2023-12-13 165 瀏覽
平日放假入西貢打算試這間新開的龍蝦set, $248包一隻小炸軟殼蟹,一個龍蝦包,一杯餐飲和一個小冬甩。首先已被它的衛生情況嚇怕了,店員給我的糖樽裏入面有螞蟻,食慾即時下降。主菜龍蝦包完全沒有龍蝦鮮味,甜品冬甩也不美味。總括來說,不值一試。

2023-07-17 280 瀏覽
味道幾好,龍蝦冷盤都新鮮合格,和牛意粉味道好好,批薩細得可憐,1-2人份量批薩4人食,。總括嚟講份量少得可憐,價錢偏貴。間餐廳走中檔路線,但收高檔價錢。服務都中規中矩,有買一送一甜品雞尾酒,味道還好。4人晚餐超過$1700,應該唔會再幫襯。
。總括嚟講份量少得可憐,
2023-07-15
2023-07-10 278 瀏覽
店名: Lobster Une 地址: 西貢市場街45號地下環境: 4.5/5價錢: 4.5/5味道: 4.5/5海鮮拼盤 (冷盤)❤️❤️❤️❤️❤️$1280上枱份量十分豐富。有龍蝦🦞、蟹🦀、生蠔🦪、蟶子同青口,款款都十分新鮮,肉質極之鮮甜美味,令人想encore🙈😋一盤就可以一次過品嚐到咁多種海鮮,最啱同朋友一齊黎🥰酥皮焗田螺❤️❤️❤️❤️❤️$288上枱份量都唔少,酥皮焗得非常之酥脆,仲係熱辣辣,食落口感唔會話好油膩,田螺索唒味,咬落肉質十分爽口多汁,口感非常之好,好食😚The U❤️❤️❤️❤️❤️$98呢杯飲落味道十分之清爽,帶有白酒,梳打水等,超清爽,同海鮮好夾🙈😙

店名: Lobster Une

海鮮拼盤 (冷盤)❤️❤️❤️❤️❤️

酥皮焗田螺❤️❤️❤️❤️❤️

The U❤️❤️❤️❤️❤️
2023-07-07 195 瀏覽
薰衣草烤春雞賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧烤春雞經爐火烘烤,外皮金黃酥脆,油而不膩,內裡雞肉肉質嫩滑可口,沾配特制的薰衣草醬汁食用,清香芬芳,好juice 好滑,非常惹味。隨烤春雞附上數個炸洋蔥圈,外脆內爽,甘香美味。海鮮拼盤賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧冷盤海鮮款式極為豐富,包括龍蝦、蟹、生蠔、蟶子、青口等等,款款既新鮮又大隻,非常抵食。海鮮味道海水味濃郁,口感爽滑彈牙,風味十足,夏日必食推薦。伯爵茶蘋果木煙燻BB 架賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧BB 乳鴿原隻烤燒,焦香又入味,入口先是聞到伯爵茶的幽香,再有蘋果木的清香襲來,多重香氣極為誘人,必點推薦。

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

隨烤春雞附上數個炸洋蔥圈,外脆內爽,甘香美味。

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

海鮮味道海水味濃郁,口感爽滑彈牙,風味十足,夏日必食推薦。

2023-07-07 161 瀏覽
夏天好多時都鐘意入西貢chill下,自從上次嚟過之後就念念不忘,所以今日出完海之後都特登要返嚟食!必點就當然係龍蝦湯,超濃,超creamy~!加埋上面塊麵包真心一碗都唔夠。另外當然要叫個超出色嘅西式香草蒜香龍蝦啦!超香口,又啖啖肉,食得好過癮! 最鐘意就係個香草蒜蓉味好出,配埋龍蝦肉好match!今次叫左一樣新野:伯爵茶蘋果木煙燻BB 鴿。呢個呢個名已經覺得好特別,結果出嚟真係又有掛住茶香味,又有蘋果香味,嗰種smokey嘅香味唔會濃得太俗唔舒服,而係淡淡嘅香味!呢種fusion味道嘅乳鴿,但我都係第一次食,正!

2023-06-25 158 瀏覽
去食返個飽飽一餐~~擺盤相當用心精緻西班牙豬鞍~呢間餐廳製作唔會有豬膻味多汁肉香有點爽口配埋隔離既果肉夠曬解膩仲多左啲口感而且豬鞍皮有點香脆龍蝦意粉🍝大大隻,遮埋成碟粉😂啖啖肉仲可以食到蝦鮮味而且意粉不乾身 ,最怕少汁意粉香料味又突出 多醬汁係皇道!龍蝦春卷 本身就愛食春卷既所以呢碟係我最喜愛 ,因為脆卜卜即炸特別香 裡面係少有既餡料-龍蝦🦞外脆內軟而且仲感覺特別矜貴~酸酸甜甜醬汁絕對係配搭一絕 要encore
去食返個飽飽一餐~~擺盤相當用心精緻

西班牙豬鞍~
呢間餐廳製作唔會有豬膻味
多汁肉香有點爽口
配埋隔離既果肉夠曬解膩仲多左啲口感
而且豬鞍皮有點香脆

龍蝦意粉🍝
大大隻,遮埋成碟粉😂
啖啖肉仲可以食到蝦鮮味
而且意粉不乾身 ,最怕少汁意粉
香料味又突出 多醬汁係皇道!

本身就愛食春卷既
所以呢碟係我最喜愛 ,因為脆卜卜
即炸特別香 裡面係少有既餡料-龍蝦🦞
外脆內軟而且仲感覺特別矜貴~
酸酸甜甜醬汁絕對係配搭一絕 要encore

2023-06-24 108 瀏覽
西貢是但求其入一間餐廳都好有特色見到依間餐廳用左個龍蝦霓虹燈做門面入去食佢地嘅輕食一人餐做bruch順便等朋友餐廳環境都幾隨意 好乾淨店員都好nice向我推介食龍蝦包仲講到好吸引賣相都好靚仔 好鍾意佢地用嘅包好多果仁芝麻等殼物唔係一般麵包而龍蝦肉係混合埋醬汁入面 仲有片生菜去膩 同埋炸薯圈另外套餐仲有鮮果沙律同黃金炸蝦沙律好豐富有牛油果 蘋果 三色椒而黃金炸蝦誤以為用鹹蛋黃去炸不過味道都唔差最尾仲有甜品做結尾整體價錢都算高始終位置係西貢不過龍蝦包確實好食無介紹錯
西貢是但求其入一間餐廳都好有特色
整體價錢都算高始終位置係西貢
不過龍蝦包確實好食無介紹錯
下午茶
2023-06-23 73 瀏覽
Lobster Une (西貢)薰衣草烤春雞🍗🍗賣相非常精緻😘😘烤雞的外皮呈現出金黃色的色澤,薰衣草的香氣也非常濃郁😊😊烤雞的肉質非常嫩滑,而且薰衣草的香味與雞肉的味道非常相融合,味道豐富😋😋酥皮焗田螺🫔🫔創新的田螺料理😚😚田螺加酥皮好香脆🤩🤩田螺的口感非常嫩滑,而酥皮則增加了整道菜品的口感層次和質感😆😆伯爵茶蘋果木煙燻BB架肉質非常嫩滑🥰🥰微微的焦香味😁😁而且伯爵茶和蘋果木的煙燻味道非常濃郁👍👍十分美味😝😝餐廳的環境都好舒服,好岩一家人來食飯💕💕地址:西貢市場街45號地下整體評分:4/5味道:4/5環境:4/5抵食:4/5
Lobster Une (西貢)

薰衣草烤春雞🍗🍗

酥皮焗田螺🫔🫔

伯爵茶蘋果木煙燻BB架

餐廳的環境都好舒服,好岩一家人來食飯💕💕

地址:西貢市場街45號地下

整體評分:4/5
味道:4/5
環境:4/5
抵食:4/5

2023-06-20 73 瀏覽
山長水遠黎到西貢就想試下啲異國風情餐廳呢間龍蝦專門店裝修獨特 有復古火爐又有霓虹燈 環境好有活力食物高質 好抵食👍🏻.🐈ᴛᴀsᴛᴇ: ★★★★☆ 🎀ᴠᴀʟᴜᴇ ᴡᴏʀᴛʜ: ★★★★☆ .🌟龍蝦湯本身冇期待 湯底濃郁鮮甜 令人忍唔住一啖接一啖~.🌟西式香草蒜香龍蝦龍蝦好大隻 肉質新鮮爽口 配埋香草同蒜味道一流😋.🌟西班牙豬鞍肉質完全唔韌 容易咬燒得入味 調味得宜🤤.📍Lobster Une🐾西貢市場街45號地下
山長水遠黎到西貢就想試下啲異國風情餐廳
呢間龍蝦專門店裝修獨特
有復古火爐又有霓虹燈
環境好有活力食物高質 好抵食👍🏻
🐈ᴛᴀsᴛᴇ: ★★★★☆
🎀ᴠᴀʟᴜᴇ ᴡᴏʀᴛʜ: ★★★★☆
🌟龍蝦湯
本身冇期待 湯底濃郁鮮甜
令人忍唔住一啖接一啖~
🌟西式香草蒜香龍蝦
燒得入味 調味得宜🤤
📍Lobster Une
🐾西貢市場街45號地下

2023-06-20 64 瀏覽
餐廳位於西貢,平時去西貢去chili時可以順便去這晶西餐廳食晚飯.餐廳裝潢高貴得來很有英倫風.坐得舒服😌龍蝦湯 $102味道鮮美濃郁,帶有龍蝦的甜味和海鮮的鮮味,口感濃稠,湯還配有香脆的多士,浸入湯吸收了所有的龍蝦味,咬落香脆又軟熟☺️海鮮拼盤(冷盤)$1280超豐富又大份,有多款海鮮,龍蝦、蟹、生蠔、聖子、青口等等,款款新鮮🤩🤩🤩👍🏻味道鮮美豐富,可以品嚐到各種不同的海鮮風味和口感。味道鮮甜清爽,口感豐富多樣😋😋Saratoga Cooler 味道清爽,香甜😚落有橙的酸味和姜汁汽水,超爽口👍🏻👍🏻

龍蝦湯 $102

海鮮拼盤(冷盤)$1280

Saratoga Cooler
味道清爽,香甜😚落有橙的酸味和姜汁汽水,超爽口👍🏻👍🏻
2023-06-20 60 瀏覽
📍Lobster Une (西貢)放假去開西貢行下玩下,見到間西餐廳感覺好高級好chill,就決定一試😋🌟The L呢款Cocktails係餐廳員工推薦🤩梗係一試!雖然唔太識品酒,但呢款飲料酒味唔濃,好易入口,有陣香甜+清新嘅味道,好飲😋!🌟經典法式油封鴨髀係餐廳其中一款推薦美食,菜式一到已聞到一陣鴨香嘅味道,鴨髀表面烤得好脆好甘黃,以慢煮方式烹調,所以鴨髀肉質仍然好軟滑易咬,口感好好,再配上餐廳特調醬汁,酸酸甜甜,同鴨肉好夾😋,再鐘意用香脆嘅鴨皮點上醬汁,好好食,香脆可口😋!🌟龍蝦包麵包好鬆軟,配上粒粒穀粒,更香口!而龍蝦肉仲好新鮮,再配上特製醬汁,口感好豐富,龍蝦肉又彈牙,忍唔住叫左兩個食🤣!整體而言,去得西貢就係想Chill下放下假,呢間餐廳氣氛似去左外國,食物都新鮮好食,又坐得舒服,推薦大家嚟西貢可以一試😋!
📍Lobster Une (西貢)

🌟The L

🌟經典法式油封鴨髀

🌟龍蝦包

2023-06-20 50 瀏覽
今日入西貢搵朋友食飯,朋友話想試吓呢間以龍蝦為主題嘅餐廳,餐廳以多款龍蝦🦞為主題嘅菜式,餐廳空間感舒適,有好多款龍蝦菜式,睇落真係款款都想食~😂我哋二個人叫咗個海鮮拼盤、小食同主食。海鮮拼盤(冷盤)大大隻龍蝦頭🦞好吸睛,仲有生蠔🦪聖子同青口…好豐富~海鮮都好新鮮,鮮甜美味。龍蝦春卷我第一次食龍蝦春卷🤩炸得好香脆,咬落卜卜脆,濃厚嘅龍蝦肉好鮮甜,點上特製醬,頓時味蕾得到滿足~經典法式油封鴨髀油封鴨是法國經典菜式,皮酥、肉嫩、骨香是這道菜的賣點。不需要高超嘅技巧,但需要極多嘅時間,因為醃製需時,所花的功夫很多,但吃過之後一定會覺得值回票價。

海鮮拼盤(冷盤)

經典法式油封鴨髀

2023-06-15
2023-06-20 79 瀏覽
今晚我終於來到西貢Lobster Une! 一進門,就被它獨特的裝潢和舒適的氛圍所吸引。一打開餐牌,很多選擇,我點了兩道菜,分別是香草蒜香龍蝦和龍蝦春卷。龍蝦春卷,外皮煎得脆脆的,裡面卻藏著鮮美多汁的龍蝦肉,味道鮮美,yummy!西式香草蒜香龍蝦,龍蝦肉質鮮嫩,配上香草和蒜的味道更是令人愛不釋手,每一口都感受到龍蝦的鮮美,一口又一口很快食完。最後,我還點了一杯cocktail The L,它是用白葡萄酒、伏特加、三重橙利口酒和紅色血清調製而成,酸甜適中。在Lobster Une度過了一個難忙的晚上,每一道菜都非常精緻,口味也十分美味,有機會再來😋Lobster Une (西貢)西貢市場街45號地下

Lobster Une (西貢)
西貢市場街45號地下
2023-06-17
適逢假日,小編難得約友人到西貢市集一走,剛好路過Lobster Une餐廳,黎到近海地方,當然要試試海鮮美食!餐廳内多霓虹燈,好打卡,而且還有壁爐,感覺身處於外國,非常chill~酥皮焗田螺雖然叫田螺,但其實是蝸牛,想不到這高級菜會出現這裏,那當然要叫這個經典菜作爲前菜啦。一上臺小編已經聞到陣陣牛油香,酥皮非常酥脆,伴隨濃鬱的香草牛油味,田螺彈牙多汁。西班牙豬鞍擺盤很漂亮,豬鞍很好的預先切了3刀,方便小編再細切。豬鞍外皮焦焦的,配上裏面的肉嫩多汁,加上旁邊迷迭香的香味,層次感上升。如果想豐富口味,可以占著旁邊的蜜桃,會令口味變得酸酸甜甜,很開胃。龍蝦春卷鮮蝦春卷小編就吃得多,但用龍蝦肉的就第一次。春捲皮非常脆,龍蝦肉分量都算多,而且彈牙,鮮味都突出。因爲是即叫即炸,所以吃的時候要小心。🥂Lobster Une西貢市場街45號地下G/F, 45 See Cheung Street, Sai Kung#西貢美食 #西貢 #西貢市集 #海鮮餐廳 #lobsterune #saikung #酥皮焗田螺 #西班牙豬鞍 #龍蝦春卷 #foodie #foodiehk #hkfoodie

🥂Lobster Une
西貢市場街45號地下

2023-06-19 37 瀏覽
早前趁着晴天,去了一趟西貢~經過大街附近,被這間餐廳的店員熱情招待吸引了入去~餐廳佈置是帶點懷舊西餐廳感覺,主打龍蝦和西式食物。在店員推薦下,主菜我們選了龍蝦包和薰衣草烤春雞。食物即叫即煮,好新鮮~前菜我們選了龍蝦湯,每一啖都香濃,味道都鮮甜香醇的~至於龍蝦包是用了五穀穀物包,感覺較健康,食落有口感,有淡淡nuts味!!麵包食落都鬆軟~ 龍蝦肉新鮮爽口,連同生菜秘制醬汁食幾清新。燒春雞外皮燒得香脆,欣賞雞肉不會燒得乾身。薰衣草香料味濃郁,帶有泰式風情。旁邊還有薰衣草醬可以自己沾用,但我覺得燒春雞本身都夠味~☁️ 龍蝦包☁️ 薰衣草烤春雞☁️ 龍蝦湯

☁️ 龍蝦包
☁️ 薰衣草烤春雞