2023-12-28 145 瀏覽
因為推薦,試了這家店。店的位置是在寫字樓地下層的food court。是的沒錯!這可能只是人家的普通午餐,但吃完以後覺得心在滴血。點了和牛拉麵。一開始覺得流程很酷炫,包括當面炙烤和牛片,做完以後會在客人面前展示等。但面本身的話,除了和牛還OK,面、面湯都很普通。最不能接受的是擺在上面燙熟的🥬。總體來說,如果妳是一般訪港的遊客不推薦,如果你是拉麵愛好者勉強可以試試,如果你是美食up很推薦來探店及評價。當然也可能店裡其他東西好吃,比如還沒試過的牛肉飯。

⌇ 𝘄𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗱𝗼𝗻𝗯𝘂𝗿𝗶 ⌇✧˚˖  ˖ ˚✧♡⋄⁎✧。⁺ ༘ ☾῁i’ve been seeing this sexy bowl of wagyu beef with eggs on social media very often, yet never having the time to try it- finally tried it sometime in june (๑>◡<๑)basehall is such a nice place to meet up with frds for a chat if you’re working in/ near central .ᐟ.ᐟthe pink coloured wagyu literally melts in your mouth, so juicy and tender with very few beef tendons. rice was cooked with beef broth(?) so the rice wasn’t bland at all, very chewy jap rice te
⌇ 𝘄𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗱𝗼𝗻𝗯𝘂𝗿𝗶 ⌇
✧˚˖  ˖ ˚✧♡⋄⁎✧。⁺ ༘ ☾῁
the pink coloured wagyu literally melts in your mouth, so juicy and tender with very few beef tendons. rice was cooked with beef broth(?) so the rice wasn’t bland at all, very chewy jap rice texture (*´꒳`*) swipe for egg porrrrnnnnn (◕ᴗ◕✿)
side note: their bowl should be enuf for most ppl, but it was a lil bit too big for me, so i shared it w my frd n didn’t try their tsukemen
also: go to their shop in basehall if u dun wnna wait, heard u gotta queue for their wanchai branch
2023-11-10 218 瀏覽
位於怡和大廈底層第一間拉麵店如果喺中午食飯時間過嚟食就一定係排唔到隊,當然價格也比普通一般拉麵店櫃要成170十幾至八十幾一碗,今次夜晚終於可以去試吓,味道唔錯,不過就係有啲貴
对日式面条的执念并不深,虽然它真的很适合一人食。不过在有些凉意和在空调房待了大半天后的夜晚,我会向往这么一碗肉和蛋泛着迷人光泽的沾面。·Mashi二店开在怡和确实方便了很多,这次试了下【特制和牛沾面】,好吃是好吃,但牛肉只有丼饭的一半,想吃肉还是点【和牛丼】更过瘾。·点单后才火炙的大片和牛,分布着丰腴诱人的油花,肉味浓郁而集中,带着一丝微妙的奶香,真是吃一次赞美一次!·蘸面的牛肉汁可以说是这一碗面的灵魂,有原味和辣味两个版本,是浓缩了咸、甜、鲜三味的集大成者,浓厚到起了一些粘稠质感,里面还可以捞到不少牛肉片。·面条用的是极富嚼劲的粗面,弹牙度媲美乌冬,极好挂上酱汁。卷心菜鲜甜脆爽、量也很足,香港的日式面店很难有像这里一样丰富的蔬菜啊。
2023-09-14
  • 特制和牛沾面
  • 和牛丼
2023-10-10 317 瀏覽
日本過江龍黑手黨 和牛沾麵 見灣仔站好多人basehall 有 行過真係好香 所以就試下啦手機落單 有就收到msg 可能因為算food court 要自己拎 有少少扣分紫菜影有logo 幾得意行反位 都聞到成碗麵好香 好想食和牛幾滑 沾麵湯底都有和牛粒 (而唔係碎)麵算幾掛汁 但可能自己鐘意食硬麵 唔算爽身不過沾麵有少少菜 感覺會無咁滯 值得加分溏心蛋 好食 唔會好實 味道亦麵夠既題外話 : basehall 有自助梳打水 有需要可以自己針 幾方便評價: 和牛算大片 味道都唔錯 湯亦都有不少和牛粒 想過下口癮 又唔想太貴 可能一試
日本過江龍黑手黨 和牛沾麵
手機落單 有就收到msg
可能因為算food court 要自己拎 有少少扣分
紫菜影有logo 幾得意
行反位 都聞到成碗麵好香 好想食
和牛幾滑 沾麵湯底都有和牛粒 (而唔係碎)
麵算幾掛汁 但可能自己鐘意食硬麵 唔算爽身
不過沾麵有少少菜 感覺會無咁滯 值得加分
溏心蛋 好食 唔會好實 味道亦麵夠既
又一次來到中環food court,這次試吃的餐廳是由擁有「和牛大王」之稱的濱田壽人所開的和牛拉麵店,店員都穿黃色上衣,十分矚目!看影片就看到和牛的肉汁 🤤店員上拉麵的時候還有口號,十分有趣!(個人覺得很日本的元氣style!)和牛口感不錯,不過覺得和牛的味道不是很重。我選了地獄和牛沾麵,地獄辣還真是辣的!朋友選了特製和牛沾麵,非常適合不吃辣的朋友 😊總括來說,味道還真不錯,不過略嫌有點昂貴,hkd175-185 一個沾麵,很喜歡吃和牛的朋友可以一嘗 😀
看影片就看到和牛的肉汁 🤤
店員上拉麵的時候還有口號,十分有趣!
(個人覺得很日本的元氣style!)
和牛口感不錯,不過覺得和牛的味道不是很重。
我選了地獄和牛沾麵,地獄辣還真是辣的!
朋友選了特製和牛沾麵,非常適合不吃辣的朋友 😊
2023-08-07 394 瀏覽
同朋友諗住試下依到既和牛沾面同埋和牛丼,黎到無咩人都覺得有d 伏。朋友叫左個和牛丼,唔知點解廚房整完唔係立即拎黎,放左一陣凍哂先拎過黎。我自己叫左和牛沾面黎食,見佢價錢同同區出名既白雞湯沾面差唔多,諗住味道應該ok , 點知黎到個沾面汁味道極奇怪,似一碗濃縮左既牛肉湯,面質好散。和牛只係輕輕經過火燒,黎到完全食唔到個陣烤肉味,而且肉味同油脂感真係好一般。如果比依個價錢食沾面,去食同區雞白湯同隔離個幾間好過。

如果比依個價錢食沾面,去食同區雞白湯同隔離個幾間好過。
2023-08-07
2023-07-21 614 瀏覽
喺Basehall唔洗排隊就食到黑手黨副線和牛沾麵店~~▪️特製和牛沾麵🥩🍜第一眼就俾兩塊印咗logo嘅紫菜吸引,不過食落有啲韌。和牛一樣係有兩塊,好嫩滑。麵條粗身彈牙,而且好掛汁。湯底有和牛粒,好濃牛味,沾麵食唔會太咸▪️和牛丼🥩🍚一大粒橙黃色蛋黃,好香蛋味。下面鋪咗好多塊和牛,都係好嫩滑,但相對沾麵嘅和牛油脂感更重。飯底唔係普通白飯,而係加咗和牛粒同醬油。將所有嘢撈埋食好夾,不過食得多會有少少膩🤏🏻Mashi No Mashi 📍中環康樂廣場1號怡和大廈地庫BaseHall Kiosk 12-13📍灣仔愛群道32號愛群商業大廈地下1B號舖
喺Basehall唔洗排隊就食到黑手黨副線和牛沾麵店~~

▪️特製和牛沾麵🥩🍜

▪️和牛丼🥩🍚

Mashi No Mashi
📍灣仔愛群道32號愛群商業大廈地下1B號舖
2023-07-19 320 瀏覽
今次到嘅餐廳我兒子好耐之前就話唄我聽過,前幾日佢放暑假。甘我就打算同佢到mashi no mashi食嘢獎勵佢一年勤力讀書嘅efforts。佢話好好食,下次仲要同daddy食裡間餐廳。喔好欣慰
2023-07-12 319 瀏覽
三訪呢間黑手黨副線和牛沾麵店,之前個2次都係去灣仔個間食和牛丼。最近佢地係中環Basehall開左、 所以就黎食下個和牛沾麵。❈ 特製和牛沾麵 HK$165 TOKUSEI WAGYU TSUKEMEN和牛骨熬製嘅沾麵汁配上粗身麵條,有掛汁效果,入口彈牙煙韌,沾麵汁入面仲有和牛粒同京蔥,湯底濃郁,但略嫌咸左一點點。慢煮過的和牛入口嫩滑帶點香甜,肉味就唔太出眾。由於basehall 以food court 型式運作,當你點完餐、佢會比個pager機,加上可能午市時段人多、上餐時無左佢地獨特型格pose比你打卡呃like。(圖3係之前灣仔食和牛丼時拍攝)

❈ 特製和牛沾麵 HK$165
TOKUSEI WAGYU TSUKEMEN

特製和牛沾麵 TOKUSEI WAGYU TSUKEMEN
特製和牛沾麵 TOKUSEI WAGYU TSUKEMEN
2023-06-30 365 瀏覽
千里迢迢去到灣仔店,發現太多人等唔到,即時轉場去中環分店試。非常後悔,因為呢間food court店,雖然可能食嘅嘢差唔多,但成件事即刻low左🥲講返食物,整體來講係可以嘅,但如果用返咁樣嘅價位,有更多更好嘅選擇。牛肉係好有牛味嘅,但質地都有少少韌。沾麵湯底係比較清爽嘅,冇平時食沾麵嘅油膩感。配料不過不失,冇乜特別,但亦都唔會扣分。呢個和牛餃子,就真係唔使嗌啦,六隻$120 ,完全唔值呢個價,係會食到餡料比平時牛肉餡係會重少少牛味,但其實個差別唔係真係好大,要$20一隻真係太貴可能灣仔分店會好啲,但中環就真係唔太掂

可能灣仔分店會好啲,但中環就真係唔太掂

2023-06-25 215 瀏覽
📍Mashi No MashiTried out their branch at the Basehall. Definitely a much more convenient location than the Wanchai branch. We had to give both items a try. Ummmm I am not a fan of either one. The Tokusei wagyu tukemen, the broth was rich but a tad too oniony and sweet for me. The wagyu donburi didn’t have much taste?! The wagyu was supposed to be highlight however it doesn’t have much flavor? They are very photogenic but a bit disappointing in terms of flavor. Price: HK$200 ppRevisit: 6/10
📍Mashi No Mashi

Price: HK$200 pp
Revisit: 6/10

2023-06-07 356 瀏覽
中午简单来吃个饭,自己是肉食动物,对这家牛肉饭长草了挺久,于是来试一下。牛肉饭上面铺满了半熟和牛,加一个糖心蛋,味道是好吃的,和牛有牛味的来有很软嫩,糖心蛋更是拌饭一流选择,底下的饭底里面也有增加一些牛肉粒来增添风味。美中不足是就餐环境比较嘈杂,价格盛惠180略有些贵了。

美中不足是就餐环境比较嘈杂,价格盛惠180略有些贵了。
2023-06-02 364 瀏覽
仲有比我食到lu 日本過江龍店🇯🇵位於jardine house base hall 應該大概有20個位左右🤎全部都係bar位 可以睇到佢哋點樣燒和牛🤤而且turnaround都快 就算中午時段去都唔係需要等好耐位 絕對值得一試😆 佢哋主打和牛🥩🐄食物選擇唔係超多 應該有兩個飯 兩款麵 同埋一個餃子🥟餐比你揀 但我個人覺得好足夠▫️特製和牛沾麵($165) 個麵好彈牙 應該係手打麵 而且點落d汁到都超級掛汁😌個沾麵汁好香 好重鰹魚味 而且都好厚 材料又多 裡面都有牛肉粒 超級軟淋淋 我懷疑應該係牛腩個d位置🤔 配埋d彈牙既麵真係有多重口感!讚👍🏻 呢個麵包埋兩塊和牛 個和牛係薄切的 好嫩 真係做到入口即溶 油脂感好重 但絕對唔會有一大舊肥🤓 最後去都好貼心 有唔少既椰菜同埋筍🤍我朋友叫左和牛丼($180) 雖然價錢偏貴 但係我朋友話佢對得起呢個價錢 份量夠大 而且和牛份量都多 我估和牛應該係同我沾麵同一款的😍味道🤤:4.5/5 價錢💰:$150-200~回顧指數🚶🏻‍♂️:90%
仲有比我食到lu 日本過江龍店🇯🇵
而且turnaround都快
就算中午時段去都唔係需要等好耐位
絕對值得一試😆
佢哋主打和牛🥩🐄

▫️特製和牛沾麵($165)
個麵好彈牙 應該係手打麵 而且點落d汁到都超級掛汁😌
最後去都好貼心 有唔少既椰菜同埋筍🤍

味道🤤:4.5/5
價錢💰:$150-200~
回顧指數🚶🏻‍♂️:90%
2023-05-29
特製和牛沾麵
❀ Mashi No Mashi #中環 ❀❗️basehall唔使排隊食到人氣和牛丼❗️——————————————————位於灣仔嘅mashi no mashi經常大排長龍,而家佢哋喺喺中環base hall開咗分店,終於唔使再排隊👏🏻主打和牛丼、和牛沾麵,幾年前食過佢哋嘅沾麵,已經一試難忘,今次就食埋和牛丼😆.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 和牛丼Wagyu Donburi $180 (4.1/5)滿滿嘅和牛,加上一顆橙黃色嘅蛋黃,非常吸引🤩採用尾崎和牛,輕輕灸燒過,帶出香氣得來保留嫩滑🥰唔好以為底下係普通嘅白飯,原來係珍珠米家買牛肉碎,撈埋隻蛋一齊食更加滋味。雖然要$180,但都算值得一試。——————————————————✨整體味道: 4.1/5 ✨環境裝修: 3.8/5✨服務態度: 4/5✨性價比: 3.9/5✨再訪興趣: 3.9/5 .💞整體來講菜式選擇唔多,主要係和牛丼、和牛沾麵,但兩款都各有特色,值得試下,喺中環 basehall 唔使排隊添🔥
❀ Mashi No Mashi #中環 ❀
❗️basehall唔使排隊食到人氣和牛丼❗️
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
滿滿嘅和牛,加上一顆橙黃色嘅蛋黃,非常吸引🤩
採用尾崎和牛,輕輕灸燒過,帶出香氣得來保留嫩滑🥰
雖然要$180,但都算值得一試。

——————————————————
✨整體味道: 4.1/5