2020-04-14 42 瀏覽
餐廳個裝修幾靚,有啲位影相都唔錯;環境光光鮮鮮,應該唔係開咗好耐。而且都有幾多座位,環境尚算舒適。有經濟下午茶餐,亦有散叫。叫咗熔岩芝士焗豬扒飯$88 ,望落去賣相都唔錯。面上邊有好多芝士,鍾意食芝士嘅人就啱,豬扒都算幾大塊,係厚豬扒。飯嘅份量都唔少,撈埋啲熔岩芝士同茄汁一齊食,仲有少少配菜,蕃茄、椰菜、西蘭花🥦再散叫咗個蘑菇忌廉湯$38。加$20可以揀唔同嘅特飲。叫咗凍百香水果茶,酸酸地,裏邊有椰果、菠蘿等。

再散叫咗個蘑菇忌廉湯$38。

2020-04-14 36 瀏覽
荃灣有一間西餐廳,都幾得意,裏面啲嘢食感覺好fusion,價錢唔貴,而且喺千色匯,都算係幾近地鐵站。最近因為疫情,佢哋都早左關門(19:00關),我哋五點幾嚟食,就可以食到下午茶同埋晚餐。餐牌選擇好多,不過分類唔算非常清晰,要慢慢睇,好多資料!原個蕃茄濃湯安格斯牛肉湯烏冬$68呢個我都幾推薦,有好多件牛肉可以放落去整熟佢,有好濃厚嘅番茄湯味,番茄湯味酸酸地幾開胃呀,味道清新,而且可以加啲脆米,旁邊亦都有其他蔬菜,健康啲可以食埋裏面成個番茄,加埋啲烏冬夠彈牙,好似自己DIY咁真心吸引!石燒肉眼扒配薯條$128肉眼扒就普普通通,不過不失,有調味,口感也夠林,加啲黑椒汁或者燒汁就香啲,比較鍾意食佢個薯條,口感香脆熱辣辣,點埋個獨立包裝嘅番茄醬夠衛生! 流心芝士西多士$32加$10有特飲 揀咗士多啤梨法國牛乳特飲$42流心芝士西多都幾香喎!裏面芝士個份量都好足夠,所以每一粒切開都有好香濃嘅芝士味,無論係熱辣辣嘅時候流心,定係攤凍咗變咗硬身芝士,一樣咁好食。士多啤梨飲品我都幾鍾意,佢個甜味非常適中,唔係出面嗰種咁甜嘅飲品,而且食到少少一粒粒口感,吸引!雪糕楊枝甘露$48(因叫咗主菜,加$20就有

餐牌選擇好多,不過分類唔算非常清晰,要慢慢睇,好多資料!

原個蕃茄濃湯安格斯牛肉湯烏冬$68

呢個我都幾推薦,有好多件牛肉可以放落去整熟佢,
有好濃厚嘅番茄湯味,番茄湯味酸酸地幾開胃呀,味道清新,

石燒肉眼扒配薯條$128

雪糕楊枝甘露$48(因叫咗主菜,加$20就有)
依個我個friend叫,佢話好好飲,我都試咗,味道甜甜地,都係正常楊枝甘露味道,加上有個芒果雪糕, match埋都好夾~

呢間店都有外賣,如果唔想堂食,其實外賣都係一個選擇!
2020-04-10 48 瀏覽
依家放假得閒冇嘢做就會周圍去搵食外賣自取仲做緊七折添,一般餐廳都只係做八折,今次真係好抵公司三文治嘅餡料有蕃茄、芝士、生菜、雞扒、風乾火腿呢個餐係第一個回本位,成個餐有一整個蕃茄、一大堆意粉、有塊特大豬扒,仲有隻煎蛋都只係$52餐廳真係落足本,用咗成個蕃茄黎煮呢個湯底,所以湯底係特別健康,特別鮮甜仲有呢隻剪得好靚嘅太陽蛋,同埋下邊塊巨型可以話係T骨嘅豬扒, 如果外賣叫呢個餐就仲抵而漢堡包嘅餡料有煙肉、安格斯牛柳、芝士、番茄、生菜最後就到我呢隻巨型嘅炸雞髀,成隻手掌咁大,雖然佢係咁大,但係佢嘅雞皮食落去有種酥脆嘅口感, 下面仲有一大堆薯條,可以配埋個黑松露沙律醬添最後呢兩杯飲品都好值得去嘗試,因為呢度有我最鍾意嘅奶茶紅豆冰,而右手邊嗰杯係鮮榨嘅呂宋芒果果汁
依家放假得閒冇嘢做就會周圍去搵食
外賣自取仲做緊七折添,一般餐廳都只係做八折,今次真係好抵
公司三文治嘅餡料有蕃茄、芝士、生菜、雞扒、風乾火腿
公司三文治
蕃茄濃湯配豬扒蛋意粉
安格斯漢堡
而漢堡包嘅餡料有煙肉、安格斯牛柳、芝士、番茄、生菜
脆炸巨型雞髀
2020-04-05
公司三文治
蕃茄濃湯配豬扒蛋意粉
安格斯漢堡
脆炸巨型雞髀
返工蛇王去咗high tea,見到間舖靚靚仔仔就咁入去幫襯,於是去食返個我的最愛雞脾沙律舒緩一吓返工嘅壓力。侍應服務態度好又不在話下,啲餐具擺設好啱feel,我的最愛一上嚟,真係有驚喜,出晒煙!乜野冤屈氣都隨之煙消雲散。個沙律亦係用心製作,唔係水汪汪,絕對值得重點推介,食物用心製作,價錢公道又實惠,仲要送埋強肺湯水,認真貼心。下次約埋三五知己齊齊過嚟解鬱,見到隔離枱又有岩熔芝士豬扒、個番茄下面仲有個火燒住,見到都好happy,有得食、有得玩、又有得打卡呃吓like。
  • 流心紅豆西多士
  • 蒜香一口牛
2020-04-04 117 瀏覽
平時好少黎荃灣都好少黎依個商場,今次咁岩想行下就見到依間新餐廳,menu仲好吸引添,所以就同朋友黎試下喇!每人都有一杯welcome drink,係類似清補涼涼茶既野飲,甘甘甜甜都幾好味嫁。熔岩拉絲芝士焗厚切豬扒飯... It’s Raclette Cheese焗豬有芝士白汁仲未夠!仲有即刻刮落黎既raclette cheese 豬扒好厚身!夠淋又唔會乾柴,底下仲有d椰菜花、紅蘿蔔仔🥦🥕balance番哂~ 如果係炒飯底仲正啊!特濃蕃茄龍蝦湯食配熱辣辣脆米... raclette cheese好吸引?依個蕃茄龍蝦湯飯仲正啊蕃茄湯底好杰身!茄味濃郁,雖然一定有加茄汁定茄膏之類既野,但比起淨用蕃茄少左份草青味唔夠湯仲有得自己加添!將d飯浸落湯一齊食好鬼正der...除左半隻龍蝦 仲有兩隻青口、鮮冬菇、金菇 仲有原隻蕃茄啊🍅蕃茄控必嗌!

依個蕃茄龍蝦湯飯仲正啊
2020-03-20
2020-04-02 66 瀏覽
我好少去荃灣區搵食,唯獨是呢間餐廳我去過幾次。雖然佢唔係一間高級餐廳, 但環境舒服 ,食物質素高同菜式擺盤 好精緻,色香味俱全!上次同 啲侍應傾計,原來d廚師係來唔5星級酒店 以佢哋收嘅 價錢 ,真係冇得輸
以佢哋收嘅 價錢 ,真係冇得輸
2020-03-31 541 瀏覽
雄記的關係,近來去荃灣的次數係幾年嘅總和。可能因為呢排發現去荃灣交通非常方便,於是常常去下商場買日用品,買一些必要的物品。當然,無可能餐餐雄記同米線,荃灣也有好多嘢可以食,本身想食幾出名嘅江湖小棧,可惜,去Donki已經要排隊,還是選一些不用排隊的餐廳吧。之前看到M小姐的page看到這間餐廳,千色匯的新開餐廳,相信沒有太多人知,知的原因都係因為網上有飲食雜誌拍左video推介佢。我唔否認係因為睇左朋友嘅推介先過嚟,佢寫得應該不會太差嘅,最重要係價錢吸引,外表包裝都好對辦。四個人來到,當晚已經係飲食新時代來臨,隔張枱先可以坐,幸好餐廳環境幾大,感覺非常寬敞。呢排餐廳受歡迎一定係講社會責任,餐廳雖然新開但已經做得唔錯,每位食客都會送一碗增強免疫和強肺的湯水,65歲以上嘅長者更會奉送一支,剩係呢個都抵讚。坐下唯一的不安,就係餐廳食物選擇太多,Menu也太過雜亂,揀嘢食有少少難度。前菜點了一客特色龍蝦湯,味道係有點鹹,不過都算係龍蝦湯的原裝味道,湯附上的不是粒粒嘅龍蝦肉,反而是蝦肉,呢度就帶點美中不足,記得IKEA 曾經推出嘅龍蝦湯價錢平好多,都有小龍蝦肉,當然,可能你覺得我吹毛求疵。但你繼續
雄記的關係,近來去荃灣的次數係幾年嘅總和。

但你繼續睇我篇文,你就會明白,點解我會覺得佢應該要有小龍蝦肉都好。

洋蔥湯就十分足料,呢個堅可以飲到飽,而且調味做得好好,你知不是很多餐廳可以做得好,呢度算收貨。

熔岩芝士焗厚猪扒飯絕對係一個大gimmick,以熱溶芝士倒落個豬扒飯到,可惜,要影相呃like或者影video就有難度,店員好快就將過程完成,因為驚芝士凍咗就好難流落去,不過,味道認真不錯,炒飯底加上茄汁,豬扒堅厚,大塊過面,令我想到銅鑼灣嗰間厚切豬扒飯。

外表精緻的原蕃茄濃湯安格斯肥牛肉湯烏冬 ,將烏冬放咗落去原隻嘅蕃茄內,完全吸收到蕃茄嘅精華,烏冬尚可,肥牛也是正常的水準,當然冇楊屋道街市個間咁正啦,不過,吃完後一定要飲個蕃茄湯,好得。

日式照燒鰻魚飯有少少失望,因為我來的時候,本身期望一條鰻魚上嘅樣子,而且要最大嘅size,不過可能鰻魚無乜貨,menu上只有這款,無size選擇,鰻魚都幾好食,係燒汁相對普通了一點,但熱愛鰻魚嘅人無可能不愛。

火焰安格斯牛河絕對係藝高人膽大之作,店員灑上白蘭地,然後在你面前放火,剩係呢個都有誠意有gimmick,用上安格斯牛當然不會不好,條條河粉都幾煙韌,但係炒得比較散,粉也不多,如果份量多一點會更好。

最尾的流心紅豆西多士,幾完美的句號,$45份,相對同頭先龍蝦湯一樣,價錢就貴左一啲, 當主菜都是$60-$120的時候,呢兩個相對貴左。

西多士煎得金黃夠靚,可惜太飽,如果唔係太飽,食芝士西多士應該個感覺更正。

還是要向前看吧,沒有了雄記,還有其他餐廳,荃灣好吃的多的是啦,呢間絕對係抵食而又夠潮的選擇。

M Kitchen
荃灣眾安街68號荃灣千色匯I期2樓2032號舖
2020-03-29
1K
2020-03-31 236 瀏覽
今晚行完荃豐買玩具,跟住就同朋友去了這裡食晚飯,外觀餐廳整潔新整,近排食物都係想搵間舒適乾淨嘅餐廳,入到餐廳地方闊落座位舒適,而這裡比較出名嘅就係熔岩拉絲芝士焗飯系列,今次就點了個熔岩拉絲芝士焗厚切焗豬扒飯,今日份外有胃口,所以餐前點了兩個小吃,蒜香一口牛,同埋個瑞士汁雞髀,蒜香一口牛放在一塊熱湯湯嘅鐵板上,香噴噴嘅芝麻同洋蔥氣味撲鼻,入口牛肉軟熟,加埋在鐡板上嘅蒜片同洋蔥入口,味道更佳!而瑞士汁雞髀都好大隻,外面浸得夠色水,一口咬下去啖啖肉,如多一些汁,味道更正!接住就係今晚嘅主角熔岩拉絲芝士焗厚切焗豬扒飯,先上枱面見到厚切豬扒已在香軟嘅芝士上,跟住店員再手持已熔化嘅大芝士,在上面將已熔化嘅推在豬扒上,嘩!絕對係芝士控嘅選擇!趁熱食時芝士軟熟香滑味道濃郁,加埋塊厚身豬扒口感十足!上面被熔化嘅Raclette cheese包住下面又有軟滑嘅cream cheese 承住,真係十分流!跟餐可以半價點餐牌飲品,點了杯藍蝶花雪梨伴愛玉,賣相幾特別,藍色底入口有香濃嘅雪梨味道,還有杯內煙韌愛玉,夠晒口味!又發現多個好地方搵食了!
又發現多個好地方搵食了!
2020-03-31 80 瀏覽
呢排都去過幾次荃灣,開始會喺OpenRice搵吓有啲乜嘢好食。見到一篇文話有間新餐廳個鰻魚飯好好食,你知而家基本上冇得去台灣吃我最愛嘅鰻魚飯,所以喺香港要搵番心靈慰藉。餐廳好適合一班女仔嚟食,Tiffany blue 的色系,看得人心花怒放。先叫了兩個湯做前菜,法式洋蔥湯同蘑菇忌廉湯都已經好出色,你知有時西餐廳呢啲所謂嘅餐湯係好Hea,好似水咁清。呢度全部都好有實力,特別愛洋蔥湯,濃郁味道,飲完都半飽。最平最好食,我一定推介的有這個原個蕃茄濃湯安格斯肥牛肉烏冬,而我最想食的日式照燒鰻魚飯,可能這裏改了Menu,之前睇好似有唔同嘅size嘅鰻魚可以揀,不過今日就只有一個選擇。鰻魚非常大件,呢個價,絕對係佛心價,當然我特別喜愛佢嘅燒汁味道濃郁,同紅磡好出名果兩間比較,呢度乾淨又靚好多。最重要係舊鰻魚非常厚切,而且大條,肉質鮮甜美味一點都唔覺將貨就價,值得一試。熔岩芝士焗厚豬扒飯又係我favorite,呢個又係心心眼之作,店方係你面前將成條熔岩芝士流落去個豬扒到,加上炒飯底,呢個真係好好味,而個豬扒大塊到好似面咁,真係好正。甜品點了流心紅豆西多,本身想叫芝士,不過唔想食太多芝士,流心流出來全

呢度全部都好有實力,特別愛洋蔥湯,濃郁味道,飲完都半飽。

甜品點了流心紅豆西多,本身想叫芝士,不過唔想食太多芝士,流心流出來全是粒粒紅豆,加上西多好厚,不錯。

加$15已經有飲品,飲一杯蜂蜜柚子茶,消膩解滯。

每人埋單都唔使$100,就有飲品有正餐有湯有甜品,仲要有咁高質素,絕對能成為荃灣一個新嘅開飯熱點。
2020-03-27 65 瀏覽
朋友推介呢間餐廳,今晚終於有機會試吓。 餐廳超貼心,一坐低就每人先提供一杯抗疫湯水,味道都唔錯。 我哋今日點咗金蒜香雞飯、蟹子楊州炒飯、黃金賽磅蟹飯。金蒜香雞飯 - 呢個飯非常香口惹味,啲雞外脆內軟,雞肉仲有肉汁,唔會煮到好乾好柴,個飯配埋啲乾蒜一齊食真係超好味,呢個下次一定會再叫嚟食。蟹子楊州炒飯 - 雖然好似好普通,但個飯係炒得好好,個飯炒得夠乾身,炒到一粒粒,好有咬口,味道亦剛剛好,好夠鑊氣。黃金賽磅蟹飯 - 呢個係配白飯食,超好送飯。份量都唔少,仲有好多粒帶子仔同西蘭花,出面其他餐廳點會有咁多吖,咁嘅價錢真係非常抵食呀。餐廳環境亦坐得非常舒服,枱同枱之間距離唔會太近。員工服務態度亦好好,好有禮貌。真係好難得而家仲有呢啲食物質素好、坐得舒服、價錢又唔貴、服務態度好嘅餐廳,下次一定會再嚟呀。

金蒜香雞飯
蟹子楊州炒飯
黃金賽磅蟹飯
金蒜香雞飯
蟹子楊州炒飯
黃金賽磅蟹飯
2020-03-25 55 瀏覽
M kitchen 一間都算闊落嘅西餐廳, 環境感覺好乾淨 侍應都有禮貌👍🏻我哋叫咗, 奶油蘑菇伴辣肉腸 奶油香滑 辣肉腸味香濃😊 炸雞翼爽脆海蜇拌海膽醬, 雞翼脆口冇油淋淋嘅感覺 海膽醬味道特別, 推介 熔岩芝士 配巨雞髀飯, 有專人埋嚟幫你落芝士, 雞髀真係超巨大 仲要唔鞋 入口 嫩滑 略嫌飯唔夠多🤭, 香煎安格斯紐西蘭西冷牛扒 肉汁味濃 雖然已經七成熟 但仍然 口感唔錯 唔會覺得食柴皮🤣🤣🤣, 雜果雪糕窩夫, 正常雪糕 窩夫仍然係脆嘅, 整體嚟講價錢合理👍🏻👍🏻
2020-03-24 117 瀏覽
太座要去千色店買肥媽煮餸夾,為咗個肚著想,梗係要車佢去啦,原本諗住都係去綠楊搵飯食,心血來潮不如掉轉方向行,過條天橋一路搵,行到尾見到門口放咗愛心抗疫湯水,話送俾老人家飲,咁有心一於入去捧場撐吓!睇吓餐牌中,見到D菜式都幾特別,“奶油磨菇伴辣肉腸”配合得唔錯,奶油唔會太稀,肉腸唔係太辣;“炸雞翼爽脆海踅配海膽醬”雞翼唔會炸得乾身,海踅真係好爽脆,配上好少食到嘅海膽醬,特別;“熔岩芝士焗巨脾飯”個仔最鍾意,芝士送飯加上巨脾,係非常受歡迎嘅配搭;“香煎安格斯紐西蘭西冷牛扒配日式燒汁”真係估唔到整得好出色,7成熟真係7成熟,唔會亂嚟,豐富肉汁唔“鞋”口,好驚喜!最後梗係要叫個甜品雪糕窩夫啦,食到比卡豬好開心!
  • 香煎安格斯紐西蘭西冷牛扒
2020-03-23 238 瀏覽
今日同男朋友去荃灣食晚餐,這間新開的西中日式fusion餐廳好似幾多選擇,所以入去品嚐一下。環境都幾寬敞,用以葉子綠白色為主色的簡約設計,座位舒適又整齊!餐具及醬料都放在枱下櫃桶,好方便自行取用。服務都唔錯,坐下後就有一杯熱的藥材湯讓客人補一下,更細心提醒孕婦、感冒者不適合飲用晚餐款式選擇都唔少,可點小食、西多、中菜、一鍋牛肉鍋、日式、西餐、熔岩芝士焗飯、扒類,飲品有特飲、紅豆冰、健康茶等等。1. 日式照燒鰻魚飯喜歡鰻魚的我見到有鰻魚就想試試,口感不錯的香軟厚身鰻魚配上惹味照燒汁及蛋絲加木魚,喜歡夠熱的溫度,紅米白米飯在鰻魚下吸了照燒汁及鰻魚精華,但如果醬汁更多更正,配菜有爽口開胃黃蘿萄紅薑、紅蘿蔔仔西蘭花椰菜花,健康豐富2. 香煎安格斯紐西蘭西冷牛扒配薯條點了5成熟,牛扒厚度可以,咬口不錯又大件,但筋多了點;薯條是另外放在鐵架中,外脆內軟脆卜卜,薯味香滑,更有配菜(紅蘿蔔仔、西蘭花椰菜花及芝士焗半個番茄)3. 點了凍檸茶(走甜)檸檬4-5片正常的味道

熱中藥補湯

2020-03-22
熱中藥補湯
1K
2020-03-22 241 瀏覽
朋友吃過說好好吃又不貴,今天人在荃灣就過來試一試。晚餐menu,中西日韓美食應有盡有,價錢合理,點了一份all day breakfast和肉眼扒,這個價錢有這樣的質素,實屬驚喜。這裡不是cafe形式的西餐廳,所以這份all day breakfast我本來就不會expect太多,但以 $78來說,真的很高質。牛奶炒滑蛋,雜菌,脆皮腸,四片煙肉和兩片火腿,少許沙律菜和薯角,芝士焗蕃茄和牛角包,非常豐富!味道方面就是現成貨的程度,個人覺得這個價錢已經是一分錢兩分貨,不錯不錯!肉眼才 $128,也不會期望是頂級靚牛扒嘛。但真心質素不差,帶陣陣炭燒味,伴菜方面是烚熟,這裡我覺得少許雞肋,如果可以落鑊烤一烤,應該會更出色(也不會多很多功夫...)牛味不俗,我給這一件牛扒8分(10分滿分)要一讚這裡說5成真的做到5成熟,火候控制得宜。這裡的甜品menu說真的我覺得是有點遜色,但他們的小食menu卻非常吸引!紅豆西多士直接充當甜品吧!多士中間也塞滿了紅豆,一切開就湧出來了~邪惡的甜品...很胖很胖的樣子。吃到中途,店員送上潤肺湯水,沒聽清楚是甚麼湯,不過很欣賞他沒下味精,的確是很潤喉呢。這裡還有不

這裡還有不少特飲,掙扎點咖啡紅豆冰還是維他奶紅豆冰好(笑)有機會會再來這家餐廳,menu中不少食物都很吸引,留待下次試吧!
2020-03-21 47 瀏覽
放假要見下朋友先,今日去荃灣行街,咁啱係荃灣千色匯I期2樓2032號舖見到間綠綠地色,店內環保好似好多樹葉🌿包圍自己既店舖 - 【M Kitchen】門口擺放咗店舖自家製 "增強免疫力及強肺湯水售賣🥛餐牌好靚呀,仲有好多不同款既美食選擇。午餐時段去,人流比較多,等位都等咗約5分鐘到。枱上已放置水樽及水杯。當我同朋友睇緊餐牌時,有職員放下兩杯湯水"淮山靈芝補氣血",清甜好味,健康又對身體好。餐牌上寫上不同系列既美食比你選擇,必選既系列有:🌋熔岩芝士系列🍅蕃茄濃湯系列☄石燒系列🐟鰻魚飯每個系列都有幾款不同選擇愛🧀既我揀咗熔岩芝士系列🌋熔岩拉絲芝士焗雞脾飯🧀 $88職員攞住一舊好大舊又整溶咗最面個層芝士倒入個飯到,一倒落個飯到,芝士既香味即刻沖入我既嗅覺,完完全全覺得自己被一堆🧀芝士包圍住。香濃既🧀芝士,加上嫩滑肉質既雞脾🍗,食一口就即愛上。再配上軟綿綿既飯🍚及配菜🥦。口感一流。🥩重量級石燒牛柳☄ $118牛柳選擇全熟,仲要係好大塊又厚又香,嫩滑入口即溶既🥩牛柳,配上蒜蓉醬汁,醬汁配上牛柳係最好既配搭;可跟飯或薯條,選擇香脆既薯條🍟,脆口又好味。仲有多款配菜🥦。🐝蜂蜜柚子茶(熱) $32 (
【M Kitchen】
門口擺放咗店舖自家製 "增強免疫力及強肺湯水售賣🥛
餐牌好靚呀,仲有好多不同款既美食選擇。
每個系列都有幾款不同選擇

愛🧀既我揀咗熔岩芝士系列
🌋熔岩拉絲芝士焗雞脾飯🧀 $88

🥩重量級石燒牛柳☄ $118

🐝蜂蜜柚子茶(熱) $32 (跟餐半價優惠)
🍐藍蝶花雪梨伴愛玉 $42 (跟餐半價優惠)
重量級石燒牛柳

熔岩拉絲芝士焗雞脾飯

蜂蜜柚子茶(熱) (跟餐半價優惠)

淮山靈芝補氣血湯水

藍蝶花雪梨伴愛玉 (跟餐半價優惠)
2020-03-14
5 分鐘 (堂食)
重量級石燒牛柳
熔岩拉絲芝士焗雞脾飯
蜂蜜柚子茶(熱) (跟餐半價優惠)
淮山靈芝補氣血湯水
藍蝶花雪梨伴愛玉 (跟餐半價優惠)
  • 蜂蜜柚子茶(熱)(跟餐半價優惠)
  • 藍蝶花雪梨伴愛玉(跟餐半價優惠)