦既感覺。 🍖另一個主菜喺蕃茄忌廉蟹肉長通粉。通粉喺做到al dente 既,蟹肉份量好充足,最好味喺嗰汁。忌廉一般凍左一定會好杰,的粉就會痴埋一舊。蕃茄就可以岩岩補充番哩個水份。然後又係香料建功,切碎左既羅勒葉,帶出清香有大出口感。 🍺

🍺野飲都好有心思,佢地係先上水果茶,我諗係因為依樣係由前菜開始已經可以夾到嘅飲品。佢仲用French press 壼,咁就可以完全浸泡新鮮水果,又唔會飲到渣。而我嘅紅酒就係主菜之前先至上。喺最適合時機。佢哋冇講係咪哩個原因,我自己就當係架啦。最後補充埋紅酒係有掛杯,雖然唔知佢house wine睇下係咩,但係相信唔會係差嘅葡萄酒。

✨️呢間餐廳,店舖細細,冇用到好貴嘅裝修,但係木台同皮凳,杯碟同餐具,仍然係比人四四正正感覺,將重點同埋成本集中喺材料同埋完成品,一啲都唔馬虎。我覺得係自信嘅表現。
油封鴨腿
油封鴨腿
2023-07-28 377 瀏覽
位於銅鑼灣耀華街百樂中心18樓,記得上次去旺角這間餐廳都是18樓,是否老闆情有獨鐘呢?🤭🤭🤭🤭餐廳環境: 地方雖然不算大!但勝在企理、乾淨及有氣氛!以長方木枱及木櫈為主!令人一種簡單舒服的感覺!😍😍😍😍今晚揀咗兩個set dinner及一個火魔醉蜆首先嚟一個田園沙律及是日洋蔥牛肉湯:🥗沙律非常新鮮及醬汁開胃, 做飯前前菜最啱首選!🥣 洋蔥牛肉湯: 濃濃嘅洋蔥及牛肉味,配合一起是至最合拍的! 加上兩塊蒜蓉包確美味!🐷12小時法式慢煮 baby pork ribs $238這碟ribs非常大份! 咬落口肉及骨好易分離,表皮有少少焦黑!但口感香脆,肉質好冧!兩種口感一起,配以燒醬汁,點上更鮮味!🥘 紅酒慢燉牛面肉燴意大利飯 $198蕃茄味特濃~每粒意大利飯都好分明!也平均沾上番茄汁,燉牛面肉肉質更加腍,混合埋意大利飯,效果好creamy仲帶點爽口!🔥 火魔醉蜆 $88一上枱已有火焰show睇! 燒過後的摸蜆好鮮甜及冇沙仲有好味的蒜頭配襯, 簡直有得睇有得食!餐飲是兩杯凍檸茶🧊🍋☕️ 今晚晚餐爽歪歪!😋🤗😋🤗🥳

今晚揀咗兩個set dinner及一個火魔醉蜆

首先嚟一個田園沙律及是日洋蔥牛肉湯:
🥗沙律非常新鮮及醬汁開胃, 做飯前前菜最啱首選!

🐷12小時法式慢煮 baby pork ribs $238

🥘 紅酒慢燉牛面肉燴意大利飯 $198

🔥 火魔醉蜆 $88

餐飲是兩杯凍檸茶🧊🍋☕️ 今晚晚餐爽歪歪!😋🤗😋🤗🥳
2023-07-25
  • 火魔醉蜆
2023-07-27 18 瀏覽
Little Fresh Cafe & Bar以現代簡約裝修為主,位於美食羅林的百樂中心。餐廳的午市有很多選擇,不得不提午市的性價比很高,大概$70至$80包餐湯/田園沙律、主食和指定飲品。我和朋友避開了午市繁忙時間前來,享受一個休閒的午餐。🍽️ 田園沙律和餐包沙律菜很新鮮,蕃茄粒酸酸甜甜,好開胃。🍽️是日餐湯餐湯是雜菜湯,湯料有很多雜菜粒,比較清甜。🍽️ 西班牙杜洛克豬豚肉/配蒜香意粉豬豚肉份量很大,而且炆得很林,肥肉瘦肉比例剛剛好,油份不份過多,肉感豐富,有紅蘿蔔、椰菜、車厘茄做配菜,顏色豐富。意粉沾上肉汁的油份和肉味,爽口得來很入味。🍽️ 白酒蜆肉意大利扁面蜆肉份量很多而且新鮮,處理得很乾淨,意大利麵煮得很入味,有香醇的白酒味,入口甘香。🍪特濃朱古力配曲奇朱古力非常濃郁和creamy,配上厚厚的奶油和朱古力曲奇,非常邪惡😈Little Fresh Cafe & Bar 📍銅鑼灣耀華街3號百樂中心18樓1801室

🍽️ 田園沙律和餐包
沙律菜很新鮮,蕃茄粒酸酸甜甜,好開胃。

🍽️是日餐湯
餐湯是雜菜湯,湯料有很多雜菜粒,比較清甜。

🍽️ 西班牙杜洛克豬豚肉/配蒜香意粉

🍽️ 白酒蜆肉意大利扁面

🍪特濃朱古力配曲奇

Little Fresh Cafe & Bar
📍銅鑼灣耀華街3號百樂中心18樓1801室
2023-07-26 17 瀏覽
誠意滿滿的CAFE最近進駐了銅鑼灣🤪,友人話一於約埋一齊去再光顧😝銅鑼灣分店裝修浪漫環境都好乾淨🤗歌LIST係R&B風格👏🏻WEEKEND仲有午餐Set CP值極高👍🏻🥘是日餐湯🥬意式雜菜湯濃郁鮮甜蕃茄味🍅,湯用左牛肉🐮熬過更加可以襯托蕃茄的酸甜😯由於有牛肉熬過所以特別香濃惹味😋 餐湯既好飲又醒胃配上蒜蓉牛油脆包🍞,直情係加倍享受😸🐷12小時法式慢煮BABY PORK RIB豬肋骨以12小時慢煮方式烹調令到肉質勁鮮嫩🤤切開豬肋骨完全0難度😮面頭有一層燒烤醬🥫,個底有雜菌薯蓉🥔&蕃茄🍅薯蓉夾雜著薯粒,幼滑得黎都有咬口 雙重口感🙆🏻‍♂️燒蕃茄同忌廉雜菌好好食🫶🏻🍷🐮紅酒慢燉牛面肉燴意大利飯意大利🍚唔係米心好硬個款軟滑得黎唔會濟🍽️加左D檸檬皮🍋都幾清新🍹迷迭香芒果菠羅沙冰真係落足料去打🤭😁唔係出面個隻得冰飲唔晒的沙冰兩種水果好夾唔會太甜👍🏻迷迭香燒過令杯飲品有特別既味道✌🏻據聞一聞仲可以止頭痛都幾特別👃🏻🧃蜜桃荔枝沙冰蜜桃荔枝味好出😊口感清新之餘又甜度適中😃不知不覺飲晒🤭
銅鑼灣分店裝修浪漫環境都好乾淨🤗
歌LIST係R&B風格👏🏻
WEEKEND仲有午餐Set CP值極高👍🏻

🥘是日餐湯
🥬意式雜菜湯
濃郁鮮甜蕃茄味🍅,湯用左牛肉🐮熬過更加可以襯托蕃茄的酸甜😯
由於有牛肉熬過所以特別香濃惹味😋 餐湯既好飲又醒胃
配上蒜蓉牛油脆包🍞,直情係加倍享受😸

🐷12小時法式慢煮BABY PORK RIB
豬肋骨以12小時慢煮方式烹調令到肉質勁鮮嫩🤤
切開豬肋骨完全0難度😮
面頭有一層燒烤醬🥫,個底有雜菌薯蓉🥔&蕃茄🍅
薯蓉夾雜著薯粒,幼滑得黎都有咬口 雙重口感🙆🏻‍♂️
燒蕃茄同忌廉雜菌好好食🫶🏻

蜜桃荔枝味好出😊
口感清新之餘又甜度適中😃
不知不覺飲晒🤭
2023-07-24 29 瀏覽
同朋友去銅鑼灣逛街,然後想找一間舒適的cafe坐低傾下計,Chill - Chill🥰.. 於是就想起銅鑼灣百樂中心嘅Little Fresh Cafe & Bar. Set lunch 跟的蕃茄洋蔥湯, 好多洋蔥, 味道夠👍 沙律也不錯!夠Fresh 😘 法式慢煮豬肋骨,肉質嫩滑而且好入味🤤🤤配菜薯蓉好香又滑👍蕃茄忌廉汁蟹肉燴長通粉,醬汁味道夠,長通粉軟硬適中而且入曬醬汁嘅味道🤤🤤好惹味🤩蟹肉又好多😗😗正!

法式慢煮豬肋骨,肉質嫩滑而且好入味🤤🤤配菜薯蓉好香又滑👍

• 慢煮豬肋骨
  • 蟹肉忌廉汁燴意大利飯
真心講佢環境唔錯服務都可以,但嘢食真係好難食⋯⋯Lunch set收百幾蚊,完全唔值塊牛扒靭到一個點,好似超市啲特價牛扒質素意粉好似未煮熟就上碟,非常硬海鮮risotto基本上冇海鮮同冇乜味道可言

塊牛扒靭到一個點,好似超市啲特價牛扒質素
意粉好似未煮熟就上碟,非常硬

海鮮risotto基本上冇海鮮同冇乜味道可言

2023-07-18 39 瀏覽
星期六都有SET LUNCH,我來呢度叫左個是日餐湯,係洋蔥湯,好好飲,有好多洋蔥,新鮮得黎又特別,因為係其他地方未飲過。主菜係duck breast,本身夠新鮮,皮嫩肉質好!底下有薯蓉,食到粒粒薯仔,配菜係車厘茄,整體配搭都好唔錯。飲品加38蚊有沙冰,係菠羅芒果沙冰,兩種水果好夾,好夏日咁,而且又唔會太甜。店員用火燒過d植物,聽講聞一聞仲可以止頭痛,好特別。呢度平價可以食到法式午餐,抵食呀!!!
2023-07-15
2023-07-17 21 瀏覽
朋友一直都話Little Fresh Cafe and Bar啲嘢食好好食,今次見港島開分店一定要試下👍🏻餐廳以簡約現代裝修風格為主,面積唔算好大,如果想食一定要預先預約啊🫶🏻叫左2個main跟餐湯或者沙律🥗同叫左2杯嘢飲12小時法式慢煮baby pork rib $238豬肋骨以12小時慢煮方式烹調,令到肉質勁鮮嫩,同好易切開😍加上BBQ味嘅醬汁,配搭埋一齊味道好濃郁又夾👍🏻而底下嘅牛油薯蓉食落好香口,正蕃茄忌廉汁蟹肉燴長通粉$188蕃茄忌廉汁味道酸酸甜甜,配搭軟硬適中嘅長通粉好惹味🤩重點係好多蟹肉🥰性價比極高蜜桃荔枝沙冰沙冰蜜桃荔枝味好出,口感清新之餘又甜度適中,不知不覺都飲晒成杯😆青檸薄荷梳打青檸同薄荷嘅配搭飲落好清爽,一啲都唔甜,好啱夏天用嚟消暑🍸整體環境坐得好舒服,嘢食好高水準之餘性價比好高,難怪唔少人推介呢間餐廳🫶🏻

12小時法式慢煮baby pork rib $238

蕃茄忌廉汁蟹肉燴長通粉$188

蜜桃荔枝沙冰

青檸薄荷梳打
青檸同薄荷嘅配搭飲落好清爽,一啲都唔甜,好啱夏天用嚟消暑🍸

2023-07-16
2023-07-11 27 瀏覽
好有誠意的煮法~呢度嘅午餐有好多款選擇,今次我哋揀咗是日午餐,俄式酸忌廉牛肉飯非常特別,同平時食到嘅白汁好唔同,醬汁入邊加入香菇同埋大大粒嘅牛肉非常有咬口。另外仲叫咗一大塊紐西蘭PS肉眼扒,五成熟煮得剛剛好,牛肉比較薄,所以都非常入味! 最有誠意嘅係佢哋用上的薯條和平時的唔一樣,炸得有點像啤酒薯條的口感,還有很多蔬菜感覺飲食很均衡呢~如果唔想食薯條仲可以要蒜香意粉同埋飯,見到隔離叫咗意粉都非常大份量~
2023-06-30 446 瀏覽
朋友推介銅鑼灣樓上舖有間法國菜好好食,於是去了銅鑼灣耀華街3號百樂中心18樓1801室~Little Fresh Cafe & Bar ,港鐵銅鑼灣站A出口,步行約3至4分鐘。店內裝飾簡約時尚,面積也不大,很有樓上舖特色,非常寧靜是聚餐傾談的好地方。菜譜種類款式很多,有套餐和單點,佐酒小食,迎合客人口味的配搭,特別一讚這店服務員相當有禮,招呼也很貼心,令客人舒服自然享受美食佳餚。拿破崙辣肉腸意大利麵套餐$168辣肉腸味道香濃惹味,越咀嚼越覺滋味,意大利麵柔韌適中又彈牙,混入香草洋蔥和醬汁,更覺可口。法式香煎盲鰽魚配檸檬香草汁套餐$218魚塊煎至金黃,外脆內軟,魚質嫩滑鮮甜,調味恰好,入口溶化,夾雜香草和檸汁更提升魚肉美味,還有香滑薯蓉伴碟,滿足又飽腹。是日餐湯~甘荀蕃茄蓉湯,濃郁鮮甜甘荀味,襯托酸甜蕃茄味,這碗餐前湯既好飲又醒胃,配上蒜蓉牛油脆法式多士,更覺美味。套餐飲品~還有橙汁及熱檸水,為這餐劃上完美句號。
店內裝飾簡約時尚,面積也不大,
很有樓上舖特色,非常寧靜是聚餐傾談的好地方。

拿破崙辣肉腸意大利麵套餐$168
辣肉腸味道香濃惹味,越咀嚼越覺滋味,
意大利麵柔韌適中又彈牙,混入香草洋蔥和醬汁,更覺可口。
法式香煎盲鰽魚配檸檬香草汁套餐$218
魚塊煎至金黃,外脆內軟,
魚質嫩滑鮮甜,調味恰好,入口溶化,
是日餐湯~甘荀蕃茄蓉湯,
濃郁鮮甜甘荀味,襯托酸甜蕃茄味,
這碗餐前湯既好飲又醒胃,
配上蒜蓉牛油脆法式多士,更覺美味。
套餐飲品~還有橙汁及熱檸水,為這餐劃上完美句號。
2023-06-14
  • 拿破崙辣肉腸意大利麵
  • 法式香煎盲鰽魚配檸檬香草汁
2023-06-29 35 瀏覽
中午約了朋友食飯,要搵一個安靜舒服嘅環境,食下野傾下計,在開飯網找到一間小型法式餐廳,位於18樓,好骨緻的餐廳,有個靚女姐姐熱情招呼,安排在窗邊的位置,望到跑馬地馬場,視野開闊,一片綠色的樹林非常養眼。今日的午餐非常豐富有龍蝦蕃茄湯,田園沙律,廚師推介有俄羅斯牛柳飯,仲有幾個主食都是健康清新,三文魚扒配香草番茄汁最岩我。墻上兩部高清大電視播著電影,放著輕音樂, 等朋友時就可以睇下電視,聽下音樂,輕輕鬆鬆,悠然自得。注重健康的我們不約而同都揀了三文魚餐,我揀三文魚扒配薯條,朋友仔就揀左青瓜煙三文魚燴意粉。今日的湯非常出色,喺蕃茄龍蝦湯,仲有兩塊香脆蒜蓉包。田園沙律好新鮮, 最中意係有新鮮蕃茄同香草配搭。三文魚扒煎得香脆,裡面係鮮嫩多汁,薯條新鮮炸起,份量好大,點茄汁食超美味。青瓜三文魚意粉都好大碟,朋友仔都話好好食。 午餐價錢超實惠,兩個餐加埋只係$166,仲包埋飲品。餐廳到了下午茶時間都係滿座,生意非常好,可見好受歡迎。下次約人食飯都會再揀哩度,性價比高,服務好食物正 。

田園沙律好新鮮, 最中意係有新鮮蕃茄同香草配搭。

青瓜三文魚意粉都好大碟,朋友仔都話好好食。

2023-06-27 30 瀏覽
Located in hectic CWB, Little fresh cafe and bar provided a cozy and welcoming ambiance, making it a great place to relax and enjoy a mealSaladThe salad is fresh and flavorful and the dressing is light and refreshing.French onion soupThe French onion soup is is rich and hearty, with a savory broth and perfectly caramelized onionsPan-fried Barramundi fillet with Gremolata sauceThe Barramundi fillet is cooked really well - crispy on the outside and tender on the inside. The Gremolata sauce adds a

Salad

French onion soup

The Barramundi fillet is cooked really well - crispy on the outside and tender on the inside. The Gremolata sauce adds a burst of citrusy flavor that complements the fish perfectly.

Cream sauce with crab meat risotto

The risotto is creamy and flavorful with generous chunks of crab meat throughout.

Coffee

The coffee provides a good wrap to the meal

Orange juice
The orange juice is fresh and delicious. It's a great way to start your day or to refresh yourself after a meal.
2023-06-26 24 瀏覽
一直都想試下呢間cafe,今日晏晝特登過嚟青瓜煙三文魚燴意大利扁麵($78) - 煙三文魚好香,意粉汁配有青爪、洋蔥、香草等嘅配料,味道香濃而不膩,扁意粉亦好好咬Today Special - 俄式酸忌廉牛肉飯($78) - 係好特別嘅菜式,喺其他地方未食過呢個味道,酸忌廉汁配磨菇、香草等香料好香好好食,珍珠米粒粒分明好好咬,牛肉又一絲絲,味道好之餘口感好有層次好豐富餐湯係羅宋湯,牛味好香,有好足料嘅雜菜,伴碟嘅蒜蓉包好香脆,熱辣辣沙律菜新鮮爽口,配橄欖油同辣粉食,味道都幾特別幾好食飲品點咗凍檸茶,茶濃之餘檸檬香好出,非常解渴環境舒適,座位闊落、乾淨同好坐,一邊有排大窗,望出去個景幾開揚,咁啱遇上藍天,感覺好心曠神怡,周圍嘅裝飾都幾用心餐牌好靚,聽店員講佢哋每兩個星期換一次lunch menu,今次試嘅款都好食,食得出餐廳嘅用心,份量亦足,好抵食,期待下次再嚟試其他嘢
一直都想試下呢間cafe,今日晏晝特登過嚟

沙律菜新鮮爽口,配橄欖油同辣粉食,味道都幾特別幾好食

飲品點咗凍檸茶,茶濃之餘檸檬香好出,非常解渴

2023-06-25 23 瀏覽
之前光顧過油麻地店,是間誠意滿滿的小店。偶爾發現原來最近進駐了銅鑼灣,便相約朋友再度光顧。我們各點了一個set:**法式經典油封鴨髀 ($238)友人點了Today Special,鴨髀經過油封烹調,低溫慢煮的方式讓鴨肉的風味完美地保留下來,肉質輕輕一切就撥開了,咸度剛好,吃到鴨髀鮮香,酥軟美味。搭配上薯蓉、粟米和蘑菇,能中和一下味蕾。**蟹肉忌廉汁燴意大利飯 ($178)意大利飯的口感綿密,每一啖都充滿了新鮮蟹肉和濃郁忌廉汁的味道。整體恰到好處,不會過於黏膩。**前菜:洋蔥湯 / 田園沙律洋蔥湯味道甘甜,濃郁而不膩。蒜蓉多士十分香脆可口。沙律菜很新鮮,配上醬汁十分開胃。整體食物依舊高質,店員非常友善,店舖雖小,環境舒適,值得再去。

法式經典油封鴨髀
**法式經典油封鴨髀 ($238)

**蟹肉忌廉汁燴意大利飯 ($178)

**前菜:洋蔥湯 / 田園沙律

2023-06-24
法式經典油封鴨髀
2023-06-23 30 瀏覽
呢家店的氛圍好輕鬆,環境乾淨,而且裝修都好浪漫,同埋播左rnb風格的歌!前菜係是日餐湯同埋菜園沙律,湯係雜菜湯,味道較清淡但都好清甜,入面有好多雜菜粒粒。而菜園沙律味道啱啱好,唔會好膩,酸甜夠開胃。到主菜叫左四樣菜式,首先係拿破崙辣肉腸燴義大利麵,一上碟就有一陣芝士味,有少少辣粉,但又唔會好辣,面的熟度啱啱好,唔會好淋或者好硬,仲有加香腸片。然後係香草慢煮雞胸配迷迭香莎莎,雞胸肉我覺得煮得啱啱好,唔會好老都唔會生,加埋薯蓉好有奶香味,隔離仲有迷迭香番茄仔蘑菇做陪襯,賣相都夠靚。第三道係蟹肉忌廉汁意大利飯,啲飯口感不錯,好濃蟹肉味!第四道係Today Special—鴨胸肉,我地簡左七成熟,我覺得七成係啱啱好,軟硬度適中。到飲品方面,叫左芒果菠蘿沙冰、士多啤梨沙冰、蜜桃荔枝沙冰同埋檸檬蜜桃水果茶,芒果菠蘿沙冰既香草,店員會用火槍燒香草,令佢既香味更突出。整體黎講唔會太甜又有水果香。店員服務態度都唔錯,有機會會再黎!

店員服務態度都唔錯,有機會會再黎!