2024-10-05
「Lost Stars」係一間以音樂為主題嘅Live Music西餐廳,以我所知係始於大角咀利奧坊,稍有名氣,及後於銅鑼灣及尖沙咀開設分店,可惜大角咀店最近已結業。今晚是星期四的晚上,不設Live Music,只播放不同的流行音樂。Moon River ($138): 呢款Cocktail以Baileys、Giffard Brown Cacao、Drambuie Honey Whiskey及Milk Foam調製,味道微甜,帶濃郁可可香及奶香,Baileys及頂層奶泡令口感變得非常奶滑,整體感覺不錯。Mojito ($108): 以Havana 3 Years Rum酒、薄荷、青檸及梳打水等調製,做法及味道均非常Classic,青檸、薄荷及梳打水帶出一種好清爽冰涼嘅口感,果香偏重,Rum酒味唔濃。意大利布袋芝士什錦鮮蔬沙律 ($148): Burrata Cheese為未熟成芝士,外層煙韌,內層流心質感卻綿密細膩,含豐富奶香,口味清新;沙律伴黑醋汁,味道正常,但屬配角,始終主角還是Burrata Cheese!日本刺身帶子雙色麵 ($248): 每款食材均相當合我口味,以蟹籽及明太子醬
日本刺身帶子雙色麵 ($248): 每款食材均相當合我口味,以蟹籽及明太子醬拌雙色扁麵,口感Creamy奶滑,每條麵也裹著醬汁,味道香甜濃郁;刺身級帶子被煎至微微焦香,相當鮮甜可口!
烤八安士新西蘭肉眼 ($288/ Set Dinner): 晚市套餐包含餐湯、餐酒,以及一塊八安士肉眼扒,比單點划算不少。本不包期望,但卻有驚喜,肉眼扒厚切,肉質軟腍但有彈性,具肉汁,牛味亦幾濃郁,不遜於美國安格斯肉眼扒。