2019-12-28 45 瀏覽
今天和我的大胃朋友在上水做完運動吃飯,故知然10分肚餓,所以我們決定大吃大喝。看到這店的名字這麼特別選擇進了去,進去後看到門庭若市便大概估到食物質素應該不錯。作為餓底的我們點了招牌無骨海南雞全隻,蒜蓉清炒雜菜,炒金邊粉、白桃烏龍茶和鮮果茉莉茶。首先來的是招牌無骨海南雞全隻,海南雞非常新鮮啖啖肉,而且做得剛剛好,不會過熟又不失海南雞本身的鮮味,一絕👍🏻而且旁邊放了一些酸菜和花生如果吃膩了雞肉,可以吃前菜中和一下。然之後是我朋友指名道要點的炒金邊粉,一個好的金邊粉是會令你上癮的,當我吃一口金邊粉,各方面的調味啊做得非常好不會過甜亦不會過酸,而且還微微帶辣10分嘢味,的確令人停不到口。蒜蓉炒雜菜也做得非常有鑊氣👍🏻最後飲料方面我們本來也不抱很大的期望,因為畢竟這間不是飲料專門店,但我想說我點的鮮果茉莉茶是非常非常好喝,水果新鮮而且不是糖精味,茉莉茶帶有濃濃的茶香,值得推介👍🏻

招牌海南雞(完隻)

金邊粉

蒜蓉炒雜菜也做得非常有鑊氣👍🏻

招牌海南雞(完隻)
金邊粉
2019-12-21 69 瀏覽
係上水有時想搵間有質素嘅食肆唔多,食來食去嗰幾間,原來開咗間食泰國菜,又幾好食喎,以後又多一個選擇😉😉😉原來見到牆上貼上仲有係其他地方都有分店,食物味道同質素唔錯,可以再去。😋原本想食秘制既芒果鱸魚,點知待應話今晚賣哂,咁唯有叫另外既食物😊睇嚟呢個鱸魚應該做得唔錯,下次要再去食😝😝😝😝😝甘就叫其他招牌菜食:招牌無骨海南雞半隻——配上調較的豉油醬汁和酸汁,雞🐔肉滑溜,無骨啖啖肉😝😝配埋醬汁一齊食,確係好味道⋯⋯😋小食拼盤———小食,一D都唔小😂😂😂而且仲好大碟,有春卷、酸辣鳳爪、雞翼、蝦餅、串燒牛肉串和串燒雞肉串😋配泰式酸甜醬和沙爹醬汁春卷——-炸得脆又鬆化脆口,熱辣辣又好味道。酸辣鳳爪——酸甜味適中,不會過辣,配合洋蔥🧅又爽脆有口感雞翼——炸的肉不會太乾,有肉汁🦐餅——大大件,炸得又脆又彈牙串燒——食落香口🍢🍡甜品椰汁糕——花🌼賣相好吸引、椰汁香囗,咬落有口感😋😋北海道紅豆系列 🥤十勝紅豆吱吱冰——芝士濃香,紅豆濃郁,飲落啖啖都滿口紅豆😋😋服務員熱情款待招呼,認真唔錯👏👏👏👏地方寬闊也坐得舒適,以後上水又多一個食既地方選擇😊

睇嚟呢個鱸魚應該做得唔錯,下次要再去食😝😝😝😝😝

甘就叫其他招牌菜食:

配泰式酸甜醬和沙爹醬汁
春卷——-炸得脆又鬆化脆口,熱辣辣又好味道。
酸辣鳳爪——酸甜味適中,不會過辣,配合洋蔥🧅又爽脆有口感
雞翼——炸的肉不會太乾,有肉汁
🦐餅——大大件,炸得又脆又彈牙
串燒——食落香口🍢🍡

甜品椰汁糕——花🌼賣相好吸引、椰汁香囗,咬落有口感😋😋

北海道紅豆系列 🥤

服務員熱情款待招呼,認真唔錯👏👏👏👏

地方寬闊也坐得舒適,以後上水又多一個食既地方選擇😊

2019-12-20 39 瀏覽
Mee.lemongrass一直長居於小妹口袋名單既頭幾位🏆1)龍蝦🦞喇沙 💰84- 一上台就即刻吸引到其他食客既目光🤩佢真係用個盤黎上菜(真係要以盤黎形容),手臂咁長既龍蝦🦞好新鮮彈牙,而且仲預備左工具俾你拆肉(好貼心♥️)喇沙用上2種麵底-米粉+油麵,口味正宗。再加上秘製既辣椒醬,簡直💯👍🏻PS. 如果想試哩個龍蝦喇沙就要早d黎啦,限量嫁所以賣哂就無嫁啦2) 海南雞飯 💰78- 油飯好香雞油味,海南雞件十分嫩滑唔會煮到過左火,仲配上甜醬油同酸甜醬👍🏻成個set 仲有油菜同例湯,真係無得輸呀3)Mee... 小食拼盤 💰138- 心大心細揀小食,不如嗌個小食拼盤一次過試哂佢啦😋拼盤有齊哂炸蝦餅、春卷、雞翼、串燒同無骨鳳爪。蝦餅🦐同春卷都要大讚,前者口感彈牙啖啖肉,後者香脆可口!4)紅豆牛奶 🥛+ 黑糖珍珠奶茶- 店外仲有得買台式飲品,仲有買一送一優惠!今次試左紅豆牛奶同黑糖珍珠奶茶,兩者都係用上日本3.6牛奶👍🏻

1)龍蝦🦞喇沙 💰84

2) 海南雞飯 💰78

3)Mee... 小食拼盤 💰138

4)紅豆牛奶 🥛+ 黑糖珍珠奶茶
  • 招牌無骨海南雞飯
2019-12-19 34 瀏覽
一開始既時候,等位唔洗等好耐,餐廳立即為我們送上野飲透心涼一下,野飲未到個陣以為普通一杯仔,點知黎到原來係咁既包裝,真係有驚喜!第一味菜一黎!係pad thai!,唔單止賣相吸引,仲非常之香噴噴。個陣我真係好肚餓,拿拿聲拎起餐具就黎了。點知呢味菜夠曬火喉,黎到仲係好熱,夠曬暖肚!黎緊當然唔少得海南雞!價錢同質素成正比!整間店舖跟以為彩色系的設計為主,燈光明亮配合燈光既設計,整個感覺非常舒適!呢間餐廳真係值得被推薦!!!
黎緊當然唔少得海南雞!價錢同質素成正比!
呢間餐廳真係值得被推薦!!!
桃味烏龍茶
PAD THAI
全隻海南雞
2019-12-18
5 分鐘 (堂食)
桃味烏龍茶
PAD THAI
全隻海南雞
2019-12-18 41 瀏覽
商場中的食店~環境不錯個人而言頗為喜歡他的設計餐牌清晰及走清新風,餐紙也是同一系列馬拉盞炒秋葵惹味!份量也不錯~微辣又爽口的一道菜,作為第一道真的合適!😁炭燒厚切豬排喇沙一上枱就已有很重炭燒的味道!喇沙中米粉及油麵的比例很好,令口感更有層次豬排真的厚切又多~味道而言,也是不錯!炭燒味道重,燒汁甜甜的……有點似叉燒的感覺,但比叉燒水份更多及較嫩鐵版一口牛這個上來的時候~先聲奪人,溫度也很好!鐵版上枱,立即是濃濃的黑椒味~牛肉的size剛剛好~味道濃而不咸!串燒串燒質素也不錯!最驚喜的是伴碟有菠蘿配合串燒,甜甜酸酸即可解解膩桂圓仙草鮮奶&芝士黑糖珍珠鮮奶同樣地,杯子設計風格是我喜歡的一類兩杯飲品的味道都不錯!鮮奶是北海道3.6,所以奶味很濃~提一提,在門外的飲品站買是買一送一,買完可直接拿到店內的~行多兩步就平多幾蚊😆😆
商場中的食店~環境不錯
個人而言頗為喜歡他的設計

餐牌清晰及走清新風,餐紙也是同一系列

馬拉盞炒秋葵

惹味!
份量也不錯~
微辣又爽口的一道菜,作為第一道真的合適!😁

炭燒厚切豬排喇沙

鐵版一口牛

牛肉的size剛剛好~味道濃而不咸!

串燒

串燒質素也不錯!最驚喜的是伴碟有菠蘿
配合串燒,甜甜酸酸即可解解膩

桂圓仙草鮮奶&芝士黑糖珍珠鮮奶

同樣地,杯子設計風格是我喜歡的一類

2019-12-16 42 瀏覽
上水彩園廣場裝修左之後多左好多好野食,今日同屋企人去左試Mee...lemongrass,主要係食泰國野剩係睇menu都覺得好吸引,我地叫左d睇落好似好好食,結果真係好唔錯泰式蠔仔蛋第一道菜已經好令人驚喜,我地冇諗過佢係鐵板黎,上台既時候“炸炸“聲,話比你聽佢幾咁新鮮滾熱辣,而且比想像中大份好多!佢個蛋煎到金黃色,d蛋邊仲要係脆身,但中間同內裡係香軟,入面既餡非常之多,用料好足,蠔仔唔係剩係得幾隻,配埋個泰式辣醬好夾呀!波士頓龍蝦喇沙(原隻)話原隻就真係原隻,又係勁大份,上到台我地都嚇親,店員會比埋鉗同手套你,唔會整污糟對手,想點食就點食。龍蝦好香,而且多肉,肉質鮮嫩,咬落幾彈牙,喇沙湯底剩係望到都覺得濃郁,食落仲好香濃,麵爽口彈牙,有d豆卜做配菜,媽媽對呢碗麵完全係讚不絕口,84蚊食到呢個質素非常抵食!炒金邊粉金邊粉一向係我既至愛!味到適中,唔會太咸,側邊有調味料比你自己調味,竟然仲有糖提供,撈埋糖更好食!用既蝦都好大隻兼爽口彈牙,金邊粉永遠唔會令人失望!香芒椰汁糯米飯我敢講佢係我食過最好食既芒果糯米飯,佢之所以咁成功係因為佢個椰汁好好食,好香甜好椰!就算食哂d飯,每件芒果我都要點埋

泰式蠔仔蛋

波士頓龍蝦喇沙(原隻)

炒金邊粉

香芒椰汁糯米飯
我敢講佢係我食過最好食既芒果糯米飯,佢之所以咁成功係因為佢個椰汁好好食,好香甜好椰!就算食哂d飯,每件芒果我都要點埋d椰汁食

芝士黑糖鮮奶
黑糖夠濃郁,芝士味偏咸,同出面一般黑糖鮮奶差唔多,黑糖鮮奶愛好者可以一試

茉莉奶綠茶
茶味夠出,有少少黑糖加左,珍珠同上面果杯一樣,珍珠比較軟身,鐘意茶味出既我會比較鐘意呢杯!

2019-12-16 26 瀏覽
自從去完泰國旅行之後,就愛上左泰國菜,最近呢幾年泰國餐廳係香港愈開愈多,但係想搵一間好食既泰國餐廳都唔係咁易,曾經係上水都有一間泰國餐廳我幾鐘意,但可惜已經執左,正當我諗緊上水邊到有好食既泰國餐廳時,朋友介紹左呢間新開既泰國餐廳。一去到間餐廳,環境唔錯,枱同枱之間既距離唔會太近,所以朋友之間傾計都幾好,唔會怕好易比隔離聽到而會好尷尬,之後一睇個餐牌,真係花多眼亂,選擇唔少,可惜我地得兩個人食,唔食得幾多野,所以最後都係揀左三樣野食同野飲就夠。MEE喇沙 $82呢個喇沙o的料都幾足,入面有蝦有蜆肉,重有其他料都幾豐富,雖然平時唔多食喇沙,但佢既味道都唔錯,微辣岩唒我呢o的唔食得辣既人炒金邊粉 $74炒金邊粉係我最愛既泰國菜之一,金邊粉既材料好豐富,有原隻鮮蝦、香蔥、芽菜、豆腐干等等,味道口感都非常有特色。鮮蝦真係又鮮又彈牙。係碟邊配有花生碎、辣椒碎、糖等等,適合唔同人既口味,而且炒金邊粉濕濕地唔乾口,少少酸既味道真係令人一食就停唔到口,好快就比我食唒地道串燒 $68呢個串燒有雞牛各兩串,碟串燒一黎到,賣相比想像中重要吸引,配有沙嗲醬同酸汁,個人特別鐘意沙嗲既味道,雞牛串燒同沙嗲既味道特別

MEE喇沙 $82

炒金邊粉 $74

地道串燒 $68
呢個串燒有雞牛各兩串,碟串燒一黎到,賣相比想像中重要吸引,配有沙嗲醬同酸汁,個人特別鐘意沙嗲既味道,雞牛串燒同沙嗲既味道特別夾,而且串燒岩岩燒出黎熱辣辣又唔乾,配合沙嗲醬好惹味

西柚芝芝冰 $35

炭培烏龍奶茶 $24
奶茶黎講除左港式熱奶茶外,烏龍奶茶亦係我既最愛之一,用烏龍茶底黎整奶茶係別有一番風味,烏龍茶既味道配合奶,令人一試難忘,而呢間鋪既烏龍奶茶比起出面既茶飲品鋪一o的都唔會輸

最後賣單$311,夜晚兩個人食呢個價位,食到飽唒,都唔錯
2019-12-15 22 瀏覽
同朋友約埋一齊食飯,由於朋友住上水,咁我補完習都差唔多時間,就黎左呢間泰式餐廳食飯。好奇點解個個都拎住手搖飲品,原來餐廳出面做埋手搖飲品。叫左雞牛串燒,岩岩上到有小小熱,要睇住食,應該係即叫即燒,好野味香口!隔離仲有幾塊燒多士,食埋都幾飽肚。係青衣城果間成日食唔到龍蝦麵,今次係上水終於食到,好大隻,麵同米粉又多,個喇沙好香,又唔會辣龍蝦仲有膏添個炭燒豬扒同樣熱熱地送上黎,加埋脆口的蒜片配搭,香口,我鐘意個辣汁,食落唔會好辣,係港人接受到嘅辣度!再黎係個馬拉盞炒通菜,味道啱啱好,唔會好鹹,加埋蒜片食口感好好。最後,係椰汁千層糕,鐘意食斑蘭味嘅朋友記得叫埋呢個XD我朋友好鐘意!

好奇點解個個都拎住手搖飲品,原來餐廳出面做埋手搖飲品。

龍蝦仲有膏添

2019-12-14 52 瀏覽
今日去左嘗試一間連鎖越南店,發現有驚喜,就急不及待想分享比大家知。同朋友搵個地方飲杯野坐下,食個小食,發覺呢間越南店座位寬闊,又有不少飲品,就決定去試試。首先order 了兩杯飲品,鮮果四季春茶及鮮果東方美人茶。四季春及東方美人茶茶底很香,茶味重,配上不同種類的水果,酸酸甜甜,但又不失本來的茶味,好喝,開胃。另外點了Mee.....小食拼盤,拼盤份量很大很多,拼盤包括了蝦餅,串燒,雞翼,春卷及無骨凰爪。整個拼盤每樣小食都很出色,蝦餅爽口彈牙,春卷外皮炸得香脆,雞翼有很香的香茅味。最後order 了香芒椰汁糯米飯,芒果很鮮甜,椰汁很香,配上糯米飯,又香又甜,喜愛吃甜品的朋友不能錯過。

2019-12-11 37 瀏覽
行過上水見到一間門面幾靚嘅餐廳 睇睇佢餐牌發現原來係食星馬泰菜所以決定試吓😛😛餐牌選擇都幾多 除左野食之外 野飲既選擇都唔少🤩有我最鐘意既水果茶🤩🤩主食方面 嗌左個馬來蜜汁炭燒厚切豬扒配茶飯呢個菜飯份量好足夠 豬扒果然好juicy 炭燒得岩岩好 配埋個辣汁食 相當惹味😋😋另外我哋仲嗌左個香茅雞翼食 雖然味道咸左小小 但都好惹味🥰🥰至於呢個一品牛柳粒 要大大力推介👍🏻👍🏻牛柳粒好juicy 一咬落去d汁充斥着成個口腔🤤🤤🤤野飲方面 要大讚杯水果茶 甜度岩岩好 水果既香味又夠🤩🤩🤩

主食方面 嗌左個馬來蜜汁炭燒厚切豬扒配茶飯

野飲方面 要大讚杯水果茶 甜度岩岩好 水果既香味又夠🤩🤩🤩
2019-12-11 24 瀏覽
之前喺其他地方就已經見到呢一間餐廳 一直都好想試下 咁岩今日嚟咗上水又見到呢一間餐廳所以決定試一試佢😛😛一見到餐廳門面已經覺得幾靚幾高級🥰餐廳選擇都幾多參考又有足夠嘅食物圖顯示 花多眼亂😚 連野飲既選擇都唔少見到隔離枱食海南雞飯好似好吸引 所以我哋我哋都決定嗌半份海南雞食🤤🤤果然海南雞好新鮮 點埋佢配既醬 即刻將雞既鮮味提升左😋另外我哋仲嗌左個無骨醉辣鳳爪食 一想到枱估唔到份量有咁多 😚味道是唔算好辣 啱晒啲比較唔太食得辣嘅人主食方面嗌左個大雜燴喇沙 份量都多 有蝦 蜆 魷魚 魚蛋 豆卜等等 面底方面佢係兩溝 有粗面同米粉 幾特別🥳野飲都唔錯 嗌左杯奶蓋白桃烏龍 茶味好出 幾香 又唔會話好甜 另外個杯係黑糖鮮奶 鮮奶好滑 𣎴過如果黑糖果可以重d就好😛

一見到餐廳門面已經覺得幾靚幾高級🥰

果然海南雞好新鮮 點埋佢配既醬 即刻將雞既鮮味提升左😋

味道是唔算好辣 啱晒啲比較唔太食得辣嘅人

另外個杯係黑糖鮮奶 鮮奶好滑 𣎴過如果黑糖果可以重d就好😛
2019-12-10 39 瀏覽
—Lunch套餐食得多 有埋湯/小食/甜品有影低相嘅無骨海南雞飯同香葉辣肉碎飯反而夜晚就未嚟過小食拼盤($138)蝦餅/春卷/串燒/雞翼/酸辣鳳爪整盤拎過嚟個樣幾大份 夠晒2-3人食牛骨湯河($62)牛肉/牛丸/牛腩/牛柏葉清清哋又有風味 碗粉幾慷慨雞油飯($14)熱騰騰飯粒 就咁食已經ok馬拉盞炒通菜($64)出街食飯點都嗌碟菜十勝紅豆伯爵奶茶/十勝紅豆碳焙烏龍奶茶($32)大家都係喺門口買嘢飲入嚟(買一送一)———————————————Mee...lemongrass上水彩園路8號彩園廣場地下G10號舖

Lunch套餐食得多 有埋湯/小食/甜品
有影低相嘅無骨海南雞飯同香葉辣肉碎飯
反而夜晚就未嚟過
小食拼盤($138)
蝦餅/春卷/串燒/雞翼/酸辣鳳爪
整盤拎過嚟個樣幾大份 夠晒2-3人食
牛骨湯河($62)
牛肉/牛丸/牛腩/牛柏葉
清清哋又有風味 碗粉幾慷慨
雞油飯($14)
熱騰騰飯粒 就咁食已經ok
馬拉盞炒通菜($64)
出街食飯點都嗌碟菜
十勝紅豆伯爵奶茶/十勝紅豆碳焙烏龍奶茶($32)
大家都係喺門口買嘢飲入嚟
(買一送一)
———————————————
Mee...lemongrass
上水彩園路8號彩園廣場地下G10號舖
2019-11-03 66 瀏覽
新開張無耐,見佢寫住星馬菜喇沙龍蝦麵🦞有優惠,其他餐牌都無望多一眼都無~唔使我多講就知勁嘢,一上枱超大碗嚇親,隔離枱既人都望住,龍蝦肉都算大隻,而且蝦膏都唔少,一啖龍蝦一啖麵多滋味,而個湯底就偏向就香港人口味,唔係好辣,剛剛好,豆卜吸收哂湯底,一口爆汁而媽媽就叫左素喇沙,佢都話好好味,而且蔬菜都唔少!同埋佢岩岩新開,嘢飲買一送一,或者買一杯嘢飲減8蚊,我就叫左杯茶走冰,可惜無走同埋味道一般食物比飲品質素高!

而媽媽就叫左素喇沙,佢都話好好味,而且蔬菜都唔少!
食物比飲品質素高!
2019-10-07
2019-10-31 47 瀏覽
今日係上水收工,就同同事周圍覓食,行過彩園廣場見到呢間食泰國菜幾抵食幾吸引就決定食呢間!Menu上既選擇都幾多,我地就揀左個Mee喇沙,材料都幾多,有大蝦、蜆肉、蟹柳、魚蛋,豆卜等等。一黎到就散發陣陣椰香,湯底好濃好惹味,而且麵底係米粉+油麵,食落好有口感!另外我地仲叫左一隻海南雞,雞肉非常嫩滑,連雞胸部分都唔鞋口,好香既麻油味,值得一試!飲唔仲做緊買一送一,需要到出面買完再拎入去的。飲品選擇都幾多,而我地就叫左芒果芝芝冰茶同火炙芝士黑糖珍珠鮮奶,非常抵飲!

2019-10-20 43 瀏覽
呢間東南亞餐廳新裝修又好似好靚咁,見到佢個龍蝦喇沙好抵食又好大碗,今晚一於決定同朋友嚟試吓。蘋果芝芝冰茶:冇叫少甜,不過味道偏淡,但飲得出入面有打碎左嘅蘋果肉,抵讚!原隻龍蝦喇沙:龍蝦夠大隻,啲肉夠實又彈牙,杉杉面底油面米粉好均勻亦好彈牙(最貼心係餐廳有提供手套同埋龍蝦鉗,仲有濕紙巾,照顧周到)蠔仔蛋:好大隻又多蠔,蛋滑,但美中不足有小小鹹,即叫即整好熱辣辣半隻無骨海南雞:無骨非常方便,又嫩又滑又多肉Mee 脆香雞翼沙律:雞翼剛剛炸完上枱非常香脆,亦冇多餘油份,唔會食完成口油淋淋

半隻無骨海南雞:無骨非常方便,又嫩又滑又多肉