在 5月中經過中環機利文新街,發現將會有間新食店開,月尾經過,開了一間新食店 Loft & Scone! 聽聞,小店由人氣烘焙網店做到實體店, 前址為鞋舖!逢星期三休息星期六下午 5:00 收舖試業期間只收現金供應:獨沽一味的 Scone :Scone 要兩個 1 set $68,才配無花果醬及 Madcarspone cream,就算買一個 $34 無跟果醬也不划算!如果加入其他口味,如鹹味的芝士 Scone,應該會更吸引,同時,讓食客多些選擇嘛!當我平日中午想買一個試,都已經售罄! Food: Bagel $42Cake $$38~$48Croissant $78~$98Croffle $68~$98 Drinks:Coffee $28~$50Tonic $45~$55Special $40~$60Cold Brew Tea $40冷熱飲俱備設有堂食及外賣,食客落單付款後,店員會給予號碼牌,稍後送上!店子佔地兩層,分別是地下及閣樓,還可以坐在店外的長木櫈!地下閣樓店外一室柔和日式 Cafe 風格,木餐桌椅,綴以花藝裝飾及綠色植物,充滿心思佈置,洋溢優雅氣息! 平日置身這裡,也感到
 聽聞,小店由人氣烘焙網店做到實體店,
 前址為鞋舖!
逢星期三休息
星期六下午 5:00 收舖
試業期間只收現金

供應:
當我平日中午想買一個試,都已經售罄!

Food:
Tonic $45~$55
Special $40~$60
Cold Brew Tea $40
冷熱飲俱備

店子佔地兩層,分別是地下及閣樓,還可以坐在店外的長木櫈!
地下
閣樓
店外

平日置身這裡,也感到 Chill 呢!
兩層均設有洗手間,十分方便!

不過,洗手間門的設計抑或門鎖設計似乎有問題,
聽見有食客開不到門而被困洗手間,
最後,要找男店員幫忙才救出她!

我留意到有位男店員,見到 3位廿多歲的靚女走入來,便積極主動介紹店方食品!對於自問不是廿多歲靚女的我,他對我的服務態度明顯慢半拍啦!

留意店員們的表現,比起食客百態更有趣啊!

幫襯了3 次,兩次平日,1 次星期六
平日中午隨時有位
星期六下午走來,小店好生意,幸好!不用等上半小時!

Cold Brew Tea: Peach & Oolong $40
店方供應的冷泡茶全部都是綠茶,聽女店員介紹,以綠茶比紅茶更為適合冷泡茶!如果茶包浸泡太耐會產生酸性影響健康!

即買即飲不用等!況且,雪凍了變得清涼消暑又解渴!
 打開樽蓋,滲出蜜桃香甜,入口是烏龍茶的甘醇,味道清怡!

Peach & Oolong
Ice Hojicha Latte with black sugar jelly $60
價錢略為進取!

冰粒比黑糖啫喱 Size 還要大粒,妹仔大過主人婆,認真霸道!
 黑糖啫喱既甜美又軟身,用幼身飲管也啜得到!
焙茶牛奶有點掛杯效果,些少甜,口味香濃卻不及抹茶般的甘醇濃厚!

Hot Matcha Latte $43
奶泡打得細膩,散發抹茶甘香,心形拉花清晰分明!

水溫約和暖熱一點,入口香滑順喉,卻是純牛奶的奶香甜及抹茶的濃厚甘醇,完全沒有加入任何糖份,雖然被牛奶中和其苦澀味,味道依然甘中帶澀,口味層次略為遜色!

其實,如果想迎合食客個人口味的話,店員在食客落單時,可以先問食客需不需要加入糖漿吖!
Hot Matcha Latte
Plain Bagel $42
原味 Bagel 的鹹味令我想起芝麻包,配上檸檬刁草忌廉芝士,濕潤口感又提升口味,檸檬天然的果酸令人開胃,口味清新健康!

翻熱後,外層些少脆身,包質密度高卻不失鬆軟,口感及香味俱全!

Plain Bagel
檸檬刁草忌廉芝士
Rosemary and Cheese Bagel 配檸檬刁草忌廉芝士 $42
烘焗後切開,才見到夾雜不少芝士粒,充滿鹹香!
 表面加上不少迷迭香,散發獨特的香氣及增添香脆口感!
 就算不塗上檸檬刁草忌廉芝士都已經夠味!
Rosemary and Cheese Bagel
Cinnamon Apple Croffle $68
等上 5分鐘!比預期快!

今時今日的美食,除了口味多元化之外,形態及配搭也變化多端!帶給食客新鮮感呢!
今期人氣創新美食之一的 Croffle,顧名思義是牛角包 Croissant X 窩夫 Waffle,牛角包質地的窩夫,大家想像得到嗎?

店方送上給我的整份成品,似乎雪糕被溶掉,猶如山泥傾瀉,賣相大打折扣!

Cinnamon Apple Croffle
由於 Croffle 正是以牛角包麵糰被壓烘成窩夫外型,其 Size 及份量跟牛角包差不多,並不是一份分四件常見的窩夫之份量多!同樣富有牛油香氣及牛角包獨特千層酥脆質感!

肉桂跟蘋果絕對是一拍即合的好拍檔,
前者獨特的香甜與蘋果的清酸,口味有錦上添花之效,
蘋果仍有微爽口感,與外層香脆內裡鬆軟的牛角包窩夫一起食,口感豐富!
就算鹹甜交集,也可以擦出不俗的火花!

Lemon Cheese Cake $38
檸檬芝士蛋糕的骰精緻,外型挺身得來,尚算鬆軟濕潤!
 檸檬的果酸蓋過輕微的芝士味,與甜美的蛋糕,整體酸甜有致!口味上沒有驚喜!
Lemon Cheese Cake
Yuzu & Passion fruit Cake $38
這款玩味有創意!
 跟另一款蛋糕質感大同小異,純粹賣相及配搭不同而已!
唧上熱情果醬,酸度突出,混合柚子皮,中間藏著清新柚子醬,令人食落不會太膩口!

Yuzu & Passion fruit Cake
整體來說,食物飲品種類算是多元化,部份價錢略貴!
2021-05-28
Peach & Oolong
Cinnamon Apple Croffle
Lemon Cheese Cake
Yuzu & Passion fruit Cake
中環人不能錯過這一間新開的咖啡店啊 ◝(´꒵ `♡)由網店做到實體店 @and_scone 的鬆餅不能不試 而難得做到鬆化的croffle 必吃!食物器皿也是看得見的可愛 吃完有種幸福感🥰因此小店一大早就人頭湧湧 開店大概20分鐘就坐滿了⋆☽︎︎·̩͙ Burrata Croffle $98 ☻ ☻ ☻ ☻ ☻Any burrata fan here?! 軟軟的濃奶香芝士 加上重牛油味酥脆又煙韌的牛角包不會有錯!下次來我也要再點這份的( •ᴗ• *)♪⋆☽︎︎·̩͙ Scone Set $68 ☻ ☻ ☻ ☻ ☻他們是加了小麥碎(?)進去 整個鬆餅鬆化完全不黏牙之餘 還有額外的卜卜趣口感和麥香 配超香的自家製馬斯卡幫忌廉 只能說太 出 色! 比很多酒店的都好吃(*´꒳`*ノノ゙⋆☽︎︎·̩͙ 黑糖麻薯Roll Cake ☻ ☻ ☻ ☻ 個人滿喜歡他們偏流質的麻薯 蛋糕體和忌廉都不錯但香味稍欠 與上兩款相比不算出色⋆☽︎︎·̩͙ Iced Latte ☻ ☻ ☻ ☻ 咖啡偏中深烘焙 堅果味會襯托出奶香 味道算單調但也不錯⋆☽︎︎·̩͙ Pandan and Coffee Tonic $55 ☻ ☻ ☻ 個人一般 有點像咖啡味的
中環人不能錯過這一間新開的咖啡店啊 ◝(´꒵ `♡)
由網店做到實體店 @and_scone 的鬆餅不能不試
而難得做到鬆化的croffle 必吃!
食物器皿也是看得見的可愛 吃完有種幸福感🥰
因此小店一大早就人頭湧湧 開店大概20分鐘就坐滿了

Any burrata fan here?!
軟軟的濃奶香芝士
加上重牛油味酥脆又煙韌的牛角包不會有錯!
下次來我也要再點這份的( •ᴗ• *)♪

比很多酒店的都好吃(*´꒳`*ノノ゙

個人一般 有點像咖啡味的肥仔汽水
聞得到斑蘭味 可是喝不出來
  • Burrata  Croffle
2021-06-10 695 瀏覽
#pb食在中環中環新開木系小店☕好耐冇見啦💕 今次一齊去左中環呢間新開小店 佢係由網店 & scone變成實體店 係一條小巷裡面😆 小店樓高兩層 我地揀咗坐下層 貪影相靚d🤪 店內裝修簡約 以木系為主 感覺幾舒服👍🏻.食物以輕食為主 除左Scone之外 仲有卷蛋、Bagel等😋 不過價錢唔算平 $48-$68不等🙈 飲品有咖啡同Cold Brew Tea👍🏻 🔹Black Sugar Kinako Roll Cake🍰呢件黑糖黃豆粉卷蛋口感偏實 黃豆粉味幾重😋 淋左黑糖漿係面少少甜🤪 上面同中間都有麻糬 不過口感偏淋 唔夠煙韌😐🔹Hojicha Roll Cake🍰推介❤️ 好濃嘅焙茶卷蛋 淋左焙茶醬係面 加埋焙茶cream🤪 雖然食到最後有少少漏🤣 同埋卷蛋口感再鬆軟少少就好😐🔹Scone Set🍞黎到冇理由唔試下Scone🤪 呢個set包兩件Scone、Cream、無花果醬👍🏻 Scone用左小麥整 好重麥味 食落幾鬆脆😋 好欣賞佢個無花果醬 好fresh但唔會好甜🥰🔹Dried Tomatoes and Mozzarella Cheese Bagel🥯Bagel口感煙韌 酸酸甜甜😍
#pb食在中環
中環新開木系小店☕

🔹Hojicha Roll Cake🍰

🔹Scone Set🍞

Bagel口感煙韌 酸酸甜甜😍 食到蕃茄乾同一粒粒芝士😋

🔹Hojicha Latte w/ Black Sugar Jelly🍵
都係好濃嘅焙茶飲品🤪 配埋黑糖啫喱唔會好甜 少少苦😋 飲下飲下都幾飽🤣
🔹Cold Brew Earl Grey & Rose Tea🫖
用樽仔裝住影相幾靚🥰 Earl Grey Rose Tea飲落好清新好解漏👍🏻

整體環境好舒服 坐低傾計幾好 店員都好nice🥰 食物定價有少少貴😐 食一次都ok🤪

Loft & Scone
中環機利文新街6號地舖
2021-06-08
𓈒𓏸𓐍⚑⚐ 𝙇𝙤𝙛𝙩 𝙖𝙣𝙙 𝙎𝙘𝙤𝙣𝙚𝙨𓊯 𓈒𓏸𓐍 𓇢 ᴏᴋɪɴᴀᴡᴀ ʙʟᴀᴄᴋ sᴜɢᴀʀ & ᴋɪɴᴀᴋᴏ & ᴍᴏᴄʜɪ ᴇɢɢ ʀᴏʟʟ ⑤⑧𓇢 ʟᴇᴍᴏɴ ᴄʜᴇᴇsᴇᴄᴀᴋᴇ ③⑧𓇢 ᴘᴀɴᴅᴀɴ & ᴇsᴘʀᴇssᴏ ᴛᴏɴɪᴄ ⑤⓪𓇢 ᴄᴏʟᴅ ʙʀᴇᴡ ᴛᴇᴀ (ʀᴏsᴇ & ᴇᴀʀʟ ɢʀᴇʏ)樓高二層的新cafe @loftandscone一進店就看見超吸引的蛋糕sss可惜去得晚 @and_scone的scones已經售罊‎ᐡඉ́ ̫ ඉ̀ᐡ ‎卷蛋蛋糕超綿密!濃厚的黑糖漿還有軟Q麻糬實在太好吃檸檬蛋糕小巧可愛 口味是偏酸了點第一次喝到斑蘭葉+espresso tonic的配搭意外的匹配超熱的天氣來一瓶冷泡茶也是必須的可愛的店員們也好幫忙 絕對要二訪試一下sconeʕ•̫͡•ʕ*̫͡*ʕ•͓͡•ʔ-̫͡-ʕ•̫͡•ʔ*̫͡*ʔ-̫͡-ʔ𓈒𓏸𓐍
𓈒𓏸𓐍

Cold  brew  tea
Lemon  cheesecake
  • Pandan  &  espresso  tonic
  • 沖繩黑糖黃豆粉麻糬卷蛋
上星期日去的新店~店員都很友善呢!食物𝙲𝙿值也很高的𝚌𝚊𝚏𝚎☺️☺️☺️𝚂𝚌𝚘𝚗𝚎 𝚜𝚎𝚝 $𝟼𝟾司康香氣十足!口感紮實✨超欣賞她們自家製的無花果果醬和𝚖𝚊𝚜𝚌𝚊𝚛𝚙𝚘𝚗𝚎醬!無花果醬超清新 也很鮮甜配司康有種解膩的感覺☺️𝙼𝚊𝚜𝚌𝚊𝚛𝚙𝚘𝚗𝚎入口超!級!滑!而且奶油味香濃 輕薄的口感有種入口即溶的感覺 邪惡又好吃🍼.𝙵𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 𝚑𝚔.𝚏𝚘𝚘𝚍𝚖𝚊𝚙 𝚏𝚘𝚛 𝚖𝚘𝚛𝚎 𝚏𝚘𝚘𝚍.明太子𝙱𝚊𝚐𝚎𝚕 $𝟺𝟸本身望外表以為一定好乾好硬~但食落去完全係第二個世界✨𝙲𝚑𝚎𝚠𝚢之餘 入面嘅餡料帶微微濕潤加上包香十足 真心香口又好吃呢!𝙲𝚒𝚗𝚗𝚊𝚖𝚘𝚗 𝙰𝚙𝚙𝚕𝚎 𝙲𝚛𝚘𝚏𝚏𝚕𝚎 $𝟼𝟾定價稍為進取了一點 但食落鬆軟配冰凍的雪糕和清新鮮甜的玉桂蘋果好吃呢!𝙸𝚌𝚎𝚍 𝚑𝚘𝚓𝚒𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 𝚠/ 𝙾𝚔𝚒𝚗𝚊𝚠𝚊 𝚋𝚕𝚊𝚌𝚔 𝚜𝚞𝚐𝚊𝚛 𝚓𝚎𝚕𝚕𝚢 $𝟼𝟶也是定價較高的一款~焙茶味充足 但整體其實表現不太突出這個價錢有點過份進取的感覺🤣𝚆𝚑𝚒𝚝𝚎 $𝟺𝟶入口濃滑 𝚊𝚏𝚝𝚎𝚛𝚝𝚊𝚜𝚝𝚎也很不錯☕️食物質素同環境 整體都很可以呢!

上星期日去的新店~
店員都很友善呢!
食物𝙲𝙿值也很高的𝚌𝚊𝚏𝚎☺️☺️☺️

𝚂𝚌𝚘𝚗𝚎 𝚜𝚎𝚝 $𝟼𝟾
司康香氣十足!口感紮實✨
超欣賞她們自家製的無花果果醬和𝚖𝚊𝚜𝚌𝚊𝚛𝚙𝚘𝚗𝚎醬!
無花果醬超清新 也很鮮甜
配司康有種解膩的感覺☺️
𝙼𝚊𝚜𝚌𝚊𝚛𝚙𝚘𝚗𝚎入口超!級!滑!
而且奶油味香濃 輕薄的口感有種入口即溶的感覺 邪惡又好吃🍼

明太子𝙱𝚊𝚐𝚎𝚕 $𝟺𝟸
本身望外表以為一定好乾好硬~
但食落去完全係第二個世界✨
𝙲𝚑𝚎𝚠𝚢之餘 入面嘅餡料帶微微濕潤
加上包香十足 真心香口又好吃呢!
明太子貝果

𝙲𝚒𝚗𝚗𝚊𝚖𝚘𝚗 𝙰𝚙𝚙𝚕𝚎 𝙲𝚛𝚘𝚏𝚏𝚕𝚎 $𝟼𝟾
定價稍為進取了一點 但食落鬆軟
配冰凍的雪糕和清新鮮甜的玉桂蘋果
好吃呢!
Cinnamon  apple  croffle

也是定價較高的一款~
焙茶味充足 但整體其實表現不太突出
這個價錢有點過份進取的感覺🤣

𝚆𝚑𝚒𝚝𝚎 $𝟺𝟶
入口濃滑 𝚊𝚏𝚝𝚎𝚛𝚝𝚊𝚜𝚝𝚎也很不錯☕️
White

食物質素同環境 整體都很可以呢!
明太子貝果
Cinnamon  apple  croffle
White
  • Scone  set
由網店到實體店,質素有保證之餘,都要有出人意表嘅實力😎 今次真係早起嘅鳥兒有𝘚𝘤𝘰𝘯𝘦食😋 晏少少都會賣晒又要再等焗下round架喇🧈𝘊𝘢𝘧𝘦分兩層,上層空間感大啲坐得較舒服,裝修簡潔👍🏻 《 𝘚𝘤𝘰𝘯𝘦 𝘚𝘦𝘵 》 $68 5 / 5黎到無可能唔試嘅招牌🌟𝘴𝘤𝘰𝘯𝘦嘅牛油香同鬆化絕對媲美出面唔少大型品牌👍🏻 再加上自家製無花果醬,好清新嘅配搭😍 而忌廉亦好綿滑,明知好肥都硬塞左好多落去個𝘴𝘤𝘰𝘯𝘦度🥲真係好好味😋 回頭度高👍🏻《 明太子貝果🥯》 $42 4 / 5表面好似好乾,原本對佢都無大期望,點知食落同外表係相反😳😳😳 入面餡料豐富,明太子加上芝士粒,充滿咸香;面頭仲有一層焦香嘅芝士,外脆內軟有層次😋《 𝘊𝘪𝘯𝘯𝘢𝘮𝘰𝘯 𝘈𝘱𝘱𝘭𝘦 𝘊𝘳𝘰𝘧𝘧𝘭𝘦》 $68 4.5 / 5好香好香嘅玉桂粉🥰 蘋果煮到好入味但仍然保持爽口😋 𝘊𝘳𝘰𝘧𝘧𝘭𝘦就吸收晒啲𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦同𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮🤤 好邪惡🤤《 𝘏𝘰𝘫𝘪𝘤𝘩𝘢 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 𝘸/ 𝘖𝘬𝘪𝘯𝘢𝘸𝘢 𝘉𝘭𝘢𝘤𝘬 𝘚𝘶𝘨𝘢𝘳 𝘑𝘦𝘭𝘭𝘺 》 $60 4 / 5美中不足係太細杯🥺 加埋冰飲兩啖好快飲晒🥺 𝘏𝘰𝘫𝘪𝘤𝘩𝘢 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦正常發揮茶味

𝘊𝘢𝘧𝘦分兩層,上層空間感大啲坐得較舒服,裝修簡潔👍🏻

《 𝘚𝘤𝘰𝘯𝘦 𝘚𝘦𝘵 》 $68 5 / 5

《 明太子貝果🥯》 $42 4 / 5

美中不足係太細杯🥺 加埋冰飲兩啖好快飲晒🥺 𝘏𝘰𝘫𝘪𝘤𝘩𝘢 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦正常發揮茶味都出,不過最特別都係啲黑糖啫喱,食落似仙草😛 黑糖味濃,又唔會太甜,係好夾嘅組合👍🏻
午餐
2021-06-06 113 瀏覽
由網店慢慢變為一間實體店的 Loft and Scone終於座落中環機利文新街.樓高2層.試業2日已經人山人海😆🥳去到最出名既Scone要等耐少少先出爐👩🏻‍🍳而去到中午已經賣哂😱.可能重係試業階段.運作上有少少混亂.但所有Staff去好有禮貌😊而最期待既係Scone同Roll Cake. 黑糖黃豆粉無得輸.中間夾有Mochi.而忌廉輕盈甜度適中🤤 千呼萬喚終於焗好既Scone Set配上Homemade Mascarpone Cream同無糖Fig Jam 😮🍯甜度同牛油香去做得不錯.口感酥鬆.唔會口乾就已經讚!!食完唔會覺得好濟好肥膩.味道好平均😉另一件Daily Cake - Lemon Cheese Cake 造型精緻面頭有少少檸檬糖霜.口感偏實既蛋糕仔🍋咖啡☕️方面係用The Porter ge咖啡豆.一飲就知係我喜歡既果仁味😮.除左咖啡重叫左杯Matcha Tonic雖然望落似芫茜☘但抹茶味好濃🍵夏天飲去幾舒服.整體食物高質期待下次二訪試下其🥯🥨~新店除左咖啡同特飲重有冷泡茶啊😲🍵--➿ ʟᴇᴍᴏɴ ᴄᴀᴋᴇ ʜᴋᴅ 𝟹𝟾➿ ʟᴀᴛᴛᴇ ʜᴋᴅ 𝟺𝟶➿ ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ᴛᴏɴɪ

➿ ʟᴇᴍᴏɴ ᴄᴀᴋᴇ ʜᴋᴅ 𝟹𝟾
➿ ʟᴀᴛᴛᴇ ʜᴋᴅ 𝟺𝟶
➿ ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ᴛᴏɴɪᴄ ʜᴋᴅ 𝟻𝟶
➿ ʙʀᴏᴡɴ sᴜɢᴀʀ ʀᴏʟʟ ʜᴋᴅ 𝟻𝟾
➿ sᴄᴏɴᴇ sᴇᴛ ʜᴋᴅ 𝟼𝟾
2021-05-26
$100 (早餐)
  • ʙʀᴏᴡɴ sᴜɢᴀʀ ʀᴏʟʟ
  • sᴄᴏɴᴇ sᴇᴛ
2021-06-04 96 瀏覽
甜品令人印象深刻,打卡與味道相稱。Hojicha Roll Cake 🍰濕潤度茶味足夠👍🏻Lemon mini cheese cake 🍋有refresh的🍋感,略為甜。Scone Set Cafe 的signature 項目,配上無花果醬,cream 夠綿密☁️
甜品令人印象深刻,打卡與味道相稱。

Hojicha Roll Cake 🍰
濕潤度茶味足夠👍🏻

Lemon mini cheese cake 🍋
有refresh的🍋感,略為甜。

Scone Set
  • Scone
  • Mini Lemon  cheese  cake
  • Hojicha  Roll  Cake
2021-06-03 231 瀏覽
📌 Loft and Scone~中環中環的後巷中又開咗一間新咖啡店👏🏻原來係人氣網店化身為實體店 樓高兩層裝修係木系傢俬配上花藝裝飾 帶點日系的感覺🎏二樓的座位會比較多 坐得較為舒適😌主要以輕食為主 每日都有新鮮焗製嘅麵包同糕點🍞亦有不少咖啡、茶同Tonic飲品☕️人流冇我想像中咁多 多數客人都拎外賣走咖啡店有Wi-Fi同插座提供 幾work-friendly👩🏻‍💻但係試業期間有漏單的問題發生 服務有待改善~1️⃣ 𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 𝗦𝘂𝗴𝗮𝗿 & 𝗞𝗶𝗻𝗮𝗸𝗼 𝗠𝗶𝗰𝗵𝗶𝗴𝗮𝗻 𝗥𝗼𝗹𝗹 𝗰𝗮𝗸𝗲 $𝟱𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)賣相真係超級靚 又有得淋黑糖漿上去😍本身期望好高 結果覺得味道普通蛋糕體比較乾 忌廉偏膩😔上面有蕨餅同黃豆粉 黃豆味好突出中間有麻糬 口感唔算煙韌😩2️⃣ 𝗦𝗰𝗼𝗻𝗲 𝗦𝗲𝘁 $𝟲𝟴 (𝟴/𝟭𝟬)呢個價錢真係仲貴過四季酒店入邊嘅Scone🤯人地都係$29件 究竟係咪真係勁過酒店質素一客兩件 配上無花果果醬和忌廉🍴Scone外脆內軟 口感鬆化😚忌廉輕盈 無花果果醬幾清新味道係不錯 但又唔覺得勁過四季🤣定價略嫌過高💸💸3️⃣ 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 & 𝗠𝗮𝗻𝗱𝗮𝗿𝗶𝗻 𝗧𝗼𝗻𝗶𝗰 $𝟱𝟱 (𝟴/𝟭
📌 Loft and Scone~中環

中環的後巷中又開咗一間新咖啡店👏🏻
原來係人氣網店化身為實體店 樓高兩層
裝修係木系傢俬配上花藝裝飾 帶點日系的感覺🎏
二樓的座位會比較多 坐得較為舒適😌
主要以輕食為主 每日都有新鮮焗製嘅麵包同糕點🍞
亦有不少咖啡、茶同Tonic飲品☕️
人流冇我想像中咁多 多數客人都拎外賣走
但係試業期間有漏單的問題發生 服務有待改善~

賣相真係超級靚 又有得淋黑糖漿上去😍
本身期望好高 結果覺得味道普通
蛋糕體比較乾 忌廉偏膩😔
上面有蕨餅同黃豆粉 黃豆味好突出
中間有麻糬 口感唔算煙韌😩

2️⃣ 𝗦𝗰𝗼𝗻𝗲 𝗦𝗲𝘁 $𝟲𝟴 (𝟴/𝟭𝟬)
呢個價錢真係仲貴過四季酒店入邊嘅Scone🤯
人地都係$29件 究竟係咪真係勁過酒店質素
一客兩件 配上無花果果醬和忌廉🍴
Scone外脆內軟 口感鬆化😚
忌廉輕盈 無花果果醬幾清新
味道係不錯 但又唔覺得勁過四季🤣
定價略嫌過高💸💸
Scone  Set

3️⃣ 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 & 𝗠𝗮𝗻𝗱𝗮𝗿𝗶𝗻 𝗧𝗼𝗻𝗶𝗰 $𝟱𝟱 (𝟴/𝟭𝟬)
夏日炎炎梗係要飲返杯凍飲😚
賣相有漸層的效果 但本身我個杯Mandarin份量較少🥺
漸層的效果不明顯 所以就睇唔到啦😩
抹茶同橘子味道比我想像中夾 幾清新~

4️⃣ 𝗠𝗼𝗰𝗵𝗮 $𝟰𝟯 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)
拉花也是美美的 維持咗好耐都冇起泡😜

環境服務🥂: 7/10
推薦指數👍🏻: 7.5/10

🍴: Loft and Scone
📍: 中環機利文新街6號
🔍:10:00-11:00(coffee),11:00-17:00(coffee+bakery) (Thur-Tue); *WED OFF*

☟︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie中環