2019-03-15 77 瀏覽
個人都幾喜歡食蒜,放工後同朋友去公司附近嘅蒜主題餐廳食返餐~ 去嘅時候比較早冇咩人唔洗等位有得即入!前菜我地叫咗個蒜頭蕃茄白酒汁炒八爪魚及蜆配法包片,我叫咗floating ice ball,超得意的,全部水果雪成冰球,賣相好正! 蒜頭蕃茄白酒汁炒八爪魚--八爪魚係幾新鮮都鮮甜,都幾入味,。蜆細細隻但都係新鮮嘅。個汁其實味道唔錯,帶點辣,蒜味很濃。Ribeye Steak with Cheese Gratin牛肉叫左medium,口感好細嫩,加上一舊原隻garlic,配搭好特別。Vanilla ice cream on sweet pizza 🍫🍌最後甜品我哋叫咗一個甜pizza,自家製雪糕🍨同朱古力🍫香蕉🍌蒜頭pizza,配搭上嚟嘅味道真係好特別,朱古力香蕉甜甜地又帶有蒜香,批底就係薄底,所以食落去都唔太膩,岩岩好。值得推介
前菜我地叫咗個蒜頭蕃茄白酒汁炒八爪魚及蜆配法包片,

值得推介
2019-03-13
2019-03-14 65 瀏覽
約了久未見面朋友聚舊,大家都想找一間可以慢慢坐傾計餐廳,朋友推介這間位於又一城的Mad for Garlic,一於試試!餐廳設計型格,而且每張台之間都有充足空間,十分適合朋友相聚以蒜頭為主題,當然要點充滿蒜頭的菜色。先點了焗蒜蓉澳洲羊架($268),燒香的羊架上灑滿脆蒜,入口極香,而且羊蘇味十足,分量也不少,吃得滿足朋友點了烤肉眼扒配法式芝士薯蓉($258),肉眼扒難得地以鐵板上,上檯時還保留熱度;肉眼烤得剛好,肉質嫩滑,值得一試甜品點了蒜頭香蕉朱古力薄餅配雲尼拿雪糕($88),以蒜頭作甜品聽落十分奇怪,但吃下來又相當不錯,而且配上餐廳自家製雪糕,十分值得一點這間高水準餐廳值得推薦!

餐廳設計型格,而且每張台之間都有充足空間,十分適合朋友相聚

這間高水準餐廳值得推薦!
2019-03-12 58 瀏覽
這家Mad for Garlic以前已經聽過是一間以蒜為主題的餐廳今晚就約了一位特別喜歡蒜的朋友一起去試餐廳在九龍塘又一城環境優雅具特色一坐下就送來兩片蒜蓉包一人一片 蒜味香濃 香脆可口蒜香忌廉汁鮮活藍青口配法包片一大鍋藍青口 好新鮮忌廉汁好香 加了一些辣椒 帶點點微辣 好特別鍋底有很多忌廉汁 配法包片吃 很好吃BBQ Chicken Ranch Pizza薄餅料有雞胸、火箭菜、沙律醬和芝士也是點點微辣 有一顆顆蒜頭薄薄的pizza 還加入了燒烤醬 味道很不錯Tropical Fruit Tea - Green Apple茶底 杯邊掛了檸檬加進茶裡面 檸檬茶 不會太甜 酸酸的很好喝水果有青蘋果、梨、草莓、奇異果和藍莓好豐富 吃完主吃後當飯後果
這家Mad for Garlic以前已經聽過

一大鍋藍青口 好新鮮
忌廉汁好香 加了一些辣椒 帶點點微辣 好特別
鍋底有很多忌廉汁 配法包片吃 很好吃

BBQ Chicken Ranch Pizza
薄餅料有雞胸、火箭菜、沙律醬和芝士
也是點點微辣 有一顆顆蒜頭

薄薄的pizza 還加入了燒烤醬 味道很不錯

茶底 杯邊掛了檸檬
加進茶裡面 檸檬茶 不會太甜 酸酸的很好喝
水果有青蘋果、梨、草莓、奇異果和藍莓
好豐富 吃完主吃後當飯後果
2019-03-12 4484 瀏覽
今晚約3位朋友來Mad for Garlic吃牛排,之前吃過她的T骨排,有齊西冷和肉眼,大大塊,又多肉汁,但上次孤獨精自己食(其實係朋友失蹤),食唔落其他美食,所以今次叫齊為食四人組,一於有大食大!我們四行人,點了蒜香蟹肉龍蝦肉意粉,燒烤雞肉薄餅,本來想叫那大大件T骨排,但有朋友想吃餐廳的特色勁多蒜頭的那個牛排,便點選了餐廳特色的熱板烤MFG牛肉眼排配蒜頭山,還有蒜香麵包塔。蒜香蟹肉龍蝦肉意粉—勁多料,味道一流,每條意粉也充滿蟹肉龍蝦鮮香味,另外燒烤雞肉薄餅有滿滿的雞肉放在薄餅上,並有勁多火箭菜,啖啖雞肉,香噴噴的薄餅,沾滿芝士,美味可口。主角上場,熱板烤MFG牛肉眼排配蒜頭山!真是震撼,大大塊的肉眼排,選了四成熟,肉汁保留在牛排內,一刀切入,肉汁立即奔放出來,肉眼排上鋪滿了烤脆的蒜頭片,牛肉味濃郁,配上惹味蒜頭片,味覺和口感刺激,一湧而來,食唔停口。最後一定要吃蒜蓉包塔,除了味道一流,影相拍照搶like怎少了它!加上老朋友的歡樂相聚一刻,更是盡興而歸。服務員服務殷勤親切,特意送上自家製蒜蓉片一罐,當然要即時食啦,烤得香脆的蒜蓉片,可以作為前菜的小食,引發我們的食慾。

BBQ  Chicken  Pizza

Garlic  Steak

Garlic  Bread  Tower

加上老朋友的歡樂相聚一刻,更是盡興而歸。
Gifts  -  Garlic  chips
2018-11-26
BBQ  Chicken  Pizza
Garlic  Steak
Garlic  Bread  Tower
Gifts  -  Garlic  chips
2019-03-09 101 瀏覽
Mad for Garlic(又一城店)今日係又一城做完野 經常Mad for Garlic, 係一間主打蒜頭的餐廳, 就試下。起初都驚食完後會有嚴重的蒜頭味道,但食完又唔多覺,所以朋友們唔洗太擔心呢個問題。我地叫左:蒜香忌廉汁煮鮮活青口配法包片 (唔食得辣既朋友可以走辣)有時係街食青口會好怕有雪藏味,青口都確實好難煮得好好食既。首先,呢道既青口份量好多,而且都好新鮮,再加上蒜香忌廉汁,非常好食同夾味道!法包正正常常,但食完青口後用來點醬一齊食好一流熱板烤香草美國肉眼扒配法式芝士薯蓉這味菜有個好大粒既蒜頭係旁邊, 我諗除非係好愛吃蒜的人先會試 否則都唔會點食。因為好奇 所以我都試左小小,蒜頭吸左牛扒的油香,都十分不錯牛扒要七成熟, 價錢跟牛扒的質素成正比,冇咩地方可以挑剔, 仲有一碗小小拉絲芝士薯蓉,份量岩岩好!藍芝士, 蜜糖 義大利薄餅鍾意食芝士既朋友一定唔可以錯過呢個薄餅, 佢既芝士味道極濃厚, 重點是加上特別既蒜味蜜糖醬汁, 既甜又有芝士味,有芝士味之餘又有蒜頭味,有小小中和左芝士既膩。幾種感覺不斷衝擊我地既味蕾! 雖然薄餅都有12吋但係因為係薄批,所以都唔會太膩。法式薄餅包自家
Mad for Garlic(又一城店)

我地叫左:
蒜香忌廉汁煮鮮活青口配法包片 (唔食得辣既朋友可以走辣)

蒜香忌廉汁煮鮮活青口配法包片

藍芝士, 蜜糖 義大利薄餅

法式薄餅包自家制雲呢拿雪糕及香蕉配檸香蒜糖漿(期間限定唷~)
我覺得呢個甜品最好食既係crépe
有趣既係你食雪糕時會發現裡面都有蒜頭, 本身我對食原粒蒜頭不太感興趣,但食左一粒之後都覺得幾好食。
法式薄餅包自家制雲呢拿雪糕及香蕉配檸香蒜糖漿
30 分鐘 (堂食)
蒜香忌廉汁煮鮮活青口配法包片
法式薄餅包自家制雲呢拿雪糕及香蕉配檸香蒜糖漿
2019-03-08 44 瀏覽
這間韓式fusion菜以「蒜」來做賣點,所以這裡上至頭盤下至甜品都有「蒜」的蹤跡。坐下不久,店員就送上了兩份蒜蓉包,麵包烤得很香脆!讚👍🏻首先我們點了啤酒🍻,米味相對較重,不會太苦,所以很容易入口,平常不太好酒精的都絕對沒問題。頭盤方面我們就選了蒜頭蕃茄白酒煮八爪魚及蜆肉,蕃茄醬帶微辣,夾雜著淡淡的蒜香味,還附有法包給客人點住醬汁吃。主菜就點了這裡的Signature: Garlic Foryou Steak. 賣相非常精緻,牛肉烤得恰到好處,配以帶微甜的黑醬汁,真的非常滋味👍🏻如果大塊一點就好了🤪甜品就點了蒜頭朱古力香蕉薄餅配雲呢拿雪糕。起初還覺得這個配搭有點奇怪,但原來我的擔心是多餘的,味道非常夾,而且不會過甜,一冷一熱很有層次!離開前還可以因點讚facebook而獲得一盒炸蒜作禮物😬

坐下不久,店員就送上了兩份蒜蓉包,麵包烤得很香脆!讚👍🏻

離開前還可以因點讚facebook而獲得一盒炸蒜作禮物😬
2019-02-25
2019-03-08 45 瀏覽
今日同朋友去左festival walk 走行,行到肚餓就搵間野食,睇左一陣menu ,見到有間用蒜頭爲主,我同朋友對蒜頭都唔抗拒,所以試一試店入的擺設都好精美,有好歐洲餐廳feel 食物種類好多🥰🥰🥰我地點左招牌Garlic SteakCrab & Lobster Pasta MFG Caesar SaladMFG Caessar Salad 蔬菜🥬好新鮮,配上炸蒜頭,令到整個凱撒沙律味有更多不同層次,好特別👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Garlic Steak 我地要左5成黎到時鐵板好熱令到蒜香特別濃郁,可能大熱牛扒變左6成,所以建議可以比平時叫低多1成。牛扒肉質鮮嫩,配上炸蒜頭,口感待別豐富😝😝😝Crab & Lobster Pasta意粉好足料,蟹肉同龍蝦肉都好大件配上特製蒜香忌廉汁,好creamy 好好食值得一試再試👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

店入的擺設都好精美,有好歐洲餐廳feel

食物種類好多🥰🥰🥰
我地點左
招牌Garlic Steak
Crab & Lobster Pasta
MFG Caesar Salad

Garlic Steak 我地要左5成

Crab & Lobster Pasta
意粉好足料,蟹肉同龍蝦肉都好大件
配上特製蒜香忌廉汁,好creamy 好好食
值得一試再試👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
  • Crab & Lobster Pasta
2019-03-08 48 瀏覽
今日仔仔生日,放學之後帶咗佢去溜冰,仔仔鍾意食西餐所以就訂了又一城一間西餐廳幫佢慶祝生日🎂這裏環境氣氛都好舒服😌這裏環境氣氛都好舒服😌餐廳上的食物款款都吸引,但這間餐廳最出名都係會以蒜頭去烹飪食物為主。所以一定是要試吓👍食西餐一定要點牛扒,呢個招牌肉眼扒配蒜頭山,五成熟煮得啱啱好,牛扒上邊鋪滿炸蒜,都係第一次食,牛扒加埋蒜頭口感非常香濃🤤檸檬忌廉魷魚韓風意大利飯-呢款飯其實有少少辣因為有小朋友所以我地叫我佢走辣,意大利飯裏便都是加入左蒜頭,所以蒜頭味好濃但配搭左忌廉加入少少檸檬汁好開胃👍招牌意大利薄餅-裏邊加入左芝士、蒜頭、蝦及菠蘿,蒜頭Pizza都係第一次食,口感好特別,好重蒜頭味但食落炸蒜脆卜卜菠蘿甜甜酸酸,非常惹味食唔停👍
這裏環境氣氛都好舒服😌這裏環境氣氛都好舒服😌
  • MFG招牌意大利薄餅
  • Garlic  Steak
2019-03-06 49 瀏覽
係又一城睇完戲之後搵地方醫肚 落到UG果層 睇到一間 好開揚既餐廳見氣氛幾好 之後就入左去坐底 頭盤 叫左碟Cobb salad 雞胸沙律配雪利酒醋汁佢會連埋個沙律🥗盤一齊拿黎 之後就會係面前攪拌勞均勻 再上碟 大大碟 酸酸甜甜 健康又開胃呢度既服務員 亦都好細心 食到一半會再轉個細盤比你Crab& lobster pasta蟹肉龍蝦🦞意粉呢碟意粉我比滿分 勁香濃既龍蝦汁 及忌廉汁味 食落口感滿嘴忌廉味 龍蝦肉亦都相當爽口 煙靭 吾好睇佢細細碟 其實都好飽肚Garlic sizzling rice煙肉 飛魚籽炒韓國牛油飯色香味區全 甜酸辣都有齊既炒飯 食到上曬引 佢會有少少的辣加上蛋黃沙律醬 同炸蒜片 味道錯綜複雜互相配合得好好 令人回味無窮
係又一城睇完戲

食到上曬引 佢會有少少的辣
加上蛋黃沙律醬 同炸蒜片 味道錯綜複雜
互相配合得好好 令人回味無窮

2019-02-27 95 瀏覽
生日多飯局,有時都唔知揀咩食好,今次不如揀間特別啲啦,我有個朋友好中意食蒜,就試呢間多蒜啦!book左6:30(因為下一場係8:30),留檯「5分鐘」,其實唔好咁啦,最少都15分鐘啦係咪。入去坐卡位都坐得舒服嘅,不過就好焗囉。人未齊就放左蒜蓉包啦,我同另一位朋友到先,食嘅時候仲叫暖暖地唔算硬,另外兩位稍後到就食硬啲啦 (爆)烤雞柳牛油餡角配蒜香乳酪醬,雞柳燒得幾香但可以juicy多D,沙律菜有醋dressing中和一下油膩,牛油餡角偏硬,蒜香乳酪醬其實食唔出蒜味,但整體係夾嘅,可做得更好。Garlic Snowing Pizza基本上食評中人人都會order,的確好多乾蒜片,少少蝦同芝士,薄pizza唔會令人食得太飽,雖然多蒜片但唔算好大味,至少食完唔會口臭(爆) 多啲溶左嘅芝士會更好。p.s. pizza餅底同餡角餅底係一樣,比較硬同埋韌特色醃漬蒜頭炒韓國牛油飯,飯炒得乾身不會油膩,蒜味唔突出,中間有一隻蝦咁多,入面有少少青紅椒,辣椒、露筍等等做配搭,口感&味道更實在一點。又係好多人會叫嘅蒜香忌廉汁蟹肉龍蝦意粉,每條意粉都掛上濃厚creamy嘅白汁,但好少蒜香味,蟹肉龍蝦分量偏少,

p.s. pizza餅底同餡角餅底係一樣,比較硬同埋韌

又係好多人會叫嘅蒜香忌廉汁蟹肉龍蝦意粉,每條意粉都掛上濃厚creamy嘅白汁,但好少蒜香味,蟹肉龍蝦分量偏少,整體感覺可以。

飲品方面選擇算ok呀,橙紅色果杯係 Cinderella,有橙、菠蘿、檸檬汁等等嘅開胃飲品,仲有橙soda同埋白色果杯蒜味牛奶? 我冇膽飲蒜味奶,但朋友話都ok喎,入得口嘅(笑)

最後就當然唔少得蒜味甜品啦啦,同一個pizza底,換上香蕉、蒜片、朱古力漿同雪糕,gimmick野岩香港人呀,唔難食嘅,都幾得意吖,出奇地個味都夾喎。
2019-02-27 1721 瀏覽
今日睇電影之前同朋友嚟咗呢度食晚飯呢間餐廳係以蒜作為主題太吸引了!環境相當開揚、另外個廚房亦係半開放式設計可以見到廚師係裡面烹飪🍳坐低無耐、侍應即刻送上一碟蒜蓉包個法包好香脆叫咗個帶微辣嘅煙肉蕃茄意粉$108裡面仲有d洋蔥、辣椒同肉碎洋蔥同個意粉都煮得啱啱好唔會過淋、相當有咬口配埋個酸酸辣辣又帶些少甜嘅紅汁真係相當開胃叫咗個半熟嘅garlic foryou steak$238賣相非常之靚、切開睇係啱啱好半熟肉味非常濃郁而且好柔軟側跟嘅蒜粒同個汁都甜甜地同個牛肉非常夾色香味俱全最後仲叫咗個好不得了嘅甜品做收尾呢個甜品pizza個餅底夠囇香脆上面配埋朱古力醬、香蕉、杏仁片同蒜粒!咁多香口嘢係上面仲要加多一大球香草雪糕係中間試問有乜可能唔好食?仲要一冷一熱咁先正
今日睇電影之前同朋友嚟咗呢度食晚飯
呢間餐廳係以蒜作為主題
太吸引了!

坐低無耐、侍應即刻送上一碟蒜蓉包

個法包好香脆

叫咗個帶微辣嘅煙肉蕃茄意粉$108
裡面仲有d洋蔥、辣椒同肉碎
洋蔥同個意粉都煮得啱啱好唔會過淋、相當有咬口
配埋個酸酸辣辣又帶些少甜嘅紅汁真係相當開胃

叫咗個半熟嘅garlic foryou steak$238
賣相非常之靚、切開睇係啱啱好半熟
肉味非常濃郁而且好柔軟
側跟嘅蒜粒同個汁都甜甜地同個牛肉非常夾
色香味俱全

最後仲叫咗個好不得了嘅甜品做收尾

呢個甜品pizza個餅底夠囇香脆
試問有乜可能唔好食?
仲要一冷一熱咁先正

• Garlic Foryou Steak
  • 8" Vanilla Ice Cream on Sweet Pizza
2019-02-26 74 瀏覽
諗住同同事食餐開年飯,諗住試下食蒜味既一餐。點知樣樣都咸到苦,由沙律、意粉、飯都咸到要狂飲水。跟住菠菜意粉竟然有綠茶味,諗住飲杯凍檸茶解渴,點知連糖漿都要咸味,真係無下次呀。
2019-02-24 88 瀏覽
在九龍塘又一城巧遇舊同事,人人都叫她食物博士。我提意一起晚膳, 談談近況! 她帶我去一間以大量一蒜作菜的餐廳,她說近來天氣反覆最容易病,大蒜素能提升免疫能力又可殺菌,對心臟也好,令我長知識喇!既然如此,點菜就由朋友揸主意啦!蝦,菠蘿,炸蒜片MFG招牌意大利薄餅。熱鐵板MFG招牌肉眼扒配蒜頭山。飲品方面,她建議多飲清水冇糖份飲料對身體更有益!可見她對食物真係好有要求!薄餅方面左芝士下面滿佈炸蒜片, 蝦及菠蘿 ,餅底有啲煙韌,食得非常滋味。鐵板肉眼扒上枱時發出吱吱聲, 先聲奪人好吸引 , 真係名副其實蒜頭山,肉眼扒上滿佈蒜片 ,能增加味道層次, 肉眼扒肉嫩多汁!呢間韓國西餐廳座位舒服, 環境氣氛不錯!每位客人奉送香脆蒜蓉包蝦,菠蘿,炸蒜片MFG招牌意大利薄餅'熱鐵板MFG招牌肉眼扒配蒜頭山

既然如此,點菜就由朋友揸主意啦!
蝦,菠蘿,炸蒜片MFG招牌意大利薄餅。
熱鐵板MFG招牌肉眼扒配蒜頭山。

呢間韓國西餐廳座位舒服, 環境氣氛不錯!

每位客人奉送香脆蒜蓉包

蝦,菠蘿,炸蒜片MFG招牌意大利薄餅
'

熱鐵板MFG招牌肉眼扒配蒜頭山

2019-02-23 73 瀏覽
終於到禮拜五!Happy Friday當然要好好獎勵自己啦~所以約了朋友一試為蒜頭瘋狂!我地今次去了又一城分店~之前一直經過但冇試過~今次終於有機會試!!我地大約7:30到,等了半小時就有位咯~入面座位舒適,亦有卡位,私隱度高~一坐低,侍應哥哥即刻放低蒜蓉包打響頭炮!我為了之後有空位食甜品,所以押後了食包住!我地叫了招牌pizza,燒雞saam,同一份cream意粉!當然仲有叫佢招牌甜品啦!!先講燒雞saam,好得意,初時不知saam代表咩,嚟到原來類似薄餅,但係包形,食時塞滿雞枊,salad,好味!但個source有d 不太夾,所以我地都冇點到~pizza好脆!勁多cheese蒜片十分脆!食完成口都係!!至於意粉我個人覺得不過不失~普普通通~冇咩特別~終於嚟到我最期待的甜品!雪糕配上香蕉朱古力pizza再加蒜頭!其實完全食5到蒜頭味~所以如果期待蒜頭味你會失望!另外一讚侍應哥哥超強敏感度!我舉手不夠3秒即刻嚟到我面前!!

我地大約7:30到,等了半小時就有位咯~
入面座位舒適,亦有卡位,私隱度高~
一坐低,侍應哥哥即刻放低蒜蓉包打響頭炮!
我為了之後有空位食甜品,所以押後了食包住!

至於意粉我個人覺得不過不失~普普通通~冇咩特別~

2019-02-23 83 瀏覽
我本身對蒜唔抗拒,但亦唔太接受,今日行開九龍塘,朋友話又一城有間野幾好食,一齊去試試,見佢一番誠意,邀請我去就試下啦😅睇到個名我就心知不妙,難道係食蒜🙈唔泥都泥左就試下,最多唔好食,就無下次囉😅我地倆個人,叫左兩份食物一齊食,我地叫左個pizza同羊架,pizza就叫左BBQ Chicken 薄餅咬落去好煙韌,有蒜味但唔會功蓋過主,各有特色,猶如在嘴裏上演一場交響樂,各有各既魅力,但一起卻沒違和,反而彼此昇華到另一層次,而羊架用蒜泥作伴碟,羊架無騷味,配醬和蒜一起食,無特別好似各自各精采,羊架來說是滿美味,但並無特别,這間店食物品質十分不錯,亦使我對蒜有新既定義,相信不久既將來會再泥😍😍

BBQ Chicken Pizza

Garlic Lamb Chops