2021-04-11 818 瀏覽
久違了的泰菜🤨實在很久沒吃了🤭姊妹相約到Yoho mango tree下午茶...都算好提議😁原來對上一次幫襯此店已是幾年前了🧐看看現在食物質素如何? 是進步還是退步了呢?🤔不用多想就跟著餐牌落order"泰籃子下午茶"+set a 二人餐分嘗🥰下午茶籃都吸引🤩非常吸睛👀服務員送上兩個籃子放滿泰式小吃🤤鹹甜點款式...樣樣都有齊,餐飲限定三款熱飲☕🥃另外二人套餐...🧐雖然餐牌標示為特價,略嫌有點貴🤏相比起下午茶...泰籃子cp值較高😅此店食物質素、賣相及味道都不錯😋服務也👌可再encore😬所以,之後相隔一星期又再到訪... 今次跟另一半分享🤭encore泰籃子🤩原來限定餐飲可選擇改為凍飲👍🧃🍹服務員送上籃子時,首先就介紹..."串燒豬頸肉配糯米飯同蝦多士都建議趁熱先吃,如擺放久了...糯米飯會變硬,蝦多士即吃會較香脆"😅服務細心👍值得一讚👏其實上次服務員都有這溫馨提示🥰服務水準一致👍只是上次太匆忙沒有留意吧!😅都想試試+$15追加"迷你泰式牛肉船河"😋送上時還以為服務員落錯單?😅份量唔算"迷你"喎? 後來跟服務員問清楚...冇搞錯...是正確的😁只+15蚊👏真是"驚喜價"😆

泰籃子~下午茶

柚子三脆沙律

泰式大蝦炒金邊粉

椰香三色冰

泰式奶茶紅豆冰

桂圓蓮子茶(改凍飲)

迷你泰式牛肉船河

泰式奶茶紅豆冰
2021-04-04 405 瀏覽
開頭叫左三個菜,最初叫左蠔餅,但6:30pm就話無喇,改叫其他:青咖哩雞配白飯,白飯$15個,咖哩無椰香味。老水無骨豬手,煮得有啲過火,瘦肉偏鞋,豬皮部大林無晒彈性,得個咸字,但其他配料淡而無味。馬拉盞通菜,水準真係好普普通通,九龍城$40 set lunch 嘅炒通菜都高過佢。食左30分鐘就開始不斷黎執枱,明嘅,外邊有人排隊等位。份量同其他食評一樣,份量都係偏小。整體而言,食物質素同味道都係水準之下,服務都算可以。
青咖哩雞配白飯,白飯$15個,咖哩無椰香味。
食左30分鐘就開始不斷黎執枱,明嘅,外邊有人排隊等位。
份量同其他食評一樣,份量都係偏小。
整體而言,食物質素同味道都係水準之下,服務都算可以。

2021-04-04
5 分鐘 (堂食)
2021-04-02 334 瀏覽
我們一行4人,點的菜都算多,但是老實說,味道一般,不是我們平時吃的味道和質感,不太有機會重來。#生菜肉碎:以為是很穩陣的一道菜,怎料肉碎裡都是汁,所以包在生菜裡吃時就有點過分濕潤,味道也一般。#泰式煎蠔餅:也是比較濕潤的,不要以為是粵式那樣乾身,味道也有點怪,是我們唯一沒有吃完的菜式。其他炒菜、金邊粉等味道OK,但是稱不上很好。

其他炒菜、金邊粉等味道OK,但是稱不上很好。
又回到翻看相片當食咗的階段,想起之前去 Mango Tree 吃的性價比超高下午茶,一起忘了分享!二人份量 鹹點 + 甜點只是三百多,餐廳環境寬敞,響應炎炎夏日嘆杯Shaved Ice更正,一個tea set已包兩杯,個人超級推介,是我喜歡超冰凍又有口感的甜品~尤其是Shaved Ice with Mango Sticky Rice,芒果沙冰配上底部的糯米飯,消暑涼入心一流!Shaved Ice with Coconut Milk & Grass Jelly 大人小孩必愛,根本是高貴版旳椰汁冰加涼粉,好好味!另外迷你黃咖喱農夫包每次也是我的最愛,配上四款不同口味的泰式醬汁同樣出色~鹹點及甜點比例洽當,每次都能吃光光,絕對不是只為了影相哦~短期內沒法到訪任何國家,喜歡泰菜的朋友不能錯過哦~現階段先乖乖閉關,待好轉的時候我們約好了再去!大推脆炸軟殼蟹和 迷你黃咖喱農夫包!甜點最愛香芒糯米飯和泰式斑蘭千層糕!!!

甜點最愛香芒糯米飯和泰式斑蘭千層糕!!!
2020-07-18
2021-03-16 572 瀏覽
專登去Yoho 食燒肉放題,點知難食到乜都食唔到,去搵野食經過 Mango Tree 試下,有驚喜!豬頸肉正,糯米飯有啲硬,不過佢哋都一早睇咗我要趁熱食,但係我掛住影相!銀魚仔柚子沙律,見唔到銀魚仔,但係個柚子沙律都好食!燒蝦,唔好食!蝦多士好正!炸魚餅漢堡,魚餅好食,我冇食包!扎肉紙米卷,唔好食!奶凍,OK!班蘭多士,Ok!芒果芝士蛋糕:好好食!馬卡龍,唔好食!加咗$15要玩泰式船河,覺得好抵,其實都好大碗!泰式香茅茶本來走甜,但係佢話俾我聽係用蜂蜜,叫咗少甜!好清甜,唔錯!熱桂圓蓮子杞子茶!叫咗少甜,都好好味!服務又好,所以覺得唔錯!最後要讚下服務都好好呀,但碗碟唔太乾淨,換完都要洗多次抹多次!

銀魚仔柚子沙律,見唔到銀魚仔,但係個柚子沙律都好食!
燒蝦,唔好食!
蝦多士好正!
炸魚餅漢堡,魚餅好食,我冇食包!
扎肉紙米卷,唔好食!

奶凍,OK!
班蘭多士,Ok!
芒果芝士蛋糕:好好食!
馬卡龍,唔好食!

加咗$15要玩泰式船河,覺得好抵,其實都好大碗!

熱桂圓蓮子杞子茶!叫咗少甜,都好好味!
服務又好,所以覺得唔錯!

2021-03-10 445 瀏覽
係網上經常睇到介紹,加上喜歡泰式食品,所以一直想試好耐。員工服務唔差,坐位亦算可以。食物方面,串燒同漢堡我比較喜歡。蝦多士夠脆,但比較油,蝦肉好林,我寧願佢比隻普通熟蝦,唯一最差真係粒糯米飯,睇到個面都乾哂,咬一啖實在接受唔到就放棄,呢點真係要檢討。甜品中規中矩實屬一般,西多士見有少少似斑蘭醬,但少到同冇冇乜分別,奶凍普通,馬卡龍林咗,反而件蛋糕仔係比較最好食,冇特別驚喜。總括價錢黎講係平,食物配搭其實好好,但質素真係仲有好大改善空間。環境算舒服,如果有改善,必會再試。
係網上經常睇到介紹,加上喜歡泰式食品,所以一直想試好耐。
員工服務唔差,坐位亦算可以。
下午茶
~泰色大蝦炒金邊粉($98) 🍝正正常常的泰式金邊粉,金邊粉偏乾身。~青木瓜大蝦沙律($88) 🥗 呢個酸甜甜好開胃,食其他主菜食到一半滯滯地可再夾返一啖黎食。但嚟到嗰陣都有d驚訝,因為真係有好多紅蘿蔔🥕,甚至有啲多過青木瓜。😅~泰式雜錦拼盤($198) 🍤同普通拼盤差唔多,有最經典的泰色炸蝦餅,泰色炸魚餅🐟,班蘭嫩雞卷🐣,素菜春卷,燒鴨米紙卷。最比到驚喜我的係班蘭嫩雞卷,食落去有d肉汁唔太乾仲有少少班蘭味。而我自己本身係唔係幾鍾意食有味的菜例如芫荽🥬,所以燒鴨米紙卷就唔係幾岩我。其他就正正常常啦。~ 芒果樹黃咖喱海鮮多士盒($168) 🍛 一見到餐牌張相就即刻比佢吸引住叫咗呢個。咖喱好黏稠同濃郁,配上麵包非常襯撘。海鮮份量就比較少,有青口,蝦同魷魚圈🐙。不過一定要幾人share食,因為都要d滯口。~ 馬拉盞炒通菜($78) 🥬呢個菜都抄得幾入味同幾香,但係如果份量可以多d就更好啦。如果大家都鐘意食菜,4個人可能就要叫多碟菜啦。~ 芒果柚子特飲 ($58)🥭呢個飲品都清新,唔鍾意太甜的可以叫呢個再少甜,就岩晒啦。~泰式鴛鴦 ($48)🍸嗰陣諗咗好耐要呢個定係叫棉花珍珠奶茶,最後因為球雪
~泰色大蝦炒金邊粉($98) 🍝
正正常常的泰式金邊粉,金邊粉偏乾身。

~青木瓜大蝦沙律($88) 🥗

~泰式雜錦拼盤($198) 🍤

~ 芒果樹黃咖喱海鮮多士盒($168) 🍛

~ 馬拉盞炒通菜($78) 🥬

~ 芒果柚子特飲 ($58)🥭
呢個飲品都清新,唔鍾意太甜的可以叫呢個再少甜,就岩晒啦。

~泰式鴛鴦 ($48)🍸
嗰陣諗咗好耐要呢個定係叫棉花珍珠奶茶,最後因為球雪糕🍨所以揀咗呢個。黎都即刻試吓個雪糕,都冇令我失望因為個雪糕係泰茶味而唔係普通雲呢拿味。呢個我都叫咗少甜加埋雪糕飲落去就啱啱好。

~芒果糯米飯($52)🥭🍚
其實嗰陣已經食到好飽,不過女人就係有兩個胃,同埋嗰陣都有幾個人可以share就唔使咁飽。但嚟到我哋就真係笑咗出聲,因為都幾迷你,大家食飽咗想食甜品都可以照叫。😂

✨呢到食物同環境都唔錯,而且上菜速度好快,但份量就偏少。如果約埋朋友可以叫多幾個菜黎試吓。餐廳仲有口罩套提供,咁就唔驚亂咁放啦。
2020-12-10
慶祝紀念
生日
2021-03-06 375 瀏覽
四人限聚令下點個四人晚餐,打頭陣的併盤已經送警訝!每樣三件怎樣分?粉卷分唔到喎😳,結果要玩猜包剪揼,輸咗冇得食。向侍應反影,她們大概已被問到慣,熟能生巧地回應「個套餐由公司總廚親自設計,我們有向總廚反影客人意見既...」其他食物味道和買相不錯,唯獨是份量少。我們四個愛keep fit 的女仕還是要另加二個餸才滿足。如果有男仕在埸的話⋯⋯個四人餐連加一盛惠$1045.00 除了寒酸,沒有更貼切的形容詞!

個四人餐連加一盛惠$1045.00

除了寒酸,沒有更貼切的形容詞!
2021-03-02
10 分鐘 (堂食)
2021-02-28 462 瀏覽
疫情很久沒有相约朋友聚舊。星期六下午行經形点shopping 想揾間坐得舒適又寧静的坐下傾近況。推介這間。我地 walk in 只等10mins 有位,星期六好難得有下午茶 tea set 😜内裡有泰式佈置,坐位寬敞,傾談又唔會嘈到人。tea set 很精緻。推介蝦多士及馬卡龍有驚喜。由於美中不足,是飲品。tea set 包有三種飲品選其一。只可惜沒花茶或生果茶選擇。其他都OK。$239加一 此價錢可以讓人仿以身處係泰國 relax 慢活品嚐 tea set 係值得的。
疫情很久沒有相约朋友聚舊。
内裡有泰式佈置,坐位寬敞,傾談又唔會嘈到人。
tea set 很精緻。推介蝦多士及馬卡龍
Tea Set
2021-02-27
10 分鐘 (堂食)
Tea Set
2021-02-25 317 瀏覽
呢個疫情令我感受到出街食飯係幾咁奢侈所以我決定係我呢個開咗咁多年嘅Account入邊開始打我嘅食評有咩依郁都可以開嚟睇返 回味吓突如其來嘅假期同老公Book咗個久違嘅泰式按摩再嚟個泰式下午茶先本身見到有個下午茶Set 都幾多元化不過太肚餓都想食飽啲首先老公叫嘅咖喱牛腩飯出奇地好食個咖喱汁係滿佈花生味同埋甜甜地食落仲要有啲花生粒牛腩勁淋 薯仔都俾咗五六件 (唔知點解成日食啲咖喱飯都好少薯仔)不過個人口味鍾意食炸過嘅薯仔🥔我個青咖喱撈檬粉辣到不得了食咗一半頂唔順,俾咗老公食加咗嘅小食都好好味啲醬汁食得出有比心機調教嘅令我驚喜嘅係杯香茅茶雖然略甜,但係令我有置身泰國嘅感覺埋單仲要送咗張$50 coupon下次用都抵食!
呢個疫情

首先老公叫嘅咖喱牛腩飯出奇地好食
個咖喱汁係滿佈花生味同埋甜甜地
食落仲要有啲花生粒
牛腩勁淋 薯仔都俾咗五六件
(唔知點解成日食啲咖喱飯都好少薯仔)
不過個人口味鍾意食炸過嘅薯仔🥔

我個青咖喱撈檬粉辣到不得了

食咗一半頂唔順,俾咗老公食

加咗嘅小食都好好味
啲醬汁食得出有比心機調教嘅

令我驚喜嘅係杯香茅茶

雖然略甜,但係令我有置身泰國嘅感覺

埋單仲要送咗張$50 coupon下次用

炸蝦餅
燒豬頸肉
香茅茶
2021-02-07 450 瀏覽
元朗形點商場很多好評食店之一,而且地方大,枱跟枱的距離不會迫狹餐牌選擇非常多,每次點餐都選擇困難症般呢半個菠蘿海鮮炒飯每次必點的,上枱立即被分配吃掉,炒飯均勻,味道非常好,完全忘記了拍照。。。串燒可選雞,牛,豬今次點了豬啊,有醬汁配上更是美味馬拉戔炒菜非常惹味,亦是每次必點的菜,爽口不老豬頸肉不是一塊塊,而是一條條的豬頸肉條,口感彈牙,肉質嫩滑,讚燒雞皮脆肉滑,上菜要襯熱食啊,還有蝦片附送橙什特飲味道酸甜,味道提升食慾朱古力奶昔肥肥之選,口感非常濃郁,大愛每次來都不會失望的!

餐牌選擇非常多,每次點餐都選擇困難症般呢

半個菠蘿海鮮炒飯

串燒
可選雞,牛,豬
今次點了豬啊,有醬汁配上更是美味

馬拉戔炒菜
非常惹味,亦是每次必點的菜,爽口不老

豬頸肉
不是一塊塊,而是一條條的豬頸肉條,口感彈牙,肉質嫩滑,讚

燒雞
皮脆肉滑,上菜要襯熱食啊,還有蝦片附送

橙什特飲
味道酸甜,味道提升食慾

朱古力奶昔
肥肥之選,口感非常濃郁,大愛

每次來都不會失望的!
2020-11-28
星期五walk in等兩張枱大約20分鐘左右有枱喇,tea set黎得好快,服務員都好有禮貌,總括嚟講成個set大部份都好味😋係咸點有舊糯米飯🍚咁既野冇味又硬,甜點有件西多士咁既麵包又係冇味,隻蝦同豬頸肉好好味😋甜點我最欣賞係個marcaron🥰😍而家做緊食滿$100送$100coupon,下次消費滿$300可以用一張,所以呢餐性價比唔錯👍🏻
2021-01-22
20 分鐘 (堂食)
2021-01-11 683 瀏覽
由於疫情關係,最近約朋友出嚟,都係食下午茶多,今日去咗元朗Yoho 食泰式下午茶,CP值超高$239/兩位重包特式飲品,食物賣相幾靚,用兩個藤藍載住,一個載鹹點,一個載甜品,打卡啱哂,餐廳環境舒適, 行Modern 泰國風,呢度店員服務好殷勤及有禮貌,呢個下午茶唔錯,絕對可以再回頭嘅👍。。泰藍子下午茶:鹹點:1️⃣串燒豬頸肉配糯米飯(呢個好食,豬頸肉好爽滑彈牙,燒到剛剛好,配糯米飯好夾)2️⃣銀魚仔柚子沙律 (呢個我喜歡,柚子好甜又多汁,非常清新)3️⃣迷你泰式炸魚餅漢堡(漢堡包入邊夾炸魚餅,有創意又好味😋)4️⃣泰式蝦多士。(呢個我最鍾意,因為我好鍾意食蝦多士)5️⃣扎肉米紙卷(點埋個酸甜汁,非常開胃又好食)6️⃣炭燒河蝦。(每位半隻,估唔到下午茶都會有炭燒蝦食,隻蝦都唔細隻添喎)甜點:1️⃣泰茶.泰啡奶凍 (呢個好好味,好香泰茶味)2️⃣酥炸斑蘭多士伴草莓 (呢個係迷你西多士,但上面有斑蘭醬同埋士多啤梨,好有創意)3️⃣迷你芒果芝士蛋糕 (细細件,好香芒果味)4️⃣馬卡龍 (其實去開泰國旅行嘅人,都知道泰國做嘅馬卡龍係唔差嘅,呢一間絕對有我喺泰國食開嘅水準)飲品:1️⃣香茅茶 (香茅我最愛,呢杯又唔太甜,好飲又清新)2️⃣桂圓蓮

。泰藍子下午茶:
鹹點:

4️⃣泰式蝦多士。(呢個我最鍾意,因為我好鍾意食蝦多士)
5️⃣扎肉米紙卷(點埋個酸甜汁,非常開胃又好食)

甜點:

1️⃣泰茶.泰啡奶凍 (呢個好好味,好香泰茶味)
3️⃣迷你芒果芝士蛋糕 (细細件,好香芒果味)

飲品:

1️⃣香茅茶 (香茅我最愛,呢杯又唔太甜,好飲又清新)
2️⃣桂圓蓮子茶 (好香桂圓味又有蓮子食)
2021-01-07 595 瀏覽
好耐之前試過mango tree覺得幾好食 今次見到佢出左個2人餐 (元朗分店限定)好多野食咁 一於試下啦 我地揀左set C 有2碗牛肉船河 食極d河粉都仲係度 食得慢可能佢又發大d 配料都好多 有牛丸牛肉牛腩小食係炭燒豬頸肉 睇個顏色都好靚 醃得好夠味其實食哂個河粉都飽左 但仲有菜呀 每次食泰國菜都必食嘅馬拉盞通菜 面個層有d咸 可能未撈均 仲有2杯特飲 叫左杯三色冰 $268有咁多野食真係好抵呀 味道亦唔錯 坐得舒服慢慢食 可以再嚟試第個set

小食係炭燒豬頸肉 睇個顏色都好靚 醃得好夠味

仲有2杯特飲 叫左杯三色冰

2020-12-11 626 瀏覽
呢間餐廳已經食過幾次 食物質素不錯👍🏻 而且環境好舒服 好適合一家大細👨‍👩‍👧‍👧去食 佢地有提供二人👫🏻($438)/四人👭🏻👬🏻套餐($950) 入面都幾多野食可以揀 而且基本上都唔洗再叫野食 當日一家五口 所以額外再叫左左少少野食😜小食拼盤🍱 (套餐)同一般的泰國餐廳一樣大同小異 有泰式炸蝦餅🦐魚餅🐟 班蘭燉雞🐔卷 素荐春卷 燒鴨🦆米紙卷 最驚喜係燉雞卷 因為雞好嫩滑同juicy 同埋班蘭味好香 值得讚👏🏻牛肉肉丸船河🐮🍜 (套餐)原本仲以為船河好普通 對佢無太大期望 點知幾驚喜🤩 湯底濃郁 牛丸肉丸都好彈牙 河粉索晒D湯 好入味 粉量都好多 食完都飽左一半😋馬沙文咖哩牛腩配烤薄餅🍛🌮 ($108)呢個真係好好食 咖哩🍛裡面有椰香 而且只有少少辣 怕辣的朋友都可以食到 牛腩炆到好淋 連牛筋都好入味 配薄餅真係一流🤤泰式飛天通菜🥬 (套餐)菜炒得好香 而且好入味 呢個都係必點之一招牌五味脆皮雞🐔 (套餐)呢款係元朗分店限定菜式 肉質嫩滑 而且juicy 唔會乾爭爭 同埋好有雞味 皮係脆卜卜的 小編唔係太好雞都食到停唔到口😆黃咖哩海鮮多士盒🍛🍞 (套餐)呢個相比馬沙文咖哩無咁有驚

小食拼盤🍱 (套餐)

牛肉肉丸船河🐮🍜 (套餐)

馬沙文咖哩牛腩配烤薄餅🍛🌮 ($108)

泰式飛天通菜🥬 (套餐)
菜炒得好香 而且好入味 呢個都係必點之一

招牌五味脆皮雞🐔 (套餐)

黃咖哩海鮮多士盒🍛🍞 (套餐)
呢個相比馬沙文咖哩無咁有驚喜💁🏻‍♀️ 但眼見個份量都幾大 雖然味道都唔錯 不過海鮮的數量得好少 一隻青口 幾粒細蝦 幾條魷魚圈就無啦 其他主要都係菜塞滿個包🍞 所以有少少失望

泰式大蝦🦐炒金邊粉($108)
金邊粉炒得乾身 微酸 味道正常 同一般泰國餐廳的無異

甜品拼盤🍡 (套餐)
拼盤最開心係咩款都可以試得到 有芒果🥭芝士🧀蛋糕 芒果🥭鴛鴦糯米飯 泰式班蘭千層糕 泰仁玫瑰水晶糕 椰子雪糕🍨椰果 嘩 真係唔講得笑 樣樣都好好食 而且唔會好甜 少少地又唔會太多又可以食到唔同款 食完真係非常滿足😋