2023-02-17
位於Mr. Steak 旗下的 Marbling 餐廳🔥🔥"marbling"一字🥩🥩係代表鮮肉中嘅脂肪『油花』🤓🤓好明顯地👯♀️👯♀️餐廳都係主打食扒類產品的🥩🥩夜晚好隨機地同朋友簡咗呢間餐廳食飯時先發現餐廳係設有半自助餐的形式😍😍😍啱晒準備食聖誕Dinner 嘅節奏前菜以半自助形式進行🤩🤩🤩設有唔少種類嘅沙律🥗🥗🥗更少不了最常見嘅cold cut 同芝士🧀🧀🧀而當中最矚目最驚喜嘅😍😍😍相信一定係一大盤嘅新鮮海鮮🦐🦐🦐包括係熟蝦,青口,蜆肉等🦀🦀因為以晚市價錢位於 200-400蚊呢個範圍😲比較中低價錢嘅半自助餐嚟講嘅😲😲有埋海鮮係真係非常小可亦係非常加分位😆😆😆我當日淨係試咗蝦感覺都真係好鮮甜好新鮮嘅😉😉😉淨係配檸檬汁食都已經好夠做🤩🤩另外一個幾驚喜就係有羽衣甘藍配吞拿魚呢款沙律🐠🐠都係落重本系列嚟👍👍👍前菜嘅衝擊令我對餐廳嘅主菜唔多唔少都提高咗期望😾😾😾可惜嘅係主菜並未維持到該水平😿😿😿主菜方面我同友人叫咗一個香煎海鱸魚柳配西班牙番茄蝦👻👻條魚的確出嚟係真係幾大條好似牛扒咁嘅size🙀🙀可惜食起上嚟仍然有一絲絲嘅雪藏味😾😾煎出嚟過多嘅油脂亦令成件事有啲膩😾😾而魚上只有數粒急凍蝦仁
前菜嘅衝擊令我對餐廳嘅主菜唔多唔少都提高咗期望😾😾😾可惜嘅係主菜並未維持到該水平😿😿😿主菜方面我同友人叫咗一個香煎海鱸魚柳配西班牙番茄蝦👻👻條魚的確出嚟係真係幾大條好似牛扒咁嘅size🙀🙀可惜食起上嚟仍然有一絲絲嘅雪藏味😾😾煎出嚟過多嘅油脂亦令成件事有啲膩😾😾而魚上只有數粒急凍蝦仁而非整隻蝦亦係另一個詫異位👺👺如果餐牌上寫返番茄蝦球應該會開心啲😵💫😵💫
而另一道主菜係有蟹肉🦀🦀飛魚子🍅🍅番茄等材料組成嘅linguine🍝🍝比較可惜嘅係蟹肉粒係有一細點點嘅😕😕但真係唔係好食得出蟹肉嘅味道🙁🙁只可以講呢道係一道普通嘅番茄意粉🙁🙁不過好彩意粉軟硬度煮得啱啱好😂😂都可算係為意粉終於加返少少分數
餐廳係甜品方面設有麵包布甸🍞🍞啫喱糖🍬🍬綠茶慕絲等等🍮🍮不過好老實地外觀真係唔太吸引我(尤其係抹茶蛋糕表面個浸化學綠色😨😨真係幾卻步下)😨😨所以最後當係減肥食少啲就無試到甜品啦🫡🫡有試過甜品嘅朋友都不妨可以再話俾我知甜品好無食哈哈🫡🫡