2022-06-13 241 瀏覽
平時食港女下午茶🫖閑閑地都要幾百蚊~但呢度超級抵食 $300唔使就有!下午茶包咗一層鹹點 一層甜點 同埋兩杯嘢飲 賣相好精緻🤩最鍾意就係佢個蝦多士 炸到金黃色好香脆 入面釀滿晒爽口嘅蝦肉 鮮味十足💕
人多多又唔想食中餐,平時都少食泰國菜,今次就食芒果樹!哩間分店嘅位置好寬敞,同隔離枱有一定隔離,感覺舒服啲。裝修好有泰國風情,夠哂特色。我地叫咗個四人套餐$980包括雜錦拉盤、兩款主菜、飯麵及蔬菜各一款、甜品拼盤同埋4杯飲品,另外再加咗幾款單點食物。✨雜錦拼盤拼盤有5款食物,泰式炸蝦餅、泰式炸魚餅、斑蘭嫩雞卷,素菜春卷、燒鴨米紙卷每款4件,味道中規中矩,款款都唔錯。✨招牌五味脆皮雞(半隻)招牌果然係唔錯,雞皮好香脆,雞肉都嫩滑,伴碟嘅蝦片味道都好濃好香脆卜卜。✨芒果樹黃咖喱海鮮多士盒多士盒大大個,份量都唔少,海鮮都算多。咖喱汁味道香濃,配埋麵包食更香。✨泰式牛肉船河人多share所以一人一碗仔,每人其實只得幾啖湯,但都食到湯底超級濃郁,不過牛肉同肉丸都有點兒韌。✨馬拉盞芥蘭芥蘭食落冇苦味,帶少少馬拉盞香,味道唔錯👍🏻✨甜品拼盤芒果鴛鴦糯米飯:糯米飯熱辣辣好香軟煙韌,淋上椰汁更好味,不過芒果就少咗啲😅泰式斑蘭千層糕:千層糕嘅口感同樣煙韌,味道就普普通通唔夠香椰汁西米糕:面層椰味好香,但下層嘅西米就太腍,冇咗咬口椰子雪糕伴椰果:椰味好夠,味道就正常發揮✨飲品 (+$15升級特飲)薏米紅豆冰

雜錦拼盤
✨雜錦拼盤

✨招牌五味脆皮雞(半隻)

✨芒果樹黃咖喱海鮮多士盒

✨泰式牛肉船河

✨馬拉盞芥蘭
芥蘭食落冇苦味,帶少少馬拉盞香,味道唔錯👍🏻

甜品拼盤
甜品拼盤
泰式斑蘭千層糕:千層糕嘅口感同樣煙韌,味道就普普通通唔夠香
椰汁西米糕:面層椰味好香,但下層嘅西米就太腍,冇咗咬口
椰子雪糕伴椰果:椰味好夠,味道就正常發揮

✨飲品 (+$15升級特飲)
薏米紅豆冰:有西米粒同薏米,但紅豆味爭啲啲,同埋偏甜
薄荷荔枝冰:有一粒荔枝肉同一片薄荷葉,正常味道,不過不失
椰香三色冰:椰味濃郁,不過同樣係偏甜啲啲

✨菠蘿海鮮炒飯 $128
炒飯粒粒分明,幾好咬口,蝦肉夠大隻爽口,配料就少咗啲,唔係好食到菠蘿粒😂

✨炭燒豬頸肉 $88
肉質好軟腍腍,完全唔會韌,香茅味都幾香。

✨泰式鐵板煎蠔餅 $108
餅底蛋味好香,配埋蠔仔好好味,但煎餅質感有啲太腍太散,唔係香脆嗰種。

✨酸辣肉碎生菜包 $88
肉碎偏咸帶少少辣,配埋生菜食中和返就剛剛好。

蒜蓉包
✨蒜蓉包 $38
麵包咬落軟熟,蒜蓉味超級香濃,啖啖都滿滿蒜蓉同牛油味😋

🔍整體感覺:除咗環境唔錯,職員服務亦幾好。上菜真係好快,落咗單一陣就不停上菜,枱面好快放滿哂😂 食物味道整體都幾好,款款都做得唔錯。不過價錢唔算特別平,6個人食咗$1700左右,以哩個質素配價錢,性價比就一般啦!
雜錦拼盤
蒜蓉包
2022-05-17 451 瀏覽
位於元朗形點, 地點夠方便, 出西鐵站行3分鐘就到。食物質素唔錯, 價錢就中高價, 食物款式都算多, drink list都有特色, 奉勸大家係openrice訂位的話, 記得準時, 因為過左10分鐘就會cancel booking, 而且唔會有電話通知。最後埋單時會送一張商場100蚊現金卷, 消費滿200蚊就可以用Tropical sangria ($58)有荔枝, 菠蘿, 熱情果同紅莓汁, 味道酸酸甜甜, 都幾解辣。燒鴨米紙卷 ($75)有6件, 好食, 鴨肉份量雖少, 但都刷得出存在感, 配上醬汁, 輕型爽口椰汁青咖哩雞柳 ($103)夠香, 偏辣少少, 雞柳冇雪味, 配料有我最鐘意食既泰國茄子, 但可惜可能唔新鮮, 有件苦左香烤薄餅 ($42)2大塊, 有啲失望, 同我預想中好大分別, 我預想中係似印度薄餅, 可以沾咖哩食, 而款係面麵粉量好少, 一met開就好多碎碎, 唔推介飛天通菜 ($88)好食, 好香唔會太辣

Tropical sangria ($58)

燒鴨米紙卷 ($75)

椰汁青咖哩雞柳 ($103)

香烤薄餅 ($42)

飛天通菜 ($88)
好食, 好香唔會太辣
Tropical sangria
Tropical sangria
燒鴨米紙卷
椰汁青咖哩雞柳
飛天通菜
OpenRice 睇得多,第一次寫食評。唔係好味到震,係嬲到爆….話說母親節正日,帶埋個女去食High Tea慶祝。首先間嘢食物質素唔差,當日tea set $268/ 2位用,連埋加一都係三蚊左右絕對對得上個價錢。可惜食物質素再好,都比個門口Receptionist 破壞晒…當日我1:30已經到餐廳,向門口短髮接待員查詢今日有冇tea set,接待員話有2:30開始,所以我去行陣商場再番嚟。到2:15再到餐廳,接待員問我幾位,我話2位想食tea set。之後接待員再講tea set係要2:30開始,我問是否一定要2:30才可入座,接待員話係,咁無辦法唯有帶住個女又四圍行再等。當時目測餐廳起碼仲有7成座位吉左,門口完全無人排隊。到2:25決定再番餐廳,心諗差5分鐘唔得就門口企,已經唔想再行。點知去到餐廳,竟然全場坐滿仲要等飛。當時我已經嬲嬲地,根本唔洗2:30才入座點解個receptionist死都唔比我入去座。咁我再問職員有冇4人枱,因為小朋友4歲多想坐隔離方便照顧。個receptionist 就話啦: 你想坐4人枱就應該拎4位啦!我回覆咁點解頭先行左2轉都唔比我入?搞到依家無晒位。

到2:25決定再番餐廳,心諗差5分鐘唔得就門口企,已經唔想再行。點知去到餐廳,竟然全場坐滿仲要等飛。當時我已經嬲嬲地,根本唔洗2:30才入座點解個receptionist死都唔比我入去座。咁我再問職員有冇4人枱,因為小朋友4歲多想坐隔離方便照顧。個receptionist 就話啦: 你想坐4人枱就應該拎4位啦!我回覆咁點解頭先行左2轉都唔比我入?搞到依家無晒位。職員無答我,一直回答你要2人枱我依家咪比你囉,仲有乜問題?態度超級惡劣。

原來好地地想慶祝節日,都比呢個女人激到無心機。佢嘅態度係你話一句,佢回你十句。我帶住個女,我唔想同佢嘈交。呢間餐廳即使再抵食再好味,都唔想番去。

2022-05-10 413 瀏覽
🌸人均$1xx食到托住個肚返屋企🌸🌸超好食泰式Tea set🌸份量奇多🌸件件好食😋Mango Tree Kitchen 📍元朗朗日路9號形點一期1樓1035號舖環境:🐣🐣🐣🐣🐣服務:🐣🐣🐣🐣🥚入到餐廳好多南亞風,真係可以一解去泰國既渴😂😂😂😂主題:🇹🇭味嚐。泰籃子下午茶🫖🌸每日 2:30pm -5pm 都有鹹點 savoury🌸酸辣牛肉粉絲沙律 🌸炭燒雞全翼🌸柚子三脆沙律🌸迷你泰式炸魚餅漢堡🌸酥炸黃金蟹鉗🌸燒鴨米紙卷精選美饌 amuse-bouche🌸蒜蓉燒大頭蝦(1隻)🌸迷你冬蔭功湯河 (2碗)甜點 sweet🌸泰茶及泰啡奶凍🌸斑蘭千層糕🌸椰汁西米糕🌸一口芒果糯米飯🌸蜜糖燒菠蘿飲品 drinks (任選兩杯 select two)凍:椰香三色冰柚子熱情果梳打 洛神花椰果特飲熱:香茅茶 桂圓蓮子茶 柚子蜜百幾蚊一個人食到捧住個肚返屋企不是夢😋😋😋適逢母親節,老人家唔太鍾意食甜嘢,傳統嘅西式鐵架tea set唔適合伯友😂😂所以帶佢試下泰式tea set 😋😋估唔到咁有驚喜💡🐣🐣🐣🐣伯友也表現很歡喜🥰🥰推薦度:🐣🐣🐣🐣🐣
🌸人均$1xx食到托住個肚返屋企🌸
🌸超好食泰式Tea set
🌸份量奇多🌸件件好食😋

Mango Tree Kitchen
📍元朗朗日路9號形點一期1樓1035號舖

環境:🐣🐣🐣🐣🐣
服務:🐣🐣🐣🐣🥚

入到餐廳好多南亞風,真係可以一解去泰國既渴😂😂😂😂

主題:🇹🇭味嚐。泰籃子下午茶🫖
🌸每日 2:30pm -5pm 都有

🌸迷你泰式炸魚餅漢堡
🌸酥炸黃金蟹鉗
🌸燒鴨米紙卷

精選美饌 amuse-bouche
🌸蒜蓉燒大頭蝦(1隻)
🌸迷你冬蔭功湯河 (2碗)

甜點 sweet
🌸泰茶及泰啡奶凍
🌸斑蘭千層糕
🌸椰汁西米糕
🌸一口芒果糯米飯
🌸蜜糖燒菠蘿

飲品 drinks (任選兩杯 select two)
凍:
桂圓蓮子茶
柚子蜜

推薦度:🐣🐣🐣🐣🐣
2022-04-25 1456 瀏覽
隨著食肆堂食逐步放寬相信大家也蠢蠢欲動外出用膳了吧!雖則如此但我也不會掉以輕心,所以美味的外賣仍然不時會出現於羅家中,今次就品嚐了Mango Tree Kitchen的泰式外賣大頭蝦盛饌盒。這套餐除了主角炭燒大頭蝦外還有5鹹4甜的點心,另配充滿泰式風味的冷熱飲品兩杯,當中包括有洛神花椰果特飲、香茅茶、桂圓蓮子茶、柚子蜜,及我們選的柚子熱情果梳打和椰香三色冰,我的柚子熱情果梳打口感清爽不太甜,而車爸爸的椰香三色冰則香滑甜美,我覺得兩杯也各有美味平分春色。嚐泰外賣盛饌盒二人份收費為$228價格非常親民,但只Mango Tree Kitchen太古店及元朗店限定,外帶回家打開兩盒也排得整整齊齊,點心放得滿滿的賣相相當頗不俗。鹹點內容挺豐盛那先品嚐吃泰國菜我最常點的柚子沙律,鹹鹹酸酸的調味配上多汁柚子從來也是醒胃之選,偶爾吃到附有乾蔥點綴的一口更添惹味。外表金黃金黃的女婿蛋內裡是軟綿溏心看起來就已經很有食慾了,吃下酸酸甜甜又鹹鹹的味道真的挺過癮。酥炸黃金蟹鉗取到回家雖已不再騰騰,但吃下仍帶脆感加上彈牙口感整體也不賴耶。這件小巧精緻的炭燒豬頸肉三文治味道也不錯,建議用焗爐翻熱後才享用口感會更妙。

主角炭燒大頭蝦身材健碩還帶滿滿的蝦羔很是誘人,燒得焦香的大頭蝦蝦羔味道非常甘香,蝦肉紮實之餘有鮮味實屬靚貨。

最後鹹點還有一口海南雞飯,海南雞皮爽肉滑的口感非常到家米飯已調上醬油,可另點附送的海南雞醬一起品嚐來增添神韻。

4款甜點分別為一口芒果糯米飯、斑蘭千層糕、椰青大菜糕及下圖的馬卡龍,超驚喜的馬卡龍口感輕脆不甜膩,一粒吃下即時心情大靚還有點不夠喉呢!

綠油油的斑蘭千層糕咬下去口感煙煙韌韌,帶上幽香芬芳的斑蘭味道吃得很舒心。

而晶瑩剔透的椰青大菜糕口感則較爽滑,內裡帶有絲絲椰肉吃下味道清甜可口。

最後還有精緻的一口芒果糯米飯,配以酸甜的象牙芒果就算一口也能非常滿足。

但作為芒果糯米飯的狂熱份子,見餐廳推出了母親節限定芒果糯米飯蛋糕$158,不假思索即時帶了一個回家。

以芒果糯拼湊出玫瑰花型蛋糕,材料用的是時令芒果、椰奶及黑、白糯米飯,吃時傾進附送的椰漿一起享用,吃一口煙韌軟糯的鴛鴦糯米飯配襯微酸的芒果味道平衡得宜,加上香甜椰漿的光環成件事就是美妙。

芒果糯米飯蛋糕可於太古及元朗店由即日至5月9日訂購外帶回家享用,另在母親節期間 (5月7日及8日) 凡於任何 Mango Tree分店惠顧母親節饗宴也會隨套餐奉上。
2022-04-22
10 分鐘 (外賣自取)
下午茶
慶祝紀念
母親節
2022-04-18 570 瀏覽
之前有食過呢間泰國菜, 呢排不斷見到介紹呢間下午茶, 二百幾蚊兩個人都覺得唔錯, 甜點咸點仲有要加兩碗湯粉, 又無得去泰國旅行就訂位黎試下頂住先❤️咸點: - 酸辣牛肉粉絲沙律- 炭燒雞全翼- 柚子三脆沙律- 迷你泰式炸魚餅漢堡- 酥炸黃金蟹鉗- 燒鴨米紙卷-精選美饌- 蒜蓉燒大頭蝦(1隻)- 迷你冬蔭功湯河(1碗)+ 迷你牛肉湯河(1碗)甜點🍧- 泰茶及泰啡奶凍 同椰汁西米糕 (沽清以馬卡濃代替)- 斑蘭千層糕- 一口芒果糯米飯- 蜜糖燒菠蘿飲品兩杯: ☕泰式奶茶同香茅茶咸點有酸辣牛肉粉絲沙律、酸酸地唔太辣幾正, 燒雞翼好香口, 酥炸黃金蟹鉗熱辣辣, 仲有大蝦新鮮,湯粉由於怕冬蔭功湯河太辣, 店員好好咁用左牛肉河粉代替, 甜點一向喜歡既芒果糯米飯同燒菠蘿很不錯加埋一都系$272/2人,每位 $136 有飲品湯粉咸點及甜品真系算好抵食, 偽泰國之旅下午茶之旅成功

咸點:

- 柚子三脆沙律
- 酥炸黃金蟹鉗
精選美饌

- 蒜蓉燒大頭蝦(1隻)
- 迷你冬蔭功湯河(1碗)+ 迷你牛肉湯河(1碗)

甜點🍧
- 泰茶及泰啡奶凍 同椰汁西米糕 (沽清以馬卡濃代替)
- 斑蘭千層糕
- 一口芒果糯米飯

飲品兩杯: ☕
泰式奶茶同香茅茶

2022-03-20
之前試過佢地既𝙡𝙪𝙣𝙘𝙝 𝙨𝙚𝙩已經覺得唔錯😚特登𝙗𝙤𝙤𝙠𝙢𝙖𝙧𝙠左黎試佢地既𝘼𝙛𝙩𝙚𝙧𝙣𝙤𝙤𝙣 𝙏𝙚𝙖 𝙎𝙚𝙩✨價錢真係好抵只係$248就可以食到個𝙩𝙚𝙖🥰仲要質素好好👍⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬下午茶包左一層咸點、一層甜點同兩杯野飲😚整體黎講都好高質尤其是係咸點真係好好食😋最𝘪𝘮𝘱𝘳𝘦𝘴𝘴𝘦𝘥係咸點既蝦多士🥰外脆內有滿滿既蝦肉🤤甜點正常發揮,冇假甜或者藥水味😆芒果芝士蛋糕最好食🥭
⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬
2022-04-02 451 瀏覽
呢間泰國菜食過幾次覺得質素還好價錢唔平,CP值不太高。不過最近見唔少Foodie出呢個tea set感覺好似又唔錯,滿滿一枱都係食物超豐富,唔似係平時輕飄飄一陣風果種港女打卡tea🤭-🧺味嚐 · 泰籃子下午茶 $248-✨鹹點✨- 酸辣牛肉粉絲沙律- 炭燒雞全翼- 柚子三脆沙律- 迷你泰式炸魚餅漢堡- 酥炸黃金蟹鉗- 燒鴨米紙卷-✨精選美饌✨- 蒜蓉燒大頭蝦(1隻)- 迷你冬蔭功湯河(2碗)-✨甜點✨- 泰茶及泰啡奶凍- 斑蘭千層糕- 椰汁西米糕- 一口芒果糯米飯- 蜜糖燒菠蘿-✨飲品✨- 柚子熱情果梳打 x 2-鹹點入面個人最愛酸辣牛肉粉絲沙律、炭燒雞全翼、酥炸黃金蟹鉗。牛肉粉絲沙律酸酸辣辣幾開胃,炭燒雞翼大大隻juicy又美味,酥炸黃金蟹鉗肉質飽滿好似食緊蝦餅咁😋大頭蝦肉質彈牙,冬蔭功湯河湯底偏甜不過都幾好食,而且幾足料,有蝦、青口、魚片、墨魚仔、草菇。甜點就相對比較普通,淨係覺得泰茶奶凍幾好食,夠味之餘亦唔太甜。芒果糯米飯一向幾鍾意可惜呢個芒果是酸的🥲。-總結:性價比滿分,整體質素平均無伏,下午茶計非常飽肚又抵食。-ᴘ.s. 下午茶星期一至日均有供應,仲送coupon下次食滿$2
🧺味嚐 · 泰籃子下午茶 $248
✨鹹點✨
- 柚子三脆沙律
- 酥炸黃金蟹鉗
✨精選美饌✨
- 蒜蓉燒大頭蝦(1隻)
- 迷你冬蔭功湯河(2碗)
✨甜點✨
- 泰茶及泰啡奶凍
- 斑蘭千層糕
- 椰汁西米糕
- 一口芒果糯米飯
✨飲品✨
- 柚子熱情果梳打 x 2
ᴘ.s. 下午茶星期一至日均有供應,仲送coupon下次食滿$200可減$100 / $400可減$200(只適用於星期一至四)

味嚐 · 泰籃子下午茶
味嚐 · 泰籃子下午茶
2022-03-24 426 瀏覽
味嚐·泰籃子下午茶  $248 (2人) 咸點 - 酸辣牛肉粉絲沙律- 炭燒雞全翼 - 柚子三脆沙律⭐- 迷你泰式炸魚餅漢堡- 酥炸黄金蟹鉗 ⭐- 燒鴨米紙卷 本人最喜愛的咸點是柚子三脆沙律和酥炸黄金蟹鉗🦀 柚子三脆沙律有炸豬皮,臘腸和柚子,炸豬皮非常香脆,可配搭餐廳附上的幾款醬汁,會更惹味,而柚子肉非常多汁,酸酸甜甜的,非常開胃,適合當開胃菜😋蟹鉗炸得十分香脆,雖然放在柚子沙律上,但幸好沒有減少它的香脆感👍炭燒雞全翼挺大隻的,但個人覺得味道普通,燒鴨米紙卷則是沒有太多鴨肉,幾乎只吃到菜,個人覺得一般 🙈而迷你泰式炸魚餅漢堡,炸魚餅本身是好吃的,但漢堡包沒有醬汁,好乾身,跟炸魚餅不太搭配🤔 酸辣牛肉粉絲沙律的粉絲配上了酸酸的醬汁,而牛肉則是有點咸咸的,我覺得兩者配搭起來怪怪的,我不太懂得欣賞 😂 精選美饌- 蒜蓉燒大頭蝦 (1隻) ⭐- 迷你冬蔭功湯河 (2碗)⭐ 🦐大頭蝦很大隻!!!! 燒得剛剛好,肉質結實,十分香口惹味😋 冬蔭功湯河的海鮮非常足料,有青口,小章魚,蝦及菇😚 它的湯底偏酸,不是太辣,非常適合怕辣的朋友!!!甜點 - 泰茶及泰啡奶凍⭐- 斑蘭千層糕 ⭐- 椰汁西米糕 ⭐

味嚐·泰籃子下午茶  $248 (2人)

咸點

- 斑蘭千層糕 ⭐
- 椰汁西米糕 ⭐
- 一口芒果糯米飯⭐
- 蜜糖燒菠蘿

我比較喜歡這個tea set 的甜點!!! 泰茶及泰啡奶凍都很口感嫩滑,泰茶味道偏甜,有奶茶味,而泰啡的咖啡味則沒那麼重🙈  斑蘭千層糕口感煙韌,不會太甜,而椰汁西米糕的椰汁味香濃,而且是比較甜的,適合愛吃甜食的朋友😋 一口芒果糯米飯是一口大小,方便食用,糯米飯口感軟糯,微咸的糯米飯搭配香甜的芒果,十分好吃🤤
蜜糖燒菠蘿則是讓我有點失望的甜點,因為它可能蜜糖不太足夠,所以我只吃到酸酸的味道,沒甚麼特別

飲品 (任選兩杯)
- 椰香三色冰
- 柚子熱情果梳打

柳香三色冰有香香的椰子味,底部有切成一條條的三色果凍,味道剛好,不會太甜,但建議在冰塊溶化前喝完,因為冰塊溶化後就會淡如水🙈 柚子熱情果梳打要先拌勻,味道偏甜,像喝柚子味的汽水

總結: 第一次嘗試泰式tea set,我覺得非常吸睛,而且是我吃過的tea set 中最飽肚,最足料的🤤

2022-03-14 322 瀏覽
佢平日嘅lunch set好抵食,100蚊樓下都有好多選擇。而且冇因貨就價,同平時單點嘅材料味道一樣。最值得一讚係佢派出嘅coupon,每滿$200可以用一張$100,原來係加10%後滿$200就可以用一張。同其他要加10%前計算,我覺得佢比較慷慨。
泰式奶茶
泰式奶茶
🌴味嚐。泰籃子下午茶 🧺 $248/2位平時都成日去泰國🇹🇭餐廳𝐌𝐚𝐧𝐠𝐨 𝐓𝐫𝐞𝐞 食晚餐,見到出左個好抵既下午茶😳 作為下午茶控既我點會唔食😂😂 人均$124喳~.♡.🌴鹹點酸辣牛肉粉絲沙律🥗炭燒雞全翼、柚子三脆沙律、迷你泰式炸蝦餅漢堡🍔酥炸黃金蟹鉗、燒鴨米紙卷🌴精選美饌蒜蓉燒大頭蝦、迷你冬蔭功湯河🌴甜點泰茶及泰啡奶凍、斑蘭千層糕、椰汁西米糕、一口芒果🥭糯米飯、蜜糖燒菠蘿🍍燒蝦好大隻,係炭火燒既味道😋燒得好香,雞全翼肉嫩汁多脆皮~迷你冬蔭功湯都唔細😂 湯頭酸辣非常美味,仲配有青口等海鮮,十分足料!甜點🍮我特別鍾意❤️芒果糯米飯、蜜糖燒菠蘿🍍好有泰國🇹🇭風味~~
🌴味嚐。泰籃子下午茶 🧺 $248/2位

.♡.

🌴鹹點

🌴精選美饌

蒜蓉燒大頭蝦、
迷你冬蔭功湯河

🌴甜點

2022-03-07 215 瀏覽
元朗站k出口形點行1分, 交通便利, 元朗我地非常之少踏足, 食完high tea, 我地仲可以行下呢度添🤩Mango tree kitchen嘅泰式tea set有別於傳統三層架嘅西式點心, 唔會淨係得啲精緻甜點及麵包, 係會以咸食做主體, 有粉麵串燒魚餅之類, 甜點就做最後結尾, 絕對啱哂男士及一家大細嘅high tea, 做型賣相一流, 打卡絕對唔會輸蝕過三層架, $248 二人份 另加一👍咸點🥢辣牛肉粉絲沙律牛肉睇落好乾, 食落除左乾之外仲好酸, 質地勁似牛肉脯, 粉絲質地爽身好食, 不過亦係太酸, 不過好搞笑地唔知點解會得一杯, 要自己分一人一半囉🥢炭燒雞全翼全隻雞翼大概有7寸, 無炭燒味, 燒得乾身少少, 不過質地算唔差, 有少少黑椒味🥢柚子三脆沙律有炸臘腸, 豬皮及柚子, 炸臘腸, 豬皮可能放得耐已經唔脆, 柚子就正常無渣🥢迷你泰式炸魚餅漢堡漢堡用上炸魚餅都幾得意, 漢堡包身正常無咩特別, 炸魚餅其實幾香好食, 質地彈牙, 不過同個漢堡好似唔係好夾, 可能欠缺了醬汁做媒體, 同埋比較乾身, 如果可以加啲香草醬如羅勒之類...可能會夾好多🥢酥炸黃金蟹鉗炸得唔夠香脆, 呢個價

咸點
🥢辣牛肉粉絲沙律

🥢炭燒雞全翼

🥢柚子三脆沙律

🥢迷你泰式炸魚餅漢堡

🥢酥炸黃金蟹鉗
炸得唔夠香脆, 呢個價位嘅tea set當然唔會有蝦蟹膠做俾你食喇, 當中混左豬肉, 所以食落比較硬身

🥢燒鴨米紙卷
米紙非常彈牙, 包住燒鴨, 生菜, 紅蘿蔔, 紫椰菜及粉絲, 燒鴨無咩味, 點下tea set附上嘅醬汁, 自己調一調味...都ok嘅

精選美饌
🥢蒜蓉燒大頭蝦(1隻)
大概有7寸, 一人有半隻大頭蝦, 蒜蓉味欠奉, 肉質比較梅, 不過都有蝦味

🥢迷你冬蔭功湯河👍😋
其實都唔算好迷你, 冬蔭功湯都算香偏酸, 河粉好滑, 好足料...有蝦, 魷魚, 魚蛋, 青口及草菇, 青口大隻新鮮彈牙, 魚蛋爽口彈牙, high tea居然有碗湯粉食確係大滿足

甜點
🥢泰茶及泰咖啡奶凍 (各一杯)
泰茶無咩茶味, 泰啡就比較濃啡味, 不過兩款都好甜, 所以蓋過左茶啡味, 但係兩款奶凍都滑溜嘅

🥢班蘭千層糕
無咩突出, 不過就唔算甜

🥢椰汁西米糕
正正常常嘅西米糕, 亦唔算甜

🥢一口芒果糯米飯
芒果唔太甜, 糯米飯太硬, 椰汁算香

🥢蜜糖燒菠蘿
菠蘿有渣

飲品(任選兩杯)
🥤柚子熱情果梳打
加左好少梳打, 唔覺有氣, 味道比較甜

🥤洛神花椰果特飲
通常洛神花飲品會酸酸甜甜, 點之成杯嘢淡淡的

環境寬落, 檯與檯之間都有適當嘅距離, 坐得舒服, 可以好悠閒咁食個非一般嘅high tea, 二百幾蚊二人份, 食得飽之餘又可以打卡, 確係另類high tea嘅選

魚堅總評
性價比 4👍
(以5👍為滿分)

2022-02-28 184 瀏覽
1️⃣鳳爪個汁較得非常好👏🏻👏🏻👏🏻少少辣,酸度岩岩好,好爽口,份量正常👍🏻👍🏻💰HKD$682️⃣炸魚餅好清新有埋檸檬味,配埋個酸辣醬好正呀,成個人醒神哂💰HKD$583️⃣芒果樹蝦蟹炒飯都好夠味,飯夠乾身💰HKD$1084️⃣紅咖哩慢煮牛肋骨肉係超淋,個咖哩十分出色,少少辣,食得出佢有好多香料,配飯真係絕頂,食到個碟冇淨汁😂😂💰HKD$1885️⃣棉花糖珍珠奶茶偏甜,都是普普通通得珍奶,奶茶味不是泰式奶茶果隻6️⃣莓沙冰😩唯一一樣唔好味,勁甜,飲糖水咁,飲完依杯之後我對沙冰係極度有陰影,以後都唔再叫沙冰。
1️⃣鳳爪
💰HKD$68

2️⃣炸魚餅
好清新有埋檸檬味,配埋個酸辣醬好正呀,成個人醒神哂
💰HKD$58

3️⃣芒果樹蝦蟹炒飯
都好夠味,飯夠乾身
💰HKD$108

4️⃣紅咖哩慢煮牛肋骨
💰HKD$188

5️⃣棉花糖珍珠奶茶
偏甜,都是普普通通得珍奶,奶茶味不是泰式奶茶果隻

6️⃣莓沙冰
2022-02-27 168 瀏覽
個tea set真係好抵食雖然係for兩個人但我哋四個去叫多一碟主菜同甜品都差唔多飽不過四個人去就要自己叫多兩杯嘢飲整體好好成個套餐有甜品,兩個湯麵冇影到😂,仲有兩個burger,米卷,燒雞翼等等燒雞翼真係好出色!!又大隻又多汁!兩個海鮮湯麵都好好味,由於係冬陰功湯底又唔係好辣,酸酸地好開胃,青口同蝦好好食燒龍蝦好好食好多膏,雖然得半隻呢個價錢真係性價比好高了,仲要又膏!叫咗個芒果沙冰好解渴!味道一啲都唔假仲飲到粒粒芒果!推介四個女仔去食
個tea set真係好抵食雖然係for兩個人

但我哋四個去叫多一碟主菜同甜品都差唔多飽
不過四個人去就要自己叫多兩杯嘢飲
整體好好成個套餐有甜品,兩個湯麵冇影到😂,
仲有兩個burger,米卷,燒雞翼等等
燒雞翼真係好出色!!又大隻又多汁!
叫咗個芒果沙冰好解渴!味道一啲都唔假仲飲到粒粒芒果!
推介四個女仔去食

2022-02-04
5 分鐘 (堂食)
用餐優惠
信用卡優惠