2019-01-21 142 瀏覽
呢間以「蒜」做賣點嘅餐廳,好早之前我已經想食因為我本身都鍾意食蒜頭嘅菜式蒜蓉包塔,麵包鬆脆、蒜味亦好香,但如果齋食呢個麵包會有啲趕,所以一定要用餐湯送包招牌意大利薄餅,一放上枱已經有聞到撲鼻嘅蒜頭味薄餅各方面都做得好出色首先餅底夠趣較薄,好似係用古法「土窯」燒出尼果種風味,餅嘅底部有一啲焦黑嘅部份(因為用電焗爐好難燒得出呢種煙燻黑色嘅效果)加上濃郁嘅芝士味和非常趣嘅蒜頭脆片嘅蒜香味,造就佢成為一塊出色嘅Pizza推薦菜式每一啖都有滿滿嘅蟹肉同龍蝦肉,蝦蟹肉嘅鮮味再配合忌廉嘅creamy,令到成個意粉口感同味道大大提升餅底非常薄,而上面嘅杏仁片令成個口感更加鬆脆,薄餅上仲有甜蒜頭同埋香蕉片,估唔到兩樣一齊食個味道都幾夾總括而言,必定再試
呢間以「蒜」做賣點嘅餐廳,好早之前我已經想食
因為我本身都鍾意食蒜頭嘅菜式

MGF特色蒜蓉包塔

MFG招牌意大利薄餅

招牌意大利薄餅,一放上枱已經有聞到撲鼻嘅蒜頭味
薄餅各方面都做得好出色
推薦菜式

總括而言,必定再試

2019-01-08
MFG招牌意大利薄餅
  • Garlic Snowing Pizza
  • 蝦、菠蘿、炸蒜片MFG招牌意大利薄餅
  • 蒜香忌廉汁蟹肉及龍蝦肉意粉
2019-01-19 88 瀏覽
咁啱嚟到又一城搵 lunch 食,搵位都真係唔容易,同埋食 lunch 又唔想食得太貴... 行咗好幾間都爆曬又勁多人等,見到呢間有位,價錢又ok,即行入去。有 set lunch 餐牌。雖然選擇唔會,不過價錢唔太貴又坐得舒服就算啦。甜品要加錢。餐飲要咗齋啡都唔錯。熱檸茶都係正常嘢。前菜沙律都有d份量架~ 8" Pumpkin Spicy Cream Pizza 有d辣架,不過幾惹味。呢個意大利薄餅有碎雞肉,南瓜,辣忌廉,眼見仲有辣椒同蔥。餅底好薄,好脆,兩個人 share 非常之好。Grilled Chicken Mushroom Risotto 好大份,都要兩個人 share 架。意大利飯入面有菠菜同雜菌,好味。個雞扒煎咗少少,唔香,好少味料整,重雞味,呢個雞扒比期望中差咗d。兩碟嘢都有蒜頭粒,用落無咩蒜頭味,所以食咗都唔口臭。不過會唔會再嚟食,都要再諗諗。

甜品要加錢。

餐飲要咗齋啡都唔錯。

熱檸茶都係正常嘢。

前菜沙律都有d份量架~

2019-01-17
2019-01-19 53 瀏覽
今日同老婆去行街街,見有我最鍾意既pizza,所以就試一試。Garlic snowing pizza 係呢到既招牌菜,我見有我最愛既菠蘿🍍,所以就點左佢。最後都無令我失望,個薄餅甜甜地,幾特別。海鮮湯意粉,海鮮尚算新鮮,不過味道普普通通,我都係鍾意一般既炒意粉多d。

2019-01-16 52 瀏覽
來了九龍塘又一城的Mad for garlic跟朋友慶祝生日環境不錯的,又方便!我們点了雞肉沙拉,份量適中,菜也新鮮,配上醬汁,開了胃口當然要試試他們的garlic 麵包!店員服很好,會幫我們切開,方便進食,garlic 味道太濃烈了,超讚的!配上硬身的麵包味道一流之後点了一個蛋牛肉飯,像韓式的一樣,旁邊有一個醬汁可配撘。牛肉也很淋,不會太乾。最後点了一個pizza ,最喜歡薄薄的pizza ,芝士份量超多,很滿足!整體來說,很滿意,價錢也合理!
來了九龍塘又一城的Mad for garlic
跟朋友慶祝生日
環境不錯的,又方便!

我們点了雞肉沙拉,份量適中,菜也新鮮,配上醬汁,開了胃口

配上硬身的麵包味道一流

整體來說,很滿意,價錢也合理!
2019-01-16 62 瀏覽
九龍塘好多高質餐廳,今日和朋友去九龍塘就試下呢間餐廳。入到去睇餐牌先發現原來係一間韓國餐廳,不過主打西式菜,而且差不多每道菜式都以蒜頭入饌。招牌蒜片海鮮菠蘿薄餅:呢個薄餅好特別,餅皮有啲似印度薄餅嘅質感。材料有蝦、菠蘿🍍、芝士、炸蒜片。芝士和蒜片都好多一啲都唔吝嗇,味道同一般薄餅好唔同,別有一番風味。Cinderella:其實係一杯無酒精飲品,用菠蘿、橙等果汁調制,酸酸地好醒胃。海鮮湯意粉:本來呢個意粉係辣,我地同侍應講走辣,佢哋都做到,非常貼心。海鮮和蝦好彈牙新鮮,海鮮湯鮮甜,配合意粉,口味清新。藍妹奶凍:我最欣賞呢個藍莓奶凍,奶味香濃又唔膩。仲有個蒜頭係奶凍上面,既可裝飾亦都可以食。
九龍塘好多高質餐廳,今日和朋友去九龍塘就試下呢間餐廳。

午餐
2019-01-15 4562 瀏覽
之前聽過不少朋友同我講話呢間餐廳好食,於是今晚就約左一個同我一樣都幾中意食蒜的朋友去試下!星期一晚上8點去到,餐廳座無虛席,需要在餐廳門外等了一陣才可入座。餐廳分了open area同沒有open的座位,而我們安排坐了open area!坐低後店員為我們講了有咩優惠,看過餐牌後決定唔點套餐散叫。MFG特色蒜蓉包塔($48),朋友話呢個蒜蓉包塔一定要點!上菜時店員問我們需唔需要影相,影完相之後就幫我們整。店員把包塔上的蒜蓉塞到包的中間,由於個包是法包來的,見到店員都需要用一D力量才可以切開。法包沒有想像中的硬,配上生蒜蓉一齊食更有層次。蒜頭蕃茄白酒汁宗鮮活藍青口配法包片($188),青口比想像中大隻肥美,蒜頭蕃茄醬汁酸酸辣辣,非常惹味!連平時唔大中意食青口的我都食了很多!法包脆脆卜卜,點上醬汁一齊食好正!Garlic Snowing Pizza($138),呢個pizza似乎係黎呢間餐廳必叫,因為係openrice見到個個都會食。果然真係好好味!Pizza有蝦、菠蘿、炸蒜片及芝士碎。薄餅是薄批,食落去像食緊餅乾一樣咁脆,蝦爽口。炸蒜片係完全沒有想過咁好食,他們的蒜片跟出面的不同,炸得像薯

Garlic Snowing Pizza
Garlic Snowing Pizza($138),呢個pizza似乎係黎呢間餐廳必叫,因為係openrice見到個個都會食。果然真係好好味!Pizza有蝦、菠蘿、炸蒜片及芝士碎。薄餅是薄批,食落去像食緊餅乾一樣咁脆,蝦爽口。炸蒜片係完全沒有想過咁好食,他們的蒜片跟出面的不同,炸得像薯片一樣脆口,而且唔會粘牙,非常特別!

Porterhouse Steak with Garlic Gnocchi
Porterhouse Steak With Garlic Gnocchi($199),餐廳近期做緊T骨扒半價,友人非常喜歡吃牛,所以點了一客。牛扒我們點了5成熟,但是有點過了火,上菜時已經7成,但是肉質還是很鬆軟,很juicy!本身牛扒已有用落盬煎,所以已經有味道,但再配上附設的醬汁一齊食更加香口!蒜頭亦有稍為煎過!

Grapefruit Ade
西柚特飲($36),西柚可以解油膩,於是便點了一杯。這杯特飲不太甜,清清地!

總括黎講,餐廳環境舒適,店員服務亦不錯,食物味道不錯,而且款款都是熱辣辣,非常適合喜歡食蒜蓉的朋友來吃。有機會要再來試其他食物!
2019-01-14
5 分鐘 (堂食)
  • 蒜頭蕃茄白酒汁宗鮮活藍青口配法包片
2019-01-14 58 瀏覽
兩口子放假逛逛商場,溜溜冰,十分寫意,到了晚餐時間,大家都想食西餐,見到餐廳門口招牌是mad for garlic,意思是為大蒜而瘋狂,剛巧我倆亦挺喜歡吃蒜製成的食物,當然一拍即合。點了一份主菜,是烤澳洲牛柳配原個醋漬蒜頭,賣相非常美麗,用蒜頭加醬汁圍成一圈,中間再用原個蒜頭放在牛柳上,砌成一個牛柳蒜頭小山丘,未享用已經非常吸睛,吃後更是回味無窮,蒜頭已經用醋醬汁醃得非常容易入口,軟軟的,而且蒜中帶酸甜味,不錯不錯,牛柳挺厚身,但烤得剛剛好,不會過熟,很軟身,肉汁香濃,再點了一份意粉,蟹肉龍蝦肉都挺多,與忌廉汁非常夾,檸檬特飲是沒有酒精的,檸檬味充足但不太酸,很解膩。
2019-01-12 60 瀏覽
Mad for Garlic 餐廳闊落,有卡位,都坐得幾舒服。Garlic Snowing Pizza $138這個意大利薄餅有菠蘿,蝦,炸蒜片和芝士絲灑在面上。炸蒜片脆口,又香又好食。完全不覺得自己食蒜頭片, 似食薯片。不過餅底不太夠脆。Crab & Lobster Pasta $168這個蒜香忌廉汁蟹肉龍蝦肉意粉有驚喜。蒜香忌廉汁濃郁,每條意粉都黏上忌廉汁。蟹肉龍蝦肉都不少,要趁熱吃。這個可以再encore。 Lemon Calamari Cream Risotto $138本來這個意大利飯是辣的,店員說如果不想要辣,可以走辣,朋友不喜歡辣,所以我們選了走辣。這個意大飯有魷魚,檸檬配上醃漬蒜芯。 飯入面都加入蒜頭。

Garlic Snowing Pizza $138

Crab & Lobster Pasta $168

2019-01-11 419 瀏覽
當一聽到流感高峰期,大家會做咩預防措施?戴口罩、勤洗手、飲水、早睡早起、食維他命C、多吃水果....我就除了早睡早起外,樣樣都做齊,仲有一樣,就是老爸的獨門秘方,食蒜!老爸話蒜頭可殺菌,提升免疫力,我信!見老媽感冒久久未清,今晚一於帶她去殺菌。餐廳開方式設計,感覺開揚,燈光柔和,幾有情調。兩邊設有一排長沙發座配二至四人枱,中間就有兩排寬闊的卡座,感覺好舒適,而另一邊還有幾張四人枱,座位不少。翻開餐牌,清晰精美,分別有Starter、Salad、SSAM、Pizza 、Pasta、Steak、Rice、Dessert 和 Drinks,仲有一份Seasonal menu,仔細看看每道菜式的細目,由Starter 至Dessert 都用蒜炮製,真全蒜宴,好有創意!***************************估不到還未點菜就先來welcome food,真窩心!是充滿蒜香的蒜蓉包。包面塗滿牛油蒜粒,蒜香牛油香兼備,簡單而美味!***************************先上凱撒沙律伴焗烤南瓜及脆芝士 MFG Caesar Salad ($128),以全棵羅馬生菜製成,上面
***************************
***************************
凱撒沙律伴焗烤南瓜及脆芝士
先上凱撒沙律伴焗烤南瓜及脆芝士 MFG Caesar Salad ($128),以全棵羅馬生菜製成,上面舖滿香脆的麵包粒 炸蒜片、鹹香的煙肉 芝士,伴上少許凱撒沙律醬,而中間就有幾件粉綿的烤南瓜 和脆卜卜的芝士脆片,有別於一般的凱撒沙律。
凱撒沙律伴焗烤南瓜及脆芝士
羅馬生菜 非常新鮮,青綠爽脆,真係食到嗦嗦聲,正!伴上各配料同吃,好豐富,只是略為鹹了一點。
*****************************
蝦、菠蘿、炸蒜片MFG招牌意大利薄餅
薄餅也有不少選擇,當然揀註明招牌的蝦、菠蘿、炸蒜片MFG招牌意大利薄餅 Garlic Snowing Pizza ($238)。嘩!單單賣相已引死人。薄餅預切了八大件,每件均放有蝦肉 菠蘿粒,除了舖滿炸蒜片 外,還有不少蒜粒,進一步提升蒜香,加埋半溶的芝士 芝士碎,非常滋味!
蝦、菠蘿、炸蒜片MFG招牌意大利薄餅
提起一件,一拉再拉,繼續拉,拉出長長的芝士絲,芝味爆燈,誘惑得很!餅身極薄,相當香脆,配上爽彈的蝦肉 和清甜的菠蘿粒,伴着鹹香的芝士 炸蒜,配搭美味。
************************
D.I.Y. 提拉米蘇配意大利手指餅及咖啡甜酒
甜品都加蒜頭?即管看看會係點。揀了兩款甜品,先上D.I.Y. 提拉米蘇配意大利手指餅及咖啡甜酒 D.I.Y. Tiramisu ($68)。將Tiramisu分拆,有趣!真的有趣!有三條手指餅、一小杯特濃咖啡 咖啡酒,還有一碗加了蒜的忌廉
D.I.Y. 提拉米蘇配意大利手指餅及咖啡甜酒
DIY三步曲:我愛咖啡和酒,先蘸上多些咖啡,再蘸上多些咖啡酒,最後沾少少蒜忌廉,完成屬於我口味的tiramisu。手指餅半腍半脆,咖啡味香濃,仲好有酒香,帶點忌廉的甜美,最特別是竟有蒜香,有創意!
************************
法式薄餅包自家製雲呢拿雪糕及香蕉配檸香蒜糖漿
另一款就揀了法式薄餅包自家製雲呢拿雪糕及香蕉配檸香蒜糖漿 Banana Crepe Pouch ($68),賣相精緻吸引,見到都令人喜悅。以柔軟薄身的法式薄餅 包着一大球自家製雲呢拿雪糕,周邊放了香蕉蒜粒,再淋上檸香蒜糖漿。舀一匙有齊眾食材,香甜冰凍的雪糕 配上檸香蒜糖漿雪糕 帶有蒜香,又是創意之作!
根據網上資料所得知,大蒜所含蒜素能活化細胞,增加抗菌及抗病毒能力,增強免疫力、加快新陳代謝、緩解疲勞,故吃蒜頭不僅能增強免疫力,還能通血管及清除毒素。蒜,不止厲害;品嚐完今晚每道菜式後,蒜,好味!
2019-01-08
$221.1 (晚餐)
2019-01-11 63 瀏覽
我地book左台6點半,去到餐廳人未算多。我地三個人叫左海鮮沙律配酒香黑醋汁有d蝦 蜆 魷魚 八爪魚仔同細青口 味道都唔錯 蜆就仲有d沙同埋菜份量適中蒜片蝦配法包都有幾多蝦 蝦都算新鮮爽口 想要入味啲就要點多d汁一齊食 忌廉汁蟹肉龍蝦肉意粉呢個意粉都幾多料 雖然係忌廉汁 但都唔會好漏 朋友覺得最好食呢樣烤澳洲牛柳配芝士忌廉汁個扒只有150g 好精緻 同埋中間肉係碎過 牛味算好夠牛肉飯配太陽蛋呢個比較岩大眾口味 可能個鐵板太熱啦 太陽蛋一黎已經9成熟 所以要快啲撈飯 好難得有d飯焦食 幾香口

我地book左台6點半,去到餐廳人未算多。
我地三個人叫左

烤澳洲牛柳配芝士忌廉汁
個扒只有150g 好精緻 同埋中間肉係碎過 牛味算好夠

牛肉飯配太陽蛋

2019-01-11 76 瀏覽
收工得閒決定去又一城嘅Mad for Garlic, 一間主打蒜頭嘅餐廳, 可能你會驚食完口有味但其實又唔會,等我講下我哋嗰晚食咗啲乜嘢啦!蒜香忌廉汁煮鮮活青口配法包片 (唔食得辣嘅朋友可以走辣)平時我都唔太鍾意食青口鍾意食蠔多啲, 一來因為大粒啲二來青口好難煮得好味。但呢度佢畀嘅青口分量好多同價格成正比,最重要既係夠新鮮,再索埋啲蒜香忌廉汁,非常正正!法包正正常常,但食完青口用嚟點汁一流。熱板烤香草美國肉眼扒配法式芝士薯蓉呢一味菜有大大粒蒜頭喺隔離, 我諗除非係好鍾意食蒜嘅人否則都唔會成粒食曬,所以我都係試咗少少, 蒜頭吸收咗牛扒嘅油香,都唔錯。牛扒我哋要咗七成熟, 價錢有返咁上下塊扒質素都自然好 冇乜嘢位可以挑剔, 仲要有兜細細地嘅拉絲芝士薯蓉,個份量啱啱好!藍芝士, 蜜糖 意大利薄餅鍾意食芝士嘅朋友一定唔可以放過呢一個薄餅, 先唔好講佢芝士味極濃厚, 重點係加上特別嘅蒜味蜜糖醬汁任你點, 甜得嚟又有芝士味,有芝士味之餘又有蒜頭味,不斷衝擊我嘅味蕾 ! 雖然塊薄餅都有12吋但因為係薄批,所以都唔係話好飽好滯。4. 法式薄餅包自家製雲呢拿雪糕及香蕉配檸香蒜糖漿(期間限定唷~)我覺

蒜香忌廉汁煮鮮活青口配法包片 (唔食得辣嘅朋友可以走辣)

熱板烤香草美國肉眼扒配法式芝士薯蓉

牛扒我哋要咗七成熟, 價錢有返咁上下塊扒質素都自然好

藍芝士, 蜜糖 意大利薄餅

我覺得呢個甜品最好味係佢個crépe, 同埋有趣係你食雪糕時會發現入面都有蒜頭, 本身我對食就原粒蒜頭,但食左一粒都覺得幾好食

埋單大約每人三百七十蚊, 偶爾食餐好嘢都幾好
睇到咁多好食評,所以放假去試吓。昨日叫咗個Set Lunch好,味道基本都👌而又唔駛等位。仲叫埋佢個特色推介嘅蒜蓉包🥖,個包裏面係多蒜蓉,但真係無乜香味而且有啲乾。但付出百幾💸食到Set Lunch,有湯🍜/沙律🥗+餐飲☕都算合理,只係無預期咁好食😒。想試呢間餐廳要好喜歡食蒜之餘,仲要好like食芝士🧀先得,因為佢啲菜色主要材料都係呢兩款🤔。至於環境方面都OK同埋坐得舒服。如果唔想等位等得耐,都可以係一間不錯嘅選擇😉。
睇到咁多好食評

2019-01-09
2019-01-10 53 瀏覽
一直都有聽朋友介紹呢間餐廳,因為又一城開咗,所以要去試吓!餐廳入邊有好多卡位 環境闊落而且坐得好舒服坐低左之後就有餐廳服務員過嚟推廣 Like咗佢哋Facebook就會送一瓶炸蒜!個樽同埋啲蒜都好吸引 同朋友一人拎左一瓶走我地叫咗個前菜 蒜頭番茄白酒汁炒八爪魚及蜆 配法包雖然睇落細細份 但係都有好多蜆肉同埋八爪魚仔 同埋個蒜頭蕃茄真係好香但係白酒味唔係好重 而且法包係揸咗牛油先焗 好香脆Main course 方面 我哋叫咗個蒜香忌廉汁蟹肉龍蝦肉意粉同埋Ham and sausage pizza share因為個Pizza都幾大 所以已經好夠食 pizza個皮好薄同埋啲芝士好香 不過佢就冇蒜蓉少咗mas for garlic嘅特色啲意粉嘅賣相都好精緻 不過如果多啲蟹肉同埋龍蝦肉嘅話就會更加吸引 overall味道都好好 個忌廉汁唔會太稠同太多 都值得一試總括而言 呢間餐廳食物價錢唔算好貴 而且環境舒適 食物嘅賣相吸引 可以再次選擇
一直都有聽朋友介紹呢間餐廳,因為又一城開咗,所以要去試吓!

餐廳入邊有好多卡位 環境闊落而且坐得好舒服

我地叫咗個前菜 蒜頭番茄白酒汁炒八爪魚及蜆 配法包

2019-01-08 34 瀏覽
我要吃蒜頭!!!為此緣故,我和兩位很愛吃蒜頭的老友一起到這間Mad for garlic,去mad一下!這個蒜蓉包實在驚艷到我!很鬆脆,滿滿的蒜香,實在令人食旨大動!不過奉勸一些生飛滋的朋友就不要試,因為也頗硬的...德古拉殺手,超愛這些蒜子,非常惹味,配上芝士和法包,完全絕配。我完全接受不到這個...........藍芝士pizza..........只可說這味道不是人人也能接受,我吃一口就要吐出來,感覺在吃霉菌,但我的朋友卻說好吃.......菌類齋意粉,超級多蒜片,味道OK啦!凱撒沙律,我覺得汁比較酸...一般。上次來這裏吃過一個南瓜雞肉微辣的Pizza覺得超級好吃,可惜今次這個不太合口味...還是前菜最好吃。
我要吃蒜頭!!!

這個蒜蓉包實在驚艷到我!

菌類齋意粉,超級多蒜片,味道OK啦!

凱撒沙律,我覺得汁比較酸...一般。

2019-01-08 2831 瀏覽
上次約吾成…朋友話年尾前都想聚番次啊~…就事不宜遲…馬上揾地方!!朋友選址九龍塘...咁...一想就係又一城囉!!...搜查吓有乜東合心水…見到Mad for Garlic……當真太巧!!...自己同朋友都真係mad for garlic啊哈哈!!...訂唷!!...又係要分兩個硬性時段...6:30pm 或8:30pm入座...限兩小時離座!!...服務員話如果想彈性D…..所謂"彈性"...就係walk in...但入座起計, 只可坐1.5鐘咁囉.......這又當然又吾知到時要等幾耐...一切在乎自己決定...了!我地3人...訂6:30pm...安排左好舒適4人卡座...刨吓餐牌...都係選豎起手指公o既餐廳推介!!...以"蒜到盡"為目標...同行朋友都吾食牛牛...所以扒類都吾洗理...簡單叫兩款主食...Garlic Snowing Pizza...見到幅彩圖已經覺得好澎湃...實物亦如圖示...芝士同蒜片滿滿覆蓋成個薄餅...滋味無窮!!...好滿足唷!!Crab & Lobster Pizza...哩個更加要趁熱食!!..白汁冷掉通常變得漿漿糊...口感就會差左一節.
Crab & Lobster Pizza
Banana Sweet Pizza

...訂唷!!...

又係要分兩個硬性時段

Garlic Snowing Pizza
...滋味無窮!!...好滿足唷!!

Crab & Lobster Pizza
...哩個更加要趁熱食!!..白汁冷掉通常變得漿漿糊...口感就會差左一節..整體就係淡口左D...

甜品點左個Banana Sweet Pizza.
..連甜食都加入蒜粒...都有D好奇係點o既呢??...賣相好吸引...薄脆pizza底...洒上香蕉片、杏仁片...間著幾辨相信係少許糖漬過o既蒜頭...所以其實如果吾話我聽...未必食得出佢係蒜添...中間放一球香草雪糕...澆上焦糖.......吾可以話超好味...但試下都吾錯!!

連特飲 x 2...每人$180...OK啊!!
2018-12-28
  • Garlic Snowing Pizza