2022-09-25 145 瀏覽
餐廳裝修走西式酒吧設計,環境微暗,播住好響亮既R&B music 🎵 超級有feel ☺️餐廳既賣點係按人頭計酒既價錢👧🏻今次我地兩個人,以💰$98 per person 既價錢可以飲無限杯cocktail 🤣當然飲到幾多先好嗌啦,唔好嘥嘢!☺️超正,一個價錢可以試到唔同味嘅Cocktail🤤🤤Cocktails:- LB ✨店員特別推介既招牌特製Cocktail,以庫拉索酒 白洒同 sprite 調製成!天藍色好靚💙飲落有淡淡的果味,超級中意!🥰- The L- Gin Tonic (gin base)- Classic Martini 點了 香草蒜蓉多士拼松露芝士 💰$88 作為下酒菜☺️份量超多,多士烘到好脆身,配上鹹香味香濃嘅松露芝士,送洒一流呀!🤪氣氛不錯既洒吧餐廳,店員好nice 好talkative! 一開頭我哋兩個女仔三心兩意 又唔太識品酒,店員會為我地介紹,同埋有咩特別要求都可以同Bar tender 講,呢點掋讚呀!👍🏻回頭率高既餐廳!😆

超級有feel ☺️

餐廳既賣點係按人頭計酒既價錢👧🏻
超正,一個價錢可以試到唔同味嘅Cocktail🤤🤤

Cocktails:

- LB ✨
天藍色好靚💙
飲落有淡淡的果味,超級中意!🥰

- The L
- Gin Tonic (gin base)
- Classic Martini

點了 香草蒜蓉多士拼松露芝士 💰$88 作為下酒菜☺️

回頭率高既餐廳!😆
2022-09-25 1342 瀏覽
🌃 餐廳位於西貢市場街, 鄰近於海邊,以龍蝦海鮮為主題,選取優質澳洲龍蝦, 主打英美菜式,樓上包廂為英式精緻餐飲、樓下則以美式休閒餐飲為主。小編於樓下進食,所以主要描述樓下嘅環境, 樓下係以酒吧設計,用霓虹燈牌方式裝飾, 同埋空間感寬闊, 感覺幾chill。 .🌃餐廳並且提供多款西餐、特色咖啡以及酒品, 招牌菜有 西式香草蒜香龍蝦、火焰雙重芝士龍蝦薄餅。.🦞 龍蝦燴西班牙飯💲 388👉 菜式份量都唔少, 可以兩個人分享, 餐廳選用澳洲藍龍蝦, 半邊份量, 咬落爽口彈牙, 啖啖肉, 並保留了龍蝦嘅鮮味。👉 西班牙飯是真正選用西班牙米, 吸汁能力比意大利米強, 同埋口感較有嚼勁, 餐廳選用Parmesan、 Macarena 西班牙芝士等食材,製成芝士汁, 醬汁非常濃郁, 仲可以拉絲㖭🤤。.🦞 炸龍蝦春卷配芒果莎莎汁💲 188👉 呢個係店員主打推介, 春卷裏面包住嘅龍蝦肉, 係由餐廳每日新鮮製成, 為求保留龍蝦食材嘅新鮮品質。👉 春卷有5條, 每條大約有手掌嘅長度, 春卷外皮金黃香脆, 而裏面都有唔少嘅龍蝦肉, 都食到龍蝦嘅鮮味, 同埋保留咗彈牙嘅質感, 再沾上芒果莎莎醬, 裏面配有可食用

🦞 龍蝦燴西班牙飯
💲 388

🦞 炸龍蝦春卷配芒果莎莎汁
💲 188
👉 春卷有5條, 每條大約有手掌嘅長度, 春卷外皮金黃香脆, 而裏面都有唔少嘅龍蝦肉, 都食到龍蝦嘅鮮味, 同埋保留咗彈牙嘅質感, 再沾上芒果莎莎醬, 裏面配有可食用乾花, 食得出有芒果同埋百香果成份, 感覺有啲似泰式酸辣醬, 呢種配搭幾創新,店員無介紹錯🤤。

🤠 通粉 foodie 食評總結 :
👉 如果專誠去西貢relax, 又鍾意食龍蝦嘅話, 可以不妨選擇呢間餐廳, 可以滿足曬兩個願望, 餐廳環境夠chill, 大部份都係龍蝦主題, 如果食埋其他海鮮類都可以滿足到你, 同埋可以一邊食龍蝦一邊品酒, 可以享受到慢活寫意嘅節奏。
📍 Lobster Une @lobsterune

=====================
*此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。
2022-09-11 112 瀏覽
西貢浪漫龍蝦盛宴喺西貢周朋友去完滑水,好想食海鮮,OP有9折,龍蝦為主題的西餐廳,就膽粗粗試下,估唔到質素都幾好,喺門口睇咗陣Menu,中等價錢,選用來自澳洲嘅龍蝦,餐廳內的佈置以精緻英式主題,加上牆上的霓虹燈館及鮮花同蠟燭,都幾適合情侶過嚟拍拖食飯。- 時令生果配龍蝦凱撒沙律 $208店員落力推介,龍蝦沙律份量都唔細,材料非常新鮮,牛油果,三色椒車厘茄,比較特別嘅地方是以金箔作為topping,影相好吸睛- 芝士焗澳洲龍蝦配蒜片牛柳粒 HK$488期待了很久,店員預先我們說了製作需時,所以我哋都飲住紅酒等,個人來說比較喜歡南澳龍蝦,貪佢肉質夠飽滿,我重點是這裏的龍蝦時先用燒烤的方法,在鋪上芝士焗製,芝士夠多很不錯,我哋兩個人share,蒜片牛柳粒都幾好食,牛味濃😚—————————————————Lobster Une (西貢)西貢市場街45號地下—————————————————
西貢浪漫龍蝦盛宴

- 時令生果配龍蝦凱撒沙律 $208

- 芝士焗澳洲龍蝦配蒜片牛柳粒 HK$488

—————————————————

Lobster Une (西貢)

—————————————————
2K
2022-09-09 94 瀏覽
🦞龍蝦包加龍蝦pizza兩食🦞陽光普照嘅一日 喺西貢逛到咁上下 揾咗間又chill又relax嘅餐廳食brunch 餐點以龍蝦海鮮為主 亦提供多款西式美食 同埋特色酒精/非酒精飲品-⭐️Lobster Bread & Pizza Combo $368 (二人份)⭐️招牌食物 非龍蝦包莫屬‼️ 咁啱餐廳嘅二人套餐 可以喺龍蝦薄餅/龍蝦包/咖喱蟹肉包之中 三揀二 我哋當然食得盡情 龍蝦打孖上😋-🥗生果配凱撒沙律全部用有機蔬菜 醬汁現叫現拌 沙律菜零舍crispy 唔會因為俾沙律醬浸得太耐而影響口感 -🍤黃金蝦呢個appetizer入口温暖 鹹蛋黃醬鹹香惹味 蝦肉爽口彈牙 -🍞龍蝦包龍蝦肉有口感 同醬汁好搭 雜穀麥包勁有空氣感 咬入口 變得軟熟柔韌而好食 如果再大個啲 咁就好啦😬-🍕龍蝦薄餅手工薄餅 需要啲時間烤焗 餅底卜卜脆 餅身大概六吋長 一個人K.O.晒佢 冇難度喎😝-🍮是日甜品自家製tiramisu入口香滑 甜而不膩-☕️咖啡/茶-📍Lobster Une西貢市場街45號地下
🦞龍蝦包加龍蝦pizza兩食🦞
自家製tiramisu入口香滑 甜而不膩
☕️咖啡/茶
📍Lobster Une
2022-09-05 103 瀏覽
今次去西貢亦都有食一啲平時少人講嘅餐廳,例如呢間龍蝦海鮮主題餐廳,係英美主題嘅西式餐廳嚟嘅~.佢哋提供多款西餐,今次叫咗個沙律同埋芝士焗龍蝦時冷生果配龍蝦凱撒沙律 $208細細份,入面有菜、牛油果、蘋果、龍蝦肉等等,食落都新鮮,當starter咁食~芝士焗澳洲龍蝦配蒜片牛柳粒 HK$488係半隻芝士焗龍蝦配蒜片牛柳粒,約一人份量原來龍蝦同埋牛柳粒都炸過,所以食落係香口的。芝士份量夠。.最值得讚賞係餐廳服務態度好好,真係賓至如歸嘅感覺。食物方面,我覺得隔籬枱嘅龍蝦包同埋pizza好似幾吸引~

佢哋提供多款西餐,今次叫咗個沙律同埋芝士焗龍蝦
時冷生果配龍蝦凱撒沙律 $208

芝士焗澳洲龍蝦配蒜片牛柳粒 HK$488
係半隻芝士焗龍蝦配蒜片牛柳粒,約一人份量
原來龍蝦同埋牛柳粒都炸過,所以食落係香口的。芝士份量夠。

最值得讚賞係餐廳服務態度好好,真係賓至如歸嘅感覺。
食物方面,我覺得隔籬枱嘅龍蝦包同埋pizza好似幾吸引~
🇺🇸🇬🇧餐廳英美主題為主 一共有兩層🆙🔝樓上可以包廂 環境氣氛十足🍷⬇️樓下的氣氛則較休閒😎提供多款精緻餐飲·特色咖啡·酒品今晚就去咗食佢哋嘅龍蝦🦞~🍎時冷生果配龍蝦凱撒沙律🦞🥗 ($208)🥗前菜試咗佢哋嘅沙律 餐廳話佢哋選用有機菜💦食落都幾新鮮爽口 沙律配搭咗唔同嘅蔬果💚有車厘茄🍅, 生菜🥬, 青/紅椒🫑, 牛油果🥑, 蘋果🍎… 仲有啲烘脆咗嘅🍞麵包粒 都幾豐富 中間仲有啲龍蝦碎肉 配上凱撒沙律醬🫗食落酸酸甜甜 幾清新開胃~🤍🧀🦞芝士焗澳洲龍蝦配蒜片牛柳粒🥩 ($488)每份則配上半隻開邊龍蝦🦞加上數粒蒜片的牛柳粒🐮 一人一份就啱啱好🇦🇺餐廳選用優質澳洲龍蝦💛配上芝士烤焗嘅龍蝦 賣相幾吸引龍蝦肉質鮮嫩 食落厚肉幾紮實又彈牙💕💕厚厚嘅芝士熱溶在龍蝦嘅表面 配搭芝士龍蝦調味啱啱好~(=´ω`=)🥩牛柳粒都唔錯 煎到大約七成熟食落幾軟腍 肉汁滿滿 牛味都幾香🐄配搭埋炸香咗嘅🧄蒜片 就更加惹味🤎📍 𝐋𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐔𝐧𝐞 (西貢)🐰: 4/5#eatwithkeikei #lobsterune#sweetiedaily_saikung

🇺🇸🇬🇧餐廳英美主題為主 一共有兩層🆙
🔝樓上可以包廂 環境氣氛十足🍷
⬇️樓下的氣氛則較休閒😎
提供多款精緻餐飲·特色咖啡·酒品
今晚就去咗食佢哋嘅龍蝦🦞~

🍎時冷生果配龍蝦凱撒沙律🦞🥗 ($208)

🥗前菜試咗佢哋嘅沙律 餐廳話佢哋選用有機菜
💦食落都幾新鮮爽口 沙律配搭咗唔同嘅蔬果💚
中間仲有啲龍蝦碎肉 配上凱撒沙律醬🫗
食落酸酸甜甜 幾清新開胃~🤍

🧀🦞芝士焗澳洲龍蝦配蒜片牛柳粒🥩 ($488)

🇦🇺餐廳選用優質澳洲龍蝦
💛配上芝士烤焗嘅龍蝦 賣相幾吸引
龍蝦肉質鮮嫩 食落厚肉幾紮實又彈牙💕💕

🥩牛柳粒都唔錯 煎到大約七成熟
食落幾軟腍 肉汁滿滿 牛味都幾香🐄
配搭埋炸香咗嘅🧄蒜片 就更加惹味🤎

📍 𝐋𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐔𝐧𝐞 (西貢)
🐰: 4/5

#eatwithkeikei #lobsterune
#sweetiedaily_saikung

2022-08-28 79 瀏覽
好多時星期六日,我都會過去西貢,搵間餐廳食下野吹下海風,本來想去食開果間優質西餐,原來已經轉咗手做龍蝦海鮮主題餐廳,見佢裝修咁有英美有型格調,我有身為龍蝦迷,當然要試吓啦!餐牌都好多龍蝦菜式,我樣樣都想食!最後揀咗芝士焗龍蝦同火焰雙重芝士龍蝦薄餅🥰焗龍蝦用左優質澳洲龍蝦,勁大隻勁多肉,用咗兩種唔同芝士焗,真係好惹味!龍蝦薄餅先有驚喜!個餅底脆到好似餅乾咁,加埋龍蝦汁,勁香濃!呢一個薄餅,我真係要再黎encore啊!老闆兼大廚勁友善!成日同我哋傾偈,講佢對食材的要求!下次我一定會再嚟試埋佢款西式香草蒜香龍蝦同龍蝦燴西班牙飯!Lobster Une @lobsterune📍西貢市場街45號地下#lobsterune #lobster #saikung #saikungfood #龍蝦 #西貢 #西貢美食 #西貢海鮮 #龍蝦餐廳 #seafood

Lobster Une @lobsterune
📍西貢市場街45號地下
2022-08-22 161 瀏覽
Sorry ,但真係難食到要寫食評。真係難食到要寫食評。首先,叫左風乾鴨髀,點知黎到變左deep fry炸髀😥 仲要比大家樂炸得濃好多。呢個價錢唔其望係得一隻炸髀。第二,叫左fish and chips。個炸魚都係炸到黑色。over cooked好多,都係失望。係真心有d失望,廚師要再進修下點樣善待食材而唔係浪費佢地。服務態度ok 無問題,係食物出哂事,可能唔洗炸得咁hardcore。 繼續努力煮出好食物。💪
Sorry ,但真係難食到要寫食評。
真係難食到要寫食評。

係真心有d失望,廚師要再進修下點樣善待食材而唔係浪費佢地。

2022-08-21
2022-08-16 159 瀏覽
今晚專登請朋友過嚟西貢食飯,之前喺呢間餐廳食個lunch,覺得OK,點知食晚餐覺得完全中伏。個waiter sell 本身Cl$688晚餐,有沙律,日式牛肉意粉、同德國豬手,本來諗住叫,之後佢又話如果唔鍾意食沙律,可改為half portion 海鮮拼盤, 我便以為是$688有拼盤加意粉同另一個主菜,點知最後先發現原來$688 只係得個half portion 海鮮拼盤,完全冇其他食物。完全誤導,大佬呀,$688淨係食半隻龍蝦,三四隻聖子,會唔會貴咗啲啊,仲要等左一個鐘零15分鐘先有個海鮮拼盤出,完全唔使烹調,都唔知點解要等咁耐。最後食咗兩個幾鐘剩係得半隻龍蝦,三四隻聖子,飲咗杯野之後買單要成千蚊。兩個人真係比較貴囉。最後想食個甜品,個侍應話起碼都要等30分鐘,我同朋友勁冇癮之下就埋單囉。
2022-08-12 96 瀏覽
為慶祝同老公拍拖n個月紀念😂今晚去咗西貢食飯😆但今日唔係食中式海鮮餐,而係食英美龍蝦主題餐😀🔸時冷生果配龍蝦凱撒沙律(7.5/10)生果同菜都爽口新鮮,個沙律都好香龍蝦味。啲蕃茄仔都幾多汁同幾甜喎!🔸卡邦尼意粉(7/10)味道ok,隻流心蛋好流心,撈落意粉一流!🔸芝士焗澳洲龍蝦半隻配蒜片牛柳粒(7.5/10)勁大隻龍蝦呀!餐廳話係優質澳洲龍蝦!勁香!肉質彈牙!店內嘅裝飾都有啲心思。見到隔離枱食個火焰龍蝦薄餅,又幾得意喎。仲有得飲酒🍻不過要揸車就唔飲酒啦🤓

🔸時冷生果配龍蝦凱撒沙律(7.5/10)

🔸卡邦尼意粉(7/10)
味道ok,隻流心蛋好流心,撈落意粉一流!
卡邦尼意粉

🔸芝士焗澳洲龍蝦半隻配蒜片牛柳粒(7.5/10)
勁大隻龍蝦呀!餐廳話係優質澳洲龍蝦!勁香!肉質彈牙!
芝士焗澳洲龍蝦半隻配蒜片牛柳粒

芝士焗澳洲龍蝦半隻配蒜片牛柳粒
2022-08-11 54 瀏覽
西貢新開專吃龍蝦的小店🦞店舖內外以紅色霓虹燈為主調,讓人有種新潮得來又chill的感覺。🌈每款食物都以龍蝦為主題,喜歡吃龍蝦的一定會心心眼😍前菜方面龍蝦沙律也不錯!《時令生果配龍蝦凱撒沙律》$208啖啖肉的龍蝦肉舖滿了沙律的表面,配上時冷生果🍎蘋果的爽脆,很開胃,又惹味!👍🏻《芝士焗澳洲龍蝦配蒜片牛柳粒》$488半隻龍蝦🦞加上蒜片的牛柳粒,芝士焗龍蝦賣相吸引,芝士完完全全舖滿了龍蝦的表面,熱溶的感覺,且龍蝦肉肉質鮮甜幼嫩,滿足!👍🏻有驚喜的是蒜片牛柳粒也很出色,肉質軟腍,牛味濃!👏🏻總結:龍蝦專門店,喜歡吃龍蝦豈能錯過。
西貢新開專吃龍蝦的小店🦞

每款食物都以龍蝦為主題,喜歡吃龍蝦的一定會心心眼😍

前菜方面龍蝦沙律也不錯!
《時令生果配龍蝦凱撒沙律》$208

《芝士焗澳洲龍蝦配蒜片牛柳粒》$488

有驚喜的是蒜片牛柳粒也很出色,肉質軟腍,牛味濃!👏🏻

總結:龍蝦專門店,喜歡吃龍蝦豈能錯過。
通常d人入嚟西貢食海鮮都會選擇海傍嘅中式海鮮酒家,但有時真係會食到厭如果大家想食海鮮,特別係澳洲龍蝦🦞,而又想試吓d另類煮法嘅話,為食貓會推介Lobster Une比大家環境餐廳雖然比較細,重要開係西貢人來人往嘅街道上,但裡面嘅裝修別有一番風味舒適得嚟又好型格,喺出面望入去完全係兩種感覺食物為食貓同朋友晏就去食,見到餐廳有提供lunch set同埋散叫雖然lunch set好吸引同幾抵食,但朋友話想要試吓個芝士焗龍蝦,所以就放棄咗叫set😝時冷生果配龍蝦凱撒沙律 $208 (4/5)個沙律好夠大份😋同埋上面有塊金箔,好靚呀♥️♥️再加埋d龍蝦肉、蘋果,同埋酸酸哋嘅檸檬汁,真係好開胃芝士焗澳洲龍蝦(半隻)配蒜片牛柳粒 $328(5/5)為食貓同朋友見到個龍蝦就好開心啦因為d芝士勁多,唔駛諗一定好好食😝我哋先食咗個龍蝦,估唔到龍蝦可以咁樣整法❗️隻龍蝦🦞應該先炸咗,跟著再焗埋d芝士上去😜😜食落去,d肉又爽又淋,重有d椒鹽味😗而因為d殼炸到好脆,所以好容易剝到啲肉出嚟至於個蒜片牛柳粒,都炸到好鬆脆,同好入味為食貓相信如果夜晚唔趕時間走,喺度食晚飯同埋飲吓酒,氣氛應該會更加好多d人嚟食,更加可以sh

舒適得嚟又好型格,喺出面望入去完全係兩種感覺

食物

時冷生果配龍蝦凱撒沙律 $208 (4/5)
時冷生果配龍蝦凱撒沙律

芝士焗澳洲龍蝦(半隻)配蒜片牛柳粒 $328(5/5)

為食貓同朋友見到個龍蝦就好開心啦
因為d芝士勁多,唔駛諗一定好好食😝

至於個蒜片牛柳粒,都炸到好鬆脆,同好入味

多d人嚟食,更加可以share多d唔同嘅海鮮食tim

1K
2022-08-07 48 瀏覽
#西貢 @lobsterune💪到西貢做義工, 趁著今天沒有下雨, 就到碼頭附近走走, 再去找餐廳吃個美妙晚餐再回家! 🦀平常到西貢必到海鮮海家吃海鮮, 但是日唔想在海鮮街迫, 又想食西餐, 於是便四處閒逛探秘! 來到天后廟附近, 走到內街被一大隻龍蝦所吸引, 西餐加海鮮, 一次過滿足我們的要求! 🦀長腳蟹肉沙律 $198 ~ 點綴金箔令平凡的沙律更添貴氣! 羅馬生菜好新鮮, 配上結實長腳蟹肉、牛油果、雜椒、聖女果等, 再以秘製沙律醬汁同食, 酸酸的好開胃! 🦞雙色芝士焗龍蝦半隻拼蒜香牛柳粒 $328 ~ 龍蝦大小取決於當天的貨, 約手掌大小, 燒烤過的龍蝦有著淡淡的炭燒味! 牛柳粒生熟剛剛好, 配上厚切炸蒜片, 很惹味! 🤗食物即叫即制, 夠新鮮!
#西貢 @lobsterune

🤗食物即叫即制, 夠新鮮!

西貢新開龍蝦主題西餐廳 — Lobster Une 呢間位於西貢新開嘅龍蝦主題西餐廳,環境裝修幾有格調,幾有歐陸風情,提供Pizza、意粉等菜式,啱晒情侶們去拍吓拖、撐吓枱腳👫晚餐仲有二人特色晚餐可以選擇添~生果配龍蝦凱撒沙律$208 沙律材料包括:有牛油果🥑黃椒🫑雪梨🍐山菜🥬車厘茄🍅煙肉🥓多士🍞沙律菜幾新鮮,多士充滿牛油味🦞芝士焗澳洲龍蝦配蒜片牛柳粒$488龍蝦面頭舖上芝士,芝士份量都幾多,重食到有蝦膏!牛柳粒食落唔韌,好濃蒜香味~如果龍蝦嘅份量再多啲會比較好~地址:Lobster Une 西貢市場街45號地下。
西貢新開龍蝦主題西餐廳 — Lobster Une

生果配龍蝦凱撒沙律$208

🦞芝士焗澳洲龍蝦配蒜片牛柳粒$488

地址:Lobster Une
西貢市場街45號地下。

2022-08-02 1578 瀏覽
【西貢】奢華龍蝦西餐難得平日放假而且天氣好好,就去西貢逛下街吃點美食,來到西貢怎可不吃海鮮,今次因為想吃西餐,所以選了一間以龍蝦為主題的西餐廳。餐廳主打提供多款西餐、特色咖啡及酒品類,店內裝潢以英美為主題,樓下以美式休閒餐飲為主,配上牆上有特色霓虹燈裝飾,樓上包廂為英式精緻餐飲,餐廳主打以龍蝦為招牌,所以老闆都有推介必試菜式: 西式香草蒜香龍蝦、火焰雙重芝士龍蝦薄餅。【芝士焗澳洲龍蝦配蒜片牛柳粒】(HK$488)老闆說是選用優質澳洲龍蝦,半隻跟手掌差不多大,燒烤炸香過的龍蝦,入口肉厚紮實,彈牙爽口,蛋黃色的龍蝦膏亦很多,而炸香了的蒜香牛柳粒,入口肉質嫩腍,配上一片片的蒜香片,味道很惹味。【時令生果配龍蝦凱薩沙律】(HK$208)以龍蝦為招牌,所以前菜都點選了龍蝦凱薩沙律,採用車厘茄、生菜、三色椒、牛油果、蘋果等食材都很新鮮,主打龍蝦亦啖啖肉,配上沙律醬入口有很清新的感覺。【凍檸檬茶】(HK$25)不甜膩,夏天解渴一流。〔Lobster Une〕香港新界西貢市場街45號地下G/F, 45 See Cheung Street, Sai Kung, N.T. Hong Kong
【西貢】奢華龍蝦西餐

【芝士焗澳洲龍蝦配蒜片牛柳粒】(HK$488)

【時令生果配龍蝦凱薩沙律】(HK$208)
【凍檸檬茶】(HK$25)
不甜膩,夏天解渴一流。
〔Lobster Une〕
香港新界西貢市場街45號地下