這間店員工大多都是韓國人, 所以主要都是以英文溝通來到這邊, 有種當旅客的感覺而且店員其實也很帥呢~~ (害羞)由於我們是電話訂座, 所以不用等 (不過因為新開, 所以人也比較少)但因為訂座太晚, 於是被分配到陽台那邊的座位不過環境挺靜挺優美的, 是比較黑而已而且它的設計也非常適合夏天來, 因為不怕會太熱雖然說是陽台, 但也可以開放冷氣降溫與通風食物餐單內都印有中文/英文/韓文, 不過要留意的是飲料餐單只有英文/韓文喔~~~餐具都是韓國人會用的扁鐵筷和湯匙當點了餐後, 店員就會很有禮貌地送上前菜分別是魚/青菜/芽菜/泡菜/粉絲/青瓜不過我可以說的是, 前菜都好好吃 !!!特別是粉絲, 我超愛 >V< 哈哈哈~~我也是憑記憶寫下菜名稱 XD如果沒記錯的話, 這是芝士蛋捲趁熱吃很好吃 !! 芝士在蛋捲內溶化當把蛋捲切開, 芝士那一絲一絲可以拉很長 !!而且吃下去, 蛋味很濃, 但又能吃到芝士絲的味道 =P另外值得一提的是, 旁邊的沙律也很美味喔~因為<星星>而紅的韓國式炸雞原本很怕它有太多汁而導致覆蓋了雞的味道還好, 汁與雞相配合, 那種味道一入口就覺得很棒
這間店員工大多都是韓國人, 所以主要都是以英文溝通
來到這邊, 有種當旅客的感覺
而且店員其實也很帥呢~~ (害羞)
但因為訂座太晚, 於是被分配到陽台那邊的座位
不過環境挺靜挺優美的, 是比較黑而已
而且它的設計也非常適合夏天來, 因為不怕會太熱
雖然說是陽台, 但也可以開放冷氣降溫與通風
食物餐單內都印有中文/英文/韓文,
不過要留意的是飲料餐單只有英文/韓文喔~~~
餐具都是韓國人會用的扁鐵筷和湯匙
當點了餐後, 店員就會很有禮貌地送上前菜
分別是魚/青菜/芽菜/泡菜/粉絲/青瓜
不過我可以說的是, 前菜都好好吃 !!!
特別是粉絲, 我超愛 >V< 哈哈哈~~
我也是憑記憶寫下菜名稱 XD

如果沒記錯的話, 這是芝士蛋捲
趁熱吃很好吃 !! 芝士在蛋捲內溶化
當把蛋捲切開, 芝士那一絲一絲可以拉很長 !!
而且吃下去, 蛋味很濃, 但又能吃到芝士絲的味道 =P
另外值得一提的是, 旁邊的沙律也很美味喔~
因為<星星>而紅的韓國式炸雞
原本很怕它有太多汁而導致覆蓋了雞的味道
還好, 汁與雞相配合, 那種味道一入口就覺得很棒
而且雞肉很彈牙, 剛好, 不硬
另外值得一提的是, 旁邊的沙律也很美味喔~
燒五花肉
這個我不太介紹, 如果沒有燒烤爐的話
因為這是廚師直接燒的, 肉熟的程度不能自己決定
這一碟的肉, 比較硬, 吃下去的口感不太好
所以也沒什麼好介紹的, 哈哈 ><
炒粉絲飯
故名思義, 就是炒粉絲 + 拌飯 (廢話!!!= =)
先把料跟飯拌好然後就可以吃了!
因為個人很喜歡吃有味道的粉絲, 所以我超推介
不過如果只是愛吃粉絲, 不妨點一道"炒粉絲"就好了 ^^
因為這款飯不太好吃, 跟你想像的味道有點不一樣
不過大致來說, 也是值得一試啦~
人參雞湯
一隻雞全放到鍋子裡煮
裡面還有放糯米, 所以湯的味道還有米香
雞肉很軟, 也很入味, 值得一試
2014-10-25
慶祝紀念
生日
2014-10-03 2629 瀏覽
近來迷上韓食,在云云咁多韓食中,跟友人挑中此間,因為有我最鐘意既豬手,韓燒,仲有其他食物!鍾首先介紹我至愛豬手!上枱時豬手熱辣辣的,還有煙吹著,一口咬下去時感覺滿口骨膠原蛋白,超讚!如果覺得有點肥還可包著生菜,生蒜,辣椒,包著吃下,别有一番風味!但最重要趁熱吃,但由於餐廳大多韓國人主理,所以不知可唔可以refill菜!?由於我都很飽,所以都沒有問!另一樣我至愛是韓燒,有牛柳同牛排骨!係工款牛肉中,我最愛牛排骨,咬下去時肉汁充滿口腔!此於牛柳,很有牛肉味,但相對硬身一點,有一點要注意是如果order韓燒,至少要order兩樣!第三樣值得一試是半半chicken!一上枱時以為是一半辣一半唔辣,點之原來係一半原味,一半咕魯肉味醬感覺!炸粉比較薄身一點,而且冇骨,啖啖肉,很飽足!沙津方面,由於我不吃,但聽兩位友人都表示幾好吃)清得快過chicken!最後一道菜是冷noodles!呢道菜兩個醬,一個是醋,一個是不知明的東西,只可以說.....很苦...所幾沒加,但相對於牫韓國吃的,佢既noodles較軟身,沒有韓國那咬口,湯底也沒不及﹐整體上有點失望!ps配菜方面,都是那句,吃完砌被收走,我想應

鍾首先介紹我至愛豬手!
豬手
另一樣我至愛是韓燒,有牛柳同牛排骨!
牛柳
牛排骨
第三樣值得一試是半半chicken!
半半chicken
最後一道菜是冷noodles!
冷面

ps配菜方面,都是那句,吃完砌被收走,我想應該沒有refill呢樣野吧.......
2014-09-27
豬手
牛柳
半半chicken
2014-09-29 2158 瀏覽
今日同朋友黎呢間韓式餐廳食下D韓式食物,我地唔洗點等位就入左去餐廳,四周環境都幾整潔,但係冇咩特別既地方一入到去,當然有基本八小碟,味道不過不失啦,同出面一般餐廳差唔多啦,但係以呢個價錢黎食,覺得價格比唔成比例黎到韓燒既環節,我一黎就拎左唔少豬肉黎燒,燒完D豬肉金黃就拎入口,果然同我預計一樣,入口脆口,有口感,十分滿意最後試左個韓式燒餅,雖然個賣相唔太討好,但食落其實都ok 小小咸 幾得意既味道,下次我再黎會再拎黎食
2014-09-13 2803 瀏覽
早前朋友請食生日飯來過這店一次,由於那次大家都忙著聊天,沒有影相也沒有作任何紀錄,所以沒有寫食評,但正如網上另一位食家的食評標題一樣,很想快些再來,因為這店會給人一種非常親切的感覺,他們親切的笑容,貼心的服務,真的令人難忘。其實這店在尖沙咀港鐵站出口側,抬頭可見,進入大廈的升降機已有清晰指示,去到4樓,門口有大個招牌,入到內裏,坐位小有的闊落,也有較偏僻,具半私隱的坐位。這晚經老闆指教,令我了解了韓國食品的次序,同時也晚深入地了解了這店的設計和運作,其實我們可選擇在飯前或飯後在老闆設計的半戶外區飲一杯,老闆設計的半戶外區是一個有帳篷但沒有冷氣的空間,十分舒適。上次來時,飲過這裏自家調制的鮮菓雞尾酒,他們是用新鮮水菓打成菓汁,再加入韓國的燒酎(Soju)做成,酒味不太濃,但菓汁味就非常鮮美,所以這次再來也要再飲,先選擇了上次未試過的口味,士多啤梨香蕉燒酎,士多啤梨味道十分清香,但香蕉味就不太突出,但香蕉的作用可能不是在味道上,而是在口感上,因為入口有西式雞尾酒的略杰口感,同時酒味也頗為容易嚐到。然而太座和肥妹等都不太接受這款口味,後來老闆建議我們飲回上次我試過的菠蘿橙燒酎,這口味由於橙的
其實這店在尖沙咀港鐵站出口側,抬頭可見,
進入大廈的升降機已有清晰指示,
去到4樓,門口有大個招牌,
入到內裏,坐位小有的闊落,
也有較偏僻,具半私隱的坐位。
老闆設計的半戶外區是一個有帳篷但沒有冷氣的空間,十分舒適。
上次來時,飲過這裏自家調制的鮮菓雞尾酒,
士多啤梨香蕉燒酎
菠蘿橙燒酎
菠蘿橙燒酎,這口味由於橙的酸味掩蓋了酒味,入口較似果汁,所以女仕更覺合適,她們就十分喜歡這個飲料。

點了飲品後,店員就奉上韓國餐館必傋的餐小碟,
餐前小碟
這店的小食沒有特別的花巧,但卻也做到清新口味而各具其特色。
原味與辣味各一半炸雞
原味與辣味各一半炸雞,原味炸雞是我較為喜愛的,外皮香脆,內裏淋而富肉汁,入口清甜味美,送酒一流;辣味炸雞,口感也和原味的一樣,但味道却截然不同,主要帶有泡菜的辣味。
海魚煎蔥餅
海魚煎蔥餅,實際上是海鮮蔥餅,海鮮料甚為豐富也很新鮮,
海魚煎蔥餅
上檯色澤金黃,但入口却略嫌油膩了一點,蔥就非常新鮮而夠香味。

年青老闆在放上特式燒烤窩後,
向我們介紹了窩中間是店中特別送上的牛舌湯,供客人食完燒烤後飲用,據說這是一個傳統的食法。
燒牛仔骨
燒牛仔骨,店主非常細心,問我們是否需要安排店員幫我們燒烤,平時一般我們都會婉拒,怕店員燒得馬虎,但這次見他們招呼十足誠意,
也就可以懶一次,交由店員代勞;店員燒得十分認真,牛仔骨燒得剛剛熟,入口鮮嫩多汁,絕不鞋口,加上牛肉新鮮,牛味香濃,不用蘸任何醬汁都已十分美味;也試過用生菜包著,內加一片生蒜和一點麵醬,入口更覺清爽,由蒜片的半點辛辣和麵醬的一點咸混合牛肉的鮮甜又是另一番風味。
烤豬腩
烤豬腩,以前自己烤的時候,總是頭一兩件會過火一點,因為怕不夠熟,今次由店員代勞,烤得十分恰到好處,肉質入口淋軟而有彈性,汁多而味鮮甜,單蘸麻油鹽食,味道香濃;再以生菜包裹加入蒜頭一併進食,又覺口感清爽。
豬蹄肉(韓式豬手)
豬蹄肉(韓式豬手),已隨附有生菜供包裹進食,十分香淋,味道濃郁,就算不用生菜包裹一齊食,也不覺油膩,豬皮部份更是香淋而略帶爽口,豬手肉更是鬆軟而有彈性。
腸仔餐肉香窩(即軍人部隊窩)
腸仔餐肉香窩(即軍人部隊窩),由於肥妹對食辣仍未能十分適應,所以我們要求店長交帶廚房減辣,效果也不錯,但我個人還是喜歡原有辣味,不過要注意的是這窩食法有點次序,窩內的麵要先淥先食,窩內的年糕最好是最後才吃,這樣麵就不會過淋,而年糕就可吸收湯的味道精華,份外美味,整個窩雖然以辛辣為主,但就十分濃香,蔬菜以及腸仔和午餐肉等入口也具口感,不會太淋爛,蔬菜味道還尚帶鮮甜,真是美味十足。
結帳時大家都食得很飽,太座按我指示還要求店方把剩餘物資包起帶走,店員也非常有禮地代我們將食剩的東西分類包好,然而這樣的一餐,五個人也只是一仟捌佰多元吧。
2014-09-06
士多啤梨香蕉燒酎
菠蘿橙燒酎
原味與辣味各一半炸雞
燒牛仔骨
烤豬腩
豬蹄肉(韓式豬手)
腸仔餐肉香窩(即軍人部隊窩)
2014-08-29 2326 瀏覽
第一次去新派韓菜,很普通及馬夫的泡菜,但主菜都OK1. 湯海鮮麵 $90 ~ 其實無海鮮的, 只是TOPPING有牛肉絲,蛋絲及瓜絲2. 湯冷麵 $100 ~ Standard3. 鹽烤黃花魚 $140 ~ 嘩, 太咸了, 怕咸者要去皮呀4. 石頭鍋拌飯 $110 ~ 侍應太大意了, 沒替我們落醬5. 炆牛肋骨 $220 ~ 牛肋骨的size比平時韓式餐廳的大很多, 要用上剪刀6. 芝士海鮮年糕 $158 ~ 原來年糕是配菜啊! 有蟹、蝦、魚片、墨魚、魷魚等。可能我吃得太多,晚上要喝很多水,很口渴。7. 韓國醬油炸雞 $165 ~ 上枱很靚,味道亦很好,一點也不油膩。8. 韓國半辣醬半炸雞 $170 ~ 炸雞沾柚子醋,好味。另一款感覺有少少似生炒骨般,味道當然不一樣,但一點都不辣!
第一次去新派韓菜,很普通及馬夫的泡菜,但主菜都OK
2. 湯冷麵 $100 ~ Standard
韓國醬油炸雞
韓國半辣醬半炸雞
2014-08-28
韓國醬油炸雞
2014-08-26 2378 瀏覽
當晚在尖咀搵食,心中鎖定韓食,於是梗係search openrice 啦,雖然므루得4個哈哈笑,但見到啲食評加食物都啱晒我心水,就致電訂枱,但接電話者吾係好識講廣東話,只表示全晚full booking, So sad,我已經講walk-in 得吾得,但佢都話只食得一個鐘,所以唯有另選別店啦!一面再search,但個心就不甘,今日係星期四,又吾係星期五、六日,無理由食吾到嘅,於是7點半左右,俾啲誠意,Walk-in 攞位,上到餐廳,有個二十多歲說得一口流脷英文嘅女仔招呼我哋,佢睇睇訂位冊,左諗諗,右諗諗,而我又用誠懇態度向她表明真係好欣賞餐廳食物,終於打動她,叫我留低電話號碼,有位就會call 我,我諗住吾知等到幾時,所以同老公出去行行街,點知吾夠十五分鐘,靚女就致電我話有位,即刻一行五人趕到。餐廳好有氣氛,強勁k-pop,每當有客人生日,切蛋糕播生日歌外,老板們都會行近拍掌慶祝,其後得知俾位我個靚女(Janet)係四個老板之一,四個年青韓國人,一直在港居住及接受教育,現合夥做老闆,Janet及另一韓國老細最懂social,其餘二個就密密做,吾出聲,互補一凹一凸 呢度食物頗fusion,好像炸雞,會有沙律菜伴碟來增加清新感覺,而韓式豬手就跟我在韓國食的頗有差距了,無咁嫩滑,而生牛肉tartar好滑好味,完全吾似食緊生牛肉,至於牛排肉係好味,但我吾鍾意佢調咗味道,少了一份天然食材感覺,吾好見到個紅色泡菜煎餅,以為好辣,但一啲都吾辣,仲好香口。 但如愛肥者,此處偏瘦的五花腩就未必滿足到你了,值得讚是伴碟小食可refill的,當晚我就食咗好多泡菜啦,還有很多食物都想試,下次一定會試其它。
2014-08-21
  • 生牛肉tartar,炸雞
2014-08-04 3122 瀏覽
在OPENRICE見到呢間新店雖然食評不多但都係笑哈哈就同朋友嚟試吓啦!店舖位置方便,在地鐵站B2出口右手邊,過條馬路行多幾步就到。上到去,可能新店關係,食客不算多,不過地方好大,走廊夠闊,張枱都幾大,有啲舖頭張枱好細,偏偏食韓國嘢又多碗碗碟碟,有時真係會覺得好侷促架!坐低之後,即刻攞餐牌睇,花多眼亂,呢個時候,貼心的老闆? 定貼心的店員? 總之就是一個禮貌好好同樣貌都好好的先生走過嚟問我地想食咩? 見我地好茫然,就親切地問我地想食咩? 可以推介菜式俾我地,剛捐完血的小妹大大聲話要食肉,就推介咗以下菜式俾我地啦!點完餐之後,又問我地想要水定茶,小妹剛完血要補水但朋友中又有人愛茶,於是佢好貼心咁話攞兩杯茶兩杯水俾我地自己揀。今次最開心係食到好好食既炸雞,好耐冇食過咁Juicy既炸雞啦!仲有店員服務好好,吃部隊鍋時主動幫我地加咗兩至三次湯。而且食飽飽之後,我地四個係度坐咗好耐傾計都冇趕我地走,仲叫我地慢慢坐,又問我地鍾意聽咩歌,播我地鍾意既BIG BANG同JYJ,搞到我地真係唔捨得走呀!!!又好細心照顧客人,見我地四個眼甘甘望住佢......食水煙, 仲主動問我地做咩? 真係唔好意思,因

又好細心照顧客人,見我地四個眼甘甘望住佢......食水煙, 仲主動問我地做咩? 真係唔好意思,因為我地對水煙太好奇了,結果嚇親佢,原來店入面有個露台位可以食水煙,佢問我地要唔要去睇吓,我地即刻起身跟住佢,出到去,空氣中充滿果味,好香呀!

最後,我地走時,撞正落大雨,佢問我地有冇帶遮,又叫我地坐多陣,不過我地趕住搭尾班車,婉拒了。好彩佢近地鐵站,落到地鐵站,都冇咩濕。
2014-08-02
  • 醬油炸雞
  • 燒牛肋骨肉
2014-07-27 3004 瀏覽
和朋友聚會選了這間位於尖沙咀的新開韓國菜Maru。 MTR出口對面就到,只是餐廳在4樓,招牌並不起眼。一踏進Maru就覺得它有別於其它傳統韓國餐廳,環境清潔幽雅舒服。 叫了煎餅、石頭鍋飯、辣炒八爪魚等。 老闆介紹了很特別的人蔘雞湯煮貽貝,好味道! 還有韓式燒肉送韓國米酒,正!除食物外,不得不讚一班年輕的服務員,已很久沒享受過那麼貼心的服務。原來Maru開到零辰4:00AM,有個很大的露台area,可供抽水煙、食消夜和飲酒用。 總結Maru是間很不錯的韓國餐廳,值得一試。
泡菜煎餅買相似pizza。
辣炒八爪魚。
人蔘雞湯煮mussels。
2014-07-23
辣炒八爪魚。
人蔘雞湯煮mussels。
2014-07-25 2504 瀏覽
岩岩今日同個妹去左尖沙咀, 一出B出口, 平時個個位都有人係到派傳單. 通常呢D moment都唔會接嘅...不過見到有個OPPA係到派同埋係韓國餐廳就拎左啦..即刻search下有冇人食過啦. 又冇WOO, 不過睇到d相又OK吸引. 所以就去左做白老鼠. 去到門面, 望下入面冇咩人...之後就有個人好好禮貌咁行左出黎問幾多位. 之後就坐低左, 一睇個MENU,哇!!!哇!!!哇!!! 個MENU好多好多野食呀!!除左平時係一般韓國餐廳食到GE野之外仲有好多野食. 成間餐廳有熟食之外, 仲有韓燒.望左個MENU好耐, 好多野想食......最後叫左3樣野試下先!!一叫完野食就送上前菜, 最好食ge係個kimchi, 老闆話呢個kimchi係stage 2 係最好食ge時候!!老闆真係冇講錯家, 呢隻味道ge kimchi只係可以係韓國到食到家咋!蝦沙律 - 起初都唔會覺得有咩野特別, 不過食落個蝦好爽口同彈牙.個DRESSING仲有d日本風味.海螺冷面 - 個汁好夠辣, 不過食得好過引. 仲有好多海螺係入面.豉油韓式炸雞 - 呢個係個oppa推介家! 佢話真係好好食, 一定要推介俾我地
通常呢D moment都唔會接嘅...
不過見到有個OPPA係到派同埋係韓國餐廳就拎左啦..

所以就去左做白老鼠.

去到門面, 望下入面冇咩人...

之後就有個人好好禮貌咁行左出黎問幾多位.

之後就坐低左,

一睇個MENU,

哇!!!哇!!!哇!!! 個MENU好多好多野食呀!!

除左平時係一般韓國餐廳食到GE野之外仲有好多野食.

成間餐廳有熟食之外, 仲有韓燒

望左個MENU好耐, 好多野想食......

最後叫左3樣野試下先!!

一叫完野食就送上前菜,
前菜
個DRESSING仲有d日本風味.
Fresh shrimp salad
海螺冷面
豉油韓式炸雞 - 呢個係個oppa推介家! 佢話真係好好食, 一定要推介俾我地!!
一黎到食左一口, 好香豉油ge 豆味, 唔會太咸. 一定要食!!
超正GE炸雞
食到差唔多老闆仲話黎同我地傾計,
話佢係日韓mix, 今次係佢第一次做老闆, 佢就負責design菜式之後就會由佢ge 廚師去煮之後試菜.
試到好味先至會放入menu到. 黎緊仲會有好多新菜式.
佢仲話岩岩開業第8日好似冇人黎好擔心.

不過, 我相信好快好快就會好多人去幫親家啦

走個陣, 另一個客人仲推介我食hawoo tartare, 等我下次去ge時候食先得!!
因為佢話好快就賣哂家啦!!!

2014-07-24
前菜
Fresh shrimp salad
海螺冷面
超正GE炸雞
其實本身約兩位舊同事一齊去HH,不過有一個無啦啦要1745開會,咁不如就近近地係附近搵間又食得又有BAR既地方啦。有一位話想食韓國野,咁就搵吓啦!本身想去"李家"的,因未星星熱之前我去過係非常之好食之餘氣氛環境都好適合幾個人叫野食吹水飲酒的。但係,真係驚要排長長的人龍,都係嚟OR搵野食啦!嚐新,不嬲都喜歡,加埋佢兩個,就去啦!去之前,睇吓有無得BOOK位,有位好重韓國口音既男仔聽,我好易呃地覺得應該對位啦,韓國人嘛!同埋BOOK咗1930的。我早到咗既,大概1900左右,先上去,有2-3檯韓國人,個RECEPTION...韓式美人(OK,食飯定睇女仔呢) 好快有位(因為都無咩人),有卡位坐TIM!跟手有個講流利英文既男仔走嚟畀MENU我啦,介紹吓野食,講吓有咩飲,想講...佢既口音同埋動作係似ABC但係應該係高大版既韓國人(Again, 我係睇人定食飯呢)好貼心咁問要茶要水,再見我唔多睇MENU又問吓我想食咩,成件事係好鬼死似去咗FD間舖食野咁!咁朋友嚟埋,好肚餓,叫小食 + 米酒,佢個隻盒裝米酒好好飲!!!!!必推!!!!先嚟6小碟,正常野,不過最喜歡佢個糖黑豆。第一味係芝士辣醬雞s

嚐新,不嬲都喜歡,加埋佢兩個,就去啦!

第一味係芝士辣醬雞something,見樣好吸引,但我唔太食4得辣既,都食咗唔少,佢既CHEESE係做到拉絲效果!
之後再叫炸雞,OK,我地中哂毒,不過佢有起碼5-6款,朋友話要最ORIGINAL的普通炸雞,點咗呢個
韓式炸雞
再加埋要咗個韓式年糕,送嚟個陣同第一樣好似,一開始同我講野個個男仔都問點解你地要點同樣既野,只可以好白痴咁話因為之前個個無年糕...

其實3個中有位男仔,佢唔夠飽,要再叫野食...

神奇事情發生!可能酒精關係,可能真係無咩香港客,佢地幾個人走嚟同我地傾計講野介紹食物!(以上全部用英文既,不過佢地識講識聽廣東話架!)去到話我地好懶唔想自己煮韓燒,一個就自告奮勇話佢係到幫我地燒!OK,就咁叫咗個牛~

無相,因為全程我地係吹水+學韓文+畀佢教我地點食點燒先係REAL KOREAN WAY,勁好笑同好玩既!

而個牛真係唔錯,不過佢地D菜要另外ORDER就有少少怪喇~

到走時,老闆再問我地食物如何,再講其實佢地開咗1個星期,再再講佢地係一班年青人想有個fun place for people to gathering with great korean food,OK,i do find this place is great for gathering with good laugh as well!

好鐘意佢地走個時個杯肉桂薑冰茶!無敵refreshing! 同埋,希望佢就算遲D多人咗都可以KEEP住個"PLACE FOR GATHERING"既感覺啦!

係抽油煙系統有少少問題...一去時好大陣味,不過我個朋友話佢應該見多人佢開返多D個抽氣系統,個味無咁強喇!

2014-07-22
韓式炸雞