2020-02-25 30 瀏覽
又到每週日荃灣搵食記!這趟選了在千色滙一期內的 M Kitchen,發現它是間貼心小店值得幫襯。 M Kitchen裝潢以綠白色為主調帶出歐陸風的情懷,內裡地方寬敞而且不乏天然光線,感覺悠閒寫意十分舒適。 檯面早已放上飲用水而且是檸檬薄荷葉水這點很加分耶,但更貼心的事情更在隨後送上! 在未點菜的情況下侍應忽然送上兩杯飲品!原來是餐廳為客人免費送上一杯增強免疫強肺湯水!65歲或以上的長者更可以免費獲贈一枝,這小山舉動亦是大大的加分位啊~ 從來是鰻魚粉絲的我看到有日式醬燒巨鰻飯當然不會錯過吧!這個巨鰻飯亦很有選擇因為分了三個鰻魚大小可選,分別是有100g、150g、300g,我選了中庸之道的150g的日式醬燒特厚切鰻魚飯來享受! 這客日式醬燒特厚切鰻魚飯售$118價位相當合理,先品嚐厚切鰻魚吃下香滑還頗有口感,最重要是沒多細骨吃得舒暢無比,調味醬汁恰到好處沒有太甜而且份量剛好,加上有健康蔬菜伴碟我吃得十分稱心滿意。 另一份車爸爸選了龍蝦海鮮湯飯$118,上檯時驚覺賣相華麗萬分十分得體呢!  首先侍應會打著可愛的小火爐,之後便可將銅壺內的海鮮湯傾進小鍋內

首先侍應會打著可愛的小火爐,之後便可將銅壺內的海鮮湯傾進小鍋內!待滾起後將一大碟新鮮的海產放入小鍋中煮熱,最後便可享用鮮氣十足的龍蝦海鮮湯飯了。

這碟新鮮的海產中包括有半隻龍蝦、肥美青口、蜆肉、魷魚和八爪魚等!另有索湯的冬菇和金菇等菌類十分豐盛。

待海鮮準備就緒後便可將濃稠的海鮮湯混和白飯享用,先嚐一口濃湯真的鮮味十分足淨喝還有點過濃呢!但配白飯享用便剛剛好了,加上多樣化的海鮮配襯真的吃到很滿足。

不過龍蝦鉗未有破殼不用擔心餐廳有供應工具小鉗,三兩下手勢便可取出龍蝦鉗肉來嘆很方便。

貪吃的我倆連午餐也要飯後甜品!點來了法式西多士$28解饞,厚身金黃的西多士炸得很香口四邊更是脆身的,蛋香也出色而內裡夾著粗粒花生醬,加上邪惡的牛油和糖漿真好吃過坊間很多茶餐廳的出品呢!

兩份主食亦同時送上飲品!我要的凍檸檬茶走甜都不用額外加錢很讚,而車爸爸的熱奶茶估不到會有驚喜,須然未算滑溜但茶香不俗可以收貨!這店給我印象超好相信很快便會來返兜的。
2020-02-23
午餐
同朋友出黎食晏,行過M Kitchen見佢餐牌幾啱食,超多選擇,中西日等食物都有,不如就試下佢啦。一坐低店員就送上湯水同餐牌,效率好高,哈哈。好似話係強肺湯水黎,但無乜留心聽唔記得左係咩煲了,幾清淡好飲喎,65歲以上長者免費送一支,齊心抗疫!點主食可以加15蚊要埋芝士薯條,咁抵又加一份先,味道就一般啦,薯條炸定好一陣子有點淋了,但個芝士醬幾正。朋友點了日式醬燒特上厚切鰻魚飯,真係好大條鰻魚喎,正呀!厚身肥美,勁多鰻魚汁好好送飯,哈哈,好鍾意食多汁飯吖嘛。自己點了熔岩拉絲芝士焗魚柳飯,除了個焗飯本身嘅芝士多,店員仲會現場加多一層芝士,芝士控表示十分期待!!超多芝士呀~會唔會太離譜?哈哈哈哈~濃郁的芝士香,好creamy,芝士控表示滿意!下面係煎香左嘅魚柳,啖啖肉無骨的,飯用上珍珠米,望落個碟唔大但原來份量唔細,超飽肚喎。見隔離枱食西多好正咁,我地又加番一客先,流心紅豆西多士。上枱時熱辣辣,件牛油好快就溶左,切開內裏有紅豆蓉,好正呀。麵包斬綿綿滿蛋香,紅豆蓉甜而不膩,旁邊的糖漿不加都好好味了。點主食可以半價加飲品,朋友要左咖啡紅豆冰,自己要左奶茶紅豆冰,咖啡香,奶茶滑,紅豆軟腍不過甜,兩杯
一坐低店員就送上湯水同餐牌,效率好高,哈哈。
朋友點了日式醬燒特上厚切鰻魚飯,真係好大條鰻魚喎,正呀!
厚身肥美,勁多鰻魚汁好好送飯,哈哈,好鍾意食多汁飯吖嘛。
超多芝士呀~會唔會太離譜?哈哈哈哈~
見隔離枱食西多好正咁,我地又加番一客先,流心紅豆西多士。
上枱時熱辣辣,件牛油好快就溶左,切開內裏有紅豆蓉,好正呀。
點主食可以半價加飲品,朋友要左咖啡紅豆冰,自己要左奶茶紅豆冰,咖啡香,奶茶滑,紅豆軟腍不過甜,兩杯都好飲喎。

好味好飽好滿足,有下次!
2020-02-22
周六到外面走走,呼吸一下新鮮空氣。荃灣千色匯有間開業不久的餐廳,我有留意到他們有個蕃茄濃湯系列,今日就去試試。板煎雞扒特濃蕃茄湯飯 配熱辣辣脆米 樣子非常吸引,上桌時,有禮的服務員貼心地介紹食法,先熱了窩中的番茄湯再加脆米伴飯吃。蕃茄湯中除了濃郁的湯汁外還有一個大大的肉茄,顏色非常之吸引,番茄肉厚帶甜,很開胃、好味富營養。板燒雞扒肉質嫩滑,外皮也燒得香脆,還有白色椰菜花、綠色西蘭花,色香味俱全。叫了一個白桃玫瑰花伴愛玉,這個飲品味道清甜,有白桃的香加上淡淡的玫瑰花香,又有我喜歡的愛玉,有幾大塊,好有去了台灣的感覺!餐廳環境優雅,座位闊落,非常整潔,這是對食客健康的一種保障,他們更免費為客人提供增強免疫及強肺湯水,很貼心呢!

板燒雞扒特濃蕃茄湯飯配熱辣辣脆米

白桃玫瑰花伴愛玉

板燒雞扒特濃蕃茄湯飯配熱辣辣脆米
白桃玫瑰花伴愛玉
2020-02-18 52 瀏覽
全城都😷😷⋯⋯和朋友行開荃灣,沒咩特別想食,決定encore 下M kitchen,今次都沒令我地失望,可能本人身已經好鍾意黑松露,配埋佢個炒蛋真係依支棒既呢抄牛柳粒又係好味(去到邊都沒死既菜色),食完真係係想再叫多碟,可惜個胃容量有限😂😂😂最特別係個龍蝦泡飯,一絕!其實一間餐廳有咁多款唔同菜色一次滿足我地一班人唔同既要求,在在我情目中已經好高分了

假日嘅荃灣真係人多車又多, 想搵個停車場唔駛排隊都好困難, 所以我好多時都鐘意泊架車係千色匯個停車場, 貪佢唔駛等易搵位丫麻🤪🤪但千色匯一向都冇邊間餐廳好食, 平時我多數都會行返出去第二度食野,不過 但今次咁岩俾我見到有間新開嘅餐廳 M Kitchen個裝修都幾靚仔, 而價錢又唔係貴, 又唔駛排隊, 所以決定試一試佢! 🧐🧐首先要讃一讃呢間餐廳, 呢個價錢黎講環境都算好濶好好坐,而且D員工都好NICE, 我問佢有咩野好食, 佢介紹左兩款聲稱係招牌系列俾我地侍應哥哥會即時拉D熱熔芝士落個飯度, 好有型🤩!! 塊豬扒超厚, 但係好夠淋, 芝士好香, 又唔會太鹹, 好抵食, 正!!侍應落單時建議我唔好叫太熟, , 因為塊石板好熱, 最後我叫左3成熟, 黎到我覺得岩岩好, 用石板上菜非常夠熱, 好香😋😋😋!Order左餐牌主食可以半價加飲品! 🤗🤗個賣相雖然好一般, 但唔太甜, 都幾好!味道清新, 甜道岩岩好!

Order左餐牌主食可以半價加飲品! 🤗🤗

個賣相雖然好一般, 但唔太甜, 都幾好!
味道清新, 甜道岩岩好!
2020-01-02
  • 百香水果茶
  • 蘋果茶
  • 石燒牛柳
  • 熔岩芝士焗豬扒飯
2020-01-15 244 瀏覽
同朋友係千色匯行街, 見有新餐廳梗係要試新野啦!Tiffany blue既裝修,好適合港女影相打卡!XO雞脾撈辛辣麵燒雞脾入味皮脆肉質好嫩滑。😋流心芝士西多個流心西多好特別,芝士咸咸地配甜甜的糖漿❤️最重要糖漿夠多!堅好食!!蒜香一口牛好惹味😋😋蒜香片脆脆地 牛肉夠淋 juice!! 魔廚霸王雞飯呢個霸王飯份量及配菜多到驚人😱超級抵食!飯都好多汁入味😋有菜有肉!整體黎講食物質素非常滿意👍🏻👍🏻👍🏻
同朋友係千色匯行街, 見有新餐廳梗係要試新野啦!
Tiffany blue既裝修,好適合港女影相打卡!

XO雞脾撈辛辣麵
燒雞脾入味
皮脆肉質好嫩滑。😋

流心芝士西多
個流心西多好特別,芝士咸咸地配甜甜的糖漿❤️
最重要糖漿夠多!堅好食!!

好惹味😋😋
蒜香片脆脆地 牛肉夠淋 juice!!

魔廚霸王雞飯
呢個霸王飯份量及配菜多到驚人😱
超級抵食!

飯都好多汁入味😋

有菜有肉!

整體黎講食物質素非常滿意👍🏻👍🏻👍🏻
  • 流心芝士西多
2020-01-13 110 瀏覽
13/1/2020下午7:00剛剛行完荃豐中心地庫睇電子產品,有啲肚餓準備要搵食。一路沿住天橋行,行到尾段又去左M Kitchen 。記得上次食牛扒鰻魚質素幾好,所以沒有猶疑就入去幫襯。不知道是否今日天氣較冷,餐廳比較少人,母須等候就可以直接入座。雖然一個人的晚餐,但都要食得精彩。我選擇了晚餐日式醬燒鰻魚飯150克配和風沙律,維他奶紅豆冰及意式焗雜菜。日式醬燒鰻魚飯150克鰻魚嫩滑肥美,皮有焦香,沒有碎骨和風沙律雜菜沙律配上胡麻汁,好食意式焗雜菜雜菜內有青黃紅三色椒再加茄子翠玉瓜,用蕃茄茸加芝士焗,味道帶酸,醒胃維他奶紅豆冰沒有技術可言,但紅豆夠淋保持水準,係一間令你會食過翻尋味的餐廳
日式醬燒鰻魚飯150克
鰻魚嫩滑肥美,皮有焦香,沒有碎骨
和風沙律
雜菜沙律配上胡麻汁,好食
維他奶紅豆冰
沒有技術可言,但紅豆夠淋

保持水準,係一間令你會食過翻尋味的餐廳

2020-01-13
2020-01-13 148 瀏覽
琴日同fd去左荃灣行街,到晚上經開千色匯,見有間新開餐廳裝飾幾柔和,而且價錢又唔貴,所以入去試下。叫左一個餐同d小食兩人share,味道幾香口,芝士入味,而且座位又舒適,兩個坐左一段時間聊下天幾舒服...以晚餐來睇,價錢一d都唔貴,最重要係d野食味道唔錯,會有下次既雖然新開都近乎滿座,可能係假日啦,但整體上服務都幾快手,叫完野食,等左一陣左右就到啦,唔錯!
芝士雞翼
香嫩炸髀特濃蕃茄湯泡飯
2020-01-12
芝士雞翼
2020-01-12 58 瀏覽
行商場見到有新餐廳,環境不錯, 見到店舖宣傳~新張期內免收加一, 就決定入去一試。大約七點, 已經有八成滿座, 我們就坐在門口的位置, 裝修設計也很有心思。見到店舖內有很多湯飯類的餸菜,決定一試,味道十分好, 配搭精美。還有很多特色飯品,值得一試!CP值勁高!
還有很多特色飯品,值得一試!
CP值勁高!

養顏鮑魚花膠香濃雞湯泡飯配熱辣辣脆米
xo醬薑蓉雞扒撈辛辣麵
搭錦海鮮特濃蕃茄湯飯配熱辣辣脆米
芝士薯條
百香水果茶、 藍蝶花雪梨伴愛玉、 檸檬玫瑰花伴愛玉、 凍奶茶
2020-01-12 40 瀏覽
喺荃灣眾安街呢個美食集中地,俾我搵到一間與眾不同嘅餐廳,無論喺服務、味道、環境、特別係價錢都相當突出!首先環境無論係情侶節日慶祝或者一家大細歡樂聚餐都好適合,食物選擇多,簡直樣樣都想食。服務員嘅細心介紹,同埋有親切笑容令到我好舒服,而最重要係價錢簡直令我震驚,竟然$100就有找,真係冇得頂!👍👍👍我本人首推龍蝦湯飯同埋西冷牛扒,如果係芝士控,記得要加個芝士,相當有特色!必試😋😋服務員同我講下次有機會來試吓佢哋個早餐同下午茶,佢話你一定鍾意,即刻令我心動!
2020-01-05
15 分鐘 (堂食)
估唔到呢間以Mother嘅M字起首嘅餐廳有我至愛嘅咖哩牛腩食🐱🥳. 腩肉除咗浸滿勁香嘅curry外,肉質一咬即溶,同鮮滑豆腐有得比😁👍 食得飽之餘仲食到成身暖立立。如果有朋友都係鰻魚迷的話,就必定要試呢度嘅特厚鰻魚飯~ 我雖然係第一次嚟呢度食,但佢地嘅鰻魚絕對冇令人失望;啖啖肥美嘅魚肉同珍珠米出奇地夾🐸😘...食完真係真係有D唔捨得呀🤤(下次嚟就順便試吓其他招牌菜先😄🐾🎉)
好日都唔出荃灣一次,今日見到呢間餐廳新開就入去試下啦!有驚喜!無諗到平民嘅價錢食到熔岩芝士!我哋幾個見到門口裝修好靚,好自然咁比佢地吸引咗入去食,一入到去就閒到好香既芝士味。一坐底就見到隔離枱叫左個焗飯有個員工就拎個好大舊既芝士出黎括咗落去個飯到,嘩!洗唔洗咁誇呀😋不過我哋就叫左個重量級石燒牛柳、日式燒厚切鰻魚飯、巨人雞脾黎share食。石燒隻碟好熱,待應好好人咁有提醒我哋小心啲碟邊好熱。塊牛柳食落唔乾身,仲好多肉汁,上盤夠熱,成數岩岩好唔會overcook咗。唯一有樣野我嫌啲配菜生左少少!朋友就叫左個日式燒厚切鰻魚飯,條鰻魚大得好西利就黎整隻碟都裝唔住,整體上都好食既。另外叫多樣野巨人雞脾,我哋幾個女仔都食唔晒,雞脾真係比出面啲鋪頭大件好多,一切開,就有好多汁流出黎,咬落去一啲都唔老,好嫩口,不過我哋最後都食唔晒。我哋幾個都覺得間野唔錯,下次去開荃灣都會再去幫襯!!岩岩新開,希望水準長keep💪🏻💪🏻💪🏻
特上厚切鰻魚飯
石燒牛柳
熔岩芝士雞比飯
2020-01-11
特上厚切鰻魚飯
石燒牛柳
熔岩芝士雞比飯
2020-01-10 56 瀏覽
帶朋友來試這裏的早餐。38元足料早餐。蕃茄濃湯牛肉螺絲粉, 牛肉有幾塊大大舊牛肋條及牛筋 。蕃茄湯味道濃郁,但偏甜。 除了已配火腿芝士牛角包,再另可選煎蛋/火腿/煙肉/腸仔/炒蛋两款。但份量很足。對友人說了一聲這裡風位,你凍嗎?男侍應聽到,很窩心的, 先叫同事給我們两杯暖水,再專誠把一壺熱水放在枱上給我。
帶朋友來試這裏的早餐。

38元足料早餐。

但份量很足。

2020-01-09 42 瀏覽
今天放工約了好姐妹一起逛街,到了食飯時間剛看到這間新餐廳,裝修很漂亮,忍不住走前看看,看到門口客人餐枱上的菜式很豐富很誘人,於是决定入去試試。入到去坐得寬躺舒適,菜單款式很多選擇,很多菜式都想食,最後點了招牌的龍蝦湯飯,厚切豬扒意粉和日式醬燒厚切鰻魚飯,上菜速度很快,食物和圖片沒有很大差别。我本人喜歡這兩道菜式🦞龍蝦湯的味道非常不錯,還有與眾不同創意,加了脆脆米拎湯飯更加的美味可口😋😋另外鰻魚份量很足,性價比超高,又厚又大的饅魚足够三姐妹吃啦。還點了招牌的紅豆奶茶,奶茶絲滑入口,紅豆甜度也剛好,一般的茶餐廳都喝不到這樣拎人滿足的味道。總體來說,價錢實惠,味道意想不到,給今天的約會增加了驚喜之處😃
日式醬燒特大厚切鰻魚飯
特濃龍蝦湯飯
厚切豬扒
2020-01-09
日式醬燒特大厚切鰻魚飯
特濃龍蝦湯飯
厚切豬扒
2020-01-08 57 瀏覽
前日放工同朋友經過荃灣千色滙見到一間試業中既餐廳,就行過去睇下個menu啲野食都幾特別,有唔同既種類。咁就入去試下。入到去個感覺都唔錯,環境都好整齊同乾淨,可能係試業都較新。😂係門口睇menu既時候都俾個芝士豬扒焗飯吸引住,所以我一定要叫嚟試吓。而我另一個朋友一直都諗唔到食咩好,但又見到隔離枱食既原條鰻魚飯好似唔錯但又覺得好heavy。係抉擇食唔食好既途中。姐姐有推介我哋食鰻魚飯,原來係有細份架,當時朋友心情亦好興奮咁叫咗鰻魚飯。😂其實亦都要讚一下呢位姐姐既忍耐性同埋全程都係微笑有禮咁落單,呢刻我心情都好舒暢座位又舒服👍🏻,真係令我同朋友舒服享受我地既美食😋,而且食物方面都不過不失。所以有機會再過嚟荃灣呢頭都會再幫襯。
熔岩拉絲芝士焗厚切豬扒飯

日式醬燒厚切鰻魚飯