2021-06-14 1142 瀏覽
今日Lunch想食西餐,飲Flat white行過見到呢間有想要既野,又有沙律吧,幾吸引就決定入去食。坐低即刻叫左份肉眼medium rare 同埋 意大利飯食左轉沙律吧,煙三文魚、沙律菜幾好食坐左陣發覺好熱好似無冷氣,叫經理開大d冷氣,佢答壞左冷氣。個肉眼好似食擦膠咁,un到不得了意大利飯得個茄汁酸味,切肉切到好鬼熱,就叫野飲,同waitress 點1杯凍flat white & 凍cappuccino 點知經理又走埋黎,”唔好意思,部咖啡機壞左,你地點其他野飲啦”聽到呢句已經⋯⋯⋯⋯最後食埋佢沙律吧既甜品—— 麵包布甸呢個好好食好食過主菜牆上仲有slogan “Good food good mood”我想講呢餐既experience 真係難以置信地差食完仲有d唔舒服,可一不可再。2個人食左500蚊。中晒伏!
今日Lunch想食西餐,飲Flat white
行過見到呢間有想要既野,又有沙律吧,幾吸引
就決定入去食。

坐低即刻叫左份肉眼medium rare 同埋 意大利飯
食左轉沙律吧,煙三文魚、沙律菜幾好食
坐左陣發覺好熱好似無冷氣,
叫經理開大d冷氣,佢答壞左冷氣。

個肉眼好似食擦膠咁,un到不得了

意大利飯得個茄汁酸味,

切肉切到好鬼熱,就叫野飲,

聽到呢句已經⋯⋯⋯⋯

最後食埋佢沙律吧既甜品—— 麵包布甸
呢個好好食
好食過主菜

我想講呢餐既experience 真係難以置信地差
食完仲有d唔舒服,可一不可再。

2個人食左500蚊。

中晒伏!

2021-06-14
  • 自助甜品
Marbling (Fashion Walk)銅鑼灣加寧街5-7號Fashion Walk食街地下C舖-----最近生活上瑣事連連,心情抑壓,收工過黎名店坊呢邊同朋友談個心食個晚飯。牆壁上嘅吃貨英文佳句,西式文青感十足,打卡一流,當中我最鍾意嘅就係:「There is no sincere love than the love of food」😌。佢哋嘅餐牌有Set dinner,亦有散叫,第一次嚟,就從比較抵食嘅Set dinner下手。😛除咗主菜同餐湯,自助吧嘅🥗沙律、🍍水果、🥖麵包、🧀芝士、🥓火腿同🍰甜品都係任食嘅。個人覺得佢哋嘅沙律菜尤其高質,就算唔使落醬,都無草青味,清新解膩。仲有椰味馥郁嘅🥥椰子撻同奶味濃郁嘅🥛牛奶布丁,都係必食之選。🦆香煎鴨肝陳年黑醋醬 (Set Dinner +$78)鴨肝外型豐腴誘惑,咬落質感柔軟細膩 ,味道濃香,加上解膩黑醋沙律菜,整體味道平衡得頗到位,如果表面再多少少焦脆感就完美。🍝羅勒香草醬意大利扁麵 $208呢個配上厚身北海道帆立貝嘅香草醬扁麵份量頗多,香草醬食落帶少少花生醬質感同味道,幾特別,但多食容易飽膩,建議同朋友share,而帆立貝則連

Marbling (Fashion Walk)
銅鑼灣加寧街5-7號Fashion Walk食街地下C舖
-----

🦆香煎鴨肝陳年黑醋醬 (Set Dinner +$78)

🍝羅勒香草醬意大利扁麵 $208
呢個配上厚身北海道帆立貝嘅香草醬扁麵份量頗多,香草醬食落帶少少花生醬質感同味道,幾特別,但多食容易飽膩,建議同朋友share,而帆立貝則連帶裙邊,咬感不錯。

🍗爐燒法國黃油春雞 $258
黃油春雞脂質豐腴,本來就比一般雞隻更帶油香,加上燒蒜籽同玫瑰海鹽調味,食落味道鹹鹹香香而不太過,唯一挑剔係幼滑嘅薯蓉俾得太少,薯蓉控表示I want more!! 唔夠喉啊喂。

2021-05-21 848 瀏覽
好少出銅鑼灣食飯,今晚約咗好耐冇見既舊同事出嚟呢間餐廳聚會,餐廳位於Fashion Walk內:坐位寬躺舒適,但餐廳不夠冷氣,初時以為是我們剛坐下未散熱,但之後全晚流著汗吃飯,很焗及間中有煙味飄入,令用餐經驗大打折扣。幸好當晚不算太多人,如果唔係應該會再焗d。今晚set dinner menu:叫餐可以享用出面的salad bar, 尚算多選擇:沙律菜新鮮:餐湯,是雜菜湯:原條龍脷柳:西冷牛扒:看到碟logo才知此餐廳是和Mr steak屬於同一集團。其實好想試salad bar出面的甜品,但因為食完個魚開始頂住,冇胃口冇食到。服務很好,食物正常,但不太impressive, 即未必會回頭吃;另餐廳真的要注意一下餐廳內的通風啊⋯⋯

今晚set dinner menu:

叫餐可以享用出面的salad bar, 尚算多選擇:

沙律菜新鮮:

餐湯,是雜菜湯:
餐湯

原條龍脷柳:

西冷牛扒:

看到碟logo才知此餐廳是和Mr steak屬於同一集團。

2021-05-20
餐湯
2021-02-25 2558 瀏覽
依排成日喺#銅鑼灣 行街 行吓嘅時候發現咗一間裝修得都幾靚嘅餐廳——Marbling 😬 餐廳位於#fashion walk 係一間休閒又chill 嘅西餐廳❤️ 依間餐廳冇限用餐時間 大家可以選擇坐室內或者露天嘅位置 渡過一個休閒嘅下午❣️餐廳無論室內室外都勁有feel 室內裝修有格調 優雅 精緻 而室外以木為主所以好有渡假嘅感覺🤩 整體環境舒適 氣氛好好 又會播熱門嘅音樂 🎶令人十分享受🥰餐廳嘅選擇都非常之多 而佢哋主打半自助餐😋 而我哋嗌左 semi buffet lunch set (set salmon) ,半打生蠔🦪,鵝肝同兩杯mocktail🍹食物未到嘅時候我哋去咗半 #自助餐 嘅區域 見到選擇都算多 有各式各樣嘅沙律🥗🥙 跟住有芝士🧀 另外都有幾多嘅甜品選擇 例如木糠布甸 抹茶慕絲蛋糕 泡芙 啫喱⋯⋯ 我哋呢啲為食嘅人就忍唔住攞咗好多❤️ 試過大部份嘅嘢食後 水準質素都在線上 而我最鍾意食麵包布甸🤤❣️ 終於到我哋啲主菜上場🌟首先半打嘅#生蠔 全部大大隻 非常新鮮 有兩隻醬 茄汁同埋酸微微嘅辣醬🌶另外服務員有講每日嘅生蠔都係新鮮運到 所以真係隻隻鮮甜 隻隻正😋😋之後就係#

終於到我哋啲主菜上場🌟

之後就係#三文魚扒 三文魚扒就魚肉嫩滑 而佢哋亦用咗蕃茄等調味 令成個三文魚味道夠濃郁 特別佢嘅南瓜蓉非常好食🥰

跟住就到#鵝肝 鵝肝厚切 表面焦黃濃香 入口即溶 肉汁細膩嫩滑🥰 下次去嘅時候絕對會再食❤️

最後兩杯嘢飲🍹
一杯lychee apple cooler
一杯Baby Colada
由於選擇太多唔知飲咩好我哋就同服務員講我哋想要酸味味嘅嘢 之後佢就推介左依兩杯 兩杯都非常好飲❤️

最後服務態度非常良好 店員細心 會解答所有問題😬

整體來講非常推介👍🏻 想嘆個高質又舒適嘅下午茶 呢度係一個好選擇👍🏻
2021-02-24 1529 瀏覽
銅鑼灣Fashion Walk 有好多西餐廳同日本菜💕每家餐廳門外都設有室外座位 有如置身於外國既小市鎮 放假嚟呢度食嘢都幾relax💛.Barbling半自助餐最受歡迎 前菜好多款午餐都有任食自助吧沙律同冷盤冷盤包括三文魚、Parma ham、煙三文魚、芝士🧀 等等 Lunch set附上嘅蕃茄湯 有質感 酸酸甜甜 唔錯啊.我老公嗌咗精選燒烤拼盤💕啱晒鍾意食肉嘅佢有西冷牛扒、燒春雞、香草腸牛扒肉汁豐富 淋上燒汁好juicy 口感唔會太硬👍🏻燒春雞keep到原汁原味 唔會鞋颯颯每款都咁高質 啱晒想食晒咁多款嘅佢🤣我叫咗香煎盲鰽魚柳配櫻桃蕃茄香草汁🐟魚柳肉質鮮嫩 滑過我塊面配蕃茄香草汁 酸酸甜甜咁好開胃!食完主菜之後一齊揀甜品甜品款式種類好多 都係以自助形式供應北海道3.6牛乳布丁、麵包布甸、紐約芝士餅、朱古力布朗尼、綠茶慕絲蛋糕、拿破崙、檸檬撻、泡芙 甜品每樣都好高質 我最鍾意就係食木糠布甸🍮

銅鑼灣Fashion Walk 有好多西餐廳同日本菜💕
每家餐廳門外都設有室外座位
有如置身於外國既小市鎮 放假嚟呢度食嘢都幾relax💛
Barbling半自助餐最受歡迎 前菜好多款
午餐都有任食自助吧沙律同冷盤
冷盤包括三文魚、Parma ham、煙三文魚、芝士🧀 等等

Lunch set附上嘅蕃茄湯 有質感 酸酸甜甜 唔錯啊

我老公嗌咗精選燒烤拼盤💕啱晒鍾意食肉嘅佢
有西冷牛扒、燒春雞、香草腸
牛扒肉汁豐富 淋上燒汁好juicy 口感唔會太硬👍🏻
燒春雞keep到原汁原味 唔會鞋颯颯
每款都咁高質 啱晒想食晒咁多款嘅佢🤣

我叫咗香煎盲鰽魚柳配櫻桃蕃茄香草汁🐟
魚柳肉質鮮嫩 滑過我塊面
配蕃茄香草汁 酸酸甜甜咁好開胃!

食完主菜之後一齊揀甜品
甜品款式種類好多 都係以自助形式供應

甜品每樣都好高質 我最鍾意就係食木糠布甸🍮
2021-02-15 1142 瀏覽
Staff態度差,企門口企左10幾分鐘先有人理我地,食物質素一般正正常常,同mrsteak個自助餐差唔多。Outdoor環境唔乾淨,冇清潔地下,煙頭紙巾都唔掃。假期散叫價錢正常,食物份量正常。成個午餐體驗都好差,400人頭既午餐體驗差過茶餐廳。其中一個服務員全程㩒電話,連送食物落枱都拎住部電話。感覺十分十分之差,唔專業加唔尊重。一定唔會再黎,除非見到成個樓面team轉人。呢個價錢食mr steak個自助餐仲好。
成個午餐體驗都好差,400人頭既午餐體驗差過茶餐廳。

2021-02-08 1120 瀏覽
如果沒有做promotion也不知道名店坊有這家餐廳沙律幾配搭不錯 不同食材的比例恰好主菜有三文魚、牛扒和豬扒 味道中規中矩甜品就比較遜色 很小塊而且沒有tiramisu應有的濕潤度
Weekend半自助午餐推介 Marbling最近沒有晚市,星期六就選擇了到Marbling嘆一個半自助午餐,景觀比較開揚,也可以選擇坐室外。午市套餐有多款選擇,豐儉由人,而且外面會有自助沙律頭盤,甜品芝士盤等等可供任食。我們比較喜歡選擇沙律菜,長條型麵包餅乾,各款鹹肉,比較醒胃,而且質素也不錯。自助沙律頭盤精選番茄湯番茄湯令人非常滿意,味道香濃而且不會過酸,飲完一碗都覺得唔夠喉!芝士焗龍蝦帶子忌廉汁天使幼麵 $238焗龍蝦非常大隻,芝士味道濃郁,加上天使幼麵彈滑配搭忌廉汁非常match。英國嫩豬柳,烤蜜桃,紅酒汁 $198豬柳時間做得剛剛好,非常嫩滑,也有輕微脂肪,裏面保持應有水份,配搭紅酒汁,不停吃也不覺厭。配搭烤蜜桃小清新!自助精選甜品芝士盤有清甜蜜瓜、西瓜等生果之外,也有很多各式各樣的甜品,當中最喜歡的是麵包布甸,香甜又香滑,牛乳布甸牛奶味也非常濃郁!
Weekend半自助午餐推介 Marbling

自助沙律頭盤
精選番茄湯

芝士焗龍蝦帶子忌廉汁天使幼麵 $238

英國嫩豬柳,烤蜜桃,紅酒汁 $198

自助精選甜品芝士盤
精選燒烤拼盤,包括有安格斯牛扒、法國春雞、黑啤豬肉腸,安格斯牛扒肉質軟腍,肉味濃厚,法國春雞肉質嫩滑,食落鮮味十足,黑啤豬肉腸味道獨特。Medium熟成澳洲JD穀稠肉眼香草牛油,肉質肥瘦適中、鮮嫩多汁,牛味濃郁,配以香草牛油、英式芥末醬食用,肉味更加突出,配菜包括有南瓜泥、車厘茄、西蘭花、翠玉瓜。2碗是日精選湯,蘑菇茸湯,口感濃稠,好足料,內有大量蘑菇。2杯鮮磨咖啡,咖啡味道濃香、不苦澀,配以熱鮮奶飲用,口感更加細滑。自助沙律頭盤,好豐富,包括有6款凍肉、凱薩沙律、各種沙律蔬菜。自助精選甜品芝士盤,包括有芝士餅、啫喱軟糖、鮮雜果盤、藍莓撻、自家製北海道3.6牛乳布甸、抹茶蛋糕,自家製北海道3.6牛乳布甸口感滑溜,奶味醇厚。

2碗是日精選湯,蘑菇茸湯,口感濃稠,好足料,內有大量蘑菇。

• Salad  Bar
  • 自助甜品
  • 甜品
  • 沙律吧
  • 凱撒沙律
  • 精選燒烤拼盤
2021-01-25 463 瀏覽
呢間餐廳冇限用餐時間,可以選擇坐室內或露天位置,度過一個休閒嘅下午💖Lunch Set包左一杯野飲,湯,仲有自助精選甜品➕芝士盤,都好抵食最鍾意個凱撒沙律🥗,夠晒新鮮甜品分別有軟或硬身嘅芝士蛋糕,仲有唔同味道嘅小泡芙,都幾好味,最愛個北海道牛奶牛甸,唔會好甜,啱晒我嘅口味熟成澳洲JD穀飼肉眼 $248唔系好薄果種,食落都有牛味,肉質嫩滑,配埋香草牛油🧈口感更香滑薯菜有香甜嘅蕃薯蓉🍠西蘭花🥦青瓜🥒蕃茄仔🍅精選燒烤拼盤 $258呢個分別有安格斯牛扒🥩,法國春雞,黑啤豬肉腸牛扒煎得好香,脂肪分布得好好,咬落充滿肉汁,牛味香濃春雞系雞髀位置,唔會韌,又冇雪味,口感不錯豬肉腸個皮唔系脆皮果款,食落好似烤腸嘅味道

最鍾意個凱撒沙律🥗,夠晒新鮮

熟成澳洲JD穀飼肉眼 $248
薯菜有香甜嘅蕃薯蓉🍠西蘭花🥦青瓜🥒蕃茄仔🍅

精選燒烤拼盤 $258
呢個分別有安格斯牛扒🥩,法國春雞,黑啤豬肉腸
牛扒煎得好香,脂肪分布得好好,咬落充滿肉汁,牛味香濃
春雞系雞髀位置,唔會韌,又冇雪味,口感不錯
豬肉腸個皮唔系脆皮果款,食落好似烤腸嘅味道

2021-01-20 391 瀏覽
早排仲有得夜晚堂食嘅時候喺銅鑼灣行左陣發現到一間裝修都幾靚嘅餐廳!分享吓先~..............................餐廳有分戶外同埋室內我哋行咗入室內食叫咗兩份set dinner試咗牛扒同埋三文魚柳!牛扒份量都好夠!調味做得很好但係略嫌有少少過熟 三文魚扒就剛剛好魚肉嫩滑 味道不錯..............................另外仲有自助區可以拎一啲前菜沙律選擇非常多!另外仲有甜品區個人特別鍾意佢個麵包布甸🤣🤣好好食🤤..............................Marbling地址:銅鑼灣加寧街5-7號Fashion Walk食街地下C舖
早排仲有得夜晚堂食嘅時候
喺銅鑼灣行左陣
發現到一間裝修都幾靚嘅餐廳!
分享吓先~

餐廳有分戶外同埋室內
我哋行咗入室內食

叫咗兩份set dinner
試咗牛扒同埋三文魚柳!
牛扒份量都好夠!調味做得很好

個人特別鍾意佢個麵包布甸🤣🤣
好好食🤤

Marbling

2021-01-13 395 瀏覽
食物:我叫咗精選燒烤拼盤,拼盤內容有安格斯牛扒、法國春雞、黑啤豬肉腸。朋友就要熟成澳洲肉眼扒,牛扒上有一小塊香草牛油。兩項食物擺盤的顏色配搭有美感,配菜以西蘭花、翠玉瓜、蕃茄仔同一抹深黃色醬作襯托。主菜分量適中,價錢包含了湯和飲品,更重要的是外面的半自助salad 同甜品bar, 有cheese platter、各式蛋糕,還有我至愛的煙三文魚,未食主菜其實已經飽咗一半環境:座位分隔寬敞,坐得闊落,餐廳嘅微暗燈光亦都造就舒服嘅氛圍整體評語:之前週末經過想食但係太多人排隊,今次平日去餐廳亦都坐滿,建議想去嘅記住盡早訂位
朋友就要熟成澳洲肉眼扒,牛扒上有一小塊香草牛油。

2021-01-08 409 瀏覽
發現鼎食聚、香港旅遊發展局,連同200+家酒樓、餐廳,推出We Love Dining promotion。第5站,挑了家沒來吃過的牛扒屋We Love Dining 午餐,144元/位:#沙律:有2個選擇,點了牛油果蝦沙律,味道挺好的!#餐湯:南瓜濃湯,好味!#主菜:有3個選擇,來牛扒屋,當然要試試牛扒,menu配的是薄西冷牛扒,賣相吸引!但筋佔了1/3塊,咬都咬不動,失望!#甜品:有2個選擇,opera or cheesecake,點了opera,一般!#餐飲:點了咖啡,香、濃,好喝!不推薦的原因:牛扒失望!

第5站,挑了家沒來吃過的牛扒屋
We Love Dining 午餐,144元/位:
#沙律:有2個選擇,點了牛油果蝦沙律,味道挺好的!
#餐湯:南瓜濃湯,好味!
#餐飲:點了咖啡,香、濃,好喝!

不推薦的原因:牛扒失望!
2020-11-24
2020-12-20 668 瀏覽
今日去咗食Lunch本身諗住食Set Lunch 有半自助沙律吧但係見到個menu有新鮮生蠔🦪即刻心心眼😍最後叫咗Set新鮮生蠔(6pcs)、香煎帶子香橙🍊沙律、特級肉眼·21日乾式熟成、龍蝦🦞意大利飯服務員有同我講其實佢地每日嘅生蠔🦪係3:00最新鮮運到,所以如果大家好想食即時運到嘅就最好3:00先去食😝但係我食嘅呢set都好鮮甜,隻隻都好正😋強烈推薦大家要試下呢個特級肉眼·21日乾式熟成,食落去好有牛味,仲有一種好特式嘅味道,有少少好似食Parma ham 咁,好特別,唔係成日見到有得食,值得一試🌟
今日去咗食Lunch
本身諗住食Set Lunch
有半自助沙律吧
沙律吧

但係見到個menu有新鮮生蠔🦪
即刻心心眼😍

最後叫咗Set新鮮生蠔(6pcs)、

但係我食嘅呢set都好鮮甜,隻隻都好正😋

2020-12-20 416 瀏覽
頭盤煙三文魚無花果黑醋,有驚喜。味道酸酸甜甜開胃,很易入口。主菜點了西冷簿切牛扒,很失望地上碟時不夠熱,吃落口感一般。來到甜品,歌劇院蛋糕入口十分冰凍,味道也太甜吧,朱古力味卻吃不到。至於意大利芝士餅更加吃不下去。太硬也太甜,沒有咖啡香味。幸好咖啡方面,他們有熱牛奶奉上。環境方面這裏本來是不錯,有室外座位也有室內坐位。可惜那天附近裝修令我們很吵耳。整體來說以這個價錢的午餐,在銅鑼灣區也有很多不同的選擇。

整體來說以這個價錢的午餐,在銅鑼灣區也有很多不同的選擇。
2020-12-19