2019-06-23 125 瀏覽
在繁忙尖沙咀中的一個寧靜充電的地方,提供自家烘陪及手工咖啡。今日點我哋點了All day breakfast 同兩杯 Americano. 承惠$215。響尖沙咀有呢個份量同埋寧靜嘅環境可以坐成兩三個鐘同朋友傾吓計,算係好抵。覺得佢哋嘅裝修好特別,有用霓虹光管寫住「親和藝術」四個字。搵咗個機會同年輕嘅女店長傾吓計了解一下這間餐廳的背景。原來呢一間餐廳是社會企業。店長是一位有心人,她開這間餐廳的其中一個使命是為被標籤的年輕人提供就業培訓機會及令佢哋重拾信心。她們也會不定期舉行一些推廣家庭親子愛與關懷工作坊及講座。

她們也會不定期舉行一些推廣家庭親子愛與關懷工作坊及講座。
  • All  Day  Breakfast
  • 手冲咖啡
2019-06-17 145 瀏覽
在尖沙咀這麼人來人往的地方, 想和朋友靜靜的坐下來聊天都要傷腦筋...找到了這間bar風格的餐廳, 我們點了Latte, 很驚喜的裝飾有小小的心意卡, Latte的奶和咖啡比例剛好, 我沒有加糖, 覺得甜度適中。下次會試試lunch呢😊
呢家cafe單看個名有點似畫室名,其實佢係一間共融cafe同bar,下午是cafe,晚上就做bar,佢地仲會聘用弱聽/聾啞人士,好有愛心,而裝修同擺盤都好有心思呢👍🏻🌿Have a green day $128由於朋友是素食者,所以就選了這款素食版的all day breakfast,材料好豐富!炒蛋好香黑松露味,仲有烤蘑菇,車厘茄等都不錯,不過牛油果不夠熟,如果再熟d就更好味了😂🍓士多啤梨忌廉香餅 $78整體賣相好精緻,熱香餅是薄身那種,都幾鬆軟,上面再加士多啤梨,忌廉同埋朱古力醬,味道不錯!🍵茉莉花茶$48茶壺設計都好有心思,有兩層,可以將茶包同水分開,方便飲用,淡淡茉莉花味,好清新!❤️紅棗蜜$24養生之選,簡簡單單,特別欣賞佢每杯茶飲都會配上印有能量圖紋的木托盤,乾花同印上語錄的溫馨小卡片,好有意思同文青feel😝
呢家cafe單看個名有點似畫室名,
其實佢係一間共融cafe同bar,
下午是cafe,晚上就做bar,
佢地仲會聘用弱聽/聾啞人士,好有愛心,
而裝修同擺盤都好有心思呢👍🏻

🌿Have a green day $128
由於朋友是素食者,所以就選了這款
素食版的all day breakfast,材料好豐富!
炒蛋好香黑松露味,仲有烤蘑菇,
車厘茄等都不錯,不過牛油果不夠熟,
如果再熟d就更好味了😂

🍓士多啤梨忌廉香餅 $78
整體賣相好精緻,熱香餅是薄身那種,
都幾鬆軟,上面再加士多啤梨,
忌廉同埋朱古力醬,味道不錯!

🍵茉莉花茶$48
茶壺設計都好有心思,有兩層,
可以將茶包同水分開,方便飲用,
淡淡茉莉花味,好清新!

❤️紅棗蜜$24
養生之選,簡簡單單,
特別欣賞佢每杯茶飲都會配上印有
能量圖紋的木托盤,乾花同
印上語錄的溫馨小卡片,
好有意思同文青feel😝

下午茶
2019-06-04 144 瀏覽
星期六去完香港歷史博物館行到餓餓地決定去附近搵野食😋見到一間個名好特別 叫 —— 親和藝術帶點日式的感覺 但又藝術 好想去一探究竟去到發現好多小朋友 我朋友的兒子因此十分高興😆是日吃素🥦🥒 原本打算只能叫一杯飲品😲但估唔到餐牌都有適合我點的食物讚白汁黑松露芝士大磨菇意粉👍🏻估唔到食🥒🥦都有驚喜首先我好欣賞個意粉😋煮到 al dente 👍🏻時間再少一點便會唔熟的硬 現在剛剛好👍🏻好有咬口大菇好厚「肉」好有質感😋👍🏻松露香是必須的🤔👍🏻正常發揮我看到藝術與思想層面的托盤🤔原來餐廳真的和藝術有關!句子很好 feelings are just visitors let them come and go天氣濕濕又下雨 所以點了杯熱飲它的名叫 babyccino 好可愛豐滿的奶泡 熱熱的牛奶我猜這真的是調製給小朋友的
星期六去完香港歷史博物館

首先我好欣賞個意粉😋煮到 al dente 👍🏻
時間再少一點便會唔熟的硬 現在剛剛好👍🏻好有咬口
大菇好厚「肉」好有質感😋👍🏻
松露香是必須的🤔👍🏻正常發揮

我看到藝術與思想層面的托盤🤔原來餐廳真的和藝術有關!

天氣濕濕又下雨 所以點了杯熱飲
它的名叫 babyccino 好可愛

豐滿的奶泡 熱熱的牛奶
我猜這真的是調製給小朋友的
2019-05-26
午餐
2019-06-03 146 瀏覽
一個下雨嘅星期天,嚟咗尖沙咀行街,忽然雨越下越大,最後打開Openrice搵咗呢家餐廳,吃個午飯避一避雨。呢家餐廳位置不太好找,但我為何還要前來呢?!其實係因為鍾意餐廳無加一。這是一家寧靜的餐廳,看了看餐牌,發現這裡有我最愛的「愛爾蘭咖啡 」$108,立即我就下單了。等了一會兒,服務員便在眼前制作愛爾蘭咖啡,當下好開心,正!!其實愛爾蘭咖啡出現於香港餐廳不算是普遍,有些人會將呢杯飲品歸類為雞尾酒系列,因為飲品成份涉及愛爾蘭威士忌。愛爾蘭咖啡材料不多,包括咖啡、糖、忌廉,還有威士忌,但是它的工序絕不簡單,因此可以喝到的地方不多。結論:咖啡係幾好飲,愛爾蘭威士忌的酒香濃郁之餘又不會蓋過咖啡本身的味道,不會太甜,配上鮮忌廉,好味道啊。食物方面,我要咗「芝士手打牛肉煙肉漢堡」$88,個漢堡等咗20分鐘。漢堡最重要係個牛肉,個牛肉厚身,多汁有咬口,相信真的是手打,漢堡入面仲有塊芝士,蕃茄,青瓜,生菜,食材都新鮮。側邊有炸薯角,配上芝士粉好味,薯角旁邊有個醬汁,唔知咩名堂,但個汁係幾好食。由於無加一,飲品食物合共$196-價錢合理,環境清靜,下次可以再來。

愛爾蘭咖啡

芝士手打牛肉煙肉漢堡

由於無加一,飲品食物合共$196-
價錢合理,環境清靜,下次可以再來。
2019-05-26
愛爾蘭咖啡
  • Irish  Coffee
2019-05-27 145 瀏覽
假日同屋企人嚟到呢間親和藝術的Cafe食午餐,環境都幾靚幾舒服餐牌方面,食物嘅種類都幾多而且價錢非常親民🍽龍蝦汁帶子蟹肉意粉($118)意粉煮得啱啱好軟硬適中,龍蝦汁嘅味道都幾濃郁,而且蟹肉嘅份量都唔少,帶點鮮味,帶子都幾厚肉,外面煎得焦脆,𥚃面幾軟熟,唔錯.🍽芝士手打牛肉煙肉漢堡($88)手打牛肉好厚,而且肉質好紮實,好新鮮既牛肉味,有港式既味道,配埋芝士、青瓜同蕃茄,更有層次.🍽焗麵包布甸($58)好重蛋香味,外脆內軟,甜度岩岩好,食落唔會好膩,幾好。🍽西柚梳打($38)西柚味道幾出,而且味都唔假,飲落都幾fresh,酸酸甜甜幾開胃🍽焦糖梳打($38)焦糖味嘅梳打都係第一次飲,又幾特別喎,梳打配上淡淡既焦糖味,唔會好甜,幾清新

餐牌方面,食物嘅種類都幾多而且價錢非常親民
🍽龍蝦汁帶子蟹肉意粉($118)

🍽芝士手打牛肉煙肉漢堡($88)

🍽焗麵包布甸($58)
好重蛋香味,外脆內軟,甜度岩岩好,食落唔會好膩,幾好。

🍽西柚梳打($38)

🍽焦糖梳打($38)
2019-05-25 108 瀏覽
在下午茶時段,來到了尖沙咀的小街內,竟然發現了一間特別的咖啡Bar原來是一間共融cafe&bar,概念很有意思,店主的家庭共同有著不同的家庭轉變經歷,憑著尊重、平等、被容許、聆聽和溝通的意念,繼而成就了一個和諧共融的溫馨家庭靜靜的呷上一口濃郁的咖啡放鬆心情,享受這間充滿愛的咖啡bar龍蝦汁帶子意粉龍蝦汁十分濃郁,帶子鮮嫩,味道不錯另外特別選上了草莓pancake甜品,配上巧克力醬汁其實店內食物的選擇也很多,味道不錯店主還特別推薦了烤豬架下次再試試呢
在下午茶時段,來到了尖沙咀的小街內,
竟然發現了一間特別的咖啡Bar

原來是一間共融cafe&bar,概念很有意思,
繼而成就了一個和諧共融的溫馨家庭

靜靜的呷上一口濃郁的咖啡
放鬆心情,享受這間充滿愛的咖啡bar

龍蝦汁帶子意粉
龍蝦汁十分濃郁,帶子鮮嫩,味道不錯

另外特別選上了草莓pancake甜品
配上巧克力醬汁

其實店內食物的選擇也很多,味道不錯
店主還特別推薦了烤豬架

下次再試試呢
2019-05-03
香港有素食全日早午餐吃的地方不多,沒想到尖沙咀這間上午是Cafe、下午是酒吧的餐廳有提供,這天就跟朋友來試試看。餐廳入面完全是酒吧格局,到處放著綠色植物大概想營造文青Cafe的氣氛,牆上還有標誌式的霓虹裝飾。雖然店名叫「親和藝術」,但除了角落的油畫之外,又不大看得出與藝術相關的地方。 // 有機茉莉花茶 HK$48、紅棗蜜 HK$24點了兩杯熱飲,一杯有機茶一杯養生蜜糖飲,隨飲品附上小乾花和勵志小卡一張,這部分有文青感覺了。放飲品的木盤都有生命之花的圖案,也有店家logo,看得出有花心思在這部分。 // 蛋白朱古力多士 HK$48實物與餐牌上的圖片完全不同,白雲來的時候已經很塌,下面基本上就兩塊白麵包而已,整體上沒甚麼特別。 // Have a green Day HK$128素食全日早午餐有牛油果、蘑菇、黑松露炒蛋、沙律、水果、薯塊、茄汁豆和牛角包,有牛油果食本來很開心,但這個卻還未熟,咬下去有點硬。炒蛋、蘑菇和薯塊都好像沒有放鹽,口味異常清淡。  // 士多啤梨忌廉熱香餅 (下午茶餐) HK$68這個吃起來就是很美式熱香餅的味道,甜度蠻高,不過總算吃到有味道的食物了。

// 有機茉莉花茶 HK$48、紅棗蜜 HK$24

// 蛋白朱古力多士 HK$48

// Have a green Day HK$128

// 士多啤梨忌廉熱香餅 (下午茶餐) HK$68

2019-05-20 110 瀏覽
原來café都可以好有愛! 呢間餐廳係店員一家人經營嘅, 除左宣傳”家庭”嘅信息, 仲會同唔同機構合作搞活動, 同社企合作幫忙邊緣青年等等, 係一間好有愛嘅餐廳! 佈置亦好有特式!環境清靜舒適, 好適合喺入面度過一個悠閒下午!今次叫左蕃茄香草雞扒意粉, 意粉份量比想像中多,意粉底仲有肉醬, 蕃茄味都幾濃, 夏天食好開胃!飲品就叫左Mocha Latte, 賣相好特別, 好似雲石, 綠白色混合, 飲品嘅抹茶味好重, 比起上來奶味就無咁濃, 鐘意抹茶嘅朋友可以一試!
原來café都可以好有愛!

2019-05-17
2019-05-20 79 瀏覽
去開尖東平時只係見到有好多酒吧, 估唔到下午都可以搵到好野食! M Zone 親和藝術Café,! 第一次去可能要花多少少時間搵! 不過去到就發現呢間café 位於漆咸圍嘅巷仔入面, 環境好寧靜, 真係可以俾你hea成個下晝! 呢間cafe係店主一家開嘅, 旨在宣傳家庭關係的重要性!佢地夜晚係酒吧, 但係6點前就會變身做café, 所以佈置好有特色, 係bar同café 嘅混合!今次我地叫左一個all day breakfast “Have a Nice day”, 美好嘅一日就係要由一個豐富嘅早餐開啟! 特別推介黑松露炒蛋同英式豬肉腸! 雖然每樣食物睇落都唔多, 但係食完都好飽! 好適合週末假日去食個Brunch!飲品方面我叫左熱情果梳打, 飲品個賣相好靚, 擺盤仲會有一句quote, 我呢盤上面就寫住”Every thing I need is within me” , 梳打唔算太甜, 好清新, 天氣咁熱入去飲返杯就岩岩好!

呢間cafe係店主一家開嘅, 旨在宣傳家庭關係的重要性!

特別推介黑松露炒蛋同英式豬肉腸!

2019-05-19
今日想同大家介紹下一間係尖沙咀既隱世咖啡店,想係鬧市入面搵個寧靜既位置差差電,係一個唔錯既選擇👍🏻👍🏻 而且仲係一間好有愛的餐廳❤️店鋪裝修每一樣野都好有意思,代表人與人溝通既牆畫、印有能量圖花紋的托盤、拌碟的乾花同附送的心意卡~☺️最難得的是餐廳仲會請弱聽/聾啞人士,平時又會為有需要人士提供搞活動的場地👍🏻👍🏻年輕老闆娘一切都係想營造一個親和環境,我地都係到休閒舒適甘渡過一個下午,甘有意義絕對值得大家支持下架😍😍另外野食都相當有水準,all day breakfast 非常豐富,份量十足,蛋有好香的黑松露味☺️ 2個人食都夠😂溫泉蛋牛油果沙津調味岩岩好又夠哂健康👍🏻野飲都有好心機拉花,Organic Tea個茶壺都特別分開兩層,將茶膽同水分開,方便飲用非常細心😀😀 加水沖飲都依然味道好出。佢仲有好多唔種類的主菜選擇,下次再試XD⚠️鋪頭就近韓國街一條無咩人經過既小巷,早上為咖啡店,晚上會變返做酒吧 (P.S: 留意返openrice個地圖應該有d問題,最好用地址係Google Map再搵一下地點啦,係咪好隱世呢? 😂😂)🔹 Have a nice day (All day breakfast

Have  a  nice  day

溫泉蛋牛油果沙津

溫泉蛋牛油果沙津調味岩岩好又夠哂健康👍🏻

抹茶拿鐵
Organic  tea

佢仲有好多唔種類的主菜選擇,下次再試XD

🔹 Have a nice day (All day breakfast) ($128)
🔸溫泉蛋牛油果沙津 ($98)
🔹抹茶拿鐵 ($42)
🔸Organic Tea ($48)
🔹伯爵茶芝士蛋糕 ($78)

❗️如果大家中意睇我地分享美食, Follow Instagram: foodmarker.hk , 大家的支持好重要😚
2019-05-05
Have  a  nice  day
抹茶拿鐵
Organic  tea
  • All  day  breakfast
2019-05-20 62 瀏覽
最近去了呢間好有心的coffee shop,好想推介一下😉😉呢間cafe原本係年輕老闆娘的爸爸經營酒吧為主, 想知佢的故事, 可以去店內看看, 店員/ 店主都會好樂於同大家分享的😎❗️但仲有一樣野吸引我去推介的是, cafe推廣關愛共融, 會聘請弱聽/聾啞人士, 又為不同慈善機構幫助有需要人士就業, 同借活動場地比佢地推廣"親和藝術", 真係好難得! 香港地實在太需要大家集氣, 希望大家有空都可以去幫襯支持一下, 用愛去傳承愛!❤️除左呢點, 其實咖啡店的食物都好用心, 點了All day breakfast ($128), 名為Have a nice day, 連改名同餐具都落左唔少心思~自從我係英國食過All day breakfast後, 返香港就好難搵返份量好足, 味道又不錯的😞 難得呢間coffee shop有8成相似😍 份量好多, 2個人食都得tim, 全部食物都好新鮮, 黑松露蛋好嫰滑, 腸又唔會太油膩, 係牛角包軟左少少~最後仲點了一個伯爵茶芝士蛋糕 ($78), 係老闆娘大力推薦, 香濃的芝士又唔會蓋過earl grey的茶香味~👍🏻👍🏻店內感覺仲好relax, 尖沙咀行

Have a nice day

伯爵茶芝士蛋糕

店內感覺仲好relax, 尖沙咀行街行到攰又甘多遊客, 呢到絕對可以係到放空, 渡過一個慢活舒適的下午!☺️

🔴更多美食/ 好玩分享, Follow Instagram: steps.diary ☺️☺️
2019-05-02
Have a nice day
  • Have  a  nice  day
  • Earl  grey  cheese  cake
2019-05-06 110 瀏覽
復活假期第一天,雨。long weekend又如何,雨聲滴答滴答滴答,預早安排好的親親大自然讓我們跟耶穌一起復活的戶外活動告吹了,心情那會好?走到街上,被牆壁上大大個love字吸引,步進這間又有花花草草又有烈酒又有咖啡又有霓虹燈裝飾的奇怪地方,究竟是什麼葫蘆,在賣什麼藥?鯨吞了一客厚切餐肉煎蛋麵。煎蛋火喉剛剛好,脆邊是亮點。厚切餐肉真的很厚,絕對符合商品說明條例。咖啡香而濃厚,油脂豐富。這份用心製作的早餐,為我灰灰的心情塗上一抹色彩。謝謝你,親和藝術。

復活假期第一天,雨。

2019-05-05 121 瀏覽
今天陪閨蜜試緍紗👰🏻,加上落雨天☔️,便到附近餐廳覓食,見到這間餐廳環境不錯,於是便入去試試看,順便傾下細節。我們點了龍蝦汁🦞帶子蟹肉🦀意粉。職員送餐來時,味道芬芳撲鼻,賣相不錯。帶子大大粒,夠飽滿。而且兩面都有煎過,肉質鮮甜。意粉份量不少,意粉巴著龍蝦汁來吃,味道真係無得彈。蜜糖雞翼,剛炸出來熱辣辣,表面呈金黃色,撒了適量的香草,底下有大量的蜜糖。眼看以為雞翼會好乾,但食落去又不會,而且仍保持肉質鮮嫩多汁。另外,單邊雞翼亦方便女性細嚼慢咽,不失儀態。芝士手打牛肉煙肉漢堡 漢堡包很出色,麵包鬆軟,蕃茄鮮甜多汁,手打牛肉肉嫩多汁,夠厚實。加熱的芝士拉絲令人食慾大增。🤤薯角剛炸出來熱辣辣,撒上芝士粉,不點芥抹醬也好好味。士多啤梨忌廉熱香餅,先講賣相,職員很有心機把士多啤梨雕成玫瑰花🌹形狀,絕對是用心之作,不得不讚👍🏻。熱香餅鬆軟,邊邊有焦脆香,每層都有士多啤梨粒及忌廉。這裡應是用蛋白去制成忌廉的,因為與我平時食的忌廉有所不同,而且還不會太甜,不錯之選。

帶子大大粒,夠飽滿。而且兩面都有煎過,肉質鮮甜。
意粉份量不少,意粉巴著龍蝦汁來吃,味道真係無得彈。

另外,單邊雞翼亦方便女性細嚼慢咽,不失儀態。

芝士手打牛肉煙肉漢堡

薯角剛炸出來熱辣辣,撒上芝士粉,不點芥抹醬也好好味。

士多啤梨忌廉熱香餅,
熱香餅鬆軟,邊邊有焦脆香,每層都有士多啤梨粒及忌廉。

2019-05-02 112 瀏覽
人大咗,愈來愈難夾時間聚會。曾幾何時呢班朋友慶祝生日出席人數係以打計嘅,而家?well,湊仔、賺錢、老婆唔放人... 咩理由都有。anyway,朋友貴精不貴多,我哋4個4月之星簡直係高質之中嘅高質!一坐低先嚟一支house white,難得約齊人出嚟,點可以唔飲酒?雖然係house white但一啲都唔欺場,aroma好green好fresh。叫咗法式豬架、carbonara同assorted seafood,每樣都好好食。個carbonara超creamy,真心好食,連平時怕肥唔鍾意食白汁嘅朋友C都清哂碟!豬架出色,完全唔乾。個海鮮稍嫌份量少左啲啲,但味道係正嘅,超夾白酒!話到明4月之星聚會,又點少得生日蛋糕呢?尖沙咀大部份餐廳都收切餅費,難得呢度唔收。我一早拎咗蛋糕,但又唔想拎住周圍行街喎。呢度啲職員好好, lunch hour咁忙都肯應酬我,幫我雪蛋糕,抵讚。飲飽食醉之後,我哋四個仲交換咗手信,名副其實嘅又食又飲又拎,大滿足。ps 臨走發現有張poster,4人同行其中一人生日月份有全單85折(套餐除外)不過要6點前,今次用唔到。好啦,紀錄在案,下次要食生日飯可以encore喎。